Kategorier
Tjock verklighet

Det borde finnas ett bechdeltest för att synliggöra tjockas representation i film

Jag håller på att kolla igenom Friends och en sak som slår mig, förutom alla usla skämt på bekostnad av homosexuella, transpersoner osv, är den omfattande fatshaming som sker genomgående i serien och det fetthat som uttrycks. Jag tänker främst på ”Fat Monica” som är ett stående skämt som seriens karaktärer konstant återkommer till och […]

Jag håller på att kolla igenom Friends och en sak som slår mig, förutom alla usla skämt på bekostnad av homosexuella, transpersoner osv, är den omfattande fatshaming som sker genomgående i serien och det fetthat som uttrycks. Jag tänker främst på ”Fat Monica” som är ett stående skämt som seriens karaktärer konstant återkommer till och då med nedlåtande kommentarer och rent förakt. Till och med Monica finner sig i det och anledningen till att hon ens gick ner i vikt är pga Chandlers viktskammande. Detta kommenterar hon genom berätta att hon alltid är hungrig och att hon svultit sig smal. Helt oproblematiskt.

Grejen är att tjocka Monica inte ens är så pass tjock. Inte i kroppen iallafall. Hon är större än average och hennes ansikte är groteskt sminkat men utöver det så ser hon inte ut att bära större än storlek 42, 44.

fat monica

Utöver detta så framställs hon alltid som lite dummare som tjock än som smal. Som smal är hon strukturerad, skarp, snabbtänkt men som tjock är hon fnissig och korkad och lustig. Jag mår alltid väldigt dåligt av att se avsnitten där detta pågår och kan bara föreställa mig det självhat serien odlat hos ungdomar under nittiotalet och början av 2000. Fy fan. Och fy fan för att jag aldrig tänkt på detta innan jag själv blev tjock. Fatshame är nämligen så normaliserat och självklart.

Här dansar hon. Herregud hahaha titta en tjockis som dansar har ni sett nåt så roligt? Tjockisar är ju så himla skojiga. Dumma och skojiga. Och det är så de porträtteras på film. Alltid som en humoraccessoar till huvudpersonerna, någon med lite sämre karaktär som kanske ställer till det och alltid alltid äter jättemycket och ofta. Gärna hela tiden. Det är det stående skämtet. Ibland önskar jag att det fanns nåt slags bechdeltest för tjocka för att på så sätt göra publiken mer uppmärksam på hur det faktiskt ligger till. Och att det inte är ok.

Representation är skitviktigt. Att som tjock aldrig få finnas utan disclaimer eller dåliga karaktärsdrag kletade på oss gör något inte bara med allmänhetens syn på tjocka men med vår egen självbild. Och det här går igenom överallt. Inte bara i klädbutiker där våra storlekar inte ens finns och om de finns så är de förpassade till en liten skamvrå i hörnet på affären, gärna med nåt namn som synliggör att här har vi inga normala människor när här har vi tjockisarna men också i media där vi alltid är undantaget.

Tjocka människor får vara föremål för humor, någon att skratta åt och göra sig lustig över eller så figurerar vi i före- och efter-artiklar som avskräckande exempel i framgångshistorier, där framgång alltid är lika med viktnedgång.

zara larsson lady dahmer

Artikel i Metro för den som vill läsa, men inte så mycket nytt där för den som följer mig slaviskt!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

31 svar på ”Det borde finnas ett bechdeltest för att synliggöra tjockas representation i film”

Ja, även när tjocka kvinnor ska vara sexiga på film så görs det på ett ”komiskt” sätt. Det vill säga att kvinnan gör exakt som en smal kvinna, men att mannen (för det är oftast en man hon vill attrahera) reagerar med hån, skratt, äckel o.s.v. Jag tycker inte det är det minsta komiskt. Blir ledsen för att Melissa McCarthy ofta (nästan alltid) har sådana roller. Hon är en av mina favoritskådespelare.

Blev väldigt positivt överraskad när jag såg serien Homeland. Tror det är i tredje eller fjärde säsongen då en överviktig kvinna har sex med en ”normsnygg” man på samma premisser som normalviktiga kvinnor får ha i filmer och serier. Nu får man inte se själva sexet iofs, men hennes vikt var liksom aldrig en issue. Det är alltså såpass ovanligt att jag REAGERADE på hur normalt allt framställdes!

JA Homeland. Åh det var så bra dom avsnitten hon var med. Det var så självklart och inte annorlunda på något annat vis. Äntligen!

Du får komma på ett Lady Dahmer-test som folk kan ta vid!

1. Ha minst två namngivna tjocka personer
2. Som pratar med varandra
3. Om annat än deras vikt

Eller:

1. Ha minst två namngivna tjocka personer
2. Som har repliker
3. Som inte är roliga/fåniga/fatshamas

Ja, detta kan bearbetas hehe…

Roseanne står som ett ensamt exempel i den frågan. Det är länge sen jag såg den serien och jag blev tevelös i många år när jag flyttade hemifrån och såg aldrig senare säsonger, så det är möjligt att jag missat ifall de hamnade där i alla fall till slut, men i de bitar jag minns var både Roseannes och Dans vikt väldigt oproblematisk och okommenterad. De hade andra och viktigare saker att oroa sig för.

Jag kollar också igenom vänner nu, från första säsongen till sista.
Det har jag aldrig gjort förut.
Tycker också att de ger kängor överallt, utseende, tjocka, kvinnor.
Men däremot anser jag inte Monica vara 42,mer 44-46 eller 46-48 om jag ska jämföra med mig själv i de storlekarna.

Spot on, har tänkt på EXAKT samma grejer när jag tittat igenom alla Vänner avsnitt. Det här med att Monica varit tjock är ju SÅ HIMLA ROLIGT och något alla skrattar åt varje gång det kommer upp.

Pepp: En bra (+ tjock) karaktär i en TV-serie är Sookie i Gilmore Girls. Har inte hört en enda referens till hennes vikt/utseende i serien. Melissa McCarthy som spelar henne är dessutom ett komiskt geni även om hon spelar mer stereotypa karaktärer, tex i Bridesmaids.

Ja, Sookie är ju underbar. Hon får vara rolig och klantig men det har inget med hennes vikt att göra. Min favoritkaraktär i en väldigt bra serie.

Deb/Jane i Drop Dead Diva är också ganska bra. Visserligen många billiga skämt på temat ”smal blir stor” under första säsongen men också problematisering av den diskriminering tjocka möter i modeindustrin och i största allmänhet. Deb/Jane får vara yrkesmässigt lyckad och dejta de snyggaste killarna. Om jag minns rätt från vad jag läst så menar skådespelerskan att eftersom hennes storlek är den vanligaste bland kvinnor i USA så är hon själv att betrakta som normalviktig och inget annat! (På tal om påståendet att tjocka kvinnor skulle vara abnormala).

På den tiden var storlek 42 XL och 44 XXL… (om jag minns rätt?) och jag minns hur jag blev itutad att man aldrig får reta tjocka personer för hur de (vi) ser ut men samtidigt såg man ju överallt på film och tv bl a, även mer ”snälla” program som Friends, hur alla gjorde narr av tjockisar och skrattade på deras bekostnad. Så det var ungefär som att säga till tonåringar att det är dåligt att röka, alla röker ändå och man får hela tiden bevis på att det inte är SÅ farligt som alla säger… Om ni förstår, alla säger att det är fel att reta tjocka men alla retar ändå tjocka och skrattar åt dem så VARFÖR är det egentligen dumt att reta tjocka?

Ja det där avskyr jag med Friends, tänkte på det när jag såg det för några år sedan,det är så fruktansvärt sorgligt. Alltså att Monica är kock också och älskar mat, vilket straff att behöva späka sig hela livet för att man annars blir ett stående skämt. Kan på något sätt ursäkta det mer än serier som gör exakt samma sak nuförtiden, det är som att normkritik inte biter på tjockisföraktet. Ta en serie som New Girl, som absolut försöker vara ”modern” och inte provocera på något sätt, där är ett stående skämt att Schmidt drar på sig fat-suit och spelar sitt gamla misslyckade jag. Kan bara tänka mig vad det gör med alla miljontals ungdomar som ser ut ungefär som han. I och för sig är han nu en neurotisk prestationsmaskin så de har på något sätt försökt visa att viktnedgång kommer till ett pris kanske, jag vet inte.

Jag har sett avsnittet flera gånger men aldrig tänkt på det såsom du, eftersom jag inte räknas som överviktig. Nu ser jag. Nu förstår jag hur vidrigt det är. Tack för att du är en ögonöppnare.

Håller med dig! Mina tankar har också stormat när jag sett dessa vänner-avsnitt. Och sedan gifter hon sig med sin mobbare. Vad händer om hon går upp i vikt igen, lämnar han henne då? Men, jag vill också nämna att jag tror att det här med smalhetsnormer ibland är en ren och skär mognadsfråga. När jag var 16 (och anorektiskt smal) gick jag så långt att jag tog kontakt med en plastikkirurg för att jag tyckte mina bröst hängde. Han mätte en 16-årings boppar med linjal och sa, jo, litegrann, vi skulle kunna göra dina bröstvårtor lite mindre, så hjälper det. Seriöst. Till en 16-åring. Som t.o.m enligt normen var riktigt söt (det vet jag idag). Idag, en graviditet senare, uppfattas jag av samhället som mullig, inte tjock. Brösten hänger mer, men jag älskar min kropp och om jag går ner i vikt så gör jag det av hälsoskäl, för att inte få ont i ryggen vid nästa graviditet osv. Så idag kan jag skratta åt hur fixerad jag var vid vikt och utseende som tonåring. Det jag tror att jag försöker säga är att för en sjukligt fixerad tonåring kan ett uttalande från zara larsson leda till en början till en förändring av synen på vad som är normalt. När jag var yngre trodde jag på riktigt att jag var den enda som hade celluliter. Jag vågade inte gå till simhallen och visa låren. För mig hade hennes kommentar nog kunnat hjälpa. Typ, men hon är vacker och hon vet vad celluliter är och har sett dem i spegeln. Som vuxen, med graviditeter i bagaget, ser hennes kommentarer ju helt befängda ut, vi vet ju att det perfekta knappt existerar, inte ens bland smala. Men det jag försöker säga är att hon nog ändå hjälper unga tjejer? Rubbar en gräns?

Exakt samma saker som jag reagerar på nu när jag ser om vänner. Kan inte fatta att jag såg detta som tonårig, knoppande flata och inte reagerade (vad jag minns). Funkar bra som insomningsmedel, dock.

Nu gillar jag visserligen Vänner men just Monicas flasback som ”used to be fat” är bara löjlig. Överdriven. Tjocka personer brukar snarare dölja sitt ätande (och sig själv…) vilket jag inte fick bilden av att Monica gjorde. Dessutom kändes hon, precis som du skrev, dum och korkad när hon var tjock. Det fick mig att känna att tjock-Monica var en helt annan person än smal-Monica. Då menar jag inte i självförtroende eller så (för det hade jag kunnat köpa!) men varför är tjock-Monica så korkad för? Det är ju samma person. Och sen NÄR skulle någon föredetta tjock faktiskt vara intresserad av en kille som snackade illa om dig som tjock? Mobbare (oavsett om det handlar om vikt eller annat du mobbas för) kommer aldrig bli en framtid partner. Något sådant vore bara självdestruktivt.

Måste rekommendera tv-serien ”Huge” för dig om du inte redan har sett den. Och om du har sett den vore det intressant att höra dina åsikter om den. För mig kändes den banbrytande på många sätt, inte minst för att den hade så många mångfacetterade tjocka huvudpersoner.

Kanske bara är jag, men jag tycker att brittiska filmer brukar vara betydligt bättre på att representera människor av olika storlek, ålder och utseende än amerikanska. I amerikanska filmer känns det som om alla alltid är jättesmala och jättesnygga, de som inte är det är bara med som komiksa inslag, så trött på det! I brittiska filmer brukar karaktärerna tillåtas att se ut och vara på ett helt annat sätt.

Måste i vilket fall rekommendera filmen Pride! Superbra film (baserad på en verklig händelse) där kvinnor av olika storlekar och åldrar får vara riktiga karaktärer och ta plats på samma villkor. Att en av huvudkaraktärerna är tjock (enligt normen) kommenteras inte överhuvudtaget, det är bara så hon ser ut. Fantastiska skådespelare dessutom. Så ni som inte har sett den redan, gör det! 😀

För er som inte redan vet om Orange is the new black: Fantastisk serie!

Det pratas väldigt sällan om hur de olika kvinnorna ser ut*, utom någon gång då en smal tjej försöker förolämpa en annan genom att kalla henne fet, och den större kvinnan svarar typ ”oh, you got me” och skrattar åt den dåliga dissen.

*) Det diskuteras såklart en hel del om hur privilegierade vita människor är, men det har väl mer med rasism och klasskillnader att göra än utseende.

Jag skulle vilja påstå att det inte FINNS NÅGRA TJOCKISAR i Hollywood… För jag tycker inte att en smal person i fatsuit räknas som en tjockis! Det är som om att det vore så absurt att släppa fram en tjockis som skådis att man hellre väljer fatsuits. Som om man istället för svarta skådisar skulle välja målade vita…

Det är så tröttsamt att vi tjockisar aldrig bara får vara. Vi måste hela tiden försäkra alla om att vi vet om att vi är tjocka och att vi NATURLIGTVIS försöker göra något åt det.

Åh, jag hatar att jag har blivit så medveten på senare tid att jag hör dessa skämt i vänner numera och förstår hur problematiska det är. Förstör min favvoserie 🙁

Jag har verkligen inget tolkningsföreträde nu och jag VET att tjocka allt som oftast förlöjligas, men jag tänker att i just vänner, sättet Monica är på då (fnittrig,korkad osv) kanske det är viss del pga att hon är tonåring när hon är tjock? Bara en reflektion… kan inte minnas hur hon är i ”what if” episoden då hon också är tjock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *