Kategorier
diskussion & debatt

Nöden har ingen lag…?

Att amma när man har sex. Under tiden alltså. Väcker mycket känslor på FL nuförtiden. Pedofili! vrålar folk. Perverst! Sjukt!  Barn ska inte blandas in när vuxna har sex! Kan man inte ha sex när ungen sover? osv. Och jag känner att jag står i mitten.  Jag kan inte ta ställning. Jag kan inte tycka. […]

Att amma när man har sex. Under tiden alltså. Väcker mycket känslor på FL nuförtiden. Pedofili! vrålar folk. Perverst! Sjukt!  Barn ska inte blandas in när vuxna har sex! Kan man inte ha sex när ungen sover? osv.

Och jag känner att jag står i mitten.  Jag kan inte ta ställning. Jag kan inte tycka. Däremot kan jag förstå och sympatisera och tillochmed överväga det.

Som mamma till en Nöff som vägrar sova djupt eller länge så har jag ett annat perspektiv. En Nöff som måste vara nära, som letar tutte en gång i halvtimmen och som maratonammar nätterna igenom gör det sexuella VÄLDIGT svårt att få till. Tillfällena är få och då de dyker upp så avbryts de oftast av en gråtande bebis som undrar var tutten tog vägen.

Tanken att amma har slagit mig, mer än en gång. Det som stoppat mig är inte min egen moral utan en slags skamkänsla orsakad av ANDRAS åsikter och moral. ”Om jag gör det så är jag sjuk.” Och så får samlivet lida istället.

Visst — jag skulle förmodligen inte kunna njuta alls även om jag har förmågan att koppla bort amningen mentalt (inga problem!) så kan det kännas lite avtändande. Men maken därbak påverkas ju knappast negativt av nåt han inte upplever och jo, jag kan faktiskt tycka att det är ok att ha sex för sexets skull, inte bara för orgasmen.

Jag är nämligen övertygad om att man måste ha sex för att ett förhållande ska funka. Människor som har regelbundet sex är friskare, lyckligare, mer kärleksfulla och håller ihop bättre. 

Jag tror det är lätt att döma när man inte varit i samma sitts själv. Har man en unge som sover så kanske det är svårt att förstå att andra handlar på ett sätt som man själv inte tycker är ok. Men nöden har liksom ingen lag. Man får göra vad som krävs för att det ska funka.

Jag tänker som så att sex medans man ammar är bättre än inget sex alls.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nöden har ingen lag…?”

Jag tycker att det är helt oursäktligt att ha sex samtidigt som man ammar, jag må vara värsta moral kärringen nu, men jag skulle ALDRIG göra det, no way in hell. Oskars första 3 månader så sov han aldrig ens en hel timme utan att vakna och vilka bli ammad, han sov många timmar per dygn men absolut inte sammanhängande, jag hade aldrig ens kommit på iden, inte en chans.

Jag tror också att ett förhållande behöver sex, och vi löste det i alla fall, vaknade han, ja då var det bara att finna sig i att avbryta och att amma i stället, som folk brukar säga "de är ju så små så kort tid" och det är just det som är grejen, det handlar inte om 5 år utan med största sannolikhet mindre än ett år och då får man klämma in det när man kan.

Vissa saker får man försaka lite när man har fått barn, det går ju över. Jag tycker faktiskt att amning samtidigt som man knullar är höjden av osmaklighet, barn och sex mellan föräldrarna ska hållas separat. Det är bra att barn kan fråga och att man är öppen när det gäller saker barn undrar om sex men det är inte samma sak som att göra dem till ett bihang i sexakten. amning är inte sexuellt det borde alltså inte blandas in samtidigt som man har sex.

Anna — Ninja är 11 månader och sover fortfarande lika lätt som när hon var nyfödd. Hon vaknar flera gånger i timmen. Ibland har man tur och hon sover en – två timmar i sträck, men ofta är det nästintill omöjligt att få till det. Och det tär.

Jag kan bara svara utifrån mig själv eftersom att jag omöjligt kan veta hur andra upplever det, men JAG klarar av att koppla bort amningen då jag ammar. Jag tänker knappt på att jag gör det. (antagligen för att jag haft ungen kopplad till tutten flera timmar i sträck varje kväll i snart ett år) och som jag sa — jag skulle kunna ställa upp på sex för sexets skull och för makens skull, inte enbart för min egen njutning.

Man gör vad som krävs. Om det är enda alternativet för att det ska funka så tycker jag att man ska köra på.

Men det är MIN åsikt.

Du får givetvis tyka precis vad du vill 🙂

Jag har bara väldigt svårt för tanken. De på fl som jag har sett erkänna att de gör det har haft skumma motiv till det, en man sa "vi myser ju över vårt sexuellt framställda barn" och en kvinna medgav tt hon ammade samtidigt som hon onanerade för att "det förhöjde känslan", jag förstår att alla inte är som de där två, men att ha läst det där gör att jag drar lite peddo parraleller till det faktiskt… Fördommsfullt? javisst, men så tänker jag oftast.

jag håller med om att motivet spelar enormt stor roll.

Ammar man för att "förhöja känslan" så är det snudd på pedofili eftersom att barnet då medverkar i den sexuella njutningen och det är inte ok.

men att amma under sexakten för att hålla ungen tyst och lugn medans man får det överstökat, då känns det iallafall för mig, förståeligt och ok.

Sen erkänner jag att jag själv tyckte det var heeeeelt fel och bla bla INNAN jag själv fick barn. Nu har jag ett annat perspektiv.

jag som alltid brukar hålla med dig LD, men nu måste jag säga att jag absolut inte gör det, ALLS.

amning och sex hör inte ihop, så enkelt är det för mig. och jag skulle känna mig jätteskyldig om jag blandade in mitt barn i sådana aktiviteter, nu när han är större och mer medveten om världen runtomkring. till saken hör att att jag iofs inte ammat honom sedan han har 4 veckor.. men jag känner ändå att jag har en åsikt om detta..

förstår dock att du måste vara ganska sexuellt utsvulten när nöffi sover så lätt! du kan inte tänka dig att ge henne nappen på natten..? hon gillade ju vincents 😉

kram

Linda — som sagt, har man ett barn som inte ammats i 11 månader så har man ju ett helt annat perspektiv. Föreställ dig att ditt sexliv inte funkat på så länge. Hur skulle du göra? Hur skulle det påverka din relation?

Napp är uteslutet. Bestämde redan från början att jag inte ville att ninja skulle ha det. Och hon vill inte själv. Inte en chans. Har försökt i desperata tider, men hon blir arg. När hon vaknar så är det bara tutte som funkar. Tyvärr.

Jag har också funderat på det här och liksom dig är jag kluven. Vi har ju onekligen sexat när Simon legat bredvid, men vi hade nog avbrutit om han vaknade. Jag tror inte att Henrik skulle vara ok med att sexa samtidigt som Simon diade, även om jag var det. För min egen del vet jag inte riktigt, jag har aldrig behövt ta ställning till det. Men jag dömer nog inte de som gör det, oddsen känns otroligt små att man gör det av fel anledning liksom.

Tja, varför inte! Bebisen mår väl inte dåligt av det!! Däremot skulle jag personligen ha svårt att koppla mellan rollerna. nån suger och pillrar på en sida å nån petar å bökar på andra! Nä, det blev rätt lite sex under amningen…eh alltså nästan två år?? Näe det blev ju mindre amning med tiden…hehe!

Från det ena till det andra;

Funderar lite…tycker det finns så lite "pojkkläder" på loppisar!! Tror du det beror på att föräldrar köper mer kläder till sina flickor eller att pojkarna nöter sina mer? Fast det kanske är jag som har haft otur då jag söker kläder till mina pojkar! Tycker det svämmar över av "tjejkläder" å det är sant att de är väldigt opraktiska på många sätt!

LD- joo, det är sant. jag tycker mig vara ganska bra på att se saker ur olika perspektiv, men här vettefan. det känns bara helt fel, i magen liksom.

är medveten om att det finns fall (som ditt?) där sexlivet kommer i kläm under väldigt lång tid, och det är ju såklart beklagligt. jag vet faktiskt inte hur jag skulle ställa mig till att mitt sexliv skulle vara dysfunktionellt, eller helt obefintligt, under så pass lång tid. men min instinkt säger mig ändå att amning och sex i kombination är fel. jag har inget bra argument! då kanske man bara ska hålla pajhålet stängt.. :S

Nej, jag skulle aldrig kunna amma och ha sex samtidigt. Aldrig! Det är för mig helt oacceptabelt och detsamma gäller för min man skulle jag tro även om jag aldrig frågat honom. Vaknar något av barnen i en sådan situation så avbryter vi och har vi tur så går det att ta upp tråden lite senare. Men jag kan ändå köpa ditt resonemang men det skulle aldrig fungera för oss.

Det där med att amma och onanera samtidigt för att förhöja känslan chockade mig. kräks Där har man gått över gränsen! Barnet ska INTE vara en krydda i ens sexliv!!!

Jag fick ett helt söndertrashat underliv efter min förlossning, förutom stora bristningar i alla klockslag så gick även ringmuskeln av och en bit av tarmen skadades. Vi kunde inte ha sex första året. Det är väl så livet med en bäbis är, det är svårt att få till! Då får man försöka ge varandra närhet på andra sätt. Tycker det är helt oacceptabelt att amma och ha sex samtidigt.

Ni får väl ha sex den enstaka timmen hon väl sover? Hur lång tid tar en snabbis? 10 minuter?

M –det finns ingen tid för annat än snabbisar. Men det är väldigt svårt att förutspå NÄR hon kommer sova en timme i sträck eller inte. Hon vaknar ofta till av rörelserna även om man är väääääldigt försiktig.

Jag tror de flesta föräldrarna gör så gott de kan. Och jag tror inte att en bebis far illa på nåt sätt om mamman skulle råka amma under tiden.

Jag skulle personligen inte kunna ha sex bredvid mitt barn. Eventuellt om hon låg i egen säng som står i samma rum, men det är tveksamt…

Defenitivt big no för mig att ha det i samband med amning. Tror inte heller att min kära vän "down-stairs" skulle gå med på det…

Men sover er dotter i samma säng som er?

Borde hon inte sova i egen säng vid det här laget?

Jag kommer börja lägga vår dotter i egen spjälsäng redan vid 2-3månaders ålder….. Kommer inte våga ha en liten isängen då jag kan vara "vild" i sömnen..

Angelika — jag och maken tror på att låta barnet själv bestämma när det är redo för att sova själv. Den tiden kommer när den kommer. Tills dess så samsover vi. Och vi VILL ju samsova! Det är underbart!

och du – oroa dig inte! Man har en instinkt som förälder att INTE sparka/lägga sig på eller på annat sätt skada bebisen! jag menar hur vild du än är så ramlar du ju aldrig ur sängen, eller hur? Det är samma sak. 🙂

Ja men precis, det var ju det jag menade .-) Varför inte hålla sig till snabbisar under denna korta period som barnet är så litet då? 🙂 Tror man att ska ha samma sexliv som innan man fick barn under första småbarnsåret så tror jag man är lite ute och cyklar, men lyckas man med det så, grattis till dem!

Vi samsover också, men om vår dotter inte hade kunnat sova längre än 1 h åt gången hade jag nog blivit galen och försökt göra något åt saken. Jag håller med dig i mycket och bl.a att man ska lyssna på sitt barn och följa dess rytm, men jag tror också på rutiner som gör att barn känner sig trygga. Jag tror inte det är bra för en sån liten att vakna så ofta heller? Första månaderna har de ju inte samma sovmönster som oss men vid ett år? Tipsar om omega3, vi gav det till vår dotter när hon var 14 månader och natten efter sov hon första hela natten någonsin, underbart! 🙂

"Som mamma till en Nöff som vägrar sova djupt eller länge".

Hm, jag har tyckt samma som du rätt länge.. Men ärligt. Alla barn VILL sova, såklart! Däremot är jag övertygad om att barn inte KAN sova (läs, somna om) själva om man lärt dom att inte kunna sova utan mamma/pappa.

Det är ju inte Ninjas ansvar. Det är du som inte låter henne sova riktigt.

Sedan kan man ju diskutera vad en riktig sömn är för små barn. Kanske är där man tycker olika.

Och små barn vägrar ingenting, de gör som man lär dom (oftast).

catt — ninja får tillräckligt med sömn. Jag tror inte alls man måste lära dem att sova. visst det fiins barn med sömnstörningare, men det har oftast en medicinsk förklaring.

Ninja har inga sådana. Hon vill bara ha närhet. Får hon det så sover hon ganska ok. Som vilken normal unge som helst. Visst kan man dressera barn med olika metoder, men som du kanske har gissat så är jag för att låta barnet styra. 🙂

Hm vad svårt… Jag vet inte alls vad jag tycker – vi har haft en unge som sovit regelbundet och i ett sträck natten igenom, nästan redan från början. Inte speciellt lättväckt har hon varit heller, även om hon har haft korta perioder då hon har varit lite lättstörd.

Då har vi smygit ut ut sovrummet och gjort det på soffan – eller i badrummet där det är lite mer ljudisolerat 😉

Ett bra tips är att sätta henne framför nåt roligt barnprogram och smyga iväg för en quickie! Fast hon kanske är för liten för att hålla fokusen så pass länge? Det har funkat bra för oss iaf 🙂

Nu har ju jag inte hamnat i den situation att jag msåte ta ställning till det där, än. Men det dröjer ju inte alltför länge innan man är där.

Att ammma samtidigt som man har sx skulle aldrig falla mig in.

Jag tror på att man får bestämma sig för att NU tar vi helt enkelt oss tid för sex, när barnet väl sover. Väntar man tills allt känns sådär mysigt och romantiskt får man nog vänta bra länge som småbarnsförälder kan jag tänka mig.

Jag inkluderar inte mina barn i mitt sexliv. Jag tror inte det är hälsosamt att barnen är med under själva sexakten. Sen om de sover i samma rum, det är väl en sak, men inte amma under tiden. Hur gör man om man långammar? Är det ok att ha en halvvaken 5 åring som diar vid mammans bröst samtidigt som pappa penetrerar? Näh. Inte ok alls.

Gud vad jag är glad att jag inte har detta problem! Har ett unge som sover och ett fett bra sexliv också. Men sover hon bredvid dig jämt? Ligger du bredvid henne när hon slocknat för natten? Jämt, ständigt?

Nja, jag har svårt att tro att barnet skulle vakna exakt VARJE gång man försöker sig på lite sexande. Nån gång måste det väl funka. Om inte så får man väl avbryta och invänta nästa sovstund eller något:)

viola — jo visst. Men det är svårt nog att få tid när man har ett barn som sover. och 100 gånger svårare med ett barn som inte gör det.

Och man tappar ju modet när det inte funkar som det ska. at prova igen och igen och igen och igen och det i sig resulterar i frustration, ilska, nedstämdhet… som i sig antagligen påverkar lusten och humöret.

…då tar man till alla knep man kan för att kunna slappna av.

En bebis är en bebis. Ett så litet barn förstår inte vad det är ni gör. Jag har iofs inga egna barn men ser inga som helst problem med amning under själva akten. Som sagt, barnet vet inte vad det handlar om. Sex är naturligt. Framställer man sex som något konstigt, farligt, annorlunda eller vad det nu må vara så blir det det. Jag anser att det viktigaste att lära sitt barn, när den tiden kommer, är att sex handlar om njutning. Det ska vara på bådas villkor. Där kommer vi in på vad du skrev om att sex är bra för förhålladet. Det tror jag också, om det handlar om intresse och njutning från båda sidor. Det bör det göra. Har man sex bara för att man tror att det är bra för förhållandet är man fel ute. Jag säger inte att det absolut är så för er, jag fick bara det intrycket. Sex är, som sagt, naturligt och något som ska vara härligt för två personer. Att amma en bebis under tiden ser jag inte som något problem så länge det inte stör mamma/pappa och så länge det inte handlar om "det är bra för förhållandet-sex". Då handlar det om pliktkänslor, inte längre om njutning, och det är däri, enligt mig, problemet ligger i många relationer. Inte i att ett litet barn får mat i akten. Lär barnet villkoren för och vitsen med akten istället, när de är stora nog att förstå det.

Har en son som var som din dotter ar (slutade sjalvmant att nattamma nar han var tva och sover sedan dess langre nattpass, innan vaknade han femitioelva ganger varje natt och ammade. Tror ocksa pa att skita i dressyr och lata barnet styra. Man kan ju inte jamfora en vuxens sovmonster och en bebis, angaende att ma daligt over att vakna mycket.). I alla fall. Har aldrig haft sex medan jag ammade, tycker faktiskt att det kanns konstigt, som att bebisen aar med. Daremot haft sex och slutat nar han vaknat, ammat och sedan tagit upp sexandet igen nar han somnat om. Inte idealt, men maste man sa maste man. Ett forhallande behover sex och tva ar ar en ganska lang tid.

Jag undrar hur du tänker med framtiden… Alltså att Nöff själv ska få välja när hon vill sova i egen säng. Är du inte rädd att inte skulle hända förns om fem år eller kanske längre??

Jag har ju en helt annan syn/tankesätt än dig, och känner nog ingen som gör/gjort som du.. så är lite nyfiken bara;)

nej inte speciellt. det är ganska vanligt att barn vill samsova länge. Tills de är 3 – 4. Jag samsov tills jag var 11. (fast det är nog ganska ovanligt!)

Jag vet ju att hon INTE kommer vilja sova med mamma och pappa när hon genomgått puberteten! 🙂

Jag tror det ger en grundtrygghet som räcker hela livet. Att tvinga barn till separation innan de är redo känner jag instinktivt är fel på alla plan. Jag tror det kan påverka trygghetskänslan och självkänslan hos barnet negativt.

Vi har alltid haft samma sorts åsikter och värderingar men här sätter jag stopp. Det är inte okej att involvera sin unge i sexakten. Noway!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *