Kategorier
diskussion & debatt

Uppriktighet är inte att alltid säga vad man tycker

Äntligen tar aftonbladet ställning till näthatet. Bakom skärmen så sitter de. Vanliga människor som du och jag men med ett oerhört behov av att kränka. De gömmer sig gärna bakom en anonymitet och det är lätt att tro att det är finniga kvinnohatande flashbackare som inte flyttat från morsans källare än, men när jag lyckats leta […]

Äntligen tar aftonbladet ställning till näthatet. Bakom skärmen så sitter de. Vanliga människor som du och jag men med ett oerhört behov av att kränka. De gömmer sig gärna bakom en anonymitet och det är lätt att tro att det är finniga kvinnohatande flashbackare som inte flyttat från morsans källare än, men när jag lyckats leta reda på personen bakom hatet så har det oftast varit vanliga småbarnsmorsor. Kvinnor i alla åldrar men med en sak gemensamt; de är mobbare och de kan bara må bra genom att trycka ner andra.

Och de hävdar gärna att man faktiskt får tycka vad man vill och har man en öppen blogg så får man tåla kritik.

Nej. Jag skulle bli skitpissed om nån främmande fjant kom fram till mig på stan och talade om för mig att jag är dum i huvudet eller en dålig morsa eller tjocj. Lika pissed blir jag när folk online säger samma sak. Jag skiter i om de ”bara är ärliga” för uppriktighet är inte att alltid säga allt man tycker och tänker.

Jag raderar kommentarer och blockar IP’n på studs när jag märker att folk bara är ute efter destruktivt tjaffs. Kalla det cencur, det skiter jag fullständigt i för min blogg är en fullständig diktartur och jag värnar inte om idioters inbillade rätt att kränka sina medmänniskor. Yttrandefrihet ska aldrig innebära att med sitt hat skrämma andra från att säga vad de tycker och tänker. Det är cencur om något.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Uppriktighet är inte att alltid säga vad man tycker”

Tycker du gör absolut rätt i att blockera och radera "mobbarnas" kommentarer när det inte finns något konstruktivt i det de säger.. Tråkigt för dig som bloggare att få såna kommentarer men ändå mest sorgligt att folk kan posta sånt överhuvudtaget.. Hela grejen med att hävda sig själv på bekostnad av att nedvärdera andra är sååå trist och fånig och leder ingenstans, allra minst för den som inte vågar ta in det andra säger utan bara fortsätter leva i sin lilla bubbla där jag har rätt och alla andra har fel- jag är bäst och andra är sämst-tänket regerar.

En del som jag "pratat med" via bloggar verkar enbart intresserade av att trycka ned och visa hur rätt de har, istället för att ta en diskussion och ta in vad som sägs av motparterna, vilket är frustrerande men som du säger, inte värt att gå vidare med. Men ändå blir jag ibland så irriterad över respektlöshet på internet… Tråkigt att behöva avfärda folk som idioter, men ibland är det just vad de utger sig för att vara!

Stå på dig och försök strunta i de som vill åt dig negativt vad gäller ditt föräldraskap etc. Huvudsaken är att du vet själv att du gör det som är rätt och följer dina värderingar. Det tycker jag som bloggläsare du verkar göra på ett utomordentligt bra och medvetet sätt. Heja dig:)

2011-08-30 @ 13:29:37

Postat av: Elin Astrid

Helt rätt tycker jag! Elakhet och yttrandefrihet är inte samma sak.

Jag tror jag måste bli bättre på att radera rena elakheter, även om jag personligen inte blir ledsen. Det är ju ett ställningstagande.

Jag är så less på människor som är otrevliga mot andra och försvarar sig med "jag är bara ärlig!". Ja visst, men din åsikt var kanske inte efterfrågad. Dessutom finns alltid ett konstruktivt sätt att säga saker på. Och så måste jag tillägga, det heter cenSur. 😀

Men så himla rätt! Är så trött på alla så kallade forum där det spys en massa skit hit och dit. Vi bor i en ganska liten stad och här drivs det ett fotbollsforum där alla har rätt att skriva och tycka vad de vill. Problemet är att man går till personangrepp och sprider rykten och man stannar inte där utan på riktigt så är man ute och kritiserar ungdomar både tjejer och killar som inte är mer än fjorton, femton år. Det är helt sjukt med all denna missunsamhet och allt detta hat som man bara har rätt att vräka ur sig och sen så lutar man sig mot yttrandefriheten.

Men gode tid!!! Det är som om jag hade kunnat skriva detta!!!

Häromdagen skrev jag ett inlägg på min fesna blogg som i princip bara mina facebookkontakter läser och det blev ett jävla liv. Jag skrev att jag var världens sämsta mamma som satte min unge framför datorn så att jag kunde diska undan. Det reagerades till höger och vänster på Facebook! Folk tyckte att jag var vidrig att jag vågade tycka så om mig själv för vad kunde jag då inte tycka om de som gör samma sak!? De uppdaterade sina statusmeddelanden

…så att det var tydligt att det var menat att handla om mig men vågade sen inte stå för det. Det blev påhopp på mig för att jag skrev om att amma, att bära i sjal osv och alla ansåg att när jag skriver om vad som passar mig och min Kotte i vardagen, trycker jag automatiskt till de som inte gör likadant. De tyckte att efterssom jag skriver en "offentlig" blogg så har de minsann rätt att säga vad de vill och reagera på vilket vis de vill. De tyckte även att de hade rätt att kommentera vad jag väljer att läsa på min fritid (jag länkar ofta till din blogg). Jag kunde inte låta bli att känna mig som att jag gick i högstadiet igen. Återigen var jag bruden som alla tittade snett på för att hon inte smälde in i gruppen med sin klädsel förutom att jag nu inte smälte in i man mammagruppen på grund av sättet jag väljer att uppfostra min son. Jupp, jag kände mig mobbad och påhoppad. Vad jag vill säga: tack för detta inlägg. Det stärkte mig i min tro att ja, jag får skriva vad jag vill på min blogg. Och nej folk har inte rätt att trycka till mig som de vill pga det. Tack! Tack! Tack!

Helt rätt. Jag vill inte se dom på nätet så jag blir bara glad om folk tar bort skiten, det smutsar ju bara ner. Och människorna bakom skärmarna är bara patetiska och jag kan inte ta dom på allvar när dom bara gormar ur sig hat. Bläh.

Håller med dej till fullo! Det är sällan eller aldrig på lika villkor när man diskuterar på nätet. När man, som du och jag, står för vem man är kan folk aldrig hålla sej till sakfråga, utan ska leta reda på "skit" i bloggen som de kan dra in i diskussionen. Något de aldrig behöver vara rädda för själva då de knappast ens använder samma signatur varje gång de kommenterar.

Och tyvärr är det nästan alltid tjejer/kvinnor som håller på. Sorgligt.

Det är läskigt vad du och många andra bloggare utsatts för senaste tiden. Det är sällan man kan säga något "ärligt" och samtidigt vara helt neural. Att säga att man är sunkig som inte rakar sig under armarna är ingen "sanning" och man kan kan inte säga sådant och sedan i samma andetag skrika "jag är bara ärlig". Det är man inte, man är elak och är ute efter att såra. Medmänsklighet saknas bland många bloggars kommentarer.

malin wollin slutar aldrig att förvåna mig. varför finns hon? varför får hon utrymme i media? vem tycker att hon har vettiga åsikter?

Det roliga med dessa människor är ju att deras uppriktighet bara ploppar upp när det kommer till att såra, trycka ner osv.

Annars är de gärna falska jävlar.

Jag fattar mig inte på människor som bara är ute efter att göra någon ledsen. De är ofta inte konstruktiv kritik, det är ofta rena elakheter. Och det är så onödigt!

Men sen kommer vi till dom där som inte ens tål att bli ifrågassatta. Då blir bloggen bara platt och tråkig när det enbart är kommentarer som "gud vilken snygg tröja", eller "Så snygg du är".

Linda Rosing/thelenius bloggade om att hon skulle vara med i det där programmet som är som halv åtta hos mig, fast det är en kock som gör maten åt dom. Jag har bara sett en snutt av programmet och har inte fattat idén med det, så jag skrev en kommentar om det, men det blev inte publicerad. Så här skrev jag "Vad går programmidén ut på? Jag har inte riktigt förstått. Är det en kock som lagar maten, och ni bestämmer vad som ska lagas? Vad går isf tävlingen ut på?". Ingen otrevlig kommentar på något vis, men ändå så publicerades den inte.

Jag tycker att det är bra att Aftonbladet tar tag i näthatet i sina kommentarer, men jag tycker att det är fel väg att gå. Det är inte bara de som skriver elaka kommentarer som gömmer sig bakom anonymiteten på internet utan även folk som inte gör något fel men som oroar sig för konsekvenser irl. Långt bättre vore om Aftonbladet granskade sina kommentarer innan de publicerades och sållade bort de som inte är okej.

När det gäller kränkande kommentarer gentemot andra men när det gäller kränkande kommentarer mot mig själv så har jag svårare att avgöra vilka som ska få vara kvar och vilka som ska bort. Jag har testat många olika alternativ. Allt från att radera elaka kommentarer som inte har någon större ambition till att besvara dom sakligt. Min upplevelse är att de två sakerna triggar hatarna så de skriver ännu mer och ännu värre saker. Jag blir oftast inte arg om det rör sig om åsikter men när människor skriver lögner om mig blir jag arg. I sådana fall har jag svårt att veta vad jag ska göra. Tar jag bort lögnen så kan det verka som jag döljer en "sanning" som inte är sann. Jag brukar låta kommentaren stå kvar för jag hoppas att de flesta läsarna är vettiga och kan analysera. Jag hoppas att dessa kan syna människan som skrivit den idiotiska kommentaren och inse vem det är som är idioten. Tycker du att man ska skita i det och bara rensa upp oavsett?

Förresten så undrar jag om jag tolkar dig rätt i inlägget "Många åsikter". Det är ju ett så otroligt stort ämne så det är svårt att hoppa rätt in i det utan att förklara kringliggande åsikter som gett mig en slutlig uppfattning.

Kram

Marie

Det föll bort en del av min text. Jag menar självklart att jag alltid tar bort kränkande inlägg som handlar om andra men att jag har svårt att ta beslut när det gäller kränkande inlägg som handlar om mig själv.

Jättebra skrivet!

Jag är så less på dessa näthatare som sitter hemma, gömda bakom sin dator och öser ur sig en massa skit.

Patetiska människor i mina ögon! Och SORGLIGA som på behöver klanka ner på andra för att lyfta sig själv.

BLÄ!

Media har makt i samhället, så är det faktiskt. Och om vissa tidningar har väldigt mycket makt och publik så är frågan om moderering inte alls lika enkel. För även om yttrandefrihet inte handlar om att få skriva vad man vill var man vill så finns det ju alltid gråzoner, där vissa yttranden kanske inte är enligt lag förbjudna med såpass stigmatiserade att de aldrig för uttryckas. Idag finns möjligheten att föra en allmän debatt där alla kan delta, och det är en möjlighet vi borde ta till vara på. Och medierna har ett ansvar där; i att uppmuntra till debatt och låta alla sidor komma till tals.

Det gynnar dock inte konstruktiv debatt att vissa personer är aggressiva och tar på tok för mycket utrymme utan att kunna lyssna in andra eller ta till sig. Det gynnar inte konstruktiv debatt att vissa blir kallade för horor eller andra tillmälen så fort de uttalar sig. Vissa grupper tar extremt stor plats i debatten på internet, och i och med det trängs andra grupper bort.

Det optimala i mina ögon vore att man fortsatta ha möjligheten att kommentera anonymt, men att modereringen skulle vara hårdare. Jag skulle gärna se att man tog i hårt mot personangrepp och inlägg som är off topic. Jag vill hellre att man modererar bort enskilda kommentarer än blockerar hela personer från att skriva. Det är också viktigt att det är tydligt varför man modererar bort vissa saker och inte andra, och det ska vara politiskt neutralt. Det viktiga är att man undviker samma upprepningar hela tiden, personpåhopp och fullständigt nonsens.

Men det finns väl inte resurser till att moderera på det sättet, och det är trist. För det leder till att situationen slår bakut, och att kommentarsfälten antingen blir fullkomligt omöjliga för en människa som inte spenderar all sin vakna tid vid datorn att orka med, eller att möjligheten till anonymitet försvinner.

Hej, jag har nyligen tipsats av mina döttrar (16 och 20 år gamla) om din blogg, och jag måste säga att jag blev så himla glad! Jag kanske inte håller med om precis allt du skriver (men väldigt mycket!), men framför allt blev jag glad över att töserna väljer att läsa något som sticker ut ur den fluffiga rosa geggamojjan av tjejbloggar! Du pekar på många saker som vi till vardags tar för givet och finner oss i, och inte ens kommer på att vi kan ifrågasätta! Mycket bra! Jag vill att mina döttrar ska bli starka, självständiga kvinnor, som gör aktiva val i sina liv och står för dem.

I alla fall, du skriver om nätmobbare. Jag har i alla år försökt lära min döttrar, att har man inget snällt att säga, så kan man hålla käft. Givetvis kan man helt omotiverat (och för all del, motiverat!) tycka illa om någon, men det innebär aldrig att man har rätt att mobba någon. Tycker jag dårå!

Hej hopp/Blenda

Hej, första gången jag kommenterar här…

Tack tack för ännu ett bra inlägg! Tidigare arbetat som gymnasielärare och stött på detta tänk ofta! Många verkar bara bry sig om vilka rättigheter man har, yttrandefrihet in i absurdum! Men skyldigheterna för att en demokrati glöms bort! " Jag är bara ärlig", " jag måste få säga min åsikt" används alltför ofta som en ursökt för att såra, trycka ned och mobba!!!

Varför är det så fult att vara snäll? Mesigt? Nä, starkt att kunna ge en komplimang till någon annan, vara ödmjuk och uppmuntrande!

Fan vad härligt att det finns fler som säger så. Många som häver ur sig otrevligheter sådär hävdar med envis bestämdhet att de enbart är förmedlare av sanningen och sanningen ska man ju tåla att höra … eller hur? Helt underbart omoget sätt att resonera på.

Jag blir också skitpissed på sådana människor. Jag tycker tex om att ha döskallar på mina kläder och ser inget större fel i det. En del av mina kollegor tycker att det är fult och känner ett behov av att tala om detta för mig. En dag orkade jag inte med att svara artigt längre utan sa: "Jag tycker storblommigt i pastellfärger är apfult men jag känner inget behov av att tala om det för de som råkar tycka att det är fint." Kollegan som kommenterat mina tröja råkade ha en storblommig klänning i pastellfärger.

När folk skyller ifrån sina hatiska kommentarer med att man måste tåla kritik blir jag förbannad. Ja, det är klart att man bör kunna ta till sig kritik, men då får det vara välgrundad och snyggt framlagd kritik. Att skriva att någon är tjock och dum i huvudet är inte kritik, utan mobbning. Det ska jag inte ha någon jävla skyldighet att publicera i min blogg. Och ja, det är ett fritt land, men det innebär även att jag får välja själv hur jag vill göra med modereringen av min blogg. Folk får för all del tycka annorlunda och rätta mig om jag har något faktafel, men då får det ske respektfullt. Annars godkänner jag inte deras kommentarer. Och jag tycker det är helt rätt av AB och andra tidningar att börja moderera sina kommentarer mer- däremot är det synd att man måste använda sitt FB-konto för att kommentera på AB, för alla vill inte vara med på FB. Och av de som vill det är det inte alla som vill synas med sitt fullständiga namn. Det finns saker man vill kunna prata om med andra (nu snackar jag sådant som sker på en respektfull nivå), utan att folk (exempelvis en chef eller liknande) ska kunna googla ens namn och på så vis hitta vad man skrivit.

Toppenbra skrivet!!! Själv så fick jag lägga ner min blogg jag haft i ett antal år p.g.a anonyma elaka,hatiska kommentarer. Jag var nog för mesig för att blogga. Har dock precis börjat blogga igen,dock anonymt. Men samtidigt kan jag skriva mer djupa saker nu. Keep up the good work! Du är grym!

Det finns ju dessutom så många djupare aspekter av en människa som absolut inte kan förmedlas i en blogg, det ser man ju inte minst när man träffar en bloggvän till exempel och upptäcker att personen inte alls hade samma röst, eller var som man trott. Om bara de enkla bitarna gör en förvånad, hur ska man då kunna läsa av en hel människa med dess hela personlighet, efter enbart läst en text?

Man läser ju in mycket av sig själv i en text också och sina egna erfarenheter, eller ens dags humör som påverkar det man läser.

Jag hade ett tag en sk. häcklare på min blogg, någon som verkligen störde sig på allt jag skrev och givetvis var anonym. Jag hade även någon som inte hade insikten alls att förstå skillnaden mellan att vara ärlig och ha hyffs. Hur som helst, allt detta försvann i och med att jag klart och tydligt skrev i mitt kommentarsfält att jag lagt in gadgets ( vilket jag gjort) som spårar allt om läsaren och i slutändan så måste man kunna stå för sitt ord, med sitt riktigt namn osv, om man skriver något anonymt och elakt. Guess what? Inga fler elaka kommentarer. För de flesta som mår dåligt och sprider sin galla över folk,är ju människor som själva saknar något i sina liv och det man skriver väcker något hos dem som gör att de "går i gång på det." Mår man bra med sig själv, så har man ju inte det behovet utan kan förstå att andra kan leva hur de vill och må bra med det, utan inblandning av giftiga "välmenande råd."

Det finns fler än ett sätt att säga samma sak, och varför välja det aggressiva/kränkande/hatiska? Bakom detta hat finns säkert en åsikt, och denna åsikt kan man framföra med värdighet. Både för andras men även sin egen skull. Oliktänkande behöver inte vara upphov till aggressioner och personangrepp.

Var tog respekten gentemot sina medmänniskor vägen? Oavsett vilka åsikter de har. Tycker det är superbra att de stora tidningarna nu ändrar sina kommentarsfunktioner, och att du Lady Dahmer raderar sådant som du anser opassande. Detta är DITT rum där dina regler gäller, vi andra är gäster här.

Jag tycker att du verkar skriva exakt vad du tycker och tänker…

Tror du inte att du sårar och gör folk illa ibland?

När du skriver att en ganska så nybliven mamma lider av extrem okunskap som kan skada hennes barn,tror du inte att hon blir ledsen då?

Jag tycker att du har många sunda och bra åsikter men det känns faktiskt som om du kastar sten i ett glashus nu.:-(

AMELIE det är skillnad på att diskutera och komma med konstruktiv kritik och att bara kasta skit och säga elaka saker för sakens skull.

Har du tänkt på att det du uppfattar som konstruktiv kritik kanske KÄNNS som skitkastning och elakhet för den som "drabbas"?

Varför "ge sig på" den som helt uppenbarligen lever sitt liv som hon vill leva sitt liv och uppfostrar sitt barn precis som HON tror är bäst?

Jag förstår ditt genustänk men inte ditt sätt att tala om för andra icke likasinnade hur de borde göra med sina barn.

Det finns så många barn som far illa på riktigt. Rosa kläder och dockvagnar känns som en petitess i min värld….

Hm, det svaret kändes inte vidare konstruktivt för att vara du….

Jag förstår inte, var det hon som sökte sig till din blogg och öppnade upp för diskussion?

Herregud, jag låter som Babybambolas egna skyddsängel men det var inte min tanke.

Jag förstår bara inte ditt sätt att försöka övertyga henne (och andra) om att ditt tankesätt är bättre än hennes.

Vad är det du inte förstår? Hon skriver inlägg i sin OFFENTLIGA ÖPPNA blogg om ett ämne som intresserar mig. HON öppnar för diskussion och jag hakar på. Vad är problemet?

Har jag sökt upp DIG och bett om DIN åsikt? Om inte, varför postar du den i min blogg?

Lättstött? nej, det handlar inte om det. Jag ser inte vad problemet är bara. HON öppnade för diskussion, jag hakade på. Nej, hon bad inte mig om min åsikt – precis som jag inte bett dig om din. Vad är skillnaden?

Du gör rätt i att ta bort de kränkande. Själv har jag fått det någon gång då och då när man försökt skyltat med bloggen i reklam osv. Eller så ändrar jag dem om de har andra vettiga åsikter i resten av texten. För ingen mening att skriva en massa sådant onödigt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *