Kategorier
diskussion & debatt

(o)Empatisk förmåga…?

Jag blir så jävla less på alla som utgår från sig själva, sina bebisar, sina bröst och amning när man diskuterar amning. Som inte klarar av att inse att alla funkar olika. Bara för att nåt funkade för dig och för DIN bebis, betyder inte att det funkar lika för alla. ”Amen JAAAG hade inga problem att […]

Jag blir så jävla less på alla som utgår från sig själva, sina bebisar, sina bröst och amning när man diskuterar amning. Som inte klarar av att inse att alla funkar olika. Bara för att nåt funkade för dig och för DIN bebis, betyder inte att det funkar lika för alla. ”Amen JAAAG hade inga problem att amma med mina små fasta pattar under ett tält bla bla”.

Grrr.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”(o)Empatisk förmåga…?”

Samma här. Jag klarade inte att amma utan stöd eftersom jag har rediga hängpattar, och det funkade helt enkelt inte. Det fick man ju höra till leda när man ammade, av såna som hade typ a-kupa och kunde gå runt samtidigt.

Håller med helt, samma med alla "aaaalllaaaa kan amma utan problem för det kunde jaaaaag". Det är bara att inse att alla har olika förutsättningar gällande allt, varesig det gäller att ens kunna amma eller ej eller om det gäller HUR man ammar.

Hej!

Vill börja med att säga att jag älskar att läsa din blogg! Tycker att dina åsikter är bra och ditt sätt att tänka..

Gillar att du tar upp det här med ammning, jag ammar fortfarande min son på ett år och har alltid kännt att folk dömer en för att jag fortfarande ammar, och jag kände alltid att jag var "tvungen" att förklara mig varför det bivit så. Men tack vare din blogg så sträcker jag på mig lite extra och känner att kan och vill jag och han så är det BRA!!

Tack så mkt

Hehe, jag tillhör kategorin småbystad, som kunde gå & amma samtidigt på stan eller på väg hem, när Charlie var under 4 månader. Senare satte jag mig nånstans & la en filt över axeln & honom, mest bara för att min låtsasmamma skämdes när hon såg mig…

Jag var då tacksam för mina små, men inte längre..

Men ser jag en ammande mor som har större byst, då kan jag känna lite avund. Det ser ju så moderligt ut!

Men hur som, ammande barn som klunkar nöjt, det är bland det vackraste som finns, trots stor eller småbystad mamma 🙂

Men så gör man väl alltid?! Utgår från sig själv?! Hur skulle man annars härleda till saker och ting?!

Däremot är det skillnad på att säga som ovan eller säga "för mig fungerade det i alla fall"… Självklart skall man utgå från sig själv men vara medveten om att det finns lika många funktionssätt som antalet barn…

är det bara jag som hade otur, eller är det en allmän icke-regel hos MVC att knipa käft om att det visst det är olika lätt/svårt att amma beroende på hur brösten ser ut? amningsställningar blir ju dels helt annorlunda beroende på storlek på brösten, men vad jag bittert fick erfara är att platta bröstvårtor kan vara ett helvete, särskilt om de som min ena bröstvårta bildar en krater när man klämmer åt om vårtgården. jag visade till och med upp brösten för min BM eftersom min ena bröstvårta är "halv" (som en halvmåne ungefär) men hon sade bara att bröstvårtornas form inte spelar den minsta roll eftersom barnet inte suger på vårtan. men det gör det ju!!! det spelar jättestor roll! om bröstvårtan blir en krater när man ammar får barnet svårt att få tag & man man får sår, särskilt om man behöver använda amningsnapp.

varför är det så satans tyst om vad som kan krångla vid amningen? eller, ÄR det bara jag som haft otur? mitt intryck av vad folk på FL sagt om detta är att många har samma erfarenhet som jag av MVC-infon i frågan. jag tycker man borde få en folder, typ har du tänkt amma, detta kan gå åt helvete så förbered dig! och så lite enkla illustrationer på olika bröstvårtor, tuttar, tips på amningsställningar vid de olika bröstformerna, att det finns amningsnappar om barnet inte får tag & att de finns i olika storlekar, etc. typ så här: http://se.babycenter.com/baby/breastfeeding/positions/ & så denna info! http://breastfeeding.hypermart.net/invertednipples.html (jag hade t ex inte en aning om att jag hade bröstvårtor som drar in sig vid amning)

tessan

Min BM har inte tagit upp amning över huvudtaget, inte heller förlossning eller vad som sker efteråt. Men jag är säker på att det beror på att hon har endast "ansvar" för att ta hand om mig under graviditeten… Inte vad som sker efteråt. (Förutom min efterkontroll då)

Däremot så fick jag och min karl gå en förberedande föräldrakurs genom Kvinnohälsan i Linköping, som jag går hos… Och i den kursen fick vi den infon som vi behövde inför, under och efter förlossning. Samt besök av en sköterska från BVC som pratade om bebisen under första tiden hemma.

Så det här med amning tror jag inte ligger under Barnmorskans ansvar att tala om under tiden som du är gravid. Sen att hon verkar ha "avfärdat" dig och din förfrågan är fel gjort av henne! Då ska hon istället hänvisa till någon annan.

För jag tror som du, amning är så individuell och har ofta med bröst och vårtors storlek och form att göra, att det inte alls är självklart att det kommer gå som smort.

Jag håller fortfarande tummarna för att jag kommer klara av det trots mina jättepattar och att kvinnorna i min släkt inte kunnat amma länge.

Ja, men är det inte typiskt svenskt ?? Det får man höra hela tiden och då känner man sig så misslyckad om man inte gör som alla andra.

Mina barn har inte fått välling och jag får höra det hela tiden hur dålig mamma jag är för det. Man måste ge välling tycker de.

det är svårt o vara annorlunda. Tro mig. Men det har du väl märkt själv tror jag.

angelica

jo, så kan det säkert vara, att BM på MVC sköter om en tills förlossningen & så ska det andra informeras om av övrig vårdapparat. men det var ingen på vare sig förlossning eller BB som gjorde någon koll av bröstvårtor, & det tycker jag verkligen de borde! varför är det så tyst om att det kan vara riktigt svårt att amma? är det WHOs amningsprogram som ställer till det, igen? isf blir det ju bara jättefel.

kadri

ja, typiskt svenskt kanske, & typiskt morsor! jag har väl aldrig i mitt liv stött på så mycket åsikter om ditten & datten vad gäller den & den som nu när man blivit förälder. varför måste man tycka så mycket om vad andra gör? om man nu inte efterfrågat det, eller har uppenbara problem med nåt & behöver hjälp. bröstmjölk vs ersättning, smakisar vid 4 vs 6 månader, napp vs tutte om nätterna, egen säng vs samsova, dagis vs hemmaförälder etc.. (eller, hm, det är iofs mest på FL jag stött på dessa diskussioner. heh. kanske inte är så representativt ändå ;-))

Håller med dig Tessan!

Det är ingenstans man pratar om det faktum att det är för många svårt att amma…. tråkigt! Jag är som tur är medveten om det, men många tar det säkert för givet att amma och att det är väl inga problem liksom….

Och det vore bra om de kollade bröstvårtorna på förlossningen eller BB! Ska be dom göra det nu när det snart är dags för mig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *