Tjock verklighet

Hej du smal person som är här för att upplysa alla om att det är dåligt att vara tjock!

Jag har lite saker jag vill berätta så lyssna noga nu!

 1. Du är inte den första som berättat för oss att det är dåligt att ha en tjock kropp och ingenting du säger är nyheter. Vi har hört det förr. Alla varianter. Att det är farligt med övervikt. Att det ökar risken för x y z (vissa sjukdomar eller för tidig död eller vad det nu är nu oroar er för). Att det pågår en fetmaepidemi. Bla bla bla. Du kommer inte med nån revolutionerande information (och du saknar adekvat utbildning och kunskap kring det, men visst nu ska vi inte snöa in på detaljer)

 2. Tjocka går inte ner i vikt och förändrar inte sina liv för att folk tjatar ner oss med ”fakta” och diskussioner kring våra kroppar. (oftast över våra huvuden också) För det första så VET vi redan allt de har att säga. Vi är inte dumma. Vi har antagligen bättre koll på det där än random smal person som aldrig behövt ta ställning till sin kropp eller vikt på samma sätt.

 3. Det enda som sker när du säger att det är dåligt att vara tjock är att den tjocka personen du sagt det till mår dåligt. Vi känner skam och ångest. Inget annat. Vi slutar inte äta. Vi börjar inte motionera. Vi mår bara dåligt. Och det är best case scenario. Har man otur så utvecklar den tjocka självhat och ätstörningar.

Så, nästa gång du känner behovet av att upplysa tjocka om att det är dåligt att vara tjock så bör du gå ifrån datorn och meditera. Och om det inte funkar och du i fortsättningen fortsätter spy ur dig sånt här med vetskapen ovan som jag just upplyst dig om, så är du inget annat än en empatilös elak människa som struntar i om du gör skada. Och det hoppas jag att du inte vill vara.

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.Mig blir ni snart kär i!

40 Comments

 • trino

  Ja, precis så! Önskar folk kunde ägna en liten liten tanke åt självreflektion och fundera över varför de ska tala om för andra sina ”sanningar”. Vad är det för sanningsepedemi som drar fram där folk självsäkert bara dundrar ur sig ogenomtänkta åsikter?

 • Maria Engelwinge

  Detta kallas concern trolling. Dvs att man låtsas (omedvetet eller medvetet) att man bryr sig om individen, samhället, skattebetalarna etc, när man egentligen bara vill uttrycka sin avsky för en samhällsgrupp. Det är den i särklass vanligaste härskartekniken mot feta. Jag vet inte om de tror att de bryr sig på riktigt eller om de medvetet spelar dumma. Och dessutom tror att någon ska gå på det, vilket är beyond skrattretande.

  • Jenny

   Word!! Det är du som gjort att jag fått upp ögonen för att det är såhär och det är jag sjukt tacksam för.
   Funkar det likadant med tex rökning? 🤔 Står ju varningstexter numera på ciggpaketen men det har väl knappast undgått någon att rökning är skadligt?

   • Anna

    Eh uppriktig undran… men ja cigg är dåligt det vet alla även rökare så varför? Varför ska en ens ta upp det med någon annan?

    • M

     Inte så att man nödvändigtvis behöver ta upp det kanske men jag brukar be folk jag umgås med att inte röka nära mig. Det är ju faktiskt skadligt för dem som är runt omkring också, till skillnad från aty vara tjock liksom som inte påverkar någon annan, och för min del kan det sätta igång astma.

    • Jenny

     Du missförstod mig, självklart springer jag inte runt och säger jag inte till de som röker att det är dåligt. Är ju upp till var och en. Tänkte mest på de varningar som sitter på paketen numera, känns inte som om de borde ha någon effekt då väl alla redan vet att det är dåligt för hälsan att röka?

 • Sandra Danielsson

  Jag tror det är exakt samma människor som säger till mig. Jag är inte tjock utan istället kort. Under normgränsen för hur kort man “får” lov att vara. Folk kan stanna mig på stan för att berätta för mig hur kort jag är samt fråga efter min längd i exakta cm. Jag vet inte vad jag ska svara eller hur jag ska ta emot informationen. Jag blir ju mest ledsen. Sen finns det dem som säger “jo, men asså, du är ju söt iaf.” Som om det hjälper. Ibland svarar jag drygt tillbaka. Då är det tydligen jag som är otrevlig… mmm… tänk om folk kunde bry sig lite mindre om andras kroppar.

 • pia

  jag hår alltid hör att: är det inte tungt med din vikt till din längd?? som om jag inte visst det själv. är en och femtisju och väger 94

 • Malin

  Tack för att du skriver om den här frågan, hade noll koll på fatshaming innan jag började följa dig.

  Och hallå, kan inte Fayme gästa podden igen? Hon är grym!

 • Hannas krypin

  Tänk om alla bara kunde låta andras kroppar vara i fred. Man måste inte tycka till så mycket om andras utseende. Finns ingen anledning att kommentera kroppar åt något håll.

 • Jennifer

  Alltså..läste precis igenom kommentarerna som Elli lämnat. Lost for words 😳 Det var kevlar på henne iaf! Allt bara rann av. Nästan lite imponerande.

  • Lisa

   Tänk om alla bara kunde få må bra så som de ser ut.
   Både de som är för tjocka, för smala kritiseras. Ibland är det som det är mer ok att påpeka att en del är för smala. ” oj vad du är smal” Nu inte till mig men har hört andra fått den kommentaren, faktiskt oftare än ”oj vad du är tjock”

   Sen finns det åsikter i vad folk stoppar i sig oavsett om det är onyttigt el nyttigt, alkohol el vatten. Läsk el mjölk.

   ” Va ska ni ha pannkaka till middag” ”pizza idag igen”
   El
   ” Du kan väl äta lite chips iallafall” ” En kebabtallrik skadar dig nog inte”

   Det är väldigt lätt att ha åsikter om hur andra lever sina liv. Ta tag i sitt eget liv och avgör vad du själv vill vara för person och hur då mår bra av att leva ditt liv,

   Tjock, smal, kort, lång. Det är min kropp, jag ska leva i den.

 • Mathilda

  Tråkigt att höra att du och andra ombedda får sådana kommentarer. Har aldrig upplevt det själv eller varit med i sammanhang där någon annan råkat ut för det.
  Menar du i kommentarer på Instagram och andra sociala medier?

 • Kringlan

  Ja, så gott som alla med övervikt är mycket kunniga i näringslära, men det är ändå inte så enkelt. Vad gör man om man har en riktigt god vän som sakta men säkert gått upp i vikt. Jag säger självklart inget, för jag vet att han är mycket kunnig när det gäller mat. Jag försöker prata rent allmänt om hur han mår om det är nåt som oroar honom, men vikten är tabu för mig att ta upp. Men jag är ju ändå orolig! Han har diabetes 2 i släkten och flera släktingar har fått göra knäoperationer. Hur kan jag bäst hjälpa honom? Ska jag bara låta honom ta ansvar för sin hälsa själv och försöka koppla bort min oro?

  • Eleonor

   Kringlan: svårt det där. Men det låter som att du är rätt ute
   Medkänsla har alla mått bra av oavsett vem man är eller vart man befinner sig =)
   FAVVO är en akronym som används inom compassion.

   F- förståelse. förståelse för känslor som lett personen eller sig själv dit man är. varför man reagerat som man gjort i de situationer som lett en till att man agerat som man gjort som har gjort att man hamnat där man är.

   A- acceptans. Acceptans är inte lika med att gilla. Acceptans handlar om att helt fri från dömande se situationen som den är utan bortförklaringar eller skuldbeläggande på andra istället för att se sin egen roll.

   V- vänlighet. Vänlighet handlar om att vara snäll mot sig själv och andra som redan ligger. Man kan säga saker som är vänliga, men de kan ändå vara provocerande för mottagaren.

   V- värme. Det handlar om att ge värme både fysiskt och psykiskt. Varm dryck eller mysig kofta.
   Det kan också vara själslig värme så som en tanke som värmer i bröstet och hjärtat.

   O- omsorg. Ta hand som sig själv eller annan person precis som man visar omsorg genom att t.ex vattna blommor eller tar hand om sitt husdjur.

   Ofta brukar acceptans komma sist, då de andra aspekterna behövs för att ta sig ann den hårda verkligheten med omsorg och medlidande. Fundera på vilken som i detta fall fungerar att arbeta med mest.
   Alla lider. Det är mänskligt att lida. Alla förtjänar att må bra. Därför gäller det att påminna folk om att inte ta på sig ett lidande de faktiskt kan undgå. Man lider redan tillräckligt som människa som det är.

   Lycka till!

  • Maria Engelwinge

   Kringlan, jag lovar dig att vad du än har att säga har han redan tänkt det själv. Om anhörigas oro gjorde någon frisk hade ingen varit sjuk.

  • anonym

   Med en mycket god vän kan man självklart ta upp i princip vad som helst som rör den personliga integriteten utan att personen ifråga börjar må dåligt för det. Men man tjatar inte om sånt man upplever går trögt att prata om. Det är för övrigt vanlig allmänrespekt som goda vänner har för varann.

 • Ewa

  Om jag, som räknas som smal eller späd, skulle fläka ut mig på nätet i bikini (vilket aldrig skulle ske) skulle jag få kommentarer som:

  Men unnar du dig inte att äta, ät litet tårta så mår du bättre?
  Har du ätstörningar?
  Varför äta räksallad när man kan moffa pasta?
  Etc Etc

  Med det menar jag att negativa utseendekommentarer är no-go-zone. Snälla kommentarer är trevligt. Det finns många troll och det bästa sättet att slippa dem är att inte ge dem någonting att vara elaka om.

 • Sofia

  Hoppar in här lite random bara för att skriva om en person som kanske är så långt från de ”feministiska finrummen” man bara kan vara, men som jag fasen börjar känna att behöver få lite cred, nämligen Jonna Lundell. Trodde ALDRIG jag skulle skriva det här, men efter att ha guilty pleasure-följt paret Lundell i snart ett år så har jag långsamt börjat gilla henne mer och mer. Jag blir bara så förbannat glad över att det finns en kvinnlig ung influenser som vågar bara vara. Ofta är hon helt ofixad, med rufsigt hår och finnar, hon gick upp rätt mycket i vikt under graviditeten t.ex, men inte en enda gång har jag hört henne be om ursäkt eller göra någon grej av det. Vissa dagar sminkar hon sig asmycket och t.ex idag gör hon reklam för någon webbshop och lägger upp stories på insta i tighta, trashiga kläder där hon inte skäms det minsta för att visa att hon har en kropp som nyss varit gravid. Jag vet inte om det är ett medvetet val av henne, eller om hon bara är skönt obrydd (så där som jag själv önskar att jag var) men oavsett är jag glad att det bland alla dessa YouTubes som unga tjejer kollar på finns ett alternativ till alla dessa små dockor till där allt är så prickfritt och utan skavander.

 • Ewa

  Jag håller med om att ingen skall kommenteras. Men vad jag tycker är tråkigt är att du förstärker myten att man inte kan hålla den lägre vikten när man har gått ned. Det finns så många exempel på människor som har förändrat sina matvanor och sin livsstil så att de naturligt håller den nya vikten. Obs, självklart funkar det inte om man börjar äta som man gjorde som överviktig igen. Jag menar inte att alla måste gå ned i vikt, men om man äter det som kroppen behöver och inte (så mycket av) det som kroppen inte behöver brukar det gå bra. Det är synd att säga “det funkar inte” till någon som kanske har bestämt sig att försöka. Det kan bli en negativ sjävuppfyllande profetia.

   • Ewa

    Jag vet att det är svårt. Men många som har gått ned i vikt säger att de inte vill ha sötsaker etc längre, det smakar helt enkelt inte. Det är ett steg i positiv riktning.

 • A

  Idag hade jag besök av en släkting som ville se mitt barn. En liten bebis, en bebis med oskyldigt skratt och utan elaka tankar. En bebis som inget vet. Inte ens ett halvår gammal ännu.
  Bland det första släktingen säger är:
  “Oj, titta hennes ögon, öron och mun… hon kan ju bli modell!”.

  Det bara svartnade för mig. Har inte släppt det ännu. Är vansinnig!
  Det är inte första gången, för en tidigare kollega sa:
  “Man kan tjäna extra pengar på att låta bebisen vara modell, för hon är så vacker”.

 • Patrik

  Huvuddelen av dem som försöker att sluta röka eller dricka återfaller också. Det betyder inte att det är hopplöst att försöka.

 • Idz

  Jag funderar på att trycka några tavlor som posters/kort/affischer. Hur gick du tillväga och vilket företag använde du? Tack för en jättefin blogg som gjort verklig skillnad i mitt liv. Mvh tjock feminist

 • Maria

  Gud vad bra skrivet. Precis vad en del är. Empatilösa och elaka. Sådana människor ger jag inget för. En snäll och omtänksam själ är det viktigaste. Kram.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *