Kategorier
diskussion & debatt

Ska en rökare tvingas till rökstopp för att berättigas operation?

Sämsta iden någonsin. Ok, jag kan vara ganska hård och rabiat mot just rökare (eller andra former av missbruk) men va fan liksom?! Vad är nästa steg? Ska vi kräva ätstopp för fetton? Aja baja, inte mer än 1500 kalorier om dan annars blire ingen hjärtoperation för dig! Eller varför inte ge sportförbud åt de […]

Sämsta iden någonsin.

Ok, jag kan vara ganska hård och rabiat mot just rökare (eller andra former av missbruk) men va fan liksom?! Vad är nästa steg? Ska vi kräva ätstopp för fetton? Aja baja, inte mer än 1500 kalorier om dan annars blire ingen hjärtoperation för dig!

Eller varför inte ge sportförbud åt de som ägnar sig åt tuffa sporter… typ ridning eller bergsklättring, eller varför inte sporter som ger förslitningsskador typ tennis. Sluta upp med det ni gör annars blir det ingenvård!

Dubbel taxa hos tandläkaren för de som slarvat med tandborstningen? Krav på sockerstopp?  Ingen vård till alkoholister?

Missbrukaren kommer nästan alltid välja sitt missbruk. Man kan inte döma människor till döden eller lidande bara för att de är korkade.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Ska en rökare tvingas till rökstopp för att berättigas operation?”

Det handlar ju inte om att en rökare som fått en av rökning orsakad sjukdom. Din jämförelser är märkliga. Det handlar ju om säkerhet för patienten och tillfrisknandet efter op. Tex måste alla som skall bli levertransplanetarde vara totalt nyktra innan. Även om de inte är riskbrukare eller alkoholister och deras leversjukdom inte har ett smack med alkohol att göra. Tycker du verkligen att det (i artikeln) är konstigt?

Det låter logiskt.

Rökning (och mycket annat) bidrar ju till att bryta ner och förstöra kroppen så då borde det första steget att ta bort den aktiviteten innan man ger sig på att "laga" kroppen.

Men det är väl inget konstigt alls, du får försämrad blodcirkulation av cigaretter, vilket kan medföra en risk för patienten. (bör tillägga att jag inte kommer åt artikeln från datorn så jag har alltså inte läst den)

anonym 1 – det är skillnad på att kräva nykterhet eller rökstopp ett DYGN innan.

cloudberry — jo i en idealisk värld så skulle det funka så, men missbrukare är dumma. De flesta väljer alltid sitt missbruk före annat.

anonym 2 — jo visst, men att inte få operation överhuvudtaget medför ännu mer risk. (om vi pratar om allvarligare ingrepp)

man kan inte döma människor till döden eller lidande bara för att de är korkade

Fast ska man nu ta "fetton" som exempel så är det inte helt ovanligt att det ställs krav på att en person ska gå ner ett antal kilon för att få genomgå en operation.

Står i kö för en gastric bypass, och där krävs det att ca 3 veckor innan op. så ska man gå på flytande, just för att de kommit fram till att det leder till mindre blödningar under op. och att organen svullnar av.

Jag ser det som en jävla självklarhet att gå med på dessa krav för att få opereras.

Så ja, jag anser att de kan ställa de kraven på rökare. Bryr du dig inte mer, då behöver du inte operationen. Punkt.

Får man välja på att fortsätta röka eller gå igenom en livsviktig operation så tror (nej VET) jag att det skulle sätta griller i huvudet på en. Vi pratar rökning – där det handlar om motivation till att sluta röka. Vi snackar INTE farligare missbruk där man inte fungerar utan substitut (NEJ, det är INTE samma sak). Därför menar jag att en operation skulle kunna bidra till denna motivation som man som rökare behöver för att sluta.. Och ja, jag har rökt själv. Bra idé tycker jag, då sjukhuspengar inte finns i mängder.

Vård ska ges till den som vård behöver. Utan villkor. Undantaget transplantationer av t.ex. lungor och lever, där är det rimligt att kräva rök- och alkoholstopp.

jag som bor här i västerbotten blev ju lite skärrad över förslaget men jag förstod att det aldrig skulle gå igenom. Det du säger "matstopp för feta" var det faktiskt en person som skickat in som insändare i VK som förslag, men bara riktad till kommunalrådet (som kom med det där förslaget om förbud mot rökning och snusning) och han är överviktig. tyckte jag var fyndigt^^)

clara – slutar man röka pga tvång så kan jag lova att man börjar röka direkt efter ingreppet. på sekunden.

motivationen måste komma från en själv.

och ja när man står inför en GBP så måste man gå ner i vikt, men jag tror faktiskt det är det enda.

Vad jag menade att det ju blir av egen motivation och inte tvång om man väljer op framför ciggen. Eftersom man får rannsaka sig själv och fundera på vad det egentligen är man vill ha mest. EGENTLIGEN.

Om man sen börjar röka igen efteråt är ju svårt att kontrollera. Men förhoppningsvis blir man väl informerad av riskerna med att börja igen direkt efter en op.

Jag tycker inte det är konstigt. När jag googlade på det så fick jag upp en rad tidningsartiklar om just detta ämne och de flesta läkare verkar vara rörande överens om att risken för svåra komplikationer och infektioner dubbleras om man är rökare än om man haft rökstopp i två månader innan och två månader efter.

Jag tycker det talar för sig själv, rökning är ju narkotika och inga andra narkotika tillåts innan och efter operation (om vi inte talar om av läkaren utskrivna läkemedel).

Jag tror inte det bara är inför GBP som man måste gå ner i vikt, det är faktiskt inte alltid man behöver det ändå (som överviktig). Samma sak gäller ju vid hjärtoperationer där hjärtat eller andra organ fungerar dåligt pga vikten. Det är ju samma sak då – välj ditt beroende eller operationen och där är det ingen som ifrågasätter.

Min mamma ska göra en sån där magsäcksoperation då hon är ganska stor. Några veckor innan ska hon leva på måltidsersättning, flytande sådan, för att levern ska krympa (vilket gör att risken för komplikationer minskar). Och jag tror bestämt att om man verkligen vill något så klarar man det.

Som min mamma, hon rökte förut innan jag fanns, men när hon fick veta att hon var gravid så slutade hon på en gång. Det krävdes bara "rätt morot" så att säga =)

Jag har också svårt att hålla med här. Jag tror inte att det finns en människa som skulle välja att avstå en operation för att denne inte får röka på 4 månader. Och nej, de blir inte motiverade till att sluta kanske och kanske börjar de igen efter de där 4 månaderna, men då har de iaf inte rökt under den perioden som var kritisk för deras läkning.

Hejsan till dig och alla andra som läser detta. Jag håller på med en undersökning på min blogg om hur många som bloggar för att bli kända. Så om Ni är intresserade får ni gärna komma in på min blogg och kommentera mitt senaste inlägg om varför just ni bloggar 😀

Ha en bra kväll!

jag har sett lungcancerpatienter på sjukhusen rullas ut på bår för att röka.

så nej, jag betvivlar kraftigt att "de flesta" skulle bli motiverade att sluta. De skulle säkert försöka… men alla som rökt vet hur jävla svårt det är om man egentligen inte vill.

Jag har försökt att sluta röka lääääänge, har rökt i ca 10år och jag vet helt ärligt inte om jag skulle klara av att sluta även fast det hängde på en viktig operation… jo det är sant! så dum är jag liksom :-/ men det är som LD skriver, det handlar om motivation från sig själv, man måste nog finna det inom sig på något sätt… inte få ett ultimatum….

Fast de som rullas ut på en bår för att röka är redan döende. Några cigaretter om dagen förkortar inte deras liv avsevärt det är förmodligen en stund på dagen då de kan koppla av och njuter av sin cigarett. För dem är rökning en friskfaktor. De mår bra när de rökeroch förmodligen va de dödssjuka när cancern upptäcktes. Hade de haft ett tidigt stadium av lungcancer som hade botats tvivlar jag starkt på att de skulle fortsätta röka.

Lady Dahmer: Nykterheten i fallet levertransplantation gäller ca ett år innan själva op. Fattar fortfarande inte vad det är som är så dumt att det kategoriseras "Sämsta idén någonsin".

jag kan tycka att det är rimligt. om rökning innebär att operationen riskerar att misslyckas & därmed kosta en massa pengar & extra lidande för patienten så är det ju både för samhällets & patientens bästa att man avstår från att röka före & efter operationen. vill man sedan återuppta rökningen, tja.. syftet var ju inte att få patienten att sluta röka utan att denne skulle klara av en operation med lyckat resultat & rehabilitering.

apropå sluta röka, jag får citera min sambo, som blivit ickerökare efter att ha sugit i sig 2 paket om dagen sedan tonåren (han var 33 när han slutade); 'man tror att man är mer beroende än man är. skit i att röka nästa cigg, svårare är det inte.'

jag håller med din sambo tessan — MEN man inser inte det förräns man gjort det. Och det kan ta lång tid innan poletten trillar ner.

Min morfar vägrade sluta trots att han blev riktigt sjuk (lungemfysem) och morsan, trots att hon antagligen fått kol, har försökt och försökt och misslyckats.

Man måste verkligen VILJA.

Jag skulle nog påstå att just lungcancerpatienter har en betydligt svårare tid framför sig än någon som krävs på rökstopp i fyra månader för en operations skull. En cancerpatient "behöver" kanske den där extra snuttefilten. Dessutom är ju deras behandlingstid inte begränsad till 4 månader och sedan är de friska. Jag tycker inte den jämförelsen fungerar riktigt.

jag tror inte heller det handlar om ultimatum, utan om nolltolerans. Fatta hur frustrerande det måste kännas för läkarna att gång på gång se hur återhämtning och läkning försvåras och kräver ytterligare och mer intensiv vård bara av den enkla anledningen att patienten röker. Läkare ska ju hjälpa patienterna till bättre hälsa, inte vara likgiltiga inför de val som patienterna gör som faktiskt hindrar eller begränsar lyckosamheten i behandlingen.

Jag säger inte att det är den rätta vägen att gå att besluta en sådan här sak, men å andra sidan har kanske läkarkåren sedan länge försökt rökarna att lägga av just inför operationer, men inte lyckats. Nu har de mer inflytande och patienterna fattar kanske lite mer att det är på allvar och att deras val av nikotinnyttjande faktiskt påverkar på fler plan än de kanske tidigare insett.

Dessutom är det ju inte tal om att utelämnas, om ett ultimatum utan hjälp. Det handlar ju om att man innan och efter operation ska ingå i ett behandlingsprogram som hjälper en att undvika rökning under de 4 månaderna och enligt läkaren i artikeln verkar det ju inte heller som att alla läkare är beredda att just neka till operation för att patienten inte lyckats sluta röka.

Men som princip, nej jag tycker att om nolltolerans för alkohol finns inför en levertransplantation så ska nolltolerans också finnas inför nikotin/rökning om det nu påverkar på det sätt som läkarna beskriver att det faktiskt gör. Och jag tror dem, de ser ju faktiskt de här "problemen" dagligen i sitt yrke, jag tror inte att man beslutar om en sådan här sak lättvindigt.

Jag VET att det inte bara är när man gör gbp som man behöver gå ner i vikt. Min moster har problem med magen och har blivit tillsagd att hon måste gå ner i vikt om dom ens ska bemöda sig att underöka henne. DÅ är hon inte väldigt överviktig, ca 80 kg till 165 cm..

Fast nu pratade vi ju om själva idén. Inte OM den skulle funka eller ej. OM den nu funkar så är det väl toppen?? Sen kan man ju tro vad man vill om huruvida folk skulle fortsätta att inte röka eller inte??

På sjukhuset där jag jobbar (jobbar mest med akuta operationer), får patienterna inte röka/snusa operationsdagen. Detta för att nikotinet inverkar på blodcirkulationen. De finns de patienter som ignorerar detta (ofta yngre människor) men de blir ju väl informerade om att narkos kan vägra dem operation. Efter operationen rekommenderas patienterna att inte röka/snusa mycket för sårläkningens skull och för att minska infektionsrisken.

Det handlar ju om patientsäkerhet. Narkos är ju alltid en risk och är man rökare/snusare är risken ännu större..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *