Kategorier
diskussion & debatt

Rökare har i snitt 7,5 poäng lägre intelligenskvot än icke-rökare*

Och så är de igång. Rökarna. Nu sitter de på sina balkonger och uteplatser och blossar loss. Nej, inte en snabb sväng utanför balkongdörren för en snabb puff utan nu sitter de där med en öl eller kaffekopp och kacklar loss och RÖKER med stora bokstäver. Cigg efter cigg. Timme efter timme.  Och vi andra […]

Och så är de igång. Rökarna.

Nu sitter de på sina balkonger och uteplatser och blossar loss. Nej, inte en snabb sväng utanför balkongdörren för en snabb puff utan nu sitter de där med en öl eller kaffekopp och kacklar loss och RÖKER med stora bokstäver. Cigg efter cigg. Timme efter timme. 

Och vi andra får stänga balkongdörrarna och fönstrena och gå in och sätta oss och uggla och genomlida ännu en sommar i överhettade lägenheter och rökiga uterum. (Jo vi som har inglasade balkonger har det värst. Röken tar sig in, men kommer dessvärre inte ut)

Jag tycker det är märkligt att rökning inom bostadsområden inte är förbjudna än. Jag säger än för att jag är övertygad om att det bara är en tidsfråga innan det blir det. För varför ska rökares rätt till att förgifta sig själva gå före ickerökarnas rätt till att få slippa passiv rökning och nedstunkna lägenheter?

*källa

(Ja, jag är grinig. Hetsa inte upp er för mycket. Sluta rök istället! Hähä.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

98 svar på ”Rökare har i snitt 7,5 poäng lägre intelligenskvot än icke-rökare*”

Håller med!

Min granne har en filt på sidan av balkongen mot mig. Hon verkar tro det gör skillnad, det gör det INTE.

Håller verkligen med! Tycker absolut inte att de har rätt att förpesta luften, det handlar om GIFT. Jag blir arg varje gång man känner den hemska röklukten och vet att man andads in alla gifterna.

Oj, vad jag håller med. Skrev just ett inlägg om detta på FL – för jag är nämligen omringad av rökare. Yepp, you heard me. Balkongen bredvid, båda balkongerna under mig och en av balkongerna över mig tillhör idioter som står och avlöper varandra med sina ljuvligt (eh) doftande giftpinnar. En av balkongerna tillhör ett företag, så där står det ju alltid någon. Vår lägenhet blir dessutom ovanligt varm (30 grader inomhus på sommaren, även om man vädrar) – så man har ju inte så mycket val annat än att vädra. Och då stinker (!!) hela lägenheten av rök. Usch, vad jag hatar det. ;( Hoppas också att de förbjuder det snart!

Kan man inte köra namninsamling på det?

(Trodde förresten att inglasad balkong var bättre, för då kan man ju välja att stänga ute röken liksom. Annars kommer den ju in oavsett.

Åjustja, jag pluggar ju hemma på distans – och är därför i STORT behov av balkongen för att få luft och solljus. Men det kan jag ju bara fetglömma. Hinner sitta där i 3-5 minuter.. om jag har tur. Sedan kommer någon ut och röker. Då brukar jag gå in och vänta tills den personen är färdig, men så fort jag hunnit gått ut och satt mig igen så har nästa person börjat – och så där håller det på.

/insane

Väntar ivrigt på en lagen och har gjort alldeles för länge nu. Sen undrar jag hur det kommer sig att elektroniska cigarretter inte fått större genomslag i Sverige (de drabbar bara rökaren nämligen)

Jag förstår att ickerökare känner som dom gör när det gäller rökning på balkongen… jag skiter dock i det då det finns en jävla massa saker ickerökare gör som hoppar på mina nerver…

t.ex alla som har katt och som verkar vara jävligt dåliga på att städa i kattlådan så att det luktar kattpiss i hela trappuppgången, eller dom som skakar mattan från balkongen utan att se efter om någon sitter under osv…

jag är dock glad över att min nya lägenhet ligger högst upp och dom andra lägenheterna ligger under oss och har inga balkonger… förutom en kinarestaurang och en vårdcentral… för då kan jag röka hur mycket jag vill utan att höra suck och stön från grannarna 😀

Brukar inte kommentera, men nu måste jag:

JAG HÅLLER VERKLIGEN MED! Men ännu värre är ju folk som GÅR och röker samtidigt. Hamnar man efter en sån på stan så har man ju lika mycket rök som de i lungorna i 7 minuter framöver. Mumma.

JA! Jag avskyr det, jag med! Och det trots att jag rökt i sisådär 10 år själv. Som tur är har vi ingen granne som röker där vi har vår balkong, men genom vardagsrumsfönstren silar det alltid in rök från den nyinflyttade grannen som blossar minst 2 paket om dagen… Urk.

Det är bra att du skriver sådana här inlägg, för som rökare får man ångest när man läser det (eller JAG får iaf det). Så då kanske man slutar snart…någon gång…senare… hm.

Åh vad jeg håller med! Jag bor på bottenvåningen, och grannarna över oss fimpar aldrig sina cigaretter hos sig – De kastar ut den utanför balkongen istället och hamnar som oftast på vår balkong! Har försökt få tag på dem då vi bott där i två år nu, men tydligen hör de aldrig när vi bankar på dörren >_<

Elektroniska cigatterer borde det bli lag på ifall man absolut måste röka! Det enda som kommer ut när rökaren andas ut är ånga (Och någon bilukt av Fishermen's friend, haha)

jag tycker det är roligt när man vill ha bort rökning från arbetsplatserna och rökarna ba "ni behandlar oss som HUNDAR bara för att vi är rökare" ha ha ha ha….

söta dom e

Jag avskyr cigarettrök. Det finns verkligen inget charmigt alls med det.

Däremot tror jag inte att det går att förbjuda rökning inom bostadsområden hur gärna man än skulle önska det.

Det går omöjligen att hålla koll på vem som röker och inte.

Ska grannarna dessutom vara den som ringer till värden och klagar/anmäler är det svårt att avgöra vem som är den skyldige. Att inspektera någons bostad eller balkong efter cigaretter och fimpar är inte tillåtet. Det finns folk som också inbillar sig röklukt ibland. Jag kan erkänna att jag är en av dem stundvis. Ibland får jag kväljningar för att det stinker så mycket trots att ingen i min omgivning röker. Ska jag om jag är hemma då ringa hyresvärden och tala om att det luktar rök, men jag vet inte vem som röker eller var lukten kommer ifrån? Då är risken stor att fel personer blir utpekade. Det gäller också i de fall där man har rätt i sitt antagande om att det luktar rök. Hur ska jag veta vilken granne det är när jag inte ser dem? Hur röken sprider sig kan variera kraftigt med tanke på väder och vind samt var personen i fråga placerar sig.

Håller verkligen med, rökning borde förbjudas utom på vissa specifikt angivna platser som är välskyddade och välventilerade så att röken aldrig når oss som valt att INTE förstöra våra kroppar med gift. Jag är bra frestad att säga att rökning nära en ickerökare (förutsatt att denna mår dåligt av det) är misshandel, alternativt förargelseväckande beteende.

//Emma Hå

Hur kan röken ta sig in men inte ut? :rolleyes:

ah en cigg och en burk cola i solen är livet :-d Synd att ni ickerökare får på er en massa skit bara..tur man väljer att inte sitta mitt i smeten och röka, alla nöjda :-d

Ja fy fan. Själv tycker jag nästan det sjukaste är att det är lagligt att röka på uteserveringar. Där folk sitter och äter! Och det roligaste är när de väntar på att alla i sällskapet ätit upp och tar sig en cigg till kaffet efteråt- utan att tänka på att det finns folk runtomkring som precis påbörjat sin måltid.

Och NEJ det spelar ingen roll om man är några meter bort! Det känns lik förbannat som att bli ihjälgasad!

Ja usch, bodde i lägenhet med inglasad balkong förut och under oss bodde en människa som alltid satt ute på sin balkong och rökte. Alltså hade vi noll och ingen glädje av balkongen över huvud taget.

Så.Jävla.Vidrigt.

Varning, fördomsfull kommentar:

Är inte i princip alla som röker mer eller mindre white trash-arbetarklass? Människor som också oftare än andra röstar på Sverigedemokraterna, åker på suparcharter till Thailand och samlar på fula porslinskatter? Med andra ord, människor som inte direkt är kända för sin höga intelligens…

Vanda – Nä, då är det väl värre i flerbostadshus (eller vad det nu heter), där folk faktiskt BOR. Uteserveringar kan man ju undvika – ens eget hem är man ju bundet till.

Kan man inte förbjuda rökning på balkonger och bygga små "rökrutor" som är helt inglasade (ingen röklukt kan sippra ut) så får de stå där om de vill röka.

Jag har samma problem…Plus att våra fönster inte är täta så ibland när man ligger och ska sova runt 10-11 tiden sådär en vardag, så känner man hur röklukten kommer in i sovrummet eftersom grannen är ute och röker på balkongen.

samma problem som Linda, det kommer in i sovrummet. Varje kväll runt 22.30 precis när man gått och lagt sig 🙁

Stör mig enormt på det här att det inte är tillåtet att störa sina grannar med musik, det är rätt hårt reglerat. Men rök får man störa sina grannar med. Jag hade hellre sett att de spelat hög musik varje kväll 22.30-22.45 när han tar sin cigg, då hade jag kunnat sova med öronproppar…

Så sant! Fast jag kan tycka att en svag doft av cigarettrök (bara den som kommer direkt från cigaretten) luktar gott. Det kan dock bero på att jag slutat röka för inte så länge sedan.. Mycket rökare överallt (som nu typ) luktar inte gott. Men värst är, enligt mig, när någon rökt och sedan luktar gammal sur fimp, USCH! Kan inte förstå att jag inte anat att jag luktat som en gammal askkopp, att man inte känner det när man själv röker är hemskt!

Amen till det säger hon som måste plocka fimpar från uteplatsen varje dag…. VARFÖR köper de åtminstone ingen askkopp?!

Jag är sååå på din sida!! Satt för bara en timme sen och diskuterade detta med grannen. Vi har båda absolut NOLL över för rökare på balkongerna. Runt oss bor tre rökare så vi får alltid in röken. Usch o fy o blä!!!

… Finns bajsspray (Liquid Ass) på Teknikmagasinet. Köp sånt vettja, och spraya – så kommer lukten att hålla i sig i 3 timmar. Då får vi se vad alla som tycker de har rätt att förpesta omgivningen med rök, tycker om det.

Jag är sugen på't. :-d

/Evil

Kalla mig både dum och självisk, men sluta röka för någon annans skull än min egen lär jag inte göra. Kram

Jo såklart! Jag tänkte mest i och med att man redan förbjudit rökning på restauranger och caféer, och att folk säkert skulle tycka lagen inkräktade för mycket på ens privatliv om den sade att man inte fick röka hemma. Jag har faktiskt inte känt av att grannarna röker… men hemma hos en vän till mig röker de inomhus och så sipprar det in till hans lägenhet. Fifan! Skulle välkomna en lag som sade att man inte fick röka överhuvudtaget, men det är väl inte så troligt…

håller med på ett sätt, och på ett sätt inte..

Avgasen från bilar och fabriker i städer är säkert ännu skadligare. Folk med äckliga hundar som är ute och går stör mig och alla andra som är rädda och allergiska, varje dag, hela tiden. Människor ÄR störande för varandra på alla möjliga sätt. Tror att man får försöka ta det eller som ngn skrev flytta mer avskiljt. tyvärr, för jag håller med om att rök är äckligt iofs.

däremot var det ngn som skrev att alla rökare är wt och det finns en allmän uppfattning om att de är mindre intelligenta. vilket måhända stämmer men folk som har det sämre socialt och ekonomiskt tenderar att röka i större utsträckning, förmodligen för att det är lugnande. Känner högutbildade människor som röker men gemensamt för dem är att de mår sämre än jag tror genomsnittet gör…

Neeej jag menade ju att det var till Amanda från Vanda! Haha virrpanna det var alltså jag som skrev nyss!

håller verkligen med! hade ångest hela förra sommaren när jag var höggravid för att bara bolmade, och jag fick höra att det var JAG som ska flytta på mig, för man kan ju inte ta hänsyn till alla och bannlysa rökare… EH? fy fan säger jag bara. borde finnas rökrutor och rökrum osv osv överallt!

Fast att jämföra med hundar känns lite off. Man vill kunna sitta på sin balkong utan att få ett helt moln med rök i ansiktet. Tycker inte att det är mycket begärt av rökarna att gå ut och stå en bit bort från huset, faktiskt.

Om man är allergisk för hundar så finns det liksom inte så mycket att göra. Djuren kan man inte stänga in. Men rökarna kan flytta på sig.

Här i Sundsvall har dom börjat med något fantastiskt! MittHem (S-valls största hyresvärd) har infört rökförbud i sina nyrenoverade hyreshus. Om man då är rökare, så är det FÖRBJUDET att röka inne eller på balkongen. Då blir man belagd med böter. För att röka, så måste man lämna huset och gå till anvisad plats för att blossa. Och detta är ju superbra! Det går framåt.

Håller med dig, till viss del.

Har själv varit rökare, men såg alltid till att mitt lilla rökmoln aldrig kom på någon annan. Rökte oftast inte på uteserveringar eller andra ställen där folk fick skiten på sig. Att röka bland folk på stan om det är trångt och mycket folk fanns inte på tanke, inte heller i busskurer eller bland barn.

Retar mig på folk som viftar med sina jävla cigaretter och tror att AAAAALLLAAAA vill få del av det där jävla rökmolnet.

Fast förbjuda rökning är jag emot.. Men att säga till en rökare som stör är inget mer än rätt!

Och att rökare skulle vara mindre intelligenta har jag liiiite svårt att tro på.

Ibland tar jag en cigarett med ett leende på läpparna, men då ser jag till att röken inte skadar andra!

Tur det finns snus! Då skadas i alla fall ingen annan förutom snusarna. =)

Råttan:

Hur håller de koll på att rätt person får böter då?

Folk kan ju gömma sig på sina balkonger och bara skylla på grannen eller säga att h*n inte har den blekaste var röklukten kommer ifrån.

Det känns som ett orättvist system där vem som helst kan bli oskyldigt bestraffad med böter.

Jag håller med helt och hållet. Kul att folk blir lite sura faktiskt, det bevisar ju bara ännu mer hur korkade rökare faktiskt är!

Men nu är vi ju tillbaka på detta igen. Om jag stör mig på tjocka människor som äter hamburgare – då är det mitt problem. Jag kan gå iväg. Jag kan inte förbjuda dem från att grilla hamburgare på sin uteplats, utan jag får stänga dörren. Samma sak med mammor som ammar. Stör man sig på det så får man själv ta och gå iväg.

Man kan inte tvinga andra att ta på sig ansvaret för sina egna irritationsmoment (vare sig de är livsfarliga eller ej – se bara på cyklisterna!)

Och vill man ha källor på olika folk med olika låg eller hög IQ så kan man hitta en jäkla massa mer roliga exempel 😉

hanna fast fetton och ammande mammor utsätter ju inte mig för direkt obehag eller ohälsa. Jag kan titta bort när nåt stör mig visuellt. Men jag kan inte hålla andan när nån röker.

det är en jävla skillnad.

En lite fundering, eller fråga som någon av er "smarta" ickerökare kanske kan svara på.. Man är tydligen mindre intelligent om man röker, men om man slutar då? Blir man smartare då, höjs IQ:t på något sett? Eller är man skadad för all framtid?

och OM man blir smartare, hur/vad händer i hjärnkontoret?

/ F.d rökare som undrar om hon är korkad för all framtid.

jannike det är inte det att man blir dum av rökning, utan dumma människor röker i större utsträckning än intelligenta.

jag känner precis likadant. Man öppnar för att få in frisk luft! Och så kommer någon jävels äckliga cigglukt istället. Det är ännu värre med snuskrökarna som återtänder sina halvfimpar. Bläääääää. Om man inte får grilla på balkongen borde man inte få röka på den! De kan väl röka inne? Hos sig själva? Man får liksom inte ens spela musik på balkongen i vår förening…..

på tal om detta med att rökare skulle ha i snitt 7,5 poäng lägre intelligenskvot än icke-rökare…

Betyder det då att du Lady Dahmer som har rökt men sedan slutat hade lägre IQ just när du rökte eller är du lika dum som alla rökare är?

Jag tror det där handlar mer om "samhällsklass" eller hur man nu ska säga… det är ju allmänt känt att lågutbildade röker mer och dom är väll kanske dummare än folk som gått högskolan?

jag VET dock att jag har högre IQ än snittet OCH jag är rökare *skryter* 😀

emma jag har ingen aning om vad jag har för IQ, det intresserar mig inte. Förmodligen inte högre än nån annans. Men jag tillhör arbetarklassen. Lågutbildad White Trash. Så fördomarna stämmer säkerligen.

Vi har köpt ett radhus och kommer flytta från landet till det. Oroar mig just för att få grannar som sitter ute och röker på sommaren. Men då ska jag lära mig spela blockflöjt på altanen i sommar. Funkar inte det så blir det fiol.

Jag är rökare – därför röker jag. Huruvida min intelligenskvot är lägre eller icke låter jag vara osagt.

Men i min värld är luften fri, jag är allergisk mot grannens förbannade blommor. Ska jag slita ner dom?

Nejdå, jag sitter lungt med min cigg och bolmar.

Men när vi ändå är igång kan vi ju förbjuda parfym, katter, hundar, och andra allergiframkallande fenomen i stadskärnorna.

Att det är idiotiskt att röka däremot säger jag inget om, giftpinnen kommer ta mitt liv om jag inte själv gör det.

Men att skruva tillbaka tiden och tvinga mig tolvåriga jag att fimpa innan du blir fast känns.. Omöjligt.

Hur man kan jämföra rökning med diverse allergier förstår jag faktiskt inte. Det där är ju bara trams. Skillnaden ligger i giftet du får i dig av andrahandsrökning, medan allergier av olika slag är övergående, man kan till och med utveckla immunitet mot flera. Att röka i närheten av folk fast man själv tycker det är vidrigt är bara ohyfsat, att råka ha katt eller blommor som någon är allergisk mot är oturligt.

"dumma människor röker i större utsträckning än intelligenta" .. Moderaterna hade ett stort möte i Karlstad nyligen och i lördags när jag skulle möta en vän på tågstationen där så var en del moderater påväg hem och väldigt många utav dem stod och blossa!

Att utsätta folk för passiv rökning anser jag borde klassas som misshandel och därför vara straffbart.

Vilket borde vara ett utmärkt argument till varför rökare borde betala högre vårdkostnader. Inte för att de ska få mer/bättre vård utan för att betala den extra vård jag behöver på grund av dem.

Jag är ingen stor rökare, tar max tre cigg om dagen på min altan. OCH bor längst ut i hörnet.

Jag betalar hyra som alla andra, då ska jag banne mig få röka på min altan om jag vill.

En annan sak med de som sitter och bolmar, det kan jag hålla med om. Men det är gnäll om det i huset jag bor i. Som sagt, jag håller med när det gäller storrökare. Men jag vill helst gärna ta en cigg innan jag sticker på morgonen. Och en på kvällen innan jag lägger mig. Och folk brukar inte sitta och sola då heller…

Håller verkligen med! Att röka är något man väljer så varför ska oskyldiga som inte valt det utsättas för det? Vi har nog inga grannar som röker, som tur är. Har inte märkt någon rök iaf. Det blir väl någon gång när det är fest bara, men det är ju inte varje dag så jag står ut med att inte kunna gå ut på balkongen då.

Det är möjligt att detta inte har med saken att göra men – Jag skulle faktiskt vilja veta vad det finns för belägg för att den typen av "passiv rökning" på något vis påverkar mer än att det inte luktar gott… För jag känner till studier som gjorts på inomhusrökning och när man sitter väldigt nära en cigg och verkligen drar i sig röken passivt. Men jag har ganska starka tvivel på att det har någon som helst påverkan, mer än lukten. Och då tycker jag att man faktiskt får ta det, lika som att man får ta att det luktar andra saker på andra platser, inte kul men verkligen inte motiverat nog att lagstifta bort. Jag spinner vidare på kommentarer som gjorts och inte så mkt på inlägget… Sedan har jag ju personligen full respekt att man stör sig på detta och att det verkligen inte är trevligt, men att lägga fokus på lagstiftning känns verkligen helt fel.

Jag läste någonstans att cigarettröken sätter sig lättare i lungorna när röken blivit kall, alltså efter att rökaren andats ut och därav skulle det vara farligare med passiv rökning än när man själv gör det. Dock blir man ju inte exponerad vid varenda cigarett såsom rökaren är.

Flera år sedan jag fick den informationen, så jag vet inte hur pass sann/osann den är

ja fyfan, tänk att på tjugehundratalet, då ska de som uppskattar fin tobak inte få njuta av några bloss ens på deras egna balkonger!

fjantar som inte inser hur bra ni har det som slipper lukten av rök på tåg, stationer, i affärer, hos frisören, på sjukan, på restauranten(hej för en fin cigarill efter måltiden), på biblioteket, bussen, osv. tobak är en jävligt underskattad form av njutning. transfetter får finnas till. extrema natrium-mängder i diverse mat får finnas till. outbildade, diskriminerande äckel som tafsar en på runpan på krogen får finnas till. men fan ta oss röka. ja, fan ta oss.

(nej, jag blossar inte i ögonen på en unge eller någon som vågar be mig sluta ansikte mot ansikte heller, för den delen)

Håller med dig fast jag är rökare och bor med två balkonger. Jag röker inte där. Tycker att det är nonchalant mot grannarna. Låt rökarna besöka din balkong medans någon röker på deras. Luktar äckligare än om man röker hemma. Här i Sundsvall har kommunala bostads bolaget börjat med rökfria hus med speciella rökrutor en bit från husen. Bra initiativ tycke jag som röker.

jess – jag önskar att jag kunde hitta den där artikeln om den tvååriga pojken med lungor som en gammal man. Helt orsakat av sin mammas rökande. (hon rökte under fläkten)

Barn till rökare har oftare astma och allergier.

600.000 människor om året – varav 165.000 barn dör på grund av passiv rökning. Det påverkar kroppen, lugnorna, hjärtat osv. Föräldrar som röker och sover med sina bebisar löper större risk att barnet dör i psd. osv.

googla – det finns massvis med information. (och belägg)

http://www.dn.se/nyheter/sverige/passiv-rokning-dodar-600000-per-ar

Nu har jag ingen balkong jag kan sitta på :thumbdown: men det händer att jag står i pojkvännens balkongdörröppning (en fransk balle, svårt att sitta på den) och röker. Skulle någon känna obehag av det och säga till skulle jag antagligen låta bli.

Det är samma sak på uteserveringar, där röker jag ganska mycket, skulle någon be mig fimpa av någon anledning skulle jag säkert göra det. Och jag skulle antagligen inte sätta mig och röka om det stod till exempel en barnvagn bredvid.

Men jag håller med en av de föregående talarna, det finns så många saker som stör och kan leda till obehag. Parfym, hundar, fulla människor, högljudda folk. Allt kan inte förbjudas och nog tycker jag ändå att det ska vara okej att röka utomhus. Dock kanske man kan skärma av en servering till exempel och bara tillåta rökning på en liten del. Om det nu hjälper.

*6600 dör av rökning varje år i Sverige. 200 dör av passiv rökning (att vistas i rum där andra röker). Medan det totala antalet dödsfall av tobak inte har minskar, har den passiva rökningen minskat.*

http://web4health.info/sv/answers/add-smoking-statistics.htm

Det finns många länder i världen som inte förstår det farliga i rökning och passiv rökning så vi kan ju trösta oss med att vi har en relativt bra statistik angående passiv rökning i Sverige (dock för hög! den borde ligga på 0% så klart)

Jag undrar det som Jess undrar över… med tanke på att paret i Falun som ansökte om hyressänkning på grund av rökande grannar fick avslag just för att det bara var ett "störmoment" enligt tingsrätten, dom tänker så här:

*"Tingsrätten menar att en viss störning i boendet är ett normalt inslag, och lindriga störningar som kan ha en viss inverkan på hälsan måste tålas. Som jämförelse anges lekande barn, som kan störa sömnen för en granne som jobbar natt."*

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12731760.ab

Anonym

2011-05-10 ♥ 07:03:01

Ehm, men jag vet inte, jag kanske var otydlig. Jag hajjar att när det gäller barn och att man röker inomhus i en lägenhet så gäller den fakta som finns om passiv rökning. Men jag tvivlar på att den gäller när det kommer till röklukt som man känner på sin balkong eller på en uteservering eller kanske när man är ute och går. Dels för att det är alldeles för kort exponeringstid och för att röken inte är begränsad av fyra väggar utan flyr fritt för vinden.

Jag läste lite snabbt om detta med "rökallergi" och begriper att det inte kan vara allt för lätt att utsättas för det, men jag undrar om lagstiftning är svaret. Det innebär ju (tror jag) att man eventuellt måste börja ta bort allt som sprids för vinden som människor visar allergiska reaktioner på (ex. olika träd och växter).

Jag tror det är lätt att stå på "andra sidan" om rökning om moralisera och tycka att det kan väl inte vara så j*la svårt att sluta. Det är det inte, men det är heller inte lätt. Och att tro att rökning bara handlar om cigaretter är ju väldigt naivt, det är mycket mycket mer än så.

Vi har en granne som röker inomhus och på något jävla sätt dras röken in i en av våra klädkammare. Så inte nog med att man ska behöva dras med den äckliga lukten man ska dessutom behöva gå runt i kläder och lukta som ett svin! Tror inte riktigt att rökare förstår vilken motbjudande lukt det kan vara för en icke-rökare?

Och som flera påpekat tidigare så är det en väldig skillnad på att utsätta andra människor för ofarliga, men dock i vissa fall sjukt irriterande, saker och att utsätta någon för något som tusentals gånger bevisats vara direkt hälsoskadligt! Att förstöra sin egen kropp är upp till var och en men att utsätta andra för det är inte okej!

Vill tillägga att min IQ ligger en bra bit över medelvärdet, så vette tusan om det har något med det att göra.

Tror snarare att det har och göra med olika stressmoment i livet att göra. För jag vet att det är därför jag röker. Jag röker inte i vanliga fall, men är lite av en periodare, så har jag mycket tankar och stress i mig så blir det att jag blossar ibland.

Hos oss är det förbjudet att röka på balkongerna. Det följs förutom vid fest. Men så har vi en surkäring längst ner som tror att hon äger hela byggnaden, och rapporterar ALLT (typ våra strumpors färg) till hyresbolaget. Till och med hyresbolaget är trötta på henne… men va fan, inte en kotte vågar röka 🙂

Får se hur det blir i den nya lyan. 😎 Är man själv asmatiker är rökning skitjobbigt…

Men jösses Sabina. Är det så du tycker vi ska resonera kring allting? "Fan kvinnodiskriminering sker på så hög nivå, men alltså, det VAR ju faktiskt värre förr, vi kanske ska nöja oss här."

"transfetter får finnas till." Äter du transfetter påverkar det DIG, inte den som sitter bredvid dig.

"extrema natrium-mängder i diverse mat får finnas till." Återigen, valet är ditt, det påverkar inte personen bredvid dig.

"outbildade, diskriminerande äckel som tafsar en på runpan på krogen får finnas till." menar du att vi ska ta livet av dom eller? I min värld är det nämligen inte okej att dom gör så, och det gör jag jävligt klart för dom om dom tafsar på mig.

Jag som fd rökare skulle aldrig lyssna mer på dig (eller någon annan) om du påstår att jag har lågt IQ. då blåser jag hellre röken i ansiktet på dig.

Jag började röka när jag var 13 ungefär, och det handlar knappast om att jag är korkad. Snarare om att jag ville vara cool. Och efter några år blev det istället förbannat svårt att sluta. Ickerökare har ingen aning, och det kommer nog alltid finnas ett litet krig emellan oss.

Klart att det är fel att röka så att andra får det på sig, men var inte dum i huvudet och dra alla över en kam. För det finns dem som går undan. Börjar nästan kunna dra paraleller till rasism, och som någon annan skrev: "jag har hellre lågt IQ än lågt EQ"

lovisa – rökning är mer än billiga prince-paket. jag tycker dessutom inte det var värre förr. rökning har funnits i alla år, av betydligt fler anledningar än beroende.

när jag skriver det i samma mening som tafsande, jämför jag inte de båda, utan påskiner snarare de riktiga problemen, som rökmotståndare skulle kunna lägga sin energi på. vissa av oss uppskattar tobakens historia och kultur, det är ett intresse. jag tycker det är fan så mycket värre när människor förskönar alkohol, för DET stör omgivningen om något. detsamma gäller skrikande, stinkande barn, skällande hundar eller människor som lyssnar på musik(högt) i telefonen. förstår inte för allt i världen varför rökare fått ett så extremt dåligt rykte, och varför alla tror att det är okej att klanka ned så på oss.

Sabina; Jag håller absolut med dig när det gäller förskönandet av alkoholen, det kan inte jag heller förstå och där finns ett allvarligt problem. Men tobakens historia och kultur? Du irriterar dig på musik som spelas högt i telefoner, men förstår du inte skillnaden där? Dels har ju musik också en viss historia och kultur, som du säkert vet. Men, musiken skadar inte någon! Den irriterar, den skadar inte.

Jag tror tyvärr inte att vi kommer att komma längre i vår diskussion, men att jämföra irriterande saker med något du gör som utsätter andra för ohälsa är helt enkelt inte rimligt. Jag bryr mig inte om ifall ni vill dra in gifter i era kroppar, men det är ju något som får stå för ER. Jag undviker människor och alkohol eftersom jag tycker att det är obehagligt, men rökare går det inte att undvika.

Det spelar liksom ingen roll vilka konstateranden eller paralleller du gör här, rökning är det som utsätter människor i din närhet för obehag och ohälsa. Det andra gör det inte.

Morwen – Röker du så sällan så hade det varit fine with me (såvida det inte var du + 4 familjer till omkring som rökte oavbrutet, då hade det liksom blivit för mycket alla tillsammans). MEN ditt, och andra rökares, argument om att ni betalar hyra och därför har rätt att röka bäst ni vill håller inte riktigt…

Betalar inte vi som INTE röker hyra, vi med? Ni säger liksom saker som "Jag betalar hyra, då får jag fan använda min balkong hur jag vill!". Jo, jo. Men vi andra som också har rätt att använda vår balkong som vi vill, vi kan ju inte.. på grund av er.

Jag kan inte gå ut på min balkong hur jag vill. Fast jag betalar. Varför? För att det ALLTID står någon/några och bolmar.

Ni som röker har alltså mer rätt att använda er balkong som ni betalar för, än vad andra har?

Jösses.

passiv rökning i mindre doser är inte farligare än avgaser. & jag finner det otroligt svårt att undvika alkoholpåverkade människor, när de helt plötsligt står & hänger över ens tallrik på uteserveringar, börjar bråka när man går på stan, eller kör bil påverkade. & mitt problem är inte åsikterna i sig, utan det faktum att det är helt accepterat att öppet se ned på, & döma rökare, medan man bara ska sitta & acceptera andra störande moment(för det är just det de flesta har problem med när det kommer till rök, majoriteten får inte problem med lungorna). du har nog rätt i att vi inte kommer komma längre, men att påstå att jag utsätter människor för fara är rent utsagt löjligt. du vet ju inte ens var, när, vad eller hur mycket jag röker.

Du menar precis som att du inte har någon om var, när, vad eller hur mycket jag utsätts för det? Jag har refererat till ER, alltså gruppen rökare, inte till dig som enskild person. Den tolkningen gjorde du.

Morwen: Fast det finns ju alltid undantagsfall. Att du har ett IQ högre än medelvärdet och är rökare behöver inte betyda att kopplingen mellan rökning och ett genomsnittligt lägre IQ-värde inte stämmer.

ja usch och fy vad less jag är på dessa egoistiska människor som bland annat tvingar oss inomhus på de härligaste av sommardagar (och andra) eller tvingar oss att gå långa omvägar bara för att de inte inser att de faktiskt kan göra andra sjuka med sitt puffande. jag är astmatiker (med allergi) och drabbas ofta av dessa personer.. de får gärna röka sig själva sjuka, men ta lite hänsyn till era medmänniskor i så fall.

Sabina:

"…men att påstå att jag utsätter människor för fara är rent utsagt löjligt. du vet ju inte ens var, när, vad eller hur mycket jag röker."

Tror inte någon pratar om just dig som person, utan om rökare i allmänhet. Oavsett om du röker en eller tio cigaretter bland folk varje dag så är varje inhalering av de gifter rökare sprider omkring sig skadlig. Det finns ingen dos av detta som inte är skadligt. Där skiljer tobak sig från t ex alkohol, som bevisligen kan vara nyttigt i små mängder.

Sen förstår jag inte vad du menar med att vi ska "inser hur bra vi har det" som slipper rökning på vissa ställen. Varför ska VI (en majoritet) anpassa oss efter ER (en minoritet som förgiftar omgivningen)? Jag tycker ni ska skatta er lyckliga att det ens är lagligt att röka. Rökning är enligt WHO den vanligaste dödsorsaken bland vuxna människor. Vill ni förgifta era inre organ, varsågoda. Men kom inte och säg att vi ska skatta oss lyckliga för att vi slipper bli förgiftade. Det är lite som att säga att ni ska skatta er lyckliga för att vi inte går fram och spottar er i ansiktet. Det är ett korkat argument.

Ja du har rätt Sabina, jag råkade göra det på något ställe. Direkt efter skrev jag "Jag bryr mig inte om ifall ni vill dra in gifter i era kroppar, men det är ju något som får stå för ER." För övrigt tycker jag att mina svar hänvisat till den generella rökmassan ganska tydligt. Vi har dessutom en diskussion vari du representerar rökarna och jag icke-rökarna. Men du kanske har slut på argument nu.

Amanda:

Jag menar inte att man inte ska visa varandra hänsyn. Det är inte det det handlar om. Givetvis ska man få njuta av sin balkong/altan oavsett om man röker eller inte.

Men är det folk som sitter och blossar som ett jävla ånglok är det väl bättre att ta upp det med sin granne face to face och säga att det är besvärande för er/de som inte röker.

Komma överens med varandra istället. Någonstans kan man alltid mötas. (Och gör man inte det, ja, då är det iaf någon som nog inte har alla bestick i lådan..)

Jag stör mig själv när folk står och röker på mig när jag själv inte röker. När jag själv visar hänsyn och går bort en bit från folk när jag röker.

Sen att det kommer in rök genom otätade fönster och ventilation och liknande, det är faktiskt något hyresvärden ska ordna. För så ska det inte vara.

nitti procent av alla icke-rökare som skrivit härinne, gör det med en sådan ton att det blir skrattretande, OCH med en gnutta hat som faktiskt låter personligt många gånger. jag ser inte många rökare som klagar på att bli konstant generaliserade. det krävs inte många argument egentligen; det är en njutning, som man i måttlig mängd borde få unna sig trots att inte alla trivs med det. man kan inte göra alla nöjda. argument som "det skadar mina lungor" och "det luktar", känns bara urfåniga, särskilt om personen bor i en stad med någon form av trafik. givetvis är jag väl medveten om att passiv rökning inte är bra(i för stor mängd, och i SAMBAND med andra saker såsom pollen, avgaser osv), men det är tamigfan inte bitterhet hos ignoranta människor som tror de kan vara hur nedlåtande som helst på grund av någon annan människas val heller.

haha, och en majoritet? hur länge har ni varit det, tretti, fyrti år? jag "förpestar" inte luften mer(snarare mindre) än folk som envisas med att ta bilen överallt, köpa slit-och-slängsaker, äta kött(där kan vi prata om att förstöra luften). så nej, argumentet om ren vs dålig luft håller faktiskt inte. dessutom står det inte röka i artikeln, utan cigarettrökare. den som är det minsta insatt vet att det är en stor skillnad på tobak och tobak.

Men va? Hur länge vi varit det? Alltid! Rökare har aldrig varit en majoritet.

Två fel gör inte ett rätt. Jag tycker också det är sjukt att folk tar bilen överallt. Jag tycker även det är en skam att vi fortfarande använder bensin så mycket som vi gör.

Det är inte någon som helst skillnad på tobak och tobak. Tobak är tobak. Däremot är det skillnad på t ex snus och cigaretter. Att äta kött är inte att förstöra luften. Däremot förstör det en massa eftersom att det ska skickas överallt. Det är logistiken som leder till föroreningar, inte själva intaget. Jag äter helst närproducerat av just den anledningen. Tyvärr så sätter EU's regelverk stopp för detta då man måste ha "fri konkurrens".

Ingen vill hindra er från att njuta av era cigaretter. Vi säger bara att ni inte ska förgifta er omgivning. På vilket vis är att man skadar lungorna ett löjligt argument!? Det är en sanning, tillika ett väldigt legitimt argument mot rökning.

Kanske är vi bittra men ignoransen ligger nog snarare hos den som säger att en majoritet ska rätta sig efter en minoritet vars njutning skadar omgivningen. För att inte nämna vad rökningsrelaterade sjukdomar kostar samhället.

Jag har rökt i 10 år, men slutade för 1 år sedan. Jag kan se det från bådas sidor, och jag kan berätta att det inte är speciellt kul att vara rökare in public. Vart man än står eller går så finns det folk, och för varje cigg man tänder så får man ångest. Man vet att det alltid är någon som stör sig, och man vet att risken att någon kommer fram och ber än fimpa är ganska stor. Att vara rökare känns som att vara ständigt hatad, vilket inte är så jävla roligt. Och eftersom att man nu för tiden inte får röka på många platser så tycker jag faktiskt att rökare åtminstone ska få röka på sina balkonger. Någonstans måste rökare få ta vägen, och i många hyreshus får man inte röka inomhus. Så så länge rökning inte blir olagligt så tycker jag att rökarna måste få röka på sina balkonger.

Sen tycker jag att om man nu sätter sig på en uteservering där man får röka så får man faktiskt ta att folk röker. Idag finns det minst lika många uteserveringar där det är förbjudet att röka, och om man har stora problem med rök så kan man väl gå dit. Har restaurangen valt att man får röka så får väl ickerökarna bojkotta den restaurangen då.

HC

2011-05-10 ♥ 17:22:40

………………………………………

Jag funderar lite på hur du tänker när du skriver (jag vet att jag gör en rejäl avstickare nu men…) "Att äta kött är inte att förstöra luften. Däremot förstör det en massa eftersom att det ska skickas överallt. Det är logistiken som leder till föroreningar, inte själva intaget. Jag äter helst närproducerat av just den anledningen." Det är möjligt att du inte störs i din bostad av lukten men metangas är ingen trevlig sak, vilket kossorna släpper ut. Du kan inte helt ha tänkt igenom den jämförelsen eftersom att äta animalisk föda jämfört med vegetarisk föda kräver ca 10 gånger så mkt energi, vilket hur man än vänder på det kommer leda till 10 gånger mer utsläpp. Det anser jag att man kan räkna ut med endast logiskt tänkande och en del kunskap. Inget menat mot dig att du inte kan tänka logiskt, utan bara argumentet i fråga. Jag vill heller inte moralisera över köttkonsumtion, alla gör som de själva vill.

…………………………………………………….

Jag kan i övrigt tycka och man ska tala om vad som man blir sjuk av och vad som borde förbjudas hit och dit med lagstiftning så kan man göra en snabb överläggning och säga att cigg kanske kommer med på topp 20 i bästa fall, bara för att man kan se det och känna lukten av det så betyder det inte att det är det värsta "hotet".

Fast det är egentligen ett annat problem, nämligen överkonsumtion. Något som definitivt är ett stort problem. Men två fel gör inte ett rätt, som sagt.

Men det som skiljer just kött från rökning är att kött faktiskt är nyttigt. Är det en nödvändighet för överlevnad? Nej. Men nyttigt är det. Rökning är inte nyttigt någonstans. Nikotin är ett av världens farligaste nervgifter.

Håller med! Fy fan vad trött jag är på denna evinnerliga stank som ska förfölja en överallt på stan.. OCH hemma på ens egen balkong!!

Och in i sovrum… å alla rum.

Fy sjutton. Hoppas den där lagen kommer snart. Fortast möjligt!

HC

2011-05-10 ♥ 19:49:47

"Fast det är egentligen ett annat problem, nämligen överkonsumtion. Något som definitivt är ett stort problem. Men två fel gör inte ett rätt, som sagt.

Men det som skiljer just kött från rökning är att kött faktiskt är nyttigt. Är det en nödvändighet för överlevnad? Nej. Men nyttigt är det. Rökning är inte nyttigt någonstans. Nikotin är ett av världens farligaste nervgifter."

Att två fel inte gör ett rätt skriver jag under på! Verkligen. Men att kött är nyttigt är ju verkligen debatterat, förvisso rekommenderat av myndigheter men tex. rött kött är nog ute på hal is i framtiden. Så tja, det beror väl på vem man frågar skulle jag vilja påstå. Min poäng var ju och är fortfarande att när man börjar tala om lagstiftning och förbud ist. för överenskommelser folk emellan så kommer det bli problem. Jag fattar att man inte BEHÖVER cigg (jag vill säga att jag inte röker själv, eller snusar) men det hör väl inte till saken, man behöver inte musik heller. För där kan man också hitta störningsmoment, olika för alla. Hög musik är väldigt jobbigt för människor med hörselapparat…

Återigen tillägger jag att lösningen på problemet borde inte ligga i lagstiftning utan i viljan att lösa problemet på plats. Det är där min huvudsakliga poäng ligger.

Jag vet inte om fler skrivit om det här än "Råttan" eftersom jag ärligt talat inte orkade läsa alla ca 100 kommentarer. Jag är iaf astmatiker och för mig blir cigarettrök extra jobbigt, men här i Uppsala har det allmännyttiga bostadsföretaget valt att göra en del av sina nybyggen rökfria. Fantastiskt! Jag får hoppas på att få en bostad där. När jag inte längre är student och har råd att betala ca 5000kr för en etta.

Jess:

"Att två fel inte gör ett rätt skriver jag under på! Verkligen. Men att kött är nyttigt är ju verkligen debatterat, förvisso rekommenderat av myndigheter men tex. rött kött är nog ute på hal is i framtiden. Så tja, det beror väl på vem man frågar skulle jag vilja påstå. Min poäng var ju och är fortfarande att när man börjar tala om lagstiftning och förbud ist. för överenskommelser folk emellan så kommer det bli problem. Jag fattar att man inte BEHÖVER cigg (jag vill säga att jag inte röker själv, eller snusar) men det hör väl inte till saken, man behöver inte musik heller. För där kan man också hitta störningsmoment, olika för alla. Hög musik är väldigt jobbigt för människor med hörselapparat…"

Nej, det där med kött kan vara värt att diskutera. Men exemplet med hög musik håller inte riktigt. Det är ju faktiskt olagligt att störa sin omgivning och spelar man hög musik kan det faktiskt vara ett brott. Och nej, musik kanske inte är nödvändigt men det är väl belagt att musik är extremt hälsosamt för hjärnan.

Rökning är däremot inte nyttigt i någon mängd. Det är giftigt från första blosset, både för rökaren och den ev. omgivningen. Däri ligger skillnaden mellan rökning och t ex alkohol. Rökning dödar direkt eller indirekt 10 % av världens vuxna (enligt WHO). Hur många har dött av musik..?

Det värsta jag vet är att röka i folks närhet. Det är brist på respekt! Om barn/föräldrar med barnvagnar går förbi mig så skäms jag verkligen ögonen ur mig.

Jag röker aldrig mitt ibland folksamlingar utan försöker istället gå undan, dit ingen annan går.

Och någon gång så ska det väl slutas med detta, men det är en fråga för framtiden, för nu har jag varken lust eller ork att göra det helhjärtat.

Men samtidigt blir jag jättearg när jag läser om folk som vill förbjuda rökning i vissa hyreshus. Kräv istället bättre byggnader! Jag har aldrig, även på den tiden jag var ickerökare, upplevt att grannars cigarettrök krupit in i min bostad, så jag undrar hur tusan folk bor egentligen..

det behövs ett förbud. det är försök till mordbrand att kasta ut cigaretter ned på grannars altaner eller balkiónger.Om det blir brand blir det mordbrand. Om det orsakats av att kastats ned är det uppsåt och det blir liteböter och inget fängelse om det brinner. Om någon dör av branden blir det lite mer böter och fängelse villkorligt om detvar försumlighet och inte anlagd mordbrand vilket en kastat cigaretfimp inte är. Om det bara kastats fimpar och det börjar brinna men någon hinner släcka blir det lite böter, Det e således tämligen riskfritt att kasta fimpar o orsaka brand på sin och andras balkonger. Fy fan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *