Kategorier
Tjock verklighet

Inte ens plus size är plus size

Ni vet sådana där tjocka kvinnor som av nån anledning aldrig är tjocka i ansiktet eller på överarmarna, som har det tjocka nästan strategiskt placerat på helt rätt platser utan någon som helst överspill? Som de har gett mig ångest under åren. Varför kunde inte jag vara så där snyggt tjock liksom, har jag grämt […]

Ni vet sådana där tjocka kvinnor som av nån anledning aldrig är tjocka i ansiktet eller på överarmarna, som har det tjocka nästan strategiskt placerat på helt rätt platser utan någon som helst överspill? Som de har gett mig ångest under åren. Varför kunde inte jag vara så där snyggt tjock liksom, har jag grämt mig i stunder av självhat. Varför samlades allt mitt fett precis på magen och inte på rumpan istället? Vad är deras hemlighet?

Hemligheten är att de inte finns på riktigt. Inte i den formen iallafall.

Nu avslöjas det också att många av de plus size-modeller vi ser i tidningar egentligen är smala människor som utrustats med vadd och paddning innanför kläderna. På rätt ställen såklart.

Är nån förvånad? Inte jag iallafall.

Att modeindustrin försöker prångla på oss vanföreställningen att deras plus size-modeller är just plus size visste vi ju redan, vi vet men vi påverkas ändå av deras bild av övervikt och det i sin tur påverkar såklart hur vi ser på våra egna men också andras kroppar. Vem är tjock? Jo alla som inte är underviktiga och lider av ätstörningar pretty much, om man ska gå efter modeindustrins standard och det gör man ju till slut om man konstant matas av dessa ideal. Men ok, jag fattar att modevärlden vill sälja kläder och kläder som korvar sig på tjocka oformliga människor med valkar och daller säljer inte.

Men när man försöker sälja in smala kvinnor som ”plus size” så sänder det ett jävligt tydligt budskap. Och frågan är hur det påverkar vår självbild och vår syn på kvinnokroppen.

En verklig kropp i storlek 16 har oftast fett som inte sitter över rumpa och höfter, den har veck och valkar och mjuka, degiga sektioner. En sådan kropp duger tydligen inte för företagen som hellre vill tvinga in fettet i de ramar som de har beslutat är acceptabla och vackra. Det är en trend som vi rent ut sagt tycker är åt helvete. Vi vill inte ha ännu ett ideal att inte kunna uppnå.

– FeTT Magazine

Läs gärna mer om detta vansinne på FeTT Magazine:
Vadderade modeller skapar ännu ett ouppnåeligt ideal

plus size modell vadd padding plus size modell vadd padding

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

29 svar på ”Inte ens plus size är plus size”

Wow, nu mår man ju mycket bättre… Nog för att jag har de ”rätta” kurvorna, som stor byst, breda höfter, relativt stor rumpa och sådär, men tyvärr ligger det för mycket på magen för att deras fantastiska tjock-ideal ska vara min naturliga kropp. Samma sak med låren, om man nu ska vara en sån där jobbig jävel som pratar om sin kropp hela tiden.

Kan de inte bara ta in modeller som faktiskt är tjocka? Eller i alla fall i närheten av överviktiga? När ska klädföretagen fatta att en avdelning för plus size inte duger, kan man inte börja göra kläder efter kroppsform i stället? Inte den typiska ”såhär döljer du det här efter din kroppsform”, utan avdelningar med samma kläder, där en är för långsmala människor, en för korta och smala, en för långa och tjocka, en för korta och tjocka, osv, osv. Så att man kanske i alla fall kan drömma om att hitta ens ett eller två plagg i en affär.

Dåligt att de fuskar (ingen större överraskning direkt) men jag vill ändå påstå att kroppsformen de försöker skapa finns på riktigt. Tjock kan man ju vara oberoende kroppstyp, vissa har fettet till största delen på överkroppen andra tvärtom. Jag själv ser ut som på efterbilden men med smalare midja och utan bhinlläggen. Jag skulle kunna gå upp väldigt mycket i vikt och ändå ha relativt smal midja, armar och ansikte.

Nu är jag inte plussize dock utan snarare storlek S, i enstaka fall M i ”vanliga” utbudet. Att modeller som ser ut ungefär som jag används för plussize är därför väldigt fucked up (ibland kan man dock se plus size modeller som faktiskt är plus size själva, vilket är kul). Men det blir väl så när modellerna till normstorlekarna aldrig är så ”stora” som storlek 36. Hade varit skitbra med bredare representation, om olika kroppsformer i samma storlek kunde visas upp. Jag blir iaf mer shoppingsugen när jag ser på plussize modeller eftersom deras kroppstyp är mer lik min (och därför får man bättre bild av hur kläderna kommer sitta). Men jag kan ju inte köpa nånting för allt är för stort. Jag tror plussize modeller med magar, dubbelhakor och stora armar kunde ge alla som ser ut så en bild av hur plaggen kommer sitta, ser det bra ut på modellen är det bara att köpa. Så jag tror faktiskt att daller och valkar kunde sälja riktigt bra!

Nej, har såklart gått upp och ner men har aldrig varit överviktig. Men jag har vet andra med samma kroppstyp som är överviktiga men ändå har smala armar och smalt ansikte och midja (förhållandevis). På samma sätt som jag ofta ser överviktiga med mycket smalare ben, höfter och rumpa än mig. Skulle jag gå upp 30 kg i vikt skulle det vara väldigt osannolikt att jag fått enorma tuttar och tjocka armar t.ex. eftersom folk med min kroppstyp inte samlar fett där.

Poängen var hur som helst inte att prata om min kropp utan att överviktiga också finns i olika former. Man behöver inte vara kurvig bara för att man är tjock, men man kan vara det.

Jag ställde frågan pga.om man aldrig viktpendlat i någon större utsträckning så vet man helt enkelt inte hur kroppen kommer att se ut när man gått upp/ner.

Alltså..ångesten över detta inlägget…:'( Varför ska det alltid vara såhär? Jag älskar egentligen mig själv och min kropp och samtidigt hatar jag den så….

Jag kan bara drömma mig fram i tankarna hur annorlunda jordklotet sett ut med lika mycket kvinnor i makten världen över.. Shit vad bra det skulle varit,, och vi kan ju komma dit en vacker dag, om vi alla nu bara fattar´grejen..

Jag har faktiskt undrat varför plus size-modellerna alltid verkade ha de rätta formerna hela tiden och funderade på varför man aldrig såg såna människor IRL. Men det här förklarar ju saken…
Nog för att de finns alltså, men det är sällan man ser dessa modeller med perfekta kurvor och kroppar. Likadant med modellmännen man ser på tv, de ser man inte speciellt ofta IRL heller, ändå sätter de våra ideal…

Ha ha ha, ja men eller hur! Kläder sitter i sort sett aldrig som de framställ på nätet eller i kataloger. Om de sitter på modeller som inte ser ut som gemene man så har de dessutom nålats in, tejpats eller what not. Detta gäller alla storlekar.

Passformen på framförallt de lite ”billigare” kläderna begriper jag mig inte på hur en ska se ut. De passar på nästan ingen såvida de inte har massor med strech i sig.

Tänk att jag satt PRECIS och tänkte på detta för en stund sedan och sneglade ned över min MAGE …. och kollade i en postorderkatalog och funderade ”hur går det till”.
Uuuurk!!!!

Så himla dåligt att detta sker…Kan vi inte bara få ha en mångfald på modeller, precis som vi alla ser ut på riktigt! Blir så trött.

När vi ändå talat plus-size; jag var inne på en hemsida som säljer kläder. Kände dock att jag aldrig skulle köpa kläder därifrån när jag såg kategorin ”plus sizes 40-48”.
Har du storlek 40 är du med andra ord inte välkommen i den vanliga delen av butiken.

Försöker för övrigt köpa en klänning på hm, men den fanns ej i storlek 42, men dock i storlek 32. Trodde det var en barnklänning som hängde fel på vuxenavdelningen. Alltså allvarligt?

Hm, alltså, jag vet inte om jag borde skämmas eller inte för att jag inte tänkt på att bilderna, modellerna, varit ”fabricerade”. Har vuxit upp med en mamma som var smal från ansiktet hela vägen ned till midjan, medan hennes rumpa, lår, ja hela ben, var flera storlekar större än resten. Storlek 40 upptill och 44-46 i nederdelar, hon hade det inte lätt, men nu borde en väl kunna säga ”Kardashian-style”?
Mormor, ja denna kvinna som jag inte på nåt sätt gillade, hade en kropp som en tunna, ingen midja, lika tjock från bysten ner till höfterna, och sen jättesnygga ben som skulle göra vem som helst avundsjuk. Så även min mamma, som hatade att hon inte ärvt sin mammas ben.

Jag tycker att manipulering av foton på personer, för att försköna deras kroppar enligt ideal, är sjukt oavsett riktning. För nåt år sen uppmärksammades en bild, jag minns inte var, där en kvinna på en bild fått sin bild så manipulerad att hon såg ut som en Barbiedocka. Nu senast så figurerar flera bilder och YouTubevideor med kvinnor vars ”ändalyckter” ser misstänkt manipulerade ut.

Jag har ärvt både från min mamma och min mormor, och från mina fastrar. Ingen byst, knappt ingen överkropp alls, breda höfter, kraftiga raka lår ”som tallstammar”, inga fina vrister utan bara vader som fortsätter tills fötterna avlöser. Rumpan? Ja, den är en förlängning av ryggen, platt och växer ned mot låren.

Men än så länge hyfsat funktionell, och det kanske retar mest, storlek small. Faasen, vad jag önskar att inget fokus skulle vara på kroppens varande eller inte, och att ingen skulle skuldbelägga nån annan.

Ja vad ska man säga? När man inte trodde världen kunde bli sjukare så dyker detta upp… Jag tänker ibland att föraktet för tjocka handlar om att man inte kan kontrollera våra kroppar på samma sätt utan att vissa av oss är stora överallt, andra har stor underkropp men liten överkropp och tvärtom och vissa är bara tjocka på en del som lår eller mage. Kanske är det att vi inte kan luras att pressas in i ett ideal på samma sätt som gör oss så farliga.

Mitt största problem med plussize är att kläderna görs för att man är tjock och att man är jättelång och stor på alla sätt. Själv är jag 157 cm och de flesta tröjor ser ut som segel på mig från den avdelningen. Jag vill inte gå runt i en oformlig säck och jag vill heller inte ha kläderna från den vanliga avdelningen som ofta sitter för tajt utan normalt skurna kläder som varken är bylsiga eller tajta. Har man 38-40 så kan man gå upp en storlek men har man 44 så finns inte alltid 46 och kanske är 42 det största som finns och då är redan största storleken något man får klämma sig i. Jag har gått över till att handla på ”kulturtantsbutiker” där finns i alla fall något jag gillar och passar i.

Jag vill lägga in en kommentar här om kroppar som existerar eller inte existerar.
Vill först säga att allt du skriver är så otroligt viktigt och att det du tar upp i detta inlägg är mycket viktigt att belysa. Ideal formas hela tiden, och överviktiga försöker passas in i ett ”överviktsideal” de med, även fast deras kroppar allmänt anses vara icke-idealistiska.
Jag har också respekt för att man inte kan ta in alla aspekter i varje inlägg.

Vill dock belysa den rasifierade aspekten här. Jag har läst i andra sammanhang också hur tex idealet med stor rumpa inte existerar och inte är normal. Än mindre smal midja och stor rumpa, eller ”kurvor på de rätta ställena”. Och detta är så otroligt vit-normativt.

Jag är av afrikansk härkomst och denna kropp är helt ”normal” och i hög grad existerande bland många av afrikansk härkomst, hur överviktiga de än anses vara. Att bedöma den som icke-existerande och onormal osynliggör och exkluderar väldigt många som har icke-vita kroppar. Vi är inte ”normala” så som den vita kroppen är.

Det är inte ok att skapa dessa kroppar för att upprätthålla ett ideal, men inte heller ok att säga att den inte existerar eller är onormal bara för att den inte ses lika ofta bland vita kroppar.

Helt rätt Petunia!
Vithetsnormen , eller den västliga normen är stark och påverkar mycket av den nordiska feminismen.

Jag har tänkt på det många gånger när jag hört pseudofeministiska tongångar om hur ”riktiga” kvinnor ser ut. En ”riktig” kvinna har minsann former, o.s.v.
Jag kan påpeka att jag inte sett L.D skriva sådan skit utan jag pratar om en vanlig tendens i samhället överlag, en tendens som sorgligt nog ofta har pseudofeministiska förtecken.Det här är förutom att det är djupt problematiskt på andra sätt också exkluderande mot östasiatiska kvinnor som grupp, eftersom väldigt många östasiatiska kvinnor inte har några former alls med västerländska mått mätt.

Det här går inte att reducera till att östasiatiska kvinnor ofta helt enkelt är smalare. Många är betydligt kortare än vad nordiska kvinnor i genomsnitt är , har mindre händer och fötter och är ofta snarare mer finlemmade än smalare. Kvinnor med det utseendet har ofta minst lika svårt som kvinnor med det typiskt nordiska utseendet att leva upp till de rådande skönhetsidealen. Hur många kända kvinnliga sexsymboler är kortare än 1,60 för att ta ett enkelt exempel?
Den enda jag kan komma på är Samantha Fox på 80-talet.

Men betydligt allvarligare är att när man slår fast att ”en ”riktig” kvinna minsann har former om hon inte aktivt bantar är att man reproducerar föreställningen om att Kvinnan är vit och västeuropeisk, precis som Människan är en man, också vit och västeuropeisk.

Att slänga ur sig skit som ”män är genetiskt programmerade att attraheras av kvinnor med ordentliga former, eftersom stora bröst och höfter underlättar förlossning och amning” är också otroligt korkat och tyder på låg intelligens helt bortsett från att det upprätthåller normen om att Kvinnan med stort K är vit västeuropé. Hade verkligen alla män de här preferenserna som något medfött så borde det väl ha påverkat befolkningsutvecklingen i Östra Asien ganska kraftigt vid det
här laget? Det finns ju betydligt färre naturligt kurviga kvinnor där. Åtminstone om man tillämpar den västerländska definitionen av kurvig. Enligt västerländska måttstockar har ganska många östasiatiska kvinnor inga bröst tillexempel. Jag har dock aldrig någonsin läst eller hört något om att fler kvinnor skulle ha problem med amningen där än här.

Självklart har kvinnor olika kroppstyp och ser ut på alla möjliga sätt även i Östra Asien, vad jag pratar om här är att en medfödd kroppstyp som många i Norden skulle beskriva som ”kortvuxen utan kvinnliga former” är betydligt vanligare där än här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *