Tjock verklighet

Det är ok att vara tjock

Varje gång jag skriver fina och peppiga saker om överviktiga eller bara nåt om att överviktiga också ska få finnas och tycka om sig själva så dräller det in folk som måste påpeka hur FARLIGT och ohälsosamt det är med övervikt. De kan liksom inte hålla sig. Till och med de som påstår sig vara för allas rätt att trivas och må bra i sina kroppar. Typ “Ja jag håller med om att man inte ska hata sig själv MEN ….” och så nåt om att man inte får glömma att övervikt är faaaaarligt, som om det nånsin var nåt nån glömt bort.

Men jag vill klargöra nåt här som är skitviktigt och som ni måste komma ihåg, framförallt ni som hela tiden känner att ni måste ursäkta er vikt eller kropp. Lyssna noga: Min och din hälsa inte är någon annans jävla ensak

När ska fatshamers och tjockisföraktare fatta att man till och med har rätt att sitta på röven och trycka i sig chips och glass och pizza, fet som en jävla sjöko tills man dör om man nu skulle vilja det? Utan kommentarer och missplacerad “välvilja”.

Försök inte inte inbilla mig att det är tjockas hälsa de bryr sig om. För det gör de inte. De bryr sig inte om dig eller mig för om de gjorde det så skulle de inte uppmuntra vårt självhat och ångest på det sätt som de faktiskt gör. De bryr sig inte. Det handlar BARA om att trycka till, om att få spy ur sig frustrationen över tjocka kroppar eller för att få känna sig som bättre, smartare människor. (Detta vet ju ni, så ta inte åt er när jag skäller, jag behöver vara avreagera mig lite i ett tryggt rum.) 

Det värsta är hur en del verkligen insisterar på att få säga vad de tycker på ett ganska så osunt och tvångsmässigt sätt. Trots att man undanber sig skiten. Folk är tamejfan helt jävla viktrabiata: “TITTA EN TJOCK TJEJ SOM INTE BER OM URSÄKT FÖR SIN VIKT! MUST. DESTROY. MUST. BREAK. DOWN.” Man kan nästan lukta sig till paniken i deras kommentarer. Man kan tydligt känna det egna självhatet de bär på, typ hallå kommer det en ful jävla tjockis och påstår att man får känna sig bra och fin ändå när jag som smal och värdig människa inte känner så??!1

Och nej, jag förespråkar inte fetma genom att uppmana feta människor att tycka om sig själva – det funkar inte så, om nån återigen oroar sig över denna halmgubbe som aldrig resulterat i att nån bllir tjock. Men jag säger att det är ok att vara tjock för DET ÄR OK ATT VARA TJOCK!

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.Mig blir ni snart kär i!

46 Comments

 • Annah

  Jag har precis genomgått en gastric bypass pga min övervikt och jag ångrar mig så otroligt mkt… Hellre överviktig och lycklig än smal och deprimerad.

 • Ewa

  Allting är OK, vad som inte är OK är fat- eller thinshameing, vego-shameing (du skall bara äta grönt) kött-shameing (hur kan du äta kött, tänk på djuren och miljön, genus-shameing (hur kan du klä dina barn i flick resp pojkkläder, genus är sååå viktigt) varför äter du inte tårta? etc etc Live and let live, vi går alla våra egna vägar.

  • Marcella Liss-Wahlstedt

   Ska bli så intressant att veta vad du Elli och alla kroppsrädda människor har för lösning på sina egna problem med att acceptera dina medmänniskor som de individer de är? Terapi i någon form där hjälpfröken o mobbningsfasonerna kan bearbetas så att ni kan lära er att vi alla är olika, lever olika liv och att er uppgift här på jorden inte är att vara nedlåtande mot främmande människor? Inte heller mot era närmsta. När ska ni inse att det inte är VI som har problem med vår vikt utan NI? En kropp är till för att leva och ha det skönt. Inte för att behaga andra. Och absolut inte att bli bedömd av andra. Jag har inte ställt upp i någon bedömningstävling och inväntar ditt godkännande. Jag VET att jag är grym. Att jag är intelligent, bra o fantastisk utan att det har något som helst med min vikt att göra. Att jag ÄGER och att jag är kroniskt sjuk vilket gör att min kropp är som den är. Så har det varit i 40 år. Och så kommer det vara resten av mitt liv. Sorry men du får lära dig leva med det även om det känns tufft att dina o andras tjockhatares ord rinner av mig som vatten på en gås. Kärlek och respekt är bra att öva sig i för dem som har problem med det.

   • Elli

    Marcella:
    Acceptans tänker jag är nyckelordet här.
    Jag hade reumatism som barn. Jag fick lära mig att älska det som min kropp kunde göra fullt ut och att acceptera det den gjorde till 20%.
    Jag är inte perfekt (finns vissa förmågor jag har och inte har) och min kropp är inte perfekt (den har förmågor och inte förmågor).
    Och visst ligger det något i det du säger med att leva och njuta.
    Man behöver vara ödmjuk mot sig själv och minska sitt lidande till den graden det är möjligt (på ett sätt som inte är destruktivt såklart).
    Så absolut. Där låter det som att vi är överens 🙂

 • Elli

  Nej. Att vara tjock är inte okej. Det är en belastning på organen. Mat ger serotonin-höjning, så det är klart man mår bra av att äta (viss mat ger mer än annan). Men fokus borde vara på att äta näringstät mat.
  Tjock är inte okej. Tänk dig din normalvikt (vilken fettmängd man borde ha utifrån sin vikt). Allt du väger utöver det går du dagligen och bär på som i en ryggsäck. Att göra det varje dag blir kroppen inte glad av.

  OBS! Finns otroligt sällsynta undantag (sjukdom osv) som kan göra övervikt till nästintill ett faktum. Men dessa är sällsynta. Sjukdomar som följer av fetma räknas inte då de också är en egen kategori.

  • Natashja // Lady Dahmer

   Jaha tack då vet jag, jag är inte ok. Vad ska jag göra med denna information? Ta livet av mig? Gömma mig? Skämmas?

   Vet du vad som inte heller är ok? Att vara så dum i huvudet som dig.

   • Elli

    Hur vida du är okej eller inte uttalar jag mig inte om då jag inte känner dig. Jag Tillskriver inte dig några egenskaper på grund av vikt eller annat utseende. Vad du gör med informationen är upp till dig. Jag önskar i alla fall att du stannar vid liv och håller dig framme. Skämmas vet jag inte- beror på om du har något att skämmas över (känner som sagt inte dig).

    Jag blir otroligt sårad av att bli kallad dum i huvudet och önskar därmed trevligare ord i framtiden! Tack på förhand

    • Natashja // Lady Dahmer

     Vad tycker DU att jag ska göra med informationen? Jag frågade dig för jag vet inte. Vad var syftet med din kommentar? För du hade väl ett syfte med den? Du ville ju informera mig, en tjock person, om att det inte är ok att vara tjock. Vad tänkte du att jag skulle göra med den informationen? Varför tyckte du att jag behövde veta detta?

    • Elli

     Tala sanning var vad jag ville med det. Inte riktad mot någon eller menad att tala om för någon vad den ska göra.

    • Natashja // Lady Dahmer

     Igen: vad var syftet med din “sanning”? (som för övrigt inte alls är nån sanning)

     Eftersom att du fattar trögt så ska jag berätta en sak för dig. Lyssna noga nu för detta är viktigt:
     1. du säger ingenting som tjocka inte hört tusentals gånger innan
     2. ingen tjock har någonsin slutat vara tjock för att de blivit nertjatad med info om hur dåligt det är att vara tjock
     3. Det enda som sker när du säger att det är dåligt att vara tjock är att den tjocka personen du sagt det till mår dåligt. Hen får ångest, dåligt samvete, dålig självkänsla. Och det är best case scenario. Har man otur så utvecklar den tjocka självhat och ätstörningar.

     Så, om du i fortsättningen fortsätter spy ur dig sånt här med vetskapen ovan som jag just upplyst dig om, så är du inget annat än en empatilös elak människa som vill göra skada. Och det hoppas jag att du inte vill vara.

    • Elli

     Det är sanning att det är en belastning på organen. Läkare eller biokemister har aldrig hörts sägas något annat.
     Sedan är det en subjektiv sanning om vad man tycker om folks kroppsform och utseende.
     Jag talar sanning då ingen bör handla utifrån felaktig information. Valet är dock alltid ens eget därefter.
     Ja, det är möjligt att tjocka har hört det tusentals gånger.
     Jag inget syfte att någon ska göra något speciellt med informationen.
     Jag handlar enbart utifrån mina egna värderingar- att tala sanning.
     Låter inte empatilöst i mina öron.
     Jag har heller inte för avsikt att alltid vara trevlig mot folk om det inte är för deras bästa.
     Jag kommer t.ex inte säga till en som är anorektiker att det är okej att kräkas.
     Det kommer röra upp känslor- men jag kan ta det.
     Jag såg för övrigt att du delat vår konversation på instagram.
     “The thins are at it” och “tror ni det går in?”
     Jag vill att du låter bli att tillskriva mig egenskaper på grund av min vikt. Och just därför påpekar jag att det är att vara överviktig som är skadligt för kroppen, och generaliserar ingenting om överviktigas personligheter eller egenskaper
     För det du skrev är viktigt. Beroende på hur man yttrar sig så kan man göra mer skada än nytta.

    • Natashja // Lady Dahmer

     ah så tala sanning är viktigast av allt? Oavsett vem som far illa av den? Då ska du få en sanning från mig; jag tycker att du är både elak och empatilös. Det är min sanning. Du får göra vad du vill med den informationen.

     Och “deras bästa”? Du skriver alltså detta för nåns bästa? Vems bästa? Tjockas? Förklara hur tack.

     För övrigt är det en jävla skillnad på att kräkas (handling) och på att vara tjock (en kroppstyp). Fattar du inte det eller behöver jag ta fram kritorna?

    • Elli

     Ja. sanning är bra. Folk är fullt kapabla att hantera att sanningen inte alltid är trevlig.

     Ok. Du kan tycka att jag är empatilös och elak. Jag har inget behov av att du ska tycka om mig.

     Jag var otydlig med vad jag menade med “folks bästa”.
     I detta sammanhang menar jag att ingen tjänar på att bilda uppfattning och fatta beslut på felaktiga grunder.

     Och ja, det är klart att det är skillnad på att kräkas och en kroppstyp.
     Jag tog det som ett exempel för att påpeka att en anorektiker inte tjänar på att höra att det är okej att kräkas.

     Och återigen: Sluta förlöjliga mig genom att skriva saker som ” ska jag ta fram kritorna?”. Jag hoppar inte på dig personligen, så jag vill att du lägger av med att göra det.Finns inget att hoppa på mig om. Vi kommer ingenstans i samtalet om vi attakerar varandra istället för att tala om ämnet

    • Natashja // Lady Dahmer

     Fast jag har aldrig förespråkat eller uppmuntrat kräkning eller annat farligt eller skadligt BETEENDE. Det är jätteusel att jämföra det med att tala om för människor att det är ok att de är tjocka. Förstår du verkligen inte skillnaden?

     Ska vi prata om folks bästa så kan jag upplysa dig om att
     1. ingen tjänar på att bli nertjatade om att tjockt är dåligt
     2. människor mår dåligt av att höra att deras kroppar är farliga och dåliga

     så om du verkligen, alltså VERKLIGEN, brydde dig om folks bästa så skulle du upphöra med det beteende som skadar människor. Men du bryr dig inte på riktigt, du använder den ursäkten för att rättfärdiga ditt behov av att uttrycka fetthat.

    • Natashja // Lady Dahmer

     Sen finns det inget egenvärde i att tala sanning. Jag kanske tycker att du är ful. Bör jag tala om det? Ska jag börja säga allt jag tänker bara det är sant?

    • Elli

     Jag vet att du inte har förespråkat eller uppmuntrat till kräkning.
     Det var jag som nämnde det som ett exempel.

     Jag vet att ingen tjänar på att bli nedtjatad av det.
     Nu gav jag dock svar på tal på ditt inlägg och sa det inte ur tomma intet.

     Människors kroppar är ingen fixerad pungt. Den ändras (celler byts ut, folk går upp och ner i vikt, man får rynkor när man åldras osv). Därför formulerar jag mig som jag gör- för jag talar inte om individerna (själarna) bakom kropparna. Liksom folk har olika kroppar är folk olika personligheter. Därför generalliserar jag inte och säger att tjocka personer är dåliga. WInston churchill inspirerar mig , och han var direkt inte smal.
     Min fästman träffade jag när han vägde 120kg. Min bästa vän på gymnasiet var överviktig. Jag har själv vart överviktig. Det var inte bra för någon av oss att vara överviktig OCH jag älskar dom mest i hela världen.
     Vissa beteenden är skadligt oavsett vikt (att trycka i sig en hel chipspåse är inte bra oavsett vilken vikt man har) och vissa beteenden är bra oavsett vikt (träning och äta rätt balans mellan kolhydrater,fett och protein). Jag vill att folk ska välja sådant som dom mår bra av. Det finns olika anledningar att folk är överviktiga, och därför generalliserar jag inte heller det till att överviktiga är dåliga i allmänhet (i vissa fall beror det på sjukdom, ibland beror det på dålig kostvana, ibland beror det på att mamman haft dåliga vanor och orsakat barnet i magen skada).
     Sanningen leder till att folk kan fatta eget beslut därefter vad som är det bästa för dom.
     Om man inte talar sanning fattar folk beslut på felaktiga grunder. Man tar dessutom ifrån personerna rätten att fatta sitt eget beslut eftersom de inte ens fick rätt förutsättningar att fatta beslutet på. Och det är inte bra
     På så vis har att tala sanning ett värde.

     Uppenbarligen har vi olika uppfattning. Du behöver inte hålla med mig.
     Däremot: sluta säga vad jag är och inte är. Nu var jag tydligen en fetthatare också.
     Lägg av!

    • Maria Engelwinge

     Hej Elli, vet du vad som mer är en sanning? Av de som lyckas gå ner i vikt går två tredjedelar upp alltihop inom ett år och efter tre år har nästan samtliga gått upp allt, plus lite till. Och det beror inte på lathet, frossande och karaktärsbrist utan på hur hjärnan fungerar på de allra flesta. Dvs den signalerar svält och stressar kroppen att få tillbaka de kilon den förlorat, vilket inte är realistiskt att förvänta sig att folk ska kunna stå ut med.

     En sanning till: Fetma är oftare än inte ett symptom på bakomliggande sjukdomar och åkommor och inte själva huvudsjukdomen. Däremot klassas fetma som en sjukdom, en sjukdom läkarna inte “vet” hur de ska komma tillrätta med, främst pga de fördomar som även du ger uttryck för här. Det finns drivor med forskning som visar att råd som “ät mindre, rör dig mer”, är verkningslösa och att uppläxning och skuld -och skambeläggande har motsatt effekt.

     Trots den nyare forskningen som det finns mängder av, så sitter fördomarna om feta som frossande egoistiska latmaskar utan karaktär som berget. Du saknar kunskap, Elli. Och det är helt okej, man kan inte veta allt om allting. Vad som inte är okej är att vara så uppfylld av sin egen förträfflighet att man struntar i sin kunskapsbrist när man får för sig att man ska lära andra “sanningar”.

    • Elli

     Maria:
     Jag har inte sagt någonting om karaktärsbrist hos tjocka människor.
     Jag vet att tala om för folk vad dom ska göra ofta har motsatt effekt.
     Därför gör jag inte det.

  • Linnea

   Vaddå “inte okej”? För vem? För dig?
   Snälla, kommentera på varenda jävel som röker, dricker, äter onyttigt, inte tränar osv på sociala medier att det dom gör inte är okej, eller så går det annars att skaffa sig ett liv… Får känslan av att så länge man är smal är vad som helst okej

   • Elli

    Linnea:
    Det är inte okej för kroppen. Alla organ får arbeta mer än dom orkar. Dels av belastning på organen och dels så arbetar olika organ med olika livsmedel vi stoppar i oss. Det är olika vad fetma beror på såklart.
    Att rent av säga att det är okej att vara tjock blir väldigt simplifierat/onyanserat.
    Jag själv hade reumatism som barn. Jag fick lära mig att älska min kropp med dess artefakter. Typ som man älskar sina nära och kära med och utan deras brister.
    Ja, visst är det svårt att gå ner i vikt. Jag har själv gjort en resa på 15 kg. Min fästman har gjort en resa från 120 kg till 80kg. Det har vart mycket vi har fått testa för att komma fram till vad som fungerar för våra kroppar och deras livsstil. Man behöver inte ligga under sitt näringsintag. Det gäller att äta mat som är tät på näring däremot. Men ,ja, näringsbrist mår man skit av. Det har jag också upplevt. VIsst inbillade jag mig där och då att allt var bra. Kände först när jag kom ut på andra sidan hur bra det faktiskt går att må.

    • Linnea

     Jo, självklart måste man ligga under sitt normala dagliga näringsbehov för att gå ner i vikt, varför skulle kroppen annars börja förbränna kroppens näringsreserver (fett)? Med näring menar jag inte bara ex vitaminer utan även kolhydrater och fett som är viktiga delar av kosten för att må bra. Om du äter “lagom” kommer du varken gå upp eller ner i vikt.

    • Linnea

     Det jag menar är att, oavsett om du äter en balanserad kost just nu, kommer du utan näringsunderskott inte gå ner i vikt som du kanske gick upp för typ 5 år sen.
     Att avgöra vad som är okej och inte för en individ tycker jag att den personen kan bestämma själv. Du vet inte vad någon kommer må bäst av. Att börja vara bekväm i sin kropp oavsett vikt kan vara mycket bättre för välmåendet än att gå ner i vikt. Speciellt med tanke på dom psykiska aspekterna.
     Med “okej” gissar jag att lady dahmer menar att hon har börjat komma till en insikt att det är okej att existera och samtidigt vara tjock utan att hata sig själv. Att ju sedan kommer och skriver “app app app, det är absolut inte okej” , kommer liksom inte att hjälpa någon med varken psykiskt eller fysiskt välmående.

   • Elli

    Linnea:
    Jo, det är helt rätt. Det är upp till var och en vad som är bäst. Därför talar jag inte om vad någon ska göra då jag inte har fullkomlig information , eller kanske inte besitter kunskap för det enstaka fallet. Jag har t.ex låtit bli att tala om att någon bör gå ner i vikt.
    Fett är ingen näringsreserv. Den är en energikälla. Våra celler består av fett, så därför mår vi bra av det. Fett lagras inte så fort man äter den. Det förbränns precis som allt annat (förutom om man äter överskott då. Men överskott av allt man äter sätter sig). Över/underskott avgörs av personens egen förbränning (beroende på genetiskt arv i kombination med livsstil). Gör man det man gör och mår bra , så…funkar det man gör så gör det. Då är det inget att tjaffsa om.
    Och ja, som sagt. man får existera oavsett vikt. Där är vi överens. Jag tror jag har skrivit ordagrant att acceptans oavsett kropp är något jag står för. För precis som du sa gällande psykiska hälsan: Ibland är det psykiska hälsan som påverkar den fysiska. Ibland tvärt om.
    Men kort och gott så är det nog samma sak vi tänker. Acceptans och självkärlek. Göra det som är psykiskt och fysiskt hälsosamt och bra för en, oavsett vikt (att trycka i sig en pizza varje dag i veckan och låta blir att träna är inte bra för någon-oavsett vikt).

    • Linnea

     Allt som kroppen behöver för att fungera är näringsämnen, alltså är kolhydrater och fett också näringsämnen

  • Linnea

   Och som att det är så lätt att gå ner i vikt om man redan har lagt på sig. För att gå ner måste man hela tiden ligga under sitt vanliga normala av näring, vilket för många inte heller är hälsosamt (speciellt psykiskt). Själv gick jag ner x kilo pga näringsbrist vid celiaki då min tarm inte kunde ta upp bla glukos. Man både gick ner i vikt och mådde skit :))

 • trino

  Elli, ju snabbare du inser att ditt orerande om ”sanning” är elakt desto snabbare kan du förändra dig och bli den snälla människa du önskar vara. Det du gör nu ÄR elakt och det är så oerhört självupptaget att inte förstå det. Du dundrar in med en ”sanning” utan någon som helst tanke på konsekvenserna av ditt agerande.

   • trino

    Innehållet i ditt påstående är ointressant, min kommentar syftar till ditt agerande. Hur du dundrar in och ska berätta ”sanningen”. Varför dundrar du in, vad får dig att oombett agera som en riddare i vit rustning?

    Ditt agerande visar att du anser din åsikt vara så viktig att den prompt måste framhållas. Det är ett narcissistiskt personlighetsdrag och visar hur du upplever att din världsbild är den enda sanna och något alla tacksamt ska bli glada av att lyssna på. När du möter ett ”tack men nej tack” blir du arg, kränkt och fortsätter outtröttligt att framhärda din egen ”sanning”.

    Att klampa in såhär och visa på ett förakt mot feta människor är inget annat än ren mobbning som du klär i en slags ”omtanke” mot feta. Du är en mobbare. Den sanningen kommer du med alla medel att värja dig emot och gissningsvis påstå en hel del om mig. Det förändrar inte att det är sant. Jag önskar dig inte en god dag din mobbare, jag önskar dig samma helvete du utsätter andra för.

    • Elli

     Trino:
     Jag är absolut ingen vit riddare och tror mig inte vara det. Jag vill enbart tala sanning. Sanning är bra för mig själv och alla andra. Sanningen är att övervikt har en gräns när det blir riktigt farligt och till och med dödligt. Min avsikt var att göra det tillägget av förtydligande till inlägget. Jag tycker ingenting om tjocka personer i stort då alla är olika personligheter (hitler var smal och ond).
     Jag tror ingenting om dig heller då jag inte känner dig. Jag är inget fan av att folk som inte känner mig kallar mig öknamn heller. Jag klampar inte in då jag gav svar på tal på någon annans. Jag önskar dig en god dag och fortsättning.

    • Maria Engelwinge

     Enkel fråga, behövs bara ja eller nej: Tror du att feta missat att fetma kan innebära risker för andra sjukdomar? Och ett par följdfrågor: Om ja, hur tror du att det gått till mtp att det skrivs och pratas om det överallt? Om nej, vad skulle ditt informerande leda till hade du tänkt dig?

    • Trino

     Elli, sanningen är att du skiter i konsekvenserna av ditt orerande. Du bryr dig noll och inget om hur mottagarna av ditt budskap mår av det du vräker ur dig. Det är empatilöst att inte tänka på sina medmänniskor och sanningen är att ditt agerande här inne är elakt.

    • Natashja // Lady Dahmer

     Det är extremt tydligt när hon fortsätter hävda sin rätt trots att flera av oss sagt åt henne att det skadar.

    • Elli

     Trino:
     Jag bryr mig otroligt mycket om konsekvenserna av mitt handlande.
     Det är därför jag försöker förklara vad jag menar, så att folk ska förstå att de förutfattade meningar de har inte var vad jag menar, eftersom jag märker att det verkar göra dom otroligt upprörda. Om jag får säga det är det att bry sig.
     Jag har påpekat de aspekter av det i inlägget jag inte håller med om.
     Jag håller t.ex med om aspekten med självkärlek trots storlek.
     Jag har låtit bli att tillskriva folk egenskaper på grund av folks vikt eller liknande. Däremot har jag själv fått ta emot att folk har tillskrivit mig egenskaper (empatilös bl.a) och blivit kallad öknamn. Det är direkt elakt.
     Det är otroligt slitsamt på psyket att ha folk som tillskriver mening av det man säger och gör. Att jag skriver det jag gör är enbart från mig själv. Jag påpekar också att det inte handlar om någon annan. Ingen är bättre eller sämre än någon annan. Men det är skillnad på orsak och verkan. En mamma som tvingar sin unge att ta på sig vinterjackan trotts att ungen inte vill är en god mamma. Barnet kommer inte frysa. Effekten må bli att ungen blir ledsen och arg då den hellre ville ha en annan jacka. Men det gör inte att mamman hade som intention att ungen skulle bli sårad. Min intention/orsak var att tala sanning då att ljuga inte medför någon något gott.
     En arbetsgivare som talar om för en medarbetare att den gjort ett bra jobb trotts att den inte gör det- det skadar bara. Låt säga att medarbetaren sedan blir sparkad medför därför kanske till att den då drar slutsatsen om att det är frågan om diskriminering. Kanske blir det advokater inblandade. Båda far illa av det.

     Nu har jag även av dig blivit kallad empatilös och tillskriven vad mina intentioner är, så nu lämnar jag. Hoppas det jag skrivit läses igen och att vad jag menar så småningom blir mer tydligt.
     Ha en bra fortsättning!

    • Natashja // Lady Dahmer

     Tror du att de enda alternativen är ljuga eller tala sanning? Skämtar du? Hör ska du få ett tredje alternativ som jag hoppas du börjar ta till i framtiden: HÅLL TYST! Man måste inte säga allt man tänker. Man måste inte ”tala sanning” precis hela tiden. Det går faktiskt att vara tyst. Speciellt när ens sanning kommer göra mer skada. Att du ens har mage att prata om elakt när det du gör är tio gånger elakare är fan hysteriskt. Din ”intention” är inte ens värd skit när resultatet är skada och ångest.

     Och du är fan inte min morsa. Eller nån annans här.

     (För övrigt har jag aldrig tvingat mina barn att ha jacka. De klarar av att själva avgöra om de fryser eller inte)

    • Trino

     Nej Elli, du försöker inte förklara vad du menar eftersom vi har förstått. Vi pekar återigen på ditt agerande och det bemöter du inte vid något tillfälle. Du fortsätter att babbla rakt ut i etern om din ”sanning” utan att lyssna på ett endaste kommentar av alla ”sluta nu”.

     Just det, att inte lyssna på oss över huvud taget utan köra vidare på ditt eget spår utan någon som helst inkänning i att du har spårat ur för länge sedan ÄR empatilöst. För att ta ett klassiskt exempel, du försöker beskriva hur ett päron ser ut fast det vi pratar om är ett äpple. Vi vet hur päron ser ut och den beskrivningen hjälper oss noll och inget när vi pratar om äpplen.

 • Elli

  Maria:
  Jag tror folk är fullt medvetna om att fetma kan leda till andra sjukdomar. Därför informerar jag inget nytt. Däremot så är det viktigt att tala om olika aspekter i olika saker, trotts att vi redan har information. På så vis kommer man kanske djupare in i förståelsen varför man har den ståndpunkt man har när man får argumentera för det. Eller så kommer man fram till att man kanske egentligen har en annan ståndpunkt. Eller så går man ifrån samtalet med lite nya saker att fundera på. Att tala ytligt och normativt om ämnen gör enbart att vi står stilla.
  Det handlar om att växa. Jag har förstått mycket av mig själv genom det jag skrivit med folk här hittills. Jag har t.ex fått fundera väldigt mycket på vad medkänsla och empati egentligen är.
  Jag har fått fundera på hur jag ska formulera och framföra vad jag kommit fram till genom att försöka komma på exempel som känns passande.
  Jag har fått se vad av det jag har skrivit som har accepterats och vad som avvisats.
  Det hoppas jag att de andra också har. För det är väldigt häftigt 🙂 man känner sig starkare och säkrare på sig själv och vart man står när man gör det

  • Natashja // Lady Dahmer

   Kul att du känner dig starkare och säkrare. Vi som är tjocka mår bara dåligt av dina kommentarer. Vi känner oss frustrerade och ledsna. Men sanningen framförallt var det va? Oavsett hur den påverkar omgivningen.

   • Elli

    Lady Dahmer:
    En del av acceptans är att gå igenom och inse det som är smärtsamt.
    Att saker är vad de är måste man inse för att sedan kunna acceptera.
    Det är en påfrestande för kroppen att vara överviktig.
    Däremot kan man älska den med det faktumet.
    Kroppen är fantastisk och gör fantastiska saker också med sin övervikt.

    Och här sätter jag stopp.
    För jag har bara fått bemötande som har vart förlöjligande av mig och blivit kallad öknamn. Jag har bett om att det ska slutas med, och det har ignorerats, så nu lämnar jag denna konversation.

    Ha det bra. Hoppas du älskar dig själv med alla aspekter av din personlighet och kropp

    • Natashja // Lady Dahmer

     Men herregud i helvete, vad är det som är så svårt att fatta? Du säger ingenting som vi tjocka inte tvångsmatas med hela våra liv, varje dag, i alla rum och sammanhang, så fort vi sätter på tv’n, så fort vi öppnar en tidning, så fort vi rör oss i vardagen. DET FÅR OSS BARA ATT MÅ DÅLIGT. Bara. Inget annat.

     Det är fan inte DIN uppgift att utsätta oss för nåt du personligen tycker är utvecklande. Det är inte DIN rätt att utsätta oss för smärta för att du tror att vi kommer lära oss nåt av det. Det är inte bara oförskämt och förmätet, det är fan narcissistiskt och empatistört och riktigt vidrigt och att du fortsätter hävda din rätt att tjata om riskerna med övervikt visar på vilken slags människa du är och det är fan inte vackert. “Hoppas du älskar dig själv”? Säger du verkligen det ditt smala jävla fanskap, samtidigt som du skriver skit som jag påtalat skadar? JAG HAR BETT DIG SLUTA.

     Hur fan ska jag älska mig själv när människor som du konstant måste förklara för mig att min kropp inte är ok?

     Dra åt helvete din lilla fula jävla störda subba. Håll dig långt ifrån tjocka människor i framtiden.

    • Tina

     Elli. Du är bara dum i huvudet. En mobbare som njuter av att trycka ner andra. Någon som fullständigt skiter i hur andra mår. Ta du din sanning och kör upp den där solen inte skiner.

 • Lisa

  Men vad fan är det för fel på folk??? Om en bloggare uttryckligen och mycket tydligt sagt, inte bara en gång utan MÅNGA GÅNGER att hon vill INTE ha bantningstips, hon vill INTE ha information om eventuella risker med att vara överviktig, hon vill INTE ha tips på “bra mat” och så vidare, kan man helt enkelt inte bara respektera det då och avstå från att skriva just sådant i just den bloggarens kommentarsfält? Det handlar liksom om normal mellanmänsklig respekt. Är det något jävla tvångssyndrom som driver människor att skriva just sådana kommentarer som bloggaren uttryckligen sagt att hon inte vill ha i just hennes kommentarsfält?

  Om det är bra att äta chips eller inte, om det är farligt att vara överviktig eller inte är inte relevant i just det här kommentarsfältet eftersom LD som sagt upprepade gånger undanbett sig just sådana kommentarer.

  Att respektera en så enkel sak handlar inte om någon fjantig pk-doktrin i en internetfeministisk sekt. Jag är själv ganska icke pk för att vara feminist och åt vänsterhållet. Jag har inga problem med att säga eller skriva att jag skiter fullständigt i om någon tycker att det är “problematiskt” att jag medvetet gör mig mer knullbar inför de personer jag faktiskt vill knulla med eller att jag skiter fullständigt i om jag någon tycker att jag förstör för andra för att mina döttrar får ha vackra klänningar . Eller att jag skiter fullständigt i om thinshaming är att sparka uppåt eller inte, eftersom jag tycker det är fel helt oavsett. Och medlemsskap i Varför apor inte har rosa klänning söker jag nog först den dagen helvetet fryser till is.

  Likt förbannat blir jag heligt upprörd över den brist på respekt folk i kommentarsfältet uppvisar.

  Är det bara när det gäller övervikt folk har så förbannat svårt att respektera en bloggares upprepade önskan om att inte vilja ha vissa typer av personliga råd? Eller beter sig folk på samma sätt om någon flera gånger uttryckligen skriver att hon inte vill ha några råd angående sitt spruckna förhållande eller sin ofrivilliga barnlöshet?

  Än en gång:

  Vad fan är det för fel på folk?

 • Elli

  Tina:
  Jag är otroligt intelligent , beroende på vilken teoretiker man frågar.
  Jag anser att påståendet om att jag är mobbare är felaktigt då att mobba handlar om att sätta sig över och tyrannisera andra (jag har enbart talat för mig själv, låtit bli att tillskriva någon specifik grupp egenskaper eller kalla dom öknamn och därmed diskriminerat).
  Däremot har jag fått ta emot det själv i kommentarsfältet här. Bland annat av dig nu. Så nu tar jag mitt pick och pack. Jag är intelligent nog att gå ut ur rum där jag blir illa behandlad. Jag önskar dig en god fortsättning!

 • Lisa

  Men är du intelligent nog att gå ut ur rum där du behandlar andra illa?

  Den måste vara kvävande, den där stoltheten du har som du är oförmögen att svälja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *