Kategorier
diskussion & debatt

Vad är ett jobb?

Jag blir så himla trött på det här tramset att jag sitter på min röv hela dagarna samt är försörjd av min man. Jag har ett jobb. Jag har en arbetsgivare, flera till och med. Jag tjänar egna pengar, ungefär lika mycket som jag gjorde när jag jobbade inom förskolan under en bra månad.   […]

Jag blir så himla trött på det här tramset att jag sitter på min röv hela dagarna samt är försörjd av min man. Jag har ett jobb. Jag har en arbetsgivare, flera till och med. Jag tjänar egna pengar, ungefär lika mycket som jag gjorde när jag jobbade inom förskolan under en bra månad.
 
Nej, det är inga astronomiska summor och nej, jag kommer aldrig kunna tjäna mer eller lika mycket som min man men om detta ska ses som ett kriterium för att inte avfärdas som livegen så kvalar få kvinnor in.
 
Hade jag varit man så hade jag kallats ”skribent” och inte en käft hade gafflat om att jag var ”hemmaman”. Jag tror inte Fredrik Backman får höra att han ”sitter på arslet”. Eller är det en separat plats som krävs? Om jag går och sätter mig på ett kafé eller foajé nånstans på söder (som jag vet att en del manliga skribenter gör) varje gång jag skriver ett inlägg, krönika eller debattinlägg räknas det då? 
 
Lägg ner det där förminskande skitsnacket nu, tack. 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vad är ett jobb?”

Häng på bibliotek! Klart underskattat och ger säkert en massa "cred". Eller är det bara min skola som har lounge? Nu är det förvisso bibliotekshögskola så man kanske inte kan förvänta sig något annat.

Jag tänker mer på att det är en tillvaro jag aldrig skulle önska min framtida dotter. Helt ärligt, kan du försörja dig och dina barn med din lön idag?

Svar:
Jag kunde knappt försörja en familj på min lön som barnskötare. Your point? Har man inget riktigt jobb om man tjänar uselt menar du?
Min dotter önskar jag får ett jobb som hon tycker om eller att hon får betalt för att göra det hon vill. Oavsett status.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker mer på utbildning, varför pluggar du inte upp dina betyg?

Jag antar att du vill att Ninja och Tamlin går ut gymnasiet och skaffar eftergymnasial utbildning? Det är en sak att säga att mamma/kvinnor kan, en annan sak att göra det.

Jag är timvikare inom äldrevården som undersköterska och sliter mitt hår ofta för att få ihop ekonomin.

Du gör något du gillar och lyckas dessutom slå mynt av det, det om något är väl business?

Så ja, det är ett förminskande skitsnack att du inte skulle ha ett jobb.

MEN, jag känner ganska ofta att du förminskar mig och många andra som feminister, när jag aktivt fortfarande väljer att då och då raka benen, sminka mig och på andra vis försöka förhöja mina yttre attribut.

Jag är en hjulbent tjocksmock med världens glugg mellan tänderna som faktsikt tycker om att köra mitt signum med eyeliner och mascara –

för då känner jag mig snygg, & det känns bra utan vidare värdering.

Svar:
Jag har aldrig aldrig aldrig någonsin skrivit att det är fel eller dumt eller liknande att raka benen. Jag talar om strukturer och normer som tvingar oss att ändra våra kroppar, inget annat. Att detta ska kännas förminskande förstår jag inte riktigt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är jäkligt tråkigt att storbloggarna måste möta den kritiken var dag. Det ligger väldigt mycket tänk bakom den större delen blogginlägg och har man en mening med bloggen så betyder det även att man andas blogg och skrivande. Jag har ingen stor blogg men jag har en passion för att skriva och mycket av min vardag går ut på att tänka på bra och intressanta inlägg till min blogg. Att få betalt så pass mycket så att man kan "leva" på sin blogg är nåt jag själv önskar då jag tycker att det är jäkligt kul. Du, LD, får betalt för att sprida budskap som ligger dig nära hjärtat och det är nåt och vara stolt över. Och hade dina barn velat göra nåt liknande så är det nåt du hade kunnat vara ännu stoltare över då du i så fall lyckats inspirera dem (syftar på kommentaren ovan). Kör på och fortsätt va så cool som du är. Vem bryr sig om kritikerna som inte har en aning om vad det innebär och driva en stor blogg!

Matilda, är man sämre värd för att man inte har eftergymnasial utbildning? Min mamma har inte ens gått gymnasiet och jag är lika stolt över henne för det. Hon har haft eget företag och har faktiskt tjänat lika mycket som min pappa gör även om hon inte utbildat sig.

Kvinnor kan, jo det kan dem och det kan man visa på olika sätt, inte bara genom utbildning.

Jag skulle vara stolt över min dotter om hon i framtiden väljer att gå sin egen väg och även om hon inte pluggar på universitet.

Jag har en universitetsutbildning, innebär det att jag är en bättre kvinna än LD då??? Eller hur tänkte du?

Det var inte menande att vara förminskande.

Nej, det är klart att du har ett jobb, jag har inte tänkt på det så bara. Ett jobb många av oss dessutom skulle vilja ha.

Jag ber om ursäkt.

Samtidigt är du själv förminskande när du dömer ut… ex mitt sätt… att se på feminism.

Svar:
jag försminskar inte dig personligen när jag kritiserar fenomen eller synsätt. Hade jag gjort det så vore det en annan sak.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Matilda: du kan inte tänka att LD faktiskt gör en jävligt stark sak inför sina barn, dvs, hon gör det HON brinner för. Om hon nu tjänar ungefär likställt med vad hon gjorde innan hon började blogga som proffession, då är det väl skitsamma ekonomiskt och att plugga i vuxen ålder är fan SKITDYRT (jag vet, jag är student och 30+, jag bor hemma hos mina föräldrar för jag skulle inte ha råd annars)

Och LD, det är jävla konstigt att när en tjej gör som du gör, blir hon ifrågasatt, medan om en man är "mångsysslare" eller skribent, då anses det sexigt..typ.

Matilda: Ett jobb är ett jobb oavsett vad det är så länge man tjänar pengar och skattar för det. Sedan vad man tjänar är helt orelevant. Inte fan skulle någon påpeka för en timvikarie oavsett yrke att "Jamen kan du försörja dina barn på den lönen då?" Vad har det ens med saken att göra?

Och vad spelar det för roll hur ens utbildning ser ut? Det är väl också helt skiljt från ens barn? Hade jag haft barn hade jag inte krävt att de ska läsa på universitet bara för att jag själv har gjort det.

Om en tjänar pengar på något, då är det väl ett jobb? Om en dessutom har en sådan tur att det är något en gillar så är det ju dessutom toppen.

Vad gäller det där med att plugga så vet väl varken jag eller någon annan vad LD har på sina agenda för framtiden, men OM hon skulle vilja plugga så kan jag meddela att det går alldeles utmärkt även som 30+ trebarnsmamma, kunde jag så kan säkert andra 😉

Hej LD! Jag tycker definitivt att du jobbar. När jag läser här blir jag dock väldigt nyfiken på vad du jobbar med, utöver bloggen alltså. Var kan jag hitta dina texter om jag vill läsa ALLT? Skriver du regelbundet för någon tidning/ sajt?

Tack för mycket!

Svar:
jag skriver för hela hälsinglands lokaltidningar samt återkommande debattartiklar i föräldratidningar då och då
Jag skriver även inlägg på AFF’s sajt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Efter att jag gått kursen sociala relationer i skolan på min lärarutbildning, där bland annat ett normkritiskt perspektiv togs upp började jag läsa din blogg. Du har fått mig att fortsätta att ifrågasätta min syn på normer och jämlikhet. Du tog vid där min kurs tog slut. Jag är tacksam för det arbete du lägger ner. Förhoppningsvis hjälper det mig i mitt framtida yrke.

Åh hatar det där skitsnacket om eftergymnasiala utbildningar. Jag har precis börjat läsa på universitet och vill INTE räknas till någon som pluggar sig till någon status. Jag pluggar för att jag tycker att det jag läser är intressant, jag pluggar för att jag inte får någon fastutbildning annars, jag pluggar inte för att mina framtida barn ska tycka att jag är ett föredömme med universitets bevis. Min mamma har varit sjukskriver och nu sjukpenisonerad sen hon var 26 år och inte pluggat på universitet ändå är hon en av mina största förebilder då hon har haft ett leende då andra skulle gråtit, då hon kämpat när andra skulle gett upp. Att visa att "kvinnor" kan är så mycket mer än att haka upp sig på studier.

Matilda: Vem säger att man måste läsa upp sina betyg? om man inte vill det då? Typ som jag, funkar prima ändå och jag har inte ens godkänt i matte!

Avundsjuka, skulle jag säga rakt av. Klart det låter jävligt soft att kunna leva på att skriva om viktiga saker man brinner för, och jag antar att det varit betydligt svårare för dig att klara dig utan din mans inkomst – sticker i ögonen på folk… Men bättre att göra nåt åt sin egen eventuella misär istället för att ge sig på andras framgång/lycka/osv. Tycker jag. Och visst skulle jag också gärna vilja få betalt för det jag skriver, men ja… you get the point.

Folk som inte vet något om något ska inte hålla på och påpeka saker. Det är som en del sagt om mig. I och med att jag har min värk och inte orkar jobba heltid så tror folk att jag "går hemma och gottar mig". Uhm… NEJ. HUR skulle man kunna "gotta sig" när man har konstant ont och dessutom aldrig är utvilad?

Bra sagt! Folk är ofta så jävla korkade när det kommer till "dubbelmoral".

Liksom JA, jag vill att vi ska komma ifrån det där tänket att mannen är huvudförsörjare. Men ja, just nu är det min kille som betalar det mesta för han har mer pengar. Eller jag kan vilja motverka knasiga skönhetsideal fastän jag själv fortsätter noppa ögonbrynen.

Det är ingen dubbelmoral i det. Bara för att jag vill förändra strukturerna, behöver jag inte själv vara ett framgångsexempel i alla fall. Jag är ju präglad av dom strukturer jag lever i liksom – men vill göra det bättre för nästa generation typ.

Jag aldrig påstått att man Måste läsa upp sina gymnasiebetyg, men jag tror att det är bra och jag tycker att det är skitviktigt med utbildning. Det står jag för.

Det är intressant det här med vad som ses som ett ’riktigt jobb’ och inte, och på vilka grunder. Apropå det här med utbildning så – jag forskar på universitetet och får fortfarande ibland höra att det inte är ett ’riktigt jobb’. Bloggande och skrivande får förstås mer av den inställningen, men jag tror att det finns något i ’kritiken’ som också vänder sig mot just att det är fritt arbete. Det passar inte in i den klassiska arbetarmallen: stämpelklocka, en chef som säger vad man ska göra, en plats där man måste vara fram till klockan fem, och så vidare. Det är som att jobb ska vara tråkigt eller jobbigt för att räknas.

Alltså har folk inte hört talas om frilans? Klart du har ett jobb, liksom hälften av mina vänner som stretar på som fotografer/skribenter/konstnärer/skådisar.

Jag var 36 när jag började plugga. Jag klarade mig bra fram till dess, men nu vet jag vad jag vill göra. Jag tycker inte att det spelar någon roll om man har högskoleutbildning eller inte, så länge man gillar det man gör och får vardagen att något sånär gå ihop. Och det handlar väl inte om att ha lurviga eller rakade ben, utan att ha rätt att själv välja hur man vill leva och se ut oavsett om man är en man eller kvinna?

en fråga, inte alls om ovan ämne:

Har du läst "50 nyanser av…" böckerna? har sjukt många vänner som älskar denna Mr. Grey och jag fattar inte varför? Hade vart kul att höra din synpunkt ur det hela, du brukar ha väldigt vettiga åsikter, hade vart kul att höra dina.

Jag vill bara kräkas på varje person som säger att böckerna är bra

Kan det inte vara så att de flesta (som inte känner dig irl) inte vet riktigt vad du gör/jobbar med?

Jag har inte vetat att du skriver så mycket (förrän jag läste detta inlägg, samt en kommentar här ovanför) inte mycket mer än bloggen typ.

Tycker det är lite knepiga kommentarer om att du/man inte tjänar tillräckligt för att kunna försörja sig själv och barnen på egen hand..

Om man nu är 2st i ett hushåll, varav den ena tjänar mycket och då oftast jobbar mycket, varför ska inte den andra kunna tjäna lite mindre och då inte jobba lika mycket?

Ska barnen vara på förskola/fritids från öppning till stängning för att alla föräldrar måste tjäna så mycket som möjligt??

Fast jag tycker i så fall, att detta med att KUNNA kalla sig hemmafru – eller att andra ser en som det om man inte jobbar så mycket utanför hemmet – är en FÖRDEL som kvinnor har jämfört med män.

Jag tillbringade några år i frilansträsket (som reporter o fotograf), och hade då vänner av båda könen i den branschen. Männen som inte fick så många uppdrag hade det klart svårare socialt, för de fick höra spydigheter om att de "inte gjorde så mycket", "lät sig försörjas av en kvinna", "mest for och drev" och att "frilans" bara var en eufemism för "arbetslös"…

väl talat! jag försörjer min man iallafall:D jag brukar kalla mig själv för familjens överhuvud.. då blir han lite sur. haha 🙂

Precis som anonym där uppe har jag varken akademisk utbildning eller godkänt i matte. Men jag tjänar 50 000 kr i månaden för att jag är en jävel på det jag gör och arbetar hårt.

Och vill tillägga att folk var på mig på ett sätt som inte var KLOKT om vikten av att vidareutbilda sig. Helvete, minns när jag skulle välja gymnasielinje för tio år sedan och det sågs redan som ett misslyckande om man sökte de med låga intagningspoäng.

Idag tjänar jag mer än 3 gånger så mkt än många i min närhet och har ett bra mycket mer utvecklande och stimulerande arbete än de flesta jag känner.

Får man betalt och skattar för det är det ett jobb, även om det inte kräver någon utbildning. Om alla skulle utbilda sig på universitetet vem skulle då jobba som undersköterska och ta hand om dig när du blir gammal, vem skulle serva dig i din matbutik, vem skulle köra dig när du behövde åka buss? För att bra skrapa på ytan…

@Amalia:

"MEN, jag känner ganska ofta att du förminskar mig och många andra som feminister, när jag aktivt fortfarande väljer att då och då raka benen, sminka mig och på andra vis försöka förhöja mina yttre attribut."

Detta forstar jag inte alls hur du kan kanna. Jag rakar ben, sminkar mig och gud vet allt, och jag har aldrig kant att LD forminskat mig.

Skillnaden mellan dig och Fredrik Backman blir ju att han faktiskt driver med sig själv om att han sitter på arslet, utan byxor och arbetar. Och är tacksam för att han kan göra det.

Varför detta försvar? Vem fan bryr sig om vad andra tycker?

Det som möjligen kan bli lite problematiskt och kanske tvetydigt i människors ögon är väl huruvida du haft denna möjlighet utan din mans lön? Och att han förefaller jobba arslet av sig, inte träffa sina barn på önskat vis, medan du är hemma. Sådant kanske folk förknippar med livegenhet?

Svar:
Min man jobbar så pass mycket, inte för att jag är hemma, utan för att hans jobb kräver det. Hade han varit singel och barnlös så hade han antagligen jobbat MER, inte mindre. Hade JAG jobbat utanför hemmet så hade han fortfarande jobbat lika mycket. För att hans jobb kräver det. Inte för att jag ska kunna stanna hemma. Och nej, jag hade kanske inte haft samma möjlighet om han inte tjänat så pass bra – men vad fan betyder det? Väldigt många har inte möjlighet att plugga såvida deras partner inte bär det andra lasset, och detta gäller både män och kvinnor. Att män utbildar sig eller förverkligar sig själva medan kvinnan knegar är ej ovanligt. Men då heter det ”kvinnofälla”.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Själv skulle jag skämmas ögonen ur mig om jag som kallar mig feminist inte tog lika stort ansvar som min man för att försörja vår familj. Min man har tagit ut hälften av föräldraledigheten. Självklart ska jag som stark feministisk kvinna då också se till att dra in hälften av familjens inkomst.

Att inte ta fullt ansvar för att ens barn ska få en trygg bostad och mat på bordet är faktiskt inte förenligt med gott föräldraskap.

Svar:
Jag tar lika stor ansvar som min man. Du skulle aldrig kunna tjäna lika mycket som min man såvida du inte har världens utbildning samt landat ett höginkomstjobb. Vore du gift med honom så hade du alltså inte varit en bra feminist? jaja LOL på det säger jag ba.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som sagt. Fredrik Backman är den första att säga att han inte har ett riktigt jobb.

Sedan att din man jobbar mycket för att hans jobb kräver det. Det är knappast en samhällsbärande funktion han har. Han har valt detta själv. Antagligen för att han tycker det är kul. Kuligare än mer tid med familjen, som han fått med ett mindre "krävande" jobb?

Jag hackar inte på hur du och din man valt att lägga er i traditionella könsroller. Men det är ni som valt det. Han har valt att jobba mycket med något han gillar istället för att ta större ansvar i hemmet, du har valt att inte skaffa dig ett jobb som du kan försörja dig och dina barn på. Egna val.

Svar:
Fredrik backman får säga vad han vill. om han tycker att han inte jobbar så fine, men jag håller inte med honom.Och jag gissar att han inte får lika mkt kommentarer från folk som menar att han utnyttjar och lever på sin fru.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fredrik Backman, som jag ÄLSKAR btw, är ju väldigt snabb att driva med sig själv och säga att han inte har ett riktigt jobb. Precis som med mobbare i skolan- om du driver med dig själv blir det otacksamt för andra att hacka..

Jag älskar även det faktum att du börjat skriva krönikor för hälsingetidningarna, "Min" Bollnäsnytt liksom! Den kommer till alla och jag brukar inte titta i den i vanliga fall, men nu så (;

Kort och gott: Kör på och låt de avundsjuka sitta hemma och gnälla utan att komma dit de verkligen vill i livet.

Svar:
Jag kanske ska börja göra detsamma…. om inte för att reta gallfebern på alla förståsigpåare. HÄHÄ
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linda, varför måste du tjäna lika mycket som din man för att få kalla sig feminist? Hur hade det varit om du istället hade haft en fru? Hade bara den av er som tjänar mest fått kalla sig feminist då?

Jag kallar mig inte feminist men jag tjänar mer än min man (de två sakerna har inget med varandra att göra för mig). Varför jag inte kallar mig feminist är en annan historia.

Dock kräver jag inte att han ska ta alla VAB-dagarna för att vi som familj förlorar mer ekonomiskt när jag är hemma.

Skälet är ganska enkelt, om jag gör det känner jag att jag förminskar hans arbete och hans tid, mitt jobb är inte viktigare än hans. Därför delar vi på VAB, halva dagar (fungerar för oss då vi båda bor nära jobbet) eller varannan dag eller vad som fungerar bäst beroende på möten och deadlines.

Sen fungerar det bättre för honom att jobba hemma istället för att ta ut VAB och det gör att han oftare är hemma och oftare tar dagarna när det är stängt på förskolan.

Linda: Är du på riktigt? Är du medveten om kvinnors löner i förhållande till männens? Jag själv har en lång universitetsutbildning, min sambo har ingen. Vem av oss tjänar mest? Japp, you guessed it! Min sambo tjänar mer än jag! Jobbar jag mindre? Nej! Han tjänar mer ändå! Räknar vi in mina studielån, föräldraledigheten och hans milersättning.. Ja, då har min sambo dragit iväg ordentligt lönemässigt. Menar du att jag inte kan kalla mig feminist för att jag inte drar in lika mycket till vårt hushåll? Vilka kan då kalla sig feminister? Kanske är just DÄRFÖR många av oss ÄR feminister .. För att vi vill ha bättre villkor på arbetsmarknaden och att vårt arbete ska värderas högre än det gör idag.

Linda:

Är du ironisk? Eller är jag, som har praktiserat för en skitlön i 1,5 år och nu lever på ett litet studielån, en dålig feminist eftersom min heltidsarbetande pojkvän står för en större del av våra utgifter än vad jag gör? Det kommer ta ett par år innan jag tjänar lika mycket som han gör. Ska jag skämma ögonen ur mig tills dess? Eller börjar det här kravet på lika inkomst som du pratar om bara gälla när man har barn att försörja? Jag vill jobba som producent och kommer till slut att tjäna mycket mer än min pojkvän. Är det okej eller ska han omutbilda sig till något som betalar bättre?

Hur ska jag någonsin kunna få livet och karriären som jag vill ha om jag inte kan luta mig mot min pojkvän när jag behöver det? Eller är det bara han som får luta sig mot mig?

Visst är det bra att ha ett fuck you-kapital, men inte fan är det pinsamt att dela upp inkomster och utgifter efter behov i ett förhållande. Att leva tillsammans med någon annan handlar om mer än hur man delar upp en elräkning.

Natashja – tack för att du är så bra och envis och smart och inspirerande. Lustigt att folk tycker att du ska tacka din man för möjligheterna du fått, utan att tänka på att du kanske ger honom en del möjligheter också.

Svar:
Min man hade aldrig kunnat skaffa familj om det inte vore för mig om inte annat. Han hade aldrig kunnat klättra i karriären. (nu är karriär inte viktigt för honom, men han vill kunna jobba mer på egen hand osv) Han hade antagligen inte orkat jobba så mycket utan vårt fulla stöd heller. Jag har, till skillnad från flera jag känner, stöttat hans övertider och resor fullt ut så att han aldrig behöver känna en massa krav. (annat än de som är självklara såklart, han har ingen jävla frisedel att avsäga sig ansvaret för familjen).
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men va? Måste man dra in precis hälften av hushållets gemensamma inkomst för att räknas som en god förälder? Det är väl för sjutton bra att barnen inte behöver vara på förskolor från öppning till stängning?

Och seriöst, här har vi en kvinna som gör något hon brinner för. Är det sämre ur feministisk synvinkel än att hon jobbar som barnskötare?

Svar:
Jag fattar inte heller hur det kan vara sämre.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Klart en ska hjälpas åt och dela lika. Både med föräldraledighet och pengar. Det är ju precis det som är jämställdhet.

Svar:
Vad betyder dela lika? Att man drar in lika mycket pengar eller att man jobbar lika mycket /tar lika mycket ansvar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det här med Fredrik Backman, hans blogg går ju lite ut på att INGEN tycker att han har ett jobb. Och att hans kontor är helt onödigt. ^^ visserligen gäller det de människor han har runtomkring sig och inte nödvändigtvis läsarna. 🙂 själv tycker jag att, tjänar du pengar på din blogg och kanske är krönikör och tjänar vad du tycker är tillräckligt? AWESOME för dig! 😀

Linda:

Stackars min man då som inte är en riktig feminist (ja han identifierar sig som sådan) för hos oss är det bara jag som har inkomst… Självklart vill han få ett jobb och också kunna bidra i framtiden ekonomiskt men så är det inte nu. Den dag han får ett jobb så hoppas jag kunna jobba mindre istället eller sluta jobba och plugga in ett tredje ämne (jag är lärare).

Evelina:

Fast det är ju omöjligt många gånger.. Att dela exakt lika förutsätter att man alltid är tillsammans med någon som tjänar på ett ungefär lika mycket. Så är det inte jämt. Det är dessutom något som ofta kan förändras beroende på var i livet man befinner sig.

Det är inte jämställdhet att betala lika mycket till det gemensamma hushållet om en tjänar betydligt mindre! Det är bara jävligt orättvist.

Älskar Backman-parallellen!

Men du – kan du inte göra så att alla kan svara på allas kommentarer? Kommentarsfältet är sjukt ickelämpat för diskussioner som det är nu.

Svar:
Jag ska snart byta till wordpress. då kommer detta bli möjligt. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du måste antingen ha jobbat väldigt lite alternativt haft extremt låg lön som dagispersonal om din inkomst idag är likvärdig….

Svar:
Jag jobbade heltid och hade dålig lön ja. Högre än vissa kolleger dock pga specialerfarenhet (barn med speciellt behov) samt ålder. Tror du att barnskötare tjänar bra?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Varför man inte anser bloggande som ett jobb beror nog mycket på att det är starkt kvinnodominerat. Man kan tydligt se nedvärderingen på yrken som sjuksköterska och förskollärare till skillnad från läkare och gymnasielärare. Beror till stor del på att majoriteten som har dessa yrken är kvinnor. Då anses yrket inte "vara någon match att klara av" eftersom "kvinnor är svagare och klarar inte lika mycket som mannen". Helt sjukt och helt fel. Krossa patriarkatet. Tack för mig.

Att va bloggare är ju inte så jäkla mycket status i, men tänk om bloggvärlden hade varit en mansgrej – frågan är om det hade varit tusen gånger mer status då. Så jävla sorgligt. Som Pauline skrev nyss; krossa patriarkatet JA!!!!

Linda, ursäkta mig men missade jag ironin? Skämtar du? Är man feminist bara om man tjänar exakt lika mycket som sin karl? Helsicke då måste jag söka ett extra jobb då så jag kommer upp i samma lön. Eller ska jag kanske prostituera mig? Det kan jag ju göra och säga att jag är en feminist för nu tjänar jag lika mycket som min man =)

Jag vet vad jag tjänar i allafall….

Svar:
jaha…? dåså. Då vet du på ett ungefär vad jag drar in nu.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu har ju Backman, förutom sin blogg, även skrivit ett par böcker (varav en ska bli film tror jag), så jag tror inte nödvändigtvis han lever på sin fru. Om hon skulle dö eller träffa någon annan kan han nog dra runt sig själv och sitt/sina barn.

I min värld ser man till att kunna försörja de man sätter till världen. Inte tillsammans med en höginkomsttagare utan själv, för ingen vet något om framtiden. Du gör naturligtvis som du vill.

Jag har förstått att du inte vill kallas hemmafru och helt ärligt hade tanken inte föresvävat mig. Men det fick mig att börja fundera på vad du skulle kunna jämföras med. Kanske såna som säljer oriflame från hemmet? En liten sidoinkomst och något att göra medan maken är huvudinkomsttagare?

Sedan valde du att inte kommentera när jag la fram tesen att din man knappast måste jobba så mycket som han gör, med tanke på att samhället inte står och faller med vad han pysslar med direkt. Således väljer han, iallafall i mina ögon, att jobba mycket, eventuellt för att han tycker att det är roligare än alternativet, dvs att spendera mer tid med sin familj. Tankar om det?

Svar:
du har liksom inte den blekaste aning om varför min man jobbar så mycket så ”i dina ögon” är inget bra utgångsläge. I den branch min man jobbar i så jobbar man mycket. Det är så det funkar. Man har en deadline sen får man jobba det som krävs för att bli klar. Han jobbar inte i kassan på ica liksom där man kan gå hem när timmarna är gjorda. Och min man jobbar inte för att samhället ska gå runt. Han jobbar för att tjäna pengar till sig själv och familjen.
SKulle du jämföra backman med nån som sitter hemma och säljer oriflame? Eller handlar det om hur MYCKET man tjänar?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är sorgligt att skapande arbeten inte räknas som "riktiga" jobb, oavsett hur ens arbetsplats och lön ser ut. Självklart jobbar du och gör dessutom ett mycket bra jobb. Men samtidigt är det förbryllande att du är frustrerad över att du inte blir respekterad, när du i samma andetag ger hemmafruar samma brist på respekt?

Alla hemmafruar är inte offer. Vi är många som gjort medvetna val. Dessutom går det alldeles utmärkt att förhindra "kvinnofällor" genom att pensionsspara privat osv. Kanske vi också förtjänar somma respekt som du efterlyser?

Svar:
det handlar inte om respekt. För mig är det inte förenligt med feminismen att stanna hemma. det har andra effekter än pensionssparandet. Vad gör du t.ex om din man lämnar dig? osv. Klart det är en kvinnofälla oavsett hur mycket man lägger undan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

svar: Kvinnor som gör livsval som går mot strömmen är ofta starka och målmedvetna. Vi får ta ganska mycket skit för att vi inte "gör som alla andra". Så det är nog få som är hjälplösa vid eventuell seperation.

Jag förutsätter att de flesta livspartners – så också hemmafruar, skriver papper sinsemellan (om man vill förtydliga eller få garantier som inte innefattar sambolag eller äktenskapet) vid dödsfall eller skilsmässa. Lever man med en vettig partner som tycker att båda tillför samma viktiga länk till förhållandet, så delar man lika på förmögenhet och pension.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *