Kategorier
Tjock verklighet

Det är skillnad på olika förtryck men vi behöver inte lyfta det i alla sammanhang eller på bekostnad av förtryckta

Varje gång tjocka försöker synliggöra att det förtryck vi utsätt för är jämförbart (obs jämföra och likställa är två helt skilda ord med skilda betydelser) med andra förtryck – dvs tjocka får sämre sjukvård, lägre löner osv – så dyker det alltid upp en eller flera personer som vill förtydliga att ”nej vänta lite, hur […]

Varje gång tjocka försöker synliggöra att det förtryck vi utsätt för är jämförbart (obs jämföra och likställa är två helt skilda ord med skilda betydelser) med andra förtryck – dvs tjocka får sämre sjukvård, lägre löner osv – så dyker det alltid upp en eller flera personer som vill förtydliga att ”nej vänta lite, hur vågar du jämföra fatshame (notera att det sällan benämns som ett förtryck ens, pga det ej ses som ett förtryck inom feministska kretsar) med rasism/transfobi/homofobi??!1” och så derailas hela diskussionen med förminskanden och avfärdandet av fettfobin.

”Men vi måste ju prata om skillnader i förtryck!” menar nån och ja det måste vi prata om. T.ex så är cispasserande ickebinära inte lika förtryckta som tjocka eller transkvinnor. Och bisexuella är ju inte lika förtryckta som bögar och turkar är ju inte i närheten så förtryckta som svarta. Så. Ja vi måste prata om skillnader i förtryck, om att vissa grupper utsätts för mer akut förtryck och att vissa förtryck är globala medan vissa inte är det och att vissa kroppar alltid kommer bemötas olika och att förtryck går in i varandra. Att vara trans och rasifieras vs trans och vit och så vidare och så vidare.

Men måste vi alltid prata om det på bekostnad av de förtryckta? I detta fall tjocka, eftersom att det nästan bara är just tjocka som måste göra avbön på sitt förtryck. Måste vi alltid prata om det i rum där förtryckta – i detta fall tjocka – försöker bli tagna på allvar? Måste vi alltid prata om det i alla rum och alla sammanhang? Måste vi alltid lyfta detta så fort en tjock vill prata om sitt förtryck? ”app app app kom ihåg nu att det är värre att vara svart/transkvinna/annat!”– det är liksom INGEN, inte en enda tjockis i denna debatt, som påstått motsatsen. Vi förstår och vi håller med men jag har en stor svart tung sten i bröstet. Den växer sig större och större för varje gång förtrycket mot tjocka ifrågasätts, förminskas eller derailas.

Kan vi inte nån jävla gång få prata om det vi utsätts för och lever i utan att behöva ursäkta oss eller tillägga en förminskande disclaimer?

tjock förtryck jämför

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

31 svar på ”Det är skillnad på olika förtryck men vi behöver inte lyfta det i alla sammanhang eller på bekostnad av förtryckta”

Återigen, jag håller med dig fullt ut med dig här LD. Ingen grupp ska förminskas eller ifrågasättas. Men igen, det är bara att man inte bör jämföra (då det lätt blir att likställa) utan var och en grupp bör ses som separata förtryck. Det är fel, eller blir lätt fel, att ens jämföra från första början tycker jag, oavsett vem eller vilka jämförelsen startat hos. Det uppstår bara onödigt tjafs och bråk och så blir det som en ond, negativ spiral där än mer hat uppstår fast mellan olika grupper. Ni gör ju som ni vill men det är bara mina tankar om det här.

Och de tankarna finns det ingen här som har missat. Du har förklarat hur du tänker om och om igen. Och trots att LD berättar hur ledsen hon blir, vilket hon inte är ensam om, fortsätter du förminska förtrycket och deraila samtalet till att handla om dig och dina känslor. Men hörrni kvinnor, tänk på att män inte förstår skillnaden mellan ”alla män är våldtäktsmän” och ”eftersom samhället skuldbelägger oss när vi blir våldtagna tvingas vi se alla män som potentiella våldtäktsmän”. Så nu slutar vi prata om det tycker jag för då kan män missförstå och känna sig provocerade och då uppstår bara en massa onödigt tjafs och bråk. Och om män blir arga kanske de aldrig tänker sluta förtrycka oss, så bäst att inte reta upp dem. Ska vi säga så?

Fy fan! Nä du! När har jag förminskat?? Jag ingår ju bl.a. för tusan i gruppen tjocka/feta. Du behöver ju inte hålla på och kommentera på just mig hela tiden! Mitt inlägg ovan var inte riktat till dig utan den var till LD speciellt. Sluta punktmarkera och gå på just mig.

Om jag ville vara spydig skulle jag kunna skriva att du kan ta och chilla lite som du skrev till mig eller att du ska tagga ner som du skrev till en annan person. Men det här är lite roligt tycker jag. Du, som så många andra,vill gärna säga era åsikter i div kommentarsfält för det är er rättighet, ni har rätt att tycka vad ni vill osv. Men ni vill sällan ge oss andra samma rättigheter. När vi inte håller med, ifrågasätter eller reagerar på era åsikter har vi varit respektlösa och inte accepterat er. Eller förbjudit er att ha era åsikter, försökt tysta er och liknande. Det är ganska vanligt att folk säger såna saker. Själv kom du in med en väldigt otrevlig attityd som vi var flera som reagerade på. Du kom med rätt obehagliga anklagelser om att vi som jämför förtrycket mot feta med andra förtryck förminskar andra grupper och kommer bidra till att folk medvetet mörkar slaveriet. Förstår du själv vad du säger? Förstår du verkligen inte att folk reagerar när du dyker upp under ett inlägg om fettförtrycket och säger såna saker? Du har rätt att säga dem så länge LD tillåter dig, men du är inte den enda som har rätt att tycka och reagera. Det här är en two-way street. Själv svarade du t ex på en kommentar jag skrev till LD. Men det var något helt annat för det var du det, eller? Jag räknade och du har skrivit 23 kommentarer. Vilka allihop handlar om dig, dina känslor, dina åsikter och dina tankar och inte en enda handlar om hur feta förtrycks genom att folk t ex blir förbannade när feta säger att förtrycket mot oss ska tas på samma allvar som alla andra förtryck. Nej, för du tycker inte ens att det är en del av förtrycket. Det här kallar jag förminskning och derailing big time.

Go pick a fight somewhere else! Samt sluta lägga orden i munnen på mig eller tillskriva mig åsikter jag inte har. Jag har sagt allt jag velat säga nu och kan nog inte förklara mig bättre. Då du anser att jag även tar över kommentarsfältet så känner jag mig begränsad att svara fullt ut. Jag hänvisar därför till tidigare svar under tidigare blogginlägg. Dina anklagelser ovan kan säkerligen besvaras där. Du skriver även ”Men ni vill sällan ge oss andra samma rättigheter. När vi inte håller med…” Vilka ni? Vilka vi?

Vänligen skriv inte mer till mig nu för jag orkar inte det. Lägg istället energin på folk som inte ens erkänner att det finns ett förtryck mot tjocka eller liknande.

Linny: Du fick en kram för att
1 Du såg ensam ut här inne.
2 För att jag vet hur det kännas att bli anklaga för att deraila trotts att det man gjort är att skriva inom ämnet, felet men gjort var att man inte höll med fullt ut alt hade en invändning.
3 Blivit anklagad för att ta över ett helt kommentarsfällt (eller tre) därför att man dumt nog valde att svara på ogrundade beskyllningar som delades ut i flertalet kommentarer var på naturligtvis mina svar också blev många.
4 Vet hur det känns att känna sig punktmarkerad.
5 Vet hur det känns med absurda anklagelser som tex att man varit nedlåtande när man bl a skickade en kram.

WDF: Jag önskar dig allt gott men jag kommer låta bli ett tag framöver att diskutera med dig.

Sköt om dig så länge!

The real hmm, TACK jag uppskattade verkligen detta och att få ett erkännande på sina egna känslor i det hela gör otroligt mycket. Att även du som stod utanför diskussionen såg det som jag kände med att t.ex. bli anklagad osv. Att du kände igen dig i det. Så tack igen! Ord kan påverka en människa mycket. Jag önskar dig allt gott och en bra kväll! 🙂

Hmm, jag menar det här seriöst och inte för att bråka: Hur tycker du att jag skulle ha reagerat när jag svarar sakligt och trevligt och får höra att jag ska chilla lite, att jag är en av de som bidrar till att mörka slaveriet och att jag förminskar andra och stjäl uppmärksamheten från deras kamp genom att kräva att min kamp tas på samma allvar som andras? Vad skulle jag ha sagt? Vad tycker du hade varit en rimlig reaktion och på vilket sätt skiljer sig den från den jag hade? Eller är det att jag inte höll med? Jag vill verkligen veta vad du anser.

Jag tänker så här att vi är alla trötta o frustrerade. Kanske sova på saken och återkomma med mer energi och tålamod? Kanske lyssna på varandra?

Linny, du behöver förstå varför vi blir så jädrans arga, det är ej personligt utan bottnar i just det jag försöker lyfta: att vårt förtryck inte ses som riktigt och om det för det så måste vi ändå göra avbön. Det är utmattande och själsdödande och nedbrytande på så många nivåer att jag inte vet hur jag ska börja förklara. Lyssna gärna på WDF, se bortom de arga orden och fundera på om hon kanske har en poäng? Att du kanske uttrycker dig på ett problematiskt sätt ÄVEN om du inte menar det så? (Been there done that!) Vi måste alla börja ta ansvar för hur vi bemöter förtryckta som berättar.

Och WDF, med no time for bullshit o med en genis förmåga att förklara så jädra tydligt vad som skaver – cut Linny some slack. ❤️❤️❤️ Jag tror vi är på samma sida. Och detta är ett viktigt samtal o hoppas alla fått ut nåt av det. Kram o godnatt!

Jag är inte så arg som jag tydligen låter. Jag är bara ledsen och dödens trött på att se de här åsikterna ungefär var jag än tittar. Jag orkar liksom inte vara pedagogisk längre och förklara med en ängels tålamod för varje person som skuldbelägger feta. Men jag vet inte, det kanske är bättre att jag är tyst ibland. Och det säger jag inte för att leka martyr utan för att det inte är bra om jag gör saker värre. Den här diskussionen orkar jag inte fortsätta i morgon utan jag sätter punkt här. Godnatt och sov gott <3

Jag tycker alltid du är saklig o rak. Men du krusar inte o en del som ej är van vid raka rör kanske uppfattar dig som arg. Jag gör det inte. Eller alltså jag vet ju att du liksom jag ÄR arg. Och trött. Och inte så tålmodig längre. Du gör dock aldrig saker värre. Varje gång du skriver så är det inte bara personen du talar till som hör, många står vid sidan av och får insikt efter insikt, aha-upplevelse efter aha-upplevelse. Kom ihåg det! ?

Ja jag är definitivt sjukt missförstådd här och jag är glad att fler ser det. Dock har jag eventuellt mig själv delvis att skylla då jag har en förmåga att debattera väldigt bardust och rättfram och då är det klart en förhöjd risk för missförstånd. Men igen, jag är helt på er sida då jag 1) anser att det finns ett utbrett förtryck av tjocka i väst och 2) tillhör gruppen själv. Sjukt tråkigt att få åsikter tillskrivna osv dock, men det händer att även jag missförstår. Det är väldigt vanligt förekommande, särskilt i text och definitivt på nätet. Jag är egentligen ödmjuk och öppen för många olika åsikter och diskussioner men att jag tyvärr inte alltid visar det. Kanske för att skydda mig själv på så vis, jag vet inte. Men tack till dig LD för att du själv verkar vara en person som har lättare än vad jag har med det här med att förstå andras tankebanor osv. Ditt sätt att debattera är hedervärt på så vis.

Önskar god natt! Nu ska jag krypa till kojs och sätter därmed punkt för idag.

Linny: Jag uppfattade inte dig som burdus.

LD: Jag tycker ingen ska behöva ha orken att vara pedagogisk, framförallt inte i ett ämne där man tycker att man redan har sagt allt 100 gånger. Men det är skillnad på att vara förstående och pedagogisk till skillnad från att tillskriva någon saker som en inte sagt eller dra slutsatser som inte är rimliga utifrån vad som står skrivet. Lite det som händer dig LD titt som tätt bl a inne hos Elaine.

WDF: Jag tycker aldrig du ska vara tyst. Snälla fortsätt skriv och kommentera. Jag önskar att ingen kände att de inte kan säga det som de tänker, (tollkingsföreträde eller inte). Och naturligtvis så reagerade jag inte på att du tyckte annorlunda än Linny (jag ställer mig helt neutral i det ni diskuterar här, iaf idag). Jag skulle heller aldrig få för mig att berätta för dig hur du ska utrycka dig. Du är ju du och det ska du fortsätta vara tycker jag.

Jag skriver mer till dig om en stund där du har fullständig kontroll över vad som publiceras.

The real hmm, tack! Vad du skriver betyder otroligt mycket för mig faktiskt. Så tack igen för att du står upp för mig såhär. Ha en bra dag! Kram <3

Tror väldigt mycket av detta beror på vad en har för utgångspunkt, om den ena utgår ifrån att den andra lyfter och pekar på sitt förtyck för att förminska andra förtryck så kan det fort bli väldigt fel. Har däremot svårt att förstå varför en utgår ifrån att detta är syftet med att lyfta en fråga. Lite som att en skulle utgå ifrån att jag som kvinna i Sverige inte skulle bry mig om att kvinnor i andra länder har det värre bara för att jag lyfter förtryck jag möter i min vardag. Ser sällan detta i diskussioner som inte handlar om tjocka och kan mycket väl tänka mig att det är en generell uppfattning bland många att övervikiga kan skylla sig själva som är orsaken till detta precis som du nämnde under det tidigare inlägget.
Med detta sagt vill jag påstå att när utgångspunkten är öppen så kan just jämförandet vara en viktig nyckel till förtåelse. Jag är kvinna och lever i ett förhållande med en man som är kraftigt överviktig och har varit i många år bakåt. De olika beteenden han skaffat sig på grund av det förtryck han utsatts för under alla år är så uppenbara och så träffande likt många av de beteenden jag själv skaffat pga att jag växt upp som kvinna i dagens samhälle. I de mer subtila sakerna är det allra tydligast, typ han försöker alltid vara glad,blir aldrig arg,säger näst intill alldrig ifrån pga ”ingen orkar med en arg tjockis som säger ifrån, typ tar ännu mer plats också vidare,
jag som kvinna förväntas var vän och glad och behaga på ett sätt som är ganska likt hur tjockisen förväntas aceptera att vara det stående skämtet bara pga sin kropp.
Han skadade ryggen i en bilolycka och får rådet att gå ner i vikt när han söker för smärtorna(han har en krossad ryggkota,krossad!)
Jag åker ambulans upprepade gånger pga svåra smärtor vid mens(troligen endometrios) men blir aldrig erbjuden riktig hjälp pga bristande kunskap då sjukdommen endast drabbar kvinnor.
När vi pratade öppet om dessa saker och jämförde på ett respektfullt och ödmjukt sätt förstod han för första gången feminismen, vad ett förtryck är, hur många olika sätt de kan se ut på och vad han var utsatt för själv. Jag insåg hur mycket på riktigt både kvinnoförtrycket och fett förtrycket är, hur ingenting varit inbillning för tillsammans gjorde vi saker synliga som vi inte sett förut men som vi läng känt.
Förstår om det låter rosaskimmrande men det har faktiskt gett oss kunskap om oss själva, samhället och viktiga verktyg för att bygga på vårt förhållande just att vi vågat jämföra. Känns som det blir sjukt svårt att föra en konstruktiv debatt om en ska vara rädd för att jämföra. Tyvärr är nog människan ganska egoistisk i grunden och jämförandet är det enda verktyget jag vet om för att bygga empati. ✌?&?

Amen! Precis det inlägget jag saknat bland kommentarerna! Att jämföra två liknande fenomen, se vad som är lika och också vad som skiljer, är ett jättebra verktyg för att förstå BÅDA fenomenen bättre. Är inte det dessutom en stor del av vad intersektionalitet är? Att se vad som är lika i flera förtryck, att se vad som skiljer sig, och att undersöka hur de olika förtrycken samverkar med varandra? Istället för, som jag ofta upplever att det används, att bara veta om att det finns flera förtryck och gärna lyckas nämna så många som möjligt i samma inlägg.

Jag tror att dagens hälsofixering hänger samman mycket med det världspolitiska läget – jaget blir ett slags nyliberalt projekt som vi ständigt måste hålla i toppform för att vara så flexibla och anställningsbara för (den osäkra) arbetsmarknaden som möjligt. Stå till dess förfogande och bygga oss själva som ett varumärke. Kolla in boken Wellnessyndromet för liknande resonemang. Mvh sociologen 😉

Jag tror det ligger mycket i detta, att mycket av smalhetshetsen är ännu ett symptom på att vi måste vara perfekta för att få räknas (och få ett jobb). Som ett helt samhälle som fått ätstörningar..

Har inte med inlägget att göra, men måste bara få säga att jag är SÅ glad för att du är tillbaka!! Du gör skillnad!! <3

Det är väl beroende på osynliggörande och individuella skillnader i ens situation? Jag är också bi och för min del hade det varit så jävla mycket enklare att vara lesbisk. Det dubbla förtrycket och heteronormativiteten (alltså både felriktad homofobi och specifik bifobi) skapar ju en helt annan situation, som såklart inte för ALLA är värre (individuella situationer, som sagt, och det är inte så att jag försöker jämföra lidanden), men det nästan totala osynliggörandet, ”inte queer på riktigt”-attityderna och fördomarna från både heteros och homosexuella är så jävla nedbrytande. Att då gång på gång få läsa att bisexuella har det lättare än bögar känns så… jävla jobbigt.

Jag hoppas verkligen inte att att jag är för skarp i min ton och jag kritiserar absolut inte dig som person, men jag blir nyfiken på hur dina upplevelser kan skilja sig så himla mycket från mina och mina bästa vänners?

Bifobi handlar väl snarare om oförståelse och osynliggörande, inte speciellt akut förtryck. Medan homosexuella, främst män, riskerar våld och död när de outar sig i otrygga miljöer. Detta inlägg handlar ju om skillnader i förtryck, och där ÄR det en skillnad. Bisexuella riskerar bara våld när de outar sig som nåt som kan uppfattas homosexuellt. En bisexuell man i relation med en annan man exempelvis, men då bottnar våldet i homofobi.

ja, bi_fobi_ ja, men bi_sexuella_ drabbas av både bifobi OCH homofobi.

Som homo kan man skita i att ingå relationer med samkönade.
samma sak för bisexuella.

person i samkönad relation är dom som blir mest drabbade, oavsett bi eller homo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *