Kategorier
diskussion & debatt

Nej om man skulle ta och skaffa en piga

Så maken och jag har länge funderat på att skaffa piga städhjälp. Orsak? Jag är lat, vi har håriga katter och vi hatar att städa. Fatta va skönt att kanske två gånger i månaden komma hem till ett kliniskt rent hem?! Men vi är ju lite kluvna. Nånstans så har jag ju fattat att det […]

Så maken och jag har länge funderat på att skaffa piga städhjälp. Orsak? Jag är lat, vi har håriga katter och vi hatar att städa. Fatta va skönt att kanske två gånger i månaden komma hem till ett kliniskt rent hem?!

Men vi är ju lite kluvna. Nånstans så har jag ju fattat att det här med städhjälp är ett känsligt ämne. Rentav FEL enligt många även om jag totalt misslyckas i att förstå varför…? Är det nån som kan förklara hela pigdebatten för mig?

(Asså jag fattar ju det sjuka i att rika människor ska få skatteavdrag för skiten, men å andra sidan så är det ju just skatteavdraget som gör att sådana som jag faktiskt kan ha råd.)

Har det med skam att göra? Är det skamligt att städa hos andra? Jag har själv varit städerska… förlåt LOKALVÅRDARE hette det ju så fint, och jag kände aldrig nån skam. Eller att jag blev utnyttjad (lön någon?)… eller vad det nu är jag borde känt.

Sure, det är ju inget höjdarjobb och de allra flesta skulle väl välja nåt annat om det gick men jag anser att ett ärligt jobb är ett bra jobb.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej om man skulle ta och skaffa en piga”

Jag provade det en gång. Sen kände jag mig dum för de kunde jag göra själv egentligen….. Lika bra, billigare och på samma tid… Så jag åkte hem och städade hos min mamma dagen efter för att rensa mitt samvete 😉

Mja mjo, jag har ju varit piga på deltid (eller hemstädare som jag kallar det) och jag trivdes mycket med det faktiskt. Men jag är knäpp och gillar att städa.

Grejen är väl att man får så ohyggligt dåligt betalt för det slit man faktiskt gör, så det är väl därför det inte ses med blida ögon. Det skulle aldrig gå att leva ensam på den lönen jag fick, även om jag hade jobbat heltid. Väldigt många av mina kollegor hade två-tre jobb för att klara sig. Det är inte ok tycker jag.

Här har den tanken också kommit och gått under åren. Vi gillar inte heller att städa, framförallt inte köket, men samtidigt undrar jag om det kommer finnas något hopp för att jag och sambon ska växa upp, ta oss i skinnet och hålla efter vårt eget hem om vi ger efter och skaffar städhjälp.

Nu tillåter inte ekonomin det längre, men sen när vi båda har jobb igen är det absolut ingen omöjlighet.

Det finns ju städfirmor och städfirmor också, vi kommer se till att välja en där de har bra fackliga avtal och hygglig lön för sitt arbete, inget slavarbete alltså.

:love:

Har kollat på dina videobloggar och tycker absolut att du ska göra fler. Älskar dem! <3

Förresten är du en riktigt skön tjej!

Go girl! Du är min nya förebild..:)

Jag jobbar som städerska och skäms inte över det. Faktum är att städning är ett av de viktigaste jobben man kan ha, utan god hygien hade de flesta arbetsplatser varit direkt skadliga att vistas på, sjukhusmiljöer framförallt.Visst det är inget drömjobb men det är synd att det skall vara så skambefyllt. För alla de här "skitjobben" behövs, så att de som inte har någon utbildning än eller bara vill extraknäcka ändå har någon chans att försörja sig.

Vadå inte kan försörja sig på.. Hur mycket fick du i timmen då? Det är väl isf att man sällan får ihop till ett heltidsjobb som är kruxet? Jag ser inget som helst problem i att skaffa städhjälp. Vill jag inte klippa håret själv för att någon anna gör dte bättre så går jag till en frisörska. Tänk vad mycket bråk man skulle slippa.

jag har själv inget emot att anlita städhjälp, & har funderat på det flera ggr. men så påpekade en kompis en sak som faktiskt är sann; ens ungar kommer inte lära sig att ta hand om sitt eget hem, & att ens egen smuts är det bara att skita i för den tar nån annan hand om. tänkvärt.

Jag tror att det egentligen bara handlar om att folk anser att man ska torka upp sin egen skit och att det som uppmärksammas är när städare är från utlandet och arbetar under dåliga förhållanden. Stressigt, lite lön osv.

Sen är ju folk i allmänhet väldigt mycket för att lägga sig i och peta i andras liv och det tycker jag är fel. Mitt liv är mitt och det sköter jag och ditt är ditt och det sköter du.

Om du har städhjälp är ingenting jag ska påverka, ditt val.

Har läst din blogg länge lite till och från och gillar att du inte följer medias ideal och allt sånt. Att du vågar vara du, sånt är mycket bättre!

eller okej, upptäckte att det fanns en helt egen kategori för min fråga jag just ställde haha. är lite sugen alltså! dessvärre är jag pank & har dålig fantasi. fast det värsta är ju att jag är ganska ombytlig av mig & byter design stup i kvarten

tessan — det är tänkvärt, men i vårt fall så har vi ju inte råd med nån som kommer varje dag eller ens varje vecka. städa kommer vi göra. 🙂

jag känner bara att jag helt enkelt inte hinner med ALLT. och då är alternativet att leva i ett halvdassigt hem och jag börjar bli lite less på det.

sen ninja kom så har det blivit svårt att hinna med. och värre blir det ju när unge #2 kommer!

Jag tänkte på det du skrev om skatteavdrag för städhjälpen, och det stämmer – till viss del!

Det som så många uppfattar är att man bara behöver betala hälften då staten betalar resten. Det dom har varit tysta om, och som kommer bli en skatte-chock för många låginkomsttagare, är att hushållet måste tjäna mer än 24-25000:- / mån (tror jag det var) för att kunna ta del av det avdraget… Dvs alla som inte tjänar så mycket kommer få betala tillbaka det dom "fått" vid avdraget.

Men, jag akn ha fel och hört en skröna. Kolla gärna upp (har försökt luska fram det på skatteverkets sida men där rena djungeln) och dementera eller bekräfta. Hade varit kul att veta om det stämde!

Städar själv privata hem och det är roligt men lite jobbigt, vanligast är att ha varannan vecka. Kan man dra av med dammsugaren o plocka lite i veckorna själv bara för att ta det värsta. Ingen skam här inte. Men kul att se att folk blir glada om man haft tid att göra nåt litet extra som att piffa till kuddar, rensa döda blad från blommor osv.

Vi har precis skrivit på avtal hos Hemfrid. Vi kommer få städat en gång i veckan, 3 timmar, kostar oss ca 2700 kr/månaden. Lätt värt det… längtar såååå efter det. Förstår inte heller varför det ska vara så "fult"? Jag har jobbat hela mitt liv och kämpat ihop varje krona jag har på banken varför ska jag skämmas för att jag väljer att lägga pengarna på en tjänst (istället för en vara, som verkar mer acceptabelt?)??

Jag har aldrig förstått tabun med städerskor, man hör ju på namnet att det är deras yrke… så varför skulle det vara skämmigt ^^

I min klass blev några arga på mig när jag berättade om att vi brukade ha en städerska, de kallade mig lata rikemansbarn 🙁 (jag som inte ens är rik ^^)…

Jag arbetar också på städföretag och tycker inte att det är så ruskigt dåligt betalt, lägsta lönen för en heltidstjänst är drygt 17 000 i månaden. Ingen toppenlön, men det finns helt klart yrken som betalar sig sämre!

Vi har också pratat lite löst om att anlita städhjälp, typ någon som kommer varannan vecka och gör "grovjobbet" så får man själv underhålla med lite dammsugning och plockning däremellan, som Josefin sa. Får se hur det blir när vi båda börjar jobba igen, de närmsta två åren kommer vi att vara föräldralediga.

Har också varit städerska och det var ett rätt så trevligt jobb. Klart ni ska ha städhjälp om ni vill och har råd.

Jag känner mig lockad att anlita någon som viker mounteverest-tvättberget varannan vecka. Hatar det.

Jag skulle hellre vara "piga" än rörmokare. Du och jag är så olika på ett vis, men verkar tycka exakt lika om nästan allt sånt här … Röstar du höger eller vänster? 😛

Detta är vad som iaf gör att jag vänder mig emot det så kallade "pigavdraget": Staten subventionerar städhjälp via skatteavdrag åt privatpersoner som har råd att lägga ut pengar tills skatteåtebäringen kommer, medan det samtidigt inte finns pengar till hemtjänst åt gamla eller ordentlig städning på sjukhus.

Städpersonal är värda all uppskattning de kan få, och vill man betala för privat städhjälp ska man få det. Problemet är alltså varken yrkeskåren eller kunderna, utan att vi, i egenskap av valdeltagare, inte senare kan ta oss rätten att vara upprörda när mormor inte får den hjälp hon behöver och sjukhussjukan drabbar patienter. Det är inte offentligt finansierad städning det är fel på, utan platsen där den utförs.

Jag är egentligen inte principiellt emot städhjälp, men ändå tar det emot som fan för mig själv att skaffa det.

& Skatteavdraget tycker jag är jävligt konstigt & felaktigt utformat. Därmed inte sagt att avdraget är fel, men det borde utformats annorlunda.

Hursom, det finns en del av debatten som inte tagits upp ovan, & det är att städning i hem är svårt att kombinera med arbetsmiljölagen. Offentliga miljöer som städas kan, & ska, kontrolleras för att se till att det är så lättstädat som möjligt, något som är omöjligt att göra i hemmiljö.

jag har jobbat med hemstäd och jag tyckte att det var kul och intressant att se folks hem :p inte så att man rotar eller nåt, men man ser ju saker medan man är där!

tycker du ska skaffa lite städhjälp om du vill 🙂

I Doing the dirty work skriver Bridget Anderson om "domestic workers"… Den är relativt gammal, men hon framhåller iallafall att städerskorna/hushjälpen kommer från andra delar av världen – i ett främmande land är de beroende av sin arbetsgivare och är ofta papperslösa, övergrepp är inte ovanligt. Fillipiner har ett bra rykte står det i boken, och folk rasifieras ständigt: mörkhyade ska tydligen vara bäst på grovt arbete och vita på att ta hand om barn, osv. Yrket har låg status och man anställer en etnicitet som därigenom också får låg status: vill du istället anställa en "svensk" för att slippa detta så har du uteslutit en annan etnicitet. I grova drag… Kanske är det alltför grova drag och en smula overkill? Men det finns en hel del bakomliggande problematik. Och det är en kvinna som städar. Den rika, vita kvinnan som har råd med hushjälp kommer ut ur hemmet och ut på arbetsmarknaden, frigör sig, men sätter istället en annan kvinna (inte en man kan vi med största sannolikhet anta) i sin forna situation – i hemmet. Har hon en annan etnicitet visar det bara på hur frigjord den vita kvinnan är och den icke-vita får ta hennes plats, hennes fd. låga status. Himlans många generaliseringar här och man kan säga vad man vill om dem, men det är iallafall en del av debatten du efterfrågar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *