Kategorier
diskussion & debatt

Vi lever väl för fan i Sverige?

Apropå skolavslutning i kyrkan: Hur många andra länder/religioner skulle visa sån hänsyn om man skulle flytta dit? Nu har jag aldrig brytt mig om att lära mig om olika religioner men några får väl inte äta griskött tex. Skulle dom ställa sig och laga griskött till mig bara för att JAG äter det? Skulle knappast […]

Apropå skolavslutning i kyrkan:

Hur många andra länder/religioner skulle visa sån hänsyn om man skulle flytta dit? Nu har jag aldrig brytt mig om att lära mig om olika religioner men några får väl inte äta griskött tex. Skulle dom ställa sig och laga griskött till mig bara för att JAG äter det? Skulle knappast tro det.
.

Det byggs moskeer och synagogor i sverige, men om en kristen svensk skulle åka till irak och vilja bygga en protestantisk kyrka, vet du vad de skulle göra då? De skulle skjuta personen och hänga upp den i ett fotbollsnät.


Varför drar man alltid in vad andra länder skulle göra eller hur vi skulle ha det om vi flyttade utomlands i sådana här diskussioner?  Ja, jag skulle antagligen få leva utan gris om jag flyttade till t.ex Iran. Och kanske utan kyrka i Irak.

Men vi lever väl för fan i Sverige?
Detta fantastiska land som välkomnar mångkulturen och värnar om sina medborgare. ALLA sina medborgare. Mitt Sverige är färggrant och vackert, öppet och accepterande – i spetsen och en förebild för resten av världen.

Ville jag bo i ett land som förtrycker sina medborgare så hade jag flyttat till Afghanistan eller Iran.  (Fast nu fick jag ju veta att det faktiskt finns kristna och kyrkor i både Irak och Iran. Och Svenska Kyrkan finns ju i de flesta länder samt svenska församlingar och samhällen)

Vad som också gör mig förbannad är människor som sprider hat, fientlighet, fördomar – i kärlekens namn. I Sveriges namn. I Patriotismens namn. Som gömmer sig bakom att de ”värnar Sveriges kultur” men som egentligen är så förblindade av hat och lögner att de inte kan se ordentligt. Tyvärr lyckas de påverka tusentals med sin propaganda. Och det skrämmer mig nästan mer än det gör mig arg.*

Vill vi leva i ett land som inte respekterar sina medborgare eller ett land som vägrar ta hänsyn till minoriteter? Inte jag iallafall. Nej, jag är stolt över Sverige och svenskarnas öppna attityd.

/patriot

Efter USA så är sverige det land i världen som tar in flest invandrare. Vet du att de får ett kort av migrationsverket som laddas med pengar varje månad? De får hjälp med att hitta bostad och bidrag så att de klarar sig.
.
Låt oss säga att det blir krig i sverige, något random land får för sig att bomba ner hela sverige. Kan du vara vänlig och tala om för mig vilket land som då skulle ta emot svenska folket med öppna armar? Ge dem tak över huvudet och pengar så de har mat på bordet? Vilka?!
Det finns nog en hel del länder ska du se. Fast det är ju inte poängen. Vi kommer nog aldrig hamna i en sådan situation. Vi är privilegiade, bortskämda nästan. Vi har tur och det är inte mer än rätt att vi gör det vi kan för resten av våra världsmedborgare. Poängen är ju att Sverige är ett land som värnar om människor och mänskliga rättigheter.

Jag förstår inte; Är Irak, Iran osv ideal att eftersträva? Eller hur menar man?

Får liksom lite nazistvibbar när vissa tycker att enbart etniska svenskar ska ha rättigheter. Fuck alla andra medborgare. Fuck alla andra skattebetalare liksom.

*citat från ”Patriotism, nationalism och kärleken till Sverige”

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi lever väl för fan i Sverige?”

"vissa tycker att enbart etniska svenskar ska ha rättigheter"

jag tycker att icke etniska svenskar inte ska ha flera rättigheter än etniska. för så är det faktist inte.

håller med, men det där med att man i vissa skolor tar bort seden fira avslutningar i kyrkor, att man inte får sjunga nationalsången eller inte hissa svenska flaggan- det är rent åt helvete på tok!

TYVÄRR har nationalsången och svenska flaggan fått en dålig stämpel, för att nazister och andra främlingsfientliga människor är så kåta i att använda dem i sin propaganda.

Men Sveriges nationalsång och flagga är ju egentligen fina symboler för vårt fina land!

Och borde med all rätt få lov att sjungas/hissas, även fast vi har många invandrare här!

DANIEL — förklara gärna på vilket sätt icke etniska svenskar har fler rättigheter än de etniska? Jag väntar med spänning på ditt svar.

ANONYM — Att fira avslutningen i kyrkan är att pracka på den kristna läran på de som inte är intresserad. Det betackar vi oss för. Det är inte ens tillåtet.

Att sjunga nationalsång eller hissa flagga är inte förbjudet nånstans. Och jag har aldrig mött någon, svensk som invandrare som tycker att det är fel eller konstigt. Det är ofta smårassar som hävdar att det är det. Antagligen för att DE upplevt att folk inte tycker om när DE gör det.

Jag håller med dig faktiskt. Vissa människor som kommer med sina läskiga påståenden om att "Iran har det si och andra länder har det så!". Så man ska sträva bakåt i utvecklingen? När ens gräsmatta är finare än grannens så ska man sluta klippa den eller vad? Om grannen har dammråttor i sitt hem, går du och skaffar det också bara för att ditt hem då FÅR vara lika skitigt?

Jag håller självklart med om att vi ska ha öppna armar och sinnen för andras kulturer, seder, religioner, traditioner och liknande. Men det känns lite konstigt att det skulle gå på bekostnad av vår "kultur" ….

Nu säger jag inte att det är så. Men ibland känns det som om det kan vara på väg att bli så.

Du talar ofta om det här med barnuppfostran och då är det ju en extrem kulturkrock som blir svår att veta hur man ska ställa sig vid.

Om vi tillåter en kultur och tradition, måste vi inte då tillåta det andra som kommer med invandrare?

När jag gick ur nian ( bra många år sedan) 🙂 då fick inte vi sjunga nationalsången. Anledningen till det var att invandrarna tog illa upp. Då blev man riktigt förbannad, både på invandrarna & rasisterna!

jenny — frågade du verkligen "invandrarna" (och alla då?) om de tog illa upp och isåfall varför?

angelica — att välkomna och acceptera andra kulturer innebär inte att bortse från lagar. Och tro det eller ej, men de flesta invandrare och flyktingar är precis lika laglydiga som du eller jag.

Sen undrar jag hur du menar att det sker på bekostnad av vår kultur? Vad är det i vår kultur som går förlorat iom invandringen tänker du då? Och är det alltid dåligt att vår egen kultur förändras? Jag tänker på allt fint och gott som invandringen fört med sig. Jag vet inte med dig, men jag tycker det har blivit sju resor BÄTTRE i sverige de senaste 100 åren! 😉

Men LD du kan ju mycket om USA, kan du inte säga hur det är i USA? För mig veterligen är de inte bakåt i utvecklingen eller förtrycker medborgare, och samtidigt så har de MASSOR av invandrare och olika kulturer, så det vore intressant att veta hur de tacklar det med liknande "kulturkrockar" som vi.

Att invandrare tar illa upp är skitsnack, de gör inte det!!! Nu har jag visserligen fått veta att ateister kan ta illa upp och då ska man ju respektera det, men invandrare, NEJ.

Många smårassar och dyl påstår dock det för att kunna surfa vidare på den vågen. Men så är det inte.

(förlåt, hann nog inte skriva klart min kommentar såg jag… hade en ledsen bebis)

I vår kultur räknar jag att ha skolavslutningen i kyrkan även om vi inte ber till gud.

Att fira jul, gå luciatåg, påskpyssel etc. Och ja – jag vet att det är i jesusnamn från början, men det är få som firar jul för jesus eller målar ägg för honom =) haha

Vi är så noga i Sverige att vi ska låta andras kulturer och traditioner komma före att det känns som om vi inte längre "vågar" låta vissa saker vara som de varit för att vissa andra inte tycker om det.

Verkligen är det ju inte alltid dåligt när saker ändras, det gillar vi… men vissa saker vill jag inte försvinner. (andra håller säkert inte med mig)

fast vänta… *s Är det svensk kultur att ha skolavslutning i skolan?? det visste jag inte! 😉

Sen undrar jag på vilket sätt andra kulturer får komma före? Hur menar du då? Du vet väl att beslutet att ta bort religionen ur skolan inte har nånting med invandringen eller andra kulturer att göra…?

Och sen som du själv säger, så är det ju högst subjektivt vad man vill ska ändras och inte. Men faktum är ju att våra traditioner eller kulturer på inget sätt är hotat. Som jag skrivit tidigare, så har vi ju ett eget ansvar. Det är ju liksom inte olagligt att gå i kyrkan eller fira jul!

Håller med till 100%

Dessutom är inte obligatoriska kristna inslag i skolan dumt enbart för att det är fel mot de med annan religion, utan för att skolan helt enkelt borde vara sekulär, på samma sätt som staten. Och hur många etniska svenskar är det för övrigt som är kristna nu för tiden?

Älskar sådana människor som är så okunniga 🙂 För det första finns det knappt något SVENSKT. Köttbullar som alla påstår att det är SVENSKT kommer från början från Grekland. Alltså Sverige är ett land som inte hade haft ngt utan alla invandrare som kommit hit. Sedan måste jag säga att jag med helsvensk och kristen uppväxt HATADE skolavslutningarna i kyrkan. Jag tycker att det är bra att de slutar tvinga på folk någon jävla kyrklig rutin från barndomen. För ska inte kyrkan vara öppet för de som vill och behöver det och inte för att tvinga ungar?

En liten kommentar:

Det finns kyrkor i Irak. Det finns kristna i Irak. Det finns förmodligen protastantiska kyrkor i Irak eftersom kristendomen är den i särklass mest missionerande religionen. Överallt har "vi" kristna rest och tvingat över troende till vår religion i utbyte mot mat och medicin. Vi är inte så jävla underbara.

Mkt bar inlägg LD. Det känns som först kastar man ut sig skit om andra länder och sen ska Sveriga göra samma sak.

En sak måste jag också säga. Hela den här "om vi flyttade till deras land" harangen är väldigt tröttsam. Hur bra är svenskar att ta sedan dit vi kommer när vi åker till egypten och går runt i linne och hotpants mitt inne i Kairo. Inte för att jag tycker att vi ska behöva klä oss annorlunda men poängen är att vi gör ungefär som vi brukar och då är vi ändå där frivilligt och under en kort period. Svenskar som flyttar till Spanien startar egna små samhällen och egna skolor etc (även om det kanske inte är eftersträvansvärt). Det är en mänskligt att i en utsatt situation ty sig till det som man känner igen och det botar man ju inte genom bestraffningar.Om nu invandrare hade gillar krig, konflikter, diktatur och brott mot mänskliga rättigehter så hade de väl knappast betalt 100 000 per person (för så mkt kostar det) för att komma till Sverige?

Sen uttalar sig folk om massa länder som de har noll och ingen kunskap om tex IRAN. Jag har själv varit i Iran och jag vet att det finns kristna och judar där. De får ha sina egna skolor om de vill och det finns en jättekyrka mitt inne i tehran. Kristna och judar får framställa vin för eget bruk och dricka det men inte sälja till muslimer. Nu är Iran ändå ett av de mer stränga länderna, även mot sina egna medborgare och har många fel och problem men det är inte så att alla iranier njuter av deras system tvärtom. Många övervägande muslimska länder som Syrien. Libanon, Tunisinen, Egypten, Marocko, Dubai, Irak, Turkiet, Bosnien, Kosovo, Albanien etc. får man klä sig som man vill. Det är väldigt få muslimska länder som har relger för det.

På tal om grisätandet så är det såklart värre att tvinga äta ngt man inte vill än att inte få äta något som man brukar. Tex värre för en vegetarian att tvingas äta kött än för en köttätare att äta vegetariskt.

Om ni läser historiaboken: "Sverige genom tiderna!"

som är skriven av en Svensk oxå! Ska ni ser/lär mkt om eran historia åtmistone! Vikingar för flerahundra år sen seglade genom sea caspien till norra IRAN; och bosättade sig bildade familj/städer! Ni är mera broende av oss! Iran lånade pengar ( som fortfarande är inte bättald)i 70 talet till SV för att bygga nya vägar/motevägen!Sv lever/tjäna pengar på vapen indosturi( svarta/vita affärer med Iran!)om ni kan leva i lung och ro tackvare mkt andra faktorer! Tänk om Iransregim blir ändrat, och nya regimen kräver lånet tillbaka! Det blir inte roligt för er! Kom ihåg alla vi människor behöver varann för att leva! Va lite snällare!

SARAH — tack för en riktigt bra (och lärorik!) inlägg! Jag erkänner att jag vet pinsamt lite om just Iran, däremot vet jag att de andra länder som du räknar upp är väldigt liberala och accepterande! Jag förstår inte vad fördomen kommer ifrån att alla muslimska (eller dyl.) länder skulle vara så rigida?

Och som du påpekar; hur många av OSS tar seden dit de kommer? :thumbup:

ANONYM – tack för ett bra boktips! Och du har rätt – vi är ALLA beroende av varandra.

fy fan vad jag håller med dig. Det värsta jag vet är de som liksom tycker att deras kärlek till sverige hänger ihop med främlingsfientlighet. För mig är det helt tvärtom. Jag ÄLSKAR sverige av hela mitt hjärta. Tycker vi lever i ett fantastiskt land (givetvis har det brister) men den kärleken står inte på något vis i konflikt med invandrare (!!??!), tvärtom. Det är underbart att vi kan erbjuda människor som inte har varit lika lyckligt lottade att komma hit och dela vårt fantastiska land! Det är inte MITT land mer än någon annans!

Det är intressant med folk som förutsätter att andra länder är fulla av okultiverade barbarersom påtvingar andra deras smak, tycke och sedvänjor, men samtidigt hävdar att skolavslutning är i kyrkan är en del av svensk kultur. Det är snarare en sedvänja som enligt en del skulle kunna uppfattas som att Sverige varken är sekualariserat eller utan statsreligion, vilket vi faktiskt är sedan 9 år tillbaka.

Jag håller med dig Lady Dahmer! Dessutom är jag otroligt trött med folk som använder sig av retoriken "om vi åkte till deras land" och så har man inte en jäkla aning om hur man faktiskt skulle ha det i det landet. Nu kan jag inte mycket om Iran, men jag känner till att man har kyrkor där. Däremot känner jag till Gambia som är muslimskt till 90 %. Där har vi svenska kyrkan i all sin prakt. I hela landet säljs alkohol på supermarkets, pubar och dyligt.

Det går så långt att det finns delar av Gambias stränder där Gambianer inte tillåts besöka alls. De är till för oss västlänningar som kommer dit som turister.

Från ditt inlägg:

"Hur många andra länder/religioner skulle visa sån hänsyn om man skulle flytta dit? Nu har jag aldrig brytt mig om att lära mig om olika religioner men några får väl inte äta griskött tex. Skulle dom ställa sig och laga griskött till mig bara för att JAG äter det? Skulle knappast tro det."

Faktum är att det visst går att få griskött i muslimska länder. Det finns kristna i alla länder som väljer att föda upp grisar och äta det köttet. Men så är det en himla skillnad som någon kommenterat ovan om att tvingas äta något man inte vill ha, än att inte få något man vill ha. I Gambia är det till exempel brukligt att äta till exempel fårtestiklar och lammögon, det är något av en delikatess där. Precis som surströmming och blodpudding är brukligt i Sverige, trots att många invandrare (eller svenskar heller för den delen) ens skulle sätta tänderna i det. Jag lovar att om man reser till Gambia så kommer ingen att tvinga i dig varken lammögon eller fårtestiklar!!

Sen vill jag ställa frågor till några av de som kommenterat detta inlägg:

Daniel: Exakt vilka rättigheter har "icke etniska svenskar" jämfört med "etniska svenskar"?

Anonym i kommentar 6: Jag tror att det du kritiserar är att det finns Svenskar som inte vill att vi ska fira avslutningar i kyrkan av olika skäl. Annars vill jag veta VILKEN invandrare har du NÅGONSIN hört som sagt sig vilja förbjuda den här traditionen? Sedan vill jag också veta vem som sagt att vi inte ska tillåtas hissa den svenska flaggan?

Angelica: Vad exakt har blivit på vår bekostnad? Du skriver: "I vår kultur räknar jag att ha skolavslutningen i kyrkan även om vi inte ber till gud.

Att fira jul, gå luciatåg, påskpyssel etc."

Det här med kyrkan är det ju många Svenskar som inte längre vill, eller vilken invandrare exakt är det du menar som har sagt att den tar illa upp av det? Och i så fall; menar du då att den invandraren är språkrör för alla invandrare vi har? När det gäller de andra traditionerna du talar om. Vad menar du? Får du inte fira jul, gå luciatåg eller påskpyssla? Det har jag inte ens hört talas om. Vilken planet bor du på egentligen?

Lizzy, Alexandra, Danitra: :thumbup::love:

För övrigt Lady Dahmer: Bra inlägg!

Du har rätt, dt handlar om en massa små bittra smygrasistiska svennebanan människor som väldigt gärna drar hela skolan till kyrkan till jul, påsk och lite när som helst av ren och skär illvilja för att de roar dem att "blattarna" känner sig kränkta utav det.

Varför skulle etniska svenskar ha fördelar? Helt jävla vrickat. Skulle mitt tyckande och varande vara mindre värt för att jag är dansk? förmodligen inte, för jag är vit. Och det är det som det egentligen handlar om, färgen, och inte alls vart man är född eller vilken kultur man tillhör.

Jag vill inte heller att mina barn ska släpas i kyrkan, för jag tror inte på gud, jag vill inte att mina ungar ska släpas med på kyrkliga eller religiösa aktiviteter för lär han det sig inte hemifrån så varför i hela helvete skulle skolan få lov att skola in dem i det?

Btw, skulle ni som prompt vill ha era ungar släpade till kyrkan tycka att det var ok att det var skolavslutning i en moské?

ANNA — om jag ska vara helt ärlig så tycker inte jag ens att man ska ha religionskunskap som ÄMNE i skolan förräns möjligtvis gymnasiet och då som tillval. (på sin höjd högstadiet) – jag tror inte det är bra att babbla om gud och religioner med barn som är så unga. Iallafall är det ett ställningstagande som bör tas av en förälder. Barn är så påverkningsbara.

Jag ska försöka undvika att skriva en uppsats; men, kultur är inget statiskt fenomen utan under ständig förändring. Det betyder att det är meningslöst att "värna om den Svenska kulturen". Vår kultur påverkas ständigt av faktorer utifrån, vi lever trots allt i globaliseringens tidsålder. Vi tar med oss influenser från våra solsemestrar i Thailand och Latinamerika. Vi påverkas av till exempel också av ekonomi, kommunikation och multimedia.

Jag känner mig lika svensk när jag äter McDonalds som jag gör när jag äter Kalles kaviar på Falu rågrut.

Lady Dahmer: jag håller med, fast jag tycker att man ska ha religions kunskap, fast i 8:an, 9:an någon gång och det ska läggas fram som sagor, inte som fakta. När jag gick i 1:an så presenterades religion som fakta, vem fan sitter och tutar i 7-åringar sådant, de borde nästan få en smäll på käften (typ).

jenny — frågade du verkligen "invandrarna" (och alla då?) om de tog illa upp och isåfall varför?

Svar: Nej det gjorde jag inte. Det var lärarna som informerade oss innan att vi inte fick sjunga den eftersom invandrarna kunde ta illa upp. Så långt som till att fråga dom tänkte man inte då..

Jag ser att jag fått "svar på tal" här… och jag vill bara säga att för att inte tolkas som en rassewannabe eller typ svennebanan så drar jag mig helt enkelt ut ur denna diskussion då min åsikt nog inte är så välkommen här… Och även om den är det så kan jag inte formulera mig på ett tillräckligt bra sätt för att den inte ska misstolkas. =)

Jag sparar min energi till andra diskussioner istället. =)

Lady Dahmer: Jag följde ditt råd och skrev ett eget inlägg också:

http://tonarsmorsa.se/2009/08/20/mangkulturen-har-berikat-mitt-liv/

Angelica: Ja, man väljer ju själv sina strider. Men jag tycker det är trist att man "häver ur sig" en massa saker och sedan inte kan ta en diskussion, eller i alla fall förklara vad man menar… Det är just sånt som just har en förmåga att sprida fördomar vidare.

För övrigt ser jag att det här är en mycket sansad och "bra" debatt i denna blogg utan personangrepp eller namecalling, typ: "rassewannabe eller typ svennebanan"

Men, som sagt, du väljer ju själv.

Detta är nog en av de mest sansade debatter jag stött på på nätet. Kan detta bero på att LD har många toleranta läsare med olika erfarenheter. Det är ju så att om man alltid lever precis som normen i samhället så tycker man ju inte att den utgör något problem. Sticker man däremot ut näsan så känner man trycket. Om man upplever att många olika människor tycker att man hår åsikter som är odemokratiska så kanske man bör åtminstonde tänka över om det finns en grund till detta.

Känslan av att "det sker på bekostnad av vår svenska kultur" visar ju bara hur osäker man är på just vad det innebär att ha en svensk kultur. Tips: flytta utomlands så kommer du känna hur svensk du är;).Och vad som är svensk kultur för dig behöver inte vara det för någon annan. Det hade varit rimligt att säga att det sker på "svenskar" bekostnad om majoriteten av alla svenskar var troende och man istället för att fira skolavslutning i kyrkan hade flyttat den till tex en moskeé eller synagoga. Att religionen får en mindre plats i skolan är en naturlig utveckling, innan hade vi mogonbön i skolan tex. Som LD sa så kan man ju pyssla kring andra saker något som faktiskt ALLA barn kan glädjas åt. Annars har man åsikten att vissa barn ska ha företräde i skolan pga vilken bakrund eller religion de har. Är det rättvisa? Ska barn redan från början lära sig attd de utgör någon form av undantag och inte är lika viktiga och bör hålla sig i bakgrunden? Vi har många personer som faktiskt bott i sverige i merparten av sitt liv, hela livet eller i flera generationer men inte känner sig svenska. Frö att de definieras som annorlunda och för att alltför många människor inte accepterat att svenskar inte längre har ett speciellt utseende eller religion. Eller så kan man som jag och Fatou ha ett svensk ursprung men en annan religion eller annan anknytning till något annat land.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *