Kategorier
diskussion & debatt Tjock verklighet

När ska folk fatta att jag har rätt att sitta på soffan och trycka i mig chips och glass tills jag dör?

  Jag postar ett inlägg där jag skriver om fina och peppiga saker om överviktiga och in dräller folk som måste påpeka hur FARLIGT och ohälsosamt det är med övervikt. Totalt onyanserat, som om det bara fanns ett antingen eller. Som jämför mina extrakilon med rökning och som på allvar tror att ”bukfetma” handlar om […]

 
Jag postar ett inlägg där jag skriver om fina och peppiga saker om överviktiga och in dräller folk som måste påpeka hur FARLIGT och ohälsosamt det är med övervikt. Totalt onyanserat, som om det bara fanns ett antingen eller. Som jämför mina extrakilon med rökning och som på allvar tror att ”bukfetma” handlar om några extra handtag kring midjan. 
 
Min hälsa inte är någon annans jävla ensak. När ska fatshamers och tjockisföraktare fatta att jag har rätt att sitta på röven och trycka i mig chips och glass och pizza, fet som en jävla sjöko tills jag dör om jag skulle vilja det? Utan kommentarer och missplacerad ”välvilja”. För försök inte inte inbilla mig att min hälsa är något de bryr sig om. Det handlar BARA om att trycka till.
 
Det värsta är hur en del verkligen insisterar på att få säga vad de tycker på ett ganska så osunt och tvångsmässigt sätt. Och folk är tamejfan helt jävla viktrabiata: ”TITTA EN TJOCK TJEJ SOM INTE BER OM URSÄKT FÖR SIN VIKT! MUST. DESTROY. MUST. BREAK. DOWN.”

Nej, jag förespråkar inte övervikt. Men jag säger att det är ok att vara tjock för DET ÄR OK ATT VARA TJOCK. Nej min kropp är inte ohälsosam herregud. Titta på mig. TITTA PÅ MIG och ha lite jävla perspektiv.

Ja, jag har övervikt. Ja, jag är tjock. Är jag smällfet? Nej. Är jag en macka från en hjärtinfarkt? NEJ!

Att vara tjock är inte ohälsosamt. (fatta detta och läs även det här om övervikt och hälsa) Det farliga med att vara för smal eller fet är inte vikten i sig utan sättet man tar sig dit. LIVSTIL kallas det och har man bristande kunskap i ämnet så kan man med fördel gå till biblioteket och läsa på istället för att sitta och bräka ur sig ”sanningar” man hjärntvättats att tro på. Sånt här bullshit får mig att vilja vara tjock på ren trots.

Jag är absolut inte nöjd med vare sig min kropp eller vikt men jag tänker fan inte skämmas för den. Och jag vägar be om ursäkt för det.
 
 
Nu ska jag gå till gymet och springa fem kilometer och lyfta lite vikter. Som jag brukar.
Våga kalla mig ohälsosam. I dare you!
 
Vad är det med folk som verkar tro att tjockisar typ bara inte hört talas om konceptet “gå ned i vikt”? Är ni medvetna om att många av oss har närmast encyklopedisk kunskap om olika metoder och strategier, om näringslära och extrema experiment, om knep som drick vatten vänta en kvart ta en promenad ta en morot istället byt till lättmjölk ta en bit jävla mörk choklad. Oavsett om vi faktiskt testat alla metoder och knep så har vi, i desperation och skam, lärt oss om de flesta. Jag är beredd att satsa pengar på att jag, och många tjockisar med mig, kan mer om bantning än genomsnittssvensken.  – Julia Skott
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När ska folk fatta att jag har rätt att sitta på soffan och trycka i mig chips och glass tills jag dör?”

På FB har man möjligheten att blockera reklambanners och tala om varför man anser att de inte passar. Varje gång jag ser ett reklaminslag för bantning och viktnedgång markerar jag det som "offensive". Jag finner det stötande att jag hela tiden skall uppmanas att vara självmedveten och tycka att jag inte duger. Om många gjorde detsamma kanske det kunde ge en blip på radarn och sända ett litet budskap till marknadsföringsfolket på FB. Vad tror ni, kan man utöva lite fotfolksmakt med hjälp av datamining?

På FB har man möjligheten att blockera reklambanners och tala om varför man anser att de inte passar. Varje gång jag ser ett reklaminslag för bantning och viktnedgång markerar jag det som "offensive". Jag finner det stötande att jag hela tiden skall uppmanas att vara självmedveten och tycka att jag inte duger. Om många gjorde detsamma kanske det kunde ge en blip på radarn och sända ett litet budskap till marknadsföringsfolket på FB. Vad tror ni, kan man utöva lite fotfolksmakt med hjälp av datamining?

Svar:
det gör jag med! Bra tips för övrigt!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tack! Du gjorde verkligen min morgon, vaknade förut och kom på att det är vägningsdag idag ( är viktväktare ) och fick lite ångest. Ångesten försvann med ditt inlägg och nu känner jag att även om det inte står minus på vågen så kommer jag inte att dö! Kram

Inlägget är bra. Men måste du använda tourettes som typ ett skällsord? Det är en funktionsnedsättning, och det kan vara så mycket annat än ett tics att säga fula ord. Slå upp det vettja. Jag vill inte att en av de största hindren i mitt liv skall användas synonymt med personer som av fri vilja beter sig som svin. Det är faktiskt inte ok.

Svar:
jo jag vet. Ber om ursäkt, jag har inga som helst negativa fördomar om tourette’are, tvärtom. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker att det man säger oftast handlar mer om än själv än andra. Att folk påpekar att man inte måste vara tjock, det inte är hälsosamt osv. är väl för att man inte själv kan tillåta sig äta vad som helst eller gå upp i vikt. Jag kan till exempel känna ett förakt mot en slapp livsstil, blir tex sjukt provocerad när min sambo äter chips och dricker öl framför tvn en vardagskväll, men det är väl för att jag själv aldrig skulle tillåta mig göra det. Aja, lite tankar om varför man väljer att dela med sig sin åsikt kring andras vikt/livsstil.

Fast lite är det väl så att man inte kan ha det på två sätt. Säger du "man får vara hur tjock man vill och det ska andra skita i" (vilket jag håller med om) så är det klart störande när folk kommer dragande med hälsoargument. Men i nästa andetag kommer du själv med hälsoargument "det är inte farligt med övervikt" och då kan jag faktiskt förstå att folk blir provocerade och vill bemöta det. För övervikt (liksom undervikt) ÄR farligt i sig (Inte ett par kilo förstås, men ordentlig övervikt) – det belastar leder, det påverkar hormonbalansen i kroppen osv.

Svar:
då snackar du om grav fetma. dessutom går dessa problem att motverka på andra sätt t.ex genom träning, bra mat osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

En liten personlig historia:

Levde ett tag på snabbmat, färdigrätter, chips, godis, läsk, you name it. Blev såklart jättedålig fysiskt av det, fick ansträngningsastma av att gå uppför trappor och gick upp till 90 kg ("skräpvikt") på mina 164 cm. Tog nyår 2010/2011 tag i det och började med LCHF, gick till gymmet tre gånger i veckan och ersatte allt skräp med BRA mat. Orken steg i höjden, naglar och hår friskare, astman försvann. Väger nu 73 kg – vilket är övervikt enligt normen och ordentligt av det enligt BMIt. Gick till en läkare för att kolla mina värden och när jag frågade om min övervikt var farlig SKRATTADE han. Hjärta, kärl, mage och muskelmassan är i topp och jag ska absolut inte gå ner ett kilo till för hälsans skull.

Poängen med det här var att jag efter det där läkarbesöket precis förstår hur du menar. Övervikt är inte farligt i sig – det är aldrig så enkelt!

Svar:
ungefär vad läkarna gjort när jag frågat också. Skrattat. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej!

Trillade in på din blogg för försra gången idag. Härligt uppfriskande! Även om jag har lite svårt för grovt språk, håller jag med dig i ditt skrivande. Bland annat att man definitivt inte behöver hålla fin ton mot mobbare och andra som kränker. Kroppsstorlek orkar jag inte kommentera eller tänka på. Hälsa framförallt. Jag är rätt smal av naturen men har kronisk huvudvärk. Gissa vad jag skulle välja om jag kunde!

Mycket bra skrivet, håller helt med.

Sen är det ju så sorgligt med vissa personers definition av övervikt och fetma. De verkar tro att man är hälsosamt fet för art man har former som syns. Kolla bara på kommentarerna som Blondinbella fick på sitt bikiniinlägg. Hon blev kallad fet, överviktiga och hälsosamt fast hon är tämligen normalstor. Det är hemskt tycker jag.

Går inte en livsstil som innehåller motion och bra mat ihop med en smidig och hälsosam kropp? Jag säger inte att du inte tränar, jag vet att det tar lång tid att nå både viktnedgång sant en tränad kropp om det ska ske med hälsan i behåll. Men jag tycker inte att den där kommentaren var tokig. Du har inte tränat så länge men trots övervikt så är din livsstil hälsosam, men det tar sin tid för kroppen att återställa sig och bli hälsosam.

För några år sedan blev jag lite smådeppig och åkte på en rejäl magkatarr samtidigt. Misskötte maten nått så grymt och ersatte den allt som oftast med cigg, snus och kaffe. Rasade 15 kg i vikt på nolltid trots att jag inte hade någon övervikt från början. Mådde skit, såg ut som ett lik och stod vid handfatet och hostade upp blodblandade slemklumpar stora som golfbollar.

Å jag har aldrig i hela mitt fått så mycket komplimanger för mitt utseende som under den tid. Jag såg ju så smal och frisk ut! Fucked up värld vi lever i!

Jag har lagt på mig lite och känner att jag ’borde försöka gå ner igen’, fast jag tycker nog egentligen att jag är snyggare så här. Hehe.

Det som folk inte verkar förstå är att döden är så häääär nära hela tiden. Oavsett hur man lever. För ett tag sen var en kvinna med i tv4 (bara för det minns jag inte hennes namn) Och hon hade fått en stroke, 30 år gammal. Gissa hur hon fick den?

Hon nös.

Hon kände att hon var på väg att nysa, kvävde nysningen och fick någon slags propp och höll på att dö.

En enda jävla liten detalj och man tar livet av sig själv genom att nysa. Så varför i helvete ska folk lägga sig i andras kroppar som om det vore någon rättighet och låtsas som att man bryr sig om hälsan som du skriver, när man ändå kan dö av att nysa…

Jag håller med dig. Så länge människors övervikt inte ligger samhället till last får folk väga hur mycket de vill.

Svar:
Gäller det för alla? T.ex idrottare? Extremsportare?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är märkligt med den här "dubbelmoralen" eller vad jag ska kalla den som råder. Man ska vara accepterande mot alla människor för alla är olika men ändå råder "smal"-idealet och det blir som en jakt på tjockisar.

Om någon trivs som tjock tycker jag att det ska uppmuntras. Kanske inte på det vis att "hej, du är stolt! Ät lite mer pizza!" Men kanske uppmuntras genom att någon faktiskt trivs. Att någon är nöjd med sig själv. För hur många är det egentligen i dagsläget som är nöjd med sig själv?

Själv är jag både tjock och rökare. Det är däremot ingen sund livsstil. Dock har jag börjat äta bättre för att få kroppen att må bättre och drar ner på ciggen för att sen sluta helt. (om jag nu lyckas, det återstår att se!)

Tack för ordet! Kärlek och respekt hörni!

Å andra sidan. En tjockis som p.g.a. sin övervikt måste söka hjälp för ryggbesvär, onda knän, diabetes mm mm… NO FUCKING MERCY. Gör något åt saken själv, låt skattepengarna gå till människor som inte själva kan göra något åt sin sjukdom. Detsamma gäller naturligtvis rökare.

Svar:
Jag har ALDRIG sökt läkarvård pga övervikt. Däremot pga ridning. Idrottare kostar staten bra mycket mer. Förslitningsskador osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lika lite som man kan dra alla överviktiga över en kam kan man lika lite göra det med idrottare. Jag har aldrig kostat staten en krona eftersom jag alltid går till naprapat (och då bekostar allt själv) om jag har skador relaterat till min idrott.

Jag hade tänkt skriva ett "amen på det" i min blogg men då jag har problem med inloggningen så får jag säga det här istället

Tack för ännu ett grymt och tanke väckande inlägg!

Det är fascinerande att människor gärna vill påpeka att personer som väger lite mer än genomsnittet är ohälsosamma och borde gå ner i vikt, medan människor som väger lite mindre än genomsnittet mycket mer sällan får sådana kommentarer. Det är jag ett levande bevis på. När jag vägde 50-55 kilo till mina 173 cm fick jag ofta höra att jag hade fin figur(?!), men nu när jag har lagt på mig hör jag aldrig något sådant – istället får jag höra att jag "har blivit lite rundlagd". Människor verkar inte vara medvetna om vad de gör. De uppmuntrar för fasen till ett osunt förhållande till mat. Att man kropp mår SÅ mycket bättre nu än förut tycks inte ha någon betydelse (mensen har kommit igång, jag går inte runt och fryser hela tiden osv). Vi är TOTALT indoktrinerade i vikthetsen och vet inte ens hur en normal kropp ser ut – och tror på fullaste allvar att en kropp med några extra kilo är fruktansvärt osund.

Men Anna, hur ställer du dig till folk som (extrem)sportar och bryter ben och gud vet vad? De har ju också orsakat sina skador själva genom sin livsstil, ska de då inte heller ha hjälp? NÄ, läk ditt brutna ben själv!

I ett samhälle med fri sjukvård och där de flesta faktiskt betalar skatt får man "ta" sånt, som att folk får onda knän av övervikt eller bryter benen p.g.a. sport. Betänk även att övervikt inte enbart uppkommer pga slö livsstil, utan det kan finnas medicinska orsaker. INTE FÖR ATT DET SPELAR NÅN JÄVLA ROLL!

Heja Lady Dhamer, du sätter som vanligt huvudet på spiken!

HAHAHAHAHA alltså du är så rolig LD. Med din inlevelse och dina beskrivningar 🙂

Men till ämnet; jag har en kompis som är väldigt stor. Väldigt stor alltså. Hen däremot är otroligt vältränad, har dansat bugg i typ 100 år och har alltså kondition som heter Duga (med stort D), hen fick busskort av skolan men valde ändå att cykla varje dag. Gick aldrig ner i vikt och "lider" antagligen av fetma. Men hen skulle klå vilken smal, till synes vältränad, person vad gäller hälsa vilken dag som helst.

För några år sedan när jag nördade TV4 fakta såg jag en dokumentär som handlade om en väldigt fet man som ville gå ända sin livsstil och gå ner i vikt och få en bättre hälsa. Han gick aldrig ner något men hade en OTROLIG kondition, gick med i något 3-dagars tävlingslopp där flera tusen hade tävlat och han var en av 12 stycken som kom i mål. (Minns ej med detaljerna men något i den stilen).

För övrigt så skiter folk fullkomligt i främmande människors hälsa. Andra människors FETT däremot, DET är provocerande, särskilt, som du skriver, om det är en tjej som UNDERSTÅR sig vara fet och trivas med det.

P.S. Varför är du inte nöjd med din kropp/ vikt? Hur skulle du annars vilja vara då? 🙂

Men för helvete, jag trodde att vi i det upplysta samhället hade lärt oss skillnaden på tjock och tjock! Men det var tydligen att hoppas på allt för mycket. Herregud…

Folk ska ge fan i att lägga sig i precis allting, särskilt med saker som de verkligen inte har något som helst med att göra. Visst har man rätt till en åsikt, men folk kan tamefan inte uttrycka dem på rätt sätt!

Men Sanna, hon skriver ju om tjockisar hur härligt det är att känna sig vacker trots att normen säger annat. Men det finns ju fler sidor av ett mynt, vi blir fetare och fetare i västvärlden ich det ÄR inte hälsosamt. En hälsosam livsstil är lika med en hälsosam normalvuktig kropp. LD är nu hälsosam men hennes kropp har inte kommit ikapp livsstilen ännu. Det är två olika saker. Självklart ska man känna sig bra i sitt skal men man ska också vara medveten om den hälsorisk man tar. Att vara hälsosam och tjock är ju bara ett steg på vägen till ett hälsosamt liv, det tar ett tag för kroppen att reagera på livsstilen.

amen to that! som nån tidigare skrev… låt dom inte vinna lady!! här är också en bmi-överviktig som inte har några hälsoproblem thank you very much. jävla sätt att tvinga folk till nån slags jävla sjukdomsinsikt om en sjukdom de inte har.

Jag tror att människor som blir väldigt provocerade när man säger att det är helt okej att vara tjock är smala människor med extremt dåligt självförtroende. De länner sig värdelösa på så många sätt men finner en tröst i att de åtminstonde är smala, för smalt är ju bättre än tjockt. Och så kommer det helt plötsligt någon och säger att det är okej att vara tjock och att tjocka människor också kan vara attraktiva. Klart att de smala med kasst självförtroende blir upprörda då! För om tjockt är lika bra som smalt så har de inte ens sin smalhet att hävda sig med längre.

Men herregud är inte hela själva poängen med just den här diskussionen att det finns ett förakt, från många människor, för just överviktiga. Det här är alltså inte i grunden en fråga om vad som är hälsosamt och vad som inte är det. Om jag inte har missuppfattat helt förstås.

Då är frågan varför vissa människor föraktar tjockisar så mycket?

Vad är det exakt som är så provokativt med överviktiga?

För att de ligger samhället till last?

Knappast. Nä det köper jag inte alls att det handlar om. Jag tror istället att det bl a handlar om ett förakt mot det man anser vara bristande karaktär. En slag gränslöshet som uppstår när någon inte vill eller klarar av att hålla sig inom givna ramar (normer).

Om jag ska ge uttryck för någon åsikt om en individs fysiska status kopplad till levnadsstil så får personen ifråga fan ta och be om den först. Alldeles för känsligt område att klampa in i objuden är min bestämda uppfattning. Däremot kan ingen kraftigt överviktig frisk person räkna med min empati eller medömkan i sitt gnälliga joller om sin övervikt om hon/han saknar självinsikt i kopplingen själv. Jag blir bara så förbannad på såna personer, förutsatt att jag bryr mig i övrigt om människan ifråga förstås, men har väl lärt mig att hålla käft.

enligt bmi är jag säkert normalviktig, vad vet jag, 70 kg på 175 cm. men. jag äter skräp, tränar jävligt sällan och mumsar tabletter i tid och otid. äter oregenbundet med, och olika mycket. Ohälsosam. Javisst. Normalviktig, ja absolut. Brukar slänga det i ansiktet på fattyhaters, brukar bli jobbig stämning då. Rätt åt dem * evil* Nä men seriöst, som vanligt bra inlägg! Ibland hänger utseendet ihop med kroppen, men ofta är det inte så svartvitt.

Och FUCK alla er som jämför att äta dåligt med att röka. Rökning förpestar för människor runt omkring, inte bara för den enskilda individen. Är du fet kan du alltid gå ner i vikt. Jag skulle vilja se den rökare som kan få bort tjäran ur lungorna…

På bilden du lägger ut nu, tycker jag att du ser direkt flabbig (magen, låren…) ut. Inte alls väldtränad, "toned" eller hälsosam.

Och det där med att det inte skulle spela någon roll om man är över- eller underviktig, för att det är sättet man blev det på som spelar roll..? Det FINNS faktiskt inget sunt sätt att bli varken över- eller underviktig på. Vad skulle DET vara, menar du..?

Och för att återgå till övervikten igen, så är överflödig fettvävnad ALLTID farlig. Det beror bland annat på, att varenda fettcell i kroppen måste försörjas med blod. Därför bygger kroppen ett mycket fint blodådersnät i fettvävnaden. Hjärtat måste sedan pumpa blodet genom dessa långa, smala blodkärl – på varje hjärtslag. Detta blir såklart en enorm påfrestning på hjärtat (Ohms lag kanske du kommer ihåg från fysiken..?)

Svar:
Asså, jag skrattar med öppen mun just nu. Hur kan man vara så otroligt ohyfsad och korkad? Hur kan du ens med dig själv? Efter TVÅ inlägg om att låta människor få vara de de är så kan du ÄNDÅ inte hålla dig från att spy en massa ohyfsad idioti? Maken till människa. Jag undrar vad du egentligen får ut av att påpeka att jag minsann är fläbbig? På allvar? Tror du inte att jag VET DET? Varför är detta viktigt för dig att jag fattar? Nej, stackars stackars dig. På riktigt. Du har nämligen inte fattat nånting och du saknar en väsentlig social förmåga.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Bra inlägg!!! Skrev själv ett häromdagen där jag uttryckte min irritation över gina tricots reklam med tydliga ideal. Viktigt att visa att man minsann duger vare sig man är smal eller tjock och att sunda människor inte kan gallras fram bara genom att kika på vågen…

Svar:
Det är så jävla viktigt att vi som inte uppfyller idealet vägrar låta oss tystas.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du borde definitivt läsa "Hungrig" av Crystal Renn & Majorie Ingall, om du inte redan gjort det! Den boken är Crystal’s självbiografi som modell, men hon tar upp de här viktiga sakerna kring vikt och hälsa. Specifikt så förklarar hon jättebra det du försöker få fram i dina inlägg. Låna den! Köp den! Whatever, men du måste läsa den.

Svar:
Tack för tipset!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har precis börjat på matschema som innebär reghlebundna måltider för viktuppgång osv. Detta gjorde det enklare att äta för 3 gången idag. Tack och tack.

Skitbra poängterat med hur man tar sig till sin vikt spelar större roll.

Och återigen är det trist att det är mer socialt accepterat att väga lite för lite än för mycket.

Bara för att det "ser" bättre ut enligt vår norm. Sjukt, hatar det.

Men viktidioter!

Inlägget handlade om ESTETIK, ideal och självkänsla! I vilket annat sammanhang tittar man på saker och säger: "Nä, jag tycker inte att den är fin (är värd lika mycket) för den ser ohälsosam ut!"? Inget! Pratar vi om hälsa – fine – då kan ni ha några poänger, men dra inte in det i en diskussion om estetik och människors rätt att känna sig vackra oavsett om de är fetton, cp-skadade eller punkare. Hur ser ni själva ut, och hur ser ni på er själva och människor runt omkring er egentligen? Jag brukar inte hålla med Ladyn allt för mycket, men jag blir trött på att vissa inte håller sig till ämnet, utan blandar in sina egna komplex och försöker föra över dem på andra. Dra igen brödfacket, så lever ni väl längre då och kan skratta åt alla tjockisar på vägen till himlen.

Dahmer, ursäkta språket, men jag blir så trött.

Svar:
I min blogg behöver man aldrig ursäkta språket. 😉 Och du har givetvis rätt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Alltså suck Catharina. Jo det spelar faktiskt roll vilka faktorer som har lett till ens övervikt. För det finns t e x överviktiga som ändå mår bra i sig själva, men som likväl är överviktiga. Att de ändå är överviktiga kan ex bero på anlag och tja ren lättja. Svårare än så behöver det inte vara. I största allmänhet kan de alltså ha en väldigt bra livsstil som Lady Dahmer pratar om.

Sedan handlar hela debatten främst, så som jag uppfattar det, om FÖRAKT, för överviktiga. Varför måste du med andra vara så jävla föraktfulla mot det som du just påpekat fläbbiga lår och magar? Skit i det du, så kommer du säkert få bättre hälsa själv på kuppen!!

Jag kan också nämna mig själv som ett exempel. Jag började gå upp i vikt (rasade upp i vikt) när jag blev deprimerad. Mer än så kommer jag inte att lämna ut av mig själv, även fast ingen vet vem just jag är.

Å andra sidan finns det många smala personer som kan må lika dåligt på insidan. Skillnaden är att på bl a mig syns det väldigt tydligt på utsidan (övervikt) att mitt inre inte mår bra. I just mitt fall det vill säga. För som sagt en överviktig person är inte per definition en människa som inte mår bra. För att vara övertydlig då: inte heller är en tjockis en person som nödvändigtvis behöver vara direkt ohälsosam. Snacka om många som är smala av naturen som kommer undan med att de skulle vara ohälsosamma bara för att de råkar vara smala. Tänk till lite här nu va?!

Nej istället för att se övervikt och tjockisar i allmänhet som ett problem som inte endast tillhör hen, eller överhuvudtaget som ett problem anser sig vissa äga rätten att döma och kritisera just detta.

Grejen är att ingen ska behöva be om ursäkt för att hen är eller har blivit överviktig. Det är det som är själva poängen. I alla fall är det min poäng.

Jag är smal. Tränar aldrig. Har hänt i korta perioder att jag tränar men det har aldrig nånsin blivit en vana. Har varit rökare, inte längre. Är sockerberoende. Extremt sockerberoende. Ingen jävel klagar på min hälsa. För jag är smal. Ingen klagar på min hälsa när jag trycker i mig socker utan stopp. Ingen klagar på min hälsa när jag blir andfådd efter att gå uppför en trappa. Ingen klagar på min hälsa när jag säger att jag aldrig tränar. För jag är smal.

Utseende är det enda som spelar roll. Är man smal gör det liksom inget. Varför träna om man ändå är smal? MEN det är FULT att vara elak mot tjockisar! Därför tar man helt plötsligt in hälsan som orsak till att klaga på övervikten. För det vore elakt att säga "Gå ner i vikt för du är ful". Men med hälsan som huvudanledning kan man säga åt en person att gå ner i vikt och samtidigt vara en snäll omtänksam människa. Men samma omtänksamma människa skulle aldrig klaga på min hälsa. För jag är ju smal.

Lady Dahmer är en hälsoguru jämfört med mig. Jag önskar jag hade samma hälsa.

Svar:
När jag var smal levde jag på kaffe och cigg, (och sprit och godis) men inte fan var det nån som ojjade sig över min hälsa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej, det finns väldigt sällan någon anledning att prata om någons vikt. Ska man köra hälsoargumentet finns det så otroligt många grejer vi ska hålla på att i all välmening säga till varandra så vi skulle ju inte ha tid med något annat.

Svar:
Eller hur. Elitidrottare och extremsportare sliter ut sina stackars kroppar nåt ofantligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det var ju kul att min kommentar provocerade så mkt att det blev ett helt inlägg om det!

Känns dock som att hela grejen har blivit snedvriden och att du/ni inte verkar LÄSA vad jag skriver, utan lägger in egna värderingar, såsom många (tyvärr) ofta gör.

Det enda jag sa var att vi självklart ska hylla oss som snygga, härliga och BRA tjejer, precis såsom vi är. OCH att det samtidigt är viktigt att inte uppmuntra eller omfamna övervikt som något positivt.

Det handlar inte om att jag har "tjockisförakt" eller liknande som du/ni verkar vilja få det till.

Att förneka att man inte är överviktig, lägga ut ett foto på sig själv, helt klart med övervikt och bli defensiv och förneka övervikten. är inte sunt enligt min mening. Det var det jag försökte påvisa förut. Känns som ett otroligt lätt försvar att ta till: "Ni gillar inte tjockisar". Har inte med det att göra.

Självinsikt.com

Svar:
nåja, det var inte bara din kommentar. det fick bara agera exempel. kommentarsfältet var dessvärre fullt av liknande ohyfs. – jag har för övrigt ALDRIG NÅGONSIN förnekat min övervikt. (varför det nu skulle vara så provokativt) ?? Vad har du fått det ifrån? Jag skriver tvärtom ofta om att jag är tjock. Och jag håller verkligen inte med dig om att man inte ska omfamna alla slags människors utseenden och former.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Om man skall gå ner i vikt handlar det inte om att hitta en fungerande metod och tappa tio storlekar och sedan leva som vanligt i sin nya smala värld utan man måste ändra sin livsstil. Precis som du säger är man redan medveten om metoder som finns men om du vill ha ett litet tips hjälper jag gärna till. Jag har gått ner 30 kilo sen i September och jag är riktigt nöjd. Jag har förändrat hela min livsstil genom att förstå hur jag har förstört min kropp. Jag räknar kalorier och det är tamejfan det bästa jag har gjort! Jag räknar via en super bra app i telefonen som heter "shape up" och jag är fortfarande super motiverad att kämpa med mina 13 kilo som är kvar tills målvikten är nådd. Jag väger mig dagligen för att peppa mig själv och är noga med att väga mat. Unnar mig om jag verkligen vill ha något men oftast vinner tanken " imorgon är det vägning, hur vill du att det skall se ut då?" och så struntar jag i det. Det enda jag dricker är vatten och kaffe, någon gång läsk men väldigt sällan. Äter all mat men med måtta och som sagt, räknar, räknar och räknar. Super kul och har funkat utmärkt. Lycka till i din kamp! 🙂

Svar:
Tack men nej tack. Jag vill inte ha några viktminskningstips alls. Varken ge eller få! 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu kommer jag clean här.. men jag blir lite provocerad!

Jag är för fasiken omgiven av riktigt överviktiga människor (kanske inte nu i Colorado, men när vi bodde i Alabama och Georgia). Mycket vuxen fettma pga snabbmat och kassa matvanor och aven otroligt manga overviktiga barn. Det gor ont i mig att se overviktiga barn! De behover inte nödvändigtvis vara olyckliga, men jag blir lite olycklig av att se barn, som gods av sina foraldrar, gravt overviktiga, svettiga och med en stormocha frappuccino med extra grädde och karamellsås i handen (seriost). Att ha underhudsfett till en viss man ar BRA, det far dig friskare, lyckligare och du overlever (med lite vildmarkskansla) troligtvis langre an mig om om de gar vilse i skogen under svamplockning. Men, det finns en gräns där underhudsfettet blir för mycket och det tar på ryggen, lederna, fotterna (jisses sa manga overviktiga jag har arbetat med som har ont i fotterna).

Samtidigt är otroligt fordomsfull mot rokare. Sa dar att jag verkligen avskyr deras VAL att roka, kanske ar det sa att jag blir lika provocerad av overviktiga manniskor som ater oerhort onyttigt och aker permobil på walmart nar de faktiskt kan ga. Att någon ar överviktig – fine. Det bryr jag mig inte om alls. Men när någon, uppenbarligen mår dåligt av sina val, fortsätter med dem så känns det fel. Alla slags beroenden är vidriga, som rökning, överätning, anorexia, eller att vara en översittare, spelberoende och uppmärksamhet galen.

Svårt det där, som en svenne banan så påverkar ju ditt hälsotillstånd faktiskt mig. Det finansieras av skattepengar. Men folk skadar sig lika väl vid överträning och undernäring med.. ahh.

Jag hoppas att det framgår att jag är i ett litet personligt dilemma om det här, jag vill tycka men anser jag att ajg har rätt att tycka något??

Om enskilda personers kroppar – nej. Men om ett hälso tillstånd – ja. På samma sätt som jag tycker blablabla om rökare som grupp och inte individer.

Ett litet boktips: Chrystal Renns Hungrig, finns på pocketshop. Lättläst och lättsmält berättelse om hennes liv som anorektiker och smalmodel och valet att bli frisk men fortsätta modellandet, som plusmodell. Jag har kämpat väldigt mycket med min självbild och min önskan om att vara sådär galet pinnsmal, men jag har äntligen fått en aha-upplevese. Varför ska jag som är en frisk kvinna i mina bästa år, med ett bra jobb och gott om pengar på banken behöva se ut som att jag svälter? Jag har ju råd att köpa mat och äta mig mätt varje dag, ska inte det få synas? Något som dessutom tas upp i boken är hur missvisande statistiken är över hur många som är överviktiga, över en natt blev plötsligt halva usas befolkning feta efter att gränser för normalt bmi sänktes (efter påtryckningar från bantningsföretagen).

Men man får faktiskt inte bli hur fet som helst. Jag har vänner som jobbar i hemtjänsten, och nej, det är inte jättekul för dem med 200-kilosarna som ska vändas och dras upp ur sängen… :/ Man vill inte ligga där i sängen när man är gammal och ingen i hemtjänsten vill komma hem till en eftersom så många pajat ryggen.

Jo man får bli hur jävla fet som helst utan att bli skuldbelagd för det. Faktiskt. Hemtjänsten får väl förfan börja använda hjälpmedel i högre utsträckning då. Om ryggen pajar har man jobbat på fel sätt och under för stor tidspress utan att ha vågat säga ifrån och det ansvaret ligger faktiskt hos personalen själva och kan inte pådyvlas någon överviktig gammling.

Förstår inte riktigt när folk vill jämföra övervikt med rökning..Drabbar mina chipsångor eller fettångor personer som oskyldigt står och väntar på bussen eller?

Fast anonym! Genom dina uttalanden så fördummar du ju alla överviktiga, genom att tro att de/vi inte är medvetna om riskerna. De pumpas ju ut varje dag. Jag tror knappast att några tjejer eller killar kommer att äta upp sig till fetma bara för att en minoritet trivs med sig själva. Och till syvende och sist är det precis som Dahmer säger, man får leva precis som man vill. Det finns ju ett "men" med i dugligheten hela tiden som gör att man känner att man inte duger. Det är för sin egen skull man ska leva, inte för alla andra. På vilket sätt hyllar man övervikt om man säger att Lady Dahmer är vacker? Och var går gränsen? Två kilo, fem kilo, tio kg? Vilken självinsikt har du, som blir så upprörd över detta inlägg?

Catharina: finmaskiga blodkärl finns inte bara i fettvävnad utan överallt: det kallas kapillärer och det är här som syre-koldioxidutbytet sker. Med andra ord kan man lika gärna säga att långa människor, vältränade människor (för en biffig kropp behöver inte per definition betyda att hjärtmuskeln är biffad), kvinnor (som i regel har mindre hjärtan) osv är "ohälsosammare" och överbelastar hjärtat.

Att säga att övervikt är ohälsosamt är så himla korkat. Våra kroppar är otroligt invecklade och den bästa medicinen mot sjukdommar är att vara glad och tillfreds med sig själv; ni skulle bli förvånade om ni visste hur många sjukdommar som är, åtminstonde delvis, psykosomatiska.

Mvh läkarstudenten.

wigwag: Du har nog inte jobbat inom vården för då hade du vetat att de flesta hjälpmedel har en maxgräns på 150kg o att sjukhussängar är 80 cm breda vilket gör det OMÖJLIGT att jobba på ett korrekt sätt ner patienten är fet. Då gäller att det trixa o fixa för att det ska bli så lite förnedrande för patienten som möjligt.

Jag har fått neka feta svårt sjuka patienter att få komma upp ur sängen pga att ingen kan hantera dem utan risk att skada både dem o sig själv.

O jag blev själv nekad att komma upp under min förlossning när mina egna ben inte kunde bära de 110 kilona jag vägde då.

Jo du är ohälsosamt överviktig! Det säger jag enbart för att du bjuder in till debatt enligt inläggskategorin att döma. Det är inte min ensak så jag bryr mig inte om din kropp egentligen, som du säger det är ditt problem – inte mitt, men det är ett objektivt konstaterande här och nu.

Svar:
Du bryr dig tillräckligt mycket för att ge mig din sanning. Som för övrigt är fel.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Får förövrigt Beckahbitch-vibbar av ditt skällande ;)(en parantes)

Svar:
Och vad vill du ha sagt med det? Finns det bara en till kvinna i etern som biter ifrån?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till Clementine: hur fördummar jag överviktiga? Ni LÄSER ju inte vad jag skriver. Jag säger att vi ska alla älska oss själva SÅ SOM VI Är, och sen kommer kommentarer om att övervikt inte är farligt? Då bet jag ifrån. Övervikt ÄR farligt, det går liksom inte att argumentera emot… Jag tycker Lady Dahmer är skitsnygg, har inte med utseendet att göra, vilket var vad jag från början försökte påpeka men igen, ni verkar lägga egna värderingar och inte LÄSA vad jag skriver. Ni verkar allihop ha bestämt er för att vara defensiva och att jag föraktar "tjockisar" – vilket inte är fallet. Men känns lönlöst, iom att ni inte lyssnar.

Sen måste jag ju påpeka att hela inlägget där Dahmer säger emot sig själv: "jag får äta chips tills jag dör men jag vill inte uppmuntra övervikt" är ju en paradox knappt värt att kommentera. Vad betyder det egentligen?

Men vill man vara tunnelseende och bestämma sig för att jag är en elak jävel men hemsk syn på övervikt, och strunta i att läsa vad jag har skrivit i nu 5 kommentarer, så självklart ska man göra det om man mår bättre av det.

Svar:
Jo det går att argumentera emot. Flera här har gjort det och det finns massvis med forskning och studier som visar att det är lite mer komplext än bara "tjock = ohälsa". Nej, återigen, övervikt är inte farligt per automatik. Livsstil: som dålig kost, stillasittande, stress, ångest osv är farligt. Inte extrakilon. På vilket sätt skulle min kropp må bättre av att den vägde mindre? Om jag gjorde en fettsugning imorgon, skulle min hälsa förändras? På vilket sätt?-
På vilket sätt uppmuntrar man övervikt genom att leva sitt liv som man själv vill?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag bryr mig inte om din kropp eller ditt sätt att leva, men det känns som att du tigger debatt här och då kan jag säga vad jag tycker. Du har ju själv skrivit att utseende ÄR det första man lägger märke till och så är det ju. Jag ser din bild och får upp en reflektion. Men jag känner inte att jag behöver ge dig viktminskningstips eller viktökningstips eller vad du nu är ute efter, för det tror jag att du är kapabel till att söka reda på själv om du är intresserad. Men ohälsosamt är det. Av bilden att döma vågar jag påstå att ditt totalkolesterol ligger över 6, speciellt med LCHF-dieten som du använder dig av. Men jag lägger ingen värdering i din livsstil. Jag kanske själv sitter här bakom skärmen och är fet? Vem vet.

Svar:
"Tigger debatt"? Vad fan betyder det? Jag tar upp ett ämne som fortfarande är en het potatis och berättar hur jag ser på saken. Bjuder in till diskussion och eftertanke skulle jag snarare kalla det. Mina värden är för övrigt tipptopp men fortsätt döma hunden efter håren. Försök dock göra det TYST.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Folk som först och främst måste ställa sig på sin soapbox och deklarera att "Det där inte är hälsosamt!" brukar ofta ha något slags hangup kring kroppen.

Som folkhälsonisse vill jag ju visserligen säga att fetma är ett folkhälsoproblem men med det räknar man inte valkar eller att ha XL i kläderna utan det är i helt andra proportioner kombinerat med en osund livsstil. BMI är redan omdiskuterat som måttstock och det ska inte användas som individuellt verktyg utan för som riktlinjer inom större grupper. Att folk sedan tror de är ett steg närmare graven för att de har BMI 25,1 visar bara att de har en hangup.

Svar:
Precis. fetmadebatten är så mycket mer komplext än att tjock = ohälsosam. Det handlar om flera faktorer och framförallt om livsstilen (som ofta dock leder till övervikt).
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som en reflektion till om din kropp skulle må bättre om den vägde mindre så skulle jag tro att många saker blir lättare om man inte är överviktig. Mina barn är i samma ålder som dina och och jag undrar om du t.ex kan gunga i en däckgunga med fin barn? Många fysiska aktiviteter blir ju enklare om man är normalviktig och då kanske man automatiskt går mer vardagsmotion om det inte skaver mellan låren bara av att gå.

Svar:
Jag kunde inte gunga i en däckgunga när jag var underviktig. Detta är dock ingenting som jag mått dåligt över eller saknat. Det finns ingenting jag inte kan göra om jag ska vara ärlig. Eller ja, burpees är obekvämt eftersom att magen tar i… men jag lider inte nämnvärt av det heller… 😉 Går klarar jag fint utan skav. Jag springer fem kilometer utan att stanna och gymmar flera gånger i veckan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Allså allvarligt…fine om ni hade en mkt nära vän som ni bryr er mkt om som ni ser håller på att falla i fördärvet så kan jag förstå att man vill komma med råd och stöd. Men att börja säga till en random person man inte känner att hen är tjock bara för att…och säga att det är hälsofarligt? Har ni inge j*vla hyfs? Bara för att man är tjock betyder det ju inte att man är dum i huvet…"Va? Är jag överviktig? Det visste jag inte….duh?"

Jag är överviktig. Men jag är frisk med bra värden(Jag vet för jag var på hälsokontroll i lördags 😉 Och jag kostar inte skattebetalarna ett skitöre om det nu är DET ni gnäller över. Inte mer än andra i af. Bry er över egna kroppar i stället, då ni verkar vara så kroppsfixerade.

Jag tycker att det är underbart att komma in på LD:S blogg och genast känna att man duger som man är 🙂 för LD uppmuntrar inte människor till att vara tjocka – hon säger helt enkelt att det är helt okej att tycka om sig själv FAST man är överviktig – i detta kroppsfixerade samhälle!

Johanna: Vad du skriver är att sjuka och gamla människor måste anpassa vikten till de hjälpmedel som samhället för tillfället har att erbjuda. Annars får dom finna sig i en sämre behandling samt skylla sig själva, bli skuldbelagda och kränkta av bittra vårdbiträden med värkande ryggar. Och så ser säkert verkligheten ut vilket jag tycker är åt helvete. I det här fallet är det faktiskt vårdstrukturen som måste bli mer flexibel och det måste troligtvis börja hos vårdpersonal som blir förbannade för att dom inte har anpassade liftar och sängbreddar istället för att se snett på tjocka människor.

"Jag är absolut inte nöjd med vare sig min kropp eller vikt men jag tänker fan inte skämmas för den. Och jag vägar be om ursäkt för det"

Detta gillade jag starkt. Du får gärna lära resterande 99,99% av befolkningen att sluta skämmas för sin kropp…

Det är klart att man inte måste gunga, men det är ju rätt kul för barn att ha föräldrar som kan leka tillsammans på ett aktivt sätt. Kan ju vara betydligt jobbigare att klättra i klätterställning än att gå på gym.

Problemet med hur folk ser på överviktiga är väl att man tillskriver personer egenskaper baserat enbart på utseendet. Jag tror att det är därför det provocerar så mycket när tjocka kvinnor tsr plats på ett okvinnligt sätt. Tkocka ska vara snälla för det är de på film, sällan tjocka tjejen får vara bitch. Tjocka är alltid snälla eller roliga. Där tycker jag att du har en viktig poäng och det var väl det inlägget handlade om och inte vilken övervikt som är skadlig eller inte.

Svar:
om man inte orkar leka med sina barn så får man börja träna. Jag hade aldrig orkat leka med mina barn som smal. Jag var i sjukt dålig shape då. Konditionen är inte beroende av vikten. Jag har bättre kondis nu än då.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Usch, jag är så förbannad att jag inte ens vet vad jag ska skriva…

Fettfobin blir bara värre och värre, det är skrämmande. Alla har rätt till att vara så ohälsosamma som de vill, de får gå till sjukan varje dag om det är så, det är så det fungerar i samhället; man får göra vad man vill så länge det är lagligt, och (än så länge) är det lagligt att vara så tjock eller ohälsosam man vill.

Jag har gjort en dubbel rotfyllning i en tand som i slutändan ledde till att jag drog ut den, efter att jag bitit av den på mitten när jag ramlade av hästen en dag. Det har kostat skattebetalarna en hel del.

Jag har 18 kilos övervikt (enligt jävla-skit-BMI-skalan), och en läkare och en väldigt envis dam på UM tjatar på mig att gå ner minst 20 kilo, detta TROTS att jag rör på mig minst 8 TIMMAR PER DAG (sjukt påfrestande jobb, står aldrig still) och äter helt vanlig mat, aldrig någonsin rökt, dricker 3 ggr om året osv. Borde dem då inte säga åt mig att SLUTA RIDA, då det uppenbarligen är farligare för min hälsa OCH belastar samhället mer?! NEPP, då är det mina valkar de vill ta bort, TROTS att ALLA mina värden är bra! Inget som är fel på mig har med min övervikt att göra, och ändå vill de tvinga mig att gå ner i vikt… Jag vill gråta och skrika på samma gång. Äta chips och dricka cider bara för att trotsa. BLÄ.

Under fem år rörde jag mig inte ur fläcken på fritiden. Jag arbetade skift på en fabrik samtidigt som jag pluggade upp mina gymnasiebetyg. Stressade jämt och kände stor ångest.

Detta ledde till att jag utvecklade en arbetsskada i axeln och handleden.

Var jag tjock? Nej. Gick inte upp i vikt alls. Var jag hälsosam? Absolut inte! Och INGEN sa något.

Istället hackade de på den mulliga tjejen, trots att hon tränade två gånger i veckan och åt mycket hälsosammare mat än vad jag gjorde….

Wigwag: 1. Alla som jobbar inom vården är inte vårdbiträden. 2. Underbart fin syn du har på oss som är vårdpersonal.

Kan du lyfta en människa på 200kg med bara dina armar som hjälp? Har du försökt vända på en orörlig människa på lika många kilon? Gör det 20 ggr om dagen o se om inte du får ont i ryggen! Vi har ingen nedvärderande syn på feta människor men de är svåra att ta hand om på ett värdigt sätt . Det är för fan inte vårt fel. När jag jobbade krävde jag in alla hjälpmedel jag kunde få men det är likväl så att få eller inga är anpassade till människor över 150 kg.

O om du hade haft mer inblick i vården som du trots din okunskap har en sådan negativ syn på så hade du kanske också vetat att sjukhussängarna inte får vara bredare eftersom de måste gå att få ut genom dörrarna vid eventuell brand.

Att anpassa vården efter fetas behov är alltså ett jättearbete o inget som "bittra vårdbiträden" kan besluta om.

Eftersom du brinner så för frågan så se du till o skriv till dina Landstingspolitiker o kräv förändring!

Älskar din attityd och allting du står för! Håller med 100% av vad du säger. Vill en människa ha några kilos övervikt då ska denna människa få göra det utan att hen ska få höra att det är "ohälsosamt"!

Det är jättelätt att fastna i den här "hälso, bantnings, fet är fel tänkandet" annars och nästintill omöjligt att komma ut ur det.

Alltså, jag vet inte vad jag ska börja. Det gör mig så otroligt, riktigt jävla ledsen att läsa vad folk tycker och tänker om övervikt, om överviktIGA. Så ledsen att jag kanske för mitt eget bräckliga självförtroendes skull inte ens borde läsa all skit och omtänksamma dynga. NÄ, det är väl egentligen inte ok att trycka i sig pizza, socker och annat skräp. Inte ok att röka. Att dricka. Att köra bil kanske? Fast ändå gör folk det. Allt som är roligt och nödvändigt kan också vara destruktivt, det vet vi. Och precis som när någon dricker för mycket och för ofta, kan jag bli lite ledsen i själen om jag ser att någon missbrukar mat eller "inte ser sitt eget bästa", för jag vet vilket helvete det kan vara. Men det är inte en bakispizza eller en fika på stan. Inte ens en tjockis med glass i handen. I så fall vore ju varenda litet firande eller after work lika illa som festande sju dagar i veckan och förstörda julaftnar. Jag har kämpat med min övervikt, mitt självförtroende och mitt ätbeteende nästan hela livet. Är det något jag tänker på nästan JÄMT så är det vikten, det som blivit jag. Det folk ser först, det som jag måste överbevisa och bekämpa. Vet inte hur många gånger jag försökt ta tag i mig själv, rycka upp mig, skärpa mig. LEVA HÄLSOSAMT med viktväktarna, pulverdieter, kaloriräknande, GI och mer drastiska metoder. Och nästan inget har gjort mig så socialt handikappad och sjuk som att tampas med det. Så när folk börjar snacka om hälsa vill jag nästan gå i taket! Jag håller fortfarande på och gnetar med min viktnedgång, om än på ett bättre sätt den här gången, och jag försöker tänka bort självhatet samtidigt som det måste finnas någon balans i det här med att gå ner och ändå inte hetsa för att bli smal. Nästa gång någon viktigpetter känner för att bry sig om någon annans väl och ve, så skit i att bjuda på den där moralkakan i stället. En känsla av existensberättigande gör så mycket mer för välmåendet i det långa loppet. Sen vore det naturligtvis bra om alla åt bättre och rörde på sig mer, för hälsans skull, men då borde man också sluta stirra sig blind på kroppars utseende, för det är nog den mest hälsovåldiga ovanan vi har i det här landet.

Svar:
Vad ledsen jag blir att läsa det här. För mig har resan mot "sundhet" och "hälsa" först och främst handlat om att 1. bli stark (alltså har jag börjat träna. Lyfta vikter och springa för att öka muskelmassa samt få bättre kondition) 2. få en sund relation till mat. (dvs äta BRA mat. Low Carb funkar för mig och får min mage att bli glad. Vitaminrika livsmedel och bra fetter.) – Jag funderar inte överhuvudtaget på bantning eller att gå ner i vikt utan om att bygga en sund och stark kropp. Antagligen kommer jag gå ner i vikt med tiden, men det är inte ett självändamål. Jag har kommit till insikt att vikten spelar liten roll i det stora hela, medan sund livsstil som får mig att vara FRISK och ORKA mer är avgörande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej. Jag blir så glad av att läsa det här. Jag håller på att ta mig ur en lättare ätstörning och det är fan inte lätt när typ 99% uppmuntrar att jag (trots att mitt BMI alltid har legat på underviktig) går ner i vikt. Vad fan är det för jävla inställning?

Nu läser jag det här inlägget och äter inte en utan två hela bitar kladdkaka och känner inte den minsta ångest (som förut kom som på beställning om jag ätit ett riskorn för mycket.)

Det behövs fler människor som du och du har (helt ovetandes) hjälpt mig med en hel del saker. Tack för din inställning!

Angående det uttjtatade argumentet om skattepengar etc, så önskar jag att alla ni som sliter för att vi tjockisar ska få vård, ut och demonstrera eller nåt! Gör något vettigt så era surt förvärvade slantar gör nytta. Just nu ser jag ett antal miljoner glida i väg till nya bilder på apelsinjuice och ostmacka till dietistpärmen och bukoperationer på löpande band. Det blir rätt dyrt i längden.

Men kan ni sluta säga att Lady Dahmer är "ohälsosamt tjock"?! Hon är INTE ohälsosam och hon är INTE tjock. Lite mullig, visst, och det är inget fel med det. Och OM man är tjock så vet man om det, jag lovar, ni behöver inte påpeka det. (Jag har bmi 20, alltså normalvikt, så ni behöver inte hoppa på mig om min vikt,tack).

Alltså. Jag älskar dig. Jag tycker du är en fantastisk bloggare och debattör.

Jag blir bara lite irriterad när du säger saker som inte är sant. Det ÄR farligt med övervikt _i sig_. Att ha för mycket fett, oavsett livsstil, ökar risken för cancer t ex. Redan vid 5 kg övervikt ökar risken.

Men givetvis är det inte så att man är en tickande bomb bara för att man är lite överviktig, som man är om man har fetma.

Tack för ett otroligt bra inlägg (eller rättare sagt för många bra inlägg). Att du tar upp detta med vikt har hjälpt mig en hel del, men är tyvärr långt ifrån att vara nöd med mig själv.

Jag var anorektisk som tonåring med svåra depressioner som följd tills jag en dag beslutade mig för att jag hellre var lite överviktig än sjuk, eller död.

I början var jag lite mullig men efter graviditet och förlossning så blev det lite mer, och skulle väl säga att jag har ungefär din kroppstyp nu. Jag kan inte gå på dieter eller "tänka på vad jag äter" eftersom jag omedelbart halkar tillbaka i sjukdomen och börjar svälta mig själv. Försöker träna men det hinns sällan med då jag arbetar 80%, studerar 100% och har en man och ett barn jag vill spendera tid med.

Oftast tänker jag kanske inte på min vikt men jag kan inte vara stolt över mig själv hur jag än försöker. Vad jag än tar på mig så känner jag mig aldrig vacker eller sexig, för i mitt huvud ser jag bara bilder av smala vackra kvinnor "som man ska se ut". Det påverkar ju tyvärr min relation negativt.

När människor vill "hjälpa till och stötta" så säger de ofta att jag borde böra träna eller ger tips på dieter… och visst jag skall väl börja träna sedan men mest för att jag tycker det är kul och för att vara lite mer hälsosam.. men mest önskar jag att jag inte behövde gå ner i vikt utan kunde börja tycka om mig själv och se mig själv som vacker så som jag är. Din blogg har hjälpt mig några steg på vägen, så stort tack! Önskar jag kunde ha dig som mentor, och skriv gärna mer om du har några tips på hur man lyckas känna sig sexig i sina valkar.

Och till er idioter som tror ni vet allt och känner att ni måste dela med er av era "hälsosamma råd" och påpeka att det minsann är så onyttigt att vara överviktig. Visst det är inte alltid hälsosamt, men det är sådana som ni som gjorde mig anorektisk – och det är ALDRIG hälsosamt. Men jag vet att jag talar för döva öron, för sådana som ni kommer aldrig förstå sambandet mellan era "sunda ideal" och "välmenande kommentarer" och det faktum att människor svälter sig bara för att känna att de duger.

LD, det var lite det jag menade med "ett bättre sätt den här gången". Fast det bästa vore väl såklart att tänka bort viktnedgång helt, och enbart koncentrera sig på hälsan. Om man verkligen får vara så fräck alltså, låter ju fruktansvärt nonchalant. 😉

Självklart så är det skillnad mellan att ha några extra kilon och på att vara sjukligt överviktig. Det optimala är ju att kroppen mår bra oavsett hur den ser ut, sen finns det ju givetvis fall där till och med blinda förstår att det är ohälsosamt.

Saken är den, hälsoivrarna, eller vad man nu ska kalla mupparna som vrålar "det är så ohälsosamt!" ohälsan som de är mest rädda för är att deras egna ögon ska behöva stå ut med sådant som de upplever som icke estetiskt tilltalande. Självklart så skiter främmande människor bland i ens hälsa, det handlar om att de är bittra wiseasses som livnärar sig på att trycka till andra för att höja sig själva.

När man diskuterar hälsa så är nästan alltid utseendet i fokus och det som vi får lära oss ser friskt, hälsosamt och fräscht ut, rimmar inte alltid helt bra med verkligheten. Det är ingen som läxar upp en spinkig person som livnärar sig huvudsakligen på coca cola och chips, eller en person som tränar så hårt att han eller hon pajar sin kropp, det är ingen som bryr sig när någon späker sig på psykdieter som kvalificerar sig som självsvält. För det handlar inte om hälsa, det handlar som vanligt om yta, och att vara tjock är fult. Det har ju alla lärt sig.

Nej ta er fejkade och missriktade omtanke och kör upp den i era hälsosamma arslen.

Fattar inte riktigt vad debatten har snöat in på? Läser "Anonyms" svar där hen säger att ni inte verkar läsa utan missuppfattar med flit, och det är jag nog benägen att instämma på. "Anonym" verkar bara påpeka att det uppenbara, sen verkar ni misstolka med flit, vilket är synd.

Ellieotts: Fast "ökad risk" är inte samma sak som "farligt". Med samma resonemang så är det farligt att vara man och farligt att bli äldre, eftersom båda sakerna innebär en ökad risk för många olika sjukdomar.

Och tickande tidsbomb… tja, ett BMI mellan 30 och 35 har i vissa studier bedömts minska medellivslängden med 2-4 år. En del andra studier har funnit att risken för död av alla orsaker vid ett BMI mellan 30 och 35 är lägre än vid normalvikt och ytterligare ännu lägre vid ett BMI mellan 25 och 30. Inom vissa grupper så visar de flesta studier att personer med övervikt och fetma har högre förväntad livslängd än normalviktiga personer. Så "tickande tidsbomb" låter inte som en särskilt evidensbaserad beskrivning.

Vilket bra inlägg och vilken härlig bild!

I detta inlägget håller jag helt med dig. Jag har två systrar på 19 och 23 år som är smala, hela deras kropp och speciellt magen och lår.

Jämfört med mig som har lite mage och höfter med tillhörande lår

men invärtes har jag en bättre kropp än dom.

Mina systrar är smalare än mig men jag har bättre kondis och är starkare.

Det spelar inte alltid någon roll hur man ser ut utan det kan vara viktigt hur det är på insidan!

Tack för en fantastisk blogg!

/Från en som läst länge men första kommentaren

Det är väldigt ohälsosamt att hata sin kropp. Att hata sin kropp är ofta detsamma som att misshandla den: med svält, överätning, hetsbantning, tvångsmässig träning, stillasittande, utseendestress, osv. Att älska, eller åtminstone acceptera, sin kropp gör det enklare att fatta hälsosamma beslut; att äta bra, motionera lagom, njuta av mat, sex, vila och rörelse.

Inte EN tjock person får bättre hälsa av att man påpekar att de är feta och ger "goda" bantningsråd. Alla vet att det är farligt att bara äta godis, sitta still i soffan och väga 200 kg! Vad folk gör med sina "goda" råd och "ärliga" kommentarer om övervikt är att få tjocka att må dåligt och skämmas. Är så less på den nedlåtande moralen som ofta finns bakom sådana kommentarer. Jag säger som Emma: "goda" råd och "ärliga" kommentarer ledde till bantning som utlöste mina ätstörningar och DET var ohälsosamma år (fast jag fick många kommentarer om hur hälsosam jag såg ut vid 45kg/170cm, trots att jag var lika sjuk som när jag vägde 90 kg ett år senare).

Det borde vara förbjudet att få folk att skämmas över sina kroppar! Sluta genast, tack.

Som jag skämtsamt sa till en kompis en gång när vi pratade om bantning. Jag är älskar mat för mycket för att sluta äta och förbannat mycket för snål för att bli bulimiker. Tacka vet jag choklad, då kan jag bli tjock och glad på samma gång haha.

Tack för ett fantastiskt inlägg och en härlig blogg!

Svar:
Tack själv!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men… kan inte låta bli att kommentera (men har försökt en lång stund 😉 en sak… Detta att både LD & massor av kommentarer i detta ämnet får det att låta som det är fullständigt normalt att vara vältränad, äta bra kost i lagom mängd OCH var överviktig. Men jag skulle säga att det är otroligt sällsynt. Visst har vi olika kroppsbyggnad & man kan vara "tung" (muskler, krafitg benstomme) och ändå hälsosam, men snackar vi ren övervikt (fett) så skulle jag säga att det är snudd på omöjligt (utan någon form av ämnesomsättningssjukdom) att i längden kombinera det med hälsosam träning och kost. Sedan tar det ju en tag att förändra kroppen. Men övervikten blir garnaterat mindre ju längre du tränar & äter bra.

Svar:
Övervikt och dåligt leverne går ofta hand i hand, det stämmer. men inte alltid, och detta är JÄTTEJÄTTEVIKTIGT att man kommer ihåg. Och de som är tjocka och ohälsosamma är ju ohälsosamma oavsett vad de egenligen väger (även om livsstilen i sig leder till ökad vikt) Jag tränar nästan varje dag och jag äter bra kost. Men jag äter liiiite för stora portioner och rör mig liiiite för lite för att nå något annat än plus/minus 0. Fläsket la jag på mig under två graviditeter då jag satt mycket stilla samt åt mkt skit, för att bli av med det så måste jag ju banta och det vill jag inte. 🙂 Jag vill bara MÅ BRA.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ju fler jag ser här som fortsätter att propsa på att alla som anses överviktiga är ohälsosamma, desto mer övertygad blir jag om motsatsen. Särkilt de som hävdar att LD är ohälsosam, hur fan kan dom veta det? Finns inte en chans att dom vet hennes värden, eller hur hennes hjärta mår eller hur mycket hon orkar, man kan ALDRIG berätta för en annan människa hur dom mår. Jag förstår inte det här behovet av att omyndigförklara människor med övervikt, det är en betydligt mer ohälsosam tendens än övervikten själv. För övrigt tror jag att kemikaliecocktailen vi lever i är ett betydligt större problem, det skrivs inte lika mycket om det för råd om hur man undviker kemikalier säljer mindre tidningar och drar mindre annonsörer än bantnings och skönhetshets.

En fråga jag funderat på ett tag utan att få svar på, händer det samma ohälsosamma saker inuti kroppen hos en smal person där ingen skräpmat sätter sig på hullet som hos en person som äter samma mängd skräpmat där allt fastnar som extrakilon?

Du pratar ju om att smala också kan vara minst lika ohälsosamma som tjocka fast det inte syns. Är det då så att en viss mängd skräpmat gör kroppen ohälsosam inuti oavsett om det syns som extrakilon?

Om vi ponerar att alla äter exakt samma mängd skräpmat finns det då dom som:

1 varken får dåliga värden eller extrakilon

2 får dåliga värden men förblir smala

3 får både dåliga värden och blir tjocka

4 får inte dåliga värden men blir tjocka

Eller är det så att det bara finns 2 alternativ:

2 får dåliga värden men förblir smal

3 får dåliga värden och blir tjock

?

Svar:
Ja, äter du skit så påverkar det kroppen ungefär likadant oavsett vikt. Dock så är ju vissa människor känsligare än andra, men det har inget med vikten att göra. Sen så finns det genetiska förutsättningar. Dessutom så påverkar kroppens fysik i övrigt hur väl den tar hand om skräpet vi äter. En kropp med stark immunförsvar eller bra kondition kommer kunna ta hand om organ osv bättre än någon som är soffpotatis. osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har samma upplevelse som flera som kommenterat ovan. Under en period av mitt liv vägde jag 45 kilo till mina 1.68 cm. Jag har aldrig fått så många komplimanger för min kropp och mitt utseende som då. Att jag hamnade på en så låg vikt var inte alls avsiktligt utan resultatet av ett sjukt osunt leverne. Jag hade flyttat hemifrån, var ung och hade inte riktigt lärt mig att laga mat så det blev kanske en macka till frukost och ett äpple till middag och däremellan en chokladkaka eller lite godis men inte så mycket mer. Jag var dessutom ute i svängen rätt ofta och tog en del kokain och amfetamin i stort sett varje helg. Detta osunda liv återspeglades tydligen inte alls i min modellsmala kropp, komplimangerna haglade. När jag sedan började äta mer och ta hand om mig bättre så gick jag upp i vikt. Jag slutade helt med droger och drack ytterst sällan. Jag åt sund mat med fokus på vegetarisk föda och jag gick på gym ca 3 gånger i veckan och däremellan dagliga promenader. Under den här perioden vägde jag 65 kilo. Men fick jag någon särskild uppmärksamhet över att jag hade en fin kropp? Nej. Det är läskigt att tänka att det krävs en mager, underviktig kropp för att folk ska tycka att man är fin. Dessutom.. så himla osunt som jag levde. I kombination med att jag åt godis varje dag när jag vägde 45 kilo, men ingen såg det på min kropp så då var det väl ok att äta skit antar jag?!

Jag tycker att det är viktigt att skilja på BUKfetma och "bilringar" (vilket jag antar att du syftar på), dvs ett överskott av underhudsfett. Underhudsfett har en viktig funktion och ett överskott leder i sig inte till fler sjukdomar. Med bukfetma däremot lagras fett på organen och kan leda till åderförfettning eftersom det fungerar som ett endokrint organ. Även sockret tycks bli svårare att bryta ned, vilket är typiskt för diabetes typ 2. Så jag skulle inte säga att kroppen tar skada av ett par kilo extra underhudsfett, det är ju bara mysigt. 🙂

Svar:
JA! JA! JAAAAA!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När du häver ur dig ett felaktigt påstående, nämligen att det inte är farligt att vara överviktig så länge man äter bra och motionerar, så bemöter folk det. Så enkelt är det. Du "tycker" mycket som egentligen inte är en fråga om tyckande. Du tycker att övervikt är ofarligt. Faktum är att det inte är så.

Svar:
Faktum är att DU tycker/tror att det är farligt. Faktum är att ohälsa är så mycket mer komplext än tjock = farligt. Så länge folk fortsätter sprida förenklade "sanningar" om kroppshälsa och övervikt så kommer jag fortsätta att nyansera den bilden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *