Kategorier
diskussion & debatt

Som förälder bestämmer jag vad mitt barn ska ha för kläder

Anna skriver om ett önskat slöjförbud i skolor, på flickor under 18. Och även om jag håller med om att det är förjävligt när småtjejer har slöja, (eller kort kort, prinsessklänningar eller andra kläder som påverkar våra barn negativt) så håller jag inte med om att staten ska gå in och diktera hur vi klär våra barn. […]

Anna skriver om ett önskat slöjförbud i skolor, på flickor under 18. Och även om jag håller med om att det är förjävligt när småtjejer har slöja, (eller kort kort, prinsessklänningar eller andra kläder som påverkar våra barn negativt) så håller jag inte med om att staten ska gå in och diktera hur vi klär våra barn.

Allt det här handlar om en nedlåtande syn på vad som är viktigt för oss muslimer. Självklart ska vi inte få bestämma över hur vi ska uppforstra våra egna barn. Det ska ju ni göra eftersom ni vet bättre. Sluta klappa folk på huvudet. – Sarah

Och ett förbud mot slöja kan ha ödesdigra konsekvenser. Visst skolplikt i all ära, men redan nu utesluts barn ur skolor, redan nu sätts de i suspekta friskolor. Ett förbud skulle utesluta och segregera ytterligare barn. Jag blir alldeles kallsvettig av tanken.

För att få till en förändring så krävs kommunikation och förståelse. De berörda behöver integreras och få tillgång till kunskap. Det sker inte över en natt och det sker inte genom tvång. Snarare tvärtom – det skapar klyftor.

…du kan inte tvinga på människor frihet bara för att du tycker eller tror att människor är friare eller lyckligare utan vissa klädesplagg och utan religion. – Sarah

Föreställ dig att du flyttar till ett exotiskt land. Alla kvinnor går topless och helt plötsligt krävs det att även DU ska gå topless, på arbetsplatsen eller i skolan. Hemma får du givetvis ha kläder, men i skolan krävs det att du anpassar dig. Klär av dig naken.

Slöjan handlar inte om kläder eller tyg. Den handlar knappt om religion. Slöjan är kultur. Och att tvinga människor ge upp sin kultur, sina rötter och allt de tror på är ett övergrepp. Ett intrång i integriteten.

Att förbjuda slöjan är lika förtryckande som det är att tvinga människor att bära den.

(Jag tycker det finns värre kläder att klä barn i….. apropå slöjan och dess sexualisering av barn)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Som förälder bestämmer jag vad mitt barn ska ha för kläder”

Ja, jag skrev ju också om detta härom dagen:

http://tonarsmorsa.se/2009/09/21/sloja-provocerar-nar-vara-fordomar-inte-kan-besannas/

Jag tycker också att det är lika förtryckande att förbjuda slöja som att tvinga på den.

Sedan, när det gäller barn, så av de barn som jag hört talas om som bär slöja, så har det handlat om att barnet själv vill. De har sett mamma och andra vuxna kvinnor som de ser upp till som bär slöja och vill därför själva ha det. Ungefär som att mina barn sedan de var väldigt små har velat haft nagellack, för att jag och andra kvinnor i omgivningen har det.

Några av mina barns kompisar har genom åren SJÄLVA VALT att bära den enklare slöjan (Hijab), men har sedan, SJÄLVA VALT att sluta använda den efter några år.

Jag tycker valfriheten ska vara kvar, däremot så inser jag att man av säkerhetsskäl inte kan bära den inom vissa yrken…! Bra inlägg!:-d

Caucasiangirl

var går gränsen mellan religion & kultur? finns det någon gräns? var kommer vår kultur & moral främst ifrån? jo, kristendomen, trots att vi är ett sekulariserat samhälle. ett samhälles värderamar och traditioner är i princip alltid dikterade utifrån religion.

fast slöja på barn är fel! Vi har en liten tjej på vår gård i ett kompisgäng, alla är ca 3-14år gamla kanske och med utländskt påbrå, hon är den enda med slöja och det tror jag inte har med egen vilja att göra. Hon har fått sin mens = hon är könsmogen = Män får inte titta på henne sexuellt. Det är inte kultur, det är religion.

Så länge tjejer bara är barn, alltså inte könsmogna så behöver de inte dölja sitt hår.

Och ja! Jag tycker att man får följa regler, traditioner och seder i det land du bor i. Jag måste användaq slöja i arabländer, inte visa knän i Indien etcetc.

Tessan

religion och kultur är olika saker! Jag tror inte att det fanns nån moral i någon av kulturer före religion! Det är religion som sätter gänser för oss människor så att vi inte ska leva som djur.Religion är alldit samma, men kulturen ändras hela tiden.Inte sant?

OK, I det fallet vilken kultur pratar LD om? Arabisk? Kurdisk? Turkisk? Vilken kultur säger att täcka håret? Och om jag från Ryssland bestämde mig att ha slöjan vilken kultur tog jag då? Och varför??? Låter meningslös att slöjan handlar om kultur! Anars jag håller med LD att man inte ska tvinga nån att ta på eller av slöjan.

Om jag kommer till en plats där det är norm att alla kvinnor går topless så hade jag också gjort det. Kanske inte första dagen men efter ett litet tag hade man liksom smält in eftersom det är just så evolutionen fungerar. Den som anpassar sig bäst till rådande omständigheter har störst chans att överleva och utvecklas och rangordna sig. Dessutom går det inte att komma ifrån att vi människor är sociala varelser som vill vara gruppen till lags och göra vårt bästa. Om det är gynnsamt att vara topless så kommer en individ med bevarelsedrift också att försöka anpassa sig till det så gott det går. Det vore rent korkat att inte göra det och i så fall välja bort alla fördelar och inte bli accepterad i toplessgänget. Man skulle ju känt sig som ett UFO om man dramatiskt skiljde sig ifrån alla andra och det inns inte heller någon vettig anledning att göra det.

varför ta upp extremexempel på flytta till annat land och behöva gå topless… det är väl lika illa att flytta till annat land: att inte få gå ut ensam, måste ha slöja, inte köra bil.. men är det viktigare att vi följer normen i Saudarabien, än att slöjbärande följer normen här???

Oksana som är tillsammans med någon fotbollsspelare, har det så.

Jag tyckte inte att det är kul, när manliga muslimer, talar/tittar nedlåtande på mig för jag inte bär slöja, eller som vid ett tillfälle bli klappad i baken när jag står vid en korvkiosk. Det berodde inte på mina kläder, långbyxor, tröja som nästan gick till knäna.

"Och att tvinga människor ge upp sin kultur, sina rötter och allt de tror på är ett övergrepp. Ett intrång i integriteten."

Vi som blev tvångsförflyttade från norra Sverige tillsammans med föräldrar på grund av arbetsbrist, och ge upp våra rötter, var väl också ett övergrep? vi som blev retade för att vi pratade en för sörlänningar en helt obegriplig dialekt.

Sedan kan jag hålla med om att småbarn ska vara klädda som småbarn och inte som någon babydoll… Man får bara hoppas (hemska tanke om det redan är här) att amerikanska skönhetstävlingarna för bar inte kommer hit.

Angelica: Fast i vissa länder så är det ju inte demokrati, när man till exempel har lagar som reglerar att man måste bära slöja eller inte får visa vissa kroppsdelar. Är det det som vi ska eftersträva då? Att ta bort vår demokrati och inte längre få bestämma vad vi ska ha på oss?

När det gäller flickorna på din gård: hur vet du att det inte är flickan själv som valt att bära slöja? Har du frågat henne eller föräldrarna? Det är klart det finns de som kräver att vissa kvinnor ska bära slöja, men min erfarenhet är att det oftast är kvinnorna / flickorna själva som valt att bära det! Sedan vips en dag, så kommer de på att de inte längre vill bära slöja och tar då följaktligen också av den.

Jag tror vi ska vara försiktiga med att döma innan vi vet vad som ligger bakom det hela…

Precis. Och enda anledningen till att vi i väst tycker att det är knas med slöja är nog för att vi drar paralleller till den kulturen. Alltså blir det liksom helt okej med bikini på småbarn och figursydda kläder med pynt eftersom det åtminstone tillhör ju vår kultur.:-|

Det ena är ju knappast bättre än det andra bara för att vi känner igen det.

maude mitt exempel var för att illustrera hur det KÄNNS att ta av slöjan. Precis som vi känner oss nakna utan kläder så könner sig många muslimska kvinnor sig nakna utan slöja.

jag kan relatera till mig själv: jag använder inte bikini. skulle jag tvingas till det så skulle jag bryta ihop. tanken gör mig panikslagen.

sandra på vilket sätt gynnar det människor att visa håret?

angelica klart som fan det handlar om kultur! det finns kristna länder där man bär slöja (tex i eritrea) och det finns muslimer som INTE bär det.

LD. Nu förstår jag inte vad du menar. Klart att det är mer gynnsamt att passa in i normen än att inte göra det. På alla sätt och vis.

Jag föreslår förresten att du läser Ankis inlägg. http://tjurskallenstomrum.blogg.se/2009/september/skaffa-ett-liv.html

Inlägget behandlar exakt samma sak fast med något annat än slöja som kan upplevas som "heligt", vigselring. Vart ska man dra gränsen?

Jag tycker att det här med slöjdaltandet har gått så jävla långt så det är bara pinsamt och patetiskt. Är man så galet beroende av ett stycke tyg så att hela ens liv och livsstil kretsar kring det så har man ju faktiskt ett ganska omfattande problem med sig själv. Fixar man inte att ta av sig den när det behövs så är det faktiskt enbart den personens problem.

Jag håller med rakt igenom, slöjförbud är verkligen inte något att eftersträva! Klädval måste vara fria.

Sen att jag, personligen, ser slöja som en symbol för kvinnoförtryck spelar egentligen ingen roll, det är inte en uppfattning som jag har rätt att tvinga på någon. Anledningen till att jag ser den som där är dels min egen kultur, de erfarenheter som format mig, men också att slöja/sjal/huckle/vad man än vill kalla det rent historiskt varit en traditionell symbol för att visa kvinnans underordning, MEN ett slöjförbud är lika mycket kvinnoförtryck som ett tvång att bära den!!

Sen finns det en anonym kommentar ovan som jag bara måste kommentera…"ingen moral före religionen"? Jag vet inte vilken religion du syftar på, men det är snarare TVÄRTOM, samhällsetiken som existerade är det som har format religionens levnadsregler. Sämhällsetik har existerat sen vi människor började leva i grupp, detsamma är inte sant för religion.

sandra – så man ska alltid anpassa sig efter normen tycker du? Jag håller inte med alls. Jag tycker snarare att man bör jobba lite med att acceptera olikheter och mångfald.

Det känns som att du inte riktigt förstår VAD slöjan faktiskt betyder för vissa människor. Visst det kanske är patetiskt för någon med dig — med självkänsla nog att kunna gå naken om det krävdes. Men majoriteten av människor känner inte så. De allra flesta är beroende av tyg. I mitt fall kläder. Jag skulle faktiskt nästan kunna överväga att dö hellre än att gå naken (bara nästan iallafall) för att skammen skulle vara så pass stor.

Patetiskt? kanske det. Ligger problemet hos mig? Absolut. Ska jag inte kunna begära förståelse och hänsyn för detta? Fuck that – självklart ska jag det! Vi lever i ett fritt land. Vår frihet ska inte enbart vara förbehållet de som följer normen.

Fråga dig själv istället varför du känner dig hotad av att vissa kvinnor bär slöja.

Sen ett litet tillägg -Jag trodde det var rätt allmän kännedom idag att slöja ÄR en kulturell symbol och inte en religiös, men av kommentarerna att döma så är så inte fallet…

Jag känner mig inte ett dugg hotad av att folk bär slöja utan för mig är det en ren principsak. När jag jobbade som lärare var det tillåtet att ha keps och hatt i klassrumemt. Inte för att jag tyckte det var ok utan för att vissa flickor hade slöja. Jag kan ju inte förbjuda alla utom dem att ha massa skit på skallen. Deras argument att det står i koranen väger på intet sätt tyngre än att grabbarna vill ha keps pga att de tycker att det är snyggt.

Religiös övertygelse är inget argument för något alls om du frågar mig. Jag tycker inte att man behöver ta hänsyn till rena villfarelser. Det är som att låta psyksjuka människor göra vad de vill. Det funkar helt enkelt inte om alla ska leva efter sina egna vanföreställningar och kräva att omgivningen ska anpassa sig efter det. Människor måste ha förnuftsargument för att jag ska köpa deras resonemang.

Hur mycket slöjan betyder för dem är helt och hållet irrelevant eftersom känslor är högst subjektivt. Min förlovningsring eller min medaljong med foto av min dotter kan betyda minst lika mycket för mig som slöjan betyder för någon annan. Och även om det inte är så, vem ska mäta det? Vem ska mäta och avgöra vem av oss som gillar vår grej mest och däreter särbehandla den med starkast känsla för sin sak? Koranen är helt enkelt inte ett tyngre vägande argument än något annat och jag anser att särbehandling enbart ska ske om det föreligger medicinska skäl. Så vitt jag vet är inte islam en sjukdom och därför ska inte heller muslimer särbehandlas.

Olikheter och mångald är underbart, men för att samhället ska kunna fungera för allas trevnad så krävs det även att man har regler, lagar och struktur och vissa saker är helt enkelt inte rimliga att kräva.

Sedan tycker jag det är galet onödigt att förbjuda saker enligt lag för det hade ju inneburit att man måste utdela straff om man bryter lagen vilket skulle kännas helsjukt. Men varje inrättning, som skola tex, kan ju ha sina regler som man så snällt får följa. Lite jävla ordning och reda måste det faktiskt få vara.

Nä, jag jämför vanföreställning med vanföreställning. Vad är skillnaden mellan att en schizofren tror på rymdapelsiner och att tex ett Jehovas vittne tror på Jahve? Same, same. Ingen av dem har några som helst belägg för sitt påstående.

Det är ingen slump att det är kvinnor och inte män som har slöja. Det är heller ingen slump att det är kvinnor som använder smink, att kvinnokläder är tightare än herrkläder eller att kvinnor förväntas "sköta om" sitt utseende mer än vad det förväntas av män. Ska man förbjuda slöja borde man också förbjuda omyndiga tjejer att använda make up, och förbjuda bh för alla under 18 som inte riskerar att få ryggproblem om de inte använder det. Varför ska bara vissa kulturella/religiösa yttringar eller könsmarkörer vara tillåtna? Vem ska i så fall ha rätten att bestämma vilka som är tillåtna respektive förbjudna?

Jag håller med Sandra i stort, vanföreställning som vanföreställning, det är riktigt skruvat att en viss tro ses som helt legitim medan att en annan ses som totalt vansinne, vem ska avgöra vad som är vad? Vem är galen mannen som ser gud eller kvinnan som ser en rosa elefant?

Jag tycker inte att religiösa symboler ska vara tillåtna inom skolan över huvudtaget, oavsett vilken religion det gäller.

Att jämföra att vara topless med att gå utan huvudbonad tycker jag är en ganska extrem jämförelse och jag håller inte alls med om att det skulle vara samma sak.

Slöja för mig symboliserar förtryck,det finns folk som har det frivilligt men det går liksom inte att snacka runt att kvinnor som lever i de kulturerna där de använder slöja ofta är förtryckta och inte har samma rättigheter, möjligheter och är inte lika fria som männen är. jag tycker att det är lite märkligt att det skulle vara så i andra länder men i Sverige som genom magi så är allt frivilligt och jämställt, jag köper det inte.

Jag tycker att vi ska jobba för ett jämställt Sverige även om det blir på bekostnad utav religionen, och som sagt jag tycker inte att staten ska bestämma vad alla barn ska ha på sig men jag tror på förbud mot religiösa symboler i skolan.

Sandra -Slöja handlar faktiskt inte om Koranen. Inte alls. (Även om det säkert var så tjejerna i klassen du pratar om uttryckte sig.) Det handlar inte om religion, det handlar om kultur! Det handlar om att för vissa är slöjan en lika självklar del av klädseln som ett par byxor. & Det argumentet borde väga tyngre än att en keps är "snygg", det är nämligen inte en kulturell självklarhet för de killarna att bära keps inomhus, egentligen är det tvärtom; det är en kulturell självklarhet för de allra flesta att ta av sig huvudbonader inomhus, särskilt om man är av manligt kön.

Sen är det väl en viss skillnad på en SJUK människas vanföreställningar & en frisk människas, eller? En sjuk människa har inte samma förmåga att förhålla sig till olika påståenden.

Som jag skrev ovan, jag tycker att slöjan ÄR en symbol för kvinnoförtryck, rakt av, men jag har full respekt för att de kulturella traditionerna hos kvinnor/flickor som bär slöja är så djupt rotade att de förtjänar respekt.

Men snälla LD, nu är du väl ändå lite väl barnslig?.

Man måste ju utgå ifrån förnuftsbegrepp om man ska diskutera saker. Annars kan vi ju börja hävda precis vad som helst.

Jag tror att stenar kan flyga, eftersom du inte kan bevisa att stenar inte kan flyga så måste det ju vara så att de kan flyga eller hur? Därför måste samhället anpassas efter min tro att stenar kan flyga. Skärpning. Get real. Jag är inte trångsynt eller (för att använda det ord som det har gått en otroligt inflation i) "kränkade" (god damn vilket missbruk av vårt vackra språk). Jag är realist.

Ta en titt på humanisternas sida.

http://www.humanisterna.se

Något som alla bör göra.

Sandra: jag förstår att din vigselring och medaljong kan vara väldigt betydelsefulla för dig. Som jag tidigare framhållit så finns det skäl att som går före religiösa och det är säkerhets- hygienska skäl och det är vid dessa tillfällen som du inte heller får ha smycken. Det är ju inte så att du måste ta av dig smycken för att det tex stör andra att se att du är gift. Hade en din chef krävt att du tagit av dig din vigselring bara för att han eller hon inte själv trodde på äktenskapet och tyckte det var en löjlig idé hade du inte tyckt det var ett sjukt dåligt argument? det är ju de argumenten du använder. Säg sedan att en stor del av arbetsmarknaden hade resonerat som han så hade du kanske förstått varför det är ett problem :P.

Förresten så är vanförställningar symptom på psykisk sjukdom som innebär att man har en missuppfattning av verkligheten. Religiösa föreställningar räknas inte som vanföreställningar. du kanke borde kolla upp lite bättre vad ord betyder innan du slänger dig med dom. Vill du kalla religiösa för något så får du hitta på ett eget ord eller använda de som finns på ett korrekt sätt du kan inte hitta på själv vad som inkulderas eller inte. Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanf%C3%B6rest%C3%A4llning

Anna

-Slöjan är ju faktiskt INTE en religiös symbol, även om vi i "väst" oftast förknippar den med Islam, utan en kulturell skillnad. För bara ~100 år sen var det självklart med slöja, eller "huckle" som vi så fint kallade det, i Sverige.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Vanf%C3%B6rest%C3%A4llning

den verkade inte funka innan:=)

"En vanföreställning är ett symtom vid psykisk sjukdom som innebär en felaktig föreställning som grundar sig på en missuppfattning av verkligheten. Den person som har vanföreställningar är absolut övertygad om att föreställningarna är korrekta och personen kan inte påverkas av rationella argument. Vanföreställningar är tecken på psykos.

Föreställningar som accepteras av andra personer inom patientens kultur, som till exempel religiösa trosfrågor, definieras inte som vanföreställningar."

Sandra, javisst står det i koranen att kvinnan ska "skyla sig", men detsamma står i bibeln & finns till och med att finna i förkristna texter. Så varför är den just en symbol för Islam? Det finns gott om muslimska kvinnor som inte bär slöja, de allra flesta faktiskt. & Som sagt, det var inte så länge sen det var självklart för svenska kvinnor att dölja håret.

Sarah: Svenska språket behöver du inte lära mig. Det behärskar jag nog bäst av alla här skulle jag faktiskt våga påstå. Din fasta övertyglese baseras på precis lika lösa grunder som att jag skulle hävda att det finns människoätande spagettimonster under sängen. Vad kallar du det?

Däremot kan jag köpa att man kan tycka att vissa saker som du anser är viktiga i ditt liv är trams för mig och tvärt om. Men det har ju fortarande ingen betydelse då vi fortfarande måste rätta oss efter samma regler om det ska bli någon ordning.

Låt säga att jag skulle låta någon ha slöja, då måste jag ju låta alla ha huvudbonader av vilken deras anledning än må vara. Det är ju strålande om man gillar kaos, men det gör inte jag.

Karolin: Det stämmer och om man inte har slöja så finns det ju liksom inget att diskutera. Det finns säkert lika många muslimska tolkningar som det finns kristna. Nu pratar vi ju om slöjor och de som väljer att behålla dem på. Det får man gärna göra tycker jag, men ibland måste man ta av dem också om situationer kräver det. Som med allt annat.

LD: Det jag menar är att om en person säger sig ha sett gud så är personen inte galen, men om en annan person påstår sig ha sett en rosa elefant så är den personen galen, logiken i det existerar ju inte.

Om jag skulle tro att guden blahablaha blec grinig om jag inte hade motorcykel hjälm på mig så skulle folk tro att jag var galen, men om en annan person tror att de måste ha slöja på sig så är det inte vansinne.

Alltså vem avgör vad som är legitimt att tro på och inte? Vem avgör vad som är galenskap och vad som inte är det?

Hijab är INTE kulturell klädsel!!! Ni ser löjliga ut som påstår att det handlar om kultur.Läs lite innan ni säger nåt sånt viktigt!

Varför är det så klart att slöjan handlar om kultur? Att det finns muslimska kvinnor som har hijab som kulturell klädsel betyder inte att det är kulturen som säger att täcka håret. Det står klart och tydligt i KORAN att kvinnor måste täcka håret och kroppen. Och om DET kan ni inte ha åsikter hursomhelst! Det är lag för miljoner muslimer.Precis som det finns lagar i Sverige. diskuterar ni svensk lagbok? Varför ska man diskutera Koran och dess bestämmelser?

Jag är glad att det är grundlag i Sverige Lag (2003:307) om förbud mot diskriminering pga kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfatning, sexuell läggning eller funktionshinder HA! Det är visserligen klokare människor där uppe än några här

Anna Kaagaard Kristensen-du är maktlös, varför ens spendera energi på att skriva nåt sånt tomt inlägg?

Som sagt om du visste vad ordet betyder så kanke du skulle använda det på rätt sätt det är inte jag som bestämt att religiösa föreställningar inte inkluderas i begreppet.

Du pratar om ickefrågor hur många människor går klädda i rånarluvor, tror på flygande stenar eller spagettimonster. Har du någonsin träffat någon som gör det eller ens hört talas om det. Däremot finns det människor som tror på andar, gud, spöken och så vidare. du är nog faktiskt i minoritet som inte gör det globalt sett.

Slöjan är både religion och kultur enligt min mening. Det finns religiös konsensus bland ulama (lärda) att det är obligatoriskt. För många människor är det helt enkelt så man klär sig dvs kultur.

*Caucasiangirl:* "Anna Kaagaard Kristensen-du är maktlös, varför ens spendera energi på att skriva nåt sånt tomt inlägg? "

Jag skrev min åsikt i frågan, jag har rätt att uttrycka min åsikt oavsett om jag har makt eller ej, då får tycka att inlägget var tomt, det är upp till dig, men meningen ligger i att jag har en åsikt och jag har rätt att uttrycka den och det har jag gjort, jag anser inte att min energi är slösad.

*LD:* Jag har stött på fåntrattar som anser sig ha sett gud, alltså sett sett, med ögonen, gud uppenbarade sig och folk som påstår sig ha hört gud, alltså en röst som var gud, det är i min mening total galenskap.

Jag tror på det uråldriga spagettimonstret från Kina så från och med idag måste jag alltid äta någon form av pasta varje dag. Jag kräver även att dessa rätter måste serveras på skolor, restauranger, arbetsplatser osv annars känner jag mig diskriminerad och kränkt.

Jag har verkligen mött spagettimonstret. Den bor i mitt skafferi. Jag ska strax tillaga den så att jag kan få detta monsters magiska krafter. Det tror jag på fullaste allvar. Jag kräver att inte bli betraktad som en idiot för då är ni trångsynta. Min föreställning om spagettiguden är INTE en vanföreställning utan något jag upplever på RIKTIGT! Till skillnad från vad psykfall gör. Ni måste respektera, acceptera och tolerera att jag tänker ha spagetti i mina byxor varje dag för det säger min religion att jag måste ha och om ni inte gillar det anmäler jag er till DO era trångsynta åsnor!

Är det rimligt? För det är precis såhär barnsliga ni låter i mina öron när ni påstår att Allah, Jahve, Gud eller whatever existerar. Sedan kan ni få tycka vad ni vill om det men faktum kvarstår att bevisbördan ligger på den som hävdar att Gud finns och så länge ni inte kan bevisa det så finns det inte ett enda rimligt argument till varför omgivningen bör anpassa sig till det.

Tack för mig, nu ska jag äta spagetti.

Som sagt hade du vetat exakt vad begreppet vanföreställningar betyder så hade du förstått vad som är det och vad som inte är det. Du tror du bara kan bestämma själv bara för att du inte har någon kunskap som vad som är en psykisk sjukdom eller inte.

sandra* — jag tycker att du har en verkligt tråkig och nedsättande attityd och syn på troende. Jag var kristen i drygt 25 år och är idag hedning och blir fan förolämpad av fördomarna som spys ut.

Jag är varken sinnessjuk eller intelligensbefriad.

Jag behöver inte bevisa ett skit. det kallas för TRO. Och i sverige har vi religionsfrihet – tack och lov.

Att du håller på att tramsa är ju bara löjligt och visar på bristande respekt för dina medmänniskor. Det förvånar mig. :thumbdown:

Som sagt, ta en titt på humanisternas sida. Där finns väldigt bra örklaringar och videos på vad mitt synsätt innebör och hur man resonerar. Det är knappast ateisterna som står för förtrycket. Du får tro på vilka dumheter du vill, men att kräva att jag ska underordna mig dina ideer eller att jag ska behöva tycka att ditt sätt att resoenra är förnutigt, logiskt eller sunt – sorry, det är högmod. Jag tycker det är rent trams och precis som vi har religionsrihet så har vi yttrande och åsiktfrihet. De enda som visar bristande respekt mot sina medmänniskor är de som kräver att andra ska underordna sig deras föreställnigar bortom allt som är rimligt. Som sagt, lär dig ett och annat om humanism innan du yttrar dig.

Det är givetvis inte så att bara en sida kan stå för ett förtyck. Finns massor av religiöst motiverat förtryck i världen men det finns det motsatta också. Sandras attityd att människor som hon inte ens känner per automatik är dumma eller psykiskt sjuka är ju en förtryckande attityd som tur var är ju de flesta mer toleranta och klokare för hemska tanke att leva i ett land som stydes av henne…..

Men snälla Sarah, nu är du väl ändå mer än så lite orättvis. När har jag sagt att människor som inte tycker som jag och som jag inte känner är dumma i huvudet och psykiskt sjuka? Jag har uttryckt en åsikt att religion är trams och att jag inte tycker att samhället ska anpassa sig efter oförnutiga argument. Nu tycker jag faktiskt att du går lite väl långt och uppför dig väldigt lågt. Fick ett fint intryck av dig i dagarna men nu rasar du fullständigt i mina ögon. Att tillskriva andra människor åsikter som de aldrig har uttryckt är något som jag verkligen inte uppskattar. Antingen så motargumenterar man mina åsikter eller så håller man tyst, men att tillskriva mig personliga egenskaper och påstå att jag säger saker som jag inte har sagt är bara för dåligt.

sandra — fast det är ju DU som tycker att JAG (och andra som är troende) ska underordna oss dig och dina åsikter.

De flesta religiösa eller troende vill bara ha frihet att utöva sin tro utan inblandning av andra. Jag har aldrig upplevt det som att någon försöker diktera hur alla andra lever. Och på vilket sätt har samhället anpassat sig för någon? religiös eller ickereligiös?

Nej, du måste ha missuppattat allt jag sagt. Jag menar att samhället ska vara sekulärt, dvs att det är helt oberoende om vem utav dig och mig som har rätt i gudsfrågan. Neutralt. Skolor, sjukhus och andra inrättningar där alla måste kunna vara måste också vara helt oberoende av vilken politik eller religion som individen har. Rätten att utöva sin tro är inte samma sak som att ha på sig slöja i alla sammanhang och det är inte heller rimligt att kräva eftersom olika situationer kräver olika saker. Men nu har jag upprepat mig tillräckligt många gånger och tröttnat på den här ickedebatten då många har uppvisat att de inte kan ta en avikande åsikt utan att ta det personligt och ägna sig åt personangrepp. Min dotter håller högre nivå i sandlådan.

Jag föreslår att du tar ett steg ifrån dig själv ibland och fokuserar på det folk faktiskt skriver till dig och inte suger åt dig. Universum kretsar inte kring dig och allt folk säger är inte pikar till dig. Jag jämförde resonemanget hos en religiös människa med en människa som tror på rymdapelsiner. Det handlade om att visa dig hur orimligt det är att förneka den ena saken som man inte har belägg för men acceptera den andra saken som är precis lika otrolig. Det är ett teologiskt, men framför allt ett logiskt problem – inte en pik om att du är psyksjuk. Jag kunde lika gärna sagt: Du tror på gud men du tror inte på tomten, varför?

Känns ju helt poänglöst att föra en "debatt" med någon som avsiktigt vrider och slingrar sig istället för att hålla sig till frågan och argumentera.

Nu ska jag spela WOW. Ha en bra dag.

Du säger att du inte kan ta någon troende på allvar och jämför religiös tro med symtom som återfinns hos personer med allvarliga psykiska åkommor tex psykos. Hur har jag misstolkat det?

När du kräver av religösa människor att de inte ska få ha den klädseln så är det ett krav att de ska anspassa sig efter dig som sagt så köper jag hygiensika och säkerhetsskäl men inte att det finns personer som stör sig på min religion eller som råkar tycka det är fult med slöja. Era agrument är "det passar inte i alla sammanhang" och min fråga är nähä och varför inte? Visst det finns som sagt ett fåtal yrken där man inte kan ha den typen av klädesel men på de flesta ställen och framförallt i skolan så finns inte dom riskerna och då förstår jag inte varför det skulle vara ett problem eller varför min klädstil ska dikteras av någon annan.

sandra — jag håller inte med dig. Det betyder INTE att jag slingrar mig eller inte kan hålla mig till sakfrågan. Jag tycker inte att dina argument håller, men det betyder inte att jag inte kan se saken utanför mig själv.

Jag är inte speciellt religiös alls. Om gud finns vet jag inte. (inte du heller) Jag är agnostiker de flesta dagarna, ateist ibland och troende emellanåt.

Dock så har jag full förståelse för andra människors tro och kultur, för islam handlar inte bara om religion. Slöjan handlar inte bara om religion.

Ska vi även förbjuda tradionella dräkter i skolor och på arbetsplatser? (t.ex romer eller indier) Vart sätter vi gränsen? Varför ska jag inte få bära ett pentagram i skolan? Eller min klasskompis ett kors? Eller slöja? Eller ska jag kanske dölja mina tatueringar? Ska judar raka av skägget?

Sekularisering handlar inte om att förbjuda allmänheten från att uttrycka sig ur ett religiöst eller kulturellt perspektiv. Det innebär att staten ska vara fri från religiösa föreställningar. Inte invånarna.

Åter igen. Jag har aldrig sagt att man ska förbjuda någonting. Det hade inneburit att man också måste straffa om någon bryter mot lagen och felr lagar tror jag inte vi behöver i Sverige.

Däremot måste man respektera att alla typer av kläder, bristen på kläder,symboler, frisyrer, piercings, tatueringar osv inte passar sig överallt och ibland måste man rätta sig efter det. Om en chef inte vill att religiösa eller politiska symboler ska förekomma på hans firma eller om han vill att det är en särskild dresscode så måste jag naturligtvis respektera det eftersom det är hans firma.

Ett kort tag var jag punkare i tonåren. När jag hade praktik på ett bageri så fick jag så vackert klä mig lite proprare. Jag kan ju omöjligtvis sätta mig på tvären och hävda min absoluta rätt i alla lägen. Hur skulel världen se ut om alla gjorde så?För att kunna fungera i samhället så måste man kompromissa. Fundamentalism funkar helt enkelt inte oavsett i vilken riktning det lutar åt. Det är min fasta åsikt och som jag sa tidigare är inte religion en anledning god nog för att man ska få särbehandling.

Fan, nu dog min nightelf. Jävla dig. ;-P

Jo det vet jag, det jag svarade på från första början i din blogg var alltså en kommentar på den hypotetiska situationen om jag hade hamnat i ett land där folk går topless och man förväntade sig eller krävde att jag också skulle göra det.

Mitt svar var att jag skulle absolut anpassat mig till det eftersom jag tror att anpassning både är nyttigt och viktigt och bra. Jag hade inte mått bra av att se min dotter bli betraktad som ett UFO i skolan bara för att jag personligen har en noja på att man inte ska vara naken och för att jag har platta tuttar och ser ut som en grabb och vill inte visa detta. I mina ögon vore det näst intill socialpsykologisk misshandel. Om det är norm att vara naken där och ingen ser det konstiga i det så hade jag nog uppmuntrat min klimp att vara naken också och även själv anammat det.

Sandra: Fast det där med att anpassa sig till dit man flyttar är ju först och främst något som alla gör, medvetet eller omedvetet. Sedan är jag övertygad om att alla som lämnar sitt land, oavsett skäl, försöker bevara vissa traditioner just för att man inte längre bor kvar i sitt land. Där tycker jag att slöjan är ett praktexempel. Jag har tidigare skrivit om att den enda kvinna i Gambia (ett land som är muslimskt till 90% och som jag har nära relation till) som jag har sett beslöjad, är en kvinna som hade bott i Oslo i 20 eller 25 år och som bara var i Gambia på semester. På samma vis har jag hört talas om detta fenomen på många platser. Det gick till och med en dokumentär om just det fenomenet på TV för något år sedan, där det visade sig att många kvinnor från Somalia inte burit slöja i hemlandet, men började göra det här.

På samma sätt så brukar även svenskar som bor utomlands anamma Svenska traditioner som de knappt brytt sig om när de bodde i Sverige. Man ordnar med midsommarstänger, julgranar, surströmming och allt möjligt för att det blir viktigare att få gå till det man känner sig trygg med, när man ändå tar in så mycket nya saker och anpassar sig i ett nytt land.

Naturligtvis är detta oftast än mer påtagligt om man tvingats fly från sitt land och inte lämnat det "frivilligt".

I Gambia brukar Skandinaverna sola topless på stränderna, trots att Gambianska kvinnor har både lång kangas och en klänning på sig när de badar. Svenskarna sitter och "super skallen" av sig och beter sig förolämpande mot befolkningen. Och då är alltså Gambia, som sagt var till 90% muslimskt! Så mycket för den "anpassningen".

Så visst är det så att vi svenskar inom vissa gränser kan anpassa oss på semestern och ta på oss en sjal när vi ska in i en moské och titta, eller vad det nu kan vara. Men det är sällan några människor över huvudtaget anpassar sig helt och fullt i ett nytt land om man inte enligt lagen måste och det är ju just det som blir frågan då. Vill vi verkligen att det ska bli så i Sverige? Att vi med lagen ska hindra folk att bära till exempel slöja? Är det det vi vill? Vill vi ha lagar som reglerar våra medmänniskors klädstil, oavsett om de är religiösa eller ej?

Nej, du skriver ovan att du inte vill att vi ska lagstifta dessa saker, men i så fall så måste vi kanske bli lite mer flexibla i att acceptera att en del bär slöja, en del bär orange tuppkam och en del har jeans och t-shirt.

En annan vinkel på det här ämnet när det gäller just skolan, anser jag vara att om vi förbjuder kvinnor att bära slöja i skolan för att vi anser det vara kvinnoförtryckande, då tycker jag dels att vi förtrycker lika mycket för att vi vill förbjuda slöjan i skolan, men en annan del av saken är att om dessa kvinnor då låter bli att gå i skolan för att de känner sig så obekväma i slöjan, så riskerar ju dessa kvinnor bli än mer förtryckta om de inte kan tillgodoses kunskap i våra skolor och på så vis bli utbildade.

Det känns som om vi biter oss själva i svansen med dessa tankegångar… :rolleyes:

Tonårsmorsan: För min del handlar det inte om att det är min kultur när jag tar upp topless-situationen. För min del handlar det om moralisering och sexualisring av flickor och kvinnors kroppar. Av samma anledning som jag anser det vara omdömeslöst att låta sin åttaåring gå klädd i kortkort kjol och ha smink så tycker jag det är omdömeslöst att klä dem i slöja eftersom båda delarna i mina ögon handlar om att sexualisera barn.

Hade jag kommit till ett nakenland så skulle de nog anse att kläder var ett sätt att skyla sig och sexualisera barn på eftersom nakenhet var norm där och inte ansågs vara sexuellt. Alltså hade jag anpassat mig och tagit av mig kläderna för jag vill inte moralisera över mitt eller andras barns kroppar eller få henne att känna sig obekväm och annorlunda på ett negativt sätt.

Jag ser faktiskt inte hur lite ordning och reda, anpassning och kompromiss kan vara till skada. Jag tycker inte att man alltid kan beskylla samhället för ens val i livet. Det är först och främst individens uppgift att göra det som han/hon tror är bäst. Väljer man att hoppa av skolan för att man inte kan ha tex niqab så är det ju liksom inte någon annans fel. Sedan är det naturligtvis en förlust för samhället om folk inte utbildar sig men det primära ansvaret ligger på individen och kan man inte kompromissa med sig själv så blir man helt enkelt en belastning för samhället. Sedan är förvisso niqab-tanten ett extremt exempel. De flesta muslimer har ju inte sådant på sig och då är det oftast heller inget problem. Men min högst personliga uppfattning är att det är helt jävla galet att sätta slöja på ett barn och jag skulle inte själv ha gjort det ens om jag vore muslim. Med det inte sagt att det ska förbjudas. Absolut inte.

Jag vill gärna fortsätta att leva i ett land där man kan se folks ansikten på jobbet och där folk kan representera olika spekter av samhälle och företag på ett bra och snyggt sätt. Jag vill inte att mitt företag ska se ut som miljöpartiets partistämma med fjällräven ryggsäckar, trasiga jeans och otvättat skägg. Jag vill ha det snyggt och propert och jag vill kunna representera mitt företag utomlands och de anställdas utssende ska helst påminna om människor. Därför anser jag också att min rättighet (om jag vore företagare) att själv bestämma över mitt företag och göra det som jag tror är bäst för mina affärer och anställa de som jag tror är bäst lämpade, utan på tok för mycket statligt inlytande. Det gäller före "rätten" att klä sig precis hur man vill.

Sandra – jag håller med fullständigt det du säger, MEN — det är ju inte riktigt det JAG menar. (jag kan inte svara för nån annan)

När drar liknelsen med att gå naken så efterfrågar jag inte hur du skulle GÖRA, utan hur du skulle KÄNNA. Precis som vi känner oss nakna utan kläder så känner sig många nakna utan slöjan. Det är det jag vill få fram.

Och när det gäller skolan så anser jag att barns rätt till utbildning ska komma före ev. klädkod. (Detsamma gäller vuxnas rätt till utbildning. SPECIELLT dessa kvinnor då kunskap är det som förändrar. Det är ju värre att utesluta de som behöver oss mest. )

Ska man ha ett slöjförbud (jag vet att DU inte är för det, men det var det mitt inlägg handlade om) så borde man ju rimligtvis införa uniform istället. För ska slöjan förbjudas så bör även korta kjolar, tajta toppar, smink, klackade skor och liknande kläder förbjudas. Och vad händer då med barn och ungdomars rätt att utforska och uttrycka sig?

faktiskt så är jag för skoluniform, men det är en annan diskussion. :-d

Well, jag hade kanske kännt mig jävligt obekväm till en början. Det är egentligen svårt för mig att svara på eftersom jag inte har något problem med nakenhet ananrs heller. Men jag är väldigt flexibel och finner jag goda argument för att göra saker på ett annat sätt, skaffa ny livsstil, klädkod osv så hade jag sett till att överbygga eventuella olustkänslor. Överlevnad och ett gott liv för min familj är i det stora hela viktigare för mig än mina högst personliga värderingar om vad som känns bekvämt/obekvämt att klä sig i.

Ja precis, livskvalitet.

Jag vill inte bli betraktas som pestsmittad i hela mitt liv bara för att jag nojjar för mina platta tuttar. Jag vill smälta in, hjälpa till och visa att jag minsann också kan göra saker lika bra som alla andra – för sådan är jag. Jag vill vara med, umgås, jobba, ha roligt och göra sådant som de andra i landet gör (och som jag kanske aldrig skulle gjort annars – som att springa runt naken tex) för att jag helt enkelt tycker om andra människor och vad de har för sig. Jag tycker sådant är kul och inspirerande, en utmaning. För mig är inte olikhet, konservatism och ickeanpassning synonym med livskvalitet, utan tvärt om. Att inte kunna kompromissa och alltid kräva att alla andra ska acceptera mig och mitt sätt gör att man faktiskt är jävligt trångsynt och får sitta som en panelhöna och ruttna.

Aldrig i livet att jag skulle måla in mig själv eller mitt barn i ett hörn pga inlärt beteende från Sverige (som jag dessutom inte har förnuftsargument för att bevara). Det finns ju massa saker att upptäcka och lära sig om man är tillmötesgåeende och anpassar sig till situationerna man hamnar i.

Darwin hade en teori om sådana individer i förhållande till de som resonerar motsatt. Han kallade det för survival of the fitest. Hela evolutionen bygger på att den som har bäst förmåga att anpassa sig bäst, samarbeta bäst, kompromissa bäst osv är den som har störst chans att leva vidare. Med andra ord så är det troligare att jag får ett bra och lyckligt liv om jag samarbetar med infödingarna än om jag avskärmar mig ifrån dem. Visar man lite god vilja så blir man också bemött med god vilja.

Sedan finns det såklart gränser. Jag skulle nog inte fixat att bli kanibal eller något sådant men i största allmänhet hade jag sett till att fungera så obehindrat som möjligt i min relation till andra.

Slöja är varken religion eller kultur. Det står ingenting i Koranen om att kvinnor måste dölja sitt hår. Profeten Muhammeds fru Fatima skapade däremot ett mode då hon började använde slöja för att hon tyckte det var vackert. Sedan är slöjan något som har kommit tillbaka på senaste tiden, ett sätt för männen som styr och ställer i länder där många är muslimer att utnyttja sin makt mot kvinnorna. Alltså kvinnoförtryck. Profeten Muhammed brukar kallas för den första feministen och skulle aldrig använda sin makt till kvinnoförtryck.

Om en kvinna från utlandet kommer t.e.x till Iran så måste dom bära slöja för att respektera deras kultur, men då tycker jag att man har all rätt att förbjuda det här, för annars respekterar dom inte vår kultur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *