Kategorier
diskussion & debatt

Skoluniform? Nej tack!

Bambi skriver om skoluniformen. Och jag kan inte låta bli att skriva samma sak här som jag skrev i hennes blogg; När jag tänker logiskt så har uniformen bara fördelar. Även när det gäller att uttrycka sin personlighet och kreativet (de hittar andra metoder och sätt att sticka ut på) Men allt i mig skriker […]

Bambi skriver om skoluniformen. Och jag kan inte låta bli att skriva samma sak här som jag skrev i hennes blogg;

När jag tänker logiskt så har uniformen bara fördelar. Även när det gäller att uttrycka sin personlighet och kreativet (de hittar andra metoder och sätt att sticka ut på)

Men allt i mig skriker NEJ!! Uniform för mig representerar anpassning. Rätta dig i ledet. Passa in. Stöpta former och ingen acceptans för individualism. Suits. Jag får såna där billig-skräckfilms-vibbar.

Dessutom tror jag inte att uniform är lösningen på de problem som kläder medför. Jag tror att det är att börja i fel ände.

Nej. Jag kan inte riktigt motivera varför jag är emot, men det känns fel.  Jag vill inte att min dotter går i en skola med uniformkrav.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Skoluniform? Nej tack!”

jag skulle gärna ha skoluniform till mina barn.

kanske för att de går i en skola där de flesta har lite rika föräldrar, o kidsen har en massa dyra märkeskläder, o nu har mina blivit så stora att de förstår att vi är rätt fattiga o inte har råd.

vi pratar mycket om att det inte är i pengar o dyra grejer som kärleken sitter, o de är helt med på det, men ändå så är de lite rädda att nån ska börja retas för deras billga/ärvda/second hand-kläder.

men jag håller med om nackdelarna också.

Personligen skulle jag ha ÄLSKAT att ha uniform när jag gick i skolan. Jag gillar ordning. Men jag gick ju på Waldorf där det inte fanns så mycket sånt. Ordning alltså.

Som tur var fanns det typ ingen utseendefixering heller. Det fanns inga speglar på toaletterna t.ex. och folk brydde sig inte ett skvatt om vad man hade på sig. Men på skolor där det existerar en stor utseendefixering och en stor ångestfylld press på att man måste vara trendig och "rätt", så kanske uniform skulle hjälpa en hel del. Flytta fokus från utseende till lärande liksom.

aså. jag tror att skoluniform är något man har för att få ett intryck av bättre skola eller mer ordningssamt. men jag tror inte att det har någon betydelse för kläder. när jag var liten ville jag ha skoluniform, för jag tyckte att dom var så fina. men vad är då meningen med att köpa kläder om man bara kan använda dem hemma eller möjligtvis på kvällarna?

Jag är väldigt anti skoluniform, det tar totalt död på individualismen, många som predikar för skoluniform tror att det skulle ta död på mobbingen, det tror jag inte ett dyft på, jag tror helt ärligt att det varken skulle göra från eller till på den fronten. när man är i skol åldern så försöker man att finna sin egen identitet och många exprimenterar med sitt utseende för att komma dit, så jag tror att skoluniformer är en riktigt dum idé små människor ska få vara just människor och inte se ut som en miniarmé.

När jag ser skoluniformer så tänker jag på sträng diciplin, smäll på fingrarna med linjal och kvarsittning 😀

Människor är olika, ser olika ut osv och så borde det förbli. Det är precis så som du skriver LD, det är att börja i helt fel ände, istället för att uppfostra brn till att bli tolleranta mot varandras olikheter så elliminerar man olikheterna, det tycker jag är väldigt negativt, då om någonsin så lär sig väl barn att alla måste vara likadanat?

Jag är till 110% förespråkare för skoluniform. Privat och personlig kan man vara efter skoltid. På samma sätt som på andra platser där man skall fylla en uppgift skall man gå in för den särskilda uppgiften man har i skolan. Unformen hjälper barnen att gå in i rollen och det känns dessutom lite allvarligare och viktigare. Jag när man skrudar om till kläder för just det målet.

Jag ser mycket gärna att min dotter går i en skola där uniform är ett krav. Diciplin är bra. Jag har tränat karate mycket och karate får militär diciplin att verka som rena sandlådan. Det är samma sak där, särskilda kläder och särskilt uppförande för den särskilda miljön och uppgiften i dojon. Diciplin och koncentration är nyttigt både för kroppen och hjärnan och faktiskt även för utvecklingen av det egna jaget. Är man fokuserad och diciplinerad blir man mer uppmärksam och observant både mot sig själv och omgivningen.

Så JA till skoluniform! Det tror jag är lösningen till mycket.

Jag kanske ska tillägga att för små barn ska man kanske inte ha militär eller karatediciplin. Jag menar bara att det nog är bra om man stramar åt lite lagom. För någon ordning måste det ändå vara.

I dagsläget pluggar jag inte till lärare fast att det är mitt drömyrke just för att kids är för bedrövliga och uppför sig som apor i skolan. Lite mer ordning först, sedan hoppar jag på tåget.

Jag tror inte på för mycket diciplin i skolan, läraren skall samverka och vägleda eleverna inte bossa och sätta på plats. Jag har fått skit i skolan många gånger för att jag inte sitter, håller käften och för att jag vågar säga vad jag tycker, jag har ALDRIG varit respektlös eller betet mig illa.

Att barn beter sig som apor i skolan är sällan lärarens fel, utan det handlar om att de inte har lärt sig gott uppförande och att behandla andra med respekt hemifrån. Alla som jag har gått i samma klass som inte har uppfört sig har varit de som har lite speciella hemförhållanden.

nae, jag skulle inte vilja ha skoluniform på min skola (jag går i grundskolan). Mobbarna kommer ändå hitta andra fel än fel kläder.

Oj vad jag längtade efter skoluniform när jag gick i skolan, det var fruktansvärt när det gällde kläder. Gick på en skola där det viktigaste av allt var att man hade de nyaste (dyraste) jeansen och de rätta märkena på tröjan. Visst önskar jag att jag orkat stå på mig, orkat gå till skolan i kläder jag trivdes i men som ung tonåring hade jag inte den styrkan. Jag hade gett vad som helst för att slippa alla krav, jag hade välkomnat att alla skulle ha lika kläder, herregud så skönt det skulle varit att slippa alla klädångest!

Sen behöver ju inte en uniform vara strikt och stel, men en snällare variant. 🙂

Först måste jag fråga hur det helt plöstligt kommer sig att hälften av kommentarerna här är typ reklam för olika bloggar? 😉 haha

Och angående skoluniform… Svår fråga!!!

Håller delvis med sandra, men inte med disciplinen riktigt. För barn som Anna skrev behöver vägledning.

Men att införskaffa skoluniform skulle kanske kunna ta bort lite av pressen på barn och kläder. Att alla ska ha det senaste inom kläder och det dyraste. Dessutom så sitter inte individualismen i bara kläder. Utan hur man för sig, går, pratar, hår, ögon, etc.

nej, jag tror inte alls på diciplin :thumbdown:

Jag får ont i magen vid tanken på att Ninja ska gå i en skola som har den synen på pedagogik och lärande.

Jag tror på att leka fram lärandet. På respekt och kommunikation. Kunde jag välja så skulle mina ungar gå i waldorfskola och jag hoppas jag hinner flytta innan det är dags för Ninja.

Dessutom så sitter inte mobbing i yttre attribut. Det handlar om gruppdynamik. Så det blir liksom ingen skillnad på den fronten (och det är ju största argumentet för uniform)

Det hänger kanske också lite på hur uniformen ser ut?

En man som har många olikla uniformer, den ena galnare än den andra, är Stig Pedersen, basisten i D-A-D. Såg dem på Sommarrocken i Svedala i lördags och de rockade FETT!!!! Kolla gärna bilder och kommentarer på min sida.

Om han fått designa skoluniformer tror jag till och med du kunnat tänka dig att bära en. 😉

LD: Diciplin är den huvudsakliga delen av lärandet. Särskilt i mitt fall då jag skulle lära mig karate. Det går helt enkelt inte att klara kursen om man inte gör exakt på millimetern som Sensai säger om och om och om och om igen. Utan diciplin kan man inte lära sig ett skvatt. Sedan finns det olika sätt att nå målet. I karaten tex får man klart för sig vad det finns för förväntningar och sedan blir man betraktad som ett UFO ifall man bryter de sociala reglerna. Det funkar bra men är lite väl strikt för skolan kanske.

För barn kan man nå det genom andra sätt. Genom att lära dem var respekt och tolerans innebär i praktiken och hur man uppför sig för att visa sådana saker. Och även där göra tydligt att man förväntar sig att de ska uppföra sig väl. Jag ser inte alls det läskiga i att ställa krav på barn och ungdomar. Det skall de klara och det gör dem bara gott. Genom att ställa krav och kräva diciplin ger man dem också ett viktigt förtroende och det ökar deras självkänsla. Det finns inte möjlighet att en lärare ska jobba individuellt med trettio elever. Kidsen måste ha vissa sociala koder och normer så att läraren kan koncentrera sig på att lära ut istället för att lektionstid skall gå ut på att tysta och lugna ner och uppfostra stökiga elever.

Diciplin är inget fult ord. Det är min diciplin som har gjort att jag troligen skulle överleva ett brutalt knivöverfall….

Ett Ja tack! till skoluniform här med, har alltid önskat att jag haft skoluniform när jag gick i skolan! men jo tror att det hade varit till fördel för många olika anledningar, 🙂

Lärare som predikar för skoluniform är ungefär samma gäng som klagar på "dagens ungdomar" och tycker att allt handlar om en brist på striktare regler i skolan/från regeringen.

Det är VI som är de vuxna och som vet bäst. Så länge man visar det tydligt för ungarna och behandlar dom med respekt så beter de sig alldeles utmärkt. Det gör mig så irriterad att folk tror att de "kränker" barnen genom att höja rösten eller markera rätt och fel genom att t.ex trycka på avstängningsknappen på datorn utan elevens "tillåtelse".

Börja inse ert vuxenansvar istället. Barnen beter sig inte bättre eller mobbar mindre för att de är utklädda till kostymerade kloner. Däremot är det jävligt svårt att se vem som gjorde vad. 😉

I chile har man skoluniform för att det är sån stor klasskillnad.. Dom rika behandlas bättre än dom fattiga .. det syns så väl..Så är det överallt. Men just i skolan ska dom inte känna någon skillnad från lärare eller klasskamrater.. jag vet inte om det är bra eller dåligt.. Men jag har fått det förklarat av min kusin som har det sämre.. och han tycker det är bra.. för han har inte kläder så han kan byta varje dag hela veckan.. Och som det ser ut i dagens samhälle ska man vara lika..ha mobil,mp3, Snygga kläder ..för att behandlas som en människa .. Det är mer tragiskt än att gå runt med skoluniform.

Håller med dig LD att det är en svår fråga med uniform. På sätt och vis tycker jag också att det skulle vara bra, just för att det inte skulle läggas lika stor vikt vid kläder som nu, men samtidigt så måste jag hålla med dig om att det egentligen är att börja i fel ände. I skolorna idag är allt bara hets om att ha "det senaste" och det kryper allt längre ner i åldrarna. Samtidigt är kläder, och har alltid varit, ett sätt att uttrycka sin egen individualitet, men numera tycker jag att ungarna har uniformer ändå, gruppuniformer, beroende på vad man tillhör för grupp. Hur är det egentligen att uttrycka sin individualitet? Och vad hände med att vara tolv och springa runt i praktiska mjukisar för att kunna leka?! Tycker det är läskigt när jag ser dagens tolvåriga småtjejer med stringtrosor och fem lager smink…men det är nog en heeelt annan diskussion.

Som lärare kan jag också konstatera att frågan bollas fram och tillbaka. Lärarna(oftast den äldre generationen) klagar på ungarna, och föräldrarna lägger ansvaret på skolan. Men är det inte i slutändan vi föräldrar som ska uppfostra våra egna barn? Hur kan man ha så lite tid för sina egna barn att man lägger allt sånt ansvar på skolan? Nehej nu blev det här ett helt annat spår. Skulle kunna diskutera i all evighet. 😛

Jag tycker faktiskt att det mesta av den där prylhetsen ligger på föräldrarnas ansvar, det är inte barn som köper jackor för 5000:- eller mobiltelefoner och ipods för 3000:- det kommer direkt från päronens plånböcker. Om folk slutade att lassa på sina barn all dn där skiten så skulle de inte ha något att hetsa över.

Sverige är stort, det har jag just konstaterat! Jag har aldrig märkt av denna klädhysterin. Visst vet jag att den existerar, men har aldrig känt så själv. Ett tag ville jag "bara" ha Leejeans, men det var för att jag tyckte om dem bäst. Passade min form liksom. Har heller inte märkt av hysterin när jag vikarierat eller praktiserat som lärare. Och jag håller med ovanstående, Anna, vilka är det som skapar hysterin? Inte är det barnen själva inte! Föräldraansvaret, det tycks vara en känslig fråga i dagens samhälle!

(Jag skriver om detta på min blogg med)

Sandra— jo jag tränade karate ett år så jag vet vad det innebär, men jag är ju vuxen och behöver en annan sorts pedagogik.

När det gäller barn så är jag övertygad om att det inte finns behov av strikta regler för att lära sig. Barn har ett naturligt intresse för lärande. Jag kan bara ta waldorfskolorna som exempel. Det är väldigt sällan mobbing, våld och andra problem just där (säger inte att det inte existerar dock) och man har ett helt annat synsätt på barns lärande.

Samma sak på förskolorna. Inte har man benhård diciplin där heller och ungarna lär för glatta livet!

Jag tror inte att du förstår mig. Att ha mer diciplin är inte i motsatsförhållande till waldorfpedagogiken. Jag tror snarare att uniform hade berikat den typen av pedagogik. När jag talar om diciplin hadlar det inte om att ungarna ska vara som robotar utan att uniformen i sig gör att skolan känns allvarligare och att det också ger frivilligt mer diciplinerade.

sandra jag tror bara att vi har olika syn på skolan och lärandet. 🙂

Jag tycker inte att skolan ska vara allvarlig alls! (nu menar jag grundskolan givetvis. Att ha krav på äldre ungdomar/vuxna är ju en annan sak)

jag håller helt oh fullt med dig =)

jag har en fråga till dig. Jag vet ju att du inte gör bloggdesigner gratis, de gör inte jag heller. Men eftersom att mitt liv nu har fått en ny vändning så vill jag också sätta en ny vändning på min blogg. Jag vill inte ha en design gjord av mig själv för man lessnar innan den ens är klar och dessutom kan jag inte göra riktit de jag vill ha.

Min ekonomi är dock helt piss och jag har inte möjlighet att köpa en design och ännu mindre eftersom jag kan göra ugliga själv. Men jg tänkte fråga dig m du skulle kunna tänka dig att göra en bloggdesign till mig i utbyte mot en väl synlig bildlänk och att en gång i månaden skriva om dig ..

tanken är att designen ska få itta i tid och otid för jag vill att en läsare lätt ska känna igen att dom besökt min blogg förr. sedan ska jag satsa på att bli stor i bloggvärlden. uppdatera mycket och göra mig väl synlig =)

har du lust att hjälpa mig?!

om inte så är de okej, valet är ditt.

Kram / Ida

Jag hade uniform i min skola på lågstadiet (ej i Sverige) Det upplevde jag som mkt skönt, ingen blev mobbad för sina kläder i alla fall, mobbning förekommer alltid men på den skolan kunde man inte mobba för att någon inte hade tuffa och dyra kläder, man slapp oroa sig varje morgon för vad man skulle sätta på sig vilket sparade tid. För mig var skoluniform en positiv upplevelse 🙂

Det skriker i hela mig också när jag läser om skoluniform. Min dotter får i princip välja vilka kläder hon vill. (med princip menar jag alla de som finns i garderoben samt icke de försmå kläderna) De hon tycker är obekväma behöver hon inte ha på sig. Det måste ju finnas någon som känner sig obekväm i skoluniform och ska därför inte ha det på sig. Plus hur ska dessa skoluniformer se ut. Jag skulle skrika rätt ut om killar måste ha byxor och tjejer ha kjolar. Kanske skulle kunna fndera på det om det skulle köras någon unisex ouutfit. Aldrig annars!!

Jag är en elev på daljsöskolan och jag tycker inte att vi ska ha skoluniform för att vi människor ska få välja själva vad men vill ha på sig och vad som passar en själv. Jag kanske vill ha ett par mjukisbyxor och en pösig tröja ska jag inte få ha det då för att vi ska ha bestämda kläder.
Å ena sidan så kan det ta bort mycket mobbning men p andra sidan så får man inte bort allt mobbning. Mobbning kan vara kläder men det är inte allt det är frysyr, utseende och ursprung.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *