Kategorier
Tjock verklighet

”Jämför du förtrycket mot [utsatt grupp] med förtrycket mot tjocka?” Ja det gör jag.

Förtrycket mot tjocka är så normaliserat och socialt accepterat att till och med den mest (enligt egen utsago) ”intersektionella” feminist fullkomligen spottar fradga åt alla håll om man försöker antyda att man som tjock tillhör en systematiskt förtryckt samhällsgrupp.  Om jag fått en krona för varje gång jag viftats bort av hånskrattande feminister och antirasister […]

Förtrycket mot tjocka är så normaliserat och socialt accepterat att till och med den mest (enligt egen utsago) ”intersektionella” feminist fullkomligen spottar fradga åt alla håll om man försöker antyda att man som tjock tillhör en systematiskt förtryckt samhällsgrupp. 

Om jag fått en krona för varje gång jag viftats bort av hånskrattande feminister och antirasister när jag lyft frågan eller synliggjort deras egna problematiska beteende så … Ja ni hajjar. ”JÄMFÖRDE DU NYSS FÖRTRYCKET MOT RASIFIERADE/TRANSPERSONER/HOMOSEXUELLA/mfl MED ”FÖRTRYCKET MOT TJOCKA?!11” Ja det kan du ge dig fan på att jag gjorde. Jag jämförde ett förtryck med ett annat.

Men då ska det ställas mot varandra, mäta vems förtryck dom är värst (och alltid komma fram till att förtrycket mot tjocka knappt existerar för att nån annan grupp är mer utsatt) och gärna framhärda i hur respektlös jag är som vågar komma här och claima position som utsatt.

Men så ser det ut, förtrycket mot tjocka. Så normaliserat och accepterat att det inte registreras av dessa skarpa sk ”intersektionella feminister” med sin skarpa analys. Tänk om de skulle behöva rannsaka sina egna arslen istället? Fast det är det ju sällan speciellt noga med.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

98 svar på ””Jämför du förtrycket mot [utsatt grupp] med förtrycket mot tjocka?” Ja det gör jag.”

Ja herregud när jag skrev i apgruppen att förtrycket mot feta är lika allvarligt och riktigt som alla andra förtryck… Det var lynchstämning. Folk kunde inte ha tyckt att jag var mer avskyvärd och blivit mer heligt förbannade om jag så hade skrivit att jag förgriper mig på djur på helgerna och planerar att bli nästa Hitler.

Jag har ingen aning om vad för apgrupp du pratar om nu, men rent generellt kan jag ändå förstå att man blir upprörd när man jämför på det viset. Man förminskar ju därmed den gruppen man jämför med och deras kamp, alltså grunden i varför just den gruppen blir utsatt i samhället. När man likställer alla olika gruppers utsatthet så bortser man ju medvetet ifrån så otroligt många olika aspekter, precis som att vissa saker aldrig ens har hänt, t.ex. slaveriet osv.

Tjocka blir systematiskt förtryckta av samhället. Är det kränkande för andra förtryckta grupper?? Vem avgör vilket strukturellt förtryck som är värst? Och vilka grupper är det som ska hålla käften eftersom andra kanske har det värre? Är det bara feta eller har du någon annan grupp på listan över ovärdiga?

Aeriel:
1. Ja, även jag anser att tjocka blir förtryckta av samhället och det är vidrigt! När har jag sagt annat?
2. Ehh nej, vem har påstått det? Hur tänker du nu?
3. Jag anser inte att någon grupp ska ”hålla käften”! Vad fick du det ifrån?
4. Jag har aldrig påstått att feta eller någon annan grupp är ovärdiga. Hur framgick det menar du?

Motfrågor:
A) Varför lägger du orden i munnen på mig och påstår att jag har påstått något som jag aldrig har gjort?
B) Jag motsatte mig det här med att jämföra förtryck och gav en lång rad olika anledningar till varför man inte bör göra det (se min kommentar nedan för utförligare beskrivning). Av vilka anledningar tycker du att man ska jämföra och dra alla grupper över en kam?

”Man förminskar ju därmed den gruppen man jämför med och deras kamp, alltså grunden i varför just den gruppen blir utsatt i samhället.” Det är förminskande för andra grupper alltså att tjocka jämför det förtryck vi utsätts för med andra strukturella förtryck.

”När man likställer alla olika gruppers utsatthet så bortser man ju medvetet ifrån så otroligt många olika aspekter, precis som att vissa saker aldrig ens har hänt, t.ex. slaveriet osv.” TJOCKA MÖRKAR SLAVERIET………

Det var ju tråkigt att du egentligen tycker bra saker och är snäll och så men att det inte märks på hur du uttrycker dig.

Aeriel: Jag tycker det är lite svårt att förstå hur du menar när du skriver otydligt. Antingen får du skriva ovanstående kommentar igen på ett annat sätt och förklara vad du menar eller så ger vi upp där. Svårt att veta om du är sarkastisk eller inte och vad du egentligen menar. Jag är dock öppen för att diskutera sansat och lugnt på en saklig nivå. Jag orkar varken bli för personlig eller för känslosam av olika anledningar.

Linny: Har inga som helst problem att förstå vad Aeriel menar och tolkade ditt inlägg på precis samma sätt som hen.

Linny: Trögtänkt tror jag inte att du är, men eftersom det är flera som reagerat likadant på din kommentar så bör du kanske se över hur du uttrycker dig, om du inte menade att andra skulle tolka dig som de gjorde?

”Man förminskar ju därmed den gruppen man jämför med och deras kamp, alltså grunden i varför just den gruppen blir utsatt i samhället.” Jaså gör man det? Har du någon vetenskap eller forskning som stödjer den teroin? Eller är det bara något som ”känns” logiskt för dig?

”När man likställer alla olika gruppers utsatthet […]” Googla ”likställa” och ”jämföra”, läs på om ordens innebörder och återkom. Det är så tydligt var dina sympatier ligger att du inte behöver anstränga dig med bortförklaringar. Vi genomskådar din låtsasrationella bullshit, jag lovar.

Vadå vetenskap eller forskning? Räcker inte mina egna känslor och tankar kring det menar du? Eller varför får inte jag lov att känna så som jag gör inför detta då jag ingår i både den ena och den andra gruppen? Och var ligger mina sympatier menar du? Förklara gärna för mig. Du verkar veta mer om mig än vad jag själv gör. Dessutom, varför så otrevlig stämning här i kommentarsfältet? Jag försöker hålla mig saklig men ursäkta mig så hemskt mycket om jag råkade skriva fel ord osv.

Om man har en teori om vilka åtgärder som är effektiva och vilka som är ineffektiva är det önskvärt att man kan backa upp dem med forskning. I alla fall om man tänker uppmana andra att följa ens råd (”Jag motsatte mig det här med att jämföra förtryck och gav en lång rad olika anledningar till varför man inte bör göra det”) Din teori (anledningar) är att vi tjocka genom att kräva att vårt förtryck får samma erkännande som alla andra medvetet förnekar att slaveriet hänt, förminskar andras kamp och gör så att folk glömmer bort andra förtryckta grupper. Och det är ingenting du vet, det är bara något du tycker och känner, enligt dig själv. Tänk om du har fel då? Tänk om det är så att genom att lyfta ALLA förtryck som lika allvarliga (inte likadana märk väl) så ökar medvetenheten och risken för att fler grupper utses till samhällets hackkycklingar minskar? Det är iaf vad som hänt hittills. Ju mer medvetenhet gemene person har fått om olika gruppers förtryck desto lättare har de haft att ta till sig att det finns fler grupper som förtrycks. Det sker inte över en natt naturligtvis och tjocka kanske är den sista stora gruppen som avskys av ett helt samhälle och som det är önskvärt att behandla illa. Jag kan på rak arm inte komma på någon annan grupp som det är rumsrent i alla typer av grupperingar att behandla illa och mobba, t o m av feminister och antirasister. Med tanke på hur historien har sett ut finns det inget som talar för att din teori stämmer, men allt som talar för att min gör det. DÄRFÖR är det önskvärt att du så långt det går försöker ta reda på om det finns någon sanning i din teori innan du säger åt andra vad de bör göra.

Jaa, varför så otrevlig stämning? Jag tycker du har bidragit rätt friskt till den själv. Du säger åt folk att tagga ner och chilla lite när de bemöter vad du säger. Och det du säger är bl a att tjocka medvetet mörkar slaveriet genom att kräva att fettförtrycket får samma status som alla andra förtryck och rider på andras förtryck för att få sympatier. Hur trodde du att det skulle mottas? Och om du tycker att du blivit missuppfattad kanske du ska fundera på hur du uttryckt dig eftersom alla som svarat uppenbarligen inte förstått vad due gentligen menar (om du numenar något annat än det du skriver).

WDF, jag utgår ifrån mig själv, mina egna erfarenheter och känslor i det här. I min mening så borde det ligga mer grundligt än vad forskning skulle göra. Ja hjälp! Tänk om jag skulle KÄNNA fel i mina egna känslor! Jag gav dig en rimlig förklaring på varför människor kan bli upprörda när man just jämför förtryck. Det är provocerande i mångas ögon och det är många som inte ens förstår syftet eller hur man menar när man jämför. Många, troligtvis jag själv, reagerar som så att man tror att jämföra blir att likställa. Det är ju faktiskt ofta som det blir just så. Sedan är det så att jag heller inte tänker be om ursäkt för mina känslor kring det här. Lägg heller inte ord i munnen på mig. Aldrig, ALDRIG, har jag sagt att just tjocka bortser från slaveriet. Men att grupper (osäker vilka eller vem) lätt bortser ifrån sådana viktiga händelser eller historiska aspekter såsom slaveriet i diskussionen. Att sådana skillnader som faktiskt finns i förtryck riskerar att förminskas eller helt glömmas bort. Så i min mening, skit i att jämföra för det bidrar inte till något gott och människor blir både arga och provocerade. Om du har forskning på motsatsen mot mina tankar i det här så är du självklart välkommen att lägga fram detta. Dock anser jag fortfarande att människors tankar och upplevelser väger tyngre i debatten än vad någon forskning skulle göra. Kanske finns det en hierarki även inom dessa grupper och därmed riskerar den gruppen som anses vara ”lägst stående” att missgynnas, även om alla andra eller många andra riskerar att få det bättre totalt i samhället. Har du tänkt på det? Återigen, att rida på andras förtryck… Men motbevisa mig då så gärna om du känner att det är viktigt för dig. Varför inte bara erkänna varandra och känna för varandras åsikter istället? Man behöver inte hålla med men man bör acceptera/respektera.

Du får känna precis vad du vill, men att du ”känner” att feta inte ska jämföra sig med andra förtryckta grupper pga att du ”känner” att det skulle leda till diverse hemskheter slår baske mig inte forskning. Och eftersom det är du som påstår något är det upp till dig att bevisa det. Vilket du såklart inte behöver (det är ju uppenbart att du inte har en aning), men då får man ta dina påståenden för vad de är: dina känslor och åsikter, och att du tycker att de smäller högre än forskning talar för sig själv.

Du lyssnar verkligen inte på vad LD, jag själv och de andra här säger. Folk blir inte provocerade av ”rimliga” anledningar – folk blir provocerade av att feta tar sig ton och beter sig som om de utsätts för ett RIKTIGT förtryck som ska tas på lika stort allvar som alla andra förtryck. Folks känsla av ilska och provokation är en del av själva förtrycket.

”Men att grupper (osäker vilka eller vem) lätt bortser ifrån sådana viktiga händelser eller historiska aspekter såsom slaveriet i diskussionen. Att sådana skillnader som faktiskt finns i förtryck riskerar att förminskas eller helt glömmas bort.”

Vad baserar du det på? Har du någonting annat än dina känslor som stödjer det du påstår? Om inte, kan vi alla göra så, hitta på saker och säga att det spelar ingen roll vad vetenskapen säger, för jag känner att det inte är så? Och sen säga åt folk att de bör agera annorlunda för att JAG känner att det vore bäst så?

”Varför inte bara erkänna varandra och känna för varandras åsikter istället? Man behöver inte hålla med men man bör acceptera/respektera.”

Förklara för mig hur exakt man accepterar/respekterar dig när man inte håller med dig?

Men WDF, det är inte bara feta som inte bör jämföra sig. Detta tycker jag om alla utsatta grupper och är inte något jag tycker för enbart tjocka. Och ja, ta gärna mina åsikter och känslor för vad de är, helst utan att förminska dem. Jag känner som jag gör. So what? Du skriver ju att ”tänk om jag har fel”. Ja tänka sig om någon forskning skulle visa annorlunda än mot vad jag känner.
Jaha? Det betyder ju inte att jag känner fel? Eller? Men visa mig denna forskning i så fall, eller låt bli. Mig kvittar det ärligt talat för jag har ju rätt att både tycka och känna som jag gör.

Och ja, jag finner det ganska ointressant med forskning för det är människors känslor som betyder något. Men visa upp forskning om du vill. Jag kommer läsa det men även forskning kan vinklas även den. Det var ju du som drog upp detta med forskning medan jag hela tiden utgår från mig själv. Jag brukar vara noga med att skriva att ”jag tycker”, ”jag tror” osv. Jag behöver inte ha gjort en stor avhandling i detta ämnet för att få lov att ha en åsikt, särskilt inte när jag ingår i både den ena eller den andra gruppen även om det inte är särskilt relevant i sammanhanget. Jag orkar inte liksom ha det på en vetenskaplig nivå utan ibland så är man bara. Här är jag. Det här tycker jag. Detta är min åsikt. Detta är mina känslor. Ta det för vad det är. Eller inte. Fritt val.

Till sist, det verkar som att denna apgrupp som ni talar om menar något helt annat än vad jag försöker ge uttryck för här och nu. Jag anser återigen inte att tjocka (eller någon annan grupp) bör förminskas eller något. Förtrycket mot tjocka är en verklighet jag är väl medveten om.

Och det här med acceptera/respektera… Jag menar att man inte behöver tycka lika och att det är ok att tycka annorlunda. Man får respektera varandras åsikter så länge det sker inom lagens långa arm, á la demokrati.

WDF, jag ber om ursäkt för att jag har ”tagit över” kommentarsfältet men jag måste ju samtidigt få lov att försvara mig och svara på människors frågor eller påståenden. Eller menar du att jag ska vara tyst bara eller? Jag skrev en kommentar fristående och sedan skrev jag en kommentar under din kommentar. Två totalt alltså. Men sedan har jag enbart svarat på andras kommentarer riktade till mig. Var det fel alltså?

”Vi genomskådar din låtsasrationella bullshit, jag lovar.” Ja, här var jag jävligt otrevlig och jag ber om ursäkt för det. Jag blir provocerad av att folk ständigt målar upp domedagsprofetior om hur fruktansvärt samhället kommer bli om fetas förtryck får samma status som rasism, transfobi, homofbi osv. Feta ska hålla käften och banta, är den vanligaste inställningen. Men jag ska hålla mig i skinnet i fortsättningen.

Ok tack för ursäkten, det uppskattar jag och den accepteras. Jag tror faktiskt att man lätt blir missförstådd i text. Inte bara jag utan det är nästan som ett fenomen just på nätet. Man känner mycket och vill snabbt få ut sin åsikt och så går fingrarna som trumpinnar över tangentbordet. Man kanske skriver saker för snabbt osv. Men det är ok. Men aldrig har jag ansett att feta ska hålla käften eller något sånt. Förtrycket mot tjocka borde istället uppmärksammas mer och man borde införa lagar mot just detta. Det är ett verkligt och utbrett hat som pågår mot tjocka, särskilt i västländer. Men jag menar att man inte bör blanda ihop alla förtryck utan istället se dem separata för vad dem är. Men det är ok att tycka olika.

Ok, jag känner inte till den gruppen så jag kan inte uttala mig om just hur snacket går där, men hoppas iallafall du vet hur jag menar LD i det jag skrivit här. Nu verkar det vara lynchstämning på mig just nu i denna bloggen nämligen. Jag påpekar därför igen att jag inte tar ansvar eller ens vet något om denna apgrupp. Har noll koll på den.

Men du är väl admin där? Varför tillåter ni det? Eller tas det bort? Jag blev utesluten ur gruppen helt utan anledning och skrev både till dig o de andra admin men ingen av er svarade mig. Otroligt läskig grupp men den elakaste, vidrigaste stämningen av alla grupper jag någonsin varit med i. Känns så skönt och befriande att ”gå ur” den, sluta följa kvinnohat på Instagram där alla mobbar precis lika mycket och nu äntligen kunna prata om feminism, tjockförakt och allt annat viktigt med människor som inte mobbar och skapar lynchstämning! Lika helande som att sluta följa smala hetsande människor på Instagram 🙂 Lyckligare än någonsin!

det är svårt att styra femtontusen. Vi modererar i den mån som går. Vi tar bort massvis och blockar bråkstakar och annat pack. Jag vet ej varför du blev utesluten, det var nån av de andra – men min gissning är att du bröt mot reglerna?

Jag förstår inte varför man alltid måste jämföra vem som lider mest. Tydligen kan bara en typ av lidande finnas åt gången. Bryr man sig om djur är man dum i huvudet när det finns människor som lider (man kan ju bara bry sig om en sak åt gången tydligen) och säger man nåt om t.ex tjockas förtryck då ska de jämföras med andra som blivit förtryckta under lång tid. Varför kan man inte inse att det finns mycket lidande i olika former? Varför är det svårt att inse att det finns många sorters förtryck? Den ena är värre än den andra, men det är fortfarande förtryck som skapar lidande.

Förtrycket och föraktet emot tjocka existerar i allra högsta grad, särskilt här i de västerländska länderna. Det är vidrigt!

Med det sagt så tycker jag däremot att man inte bör blanda och jämföra olika utsatta gruppers utsatthet. För det första så riskerar man där med att försvaga grupperna och deras grundproblematik i samhället när man bara klumpar ihop alla i en enda stor röra av åsikter, tankar, utsatthet, historiska perspektiv, olika aspekter som enbart återfinns hos den ena gruppen men inte den andra osv. Dessutom så är det både naivt och generaliserande att nästan förutsätta att bara för att man ingår i en grupp så delar man en annan grupps åsikter. Jag tänker t.ex. på att många andra länder är homosexualitet olagligt och samma gäller inom många religiösa teologiska aspekter där man menar att det inte är något man uppmuntrar eller stödjer.

Nej var och en grupps kamp och talan för sig själv tror jag på, just för att inte försvaga, förminska eller helt enkelt glömma bort någon grupps speciella aspekt. Tillsammans är inte alltid starka och särskilt tydligt blir det i det här fallet. Man har ingenting att vinna på att klumpa ihop alla och varför ska bara personer som inte tillhör någon utsatt grupp (cis-personer som man säger) slippa klumpas ihop med andra? Det är även sjukt att bara för man ingår i en grupp så förväntas man stödja eller förstå någon annan grupps kamp.

Sammanfattningsvis så ser jag ingen vits med att klumpa ihop eller jämföra förtryck. Ingen har något att vinna på det, med undantag för de grupper som anses vara minst förtryckta av alla förtryckta grupper, och då är det helt klart en fördel att kunna rida på andra gruppers förtryck för att främja sin egen kamp och vinna sympatier. Så vill jag dock inte hoppas eller anklaga någon för att göra.

Fast vem är det som ”bara klumpar ihop alla i en enda stor röra av åsikter, tankar, utsatthet, historiska perspektiv, olika aspekter som enbart återfinns hos den ena gruppen men inte den andra osv.”? Ser du tjocka göra det ofta? Jag som har deltagit i och läst ett antal fettföraktardiskussioner genom åren har bara sett LD och mig själv säga att fettföraktet är lika mycket förtryck som alla andra. Och då har vi inte gjort någonting av det du räknar upp. Jag säger inte att det inte finns någon i världshistorien som klumpat ihop osv men det är ytterst ovanligt. Så ovanligt att det inte är ett problem.

Vet du vad som är ett problem? Jo, att det inte är olagligt att diskriminera feta. Att de är den grupp som diskrimineras mest på arbetsmarknaden just nu. Att vårdens standardsvar är ”ät mindre och rör dig mer, även när det gäller åkommor och sjukdomar som inte har med fetman att göra, trots att det är vetenskapligt bevisat att detta är ett synnerligen ineffektivt råd både när det gäller individer och samhällsgrupper. Att det finns utredningar gjorda av ekonomer åt riksdagen där det står att feta är det pga brist på självkontroll, överdrivet kaloriintag och för mycket stillasittande. Lata frossare utan självdisciplin med andra ord. Att feta är en av de få (den enda?) grupper som det inte bara är socialt accepterat att mobba, det är t 0 m önskvärt. Och allt detta anses inte ens vara förtryck av gemene person utan bara helt rätt och riktigt.

Du har verkligen inte förstått vad LD säger: ”Dessutom så är det både naivt och generaliserande att nästan förutsätta att bara för att man ingår i en grupp så delar man en annan grupps åsikter.” Förtryck handlar ju för fasen inte om vilka åsikter indivder i de olika förtryckta grupperna har. Det handlar om att riskera att inte kunna försörja sig, ha svårare att hitta en bostad, riskera att dömas hårdare i domstol och få sämre eller obefintlig vård.

”Nej var och en grupps kamp och talan för sig själv tror jag på, just för att inte försvaga, förminska eller helt enkelt glömma bort någon grupps speciella aspekt.” För om vi feta kräver att förtrycket mot oss tas på lika stort allvar som andra förtryck så förminskar vi andra grupper? Vi ska alltså inte göra något väsen av oss för att andra ska få det bättre, på vår bekostnad? Offra oss för andra grupper helt osjälviskt? Det här är dessutom din åsikt och inga vetenskapliga fakta. Bara löst tyckande utan förankring i verkligheten.

”Det är även sjukt att bara för man ingår i en grupp så förväntas man stödja eller förstå någon annan grupps kamp.” Varför är det sjukt? Sjukt vore väl att inte ha tillräckligt med empati för att kunna sätta sig in i andras situation?

[…] kunna rida på andra gruppers förtryck för att främja sin egen kamp och vinna sympatier. Så vill jag dock inte hoppas eller anklaga någon för att göra.” Vet du vad. Hjärnan sprutar ur sig en jävla massa skit varje dag. Det betyder inte att man måste dela med sig av det.

WDF, jag håller med dig här. Snälla chilla lite. Jag SER och UPPLEVER själv att det finns ett fettförakt i samhället som absolut och helt givet borde vara olagligt. Det borde ingå i en diskrimineringslag. Jag är med dig till 100 %. Det enda jag menar är att man inte bör jämföra förtryck om vem som har det värst. Finns ingen anledning och det försämrar bara för de olika grupperna. Jag menar heller inte att just LD säger si eller så men rent allmänt. Och med sjukt så menar jag att det är generaliserande och nästintill rasistiskt att förutsätta både åsikter eller egenskaper bara för att man t.ex. är rasifierad. Man hade ÖNSKAT att alla kände empati för alla grupper och alla människor som blir utsatt för hat eller förtryck, men så fungerar det tyvärr inte. Det är fel att förutsätta att en människa har si eller så åsikter bara för att denne t.ex. har brun hud eller anser sig rasifierad. Förstår du mitt tänk?

ja fast problemet nu är att alla andra (alltså INTE tjocka) förminskar och nedvärderar tjockas förtryck genom att hänvisa till andra ”som är så mycket värre bla bla bla”. Konstant pågår detta. Svarta, smala, rasifierade, trans- mfl feminister som blir förbannad när tjocka börjar ta plats inom den här typen av debatter där förtrycket problematiseras och lyfts: ”vafalls hur vågar du som tjock komma här och mena att du också är förtryckt som vi va va va!?!”

Svara

Ja men där håller jag med dig LD. Det är helt fel att göra så som du menar där. Att använda jämförelsen i syfte att förminska eller påstå att fettförakt/förtryck mot tjocka inte existerar är helt galet. Jag anser att det i allra högsta grad existerar och är vidrigt! Det jag menar är att man inte ens bör jämföra, oavsett var det kommer ifrån, från allra första början. Tjocka är förtryckta, precis som svarta, homosexuella osv men jag menar att det bara är fel att klumpa ihop eller jämföra dessa förtryck. De bör ses som helt separata i diskussionen för att grupperna just ska gynnas.

Förstår hur du tänker men jag anser ändå att det ofta blir allt för generaliserande och att det lätt riskerar att uppstå mer problem om man jämför grovt. Exempel på det återfinns ju direkt här i kommentarerna där tjafs och annat lätt uppstår. Jämförelser blir lätt att likställa, tyvärr.

tjafs uppstår för att förtrycket mot tjocka inte erkänns som förtryck. Det skapar mycket frustration och ilska, från båda håll. Från oss som inte blir hörda och från de som inte vill lyssna på ett gäng gnälliga tjockisar som vågar komma här och komma.

Förstår mer hur du menar LD. Men det är en fin balansgång där alltså. Ibland är det även svårt att veta avsikten i en åsikt m.m. Men jag hör vad du säger, absolut.

Tillägger också att det dock är viktigt att alla åsikter får lov att ventileras och diskuteras. Det är bra om det finns högt i tak men att man ändå håller det på en saklig och sansad nivå, vilket jag tycker att du fixar galant. Det är ju så man kommer framåt och når ut till varandra.

och ja det finns ett stort problem med människor som approprierar andras förtryck dvs ”rider på andras förtryck” som du kallar det. Exempelvis ickebinära som approprierar transkvinnors förtryck eller bisexuella som approprierar homoförtryck eller rasifierade som approprierar förtrycket mot svarta osv osv. Men att tjocka skulle rida på nån annan är fan inte sant nånstans. Vi har fått stå tillbaka, be om ursäkt och göra avbön varje gång vi försöker lyfta problemet. Ingen annan grupp behöver göra det.

Svara

TACK LD för att du skriver så och förstår exakt hur jag menar, som du skrev i översta stycket! Håller med dig till 100 % där! Och jag menar inte att just tjocka skulle rida på andras förtryck. Menar mer rent allmänt även här. Vi som tjocka ska INTE behöva göra avbön eller ta hänsyn till någon annan grupp utan återigen, jag vill se mer separata diskussioner utan jämförelser. Tror att jag och du menar samma saker, att vi egentligen vill komma fram till ungefär samma sak, men att jag uttrycker mig på ett annat sätt än vad du gör.

Hur approprierar bisexuella homoförtryck? Någon som agerar på ett ”ickestraight” sätt, ex två tjejer som är ihop, blir utsatta för homoförtryck – oavsätt om de är bisexuella eller gay.
Fast du kanske syftar på något annat?

Om en tillhör mer än en grupp då?

Jag tror inte att du och jag har samma innebörd av att jämföra förtryck. Är förtrycket strukturellt, hur tar det sig uttryck t.ex. i sjukvård, hur säker jag är på väg hem mitt i natten, påverkas upplevelsen av mina prestationer eller reaktioner osv. Finns massa saker man kan jämföra mellan utsatta grupper som är av intresse. Att jämföra sitt eget förtryck med andra gruppers är inte för mig en rangordning -det är rätten att få sitt eget förtryck synliggjort.

Aeriel: Ja, som jag gör menar du 😉
Om du taggar ner lite så ser du att gruppernas utsatthet inte behöver vara en motsättning men att det KAN vara det. Jag anser återigen att man INTE ska dra alla över en kam, att man inte ska smeta på åsikter på en person bara för att denne är rasifierad, tjock, religiös osv. Låt var och en grupp få driva sin egen kamp.

Sen skriver du: ”Att jämföra sitt eget förtryck med andra gruppers är inte för mig en rangordning -det är rätten att få sitt eget förtryck synliggjort.” Menar du då att enda sättet för dig att få just ditt förtryck synligt är att blanda dig in i alla andras förtryck eller utsatthet?

Kan bara se en fråga: ”Menar du då att enda sättet för dig att få just ditt förtryck synligt är att blanda dig in i alla andras förtryck eller utsatthet?”

Håller med dig igen, LD.
Varför ska det behöva vara så svårt att kunna ha två saker i huvudet samtidigt? Varför ska det vara ett problem? Dvs kunna se olika förtryckta grupper utan jämförelser.

Det finns inga grader i helvetet.

tror framförallt att detta beror på att förtrycket är så djupt rotat att folk mest tänker att överviktiga ”får skylla sig själva”. argumenten är något i stil med ”man kan inte råför sin sexualitet/etnicitet men om man är tjock kan man banta”.. och visst, man KAN gå ner i vikt men inte byta sexuell läggning etc. etc. men ingen vill inse hur svårt sådant kan vara oavsett hur motiverad man är eller hur hårt man försöker. och varför måste alla som är överviktiga vilja gå ner i vikt ens??? folk blir så provocerade av stora människor….

Jag tror att upprördheten *delvis* har att göra med en viss historielöshet som automatiskt inträder när man jämför förtryck på det sättet. Det finns ingen som mördas för att den är tjock, eller som misshandlas, det finns inga partier över hela Europa som bygger på hat mot tjocka, det finns inget historiskt förtryck mot tjocka, ingen som våldtas för att den är tjock osv.

Tjocka utsätts för misshandel, hatbrott osv. Och du har precis förminskat förtrycket mot tjocka under ett inlägg som handlar om att så fort man tar upp att tjocka förtrycks så ska någon(många) komma och trivialisera.

Jag har inte förminskat eller trivialiserat något överhuvudtaget. Förtryck mot tjocka sker på arbetsmarknaden, kärlekslivet, glåpord osv. Att det sker misshandel mot tjocka människor på ett systematiskt sätt PGA att de är tjocka har jag svårt att tänka mig.

Mitt inlägg var ett försök att ge EN förklaring till varför folk ryggar tillbaka när man jämför förtryck på ett generellt sätt.

Det har du svårt att tänka dig? ok, fråga vilken tjock unge som helst som går i skolan nu. Vilken som helst. Att folk ryggar tillbaka har dock ingenting med detta att göra för inte en KÄFT skulle rygga tillbaka om en ickebinär transperson pratade om sitt förtryck trots att de mycket mycket sällan utsätts för annat än typ felköning eller osynliggörande. Det bottnar i synen på tjocka som en grupp som får skylla sig själv, som kan styra över sin vikt. Hatet mot den tjocka kroppen är normaliserat så pass att förtrycket mot oss inte syns.

Om du menar att det är vanligt att ungar blir misshandlade i skolan för att de är tjocka så är det något som jag helt och hållet har missat. På riktigt. Jag har aldrig hört talas om det. Mobbning däremot måste vara utbrett.

Min make höll på att bli dränkt samt misshandlades och mobbades i 5 år pga tjock. Han är naturligtvis inte unik. Det skulle vara SÅ himla bra om de som inte vet så mycket lyssnar på de som gör det, tar reda på fakta och försöker utbilda sig så gott det går innan de gissar lite som de tycker pga att deras gissningar så ofta handlar om att skuldbelägga feta och så sällan är till tjockas fördel. Jag säger inte att det är så, men det är NÄSTAN så man kan tro att folk passar på att tjockismobba lite när de lägger fram sina teorier till varför tjocka är förtryckta och inte tas på allvar.

Jag känner mig som en dryg, elak liten smal människa som tycker synd om er… Inte på ett ”åh stackars tjockis, banta lite så blir du glad”, utan ”varför i hela helvete pågår detta?”. Fick en anticellulitekräm i min senaste Glossybox, eftersom jag förtjänsr att vara så fin och vacker som möjligt. Det är på den nivån. Behöver jag säga att jag hittade celluliter kag inte visste fanns efter att den krämen damp ner i brevlådan..?

Självklart ska alla människor få ta plats. Tjocka, smala, färgade, vita, trans, homosexuella, etc. Och på lika villkor. Ingens lidande är mindre värt än någon annans, även om de kan ligga på olika nivåer. Jag som smal förstår att ”ät en cheeseburgare”, ”bara hundar jagar ben” etc. Är sårande för mig som individ p.g.a. enskilda personers åsikter, men är inte alls samma sak som ogillas av samhället, få blickar och kommentarer.

Däremot anser jag att man bör vara försiktig när man jämför. Att jämföra ger förståelse på en helt ny nivå. Men risken för förminskning är stor. Till WDF, jag har inte heller någon forskning på detta, men jag håller med de andra om detta. Det är så lätt att känna sig förminskad när någon jämför, även om detta inte var meningen. Att jämföra är inte att likställa, men känslan kan lätt bli så.

Är själv en smalis, typ anorektisk, så givetvis får jag mkt kommentarer av typen du ger exempel på. Har dock väldigt svårt att förstå andra smala/underviktiga som menar att de mår extremt dåligt av sådana kommentarer, vet inte om jag kan ta det på allvar ens.. Tycker att det ALLTID sägs med en underton av antingen avundsjuka eller omtanke. Och om inte så kan jag ju bara falla tillbaka på att hela modeindustrin är anpassad efter människor som ser ut som jag, alla kläder är sydda efter min kroppsform, alla bilder i massmedia överallt hyllar min kropp som idealet. Ser ju bara förtryck mot tjocka utifrån, men ser det dagligen överallt, och det förtryck jag ser är verkligen grovt, kan och bör absolut jämföras med andra former av strukturellt förtryck. Varför är det förminskande att jämföras med just förtryck mot tjocka? Finns det ngn annan anledning än att man inte ser förtryck mot tjocka som ”riktigt förtryck”?

Jag är inte tjock, men märker själv fettföraktet och förtrycket mot tjocka. Speciellt bland feminister i bloggosfären och i social media överlag. Vissa likställer förtryck mot smala som mot tjocka, alltså då blir jag verkligen upprörd kan jag säga …. :/

I väst är idealet att man ska vara smal, det har ingen bosatt här missat. Om du t.ex. kollar på denna länk bl.a: http://metromode.se/skonhet/2015/08/18/sa-har-olika-blev-resultatet-nar-18-lander-fick-retuschera-fram-sin-dromkvinna/ ser du att idealet dock kan se ut på olika sätt från land till land – och bland krets till krets.

Väst är världens politiska centrum, men man ska vara medveten om att det inte innebär att de västerländska kvinnorna representerar hela världens kvinnor bara för att det rent generellt är vi som har största makten och högsta rösten bland världens kvinnor.

Din verklighet är inte alla kvinnors verklighet, och det bör man vara medveten om, då man som feminist sätter agendan. Ens egen kamp är inte en feministisk kamp som kan ställas i ett universellt plan över allt alla andra delar inom feminismen – faktiskt inte ens över allt annat i ett nationellt plan heller. I alla fall inte om man begränsar sig till ett smått område, som just fettföraktet. Talar man om skönhetsideal och kvinnokrav överlag, kan man tala om det som en helhet, då inkluderas alla fack inom just det feministiska området. Går man dock in och talar om vissa specifika fack, ska man vara försiktig med att tysta ner och förminska andra människor bara för att man är helt inne i sitt eget områden och sina upplevelser.

Kollar du på bilderna är det t.ex. Italien som håller upp den idealbild som många går runt med här i väst. Det är också den vi i diskussionen här utgår ifrån; man ska vara pinnsmal. Det betyder dock inte att alla länder har samma bild och skönhetskrav på kvinnan. Jo, visst har inget land en jättetjock kvinna som ideal, men för vissa länder är pinnsmalt faktiskt fult. Det ska faktiskt vara fett, men på rätt ställen. Det som däremot verkar vara en gemensamma faktorn för alla länderna är att ingen av bilderna visade en mörk kvinna. Idealet är för alla de tillfrågade länderna, en ljus kvinna. Det är det gemensamma, inte att alla ska vara underviktiga.

Feminism är ett samlingsord för flera olika kamper. Det vi har gemensamt är att vi strävar efter ett jämställt samhälle, dock tror jag inte på det här med att sätta olika kvinnors upplevelser mot varandra. I vissa kretsar anses det fult att vara smal som en pinne, man ska vara kurvig. Du kanske har märkt av alla bilder och klipp på kvinnor med stora rumpor där man mer eller mindre säger ”män vill inte ha hundben, de vill ha kurvigt”? Med hundben syftar man på smala kvinnor. Har du hört att vissa kretsar kallar underviktiga för plankor, alltså planka med negativ bemärkelse?

Jag håller med Lady Dahmer i att ett stort fettförakt finns i samhället. Jag har själv märkt av attityderna och svårigheterna med att vara tjock i samhället. En av mina bästa vänner och min mamma har varit överviktiga under lång tid, och jag har sett hur folk tar de oseriöst just p.g.a deras vikt. Det är inte bara människor som varje dag påminner dem om att de är fel, även den materiella och allt annat i samhället är anpassat efter smala människor, och det ger signaler som att den tjocka är helt fel. Typ malplacerad och därmed mindre värd. Jo, där är vi på samma plan. Så ser jag det också.

Men!!!

Med din kommentar och många andras, verkar det vara som att kvinnans enda kroppsförtyck är fett. Du frågar mig hur förtyck mot underviktiga tar sig uttryck? DÄR HAR VI DET! Man ser inte andras förtyck, än det man själv upplever. Exakt så är den feministiska atmosfären oftast. Kvinnor sätts mot kvinnor. Det är den tjocka som talar om de tjocka, medan den smala talar om de smala. Den ena vägrar att erkänna det andra förtyckets påverkan – eller faktiskt ens vilja se vad som finns på andra sidan skiljelinjen.

Att du ens frågar mig hur det skulle kunna finnas ett förtyck mot underviktiga, visar att du enbart ser dina egna intressen i den feministiska frågan. Du är inte underviktig (vad jag kan tolka, men jag kan ha fel, om jag har fel så ber jag om ursäkt för det), och därmed är det området helt ointressant för dig för det finns inte i din värld. Det är just där problemet ligger, och det är därför många feminister hackar på varandra. Just för att de anser att den andras kamp är meningslös – att ens egen kamp är viktigare. Man förminskar den andres upplevelse.

Just det jag kommenterade i början hade inte med det här att göra, det jag kommenterade var just smala feminister som förminskar fettföraktet och likställer det med sina egna upplevelser som smala. Sedan kom du och gjorde precis det de gör, fast åt motsatt håll. Och därför blev denna kommentar lång. Jag har gått ur ämnet som LD i sitt inlägg talade om, och besvarar faktiskt enbart din fråga. Förstår du nu hur jag menar?

Din kommentar påminner mig om smala feminister som likställer sin situation med de tjockas, vilket är felaktigt då tjocka inte bara utstår det ”vanliga” kvinnoförtrycket, utan även begränsningar i livet, t.ex. råkade en av mina bästa vänner ta sönder en stol när hon skulle sätta sig på den i skolan. Samhället ÄR anpassat efter smala, ja. Även om en tjock skulle komma, säger det emiot att faktiskt anpassa efter de eftersom samhället i stort ser tjocka som ett problem, och kräver att de ska anpassa sig efter samhället.Tjocka diskrimineras, ja.

Men precis som några av de smala feministerna, felaktigt likställer situationerna som att de vore lika grovba, nekar många tjocka feminister den smales förtryck. Alltså verkligen nekar hela existensen av den. Och det tycker jag är fel. Kvinnan överlag, vare sig den är fet eller inte har konstant krav på sig. När jag talade om förtryck, i min kommentar, talar jag inte enbart om en typ av kvinna. Jag talar om en helhet, där kvinnans yttre ständigt ska diskuteras som en politisk fråga.

Den tjockes förtryck må vara grövre än den smala, i och med att den smala inte diskrimineras materiellt i lika stor utsträckning, men det innebär inte att den tjockes förtryck är mer värt att erkänna än den smalas.

Kvinnans kläder, vikt, färg och utseende överlag diskuteras konstant, där många sätter kvinnor mot kvinnor, och det gör även feminister själva utan att faktiskt vara medvetna om det. Vem är den minst förtryckta, den tjocka eller den smala? Den nakna eller den påklädda? Bla bla bla bla bla, bajs bajs bajs. Helt ärligt, är det viktigt att analysera fram det?

Jämställdhet bygger på en gemensam kamp. Förtryck finns i alla former och i alla skalor. Den skiftar hela tiden form. Och man kan inte skapa ett jämställt samhälle om vissa områden inom feminismen ska förminskas för att det inte passar in i ens egen bild av den feministiska kampen och ens egen bild av kvinnans situation i världen i stort. Den ena kampen bör inte förminska det andra. Det är ståndpunkt i frågan.

Och jag hoppas du fick svar på din fråga om hur jag menar med förtryck mot underviktiga. Och om jag någonstans råkade tolka din fråga fel eller så, ber jag om ursäkt för det. 🙂

Nu svarade du inte ens på frågan HUR underviktiga förtrycks (vill gärna höra detta) MEN! nej. underviktiga förtrycks inte. Förtryck är mätbart och hade detta förtryck existerat så hade vi kunnat, med en analys, gå igenom det.

Det du pratar förmodligen tänker på är det förtryck som ALLA kvinnor drabbas av, tjocka eller smala. Tjockförtryck å andra sidan drabbar inte bara kvinnor utan män i hög utsträckning också.

Okej, först och främst – jag är gravt underviktig, så där gör du ett helt felaktigt antagande. Det du pratar om är smalhets och objektifiering som drabbar alla kvinnor, oavsett storlek. Självklart får jag negativa kommentarer av typen du tar upp, men kan inte se att dessa skulle vara en del i ett strukturellt förtryck. Har aldrig upplevt att jag skulle vara utsatt för förtryck eller diskriminering just på grund av min undervikt, aldrig hört talas om det eller sett det. Så därför undrar jag hur du menar att underviktiga förtrycks just pga sin undervikt. Hur tar förtrycket sig uttryck? Kan inte se att du svarade på frågan?

Du säger att underviktiga inte förtrycks men det gör dem. All förtryck baseras inte enbart på en persons vikt. Objektifiering handlar inte bara om vikt. Och att säga att underviktiga inte förtrycks är som att säga att man nekar det strukturella förtrycket som finns mot exempelvis kvinnor överlag och det oberoende vikt. All förtryck handlar inte om fett. Om vi säger att min bästa vän skulle gå ner i vikt skulle hon fortfarande vara förtryckt, fast minus tjockdiskrimineringen.

Som tjock, utsätts man av det ”vanliga” förtrycket samtidigt som man utsätts av diskriminering just av sin vikt. Men det innebär inte att allt förtryck som en tjock utsätts för har med ens vikt att göra. Man kan därför inte säga att underviktiga inte förtrycks? Tjocka förtrycks mer, precis som jag i min första kommentar sa, men bara för att tjocka förtycks mer, innebär det inte att underviktiga inte förtrycks alls.

Ni frågar hur underviktiga förtrycks? Va? vilken konstig fråga… Sexism bara för ett ta ett exempel. Det är inget som enbart tjocka utsätts för. Kvinnokroppen är sexualiserad överlag. Våldtäkter där kvinnor är majoriteten av offren, det är inget som har med vikt att göra.

Och jag svarade visst på frågan hur. Som underviktig förtrycks man också, inte av sin vikt men bara för att förtycket inte är baserat på ens vikt kan man inte neka förtyckets existens? Så jo underviktiga förtrycks också i denna värld. Definitionen för förtryck är situationen då en starkare part orättvist utövar sin makt på en svagare part. Och det är just där snacket om patriarkal kommer in i bilden.

fast då är handlar det inte om att ”underviktiga förtrycks” utan om att kvinnor förtrycks. Att påstå att underviktiga förtrycks är att påstå att de förtrycks pga sin vikt. Du behöver vara väldigt tydlig och det har du inte varit. Har det inte med vikten att göra så är vikten irrelevant i sammanhanget och då nämner man det inte

I min första kommentar menade jag att de finns folk som likställer det vanliga förtrycket som smala/normalviktiga/småttmulliga kvinnor utsätts för, med det som tjocka utsätts för. Det skrev jag att jag inte håller med om. Att jag höll med LD i hennes inlägg, då det för tjocka är mer än enbart det vanliga strukturella förtrycket, utan även en strukturell diskriminering och annat inblandat.

Då kom EXQUISITECORPSE och undrade hur underviktiga förtycks. Jag förstår inte riktigt hur man kan fråga så? All förtyck handlar som sagt inte enbart om vikt. Såklart att underviktiga förtrycks också? Som underviktig är man t.ex. ”immun” från fat shaming och liknande hemskheter, men det betyder inte att man inte förtycks. Löneskillnaderna, som funnits och som i viss må fortfarande finns i vissa yrken, mellan könen, baseras inte på vikten.

Jag vet inte riktigt om du tolkade min första kommentar fel eller om det är jag som tolkade din fråga fel, för du verkar typ tro att min ståndpunkt är att underviktiga förtycks också av sin vikt? Nej, då har du tolkat min första kommentar fel. Jag talar inte om förtryck PGA undervikt. Jag talade om folk som förtycks och inte är tjocka, och då är motsatsen underviktig och därför använde jag mig av det i min första kommentar.

Jag menade i min första kommentar att underviktiga förtycks, men att det inte är i lika stor grad som för överviktiga. Sedan kom du och ifrågasatte existensen av underviktigas förtyck, vilket jag tyckte och fortfarande tycker är konstigt. Klart underviktiga också förtycks. Kvinnor världen över förtycks även om de är smala, dock förtycks tjocka mer då de förtycks från en front extra i jämförelse med underviktiga.

Okej, vi verkar vara överens, du har helt enkelt missförstått min fråga och jag tolkade dig fel. Min fråga om hur förtryck mot undervikt tar sig uttryck baserade jag på detta uttalande av dig ”som att förtrycket mot tjocka inte ska talas om bara för att det finns ett förtryck mot underviktiga med.” – i kontexten av detta inlägg uppfattas det som att du menar att underviktiga förtrycks just i egenskap av att vara underviktiga. Och något sådant förtryck existerar helt enkelt inte. Givetvis utsätts underviktiga kvinnor för samma sexism och förtryck som drabbar alla kvinnor (eller rasism, homofobi, transfobi osv), men det är väl en självklarhet och inget som är relevant i sammanhanget?

För mig i skrivandets stund var det relevant. Jag hade en diskussion för ett tag sedan med en smal feminist, som menade att underviktiga också blir förtrycka pga sin vikt, vilket jag inte höll med henne om. Och hon likställde det vanliga förtrycket med fettföraktet, och ville typ vifta bort fettföraktets existens.

Då LD talade om det här med olika grupper av människor, där alla känner sig förtryckta och vill framstå som den mest förtryckta, och det gör de genom att neka fettföraktet existens … asså det fick mig att tänka på den feministen som jag diskuterade med.

Därför skrev jag ”Jag är inte tjock, men märker själv fettföraktet och förtrycket mot tjocka. Speciellt bland feminister i bloggosfären och i social media överlag. Vissa likställer förtryck mot smala som mot tjocka, alltså då blir jag verkligen upprörd kan jag säga …. :/” för att sedan komplettera med ”Liksom samhället är anpassat efter smala människor, hur kan man på något sätt likställa situationerna? som att förtrycket mot tjocka inte ska talas om bara för att det finns ett förtryck mot underviktiga med.”

Men jag förstår nu att jag borde varit tydligare.

Vi har nog alla uttryckt oss lite slarvigt ibland. Det visade ju sig att vi är helt överens egentligen 🙂

Titta på videon dear fat people på youtube den är ganska bra där tas tillexempel de här med fatshaming upp och om de ens ska få heta så. Det är klart att man aldrig ska säga nått nedvärderande om någon annan men om man bryr sig om en person och vill att denna ska få leva längre så skulle jag säga nått, fetma är inte bra och ja vill inte att någon jag bryr mig om ska dö i en hjärtinfarkt som man skulle kunna förebygga genom att inte vara överviktig!

jaha du, men då kan jag berätta för dig att du inte kommer få nån att gå ner i vikt eller förändra sitt liv genom att berätta för den att dens kropp är ett problem. Om du bryr dig om en person som är tjock så håller du tyst.

Om folk kunde välja att vara överviktig eller ej så skulle ingen vara det.

Svara

Det är klart att man kan välja att vara överviktig då den största delen av de som är överviktiga är det pga av dåliga val. Alla som är överviktiga lider ju inte av ämnesomsättningssjukdomar.

Så du tror på allvar att folk vill vara överviktiga? Du är farligt okunnig och din okunskap riskerar att skada människor. Du behöver läsa min kategori ”tjock verklighet”.

Jag menar absolut inte!!!! Och då understryker jag inte!! Att man ska minska sitt kaloriintag och gå ner i vikt snabb som bara tusan för att man är ”snyggare” när man är smal. Äter man en högt intag av kolhydrater, lågt fettintag och vegansk mat så kan man äta i hur stor mängd som helst. Vikten kommer inte bara rinna av en som vid andra dieter som näms i det inlägget du länkade till för att all vätska som finns i kroppen försvinner utan här
Äter man mat med lågt kaloriinnehåll och mycket vatteninehåll därför måste man äta mycket mycket mer! Inga svältkurer eller strävan om att bli smal och ”snygg” utan smal och hälsosam.

Ja det kan man kanske undra om man är okunnig och tror att alla bara kan gå ner i vikt om de vill. Men vi som vet bättre och som vet hur viktnedgång funkar … eller snarare INTE funkar, vet att det inte spelar nån roll att man VET hur man kan gå ner i vikt (teoretiskt, för i praktiken är det omöjligt att gå ner i vikt långsiktigt) för människan och kroppen funkar inte så.

Återigen, om man kunde välja vikt så skulle INGEN vara tjock. INGEN. För INGEN vill bli konstant mobbar av hela samhället, hatad, få sämre vård, få sämre lön, få sämre jobb, få slitningar och eventuella sjukdomar (av mycket hög vikt) osv osv osv. INGEN. Förstår du det eller tror du fortfarande att folk väljer och vill detta???

Varför skulle det vara omöjligt praktiskt att gå ner i vikt långsiktigt? Är det vår naturliga form att vara överviktig? Det är klart att genetik spelar in men det är också som att säga att bara för min pappa är alkoholist så måste jag vara det för att det kan vara genetiskt betingat.

Jag orkar faktiskt inte ge dig en jävla biologilektion, du får läsa på helt enkelt. Du kan börja här i min blogg där jag tydligt förklarar hur kroppen funkar. ÅTERIGEN: OM DET GICK ATT STYRA SIN VIKT SÅ SKULLE INGEN, INTE EN ENDA JÄVLA KÄFT, VARA TJOCK. Varför tror du folk är tjocka? för att vi vill eller för att vi är dumma i huvudet? Vad? Vad tror du är anledningen? Varför är jag tjock?

Du är så fruktansvärt otrevlig när du diskuterar, jag behöver ingen JÄVLA biologilektion från dig då jag är sjuksköterska och ja vet att det finns sätt att gå ner i vikt och fortsätta att hålla vikten. Varför du är tjock vet ja inte. Men dåliga matvanor är ju en gissning.

Jag blir så ledsen när jag läser dina kommentarer, Emilia. Du säger att du är sjuksköterska, och jag tänker att det är inte så konstigt i så fall att jag har så dåliga erfarenheter av vården, om vårdpersonalen har den inställningen till vikt som du har.

LD, att du orkar fortsätta att argumentera mot fettförtrycket visar prov på ren råstyrka! Starkare än någon fitspo någonsin kan träna sig till 😉

Jaså på vilket sätt? Du det finns ingen motsättning mellan att stötta kvinnor och att kritisera kvinnor. Ingen motsättning alls. Man måste nämligen inte tycka att alla kvinnor har rätt eller gör bra saker för att vara en bra medsyster.

Svara

Känns som att folk överlag inte riktigt förstår innebörden av ”förtryck” utan att det slängs med lite hur som helst.

Att enskilda, smala/underviktiga individer får ta emot negativa kommentarer är inte detsamma som att bli förtryckt.
Det är som att jag skulle påstå att alla med stor näsa blir förtryckta bara för att jag personligen fått kommentarer om det.
Detta är snarare symtom av det förtryck som grundar sig i sexism.

Istället kan folk börja fundera om deras [förtryck] innebär tex;
Sämre sjukvård?
Svårare att få jobb?
Lägre lön?
Att tillskrivas olika egenskaper?
Att utsättas för våld?

Min stora näsa leder inte till något av ovanstående systematiskt i samhället.

Jag har en fråga som den som vill gärna får försöka svara på. Varför är en del människor tjocka och andra inte? Vad tror ni? Bara att skriva frågan kändes konstigt på något sätt, men det är en allvarligt menad fråga. Tycker det är så svårt att prata om tjockhet i det här jäkla skitsamhället.

Genetiska förutsättningar är väl den mest avgörande faktorn, så länge vi pratar om ”vanliga” människor som varken svälter sig eller överäter extrema mängder. Önskar att jag hade en källa att hänvisa till (kan säkert googla fram om intresse finns), men läste om en intressant studie som mätte nivåerna av hormon som styr hunger- och mättnadskänslor hos smala/normalviktiga och överviktiga. Visade sig att hos (en majoritet av de som deltog i studien) normalviktiga följde hormonnivåerna en normal kurva, dvs innan måltid låg ”hungerhormon” högt och ”mättnadshormon” lågt, under måltiden sjönk ”hungerhormon” i takt med att ”mättnadshormon” steg. Hos överviktiga var den kurvan ganska låg och plan hela tiden, dvs varken hunger- eller mättnadskänslor förändrades nämnvärt varken innan, under eller efter måltid. Det kan vara en faktor, som gör det i princip omöjligt att äta ”lagom”, då kroppen inte riktigt känner av varken hunger eller mättnad. Sen finns det ju genetiska faktorer som påverkar ämnesomsättningen oavsett mängd mat, så länge vi inte pratar utanför extrema intervaller – dvs svälter man så går man naturligtvis ner i vikt och äter man typ 10000+ kcal/dag så går man upp, oavsett genetik, men då har man ju en ätstörning.

Om jag ska ta mig själv som exempel så är jag just nu väldigt underviktig pga svält, men har haft långa perioder där jag istället ätit för mkt (mer än vad kompisar med övervikt äter), gått upp till normalvikt och sedan stannat där. Har alltså legat på ett ständigt kalori-överskott och ändå bara gått upp till en viss gräns, medan kompisar som ätit både mindre och nyttigare inte haft ngt sådant ”stopp” utan fortsätter att gå upp. Det gamla uttjatade ”energi in/energi ut” verkar bara ha betydelse i extrema fall, dvs om man ligger på ett extremt under- eller överskott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *