Kategorier
diskussion & debatt

Om en tjej är full, är det ok att ha sex med henne?

Oj så mycket fyllesex man haft i sina dagar. Jag och Oskar hade t.ex aldrig fått till det om vi inte varit packade eller ja det hade tagit lite längre tid iallafall. Men nu är typ alla skitförbannade på Dr. Phil, inklusive en stor del av feministcommunityt och jag kan inte riktigt se varför. Eller […]

Oj så mycket fyllesex man haft i sina dagar. Jag och Oskar hade t.ex aldrig fått till det om vi inte varit packade eller ja det hade tagit lite längre tid iallafall.

Men nu är typ alla skitförbannade på Dr. Phil, inklusive en stor del av feministcommunityt och jag kan inte riktigt se varför. Eller jag håller iallafall inte med de som är arga.

Så varför är folk arga? Jo. Dr. Phil postade nämligen det här häromdagen:

dr phil

Är det bara jag som tycker att detta är en jävligt BRA och relevant fråga? Framförallt när den är i syfte att undersöka folks inställning till den ganska så flytande definitionen när det gäller våldtäkt. För detta är ett problem, ett ganska så allvarligt sådant; synen på VAD som faktiskt är en våldtäkt. Är det t.ex våldtäkt om tjejen är full? Hur full? Är det våldtäkt om de hånglade innan? Var går gränsen? VAD ÄR EN VÅLDTÄKT?

Frågan dr. Phil ställer är faktiskt av samma typ av fråga som Katarina Wennstam ställer i sin bok ”en riktig våldtäktsman”. De flesta som tillfrågades ansåg nämligen att det inte är ”en riktig våldtäkt” om tjejen är för full för att säga nej. Eller klätt sig för slampigt. Eller uppträtt för utmanande. Eller hånglat med förövaren innan. Eller haft sex med många tidigare. OCH SÅ VIDARE. Det enda som ”räknas” som våldtäkt är där offret gjort allt rätt samt bli överfallen och DETTA ÄR ETT STORT PROBLEM för om definitionen av våldtäkt inte innefattar alla sorters samlagstvång så är vi ute på farligt vatten.

Så. Om en tjej är full, är det ok att ha sex med henne?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Om en tjej är full, är det ok att ha sex med henne?”

Jag håller helt med dig här. Jag minns själv en gång då jag vågade öppna upp mig inför en kollega om att jag blivit våldtagen. Hennes första fråga var inte: hur mår du nu? utan : VAR DU FULL? jag svarade att jag var full och jag glömmer aldrig hennes svar: men då var det ju inte någon våldtäkt.du blev ju bara lite sexuellt utnyttjad..

bara lite sexuellt utnyttjad? ok? jag kände mig som en idiot och vågade inte säga någonting, för jag hade samtidigt ångest över att min våldtäkt inte var lika ” hemsk ” som såna brutala man hör talas om. vilket jag förstår är en helt sjuk tanke, men just då tänkte jag så, att jag iallafall hade tur som inte blev mer skadad mer än i psyket.

men man måste verkligen försöka få folk att förstå, att bara för att man inte skriker nej, så betyder inte det indirekt JA KNULLA MIG.

jag hade tänkt skrika, bita, slå, föra ett jävla liv, om det skulle inträffa , och när det väl inträffade, så blev jag tyst.
låg där som en död fisk.
förstod inget. sa inget.

man kan ALDRIG förutse hur fan man reagerar innan man är i en situation,
men jag vet att jag ska kunna gå naken utan att någon ska tro att det är fritt fram.

jag ville bara säga detta och skicka en stor kram till dig.
din blogg är underbar.
kramar.

Hej Sanna!
Det hade likaväl kunnat vara jag som skrivit din kommentar.
Har också alltid tänkt att jag ska gapa, skrika o slåss, sedan låg jag bara där som en död fisk, förstod heller ingenting. Men hans blick räckte för att jag skulle spela död.
Hoppas du går hos någon och bearbetar traumat. jag väntade alldeles för länge och hamnade därför i depression, äter nu antidepressiva.
Stor varm kram till dig!

hej Anna, tack för att du skrev och vad ” skönt att någon förstår ” vad jag menar, ( även om det är fruktansvärt att någon ska drabbas ) vad bra att du går och pratar om det, det är oerhört viktigt. jag tog tag i det ganska snabbt och känner inte längre att det är något som tynger mig i vardagen, har alltid varit väldigt öppen och bestämde mig från början att inse att det inte var mitt fel, även om det ibland kunde kännas så. jag hoppas verkligen att du får det bättre dag för dag, och att du inser vilken underbar tjej du är. fortsätt med medicinen och mötena, och att älska den du är. massa kramar till dig going.

Jag var inte full, men jag var 16 och han var någons 45-någonting pappa som jag dumt nog litade på. Just delen om att bara ligga där… jag var liksom skräckslagen och jag slogs inte, skrek inte.. jag vet att jag sa nej, det kanske inte kom något ljud när jag sa det men jag ville inte och jag låg blickstilla för jag var så rädd. Det är inte många som förstår sig på det… ”är det ens en våldtäkt då?”. Det tog många år att inse att jag blev våldtagen, åldersskillnaden och maktperspektivet spelade en viktig roll för att faktiskt acceptera att det inte var ömsesidigt sex. Jag har varit ätstörd, deprimerad, skurit mig själv och haft många destruktiva sexuella umgängen efteråt. Det har gått 8 år sedan detta hände och jag har nu börjat känna mig lite mer hel.

Kärlek styrka till er, finafinafina människor som har fått stå ut med alldeles för mycket! Jag är glad att ni har börjat bearbeta det och hoppas och tror att ni kommer att kunna må bra, massor av kramar!

Om den ena parten är för full för att göra egna medvetna val så anser jag att det är våldtäkt.

Båda (eller alla inblandade) ska vara medvetna om vad de gör och konsekvensen av det.

Tycker själva frågan ger en olustig syn på sex. ”Om en tjej är full, är det ok att ha sex med henne?” Som om kvinnor var objekt att använda för sex, inte medagerande subjekt i någonting två (eller fler) människor gör tillsammans.
Om en människa är så full att hon inte längre är ett subjekt som tar initiativ och samspelar, utan bara något man ”har sex med” – ja då är det självklart inte okej. Och är man en trevlig person (och själv lite nyktrare) undviker man väl också sex med en människa som troligen kommer ångra sig när hen nyktrar till.

Jag håller med dig, fast samtidigt tror jag det är en ganska vida spridd syn på sex. Därför får jag en känsla av att Dr. Phil vill få in svar från folk varpå han kanske säger något helt oväntat som att ”Hörni! Kvinnor har ett eget val och sex är något man har tillsammans!” OMG! Lite så. Fast det vet vi ju inte, bara en känsla.

Ja, lite åt det hållet tänker jag också. Vem skulle ställa frågan: Om en kille är full, är det okej att ha sex med honom? Ingen. Så jag är lite kluven. Jag förstår varför frågan ställdes, och den utgår naturligtvis ifrån precis det som LD beskriver, men likväl dyker obehagsklumpen i magen upp och personligen skulle jag ALDRIG ställa frågan på det sättet till en grupp tonåringar – utan då skulle jag istället tala om ”personer” i största allmänhet, alltså ställa frågan om det är okej att ha sex med en full person. Och då kan man problematisera just det där ”ha sex med” också – vem är det som anses ”ha sex med” någon och vem är det som bara är föremålet för sexet.

Det är synd om det ska det behöva finnas en allmän regel som säger att ALLA tjejer menar ”nej” till sex när de är fulla, oavsett vad de säger. Varför inte bara Lyssna på dem och vara lyhörd. Den som fattar att sex går ut på att alla inblandade ska ha det skönt (psykiskt och fysiskt), fattar även att det kräver LYHÖRDHET för BÅDE sina egna viljor och den/de andras (VARFÖR får en inte lära sig det på sexualundervisningen!).

Frågeställningen borde vara: Är det okej att ha sex med någon om man inte kan vara lyhörd för alla inblandade?

Ja, blir ju väldigt konstigt om man ska behöva ha en promillehalt för när man kan ha sex.

Även tveksamt om det går att lagstifta fram riktlinjer för när någon samtycker eller inte i berusat tillstånd. Även i nyktert tillstånd, alla reagerar ju olika. Lagar är fyrkantiga, människor runda typ..

Jag tror att den dagen våldtäkterna minskar (man vill ju gärna tro att den dagen kommer) är det inte för att man hittat en lösning juridiskt utan för att synen på kvinnan förbättrats, tack vare jämställdhetsarbete, genustänk och alla som fortsätter ifrågasätta vedervärdig kvinnosyn, skeva normer och ideal och allmänna orättvisor.

Det finns redan lagstiftningar ang sex och alkohol. Men håller med dig. Kvinnosynen är det verkliga problemet. Alkoholen bara förvärrar allt.

Det beror på hans formulering.
Håller med dig men tror inte att dom som blev arga blev det pga av DET han skrev utan hur han skrev det.
Alltså. Om en tjej är full, är det fritt fram att ligga med henne då?
Han menade det förmodligen inte så men det första jag tänkte var;
1. Att tjejen inte var med på det.
2. Att hennes vilja inte spelade någon roll utan beslutet skulle grundas enbart på att hon var full.

Som sagt. Han menade det säkert inte så men jag tror att många tolkade det så.

Jag fattar inte heller vad allt rabalder är om. Jag tycker inte att man kategoriskt kan säga att nej, du får inte ha sex med en full tjej. Hade inte jag och mitt ex varit fulla hade vi aldrig fått ihop det. Hade jag (eller han) varit dyngpackad så det inte går att få kontakt med människan, ja då ehh vill man inte ha sex med den människan. Men vanligt salongsberusad (ja ni fattar) som många är på krogen, självklart! Problemet är väl vart gränsen går, när är någon för full? Ja, de som inte kan säga varken ja eller nej är för full, men annars då? Viktig fråga som bör diskuteras.

Jag såg denna fråga i en annan blogg, men… Jag brukar tycka att Public Shaming-bloggen tar upp intressanta frågor och vinklingar men här blir jag förvirrad. Den plockar upp frågan som Dr Phil ställde men som att han frågar ifall våldtäkt är ok?! Det är ju inte det han frågade. Det är extra intressant då den bloggen tidigare varit på människor som läst något annat än vad som stått. I alla fall, här är länk: http://publicshaming.tumblr.com/post/58974342141/dr-phil-asks-is-it-ok-to-rape

Jag tycker det är okej att ha sex med en full tjej, OM HON ÄR MED PÅ DET. Men det är absolut inte okej att ha sex med en tjej, oavsett tillstånd, om man hånglat tidigare eller klädsel, om hon säger nej eller ens visar att hon inte vill. Ibland kan man få tunghäfta eller bara helt enkelt vara för rädd/full/osäker för att få fram ett nej/jag vill inte/sluta, och då tycker jag man ska acceptera kroppsspråket om det visar minsta lilla tvekan.

Jag håller också med dig. Jag blev utsatt för en våldtäckt. Jag var full, så pass att jag däckade mitt i det, jag försökte få bort han men det gick inte. Han visste att jag inte ville. Bara för att någon är full betyder ju inte att det är fritt fram för någon. För min del är svaret självklart. Det skrämmer mig lite att det inte är det för alla. Sen får man ju tycka som man vill men ändån. Du har en bra blogg och tar upp intressanta saker. Ha en bra dag!!!

Det är väll en skitbra fråga! Då måste folk reflektera: Jag har varit full och haft sex många gånger då jag velat. Någon enstaka gång har jag varit så full att jag knappt minns själva sexet (fast jag minns att jag ville och det känns bra på morgonen) och en gång var jag med om det som många andra har, att jag vaknade av att en kille försökte ha sex med mig, en kille som jag verkligen inte ville ha sex med och inte hade stött på, kysst eller hånglat med. Den killen gjorde fel, han borde ha ställt sig frågan om det är ok att ha sex med en tjej som har däckat och uppenbarligen inte ger någon respons.

Jag har också avstått att ha sex med killar som har varit för fulla ,eftersom sexet blir dåligare men också för att det inte kändes som han hade kontrol. Hur kul är det att ligga med någon som kommer få ångest av det?

Sen tycker jag överlag att vi måste snacka mer sex i alla åldersgrupper, första gången jag fattade att för att få bra sex måste man säga hur man vill ha det, visa, peka, testa, ha kul var en sån otrolig befrielse! Här hade jag gått hela mina tonår och trott att en riktig feminist liksom var lite för bra för sex, att det skulle handla om mitt intelekt och om hur många politiska debatter jag la mig i. Alltså jag menar, mitt intelekt är en del av mig som bör respekteras och mitt sexliv likaså.

Det är najs att äta god mat, det är najs att diskutera kvantfysik, det är najs att våga utrycka sig själv i konst och det är najs att ligga!
Det önskar jag att någon sagt till mig.

Asså jag tycker inte att det är helt okej för en nykter person att ha sex med någon som uppenbart är så berusad att hens förmåga att ta beslut eller samtycka är påverkad. Jag tycker att alkohol + sex innebär en stooor risk för att gränser missas och kommunikationen brister, vilket när det gäller sex är rätt otrevligt. Personligen undviker jag sex och alkohol just därför.

Jag tycker att det är en fullt relevant ställd fråga om man vill ha en diskussion om ämnet. Det finns ju olika grader av ”drunk”, man är ju inte antingen nykter eller medvetslös.
Hade frågan istället varit ”is it OK to rape her?”, som vissa tyckte frågan skulle ställas, finns det ju inget diskussionsunderlag för det finns bara ett svar som är rätt.
Jag tycker faktiskt inte ens att hans sätt att uttrycka det var fel för det öppnar även för tankar om huruvida det är ok att gå med på att ha sex med en full person även om hen tar initiativet, om man själv är nykter nog att reflektera över saken och kan misstänka att hen kanske ångrar sig dagen efter.
Dessutom är Twitter Twitter, det går inte att skriva långa uppsatser där så att alla fattar precis vad man menar.
Här tror jag faktiskt att folk tände på alla cylindrar för att frågeställaren var Dr Phil.

Eh ja det tycker jag absolut är okej? Eller vadå, ska man bah ”nää tyvärr du är lite full..” om båda nu vill det. Kan inte tala för andra men jag vet faktiskt vad jag vill även om jag har en hög halt alkohol i kroppen.

Samtycke ja,
inget samtycke nej.

eller om det getts samtycke men tjejen blir medvetslös bör ingen fultl frisk normal ha sex med henne ändå med motivering ”hon sa ja innan”
.

Ett nej är alltid ett nej trots 1000 ja innan.

Jag är en av dem som blev skitförbannad på den här frågan, jag svarade till och med rätt och slätt WTF på den.
Med en sån simpel fråga på twitter får en inte några som helst nyanseringar. Frågan i SIG är relevant men att göra detta till en twitter-fråga är rent korkat faktiskt.
Det hade varit mer relevant om han hade ställt frågan exempelvis
”Om en tjej är för full för att säga nej, är det okej att ha sex med henne” eller
”om en tjej är så full att hon verkar ha tappat omdömet helt är det okej att ha sex med henne”.
Det ger liksom ingenting att fråga bara om fylla, för fylla har många grader.

Jag tror många blir upprörda för att det kan ses som en så väldigt självklar fråga, en fråga som inte borde behöva ställas.

Självklart är det inte okej att ta sig rätten att ha sex med någon, bara för att denna är full.

Jag är såååå med dig i detta LD! Jag har haft massor av gött frivilligt sex när jag varit full. Ibland är det ju som du skriver en nödvändighet för att man överhuvudtaget skall lyckas få till det. Sex med en full tjej är inte = våldtäkt. Sex med en full tjej som säger nej är däremot = våldtäkt. Simple as that!

ja, om hon med ord eller handlingar säger att hon vill.
om hon inte är så full att hon inte verkar veta vad hon gör…

en kille då?

Det är inte ok att utnyttja någon, varesig de är påverkade eller ej.

Jag och karln hade fyllesex första gången vi träffades, dock var det nog mer jag som utnyttjade honom för han var inte riktigt med i matchen om man säger så =P
Andra gången var vi däremot nyktra och det ledde till barn, villa och giftermål.
Inte alls emot fyllesex så länge båda är med på det, en däckad person som inte kan säga varken ja eller nej är ju uppenbarligen inte med på det…

”Jag och karln hade fyllesex första gången vi träffades, dock var det nog mer jag som utnyttjade honom för han var inte riktigt med i matchen om man säger så =P”

Var det där menat att vara roligt? Är det okej för en kvinna att utnyttja en man, men inte tvärtom? Lite OT men den där meningen ser fan inte bra ut i mina ögon.

Tänkte lite som du där.. Nu tror jag iofs inte att kommentaren var illa menad eller att hon menade att hon våldtog sin snubbe första gången dom hade sex eller att hon tycker att det är helt okej att utnyttja män sexuellt. Men jag fattar vad du reagerade på. Det visar bara på hur otroligt skev synen på sexuellt utnyttjande är i samhället! Att folk inte anser att en man ens kan bli sexuellt utnyttjad eftersom ”män ALLTID vill ha sex med ALLT och ALLA!”. Skulle man kasta om könen i Elins mening som du reagerade på så skulle alla skrika ”RAPE!!”. (Nu menar jag inte att Elin har dessa åsikter, ville bara peka på den enorma skillnaden.) Som det ser ut just nu i samhället så är det 50 gånger mer okej att skämta om kvinnor som våldför sig på män än tvärtom, och det är fan inte bra nånstans!

Håller med Ida och Ronja. En väldigt olustig formulering av dig Elin. Anspelningar på sexuellt utnyttjande är liksom inget man sätter en smiley efter, oavsett könet på personen som det gäller…

Tack. Läste just artikeln i aftonbladet och undrade om folk var helt dumma i hela huvudet på en gång som reagerar på den här frågan. Fast jag konstaterade nog egentligen att det nog måste vara en tidningsanka och att artikelupphovet måste bero på skrivtorka på någon redaktion.

Jag kan inte se annat i frågeställningen än att det skulle vara en värderingsfråga. Men samtidigt blir jag som kvinna lite kränkt av frågeställningen också, för varför skulle mitt kön innebära att jag inte kan avgöra vad jag egentligen vill med min egen kropp bara för att jag har intagit alkohol? Är det i så fall mer rätt för en kvinna att ha sex med en full man?

Och, blir det mer rätt att utnyttja en kvinna sexuellt för att hon inte är berusad om det nu är hennes fria vilja man menar att hon har supit ifrån sig? Är inte frågan om det är rätt att pressa en kvinna till sex om hon inte vill som är mer relevant? Om det nu är hennes omdömesförmåga på grund av onykterhet man vill åt.

Jag blev också riktigt förbannad på formuleringen av frågan! Som att man som tjej bör bli omyndigförklarad så fort man blir full? Jag har fyllelegat med väldigt många (i jämförelse med den genomsnittlige svensken) och visst har jag ångrat det dagen efter ibland, men jag har alltid velat JUST DÅ. Och det får jag väl skylla mig själv för! Har aldrig känt att jag har blivit utnyttjad, killarna (och tjejerna) jag har legat med har oftast varit lika fulla själva, och kanske ångrat det dagen efter dom med. Men inte fan är det våldtäkt bara för att man varit full och tappat omdömet! Förstår dock att många våldtäktsfall sker då båda parter är fulla, eftersom man tappar både förmågan att sätta egna gränser och den att se vart andras gränser går.

Håller med bland annat Linn om ”samtyckte ja, inget samtycke nej”. Viktigt med lyhördhet oavsett berusningsgrad. Annars håller jag med om att det är en lite konstig twitter-fråga som kunde ha formulerats på ett annat sätt.

Själva frågan i sig är ett tydligt bevis på att Dr. Phil behöver ett annat perspektiv på saken innan han tar upp ämnet.
Frågan ger luft för en ”självklarhet” i att det är en man som våldtar och sex är något som ”han” TAR från ett objekt.
Han frågar om när ”det är ok att ta sex från en kvinna”
På den frågan är ju svaret enkelt; Det är aldrig OK att ta sex. Alkohol eller ej.
MEN!
Jag antar att frågan är ställd utifrån ett program de jobbar med och en debatt de för med en speciell målgrupp. Därför antar jag att tweeten var formulerad för den målgruppen och att om han formulerat den anorlunda så hade han inte fått några svar. Det är knepigt att trycka in något explosivt på 140 tecken.

Personligen håller jag med Happy Fat Girl, sex på fyllan är ändå aldrig bra sex så varför bemöda sig med kladdet.

Alltså det beror ju väldigt mycket på omständigheterna. Självklart är det INTE okej att ha sex med någon som är dyngfull och knappt vet var de är någonstans. Och självklart tycker jag att det ÄR okej att ha sex med någon som är småfull och helt med på noterna. Det som är svårt är den där gråzonen mitt emellan… var går gränsen när personen är för full för att kunna ge sitt godkännande? Lösningen på det tror jag är såhär: Är man det minsta osäker på om personen verkligen vill ha sex – ha då inte sex.

”If someone is drunk, is it OK to have sex with that person?” eller ”If a boy is drunk, is it OK to have sex with him?” eller ”If you are drunk, is it OK for someone to have sex with you?”. Jag tycker även de här frågorna är viktiga att ställa och det är intressant hur olika det uppfattas när frågan ställs på olika sätt.

Bra skrivet, håller med dig!

Gällande frågan tycker jag inte att fylla per automatik innebär att en person (oavsett kön) inte vill ligga. Precis som en person i nyktert tillstånd inte per automatik vill ligga. Frågan är onekligen konstigt ställd men den väcker å andra sidan debatt och eftertänksamhet.

Oavsett tillstånd (nykter/påverkad)är det i mina ögon aldrig okej att ligga med någon som inte kan besvara frågan ”vill du ligga” (eller dylikt) ordentligt, inte kan ta eget initiativ, inte verkar kontaktbar eller som helt enkelt svarar med ett Nej, varesig det är sluddrigt eller tydligt. Det ska ske i samtycke, vilket å andra sidan också är ett jävligt vagt ord för vad innebär samtycke? Finns det en universell mall för det?

Frågan är skitknepig på det sättet.

När jag hängde mycket på ställen där glasen skålades frenetiskt, brukade jag alltid säga såhär när någon trevlig tjej förväntade sig en gratisdrink -självklart bjuder jag på det, men ett alkoholfritt alternativ i så fall! För vi vill ju inte bli lössläppta och göra något som vi kanske inte hade gjort i nyktert tillstånd? Eller hur? Här brukade det ibland bli lite stelt. Fråga mig inte varför. Men som den charmör och det sociala underbarn jag är, brukade jag blixtsnabbt vända hela situationen till min fördel med en träffsäker och avledande fråga i stil med -du ser ut som en tjej med koll, vilken cykelhjälm rekommenderar du?

Ja, jag gick hem själv tio gånger av tio. Men vad skulle jag ha gjort? Att kvinnor kan festa, dricka och ha kul som vuxna människor och göra korrekta val trots påverkan av alkohol är en främmande tanke för mig.

Och den frågan menar du bör vara obligatorisk? Om tjejen blir lite illa till mods av en så pass burdus fråga och inte riktigt kan svara, är det då en tveksamhet? Eller är det vad kvinnor vill? Att mannen bör ställa frågan ”ska vi ligga” för att försäkra sig om att 1. Hon är inte för full, och 2. Hon vill ligga för det sa hon!

Om en snubbe går runt och ställer en sådan fråga till en massa kvinnor på ett ställe, så är det garanterat HAN som är för full.

Jajamen, det hade varit skitbra om det var allment aksepterad som obligatorisk fråga! Om man inte klarar av att fråga,svara, eller akseptera svaret man får så borde man nog skippa sex til man känner sig redo, fatta hur mycke mindre våldtäkter/gråsons-sex det skulle vara!

Om tjejen känner sig illa tills mods av frågan och inte kan svara så är det självklart ett nej, tills hon möjligtvis bestämmer sig för att hon vill ligga och säger ja. Är det konstigt tycker du?

Tycker absolut att den frågan bör ställas om man är det minsta osäker på vad personen man raggar på faktiskt vill. Och nej, det betyder inte att man måste springa runt på krogen och dra folk i rockärmen och skrika ”VILL DU LIGGA?!”. Success raten på det vore nog ganska låg. Man behöver inte heller ställa frågan om det är uppenbart att personen vill ligga (Skriver ”personen” eftersom det här bör tillämpas på både kvinnor och män!). Är man bara en normal människa som är normalt duktig på att ta normala signaler så brukar detta gå alldeles galant. Är man dock det minsta osäker på detta (Om man kanske vet med sig att man är dålig på att tolka signaler, eller personen man planerar att kopulera med verkar vara dålig på att uttrycka sig) så kan och BÖR man på något sätt ställa frågan. Det hela är rätt enkelt om man slutar göra det komplicerat.

Det kanske är bättre att en person blir lite illa till mods än att hen blir våldtagen? Det går ju att ställa en sådan fråga med olika ord och med olika tonfall. Varför denna rädsla för att göra en tjej illa till mods? Borde en inte vara mer rädd att råka göra något mot en tjejs vilja?!

Tjejer vill olika saker så jag kan inte svara på vad ”tjejer vill”.

Amerikaner är så jävla snabba på att missförstå eller feltolka allt som offentliga personer gör, säger eller inte säger. Detta är ovanligt fjantigt, jag ser bara en vettig fråga, inget annat.
Fy fan vad jag skäms å deras vägnar!!!

Men herregud, alla får la välja själva vilka de har sex med. Om jag inte fick ligga när jag var full hade jag nog inte fått till det särskilt ofta. Och det är faktiskt skillnad på full och så full att man inte kan kommunicera, göra någorlunda vettiga val och ligga medvetslös medan någon gör något med en mot ens vilja. Skulle en kille dissa mig med ursäkten ”du är för full” skulle jag förmodligen blir väldigt ledsen och ta det personligt, speciellt om jag inte ens är full.

//Emma Hå

Frågan är idiotiskt formulerad och inget kan utläsas ur svaren om dessa bara skall vara ja/nej.

Jag kan svara JA och mena att berusning inte innebär att man saknar omdöme automatiskt.
Jag kan svara JA och menar att då får hon skylla sig själv och har bett om det.

Jag kan svara NEJ och mena att en kvinna aldrig kan ta ansvar vid minsta alkoholkonsumtion.
Jag kan svara NEJ och mena att en medvetslös kvinna skall ha rätt att vara dyngrak och ändå fredad.

Det beror på graden av berusning och situationen i övrigt. Frågan belyser inget och är riktigt dumt formulerad. Det gör mig irriterad. Inget jag går i taket över kanske, men störande och inte så lite öppet för att göra de tolkningar och slutsatser man själv önskar uppnå av resultaten.

Många svarar ”ja, det är ok att ha sex med hen om personen kan samtycka”. Håller helt med, men skulle gärna vilja ha en diskussion om vad som egentligen utgör samtycke. För är det inte så att i mål där personen som utnyttjats, så säger personen som utnyttjat att den uppfattade att hen fick samtycke. Ofta känns det som om detta samtycke bestått av ”hen fladdrade med ögonen så då var det ok” eller ”det var ok att kyssa hen på krogen, så då är det nog ok att sätta på hen i en buske lite senare”, men frågan är ändå relevant. Någonstans måste vi komma fram till vad som faktiskt är samtycke så att ingen domstol någonstans kan fria med formuleringen att ”personen förstod inte, hen tolkade som att det var fritt fram, hen ville säkert inget illa”.

Precis vad jag också tänker. Fokuset blir lite skevt – det intressanta är att diskutera hur ett samtycke fungerar, hur det inhämtas osv. Spånade lite om det i min egen blogg tidigare idag. För så svårt är det faktiskt inte att inhämta samtycka – är man osäker är det ju bara att fråga rakt ut! Men det kan ju också vara att den man försöker inleda en sexakt med ger positiv respons på beröring och svarar på kyssar. Någon som är så packad att hen knappt orkar säga nej, försöker hålla ihop benen men sedan ger med sig – det är INTE ett samtycke.

JA! Vad är samtycke? Jag gillar idén om att säga ja till sex. Snarare än att det är nejet som ha betydelse.

Jag vill inte ha sex med nån som inte vill ha sex med mig och jag vill inte att nån ska ha sex med mig om jag inte vill ha sex med dem. Generellt sett måste vi kommunicera mer, även vid ONS. Det gäller inte bara samtycke för kvällen, jag önskar att folk vore bättre på att kommunicera intentionen också med sexet. Är det kul för en kväll? Finns det en önskan om mer om kvällen går bra?

Fan så mycket lättare det var om folk bara sa vad de tycker och tänker.

(ElinLinneaBus: Nice shoes, wanna fuck?)

Det är inte okej att ha sex med en packad person, oavsett om man är säker på att den skulle viljat även om den var nykter.
– Såvida man själv inte är lika packad.

Minns en gång då jag var på fest & redan vid intågandet genom dörren fick syn på en snubbe jag blev intresserad av, liksom han av mig. Vi höll på att flirta hela kvällen, fällde sådär snuttigt sarkastiska kommentarer i en outtalad tävling om att pwna varandra, osv.
Båda drack & det var ju helt okej.
Men så kom det sig som så att han helt plötsligt blev så packad så att han – när jag skulle fortsätta tidigare under kvällen utbytta kyssar med att hångla upp honom mot en vägg – ramlade ihop i en hög på golvet. Han fortsatte vara limmande på som en igel, & jag var helt klart fortfarande lika het på honom, men jag kände bara att nej, jag är viserligen &så berusad men detta känns bara för moraliskt fel, utnyttjande om jag skulle fortsätta – även om vi vid annat tillfälle passade perfekt ihop.

Så nej. Inte våldtäkt i mina ögon, men definitivt utnyttjande. Inget jag skulle vara okej med om min bror, syster, kompis utsatte en annan person för & vice versa.

Tillägg: Definitivt solklar våldtäkt att ha ”sex” med en person som är så full att hen ej är i stånd att göra motstånd, tex däckad eller vaken men så out of it att hen inte riktigt förstår vad som händer.

Huruvida du/jag/någon har haft sex på fyllan känns inte som det relevanta här. Såsom frågan är ställd utgår den från mannens perspektiv: är det ok att ha sex med en full tjej? Det handlar inte om ifall det är okej att vara full och ha sex. Med start i den delen så är det en oerhört passiviserande frågeställning som redan där orsakar en rad problem. Sedan tycker jag det är bra mycket mer intressant att titta på svaren frågan får än vad frågan ”skulle kunna innebära”. I dom flesta fall handlar svaren till slut om huruvida det är en våldtäkt eller inte, och huruvida tjejen bär något ansvar i situationen. Så även om Dr Phils intention var något helt annat så spelar det ingen roll, frågan är ställd på ett sätt som gör att debatten hamnar där. Precis som så många andra frågor som diskuteras idag startar en redan missledd diskussion, precis så landar detta i att diskutera offrets beteende, inte förövarens.

Fyllesex händer ju och jag tycker det rättfärdigas mer när båda är packade.

Men när den ena personen är klart nyktrare, så blir det ju genast en fråga med ett luddigare svar i min mening. Personligen så förstår jag inte tjusningen i att ligga med någon som är okontaktbar, då halva grejen med bra sex är ögonkontakt, samspel och ömsesidig njutning. Eller?

Jävligt bra frågeställning och väldigt bra att diskutera!
Dessutom undrar jag:

OM EN KILLE ( tjejer framstår ALLTID som hjälplösa ) är stupfull är det OK att runka upp honom och sedan ha sex med honom?

Vore intressant om svaren blir likadana!

För det händer ju så sjukt ofta att nyktra tjejer vill runka upp och ha sex med en stupfull kille??? Jag förstår vad du menar men tycker inte frågan är intressant eftersom det liksom inte är ett verkligt problem.

Jag känner en kille som har blivit våldtagen av en tjej. Han somnade på soffan på en efterfest och vaknade upp med en tjej sittande grensle över honom, in business så att säga. Så tjejer kan också våldta, det kanske inte är lika vanligt, men det kan ske och bör inte ignoreras helt.

Är rätt intressant och hemskt att se hur olika bemötta manliga och kvinnliga våldtäktsoffer blir. Min vän råkade inte ut för någon som helst slut shaming, eller frågor om klädsel eller kommentarer om hans fullhet (han hade ju trots allt druckit och somnat på soffan hos någon han inte var så nära bekant med) eller tidigare sexskapader. Däremot så togs det inte seriöst. Han anmälde inte och jag vet inte hur många han har berättat det för, men vet att när han berättade det för några andra vänner så blev bemötandet istället skratt och gliringar, om vilken tjejmagnet han var och hur avundsjuka de var på honom som fick ligga hur lätt som helst… utan att göra något.
Känns som att samhället borde jobba på bemötande för våldtäktsoffer, både de kvinnliga (bort med victim blaming och slut shaming) och manliga.

Bemötandet av våldtäktsoffer – oavsett kön på offer såväl som förövare – är riktigt hemskt. Jag har många gånger funderat på att ta upp en diskussion just om mansfrågor som t.ex våldtäkter av män, men känner dels att jag inte har så mycket att komma med (som kvinna, som våldtäktsoffer kan jag relatera) och dels att jag oroar mig för att det skulle locka till sig för mycket jämställdister/MRA-folk.

Det som är tydligt är dock att vi (samhället, mänskligheten, etc) måste jobba mycket hårdare på att acceptera och stödja offren och ändra bild av hur förövarna framställs.

Klart det är okej att ha sex med en tjej som är full, om hon vill ha sex. Och det är okej att ha sex med en kille som är full. Varför skulle det inte vara det?

Jag tycker det är problematiskt att anta att fulla tjejer på nåt sätt ska vara mindre sugna på sex än fulla killar, och mindre kapabla att själva (under fyllan) bestämma om de vill ha sex.

Men såklart inte okej att ha sex med nån som är såpass full att personen ifråga inte kan uttrycka sin vilja tydligt.

Klart man har sämre omdömme när man är full. den där ganska intressanta halv fula personen brukar se snyggare och snyggare ju fler öl man tar. Men att ligga med hen och vakna upp dagen efter och fundera på vad fan man tänkte med kvällen innan, är inte samma sak som att man blivit sexueltutnytjad.
Det är väll lite på samma sätt som när jag som vegetarian har fyllekäkat på Mcdonalds, man blir lite sur på sig själv och ångrar sig. Men tydligen så värkar det ju som att jag var sugen igår. Då kan jag ju inte åka tillbaka till Mcdonalds och säga att det är deras fel och att de borde ha nekat mig för att jag var full.
Har man så svårt att kontrolera det man gör när man är full så kanske man ska fundera på att dricka lite mindre!det är väl ändå sitt eget ansvar?

Däremot förstår jag självklart att det finns en problematik i gränsdragningarna, på hur full en person kan vara och samtidigt aktivt visa att den vill.

Tror det beror på. Alltså om tjejen är full och vill ha sex då är det givetvis okej att ha sex med henne. Däremot om tjejen ligger och är så full att hon kan knappt prata osv. så är det inte okej. Samma gäller även fulla killar.

Problem med Phils fråga tycker jag var luddigheten. Inte bara full, som många har sagt tidigare att det finns olika grader av, utan även ordet ”girl”, som egentligen betyder under 18, då det i många amerikanska stater är förbjudet att ha sex med minderåriga.
Så- hur full, kåt eller inte, 2 eller 17 år?

För mig är det hashtagen som är obehaglig. Tonåringar ankalgade för vad? Våldtäkt då våldtäktsoffret var allt för fullt? Tänk bara på hur många som tycker det är okej att ha sex med nån som är däckad. Den feelingen får jag av hela ”teensaccused”grejen, och det är det vidriga

Jag skulle vilja rikta allas uppmärksamhet mot denna video av Laci Green där hon systematisk går igenom hur samtycke och berusning kan funka och sätter upp några generella riktlinjer man kan förhålla sig till: http://www.youtube.com/watch?v=2rDnoBTIGbM

Laci gör för övrigt många sex-positiva och feministiska videos som är skitbra! Kolla in henne!

Nej, jag tycker faktiskt inte det. Jag förstår att man inte kan lagstifta om att ha sex med en full person som är med på det, men moraliskt tycker jag att det är lite tveksamt(ungefär jämförbart att det är fel men inte olagligt att vara otrogen). Jag tycker heller inte att man ska ha sex med psykiskt sjuka eller instabila människor. Eller personer som använder sin sexualitet för att skada sig själva eller andra(t ex prostituerade). Sexualitet är känsligt och bör behandlas med varsamhet.

Jag tycker det är en jättehemsk grej att säga att en inte borde ha sex med psykiskt sjuka människor. Det finns människor som är psykiskt sjuka som är helt kapabla till att vilja ha sex, vettu? Så klumpa inte ihop alla i en grupp på det sättet, det är oschysst.

(Men så förstår jag väl vad du menar, om nån är psykiskt sjuk till den grad att personen inte är sig själv för tillfället eller ej är kapabel att besluta om saker själv så ska en såklart inte utnyttja personen sexuellt)

Jag tycker det är ok att ha sex med fulla människor om man själv är full och båda är ”på”. Men inte alls ok om en är asfull och den andra nykter för då tycker jag att den nyktra personen är i en maktposition över den onyktra. Dessutom: vem fan vill ha sex med någon som är aspackad när en själv är nykter? eew

Den frågan borde ju vara ställd om både tjejer och killar. Där handlar det mer om vad man kan få andra människor att gå med på på grund av att de är fulla. Om en tjej vill när hon är full men ångrar sig dagen efter kan vara precis lika relevant för killar. Däremot när det går över till våldtäkt och personen antingen är för full för att svara eller uttrycker en ovilja är det nästan uteslutande tjejer som far illa, och där borde bara svaret vara att drick så mycket du vill men ligg bara med de som är med på det!

Jag tänkte på en annan sak. Eftersom vi lever i ett samhälle som lär ut att tjejer ska vara passiva standbys för killarna så speglas det säkert även i sängen. Killarna är de som tar för sig, har sex, medan tjejerna är de som blir påsatta. Det är vad som är socialt acceptabelt. Killarna får status, tjejerna är horor. Är det konstigt om tjejerna är passiva, liggs med, är vad killarna tömmer sig i? Det är ju vad samhället lär ut. Om många många killar, kanske de flesta i värsta fall, träffat initiativlösa passiva tjejer där ligget helt är killens ”jobb” blir det säkert väldigt suddiga gränser när de vid fylla sen har en full tjej som vill säga nej men inte kan. En tjej vars kroppsspråk är lika nekande och awkward som tidigare flickvänners nyktra inställning till sex. Min poäng är definitivt inte att ta killars agerande i försvar, utan att peka på vikten att utrota killars monopol på att njuta av skamlöst sex.

Genom filmer och serier, genom den syn man har på kvinnors/mäns sexualitet idag, genom den patriarkala ojämställdheten där det är byggt efter mannen och hans behov. Jag vet inte hur många killar jag träffat som bara brytt sig om sin egen njutning, och jag är inte den enda som varit med om det. Killar uttrycker, till skillnad från kvinnor, ofta inte att de legat MED tjejen, utan tjejer är något de ”använt”. ”Tapped that”, ”did her” osv. Tjejer får inte utrymme för att njuta och ta kontroll över sin sexuella situation, de ska skämmas, de är förbrukade, de är horor. De är inte några som ligger utan de blir legade med och många killars åsikter är just att tjejer bara är något att tömma sig i, och sen ska dom väck.

Det är en del som har i min mening en väldigt konstigt syn på detta. Syftar på de som menar att det är OK men bara om båda parterna är berusade/ungefär lika berusade. Jag anser att någon antingen är moralisk fel eller är det inte det, hur berusad en person är har ingen påverkan på detta. Det samma gäller om något bör vara olagligt eller inte. Att man själv är druckit och blivit berusad ger en inget moraliskt frikort att bete sig på ett sätt som annars inte vore acceptabelt. Det ger dessutom en absolut inget frikort från att göra något som är straffbart.

Tja, om jag ska använda mig av mig egen erfaranhet har jag i såna fall blivit våldtagen på eget bevåg (som inte är möjligt).
Om man är full kanske man ligger med någon man annars inte skulle ha sex med, men.. Det gör det ju inte det till våldtäkt.

Är man vid medvetande och säger ja, så kan man vara packad som ett as och det är inte våldtäkt.

Om man däremot är så pass borta att ja, men är fortfarande vid medvetande, men knappt vid medvetande.. Då är man inne i någon våldtäktszon.

Och det är självklart våldtäkt ifall personen inte är vid medvetande.

Klart att det är ok att ha sex fast man är full…jag och min man har sex fast vi är fulla o.s.v…och eftersom att frågan var ”är det ok att ha sex med en tjej fast hon är full så är svaret ett självklart ja för mig.

Jag tycker inte att det liknar resonemang från Flickan och Skulden. Vet inte om dr Phil vill lägga fokus på ev brist på samtycke utifrån fylla, men att tycka att man inte får ha sex med en tjej som är full innebär ju att man menar att en tjej som är full inte kan göra ett eget val att samtycka eller inte. Och så är det ju inte. Eller har jag missat nåt? Snackar vi gräns till medvetslös är det såklart en annan sak, vilket självklart gäller alla. Lite intressantare vore att vända p resonemanget; borde fulla killar få ha sex med någon? (För killar har ju sex med någon, de has ju aldrigt passivt sex ”med”. Som alla vet.) Verkar ju lite svårt för dem att avgöra vem som samtycker och vem som inte gör det, menar jag.

Och till dig som skrev att man inte borde ha sex med någon som är psykiskt sjuk eller instabil. Jag tänker att du utgick från något slags maktperspektiv eller att dessa människor inte kan göra ett ”riktigt” eget val? Återigen, det kan man. Det finns personer med psykisk ohälsa som vill och mår bra av sex. Och det innebär inte automatiskt att man befinner sig i underläge gentemot andra människor.
Att däremot ha sex med personer som man vet har det som någon typ av självskadebeteende (på riktigt alltså, inte som S&M) är såklart förkastligt.

Inser att jag kommer låta lite rabiat. Men. I min värld ska kvinnor som män skippa att ligga med varandra med alkohol i kroppen. Punkt. Alkohol är skit rent ut sagt. Jag avskyr att det på något sätt är normen för ”att ha det trevligt”, ”slappna av och stressa ner” och ”ett måste för festen” innefattar alkohol i varierande mängd. Utan alkohol hade folk varit tvungna att lära känna sig själva och andra på ett vettigare sätt. Du tappar så mycket intuition bara av några glas vin eller öl. Nej, usch. Det är inte okej att ha sex med någon som är alkoholpåverkad.

Jag håller verkligen med. Tycker att alkoholen förstör mycket och förstår inte alls varför den måste ha en sådan central plats i vår kultur. Man ska inte behöva ha substanser i kroppen för att våga eller vilja ha sex, då är något fel!

Det beror ju förstås på hur full hon är. Är hon i princip däckad är det naturligtvis helt uteslutet, då är det = våldtäkt. Sen kan det ju vara så att tjejen säger ja för att hon är så full att hon inte riktigt själv vet vad hon säger. Men man kan ju även vara full men ändå vara medveten om vad som händer och kunna ta beslut, och visar tjejen då att hon vill så tycker jag att det är okej. Jag har själv haft sex full ett antal gånger, men de gångerna har jag ju inte varit så full att jag inte har kunnat ta det beslutet själv.

Hmm luddig fråga. Är en tjej så pass full att hon inte är kontaktbar är det givetvis fel. Är tjejen lite smådragen och svarar posetivt och tar initiativ till att ha sex ser jag inte varför det skulle kunna ses som en våldtäkt. Att vara medvetlös / inte vilja från start men ändå tvingas till det, DET är våldtäkt, att ångra sig dagen efter är det inte.

Ångrat mycket fyllesex i mina dar, där jag för all del inte varit helt redlös eller väck, men där fyllan fått mig att tappa spärrar och ge mig in i situationer jag aldrig hade gjort nykter. Jag anklagar inte de berörda killarna för våldtäkt, jag får faktiskt skylla mig själv som supit ner mig frivilligt.

Därmed inte sagt att jag tycker att folk överlag måste bli bättre på att fråga. Och killar bör vara extra noga i och med sitt generellt fysiska överläge.

Håller med dig, det är ALDRIG rätt att ha sex med någon om de inte vill. Men som du skriver, vi förlorar alla (män och kvinnor) mer eller mindre vårt omdöme när vi är fulla, och försätter oss i situationer vi inte skulle göra i nyktert tillstånd. Vill inte få det att låta som att skylla på offren, absolut inte, problemen med fyllevåldtäkter tror jag sitter mycket djupare än fyllan i sig. Det handlar både om mäns syn på kvinnor och också kvinnors syn på sig själva.
Ångrar själv många fylleligg, för även om jag där och då var med på det så var mitt omdöme definitivt inte det… Minns känslan av att endast ’duga’ när killen var stupfull…

Om hon är tillräckligt klar för att tydligt samtycka till det hela och delta i sexet aktivt.

En normalt funtad kille skulle aldrig ligga med en halvt redlös tjej som knappt vet vad hon heter, oavsett om hon samtycker.

Frågan ställs till män och av män för mäns skull, eller? För att tjejer är bara ett bihang?

Är det ok för en tjej att ha sex om hon är full/har druckit?

Fast det är ju som alltid gällande sex, att allt är okej om båda parterna vill och är såpass klara i huvudet att de vet vad de gör? Jag hade känt mig väldigt omyndighetsförklarad (och blivit väldigt förbannad) om jag ville ligga med någon och hen avfärdade mig med motiveringen att jag var full.

Tycker frågan är fel ställd. Är det okej att ligga med en tjej som är full och vill ha sex? Ja, självklart. Är det okej att ligga med någon som knappt är vid medvetande och inte är kapabel att uttrycka vad hen vill/inte vill? Nej, självklart inte.

Skulle verkligen önska att en sådan fråga inte vore nödvändig. Om en tjej INTE är med på sex så spelar det ingen roll om hon är full, hur hon klär sig, hur hon beter sig o.s.v.

Jag antar att nån redan har sagt detta, men ändå: Är inte frågan snarare ifall det är okej att ha sex med en full MÄNNISKA? Eller är det mindre taskigt på nåt sätt att häva ner en halvt medvetslös kille i sängen och köra igång?

Så sorgligt att läsa kommentarerna med tjejer som berättar att de har blivit våldtagna. Ingen ska någonsin utsättas för det.
Massa kramar till er! Hoppas allt ordnar sig för er. Jag skulle aldrig klara mig igenom det ni har gjort.

Självklart är det aldrig okej att ha sex med någon som är full.
Båda parter ska vilja samma sak.
Känns så hemskt att det antagligen finns folk där ute som tänker ”men hon är ju full, det är lugnt”. Som att ens rättigheter, åsikter och känslor försvinner när man är full?
Ännu värre när folk säger ”hon klädde sig utmanande”, man ska kunna klä sig hur man vill utan att behöva oroa sig för att bli överfallen.

NEJ varför i helvete skulle det vara okej om tjejen är full? Bara för att hon inte kan svara på frågan betyder det verkligen inte att det är okej och att det då inte är våldtäkt. En våldtäkt blir det ju när tjejen nekar, eller som jag anser, inte kan säga ja eller nej. Skulle hon inte vara medveten om vad som händer tycker jag att det alltid bör räknas som en våldtäkt. Är man full eller ej ska inte vara en fråga som ställs till ett våldtäktsoffer. Och detta är en av de största anledningarna till att jag vill bli åklagare.

Jag var superfull när jag kom till en fest, spydde som bara den sen däcka jag i ett av sovrummen så missa hela festen. Alla såg hur borta jag var. Men har flashbacks av att en kille, som förövrigt alltid varit på mig flera gånger, o som flera gånger tjatat om sex(jag har dock alltid sagt nej men vi har hånglat o lite så) har sex med mig. På morgonen var jag helt säker på det men ju mer tiden går blir jag tveksam. Men är ändå mer säker än osäker. Minns skammen den morgonen. Är detta en våldtäkt? Bör tilläggas att min kompis som sen la sig brevid mig för o sova kände hur samma kille försökte stoppa in något mellan hennes ben men hon var inte lika väck som mig så hon reagera och tog bort honom från sig. Detta var ett tag sen det hände och har bara låtsats som ingenting, bara förträngt allt. Det är inte förens nu jag börjar tänka på det och må dåligt..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *