Kategorier
diskussion & debatt

Vill vi verkligen ta seden dit vi kommer?

På mitt amerikanska seriemördarforum pågår just nu en diskussion om flyktingar som fått pengar genom donationer och många uttrycker missnöje över detta i och med att det finns amerikanska medborgare som svälter. Varför inte ge dem pengar liksom? Tonen är att I bet if I went to their country, I wouldnt get shit.  Nej kanske inte. […]

På mitt amerikanska seriemördarforum pågår just nu en diskussion om flyktingar som fått pengar genom donationer och många uttrycker missnöje över detta i och med att det finns amerikanska medborgare som svälter. Varför inte ge dem pengar liksom? Tonen är att I bet if I went to their country, I wouldnt get shit.  Nej kanske inte. Men är du inte glad att du inte bor där?

Det där stöter jag på då och då, i diverse diskussioner som behandlar invandrare, främmande kulturer eller religion. Att ”om jag åkte till DERAS land så skulle jag minsann vara tvungen att göra si och så! De får fan anpassa sig efter VÅR kultur/religion/mat/åsikter/whatever”.

Och då tänker jag att jag är glad och tacksam och STOLT över att jag bor i ett demokratiskt land där vi – folket – har fri vilja, rätt till våra åsikter, rätt att yttra dem, rätt att tro på vad vi vill och rätt att klä oss som vi känner och tycker är rätt. Jag är stolt och tacksam över att bo i ett land som värnar om den enskildas rättigheter och som respekterar och accepterar olikheter.

Jag fattar liksom inte. Nej, i Iran skulle jag vara tvungen att ha slöja. Nån annanstans burka. Eller liknande. Men i Sverige råder det frihet. Friher för alla.

Passar inte det – STICK! Om du nu vill bo i ett land där man måste anpassa sig efter en norm, man måste tro på samma sak och man måste ”ta seden dit den kommer” … jamen ta ditt pick och pack och ditt arsle och flytta till Iran. Eller nåt annat av dessa länder som du drar till med i dina exempel. Om du vill att Sverige ska följa deras exempel varför inte bara dra dit direkt istället för att tvinga på din trångsynthet på mig?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vill vi verkligen ta seden dit vi kommer?”

Bra skrivet! Håller verkligen med.

Däremot gillar jag inte att svenska traditioner byts ut eller tas bort, som till exempel så firar inte skolorna här i valdemarsvik, avslutning i kyrkan längre eftersom vissa är muslimer. Sedan får man inte sjunga nationalsången. Fast det är givetvis inte "deras" fel, utan Sveriges – så då förstår jag inte hur man kan vara så hemmakär, egentligen, när man klagar på dessa saker, vilket många rasister gör.

Vill även förtydliga -så att ingen hoppar på mig- att jag absolut inte, under några som helst omständigheter, tycker illa om utlänningar. Jag vill gärna välkomna dem med öppna armar och jag tycker det är super att de som måste/vill, får bära slöja osv.

Så, då var det klart 😛

Jag håller med om att i sverige ska man vara fri att göra som man vill, vi måste respektera varndra oavsett om vi är lika ller olika.

Men jag har hört invandrare säga att svensk mat är äcklig, svenskar är äckliga och t kvinnorna i det här landet är lösaktiga horor, det är absolut inte ok,respekten ska vara ömsesidig.

Mammabecka: att inte få sjunga nationalsången är direkt löjligt, hur myckt ska man behöva trippa på tå egentligen? Men att inte ha avslutningar i kyrkan tycker jag bara är bra, alla svenskar är inte kristna heller, långt ifrån. skola och religion ska inte beblanda sig alls tycker jag, jag är inte troende och har aldrig varit men när jag gick i lågstadiet så hade vi religionskunskap (alltså lärde oss att gud fanns) vi gick i kyrkan till påsk och lärde oss allt om jesus och varför vi firade påsk, som att allt vore sant, som att det vore fakta.

Jag tycker att det är viktigt att skola och religion hålls separat med tanke på att barn är mer lättpåverkade än vuxna och alla borde få bilda sig sin egen uppfattning istället.

skitbra skrivet tjejen!!! Sjalv bor jag i Grekland sen 15 ars alder. (dvs manga ar):p forstar dej till 100 %!!!! iof ar det lixom tvartom for mej,men nar vi under nagra ar bodde i Sverige sa hadde vi de skitjobbigt o var "tvugna" att flytta tillbax…. de ar en stor grej du tar upp o de ar tufft av dej!Go girl!!! ;o)

anna — becka — jag håller med om att skolan och kyrkan ska hållas separat. Jag växte upp och var rädd för gud och hade dåligt samvete för att jag inte var "god" osv. Ingen i min familj är troende så allt sånt fick jag från skolan. Jag vill inte att min dotter ska växa upp med kristendomen som norm.

att man inte får sjunga nationalsången är löjligt, men som sagt — det är ju inte invandrarnas fel. Jag har ALDRIG mött en invandrare som tycker att det är fel att man älskar sitt land.

ang. åsikter så tycker jag ändå — trots respektlösheten – att det är fantastiskt att man FÅR tycka som man vill här. Man FÅR tycka att jag är en hora utan att bli stenad eller fängslad! s

lena? grekland? Vart? 🙂

Det här var nog det bästa jag läst på länge! Riktigt bra argument och bra formulerat. Måste även hålla med det du skriver här bland kommentarerna att skolavslutningen inte bör vara i kyrkan. När jag gick i låg/mellan/hög-stadiet hade vi alla våra avslutningar i aulan, helt rätt tycker jag! Skolavslutningen har ju ingenting med ens religiösa tro att göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *