Kategorier
diskussion & debatt

Vad är rasism?

Min farsa är den värsta rasisten jag har träffat. Han hatar allt som inte är kritvitt. Minsta nyans går bort. (förutom greker då men det var ju ”vita och blonda tills turkarna våldtog våra kvinnor” osv) Det är araber hit och muslimer dit och negrer och judar och zigernare. ”Hitler hade rätt” har uttalats vid […]

Min farsa är den värsta rasisten jag har träffat. Han hatar allt som inte är kritvitt. Minsta nyans går bort. (förutom greker då men det var ju ”vita och blonda tills turkarna våldtog våra kvinnor” osv) Det är araber hit och muslimer dit och negrer och judar och zigernare. ”Hitler hade rätt” har uttalats vid fler än ett tillfälle och ja, ni kan kanske föreställa er hans min när han upptäckte att mina närmaste vänner var ickevita. ”Du ska inte umgås med sådana, de är smutsiga’’ fnyste han. Hela min grekiska familj är fruktansvärt rasistiska. (och homofoba). Min bror avskyr romer och albaner och turkar och övriga familjen är inte sämre på den fronten.

En rasist är en rasist är en rasist och i helgen så misshandlades en svart man och hans lilla barn av en grupp människor som inte är ”etnisk svenska”. (brist på bättre ord) Och det vill Damon Rasti väldigt gärna prata om. Rasismen mellan invandrare. Som om den vore speciell eller annorlunda. Vi och vår rasism och så…. dom. Att min pappa är grek är irrelevant, för hans hat är lika riktigt som vilken sverigedemokrats som helst. Rasism är ju rasism.

MEN.

Riktigt så enkelt är det ju inte. Och pay attention nu för det finns en skillnad och den är så jävla viktig.

Min pappa har inte makten att diskriminera eller utesluta andra invandrare på sin arbetsplats eller i vardagen eller på andra sätt i samhället. Han må ha något som kallas White privilege men i slutet av dagen så sträcker sig hatet inte längre än hans näsa. Och jobb? Nej, det får inte han heller. Han har helt fel efternamn, han är lite för solbränd och han pratar inte tillräckligt snygg svenska. Han må hata araber och judar men han har inte makten att strukturellt förtrycka dem. Och DET är grejen. Vi behöver inte prata om invandrare som hatar varandra för det är inte ett strukturellt problem.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

106 svar på ”Vad är rasism?”

Jag håller med om att man bör skilja på rasism och rasism, men hur menar du när du säger att vi inte behöver prata om rasismen som sker mellan invandrare? Att behandla människor med respekt och att värna om mänskilga rättigheter ÄR viktigt oavsett vem man är. Skitsamma var man kommer ifrån, man får inget himla green card att trakassera och vara elak mot andra människor för det. Det är jätteviktigt att föra en dialog om alla typer av rasism.

Man behöver inte ha ”makt” för att förtrycka andra. Jag jobbar med kollektivtrafik och du skulle bara veta hur ofta det kommer in kundsynpunkter på att bussen inte har stannar vid hållplats där det det står en kvinna med någon sorts slöja. Å det är i stort sett bara icke-svenska förare som ”missat” att stanna. Det här är ett STORT och växande problem.

Men däremot bidrar invandrares rasism mot varandra till att rättfärdiga ”etniska svenskars” rasism. Är själv första generationens invandrare och har under hela min skoltid hört andra ”icke etniska svenskar” trycka ner andra invandrargrupper för att på så sätt skilja sig från dem och legitimera sig själv inför ”svenskarna”. Typ: ”Det finns faktiskt invandrare som förstör för oss andra som sköter oss!”.

Och så har jag varit med om infödda svenskar som sagt: ”Du är inte som alla andra invandrare, så du är okej!”. Hade jag fått en sådan kommentar NU, som vuxen, hade jag utan tvekan poängterat att jag inte har något intresse av att rangordnas i ”invandringhet”, och hamna över mina systrar och bröder som inte passar in i deras mall.

Kontentan i min kommentar är att jag upplever att solidaritet bland invandrargrupper är essentiellt för att det ska finnas en chans att minska rasismen och diskrimineringen i samhället. En person ska inte höjas upp på bekostnad av att någon annan trycks ner.

Håller med dig om strukturer!

Är det bara jag som hatar: ”Rasism mellan invandrare”. Rasism är rasism, oavsett om man är invandrare eller ej. Och det är löjligt att man ens kallar rasism på olika begrepp beroende på vem som har rasistiska åsikter.

Maktperspektivet är givetvis viktigt att ha med i fråga om strukturell rasism men annars säger jag som Mary Sane AMEN. Rasism är rasism, det lär knappast hjälpa den strukturella rasismen från maktutövare och vit-privilegierade om det anses ”okej” att vissa grupper utövar detta hat.

Fast vi måste peka på all rasism. Julafton för SD? Må så vara, men det är lika mycket julafton för ”greken” som är rasist när vi inte pekar på även honom/henne. Rasism är rasism var det än finns i världen. Bara för att en människa är i minoritet i det land hen lever i innebär det inte per automatik att den ”infödda befolkningen” skiter i vad du tycker om folk från andra länder.

Det kan vara lika jobbigt för den ”etniskt” svenska killen som inte får träffa sin ”invandrade” kärlek p.g.a. hennes familjs kultur, som det kan vara för en ”invandrade” tjejen som inte accepteras för att hon bär slöja. Det är lika vidrigt med rasism mellan minoriteter som det är med den rasism som råder mellan ”etniska” svenskar och personer med utländsk bakgrund.

Sorger kan aldrig jämföras, var persons sorg är personlig. Precis samma princip råder när vi talar om rasism. Ja, det ÄR de facto förbannat och outhärdligt jävligt att man inte kallas till anställningsintervju därför att man har ”fel” efternamn. Men det förtar inte hur förbannat och outhärdligt jävligt det är för någon annan som känner sig diskriminerad eller förtryckt. Oavsett vem som diskriminerar.

Håller helt med, för individen kan upplevelsen vara lika smärtsam även om den i det strukturellt utövade fallet är större till numerären. Julafton för SD är just att mörka vissa problem istället för att komma med mer konstruktiva lösningar på dem än vad SD gör!

Jag störde mig när jag läste den där krönikan av Damon Rasti men kunde inte själv formulera på vilket sätt, annat än att jag tänkte att många rasistiska svenskar säkert jublar nu. Du satte ord på det jag kände.

Strukturellt problem eller ej, det är fortfarande ett stort problem. Jag ser hela tiden i min vardag hur detta utspelar sig. Och nu försökte de döda en man i Malmö. Sen är frågan vems jobb det är att lösa problemet.

Jag tycker absolut att man kan prata om ”invandrare som hatar invandrare”. Även om det inte riktigt är samma sak så grundar det sig på samma struktur. Däremot, och det är det jag tror du kanske syftar på, är det fel att avbryta debatter om ”etniska svenskars” rasism med att ”men invandrare utövar ju också rasism!” och försöka skylla ifrån sig. Det är viktigt att man lär sig kunna se sina egna privilegier.

som ovannämnda, ursäkta mitt språk men rasism är väl fan rasism oavsett om man är invandrare eller ej? Vad tycker du förändras om din pappa flyttar tillbaka till Grekland, blir han rasist då helt plötsligt för att han är grek? Vart tog logiken vägen… Usch så vidrigt!

Fast hur judarna behandlas och forfoljs i Malmo tycker jag ar ett STORT problem. Och oerhort pinsamt for Sverige. Sen att din pappa ogillar visa folkgrupper ar ett mindre problem, ja.

Puh! Jävligt skönt att veta att när min kompis från Gambia blir trakasserad av invandrare så kan vi strunta i det – för de har ju ingen makt. Nu har det hittills bara inskränkt sig till verbala angrepp. Hur ska hon göra om de tar till knytnävarna? Skaffa rustning och mässa om ”white privilege”?

Det jag menar är att det är individer som drabbas. De lider inte mindre om de diskrimineras av invandrare än av etniska vita män. Det är ingen tröst att förövaren är en strukturellt diskriminerad invandrare.

Det känns som att man klumpar ihop flera grupper här. Invandrargrupper vs etniska svenskar och grupper med olika hudfärg. Kan man benämna allt hat mellan dessa grupper som rasism? Kanske man kan. Att invandrargrupper är rasistiska mot människor av olika härkomst eller färg bör inte förminskas av den anledning att de inte har någon egentlig makt i samhället. Hat föder hat och ett intollerant samhälle på några plan vill jag inte ha och det bör inte ursäktas eller förminskas (jag upplever ditt inlägg LD som att det skulle vara mindre dåligt med invandrarrasism).

jag påpekar redan från start att rasism är rasism och att en grek som är rasist är inte annorlunda än en arab som är rasist eller en svensk eller en gambian eller en turk eller en finsk som är rasist osv osv. Men all rasism har inte alltid samma utfall eller konsekvenser. Det finns den individuella rasismen som du och jag kan stå för och så finns det den strukturella som handlar om makt och hierarki och som förtrycker vissa grupper. När en person från exempelvis iran är rasist mot svenskar så resulterar inte detta i att svenskar förlorar jobb eller andra rättigheter.

Svara

Jag håller med om att all rasism inte alltid har samma konsekvenser, men jag tycker att mordförsök är värre konsekvenser än uteslutande på en arbetsplats. Och att jag som ljushyad svensk under existensminimum och utan maktpositioner har MYCKET mindre möjlighet att diskriminera invandrare än t ex en invandrare med lågstatusyrket dörrvakt.

Jag förstår vad du menar, men samtidigt tycker jag att alla gränser är överskridna när det gäller att någon blir skadad.
Det blir inte mer ok för att man inte är vit & privilegierad. Ja, jag är medveten om ”sparka uppåt”-tänket, men jag tycker inte någonting rättfärdigar hot, våld eller trakasserier.
& tyvärr finns det mycket våld bland invandrarnas rasism (precis som svenskarnas, måste jag tillägga), dvs ALL rasism innebär våld & trakasserier, det ÄR en viktig grej att prata om, särskilt med unga människor.
Rasism & hat är bannemig inte OK.

Du försöker och försöker men det räcker inte!

Om en Iranier eller Grek etc är racist och äger företaget så kan den personen vara en viktig del av den strukturella racismen du snackar så gärna om. Sverige har utlandsfödda företagare, ämbetspersoner, statstjänstepersoner osv som tillhör etablissemanget och som jag har observerat under 15 år i landet, bidrar till den hemska känslan jag får när jag går nära en klubb på helgerna.

Jag som halvsvart, högutbildade, vänster-orienterad och en gång ”Justice for all” tänkare undrar hur man kan bortförklara ens familj’s tydliga racism och anse att inga av dessa har någonsin förtryckt andra i sitt yrke. Tyvärr är det lätt när man inte sitter längst ner på förtryckskalan. Jag själv är inget helgon vet jag väl men jag bearbetar jämt och ständigt min mänsklighet, t.ex Jag pratar inte med min syster som (också halv svart) spotta ur sig ilskna och hemska saker om vita. Hon ser grekisk ut förresten 🙂 Racism är Racism är Racism = Strukturell racism hur som helst.

Sant, du har en poäng med ditt förtydligande men om en person från Iran är rasistisk mot en person från Somalia? Om en grupp är större än den andra då förlorar minoriteten sina rättigheter till ett tryggt liv i alla fall.

Lady Dahmer, vad jobbar din rasistiska pappa med?

Arbetar han i kontakt med andra människor är han visst en av de ”strukturella” rasisterna i samhället.

Din egen hudfärg har inget med ”strukturell” rasism att göra. Strukturellt är hur du bemöts av personer i din omgivning. Om din farsa skriker ”n*eger j*vel” efter någon tar denne inte mindre illa upp för att den som skriker inte är helsvensk, din farsa är fortfarande en av de personerna, en i ”strukturen” som låter denna få höra det för kanske femte gången på en dag.

Din farsas hat är en precis lika stor del av ”strukturen” som alla andra människors hat.

Jag håller inte riktigt med om att det inte är ett större problem. Som mörkhyad själv så har jag alltid kännt som att vi svarta varit ”at the bottom of the food chain” och att i princip alla andra etniciteter ser ner på mörkhyade. Så för mig personligen så är det ett stort problem ja. Hat är fortfarande hat, och lika obehagligt om det kommer ifrån en ”svensk” eller ”invandrare” Tycker till och med att bli rasitiskt kränkt, nersedd på osv svider desto mer av en som ”sitter i samma båt” typ som att bli sparkad när man ligger. Blir typ som att verkligen alla ser ner på en, typen av känsla..

Din farsan påminner mig dessvärre om min morsan, fast hon dissar alla Asiater, framför allt Kineser. :/ Inte roligt att behöva höra hur mycket hon hatar dem och tro mig, jag har försökt säga åt henne att inte dra alla över kam, men vissa människor är rent hopplösa fall.

Gällande struktuell rasism, jag håller dock helt med dig och det är något som Damon har glömt att tänka på.

Nu hänger jag inte riktigt med. Rasism innebär att man anser att en viss ras är överlägsen andra raser. Man är inte lika mycket värda. Om en färgad kvinna blir sämre behandlad pga sin hudfärg så är det rasistiskt. Men om jag som vit kvinna blir sämre behandlad pga av min hudfärg så är det inte ”lika mycket värt” eftersom det inte är ett strukturellt problem. Detta innebär alltså att som vit kvinna i Sverige så är min känsla av att bli kränkt mindre värd än en kvinna av annan etnisk härkomst. Är inte det ett ganska rasistiskt ställningstagande? Vad hände med allas lika värde. ALLAS LIKA VÄRDE!!!

I dagen samhälle är rasism mer att man tycker att sin egen ”ras”/etnicitet/religion är överlägsen. Ordet har blivit omdefinerad tycker jag, i nuläget används rasism som ett ord att förklara diskriminering.

Det blir lite svårt att föra en debatt om en del väljer att ge starkt värdeladdade ord en annan innebörd. Diskriminering och rasism är inte samma sak.

gradvis förändring under sent 80 till 90 tal – det försvann då vi började ta ställning mot/för individuella grupper i samhället.
Rasism frågan gick från att kämpa för allas lika värde till att utmåla vita som rasister.
Andra grupper utmålades som syndabockar för våld istället för att bekämpa allt våld
etc, etc.

Personer med invandrarbakgrund borde ha ett stort intresse av att diskutera rasismen mellan olika invandrargrupper, för ju mer spridd denna rasism är desto maktlösare blir ”icke-etniska svenskar” som kollektiv gentemot den strukturella rasismen och ju mindre möjligheter har de att på ett effektivt sätt arbeta emot den. Interna strider inom förtryckta kollektiv har genom historien alltid varit ett säkert recept för fortsatt utsatthet och förtryck. Enighet föder framgång.

Jag kan dock hålla med om att svenskar inte behöver göra det här problemet till ett alibi för att strunta i eller förminska den strukturella rasismen. Men visst är det ett problem som behöver diskuteras om det leder till att människor utsätts för våld och övergrepp. Pappan som nästan slängdes ner från bron var långt ifrån den förste som utsatts för rasistiskt våld eller trakasserier från andra ”icke-etniska svenskar”. Nassarna som hotar folk på stan är oftast också svenskar med väldigt lite inflytande att förtrycka människor strukturellt. Förvillade ungdomar från arbetarklasshem som varken har några vidare studieresultat eller föräldrar med kontakter som gör att de kan ta sig fram den vägen.

Varför diskuterar vi inte vad vi kan göra åt rasismen istället för vilken rasism som är värst? All slags rasism är dålig men den strukturella rasismen legitimerar den individuell rasismen. Så det känns som att förändringen måste börja där.

All rasism är rasism och all rasism bör diskuteras. Däremot finns det så klart olika former av rasism, individuell rasism och strukturell – varav de kanske påverkar olika mycket, men behöver pratas om lika mycket.

HÄR, det är inte ett strukturellt problem här. Men någonstans är det det, eller hur? I Grekland möjligen för att utgå från ditt exempel — och i så fall möjligen bland greker i andra länder. Tänk större. Det finns sammanhang som är större än det rakt framför en.

Du menar att det borde stått ”Det är araber hit och muslimer dit och n-ordet och judar och zigernare”? Det känns väl… sådär… eller??? Jag menar på inget sätt att det är ok att använda det ordet, men detta var ju en förklaring på vad LDs pappa klagade på. Inte klagade han väl på ”n-ordet”?

Så det språkliga ska gå före här då eller? Det är inte okej att använda det ordet, även om det är ett citat. En kan ju alltid omformulera sig.

Hur tänker du kring användandet av ordet?

”Det används för ofta. Det används för lätt och ledigt. Människor slänger sig med det helt casual, like, även om det “bara” är för citat eller för att illustrera en poäng.”

”Ingen har någonsin använt n-ordet om mig eller min familj för att beskriva oss. Det är ett skällsord. Det svider till när jag hör det, oavsett sammanhang. Det bränner till och med till när jag läser det i artiklar, i citat, neutralt diskuterat på antirasistiska forum. Reaktionen är nästan fysisk, ett kroppsminne grundat i kommentarer, i laddade, hotfulla situationer.”

Nu blev det långt, men citatet är från http://pkmaffia.wordpress.com/2013/05/22/nagra-ord-om-n-ordet/

Jag tänker som så att på grund av ordets kontext och historia, och med tanke på den mycket verkliga reaktion många har på det, bör man inte använda det. Om inte annat så för att visa respekt.

jag tänker att n-ordet bara är ett sätt för oss att säga neger på. Jag håller med om att det används för lättvindligt emellanåt och jag tycker att det är viktigt att vara medveten om vad ordet bär med sig för historia. Jag är kluven.

Är det då inte bättre att med en enkel omskrivning spara känslorna hos dem som säger att ordet gör dem illa? Jag har svårt att se hur du och jag förlorar något på att inte använda ordet, men det är enkelt att se hur det gör skada.

Var lite för snabb där, det jag menade är: omskrivningen visar på en viss förståelse för att ordet inte är mitt att använda, det visar på respekt för ordet i sig självt, på det vis att man uppfattat att det är skadligt. Jag vet såklart inte om det fortfarande frambringar samma känslor, men de flesta är väl på det klara med att själva ordet är bättre än ”n-ordet”.

Håller heller inte med, herregud vilka akademiska krumbukter! En grupp människor får plötsligt för sig att en inte i citat får återge vissa nedsättande ord och gör sig till uttolkare för denna grupp.

Det är ju så att många invandrare bor, pluggar, jobbar och går på sfi tillsammans med andra invandrare. Det finns alltså stora möjligheter för invandrare att utesluta och diskriminera andra invandrare i vardagen. Jag tror också om man känner sig otrygg/ovälkommen i sitt närområde så blir det svårare att våga gå med i föreningar och ta del av allt som sverige har att erbjuda.

Dessutom föder hat mera hat, och steget är inte så långt från att tycka illa om en grupp till att tycka illa om en annan(tex etniska svenskar) och tycker man illa om folk så blir det svårare att komma in ordentligt i samhället.

Dessutom leder spänningar mellan olika invandrargrupper att invandrartäta bostadsområden känns otrygga, vilket leder till att många svenskar väljer att inte bo där, vilket skapar segregation och ett vi och dom samhälle.

Så jag tror rasism mellan invandrare är ett problem, främst för de som drabbas som kanske är de i samhället som har svårast att protestera och kräva sin rätt, men också för Sverige som land.

Nu har jag tänkt till och författat ett blogginlägg: http://mvhlova.wordpress.com/2013/09/10/dagens-debatt/

Läser länkar och tänker. Pratar med min vän kloka vän Magdalena som det alltid går så lätt att diskutera svåra samhälleliga frågor med.

Jag visar henne debattartikeln i SvD skriven av Damon Rasti, och hon håller helt med.

Sen visar jag henne blogginlägget som Lady Dahmer skrivit som svar. Magda nickar och säger: det stämmer också.

Nu ska jag skriva en replik på mina sammanfattande tankar kring den strukturella rasismens vara eller icke vara. Utgående ifrån det faktum att jag är privilegierad vit medelklass.

mvh Lova

Jag håller med dig men tycker att det är lite samma som när du skrev om abort.
Det är något i det du säger som svider lite.
Jag fattar att du inte menar att vi ska skita i rasism mellan invandrare. Utan att det största hotet och det som drabbar fler människor är vitas rasism. Och det är rätt.
Men det låter då (även om du inte menar det så) som att du förminskar människor som ”bara” får utstå rasism från andra invandrare.

Hade varit nöjd om du hade bytt ut ”vi behöver inte prata om” till ”vi ska inte lägga alla fokus på” för ”vi behöver inte prata om” = det spelar ingen roll.

Och om detta må vi berätta.

Om man har levt sitt liv med krig och förtryck så är det nog ganska logiskt att man bär med sig ett hat mot förtryckarna. Det är nog inte så lätt att separera känslorna utan man tenderar nog att dra alla av det förtryckande folket över samma kam. När de sedan kommer till Sverige och klumpas ihop i segregerade miljonprogram eftersom det inte finns bostäder till alla så är vi förvånade att rasism och våld blir en del av vardagen. Bara för att man har passerat gränsen så försvinner inte din historia och dina trauman. Tvärtom, de förstärks ofta. Med ständigt ökande invandring med människor från olika kulturer, religioner och trauman så innebär detta kollisioner och konflikter. Att inte kännas vid detta är ett svek. Vi måste prata om detta, analysera och ventilera åsikter. Vända och vrida på synsätt. Ifrågasätta och debattera. Ingens kränkning är viktigare än någon annans, vi har ett lika värde och har samma rättigheter och skyldigheter. I Sverige så ska det betyda att ingen ska särbehandlas oavsett din hudfärg och/eller religiösa tillhörighet. Att vägra diskutera någons upplevelse för att kränkningen kom från en icke etnisk svensk är att förminska den personen samt att öka på explosionskraften som finns i en del områden.

Sista meningen i din kommentar uttrycker exakt det jag själv ville framföra!

Även om invandrares rasism inte tar sig uttryck i ett strukturellt förtryck – så kan den fortfarande resultera i ett socialt förtryck som inte ska förminskas till något som inte är värt en kommentar eller uppmärksamhet.

Rasism som rasism. Är väl jättebra att han skriver en artikel om det, såklart det ska pratas om.
Och att säga att det inte är ett strukturellt problem när invandrare hatar andra invandrare vad menar du med det? Många invandrargrupper har haft ett hat mot varandra i många många år som visar sig i samhället på olika sätt. Som tex för judarna i Malmö.
Tycker det känns tråkigt när folk ska försöka släta över det hela.
Som i din text. Först är det hemskt men sen egentligen inget stort problem som inte behövs pratas om eller ta riktigt på allvar.

rasism är alltid ett stort problem, men att rasism mellan invandrarna skulle vara något utöver, som står för sig själv är det jag ställer mig emot. Tala gärna om rasism. Tala gärna om konflikter.

Svara

Skitbra skrivet Ladydahmer! Det är oerhörd viktigt att prata om strukturell rasism. Oftast när vita människor pratar om rasism så riktar de fokus till enskilda företag/enskilda person som är rasistiska/har gjort en rasistisk handling, snacka om att ta bort fokus från sig själv liksom! Det måste vara jätteskönt att tänka att typ SD och Jimmie Åkersson är de riktiga rasisterna.

Att vara rasist är ej BARA lika med att hata en viss folkgrupp/folkgrupper (osv.). Det kan också vara att konstant välja bort vissa människor (ex. PoCs) och föredra andra istället.
Som falskheten skrev:

”Att födas som vit i detta samhälle gör dig i 99,9 % av fallen till rasist. No offence asså, men thats the truth, Ruth. Då menar jag inte att du nödvändigtvis röstar på Nationalsocialistisk Front eller att du tycker Apartheid är den bästa politiska idén sen slaveriet. Nej nej. Det jag menar är att du som född som vit i en rasistisk kontext, automatiskt uppfostras, tar del samt understödjer rasism, vare sig du vill det eller ej, om du inte AKTIVT väljer att göra något åt det. Men seriöst, hur mycket tid lägger du ner på det? Hur insatt är du i ras-frågor?”

1. ”Hur många färgade vänner har du?
Om du har färre färgade vänner procentuellt än vad som statistiskt är antalet invandrare/2-/3-generations invandrare i ditt land är du tyvärr rasist. 😀
Dvs, om vi i det land du habiterar räknar med att befolkningen utgörs av 20% ”invandrare”, och detta inte avspeglas i din vänkrets är du rasist. Osis va!”

Guuud vad folk inte kan låta bli att skapa falska dikotomier hela tiden.

Det står inte i inlägget att en typ av rasism är VÄRRE än den andra.

Det står däremot att det är SKILLNAD på konsekvenserna.

Strukturell rasism är inget nytt. Alla borde veta vad det innebär och bara för att det finns undantag betyder det inte att det inte finns en struktur. Det är toppen på rasse-hierarkin som vill få alla att tro det. Hej SD, osv.

Och tyvärr får man ingen guldstjärna heller för att man lyckats fatta att det antagligen är värre för den enskilda individen att bli nedslängd från en bro än att inte få ett jobb. NÄ-HÄ?

Fast att en vit person ”bestämmer” vilken typ av rasism vi måste prata om kanske sticker i ögonen hos vissa? Även fast jag personligen håller med och förstår hennes poäng.

Det beror på hur man väljer att tolka det som står i slutet av sista meningen.

VI för mig är ALLA svenskar. Och det som vi inte ska rikta in oss på är att skapa/förstora upp ”invandrares rasism” till ngt unikt lr väsenskilt från den ”svenska rasismen”.

”Rasism är rasism” som så många basunerar ut i samma andetag som de tycker att LD m.fl. är dumma i huvudet som inte förstår det… Jo, ”vi” som tycker såhär att ”strukturell rasism” är ”värre” än ”rasism” tycker ju oxå det (att rasism är rasism) med den skillnaden att vi klarar av att tycka att alla människor är samma och inte tappar siktet på orsaken till att ”rasism” får fortsätta gro i lugnan ro.

Det är väl klart att den skitiga och öppna rasismen inte dör ut när den ”förfinade” rasismen genomsyrar hela samhället. Det är statusbelagt att befinna sig om rätt sida om en osynlig gräns för vithet/svenskhet/rikhet/statushet… är någon förvånad över att det bildas fler gränser ”längre ner” i statuspyramiden?

Men.
Så en liten pojke misshandlas av vuxna som gapar om hudfärg och det hela kallas ”hatbrott” men det behöver vi inte prata om eftersom det inte är ett strukturellt problem?
Så det ska bara pratas om när invandrare inte får jobb för att de inte har rätt namn?
Så vi ska heller inte prata om rasismen när den sker mot ”oss vita”?
Hatbrott är hatbrott oavsett vem den drabbar men en del ska bestämma när den är viktig nog att pratas om?
Men så bra, då ska jag tala om det för den arabiske unge herrn som inte fått jobb och som känner sig tvungen att skrika svennefitta efter mig varje gång jag passerar kiosken han hänger vid på min väg till Ica.
Han borde ju också känna en viss lättnad när hans problem, som arbetslös och diskriminerad, alltid kommer före andras problem, som att bli trakasserad pga hudfärg.

Ren och skär idioti!
Du kan bara inte förminska vad andra blir utsatta för, du kan förminska DINA problem, aldrig ANDRAS.
Förstår du det?
Har du respekt nog att ta till dig det?

ja precis. hatbrott är hatbrott. vem som utfört det är irrelevant.Det vi kan diskutera i det fallet är ju det här med hierarki och hur vissa hudfärger är ”bättre” än andra. Och makt. makt är viktigt. Killen som ropar svennefitta efter dig förtrycker dig inte. Jag förstår att det är obehagligt att utsättas för.

Jag har heller inte förminskat nån annans problem. Läs om inlägget igen.

Svara

Just det här resonemanget har fått mig att helt tänka om, både när det gäller rasism och feminism och annat. Visst blir jag fortfarande lika arg när invandrare förstår egendom och begår brott, och undrar i min enfaldhet ”vem som släppte in dem”, och lika arg blir jag på svenskar som förstör och är så himla (insert valfri fördom mot svennebanan). Men när man sätter in maktperspektivet, vem som faktiskt får gehör för sina fördomar vare sig de stämmer eller inte, så blir det annorlunda. Rasism och sexism är fortfarande rasism och sexism, men det får alltid större konsekvenser åt det ena hållet, och det får mig att inte reagera lika medhållande när någon säger saker i likhet med ”om jag ber en kvinna göra en macka är det sexism, men om hon ber mig byta olja i bilen så är det mitt jobb”. Tack för att du får oss att tänka efter!

//Emma Hå

”Vi behöver inte prata om invandrare som hatar varandra för det är inte ett strukturellt problem.”

Hannah Roenthal, som är Diplomat under Obamaadminstrationen med särskild inriktning mot antisemitism, har tre saker som hon tyckte hon lyckats särskilt med under sin tid:

1. Få Saudiarabien att få bort antisemitisk information i deras läroböcker.
2. Få Jordanien att börja lära ut om Förintelsen.
3. Få Svenska politiker att få upp ögonen för situationen för judar i Malmö.

Malmös judar utsätts för mer än 2% av alla främlingsfientliga hatbrott i hela Sverige, trots att hela Sveriges judepopulation motsvarar 0,23% (hur många som bor i Malmö finns ingen statistik på). Det sker nästan lika många hatbrott mot judar i Malmö som det sker mot judar i resten av landet. Ökningen har skett i paritet med att den muslimska populationen har ökat i Malmö. I år kommer hatbrotten mot judar enligt första halvårets räkning av öka kraftigt igen.

Att få upp detta på agendan har Rosenthal lyckats med, och media har skrivit spaltmeter om det (i motsats till vad viss rasistisk offermedia försöker få det till).

Det är väl ett bra exempel på när vi behöver prata om invandrare som hatar varandra (eller snarare invandrare som hatar andra invandrare), istället för att hålla tyst för att förövaren också är strukturellt diskriminerad? (Om denna rasism sedan är ett strukturellt problem låter jag någon som är expert på strukturella problem uttala sig om).

Så vad du menar är att muslimerna kränker judarna? Vart är källan till detta? Eller är tanken bara p.g.a. muslimerna blir fler och judarna kränks mer= muslimerna bär all skuld?
Kan lika väl bero på att i takt med att det blir fler muslimer krymper ”tålamodet” och solidariteten på ”etniska svenskar” som i sin tur kränker alla invandrare i större grad och då drabbas även judarna mer.

Jag säger detta med respekt och jag vill verkligen inte låta nedlåtande men din fråga gör mig både ledsen och orolig. Du kan omöjligt ha missat det hat som finns mot judar från de muslimska delarna av världen. Deras mål att utplåna Israel? Deras teser om den globala judiska konspirationen? Har du missat hela problematiken i mellanöstern? Varför tror du de har utfärdat en varning för judar att resa till Sverige i allmänhet och Malmö i synnerhet? Det säger en del om storleken, och vår oförmåga att hantera problemet när det till och med är känt i USA. För säkerhet skull så får jag väl tillägga att nej, alla muslimer hatar inte judar och ja, det finns dumma judar också.

Det är som sagt en väldokumenterat problem, både av svensk media och av utländsk media. Och som Lingon skriver – Malmö är ett av få ställen i västvärlden (d.v.s. utanför Mellanöstern, Malaysia, Indonesien och Afrika) där judiska intresseorganisationer varnar sina medlemmar att åka på semester till. Det är ett rätt skrämmande faktum och något som behövs diskuteras och lösas utan att folk skall försöka hitta apologetiska orsaker, för det leder bara till att SD vinner debatten på knockout, genom att alla andra framstår som världsovana (när det borde vara tvärtom).

Några länkar:
http://vlt.se/asikt/debatt/1.2078931-extrema-muslimer-bakom-de-flesta-hot

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hatbrott-satter-vardag-pa-prov_7559686.svd

http://www.sydsvenskan.se/malmo/malmobon-som-inte-kan-rora-sig-fritt/

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/sweden/7278532/Jews-leave-Swedish-city-after-sharp-rise-in-anti-Semitic-hate-crimes.html

http://www.washingtontimes.com/news/2010/mar/29/hate-crimes-force-jews-out-of-malmo/?page=all

http://diepresse.com/home/politik/aussenpolitik/546769/Skandinaviens-Juden-fuehlen-sich-nicht-mehr-sicher

Tack Marcus för din visdom …… hela Afrika tydligen är ett land och står som farligt för judar.

Löjligt att den som vill värna om en folkgrupp inte förstår att Afrika har tusentals sådana och vissa folkgrupper antigen har samma religion (Judaism) eller identiferar sig starkt med Israel…..

Alldeles för lätthänt misstag. Tyvärr är det nog att Europeiska judar buntar nog ofta alla afrikanska länder ihop. Förhoppningsvis är du mer uppmärksam nästa gång

Förstår nivåskillnaderna mellan strukturellt utövad rasism och interpersonell rasism (mellan olika invandrargrupper t ex.) Men ”behöver inte prata om invandrare som hatar varandra” ? Varför inte då, om detta är ett problem? Vill inte komma in och pika, undrar ärligt hur du menar?

Nu är inte jag den här personen (radikalgnu), men tänker att hen menar att det är historiskt belastat och jävligt rasistiskt i sig att använda den typ av ord om grupper som har använts som skällsord och är väldigt negativt laddade och kränkande för många.

Ja det håller jag med om. Men det är HUR orden används som är avgörande tycker jag, inte ATT de används. Jag tänker inte påstå att jag är fri från fördomar eller rasistiska föreställningar men jag använder inte nedvärderande ord OM specifika grupper.

Jag skulle tex aldrig kalla en kvinna för hora men har inga problem med att skriva eller säga ordet. (Att jag skrev det här just nu är alltså inte kränkande. Hade jag däremot kallat dig för hora så hade det varit en helt annan grej) förstår du hur jag menar?

oj, håller *verkligen* inte med. ett användande är ett användande, oavsett dina intentioner. t.ex. n-ordet bär med sig en vidrig historia och hemska konnotationer, inte minst för de som kallas detta så gott som dagligen. på riktigt, här spelar det inte egentligen så stor roll hur du själv resonerar – lyssna på de som drabbas. tolkningsföreträde, du vet?

är helt med radikalgnu här. ett tips är att inte använda sig av racial slurs överhuvudtaget, oavsett hur antirasistisk en anser sig vara.

Jag håller med om att tolkningsföreträdet inte är mitt, men jag har ärligt talat inte sett den här diskussionen på annat ställe än i pkmaffians blogg. Att ordet är problematiskt och absolut inte ska användas i vardagligt tal eller OM folk är jag med på, den diskussionen är ju gammal. Men att vi ska säga n-ordet istället är nytt för mig. Jag säger dock inte att du inte har bra poänger, för det har du, och jag skulle aldrig försvara någons rätt att använda kränkande formuleringar eller ord. Tvärtom. Men jag vet inte om jag håller med om att allt användande är just det; kränkande. (och givetvis så kan jag inte uttala mig om detta pga inte utsatt grupp osv men ni hajjar)

nej bara nej…

då är det alltså lika ok för en arbetslös svensk att vara rasist, eftersom denna inte har någon större makt i samhället och inte kan förtrycka någon?

om vi vänder på det så finns det självklart greker och andra med utländsk bakgrund som har höga positioner och mycket makt, så det du skriver att invandrares rasism inte påverkar någon (vilket den uppenbarligen har gjort i fallet med småbarnspappan…) för att de själva är så hjälplösa, harmlösa och ”nere på botten” det håller inte. det där är bara nåt du har fått för dig för att allt är lite mer ok om invandrare gör det, när vita är det minsta rasistiska eller sexistiska så är det det hemskaste som finns och det ska debatteras in i det längsta.

sen tror jag faktiskt inte det är många sverigedemokrater som är lika rasistiska som din pappa om man ser till hans kommentarer. du är precis som alla andra pk-feminister aftonbladethjärntvättad till att hata sverigedemokraterna, men att samtidigt försvara rasism från invandrare som i många fall uttrycker sig i mycket grövre former…wow säger jag.

1. jag försvara ingen rasism alls. var läser du det?
2. det är som jag påpekar i inlägget; skillnad på strukturell rasism och individuell sådan. Greker förtrycker inte andra systematiskt i sverige. I grekland är det en annan fråga.
3. jag behöver inte läsa aftonbladet för att vet avilka sverigedemokraterna är. Det räcker med att läsa deras partiprogram (speciellt hur det såg ut innan valet) samt följa hur de partivalda uttrycker sig samt beter sig i olika sammanhang.

Svara

Jag vill fortfarande höra ditt svar på hur ditt resonemang håller när alla vet att greker, hungrare, serber, turkar som vandrade in på 60 och 70 talet VISST har maktpositioner idag. Några av dessa MÅSTE (law of probability) vara med om den strukturella racismen!

Användandet av ordet ’neger’ i skriftlig beskrivning av andras fördomar tycker jag är ok däremot (bara då).

Du avslöjar dig genom ditt ordval.
Ingen annan än en hängiven SD-are (rasist – alla vet det, men somliga förnekar det – och fascist; det är vad Sd eftersträvar, det förstår alla som har den minsta kunskap om hur Tredje Riket uppstod) och bibeltrogen Avpixlatläsare använder ord som ”pk-feminist” och ”aftonbladethjärntvättad”.

Kan inte du ta en paus från Internet, eller kanske helst omvärlden öht och fundera över vilka värderingar du egentligen tycker dig stå för, och sen återkomma med en onyanserad analys?

Jag bor i en medelstor stad i Sverige. Denna lilla stad har tre områden som har haft eller har en hel problem. Jag håller på med samhällspsykologi och är även ideellt aktiv kring åtgärder. Jag känner till åtminstone ett område där det har blivit nödvändigt att hantera strukturell rasism mellan invandrargrupper. Låt mig börja bakifrån.

Den första stadsdelen består till stor del av människor som är födda och uppväxta i den här staden. De är, som Dahmer beskriver det, kritvita. Den här regionen har dock hög arbetslöshet, kriminalitet, drogproblem. Rasistiska grupper, Sverigedemokrater och kriminella gäng har rekryterat i den regionen. Den har hög isolering och ingen grannsamverkan. Inget socialt arbete sker i denna stadsdel.

Den andra stadsdelen består till stor del av nysvenskar eller förstagenerationssvenskar. Den regionen har omfattande ungdomskriminalitet och gängstrukturer som slår mot varandra. Det är den region med absolut största svårigheterna. Vi har arbetat med amerikanska modeller som använder gruppsykologi för att rekrytera gängmedlemmar och få dem att själva arbeta i regionen.

Den tredje stadsdelen är vad som skulle kunna kallas för mångkulturell. Den har stora grupper av nysvenskar av olika ursprung. Den regionen höll på att kollapsa för några år sedan, i stridigheter mellan olika grupper. Framförallt fanns det ett stort förakt mot människor som invandrat från Somalien. Men det tog en positiv vändning. Det som kunde slutat blodigt slutade i fred. Idag har regionen en stark grannsamverkan och en starkare gemenskap.

Vad har dessa tre stadsdelar gemensamt egentligen? De har alla påverkats av grupper mot grupper där ursprung, etnicitet, hudfärg ofta förekommit som element, men fattigdom, utsatthet och osäkerhet präglat människorna.

Egentligen har ursprunget ingen större roll utan det är människornas egna bedömningar om sig själva och den sociala miljön som kan skilja krig och gemenskap. Men fattigdom, utsatthet och osäkerhet är ett problem.

.. jag är svensk. Kritvit, svenskt namn, bra utbildning och är mer socialt begåvad än många. Jag får inget jobb ändå.
DET är ett problem i dagens Sverige. Att folk pekar på varandra och säger ”du får jobb för att du är Svensk”, ”du får jobb för att du är kvinna”, ”du får jobb för att du är mörk”.
Jag har gjort ALLT jag ska i det Svenska systemet, men kan inte ens få jobb som städerska. Och JA, jag söker aktivt jobb, och har gjort det i flertals månader nu. 5 jobb i veckan. Händer inte ett skit ändå.
Börjar fan bli förbannad på det här jävla landet som inte tar hand om NÅGRA av sina invånare, förutom politikerna och överklassen såklart.
Jävla SKÄMT TILL LAND VI LEVER I.

Fast att rasismen inte sträcker sig längre än näsan håller inte. Många har barn och då kan lätt rasismen överföras till dem som för vidare åsikterna till skolan, till andra barn – som får ta emot och skicka vidare. Så visst sträcker sig rasismen längre än näsan, oavsett strukturella problem eller inte maktproblematiken kvarstår alltid.

Så det är okej när barn mobbar varandra, för de har ingen makt i samhället? Vi behöver inte prata om detta alltså, det är okej att hata varann så länge vi inte kan utesluta varann från jobb osv. Kanske ett dåligt exempel men i slutändan är det ju vad du säger. Klart som fan det är ett problem och vi behöver prata om det, märker vi ju allra minst av det som nu hände i Malmö.

Tittar du på utrikesnyheter någon gång?
Har du någonsin hört talas om Gyllene Gryning, ett parti som får SD att framstå som kulturmarxister?
Deras framgångar skulle alltså INTE vara en del i den rasistiska tsunamivåg som sköljer in över hela Europa och snart har spolat bort hundratusentals människor och de skulle INTE vara en del i ett strukturellt problem och en strukturell rasism enbart för att greker inte skulle vara tillräckligt ”vita”????

Du pratar om julafton för SD men när du bagatelliserar rasism hos utomnordiska människor med att den inte är ett ”strukturellt problem” eller ingår i ett ”strukturellt sammanhang” så skapar du själv julafton och mer därtill för partier i ett antal europeiska länder, partier som är tio gånger mer extrema och fascistiska än vad SD är. Ungern och Ryssland är bara två exempel, men ungrare och ryssar kanske inte heller är tillräckligt ”vita” för att den här rasismen och högerextremismen ska vara ett problem i dina ögon? Sedan spelar det ingen roll hur många romska läger som rivs, hur många judiska kyrkogårdar som vandaliseras eller hur många muslimska kvinnor som får slöjan avsliten.

Att din pappa inte har makt att diskriminera någon i arbetslivet säger ingenting om vad som är ett strukturellt problem och inte. För det första har de flesta svenskar som ser ” nordiska” ut INTE HELLER någon makt att diskriminera andra i arbetslivet. De flesta svenskar är inte arbetsgivare eller personalchefer. För det andra förekommer det hela tiden i Sverige att människor som inte alls stämmer in i Hitlers våta dröm om den perfekta ariern på olika sätt diskriminerar människor på grund av ursprung eller förmodat ursprung. Eller tror du att det stod en rödfnasig person med fräknar bakom disken alla de gånger romer nekades att hyra bil på bensinmack enbart på grund av sitt ursprung i den uppmärksammade undersökning som gjordes ganska nyligen? Eller att det enbart är blonda, blåögda muskelberg till dörrvakter som nekar svarta män tillträde till krogen enbart för att de är svarta?

jag pratar om sverige och invandrare i SVERIGE. En invandrad sjukpensionerad grek i sverige kan inte utsätta nån för strukturell rasism.

Och ja jag vet vilka gyllene gryning är. Min bror är supporter. Jag vet mycket väl hur den strukturella rasismen ser ut och vilka uttryck den tar i andra länder. Det har jag aldrig bagatelliserat.

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *