Kategorier
Tjock verklighet

”Att vara tjock och glad är något av det mest revolutionära du kan vara”

Lisa aka Mondokanel har skrivit ett inlägg om kroppsrecensioner, Molly Sandén och överviktiga som förväntas gå ner. Tänk er en musikvideo där, för all del, jag själv dansat omkring naken och själsfull. Reaktionerna hade inte låtit vänta på sig – jag var inte modig, jag var osund, pinsam, uppmuntrade osund livsstil osv. Istället för att […]

Lisa aka Mondokanel har skrivit ett inlägg om kroppsrecensioner, Molly Sandén och överviktiga som förväntas gå ner.

Tänk er en musikvideo där, för all del, jag själv dansat omkring naken och själsfull. Reaktionerna hade inte låtit vänta på sig – jag var inte modig, jag var osund, pinsam, uppmuntrade osund livsstil osv. Istället för att hylla Sandéns mod och kritisera de som kritiserar videon hade man då talat om hur vidrigt det är med barnfetma och hur motbjudande jag var som uppmuntrat detta som något glamouröst. Det går utmärkt att göra revolution som tjock för att bli av med mobbare, men du kommer bara att slippa mobbingen om du faktiskt inte är tjock. – MondoKanel

Vad som är normen är inte en subjektiv åsikt som vissa vill få det till när de påpekar förnumstigt att Molly minsann inte är så himla smal (snälla säg inte det, det bidrar bara till hetsen). Normer är något som samhället gemensamt kommit fram till. Att det finns ett size 0-ideal innebär inte att kroppar i storlek 36 – 38 – 40 osv är tjocka eller ickenormativa. De omfattas fortfarande av normen och att lyfta fram dessa kroppar som modiga eller mulliga eller ”större” är en lögn som bara spär på hetsen snarare än tar bort det, oavsett hur positiv man vill låta.

molly sladdrigmollytjocköverviktmolly

Mollys bilder hjälper väl dessutom unga tjejer att känna sig normala utan att det görs en grej av det? Bara att se Molly (eller Beyonce eller andra kvinnor som ej tillhör size 0) på bild borde ju räcka långa vägar? Jag behöver personligen inte feta kvinnor som ”lärt sig älska sig själv” och visar upp sig under massa hallaballå för att känna att jag blir representerad eller får finnas. Bara att kvinnor i min storlek får synas och gör det utan att be om ursäkt samtidigt som de njuter av livet räcker så jävla långt.

Jag är övertygad om att Mollys tidigare bilder där hon njuter av livet, äter gott, badar i bikini, dansar och har kul är minst lika stärkande för unga tjejer med skev kroppsbild. Om inte mer då de ej pekar ut henne som nån som är beundransvärd och modig för att hon vågar visa sig på bild. Vad sänder det egentligen för ett budskap?

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

23 svar på ””Att vara tjock och glad är något av det mest revolutionära du kan vara””

Så länge man fokuserar på utseende kommer kvinnor aldrig att vinna i detta ”spelet”. Du kan ha hur mycket tjocka och glada människor som helst i media utan att det skulle få några märkbara effekter. För det kommer alltid att finnas en utseendemässig elit och så länge man har stort fokus på utseende så kommer detta att bli smärtsamt uppenbart för alla som är med i det spelet. Vi kommer aldrig få en situation där alla människor ses som lika vackra, det är inget som går att manipulera fram.

För unga tjejer bör prioriteringen istället vara att skapa ett mänskligt värde som inte bygger på utseende. Det är vad vi bör förmedla.

Alltså.. Är det inte så enkelt att hon säljer mer genom att porra omkring naken i videon? Hottar upp karriären och gör en ”Egoboost”? Retuschad och fin liksom. Tycker hela grejen suger anus och pissar på ”den goda viljan” bakom som det kallas.

Jag blev också så sjukt trött på avklädandet. Jaja, bla bla bla, säkert modigt eller rebelliskt eller vad fan ni gaggar om men det är fortfarande The Male Gaze som bestämmer. Gött å titta på nakna fruntimmer ju!

Alla är OLIKA! På alla sätt! Är det något som är svårt att lära sig? Jag fattar inte varför man behöver ha en debatt över huvud taget!

Jag tycker egentligen inte att hon var speciellt modig att visa sig naken i videon, det gör många tjejer idag. Det jag tycker var bra med videon är att hon gjorde det av ilska och i stort sett bara räckte finger till sina mobbare liksom.

Jag är säker på att en del tänker desamma om dig my lady. Du är 35+ har fått två barn är gift och har ca 15-20 ”övervikt” ?
Du ser fortfarande okej ut, du ser inte sjuk ut, du är hemma med ungar och du är inte ute och flörtar…, du är alltså som så många andra miljoner mammor.
Ska inte mammor va lite att hänga i iallafall? Ett par varma stora tuttar och en gosig mage att somna in på. Ja, ja… jag tycker mest synd om magra mammor här. Jag vet tjejer som lider mycket över sin smalhet.

Du gör ju samma sak som Molly, därför du inte är superöverviktig.
Vi får helt enkelt vänta på en kvinna som är väldigt mycket mer överviktig, som bloggar.
Till dess så måste vi alla hålla tyst.
Ha ha skoja.., men kom igen du är ju knappast heller så himla fet.
Man vet att det skulle ta 3 månaders bantning för att du skulle se smal ut så fuuuuuuuuusk!!!

Varför inte diskutera fulhet istället?

Jag är skitful.

Det blir fel ur man än gör.. Alla är till slut ändå bara ute efter pengar eller sälja mer..Och vissa använder kroppen.. Artist som bloggare..Pengar är roten till mer ont än vi vill erkänna.. Jag är nog också samma skrot och korn, trots min bullmage:)Men det har inte hjälp min lilla blogg…kram alla.

Vart går gränsen mellan ’normativt mullig (dvs smal men ej pinnsmal)’, överviktig och fet? Vem avgör det? Finns det några kriterier?

Måste man kalla det ”smal” eller ”tjock”? ”Normativt mullig”, vad är det? Jag anser att det finns smala, normala och överviktiga. Är man ”mullig” när man är ”normativ” enligt dig? Konstigt. Molly har en normal kropp enligt mig. Sen när blev ”smal” det normala egentligen? ”Smal” är ju mindre än det normala och ”tjock” är mer än det normala. Och vad som är ”normalvikt” varierar från person till person. De flesta vill väl hamna på sin egen normalvikt för att må bra och orka med antar jag…

Du använder själv ord som smal och tjock, och kärnan i min fråga är vem som är smal och vem som är tjock, och vem som avgör det. T ex anser inte LD att någon i Dovereklamen är tjock, men det tycker jag.

Ja jag använde dessa ord. Skillnaden var att man inte ANTINGEN är smal eller tjock, utan att det finns en normalvikt däremellan också.
Som sagt, normalvikt varierar från person till person. Utomstående kan inte stå och spekulera om en annans kropp, utan det är mellan en själv och ens läkare.

Jag har aldrig sett mig själv som vare sig smal eller normativ och har haft stora problem med att acceptera min kropp. Jag är dock fullt medveten om att bilder på min kropp inte skulle vara revolutionerande och peppande för så många andra. Jag är kurvig och inte rak i kroppen som man ”ska” vara MEN jag är fortfarande en storlek 36.

Det som gör mig ledsen och förbannad är att OM jag postat bilder på mig själv i stil med Molly hade jag blivit hyllad för att jag inte är smal och för att jag bryter mot normen. Vissa hade t.o.m. tagit sig friheten att kommentera vilka kroppsdelar som inte är idealiska och varför (tänk stora lår, dallrig mage etc).

Jag önskar att människor kunde tänka lite på vad de säger och kanske låta bli att kommentera känsliga ämnen om de inte har någon känsla för vad som är okej.

Har inte sett videon utan bara bilden på instagram när hon sitter ned naken. Alltså Molly är inte flera kg överviktigt men hon passar fortfarande inte in i det typiska idealet på bilder även fast hon är snygg. Jag ser väl likadan själv ut och för mig kändes det faktiskt upplyftande för jag hade aldrig vågat visa mig så. I det samhället jag upplever så är det bara bikinbilder när man har superplatt mage, alltså verkligen inget fett what so ever som dallrar eller viker sig som är det verkliga idealet. Strong is the new skinny och blablabla. Det gör mig obekväm i min kropp och bara för du LD påtalar att jag inte är tjock så vet du, det får mig iinte att känna mig smal. Precis som att jag inte tycker att du är ful men det får jag ju ändå inte säga till dig?

Det sjuka är väl ändå att Molly och liknande anses vara tjocka eller ”lite mulliga” men så är det. Jag hade gillat att se den bilden utan att hon själv lagt så mycket laddning under det men det blev ju lättare för henne såhär.

hade hon bara lagt upp bilden UTAN att göra en ”acceptera din kropp som den är”-grej så hade jag blivit skitglad! Det är ju inte bilden i sig som är problematisk, snarare tvärtom – det är skitbra när förebilder till unga tjejer vägrar skämmas, dölja sig eller diskutera sina kroppar. Att hela tiden förhålla sig till kroppen hjälper oss inte att acceptera den.

Svara

Min kropp påminner rätt mycket om Mollys. Jag har kanske något kilo mer, men är tillräckligt lik henne för att kunna identifiera mig med den typen av kropp. Bilderna i sig är härliga. Att Molly själv trivs med sin kropp är härligt. Människors reaktioner å andra sidan… När folk säger att det är härligt att hon vågar visa sig själv utan att skämmas och att hon är ”modig” så känner jag mig helt förvirrad.
Jag skäms inte för min kropp, och tänker aldrig att jag är ”modig” som går i bikini. Men enligt dessa människor som hyllar Molly så är det tydligen något fel på min kropp? Något som gör att jag är modig när jag vågar visa den? Reaktionerna på Mollys kropp får mig att se min egen i ett helt nytt ljus och börja fråga mig själv om det är något fel på att se ut som mig?

Precis så känner jag med! Kan i inte ens föreställa mig hur det då måste kännas mot alla de som är större än Molly. Precis som Lady Dahmer skriver, så blir ett direkt hån mot överviktiga. Förstår att det finns många normalviktiga och även smala människor som mår dåligt över sina egna små ”brister” och kanske känner sig peppade av att se Mollys men alltså det blir ju bara helt med hur det läggs fram!

Jag personligen blir ledsen av detta för att jag DIREKT börjar JÄMFÖRA mig.. Jag trodde liksom att jag var OK, men ifall Molly nu inte anses vara OK så är jag ju vERkligen inte det!
Folk pratar om hur mycket detta hjälper ungas jävla självförtroende, men Nej detta lär bara unga att man ska bli bekräftad av andra att man duger! Alternativt : ifall man är lika fet som molly så är man gränsfall men modig och stark… Men om man överstiger hennes normala jävla vikt så då är man riktigt jävla karaktärslös och motbjudande. Det är ju inte direkt så att JAG blir sugen att klä av mig naken och lägga upp en bild av det på instagram. Snarare tvärtom, ifall det är SÅ man ska se ut när man är fet…..

Jag är inte ute efter någon jävel som ska sätta dendär OK -stämpel på mig!!!! Fyfan va arg jag är nu.
Och dåligt mår jag plötsligt…

Kan vi sluta pratar om våra kroppar?? Å när man då går ner några kilon och folk inte kan bärga sig att säga ”Wowwww har du gått ner i VIKT??? Guu va fiiiiin du är” , det dom då inte vet är att man inte ätit , och att man får ångest över att vistas i sociala sammanhang där det förekommer mat! Men men , ge komplimanger för all del ! Det blir nog perfekt, när man blir bekräftad för att man blivit smalare, oavsett hur det gick till.

Tack för en underbar blogg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *