Kategorier
diskussion & debatt

Underskatta inte naturen

När jag var tolv så fick jag min första ångestattack. Den var kulmen på en lång barndom av sjukdomsfixering, uppmärksamhetstörst och hypokondri som fullkomligen blommade ut när jag nådde tonåren. Ibland undrar jag om jag har eller rättare sagt hade Munchausen syndrom. (inte by proxy dock) Ångesten fick verkligt grepp om mig när jag började högstadiet […]

När jag var tolv så fick jag min första ångestattack. Den var kulmen på en lång barndom av sjukdomsfixering, uppmärksamhetstörst och hypokondri som fullkomligen blommade ut när jag nådde tonåren. Ibland undrar jag om jag har eller rättare sagt hade Munchausen syndrom. (inte by proxy dock)

Ångesten fick verkligt grepp om mig när jag började högstadiet och när jag var femton bast så var den en sån stor del av min vardag att jag isolerade mig i hemmet. Jag klarade inte av skolan eftersom att det innebar att jag måste lämna tryggheten. Jag hade ont i magen och diarréanfall varenda jävla morgon. Jag var stammis både hos skolsköterskan och på BUP.

När jag sedan började gymnasiet så blev det ohållbart. Behöver jag nämna att jag hoppade av?

Jag tror jag var runt 18 då min mamma kom hem med ett par bergskristaller. Det var den dagen jag fick kontroll på min ångest. Fråga mig inte varför. Jag skiter i varför. Det funkade och jag blev fri. Över en natt bara sådär.

Idag kan ni lyssna på mig och Cissi Wallin snacka alternativt i radio1 mellan klockan 15 – 16.  Eller ja, Cissi snackar och jag svamlar. Tills dess så kan ni läsa Cissis krönika om alternativ medicin.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Underskatta inte naturen”

Nämen fy vad fånigt att hon påstår att folk är anti för att de är rädda. Det handlar ju bara om att healing och liknande aldrig visar sig fungera när det synas i en studie.

Och jag skulle personligen bli oerhört förbannad om t.ex. min dotters skolsköterska skulle föreslå att min dotter skulle köpa lite kristaller, gå på healing eller för all del vända sig till Gud om hon har ont i ryggen. Bara för att skolsköterskan personligen tyckt att det "funkat för henne". Nej, sjukvård ska vara evidensbased för att folks godtycklighet inte ska få styra.

Haha kul att äntligen ha hittat en fråga där vi skiljer oss åt i grunden. Annars håller jag med dig om det mesta du skriver.

Jag läser till tandläkare och är alltså djupt rotad i skolmedicinen. I skolmedicinen pågår en process av att rensa bort behandlingar som inte är baserade på evidens (bevisade) eller beprövad erfarenhet (konsensus om att det fungerar). Sjukvården måste erbjuda vård som 1)fungerar 2)är säker och 3)är kostnadseffektiv. De använder allas våra skattepengar för att ge vård och har därför ett stort ekonomiskt ansvar.

Om man ska vara krass så kan inte sjukvården erbjuda ex akupunktur (dyrt, liten effekt i vissa fall, små biverkningar) mot smärta om ipren fungerar (billigt, bevisad effekt, små och väl kända biverkningar). Däremot kan man ju rekommendera exempelvis massage, yoga eller skogspromenader då det hjälper många människor att hantera sin smärtproblematik.

Det finns dessutom flera risker med alternativmedicin, som de som förespråkar den inte vill låtsas om. Risken finns att någon med en allvarlig sjukdom söker vård hos en alternativmedicinare istället för hos den traditionella sjukvården där det kanske finns en bot. Detta är nog vanligare i andra länder än i Sverige, men exempel finns på alternativmedicinska kliniker som "behandlat" bla cancer även här.

Jag är också en varm anhängare av evidensbaserad forskning som grund för medicinska rekommendationer 🙂

Men "alternativ medicin", vad täcker det egentligen? Allt ifrån naturläkemedel som johannesört, till homeopati? Naturen har ju ett enormt utbud av verksamma substanser (röd flugsvamp, någon?) och det är väl ingen som förnekar att t ex opiumvallmon har både verkningar och biverkningar som kan användas medicinskt. Därifrån till bergskristaller är steget rätt långt. Så vad menar man egentligen när man säger att man tror på, eller är anhängare av, alternativ medicin?

Folk är ganska roliga ibland. Cissi rekommenderade örtoljor och folk gnäller. Kolla på halstabletterna i en vanlig mataffär, där hittar man eukalyptus, honung.. De flesta har tagit till sig lavendel som främjare för sömn. Underskatta inte naturen som sagt! Det mesta finns där av en anledning. Eller äter ni AstraZeneca till middag? 😉

Humbug är en helt egen kategori.

För mig har det fungerat att kombinera alternativmedicin med den "vanliga". Jag hade acne förut, fick mediciner och krämer utskrivna som aldrig fungerade för mig. Testade att dricka aloe vera juice och använda tea tree (slutade med basiron, finacea osv) i kombination med tetracyklin. DÅ försvann det och har inte kommit tillbaka.

Likaså gör jag med den ångest jag kämpar med. Visst jag har lugnande piller vid behov, men jag behöver ta dom mindre ofta om jag utövar yoga regelbundet, dricker rogivande örtteer istället för kaffe, och även jag bär halsband med kristaller/ädelstenar.

Varför måste det enda utesluta det andra?

Skolmedicinen ville skära bort en stor del av min tjocktarm för några år sedan. Kronisk inflammation, inget hjälpte. Jag fjällvandrade istället. Det blev aningens bättre. Fick spara mina kroppsdelar och tvärvägrade operation. Sen fick jag komma regelbundet för undersökning och en massa kortison och andra tabletter. Tills jag träffade Lola på Ayurveda-kliniken – sen dess är jag frisk. Inga tabletter, inga undersökningar, helt frisk. Och alla läkare undrar hur detta gick till, men kan bara erkänna: Jag är FRISK, trots att de alltid sa att det kommer att vara omöjligt.

Varför Shiva? Är genuint intresserad, då jag själv inte riktigt fått grepp om vad jag tycker om denna gud, då visa sidor är väldigt positiva och andra emot allt vad jag själv står för.

Alternativmedicin kan garanterat fungera, det tvivlar jag inte på!

Åh, är det dina kristaller på bilden?

Kan du säga vart du köpt kristallkulan och den stora röda kristallen isf? De var väldigt vackra!

Jag har haft panikångest ända sedan jag var typ 7 eller 8 år gammal. usch :/ hade också liknande problem, i vissa perioder var jag så rädd för allt så jag kunde inte ens gå hemifrån utan att kräkas. har gått hos bup och har fått jättesjyst hjälp från skolan jag går i, så allting är skitbra nu! 🙂

Och jag anser att man blir vackrare av ekosmink än konventionellt 😉 Skämt åsido, jag påbörjade en universitetskurs om växtbaserade läkemedel som var mycket intressant. Det är väldigt få ämnen, i förhållande till hur många som faktiskt används, som är godkända som läkemedel. Detta beror egentligen inte på att de inte fungerar, utan att ingen är beredd att investera pengar i vetenskaplig forskning (vilket f.ö. tycks vara vår tids religion) Man investerar tydligen hellre i syntetiska ämnen än det naturen har att erbjuda. Jag antar att anledningen är att det finns mer pengar att tjäna på syntetiska ämnen.

Detta kanske inte har så mycket med bergskristallernas "kraft" att göra, men med Cissis krönika.

Blir lite nyfiken på hur du ställer dig till vanliga läkemedel, barnvaccinationer och K-vitamininjektioner till bebisar. Är det något du tagit ställning till?

så förbannat skönt att du skriver om det!

jag blev väldigt anti till allt vad "vanliga" läkemedel heter efter att ha käkat flertalet antidepp utan resultat & legat inne på sjukhus för njurbäckeninflammation som vägrade ge med sig.

en vän gav mig homeopatisk medicin för njuren & tryckte på punkter i foten & det blev genast mycket bättre.

sen drog en annan vän med mig till en healare för att hjälpa mig med mitt psyke. jag var skeptisk, men villig att prova. när man levt med psykisk ohälsa under längre tid & inget har fungerat, har man inte så många val om man vill överleva.

vad nu den här healaren gjorde, så fungerade det. tyvärr låg det alldeles för långt bort att jag inte kunnat ta mig dit så ofta som jag borde. men jag har blivit stabilare efter mina besök där. den dagen jag kan skaffa körkort, så kommer jag åka dit regelbundet!

jag vet inte riktigt hur det fungerar med placebo-effekten. men så som jag har fattat det måste man ha stark tro på att hjälpen (vad den nu än består av) ska fungera för att placebon ska gälla.

sen kan ju inte min berättelse ses som fakta. men det fruktansvärt kränkande när folk viftar bort mitt mående med att jag inte vill eller försöker tillräckligt mycket att må bättre. & eftersom alternativmedicin fungerat så har jag inte kämpat tillräckligt!? det är ju bara placebo!?

Håller med vad andra säger. Det ena behöver inte utesluta det andra. Att arbeta med problem inifrån och ut är något jag tror på, tyvärr verkar inte traditionell sjukvård göra detsamma. Jag har funderat på healing för mina psykiska åkommor, men har inte tagit mig för än. Har dock bekanta som till och med blivit bättre och mer hjälpta med depression och ångest av att besöka ett medium än vad han blev av besök hos läkare och psykolog.

Jag hade samma problem förr. När jag var runt 9 år började jag få ångestattacker men förstod inte var det var, och jag var säker på att jag skulle dö.

I tonåren fick jag periodvis så stark ångest att jag ofta inte klarade av att stiga upp i sängen, och när jag väl gjorde det hände det att jag spydde. Svimmade gjorde jag nästan med x antal gånger i skolan. Jag led också av hypokondri vilket gjorde ångesten tusen gånger starkare.

Detta gjorde att jag inte klarade av att fullfölja gymnasiet eller började må bättre, trots samtal med skolkuratorn, antidepp och samtal hos bup.

Sedan började jag i KBT terapi, samt började med mindfulness och mediation. Min ångest är nu borta, dock tror jag fortfarande så fort jag har liite ont i magen att jag har blindtarmsinflammation och kommer dö men nu kan jag kontrollera det och det styr inte mitt liv innan. Jag tror att meditaion och mindfulness gjorde en hel del för mitt psyke, och jag är övertygad om att sk. alternativmedicin fungerar.

Ångest är inte nödvändigtvis ett problem som botas bäst med läkemedel, det håller jag med om. Så klart att vissa psykiska problem kan försvinna med hjälp av precis vad som helst. Vissa har ångest som behöver lindras medicinskt och andra går mest och ältar eller virrar in sig i tankemönster och då kan säkert stenar eller utspätt vatten eller någonting sådant fungera mot det.

Någon skrev att man måste ha stark tro på någonting för att placebo ska fungera, det stämmer inte. Det räcker med öppenhet inför möjligheten att det fungerar. Hopp om att det ska fungera påverkar så klart också.

Skulle någon alternativmedicin faktiskt fungera så skulle den inte kallas alternativmedicin längre. Jag tror på vetenskapligt stöd till beteende och åsikter, inte trams, hopp och flum.

jennie det som jag tycker var fascinerande med mitt egna fall var att jag inte hade en endaste tanke på att bergskristaller kunde ha egenskaper som "botar". Jag visste ingenting då utan tyckte de var fina. Mamma köpte två och den första natten var jättekonstig. Jag hade ångest och hjärtklappning som aldrig förr. Och sen försvann det bara. senare så började jag intressera mig för just kristaller och DÅ lärde jag mig att man enligt folktro kan bota psykiska problem med quartz.

Vanlig "evidensbaserad" sjukvård är inte alltid att lite på heller. Man har tex använt sig av tidig avnavling under några årtionden och precis ändrat rekommendationen eftersom det i stort sett innebär åderlåtning av nyfödda. Diabetes anses vara ett kroniskt tillstånd trots att det går att bli helt symptomfri och medicinfri med lågkolhydratkost, men det är ju inte lönsamt för sjukvården om diabetikerna slutar köpa medicin. Statiner som används mot högt kolesterol (och är en miljarsindustri) har i stort sett ingen bevisat effekt på friska människor och bör inte användas i förebyggande syfte, speciellt inte med tanke på dess biverkningar. Jag har varit med om att läkare stått och ljugit mig rakt upp i ansiktet och hävdat att just deras medicin är biverkningsfri, trots att en snabb koll på wiki eller apotekets hemsida bevisar motsatsen… Man skall ALLTID vara kritisk och inte svälja allt bara för att man går till en vårdcentral. Fungerar alternativa metoder för en enskild person så har man en person mindre som mår dåligt. Sen så finns det folk som luras inom alla områden, så man måste vara vaksam.

"Humbugget" tror jag innehåller vissa delar av sanning, men inte av den typen som jag fått intrycket av att många tror. Det låter helt absurt att healing fixar problem genom energiflöden och annat, däremot kan en stunds avkoppling mycket väl göra susen för Cissis "onda nacke" precis som akupunktur, massage och annat typ av avslappnande behandlingar. Örter kan visst funka mot vissa tillstånd, men om man på något sätt skulle kunna identifiera den aktiva ingrediensen och göra ett läkemedel av det så hyser jag inga tvivel om att det skulle bli ännu effektivare. Det här med kristaller och sådant måste jag dock tyvärr meddela att jag inte är mycket för. Däremot tror jag starkt på att placebo-effekten är mäktigare än många tror.

//Emma Hå

Så länge som något funkar så spelar det väl ingen roll vad det är 🙂 Jag var "desperat" på lindring och testade en del alternativa grejer, men tyvärr så funkar det inte för mig. Antar att det kan bero på min skepticism.

Jag tycker det är lite spännande att du verkar gilla naturläkemedel, ekosaker, och verkar vara allmänt naturlig, men när du skulle föda barn beställde du epidural? Fick dina barn K-vitamin? Det känns liksom som att det strider mot hela dig, om du förstår hur jag menar 😉

SARA har du fött barn? 😉 Jag menar inget illa, men fan va principer kan åka ut genom fönstret när man har ont! Jag hade en väldigt svår förlossning med Ninja. 48 timmar tog det, varav 36 helt utan bedövning eller annat. Sen gan jag upp. Och det känns faktiskt ok.

Tamlin födde jag helt naturligt. 12 timmar tog det.

Jag är, som många människor, en komplicerad och mångsfasetterad person. Jag tycker om naturligt och eko, men inte alltid. Jag tycker väldigt mycket om vissa onaturliga saker också. Om du förstår hur jag menar. Man måste inte välja utan kan plocka det som man tycker funkar. 🙂

WTF? For real?

Usch. Okej, jag är där nu, där du var då. Isolerad i hemmet. Sönderstressad och blir sjuk när tryggheten försvinner. Hemskt. Kuratorn säger: "slappna av". Jahapp. Jag stressar ju och har ångest med flit..

Oavsett så tror jag naturen har en god inverkan. Att bara sitta i skogen också, typ. Fast om man är så instängd som man är, kandke det där är ett sätt att "ta in" naturen? Låta berget komma till muhammed, så att säga.

Det var ju skitbra att din ångest försvann/förminskades. Jag har väldigt svårrt att trio att bergskristallerna skulle ha något med saken att göra, vi tar ju till noss massvis med budskap varje dag från media, reklam, människor vi möter och mycket annat. Kanske blev du helt enkelt bättre av dig själv, det går kanske inte ens att säga någon orsak. Om vi gjorde ett test, exempelvis låta femhundra deprimerade människor sova med en bergskristall brevid sängen i natt, och fem hundra utan, och den eventuella kristallen vara bakom en skärm så att ingen visste om den fanns där eller ej, då skulle vi kanske kunna dra en slutsats, men nu kan kan vi inte det

Känns liksom bra att äntligen hitta en fråga där jag tycker du har helt fel! Verkligen superfel. Så att jag inte börjar tro att du är någon slags gud liksom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *