Kategorier
diskussion & debatt

Rasistisk satir är fortfarande rasistisk

Hetast i luften just nu är väl Lily Allen och alla vita feminister/kvinnor som tar sig tolkningsföreträde än en gång. ”Vadå JAG ser inte hudfärg!” Ingen nytt med andra ord. Lily’s video var inget nytt heller, samma unkna gamla exotiserande av den rasifierade kroppen. Den djuriska, smutsiga, översexuella, vulgära, vilda halvnakna djungelkvinnan med brun hud […]

Hetast i luften just nu är väl Lily Allen och alla vita feminister/kvinnor som tar sig tolkningsföreträde än en gång. ”Vadå JAG ser inte hudfärg!” Ingen nytt med andra ord.

Lily’s video var inget nytt heller, samma unkna gamla exotiserande av den rasifierade kroppen. Den djuriska, smutsiga, översexuella, vulgära, vilda halvnakna djungelkvinnan med brun hud ställd i kontrast till den intellektuella, rena, civiliserade, rationella, återhållsamma och fina påklädda vita kvinnan. (Lägg märke till att de ljusa dansarna har mer kläder på sig samt att de som sexualiseras mest är de mörka kvinnorna) Hottentott Venus om och om och om igen och det är tamejfan ingen som verkar se problemet? Jag fick dra fram största skämskudden i rummet samtidigt som jag vrålade (inombords) NEJ LILY VAD GÖR DU SNÄLLA SLUTA?!

”I don’t need to shake my ass for you because I got a brain”.  Kvinnor (svarta) som skakar rumpan kan alltså inte vara intelligenta? Äh jag vet inte vad hon försöker säga, men jag skulle gärna vilja lära mig twerka.

lily allen2

Nej, jag tror inte att Lily är en rasist. Men det är lite det som är en del av den rasistiska problematiken, alla vi sk ickerasister som kontinuerligt fortsätter att reproducera rasistiska strukturer och konstant failar att se vår egen skeva människosyn. Lily kan inte gömma sig bakom ”satir” eller ”jag anställde de bästa dansarna” för vi måste sätta saker i sitt sammanhang. Och gör du en video full av rasism, exotiserande och exploatering av den mörka kroppen samt återupprepar den traditionella synen på den svarta kvinnan så kan du inte hänvisa till satir.

lily allen

Ville hon göra en satir så skulle hon använt sin egen kropp som verktyg.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Rasistisk satir är fortfarande rasistisk”

Låten är ju dragen till sin spets för att visa kvinnors situation i musikbranschen. Att det är just svarta är vad jag hört för att vara en parodi på just sådana rnb videor där kvinnor visar mycket hud och skakar rumpa. Det är så att säga inte tänkt att det ska vara nyskapande på något sätt, utgår man från det så lägger man nog lite för mycket förhoppningar till just Lily. Sen att budskapet kunna komma fram bättre på annat sätt är klart, men sen är detta England med och med risk för att vara lite nervärderade så känns det inte riktigt som att de klarar av feminism som levereras för tungt.

Eh, reagerar också på att det kändes som att vara en minimal tygbit ifrån att kolla på regelrätt porr? Inzoomade kvinnorumpor/skrev som smiskas så att skinkorna dallrar i slow motion? Skummande champagne och massa juckrörelse? Alltså varför.

”I don’t need to shake my ass for you because I got a brain”. Seriöst? Så jävla unket att spela på fördomen att kvinnor som är sexuella/sexiga inte kan vara smarta. BLÄ för den; förväntade mig mer av henne, hon är ju så skarp annars.
Jag vill skylla på producenterna, men det är nog inte försvarbart. :/

Men eller hur! Hela videon kändes så jävla sne och sådära mysigt smårasistisk. Dock tycker jag att ”Lily Allen has a baggy pussy” är typ det bästa som hänt mig någonsin.

Lena Dunham och Caitlin Moran hyllar Lily Allens nya musikvideo need I say more?? Triss i rasister.

Patriarkatet kan aldrig krossas så länge vita kvinnor upprätthåller vithetens hegemoni. Vita kvinnor måste aktivt motarbeta rasismen då den går hand i hand med patriarkatet.

Lilly Allens nya musikvideo är ett tecken på att hennes feministiska kamp bara inkluderar vita kvinnor. Kvinnor som försvarar Lilly Allen måste rannsaka sig själva och förstå varför de tycker att musikvideon är ”satir”.

Riktig satir hade varit om det var halvnakna medelålders vita män som skakade på rumporna bakom Lily Allen.

Så varje gång en vit kvinna florerar i ett sammanhang med många mörka så är det rasism? I så fall bör nog somliga läsa på om vad rasism är. Det är ett personligt ställningstagande och bekännande av ideologi. Inget av det har Lily Allen gjort och då är det inte varken du eller någon annan kan lägga på henne enbart för att fördelningen bland hudfärger passar in i er analysmall av ett globalt problem. Det är en väldigt intetsägande analys i så fall, särskilt som det som hon själv nämnt inte alls varit hennes avsikt att förminska någon i förhållande till sig själv. Sen att man tycker videon kunnat göras annorlunda är en annan sak men som hon själv nämner vilket vore mest rasistiskt, att välja de bästa dansare som råkar vara mörka eller att välja bort mörka dansare trots att det är bra ?

Det är jag redan fullt medveten om att det kan. Men det förvånar mig hur du och andra är så snabb på att dra fram rasistkortet i en situation där ni inte ens tycks intresserade av hur rekryteringen gått till utan enbart tittar blint på fördelningen av respektive hudfärg. Man kan lika lite utgå från att någon vit i sällskap med svarta uppträder på deras bekostnad som att en pojke som har sju systrar nödvändigtvis har en framträdande roll eller att någon som skänker pengar till kvinnorörelser drivs av feminism. Man ska vara försiktig med ideologier och framförallt ska man se hela bilden och väga on de val som personerna haft i varje särskild situation.

Jag har också sett videon flera gånger och försökt fastna för det som är bra för jag gillar Lily. Jag kände dock att hennes ”förklaring” gjorde det hela värre för att:

1) Hon sa inte att hon hade tänkt på detta och försökt göra satir även på detta efter Miley Cyrus-fiaskot, men missat att klargöra det och/eller göra det bra. T.ex. skriva några rader i låten om varför svarta kvinnor sexualiseras mer etc. (Dvs jag hopppades Lily skulle vara medveten om det och ”bara” misslyckats med utförandet, jag är mer än lite undrande till hur någon kan missa detta efter så högljudda och långa diskussioner… själv har jag blivit mycket mer medveten).

2) Hon sa däremot att om hon själv varit lika snygg och kunnat dansa hade hon gjort det, dvs hon håller själv med om att om en kvinna inte kan ”please the guy eye” så ska hon inte visa upp sig. Ens i en låt och video som handlar om att detta är fel. Javisst, klaga på standarden och sexismen men VISA INTE UPP DINA KRONISKA CELLULITER FÖR HELVETE! Okej om hon känner att det är obehagligt, inga problem där, men snälla gör inte en sådan video då?

Så kände jag vilket är synd för jag gillar verkligen ”forget your balls and grow a pair of tits” och ”Lily Allen has a baggy pussy”… och jag gillar att använda musik som politik (”Fuck you” gillar jag fortfarande jättemycket).

Jag förstår kritiken som riktats mot Lily Allen och Miley Cyrys den senaste tiden. men jag är ganska trött på på unga kvinnliga artister ska vara perfekta förebilder och moraliseras samt granskas mer än vad man verkar göra med manliga artister som definitivt ofta har mer sexism och rasism i sina musikvideos. Återigen får kvinnor bli symboler (dvs objektifieras) för något, i detta fall rasism och sexism. Varför hamnar kvinnor alltid i denna situation? För att unga kvinnor försöker utforska sin sexualitet och identitet som artister. Jag vill inte säga att de inte är rasistiska, utan ifrågasätter att det är just dem man lyfter upp som exempel på rasism, då det finns manliga artister man kan ta som exempel och ifrågasätta också. Så fort en ung kvinnlig artist hamnar i blåsväder verkar stormen vara tio gånger hårdare.

Man kan plocka skiten i atomer och hitta det man vill men det värsta är väl ändå objektifieringen av kvinnor? Svart som vit. Att inte kunna göra en video och sälja sin musik utan halvnakna sexposerande kvinnor är sexistiskt. Punkt liksom.

Tycker du att uppfattningen om att videon ger uttryck för rasism samtidigt motsäger att videon är sexistisk? Ja – den är sexistisk och detta faktum förringas inte av att man även kritiserar bilden för hur den porträtterar rasifierade kvinnor.

Det ena utesluter naturligtvis inte det andra och visst kan det vara fråga om båda delarna men jag kanske är halvblind för jag ser sexismen som det stora problemet eftersom det rör sig om objektifiering av både färgade och vita kvinnor.
Nåväl, jag är inte bara halvblind jag tycks också vara färgblind.

Eller så är du bara rasismblind kanske? Det finns gott om människor som skulle hävda att sexismen i videon inte är något problem heller – skulle du säga att de är inte är sexister? I så fall kan du själv absolut komma undan med att betrakta dig själv som sådär gulligt icke-rasistisk. Om inte, så visar det bara att du bryr dig lika lite om rasism som sexister bryr sig om sexism. Kan vara värt lite eftertanke kanske.

ja den biten är ju fullkomligt vidrig. Ba, ”usch för all sexualisering och objektifiering, jag ska minsann visa er genom att objektifiera och sexualisera kvinnor!” (däremot vill jag inte rangordna)

Svara

De som verkligen förmedlar och göder ras- och kvinnostereotyper är ju alla dessa färgade rappartister. Lilys avsikter är uppenbara och vällovliga. De här gansterförhärligande kvinnoföraktande översexualiserade ”artisternas” avsikter är att göda motsättningar mellan olika grupper och inspirera till våld, sexism och rasism.
Tala om att sila mygg och svälja kameler.

Va? Eftersom videon är såpass dåligt gjord att det inte ens är tydligt att hon verkligen försöker göra satir på rasifierade kvinnors situation (lite som GTA inte riktigt lyckas förmedla att de försöka göra satiiiir på kvinnoförtryck) så blir ju resultatet precis lika problematiskt som vilken förnderande rapvideo som helst.

Faktiskt lite värre t o m eftersom en video av en uttalad feminist som förnedrar raisfierade kvinnor på det här sättet kommer att ses som en sanktionering av att detta beteende faktiskt inte är olämpligt.

Eller tror du att folk som går igång på lite hederlig rasifierad kvinnoförnedring kommer att göra något annat än att dregla över denna video?

För att dra saken på sin spets kan man fråga sig. Vem är rasistisk? Kanske den som omedelbart definierar dansarna efter ursprung?

Nu kollar inte jag på musikvideor väldigt ofta kan jag väl erkänna men jag förstår inte riktigt varför det blir så stora diskussioner när Lilly Allen gör exakt samma sak som manliga artister gör i sina videos på en daglig basis.
Är det värre för att hon är kvinna eller?
Det är väl mer regel än undantag att många manliga artister har halvnakna kvinnor (väldigt ofta mörkhyade) som dansare i sina videos.
Men det är väldigt sällan det skapar någon stor debatt.

Det blir problem eftersom Lily Allen framställer det som ett uttryck för feministisk satir. Att det inte blir någon debatt när manliga artister gör så här är inte så underligt. Den typen av videor som du säger passerar obemärkt förbi utgör ju just den norm som Lily vill protestera emot (även om nu protesten inte blev så lyckad). Hade det funnits en sådan debatt, hade s k satir som Lily Allens varit överflödig.

Jag älskar låten men videon eeeh not so much. Dock så tycker jag att det är satir ävenom hon inte lyckas få fram det så alla förstår det så tänkte jag satir första gången jag såg videon. Och som sagt låten är sjukt bra enligt mig

Jag stör nästan ihjäl mig på den där jävla videon. ”I don’t need to shake my ass for you because I got a brain”, krääääks!

Samma sak med Blurred lines-parodin Defined lines, ”We ain’t good girls, we are scholastic, smart and sarcastic, not fucking plastic”… Vi är smarta kvinnor som går i skolan och läser böcker och drar ironiska skämt till skillnad från de dumma flickorna i Robin Thickes video. Jag orkar inte.

”and if you can’t detect the sarcasm you’ve misunderstood” ibland känns det som om många feminister letar fel bara för att ”ha nåt å klaga på”… ”i don’t need to shake my ass for you because i’ve got a brain” visst, visst, visst men omg, kan ni lyssna klart innan ni skriker? direkt efter sjunger hon ”if i told you about my sexlife you call me a slut, when boys’ll be talking about their bitches no one’s making a fuss” alltså, verkligen direkt efter. jag skojar inte. alltså, context is everything… & jag blev tydligen sjukt provocerad.

En person jag verkligen tycker om är Brooke Candy som verkligen tagit tillbaka sin egen kropp. Framför allt i viden ”Das me”. Jag ställer mig kluven inför Allens nya låt. Å ena sidan är det jättebra att hon tar upp de sjuka idealen, men jag undgick inte heller det där med att hon minsann inte behöver twerka för att hon har en hjärna (till motsats för alla de kvinnor som skakar på rumpan?!), för att nämna ett par av sakerna..

Hej! Jag håller precis i detta nu på att skriva ett arbete på universitet om denna framställning av kvinnor, och undrar om du har något tips på någon bok/hemsida/artikel som man kan använda som material? Kram!

”Ville hon göra en satir så skulle hon använt sin egen kropp som verktyg”. Är det inte detta vi ska jobba bort?! Feminister som kritiserar medsystrar för hur den ena synliggör könsmaktordningen? PLEASE LD!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *