Kategorier
Tjock verklighet

Ang. Överviktiga som kostar pengar

”Men det är ju faktiskt ohälsosamt med övervikt” NÄ MEN DRA MIG BAKLÄNGES DET HAR JAG AAAAALDRIG HÖRT FÖRUT TACK FÖR ATT DU BERÄTTADE sa ingen tjock människa någonsin. Hörrni, apropå argumentet att vi tjockisar kostar samhället en massa pengar som vissa drar till med, ja jag vet de är ju helt slut i huvudet, […]

”Men det är ju faktiskt ohälsosamt med övervikt” NÄ MEN DRA MIG BAKLÄNGES DET HAR JAG AAAAALDRIG HÖRT FÖRUT TACK FÖR ATT DU BERÄTTADE sa ingen tjock människa någonsin.

tjock och snygg och kickass

Hörrni, apropå argumentet att vi tjockisar kostar samhället en massa pengar som vissa drar till med, ja jag vet de är ju helt slut i huvudet, men tyvärr drar de sig inte för att visa upp sin bristande empati. Så därför ska jag berätta vad som kostar samhället pengar. Män. Män kostar samhället och vården miljarder kronor. Vad ska vi göra åt det? Vill vi skattebetalare verkligen betala för deras framfart?

Andra som kostar pengar är gamla människor. De bryter lätt höfter och blir ofta sjuka. Barn kostar massvis. Elitidrottare. Ryttare… Bilförare! Vad ska vi göra åt dem? Ska de bara få kosta en massa pengar? Män som kör bil, bara där har vi ju massvis att spara in på om vi ger dem körförbud. Och alla som är med i olyckor pga larv med bilen kanske ska få börja bekosta sin vård själva? Vad säger ni? Är det fascist vi vill ha? En människosyn där ditt värde mäts i vad du kostar och inte kostar samhället? Vad gör vi med de som kostar mest? Är det avlivning eller kör vi bara iväg dem?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

64 svar på ”Ang. Överviktiga som kostar pengar”

Du, måste få lätta på hjärtat. Jag tror att jag skrivit en kommentar här för ett par år sedan (däremot finns mina uppgifter redan inlagda så jag kanske skrivit några fler? Minns inte!), som jag skäms för så otroligt numera. Det var när jag fortfarande var hjärntvättad av patriarkatet och trodde alla feminister var dumma i huvudet (särskilt tjocka sådana – japp, usch). Jag försökte liksom ”sätta dit dig” med en snäsig kommentar som jag minns att du gav ett svar på som istället satte dig mig – självklart för att jag hade FEL och du hade RÄTT. Jag sporad-läste din blogg för att ha någon att bli provocerad av – HUR DUMT ÄR INTE DET? Ju mer jag läste, desto mer började jag känna igen mig och plötsligt, för typ 2+ år sedan var det som att jag fick en awakening och suddenly satt jag och höll med om varenda inlägg du skrev och jag började själv se strukturerna i samhället som hade normaliserats mitt framför mig i nästan 20 års tid. JAG KAN INTE TACKA DIG NOG. Rekommenderar ALLA att följa dig för du är ta mig fan helt otroligt fantastisk och nödvändig och jag har nog, som din beskrivning berättar, blivit lite kär i dig. HEJA VAD DU ÄR BRA, och förlåt för min kommentar som du förmodligen inte ens minns, kan inte föreställa mig hur många liknande du tvingas ta emot från idioter. Du är en hjältinna

Haha, jag är likadan!
För något/några år sedan ondgjorde jag mig över ”hen” och jag skulle aaaldrig använda det och fy fan vilket fånigt ord etc etc.

Jag använder det inte i dagligt tal. Än.
Men! Jag har , hör o häpna, använt mig av det skriftligen, inte en, inte två, utan flera gånger! Jag har insett behovet av ordet, hur jävla behändigt det är.

Att kunna tillstå att man har haft fel, att man sagt fel eller whatever, är en styrka!
Jag har mycket att tacka LD för. Hon har verkligen öppnat mina ögon.

Ja, våldäcksmän, mobbare, vandalism och kriminalitet, försurning av sjöar, knarklangning? Det verkar inte provocera en kotte i gämförelse.Där kan vi snacka svarta hål vad de gäller kostnader på samhället. Varför ska mina skattepengar gå till polisstyrkor bara för att pantade män till huliganer ska dricka öl, slåss och kolla fotboll?

Jaa! Fucking meningslösa (enligt mig) sportevenemang där jättebebismän måste vallas och passas för att inte slå sönder hela stan. Hur dyrt är inte detta?

Har ett purfärskt exempel från makens jobb. Där finns en man som tycker illa om överviktiga. Han pratar ofta om hur förbannad han är på alla tjocka fula latmaskar, särskilt om de är kvinnor. En dag sa han till maken (som är överviktig) att han blir så jävla arg när han tänker på att han jobbar och sliter och betalar skatt och så ska de där feta latmaskarna få fortsätta vara tjocka och använda hans skattepengar när de blir sjuka istället för att göra nåt åt sin fetma. Tjockisarna ska fan betala sin egen vård, tyckte han. Är det självförvållat så är det!

-Men hörrdeu, sa maken. Du drattade ju omkull på fyllan för ett tag sen och bröt tummen så du var tvungen att vara sjukskriven i 6 veckor. Skulle du betalat den vården själv då menar du? Det var ju självförvållat? Eller är det bara tjocka du tycker så om?

Vad svarade han på det? Ingenting, skrattade lite osäkert bara, men nästa lunchrast var han igång och ondgjorde sig över de där förbannade tjockisarna igen.

Hahaha, ja exakt! Men de kostnaderna hör man ju ingenting om?! Men det går bra att prata illa om tjocka människor och förklä det fettföraktet med att man är orolig över att de belastar sjukvården. Man häpnar ibland över människors korkade idéer….

Ja, folk i allmänhet avskyr tjocka människor. De bryr sig inte alls om oss och de vill oss inte alls väl. De spottar på oss och sen tittar de på oss med förnärmade koögon och bah: Vadå det är ju bara för din egen skull jag spottar på dig! And BTW, du vet väl att det är farligt att vara tjock, du vet väl att din övervikt inte är hälsosam, du vet väl att… 😉

För att inte tala om de skattepengar som går till en massa skruvtrutars festligheter och kalas. Tänk va Melodifestivalen och liknande tillställningar måste kosta (har visserligen inget med vården och handlar om vår tv-avgift, men va fan har sådan underhållning med public service att göra?!?!?!?)

Så att tjocka skulle kosta mest för samhället är rätt ologiskt för vem som helst som ser helheten

Tycker dock att evenemang kan behövas ibland, lite som att unna sig en choklad mitt i veckan även om det ksnske inte var livsnldvändigt. Min hela poäng är att det finns stora sympatier för kriminella? Hur kommer det sig att folk är så toleranda mot personer som misshandlar och har sönder men inte mot andra? Våldsamt beteende bortförklaras med, de hade det svårt. då är det oftast män som vandaliserar och misshandlar. Men de som kan komma att behöva sjukvård anses vara större belastning än de som begår våldsbrott på person eller egendom.

Du är underbar! Önskar att jag hade feminister i min umgängeskrets att diskutera sånt med. Fast jag bor i Stockholm så det borde inte vara en utmaning att leta rätt på nätverk egentligen. Du har så rätt i ditt inlägg.

En intressant sak som jag läste i en artikel (kommer tyvärr inte ihåg vilken det var) är att föreställningen att rökare kostar samhället mer än icke-rökare är en myt. Eftersom icke-rökare oftast lever längre så kostar den vården mer under en livstid än för folk som röker. Tveksam om alla dessa människor som blir förbannade på att överviktiga skulle kosta samhället mer själva är beredda att börja röka för att föregå med gott exempel och minska bördan på skattekostnaderna…

haha! så intressant, undrar vad skattespararna tänker om detta! vill gärna höra om det är någon som sitter och gnisslar tänderna över tjockas eventuella skattekostnader.

Varför inte införa obligatoriska hälsokontroller av hela befolkningen? De som inte hamnar inom spannet för godkända värden kunde få lönen frusen tills de korrigerat sitt ohälsosamma leverne (och det spelar ingen roll såklart hur de fått ohälsosamma värden eller om de har någon möjlighet att påverka dem) och visat att de tänker bättra sig. Det kommer förstås kosta en del i början men tänk vad pengar vi sprarar i långa loppet! Och så blir folk tvungna att ha bra värden dessutom, så himla najs för både ansvarskänslan, moralen och hälsan!

Och alla som gör något oaktsamt som kostar samhället pengar kunde få betala ur egen ficka, som vård för sig själva och andra när de drar på sig träningsskador, sportskador och skador i samband med alkoholdrickande och bilkörande. Det ska kosta att vara oansvarig!

…och även om övervikt och fetma kostar pengar så kostar det exakt lika mycket även om man påpekar farorna med övervikt dagligen och stundligen eftersom det har 0 procents effekt på att få folk att gå ner i vikt. Det enda det gör är att bevisa att vissa människor saknar social kompetens och normal hyfs ( de som ”upplyser” alltså).

Hörrudu! Vet du att du är som balsam för en sargad själ? <3 Blir lite mjukare och lenare i själen när jag är inne hos dig! Att jag sen blir förbannad å krigslysten emellanåt är en annan sak. Men mest är det skönt att veta att man inte är ensam- att någon håller ens hand, i kriget mot föraktet mot oss som inte följer normen. Puss på dig!

Då ska vi inte ens prata om hur mycket mäns våld kostar samhället per år, DET om något är onödiga kostnader! Kostnader i både pengar och lidande.

Åh tack för att du länkade! Måste bara citera och uppmana till eftertanke:

”I den nya boken ”Wellnessyndromet” (Tankekraft förlag) driver Carl Cederström och André Spicer tesen om en hälsohets som utvecklats till ideologi. Här riktas en alltmer narcissistisk blick mot den egna kroppen, maten och träningen, istället för utåt mot världen. Individens privata ”wellness” blandas ihop med ett etiskt riktigt handlande.

Fenomenet hade kunnat avfärdas som det mest medelklassiga bland medelklassiga icke-problem (let them eat kale!), om det inte vore för att avvikelser har börjat bestraffas. Den feta kroppen blir inte bara socialt utpekad i ett slags allmänt accepterad moralism, den har också blivit en faktor i ekvationen mellan arbete och kapital. Vår förfinade informationsekonomi (nåja, det finns trots allt fortfarande vårdbiträden och kallskänkor) tycks paradoxalt nog göra allt större anspråk på kroppen.

Exempel, sa du? Jodå. Arbetsgivare som inte anställer rökare. Träning som en obligatorisk del av jobb och lönesättning. Maratontider och vasalopp som ”ett måste för dagens chefer”, som en rekryteringsexpert uttryckte saken i Sveriges radio. Häromåret kom en undersökning från Uppsala universitet som visar att övervikt är en av de främsta orsakerna till diskriminering i arbetslivet, och ett attribut som värderas extremt lågt. I Storbritannien vill David Cameron dra in bidragen från tjockisar som inte skärper sig – en tanke som applåderades av Uppsalas egen Stefan Hanna med kommentaren att ”det är väldigt mycket snack om människors rättigheter hela tiden”. I en intervju i Svenska dagbladet nämner Carl Cederström hur lärare i Chicago får böta om de inte delar med sig av så kallade biometriska hälsodata.

Så reduceras kroppen till ett material bland andra, att bedöma, bruka och reklamera, och det i en tendens med rent totalitära drag. En som kräver att människan och hennes hemliga rum ska utrymmas, mätas upp och stå till ständigt förfogande.”

För att inte tala om alla människor som dricker alkohol. Dom kostar mängder med pengar 160 miljarder om året för att vara exakt.

Källa på det? Menar ingenting illa, är bara nyfiken på vad/vem som kommit fram till den siffran. Med tanke på att alkoholförsäljningen har en monopol har jag svårt att tro denna höga siffra…

Det är klart det är svårt att räkna på men Nationalekonom andreas Johnsson har gjort en undersökning. Finns en annan undersökning alm visar lite lägre siffror men då har man även räknat in att alkohol är bra för hjärtat. Något som undersökningar nu har visats inte stämmer (som även presenterades på läkarstämman förra året)
Utan monopol skulle självklart siffran vara mycket högre men alkohol skadar redan nu mer än många tror. Men det kan vara lite svårt för alkoholkonsumenter aTT ta in. Men alkoholkonsumenter är normen precis som männen. och de flesta som dricker är män.

Hmm joo det är sant, din kommentar vara bara lite luddigt formulerad då det såg ut som om alkoholiserade personer kostar så mycket.

Att du tolkar det så tror jag beror på att alkohol är en laglig och socialt accepterad drog. Det är inte förrän människor blir beroende av den och använder sig av den oftare och på andra ställen än det är socialt accepterat att göra som vi uppfattar att det blir problem. Men alkohol fungerar precis som alla andra sinnespåverkande droger; den får en att tappa omdömet och de nödvändiga och sunda spärrar man vanligtvis har släpper och får en att göra saker man inte skulle göra i vanliga fall.

Mannen på min makes jobb som drattade omkull på fyllan och bröt tummen är ett utmärkt exempel på hur även ”normaldrickande” får konsekvenser som faktiskt kostar samhället pengar, om man nu ska diskutera vad som kostar. Och jag tror att det är många som skrattar när han berättar den historian och ser den som en rolig anekdot. Betänk reaktionerna om jag skulle berätta en historia om att jag drattar omkull och bryter ben för att jag är så fet. Samma kostnad, fundamentalt olika reaktioner.

Jag satt senast för några timmar sedan och retade upp mig på samhällskostanderna för alla puckon som envisas med att slåss innan, under och efter fotbollsmatcher. Sk huliganer. Men de går ju även under benämningen män som du redan nämnt men ville gärna elda på lite till för är också trött på alla korkade kommentarer om vem som kostar skatterpengar, det saknas alltid analyser i samband med sådana uttalanden.

Och vad kostar alkohol samhället? Och kombon män alkohol?

Dessutom så med fatshamingen i vården så hade en hel del omkostnader sparats på att ge överviktiga adekvat jävla hjälp i tid i stället för att alltid skylla alla deras problem på vikten och sen går dte så långt att vården faktiskt blir dyr.

Det är lite roligt med dig för dina inlägg tycker jag alltid är helt sjukt fel och dåliga eller helt klockrena. Ibland blir jag så arg av att läsa dina inlägg och ibland tycker jag du tar upp så bra grejer på precis rätt sätt. Sällan något mellanting. Men du är kul för du är inte rätt och slätt som alla andra feminister.

Jag håller med dig fullt ut! Vissa saker är verkligen klockrena och andra saker blir jag arg när jag läser och håller inte med alls. Med det säger jag inte att jag inte vill kika in här! Älskar att höra andras åsikter och lära mig mer även om jag inte alltid håller med!

Det finns flera feministiska bloggar i bloggosfären, men din är den enda blogg jag brukar kika in på, och det av flera orsaker. Du tar upp viktiga ämnen, samtidigt som du inte backar då du får kritik eller skit från nättroll. Du står på dig, och det gillar jag verkligen. Att du sedan skriver inlägg med humor, och i detta fall när det gäller detta inlägg; liknelser, gör läsningen lättare. Och mer intressant.

Kostnadsargumentet är verkligen bland det dummaste av de alla. Eftersom det går alldeles utmärkt att vara överviktigt och frisk. Medan ätstörningar kostar samhället fruktansvärda summor och mänskligt lidande. Skippa kroppshetsen. Sedan lär sportfånar och motionärer kosta samhället mer.

Min största skräck (förrutom värdlskrig och andra RIKTIGA saker) är att bli fet… Jag gick upp i vikt en del när jag slutade röka och jag försökte ärligt talat skaffa mej en släng av anorexia… (Har haft det för länge sedan.)

Jag säger mej själv att det inte är pga av vad ANDRA säger utan pga hur JAG känner. Jag är numera lite osäker. Men fortfarande… Jag vägrar att bli fet…

Jag både beundrar och föraktar feta människor och ser att jag är en del av problemet. Dina senaste inlägg i ämnet har börjat få rätsida på mitt huvud. Jag börjar förstå hur fuckad jag är i det här ämnet…

Så dina bilder och det du skriver hjälper din sak. Ville bara säga det. Även miffon som jag kan sakteligen börja förstå. (Även om jag fortfarande är livrädd att bli fet…)

Att prata om människor som kostnader är vidrigt. Som du skriver, antingen tar vi hand om varandra eller så skiter vi i varandra och är fascister. Som en del resonerar om skatten; att de själva skulle vilja detaljstyra vart deras skattepengar ska läggas – i ett sånt samhälle tror jag inte att jag skulle vilja leva.

Dessutom har jag en känsla av att tjocka går till läkare mer sällan än smala. Det är ju liksom inte jättekul att gå till dr när precis a l l a krämpor skylls på övervikt. Om du så har rasat ner från en stege, fått en spik genom foten, trillat i i en majbrasa eller blivit överkörd av sopbilen så kan ju detta länkas till din övervikt enligt vården…

Dock vrider och vänder läkare på precis allting. Men jag tror ändå inte att det är till samma utsträckning som för tjocka och feta. Jag får hela tiden höra att jag nog skulle må lite bättre om jag gick upp ett par kg. Vilket kanske är sant, men jag vill inte. Men som sagt, tror att det är ännu värre för de som inte är smala.

jag tror med det, finns ju mängder av berättelser om tjocka som sökt för något som kan eller inte kan ha med vikten att göra, men det enda de får höra är att de ska gå ner i vikt. så kanske det går ett tag och det kommer fram att huvudvärken visst var en hjärntumör eller att det onda knäet nu är helt trasigt. det måste ju kosta mer att inte hjälpa dem på en gång? istället för att jaga iväg dem med vikt som ursäkt.

det var en person som skrev en liknande kommentar här förut, något i stil med att tjocka kanske har fler skador/sjukdomar samt dör av dem, just för att de inte får vård för det de egentligen söker för. det är ju lite intressant, vad är hönan och vad är ägget liksom? det kanske inte skulle vara lika farligt att vara tjock om läkare lyssnade på symptom och inte bara lät sitt tycke styra.

Jag har en liknande historia som Paula beskriver. Vill tacka innerligt för det. MEN, vet du vad du har mer gjort för mig LD? Något som snart 10 år i vården inte kunnat hjälpa mig med?

Mina ätstörningar. Mina demoner börjar så sakta, väldigt sakta but still, att försvinna ur mitt huvud.

Jag har varit sjuk i snart 10 år som sagt i anorexi (och senare UNS då.) Det som du lyckats med som ingen annan, är att du visat mig att DET ÄR OKEJ ATT ÄTA VAD FAN JAG VILL!! Alla förutsätter att jag som anorektiker endast äter sallad och äpplen, typ. Men så funkar inte mina demoner, nej, jag svälter som fan och sen äter jag typ McD eller godis. Jaja sjukt jag vet men skit nu i det.
Inom psykvårdens ätstörningsenheter fokuserar de bara på att jag ska äta så HÄÄÄÄÄLSOSAAAAMT! Så säger de men lilla gumman du behöööver inte äta godis vet du!! Här ta ett kostschema, du behöver aldrig mer äta nåt onyttigt i hela ditt liv vet du!

Och så får jag ännu mer ångest. Hatar mig själv ännu mer. Inte ens vara en duktig anorektiker klarar jag av.

Tack, tack snälla LD, jag tror på riktigt du håller på att läka mig (och du räddar mina barn från att se sin störda mamma hålla på.)

Min kollega hade ett sånt bra svar till en annan kollega när hon påtalade till henne att all den coca-Cola hon drack (hon dricker dagligen) inte var bra för henne, att den var skadlig för henne och att hon skulle sluta. Hon svarade henne, eller frågade henne när hon skulle sluta med sina cigaretter?

Hon blev tyst förstås. Vad skulle hon säga?

Ja, det här peka finger-beteendet är så jävla sjukt. Folk går omkring och letar efter osunda vanor hos andra. Studerar deras varukorgar och tittar noggrant på deras tallrikar. Håller koll på hur ofta de äter chips och hur många milkshakes de dricker. Frågar hur mycket de gått upp i vikt och om de är medvetna om att ditten datten inte är bra för dem.

Och det här är så normaliserat att JAG känner mig som utomjordingen som ser det konstiga i deras beteenden. För gemene person tycker verkligen på allvar att det är helt normalt att agera hälsopoliser. Det sjuka har blivit det friska. Moral handlar inte längre om att försöka vara en god medmänniska utan om vad du stoppar i munnen och hur ofta du gör det. Det har gått från att vara ett verktyg för att skapa ett bättre samhälle till att vara ett verktyg för att bestraffa de som inte lyckas hålla sig friska och hälsosamma.

haha! ja det är tjocka som ska leva mest hälsosamt, och det är fattiga som ska vara ekonomiska experter. det är som att ju längre ifrån idealen en människa kommer, desto strängare tyglar ska hon ha. som nån jäkla hackordning.

Nu har jag inte alltid hållt med dig i alla inlägg om övervikt, men här är vi helt överens i alla fall. Skulle vi ha en vård som baseras på att endast de som undvikit alla riskfaktorer skulle få hjälp skulle vi knappt ha någon vård alls.

Du skriver så himla bra och lätt, önskar att jag hade läst detta tidigare då mitt ex alltid gick runt och såg ner på tjocka människor och ständigt sa hur de kostade samhället massa pengar. Blev alltid jättearg på honom men stod ofta svarslös pga chock och ilska. Hade velat kasta alla dessa argumenten i ansiktet på honom nu, fyfan vilken idiot.

Nej, väldigt fokuserat på att det finns ett samhällsförakt och förtryck mot feta och överviktiga. Att belysa något som redan finns överallt och försöka göra något åt det är inte att hålla på med någon slags överdriven fokusering på utseendet.

kommentarerna om att annat minsann också kostar mycket pengar är så… icke relevant? Det är väl inget bra argument för att det ska få fortsätta vara så? Eller någon som vill att alla som är ohälsosamma pga kraftig övervikt ska sluta vara det men att alla med alkoholmissbruk, rökare, misshandlare osv ska få fortsätta med sitt ohälsosamma beteende?! Återigen blir detbatten så svartvit.
Det bästa vore väl att sträva efter ett samhälle där alla mår så bra som möjligt. Livsglädje och psykisk och fysisk hälsa, utan att värdera rökning, fetma, självsvält olika, eller kategorisera in dem. En strävan efter folkhälsa, på alla plan.
Jag jobbar som sjuksköterska och vi pratar och pratade på utbildningen mycket om etik och moraliska dilemman, tex vilka som ”förtjänar” vård. Det finns de som tycker att pedofiler och rökare har förbrukat sin rätt att få vård, men att jobba inom sjukvården är ju att urskillningslöst vårda alla som behöver vård, oavsett vem de är. SKönt nog är min upplevelse att de allra flesta som vårdar och läker gör det utan värdering och fördömande.

Jag tror att du missuppfattar anledningen till att detta tas upp. Det är för att visa hur horribelt det blir när man ser människor som kostnader. Inte för att man faktiskt VILL att de ska ses så. Ska vi börja bestraffa alla som inte tar fullt ekonomiskt ansvar för alla sina beteenden och åkommor har vi skapat ett fascistiskt samhälle som ingen kommer vilja leva i.

Problemet är att många, inklusive politiker, vill ha ett sånt samhälle men bara när det gäller överviktiga och feta. De utpekas som de kostnadsdyraste samhällselementen och det görs klart både av allmänhet, myndigheter och politiker att de inte är önskvärda i vårt samhälle. De utpekas som omoraliska, oansvariga och pengaslukande. De framställs ständigt som ett samhällsproblem större än alla andra samhällsproblem tillsammans.

Så länge det ser ut så finns det poänger i att jämföra med andra grupper plus att det kan kännas lite gött att göra rå humor av det för oss som dagligen får höra att vi kostar för mycket och därför borde bestraffas.

men varför detta slita håret av sig över att just sjukvård kostar? Ja? Nyhet? Det är viktigt att ha bra sjukvård och alla ska få ta del av den. Det finns ju så mycket annat som faktiskt är dumt som vi ändå gör fast det blir dyrare. Men sjukvården är väl något som ska kännas värt att bidra till?

det konstiga är att det finns ”värdiga” sjuka och ”dåliga” sjuka. Barncancer och anorexi är vackert o tragiskt och ska satsas på men HIV och lung,hudcancer, utbrändhet, depression är mindre värdig. Varfööör??? Är människor korkade eller vad är det frågan om???

Faktum är att den här ”Wellness”-trenden nu mer och mer ifrågasätts, tack och lov! Det satt en läkare/forskare/författare i en morgonsoffa häromsistens och sa inte bara att det kommer att kosta mer och mer ifråga av psykiskt dåligt mående men också att den rena och skära sanningen är att det faktiskt är hälsofreaken som kostar ”samhället” allra mest.

För det är de som lever längst och alltså kostar under längre tid än de som super/knarkar/äter/röker ihjäl sig. Det är de som ska in på hem, det är de som ska ha hemtjänst, det är de som ramlar och bryter lårbenshalsen, det är de som blir åldersdementa.

Krasst, men ska vi se människor som ”kostnader” så ska det ju gälla alla, jämnt över…

herregud mitt i prick på allt du skriver känner igen mig på allt skit kul! men endå inte hatar det här livet med alla dömmande blickar och komentarer blir dömd överallt jobb .läkare. familj mm men det är välj allt fettet på hjärnan som gör mig sjukligt trött på livet!!!!!!!!!! förtsätt skriv för du gär det så jävla bra!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *