Kategorier
Tjock verklighet

Nej H&M, vi vill inte handla era fula tältliknande kläder i skamvrån för tjockisar. Vi vill ha tillgång till övrigt sortiment.

FeTT Magazine skriver om fenomenet plus size-kläder och hur sortimentet minskar och tas bort helt i H&M’s butiker. H&M vill inte ha tjocka kunder helt enkelt men hänvisar till försäljningssiffror och lönsamhet. Det finns ingen efterfrågan menar de. Efterfrågan för vad? Deras fula tältliknande kläder i skamvrån för tjockisar eller efterfrågan efter kläder för tjocka människor? […]

FeTT Magazine skriver om fenomenet plus size-kläder och hur sortimentet minskar och tas bort helt i H&M’s butiker. H&M vill inte ha tjocka kunder helt enkelt men hänvisar till försäljningssiffror och lönsamhet. Det finns ingen efterfrågan menar de. Efterfrågan för vad? Deras fula tältliknande kläder i skamvrån för tjockisar eller efterfrågan efter kläder för tjocka människor?

Har de funderat nåt på varför deras försäljningssiffor ser så usla ut? Bryr de sig kanske inte? Är de verkligen så usla på marknadsföring att det inte ids ta tag i problemet och istället tror att det funkar bättre att skyffla problemet under mattan. Problemet här är då tjocka människor som vill ha kläder på kroppen men inte deras fula sortiment.

För vet ni, och nu vet jag att detta kommer låta som science fiction och hittepå men….. [konstpaus]….. tjocka människor vill också ha snygga kläder. (!!!) [drar efter andan]

Om problemet är att man säljer för dåligt av en vara så tar man inte bort den. Inte när det finns ett verkligt behov av den. Man ser istället till att målgruppen vill köpa den och jag och många tjocka med mig vill inget hellre än att kunna handla i H&M’s snygga sortiment, men då menar vi deras vanliga. Varför ökar de inte storlekarna där istället? Varför utgår de från att tjocka människor vill gömma sig i gråa svarta pösiga plagg för att sen förvånas över att försäljningen uteblir? Fan tänk om, tänk rätt!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

147 svar på ”Nej H&M, vi vill inte handla era fula tältliknande kläder i skamvrån för tjockisar. Vi vill ha tillgång till övrigt sortiment.”

Nu kommer jag själv i deras ordinarie sortiment men förundras ofta över hur små HM’S kläder är i storlekarna.Hittade en jättefin parka i höstas och blev så glad när jag såg att den fanns upp till strl.44, alltså att det är nåt att bli glad för visar ju hur sjukt det är. Men att sedan få tag på en sådan parkas i strl.42 eller 44 visade sig vara i princip omöjligt! Det fanns dock drivor av strl. 36 överallt. Tillslut ringer jag HM och frågar i vilken butik kan det finnas en sådan parka i strl 42 eller 44? Det fanns ingen inom 20 mil!!!! I Stockholm skulle det enligt utsago kanske existera två!!!! Två!! Parkan var dessutom nyinkommen i sortimentet så någon enorm slutförsäljning kunde det ju inte vara frågan om här.Klart som fan att det inte finns någon lönsamhet när det är omöjligt att få tag i en jackjävel när man trots allt bara är strl.42? Det är ju enligt mycket enkelt logiskt tänkande omöjligt att köpa något dom inte finns!Men tydligen finns det enorm lönsamhet i att köpa in absurda mängder av strl.XS som man sedan måste rea ut. Morr!!

(Fast nej, XS försvinner ofta snabbt också)

Gick det inte att beställa jackan över nätet om den nu fanns i butik? Och det brukar väl kunna skicka mellan butiker också?

Samma sak brukar det vara på Gina, man ska vara snabb om man vill ha xl. Till och med butikspersonalen sa att de får in för lite i de större storlekarna (XL, XXL) trots att de säljer bra och försvinner snabbt. XS finns däremot alltid kvar på rean.

Håller helt med! VARFÖR kan dom inte bara ha det vanliga sortimentet i alla storlekar?! Måste ju vara enkel matematik när storlekar 32-36 är de enda som finns kvar på rean.

Ah, och jag som tycker att det ALDRIG finns storlek 32-34 kvar pa rean! Hittar bara storlek 40-42 typ. Men tycker du har ratt, det borde vara mycket mer lonsamt att se vilka storlekar som gar at som mest I olika typer av klader och sedan anpassa sitt sortiment efter det.

Haha word, hittar aldrig 32, 34 eller 36 på rean… Dock inser jag att det är ett smärre problem jämfört med det LD tar upp nu, så jag skall inte beklaga mig. Jag har sett de där tältkläderna, och jag vill inte ha på mig det, så varför skulle en icke-smal vilja det?

Jag hade mellan storlek 32 och 34 fram tills jag var runt 30. Hade fan aldrig problem att hitta kläder. Sure, ibland fanns det bara 36 eller 38 men då sydde jag in dem eller hade dem löst hängande. Som tjock får jag inte plats i kläderna som är fel storlek. jag kan inte sy UT dem eller ha dem ”tajt sittande” för jag får helt enkelt inte rum i dem.

Fast jag tror det är oftare man hittar något jättefint i storlek 32-40. Att hitta fina plagg i större storlekar på rea är som att leta guld bland smågrus.

Jag är så tacksam varje gång du skriver om fettföraktet. Är det inte lite märkligt ändå att det finns så få fysiska klädbutiker med stora storlekar med tanke på den ENORMA fetmaepidemi som drar fram som en farsot över Sverige? Hur kan butikerna gå med vinst öht? Fast det är klart, alla feta ligger ju på sjukhus och kostar de smala hederliga och ansvariga skattebetalarna pengar så de behöver ju inga kläder. Landstingets vita skjortor duger bra till de där utsugande latmaskarna, eller hur?

PRECIS vad jag tänkte! Hela tiden gapas det om hur folk blir sjukare och sjukare på grund av det växande antalet överviktiga… Varför inte MASSMARKNADSFÖRA snygga kläder åt feta människor så kanske de sätter sina pengar på mode istället för att vräka i sig berg av chips och glass samt största måltiden på Donken – å vips så har vi löst hela folkhälsoproblemet med fetma 😉 (obs: skämt)

Jag och några vänner diskuterade det där för några år sedan. Ett förslag var: Om klädkedjorna börjar göra snygga kläder åt större människor, kan ju de få för sig att det är OKEJ att se ut så?! :O Och då hatar man ju inte sig själv för att man är tjock! Och kanske inte ens VILL banta?! Då kanske tjockisar börjar klä sig trendigt och snyggt, det får ju bara smala människor göra!

Och om man slutar tuta i tjockisar att vi måste dölja mage, rumpa, lår, höfter i tältartade kläder men gärna får framhäva urringningen så den blir så påtaglig att man bara stirrar på den och inte ens lägger märke till övriga kroppen (ett jääättesmaaart tips på hur man gör för att dölja att man är tjock 😉 ) så kanske vi lär oss att det inte är fel att ha en stor rumpa och att vi faktiskt kan ha tajta kjolar om vi vill? HU!

*ironi* 😉

Jag har en idé till en ny programserie. Smallest minds skulle den kunna heta. Smala fettföraktare får tävla om att stå ut med en fatsuit med riktig vikt i ett halvår eller så. Feta kan stå bredvid och hetsa fettföraktarna att gå på stan och försöka hitta kläder, gå till läkaren och lyssna på föreläsningar om hur farligt det är att vara fet när de söker för en inflammerad tånagel, gå med i en dejtingsajt, inte berätta att de är feta och sen gå på en dejt IRL och se reaktionen, sätta sig på McDonalds och beställa ett skrovmål och gå till affären och fylla korgen med chips, kakor och läsk samtidigt som en kamera filmar omgivningens ansiktsuttryck, träffa folk de inte sett på några år och bli tvungna att förklara sig, samt springa en mil eller två eller gå och träna i tajta träningskläder.

Jag har också förundrats över denna tro att dem som är större bara skulle vilja klä sig i svarta kläder och OM det någon gång är i färg så är den någon konstig illröd eller så. Inget mitt emellan alls.

Ärligt talat så verkar nästan alla kläder i större storlekar vara gjorda för tanter över 50 som vill känna sig hippa istället för att vara snygga för yngre människor som, hör och häpna!, också vill ha snygga kläder även i storlek 56.

När jag för en gångs skull lyckas hitta snygga kläder som sitter hyfsat, för kläder som sitter perfekt är ännu svårare att hitta om man är kort och tjock med så gott som inga bröst som jag, så är det nästan att jag börjar dansa av glädje.

Tanter över 50 som vill vara hippa? Det var ju ett jättefint åldersförakt/klassförakt du visar upp här. Men don´t you worry, får du leva blir du också 50 och kanske tycker du att du ska ha rätt att få klä dig som du vill och har råd med utan att avfärdas som ”tant som vill vara hipp”.

Jag vill förtydliga att det inte är något påhopp på When Darkness falls utan jag håller i stort med men undrar bara om det där med klassförakt.

Jag är över 50 och vill inte gå i tantkläder bara för att yngre i sitt åldersförakt fnyser åt äldre kvinnor som klär sig i det de gillar. Hipp? Lika väl som runda yngre vill ha ha snygga kläder vill jag och mina 50-åriga plus medsystrar ha snygga och funtionella kläder. Inte för att vara sådan, men det finns kvinnor i min ålder som bär upp kläder bättre än vissa yngre som kanske borde inse att lårkort och midjebart inte passar alla oavsett ålder…

Tänkte skriva precis motsatsen, att kläderna är gjorda för smala i alla längder, eller för korta tjockisar, medan tydligen är ingen båda tjock och 1,80 lång. Jag kan oftast använda storlek 46-48 (på ”bredden”) men allt är fortfarande 5-10 cm för kort…

Det är ju jävligt mycket jobbigare än att gå till H&M, prova max tre storlekar och sedan nöjt traska hem med ett plagg i rätt storlek i alla fall.

Hur jobbigt än provrum är så tycker jag ändå att det är jobbigare att beställa hem plagg bara för att inse att de inte passar/inte ser ut som man trodde/sitter dåligt/är i obehagligt material etc och vara tvungen att krångla med posten än att bara kunna gå till en butik, se plaggen i verkligheten, prova vad man vill och köpa det man vill ha.

förresten tycker jag det är mycket bekvämare att köpa några plagg, ta hem och prova, sen ev gå tillbaka och lämna det man inte vill ha. Ingen fraktkonstnad och inget krångel med posten.

Åh jag älskar att beställa hem kläder och testa hemma i lugn och ro. Hatar att springa på stan och prova kläder 🙂

Jag har returnerat en vara för ett litet tag sedan, det kostade 80 kr att returnera (Nathalie Schuterman)

Jag tror det är mycket billigare på postorder
Och vadå ständig besvikelse, så är det för mig när jag provar kläder från Nelly också, det är bara att returnera och byta till rätt storlek

Ett allmänt tipps ang HM då de har så konstiga storlekar är att beställa hem samma plagg i flera storlekar och flera färger på samma gång. Kostnaden för returen är densamma oavsett hur mycket du har beställt. Tror det ligger på ca 40 kr/paket. Jag returnerar alltid 2/3 av vad jag beställt. De får skylla sig själva då man inte vet vad man beställer vare sig det gäller färg eller stolek.

Vad som suger mest med att beställa från HM är dock den långa leveranstiden. I bästa fall en vecka, värsta över en månad.

Men herregud, får man inte klaga på kläder för att det finns folk som tigger? Det här blogginlägget handlar ju liksom om kläder, så det är det vi diskuterar? Får vi inte det eller?

Och tiggarna brukar få begagnade telefoner av snälla människor så att de ska kunna hålla kontakten med sin familj i andra länder, de sitter absolut inte på knä i minusgrader och blir sjuka. För övrigt går det väl inte köpa pengar för pengar alltså alla pengar är ju gratis. Blir fett provocerad!

så för att det finns folk som har det värre så ska vi som är tjocka bara finna oss i att aldrig hitta bra kläder (som övrig befolkning)? Skärp dig för fan, det där är så otroligt osympatiskt och diskvalificerar dig från att någonsin klaga på nåt själv.

H&M+ sortiment suger. Det enda som är någorlunda snyggt och med ok passform är deras slim fit jeggins och t-shirts, men är ovärt då kvalitén suger. Tycker inte heller att ASOS curve är super, är mest obehagliga material och konstig passform. Just nu köper jag mycket online på Violetta (Mangos plus size linje), men det är ganska dyrt, går ej att prova i butik, och funkar ju bara om en gillar den typen av kläder. Ett enormt minus år att modellerna på hemsidan är normsmala. Känns som ett hån. Lindex? Njae. Bara mest en massa trista trikåkläder i omoderna grafiska mönster. Samma med Åhléns.

Jag drömmer om ett varuhus för tjocka där en har alternativ att välja mellan och där en inte behöver känna sig som ett freak när en står och smyger i tjockisrutan i butikens mest undangömda hörn. Drömmer om lyckan att kunna välja vilka byxor jag ska köpa och inte behöva nöja mig med att köpa det enda paret som jag fysiskt kunde få på mig. Jag var i Nairobi förra året och jag blev nästan gråtfärdig när jag fick in i ett shopping mall och insåg att ALLA butiker hade kläder i min storlek och klädena i min storlek såldes också i storlekar till normsmala. Fatta lyckan att utan skam kunna gå och shoppa med mina vänner!!

Där ser man. Jag tror att vi är så vana vid att västvärlden är norm att vi inte ens kan försöka tänka utanför boxen. Det syns tydligt i alla kommentarsfält där feta och fetma diskuteras. Gemene person är så indoktrinerade att de ser kläder i alla storlekar som uppmuntran till fetma och liknande. Förstår precis känslan att vilja gråta av tacksamhet <3

Åååh, DEN känslan alltså! Jag vet vad du menar, när jag varit i Florida i somras så hittade jag Forever21s +size avdelning och de hade SNYGGA kläder i stora storlekar, inte bara tält!
Visst, inte optimalt att de ens hade en +size avdelning och inte bara alla kläder i alla storlekar, men att ens kunna gå runt och välja och vraka bland kläderna på det viset. Har aldrig varit med om det tidigare, stod nästan och bölade i provrummet.

Jag tycker det är jättebra att du skriver om detta LD. Jag räknas väl in som normsmal vilket gör att jag aldrig riktigt tänkt över det enorma fettförakt som finns i samhället och helt säkert fällt en del vidriga uttalanden själv om att ”det är ju bara att röra på sig och äta nyttigt”. Jag skäms över det och är väldigt glad att din blogg har hjälpt mig att öppna ögonen för detta.

En grej som jag tänkt på är hur de delar upp kläderna också, särskilda avdelningar, även på hemsidorna.
Rätta mig om ni sett något annat men av de svenska online-butikerna så är det bara KappAhl jag sett som har kläderna i större storlekar bland vanliga sortimentet. Det är inte ”Damkläder” och ”XLNT” utan allt går under damkläder. Det känns ovanligt och så jäkla konstigt att det inte är så bland andra affärer.

Obs, Det går att se endast xlnt också som egen kollektion

Fattar överlag inte varför alla deras kläder är så små i storlekarna. Jag brukar ha normsmala kläder i vanliga fall, men handlar jag på H&M måste jag alltid handla större storlekar. De ”vanliga” storlekarna brukar inte ta in höfter och axlar i beräkningen. Min sovtröja är i storlek L, enbart så den inte ska sitta som ett korvskinn.

Är jag den enda som inte har det H&M problemet? Jag köper en klänning i 34 oavsett butik… Visserligen känns min 34 från H&M mindre än en från Mango, men det är väl som med skor… Converse är ju små i storlekarna och DinSko lite större

Förlåt det hör väl inte riktigt till ämnet i tråden, men jag håller inte med. Jag tycker istället att HM är inkonsekvent. Ibland är en stl 34 jättestort på mig och ibland så får jag den inte på mig. Det verkar helt vara beroende på var plagget är sytt och vem som har designat plagget. En och samma modell på en byxa kan dessutom tex vara bra en säsong på mig men inte passa alls i samma storlek en annan (och nej det är inte jag som har ändrat min kroppsform 😉 )
(Trosor håller jag dock med dig om. Skitsmå! Alltid!)

Håller med. Har slutat handla från HM helt då deras storlekar (och kvalitet) bara verkar gå käpprätt åt helvete rent ut sagt. Antingen supertajt eller för pösigt. Eller bara konstig passform över lag. Efter en tvätt så är plagget helt annorlunda. Nä, håller mig till märken framöver. Då vet man vad man får. Betalar gärna lite extra för ett plagg man kan ha mycket längre.

Axlar och ärmar tycker jag överlag är svinsmå på H&M. Fick en pyjamas i strl S, byxorna satt väl lite tightare än vad de var tänkta för men var ändå sköna, tröjan däremot, ärmarna fastnade på halva överarmen och då har jag inte världens muskulösaste armar. Bytte till en strl M och då satt byxorna som pyjamasbyxor ska, (löst), men ärmarna var ändå för små och det drog i tyget över axlar och byst. Bara att lämna in och köpa separata delar.
Mer generellt så har jag svårt att hitta tröjor/toppar på H&M just därför. Passar det över axlar/armar så är allt alldeles för stort i midjan.

Men detta är, som sagt, off topic. Jag hittar ändå kläder hos andra kedjor när jag väl orkar leta.

Håller helt med. Det är enbart av ekonomiska skäl jag handlar basplagg typ stretchjeans, toppar, trikåkjolar på hm, annars hade jag inte satt min fot där. Köpte ett par stretchjeans med hög midja förra veckan, tyckte de satt åt väl hårt, gick till annan butik för att prova en storlek större – som jag upplevde satt åt precis lika mycket. Konstaterade med hjälp av personal att den mindre storleken var 1.5 cm STÖRRE i midjan än den större storleken. Tydligen kan det vara så när det kommer in en ny ”laddning”, fick jag veta, att storlekarna ”ändrar” sig trots att modellen är densamma. En anledning till att jag aldrig handlar på hm.com.
Också OT, men slutsatsen är väl att hm inte gör mycket rätt.

H&M suger överlag i kvalitén tycker jag och saknar genusperspektiv och jag håller med, deras +size kollektion är ful och gömd. Har själv pendlat kraftigt i vikt och jag sätter inte min fot på H&M varken som fet eller överviktig eller normalviktig eller smal.

Bee: Jag håller med dig ang deras +sortiment (älskar att hjälpa folk att shoppa kläder så jag kan mycket om alla storlekar) Som det ser i idag på H&M så kan de lika gärna lägga ned hela linjen. Skittråkigt och passar nog inte många. (Enats deras träningskläder håller måttet i samma stil som normal sortimenten.) Jag tror jag hittar max ett plagg per säsong som inte är ett basplagg som är något att ha.

Men… deras normalsortimentet tycker jag faktiskt ofta är mycket bra. Inte allt, de har ju absurda mängder att välja på, men med lite urval så är tex deras kavajer och klänningar mycket fina och värda sina kronor som de kostar. Även deras badkläder, som man ofta ändå vill byta per säsong då de slits på hur bra kvalité de än har från början, är av bra och prisvärda modeller.

Så nej jag kan inte dissa H&M rakt av. Även jag som +40 känner att jag hittar fina saker där. Där finns det mesta och man kan hänga på en tillfällig trend utan att bli ruinerad och inte ha dåligt samvete för att man inte bär plagget mer än två år (även om jag är en sådan som faktisk har en kappa från hm som är över 20 år gammal. Jag avskyr att slänga kläder. Köper bara sådant som jag verkligen gillar och vill då behålla det för alltid typ).

Tycker själv att HM’s grejer varierar som fan i storlek. Har två klänningar i liknande modeller som är inköpta med tre års mellanrum. 38:an är lika stor som 42:an. Även om jag alltså kommer i deras kläder så är det ju ändå bara wtf?
Mailade dem och frågade om varför det var så och VARFÖR de inte gör större kläder än 42? Fick svaret att ”Vi har sällan missnöjda kunder”.

Nähä, det är ju jävla konstigt eftersom alla större än eran mini-42 inte får vara era kunder.

Jag minns för några år sedan när Lindex tror jag gjorde en exklusiv underklädesserie där största storleken var medium. Anledningen? ”Större personer vill inte ha såna här kläder. De vill ha helt annan passform och billigare än smalare personer”. FUCK YOU!

Varför tror de att vi större köper deras fula jävla turkosa tunikor och bajsbruna linnebyxor? För att vi tycker att de är skitsnygga och inte alls vill ha något modernt, sexigt, snyggt eller smickrande, eller för att det helt enkelt inte finns något bättre i den prisklassen?

Numera kan jag ha 42-44 (efter att jag förminskat brösten), men eftersom många kedjor gör skumma storlekar så är jag ofta tvingad till +sizeavdelningen. Alltså, känslan av att ha gått genom HMs Divided, deras snygga baskläder och alla deras fina underkläder i små storlekar till att hamna bland BIBs fladdriga blusar och fula byxor… Nej tack.

Nu har visserligen både HM och Lindex börjat ha NÅGRA trendiga och roliga plagg, men de får fortfarande IG av mig.

Jag vet inte så mycket om hms plus size men deras kläder är så satans olika i storlekarna. Ibland kommer man i 38 och ibland får man inte ens på sig 42. Visst,ibland kan storlekar variera men att vissa plagg kan vara två storlekar för små eller stora är ju konstigt. Så jag har noll koll på min storlek. Brukar plocka med mig flera storlekar av samma plagg och testa för man vet aldrig.

Ter sig vara viktigare att slåss för rätten att konsumera ’på lika villkor’ än att slåss för en ickekommersiell konsumtionsvärld på lika villkor. Detta är inte en fråga om enkanintekämpaförallt, detta är en fråga om att en kan välja totalt olika perspektiv i sin kamp.

Nu kan jag visserligen inte minnas att du har uttryckt dig kämpa mot kapitalism men jag kan minnas x antal poster om att du vill köpa olika saker oberoende av kropp samt att du vill se varierad reklam (till skillnad från ingen reklam) osv. så förmodligen är det inte viktigt för dig men jag skriver främst kommentaren för den som eg. känner antikonsumeristiskt (..ens ett ord? Tveksamt. Skitsamma) men ibland glömmer bort det & förlorar fokus. Vi hamnar alla där då & då, då får vi påminna varandra om vad som spelar roll & att vi eg. inte vill ha friheten att konsumera varierat utan friheten att leva(:

Tänker lite på samma sak. Klart att det är superviktigt att det finns ett utbud där alla kan känna sig inkluderade. Men. Huvudproblemet med att leva i en kapitalistiskt värld är ju att här inte finns någon goodwill gentemot alla konsumenter och ingen okränkbar rätt till att handla på samma villkor. H&M, som många billiga modekedjor, utnyttjar ”sina” arbetare och promotar sexism. Handla inte där.

Ja, & ett utbud där alla kan känna sig inkluderade fordrar en produktion där alla är delaktiga – dvs. att vi i så stor utsträckning som möjligt skapar & ärver våra kläder samt när sådant ej ter sig möjligt byter till oss dessa direkt från produktionskällan.

Fel målgrupp att värva för antishoppingkampanj, vi har ju för bövelen bara ett par hela byxor i garderoben eftersom det inte finns något annat att hitta. Man sliter sitt hår varje gång ett nytt plagg behöver köpas eftersom det kräver sånt jävla tålamod.

Jag tror inte det är shoppingvillkoren som är grejen här, dvs att man ska få shoppa till vilket pris som helst, utan en önskan om att få ha likadana kläder som alla andra (eftersom vi vill passa in) och att de kläderna gärna får vara fina (eftersom vi tilltalas av det som är vackert). Att även vi feta ska kunna köpa fina, moderna kläder som passar vår ålder.

Jag förstår din aversion mot kapitalismen men du missar målet lite här. Det handlar om att feta diskrimineras i jämförelse med smala, på alla plan. Att det är mycket svårare för oss att hitta kläder i våra storlekar, för att inte tala om fina kläder, är bara en av alla de saker som talar om för oss att vi inte är önskvärda och inte har rätt till samma standard som andra.

Sen kan man diskutera hur vår västerländska materiella standard påverkar resten av världen, men det är en annan diskussion tycker jag. Att kritisera en grupp som redan är föraktad och avskydd, för att de vill vara som alla andra blir inte så fruktbart om du förstår?

Det här handlar om att även feta behöver ha kläder på kroppen. Att människor hellre vill ha fina saker än fula samt inte avika för mycket har inget med konsumtionshets att göra utan med hur vi är funtade att göra. Även på den tiden när kläder, verktyg och möbler fanns i begränsad skala och gjordes för hand tog människor sig tid att smycka och dekorera.

Absolut medhåll, att smycka & dekorera är en ren fröjd & också att inte önska avvika allt för mkt är av natur. Klimatet vi leder i kräver kläder. Jag vet & förstår detta.

Det är också med hur vi är funtade att göra att önska goda levnadsvillkor & en ren levnadsmiljö, vilket inte är möjligt med H&M:s typ av produktioner (dvs. H&M & flertalet liknande inom flertalet riktningar). Vår lust att dekorera & variera bör tämjas om denna går ut över andra människors behov av frisk luft, rent vatten, sin egen fertilitet et cetera. Det går att dekorera sig, te sig enligt norm samt hålla sig varm också BORTOM detta system.

Ja självklart. Jag förstår att folk inte har råd att bojkotta de billigare klädföretagen men det är för jävligt att stora företag som HM ska kunna sko sig på andras fattigdom pga att pengar är allt som räknas. Kan du betala är allt tillåtet, i princip.

Nog torde folk ha råd, det finns gott om second hand & freecycle. Vet inte hur utbudet är bortom XL (för XL tycker jag mig se mest hela tiden på second hand) dock.

Allt utom underkläderna köper jag second hand, det finns så billiga & vackra kläder att jag portar mig själv från butikerna för att inte dras in i den materiella lyckan allt för djupt(:

När man är så tjock som jag så är det enklare att hitta en enhörning än nåt som passar på second hand. Vi har liksom inte det valet. Innan jag blev tjock så handlade jag alla mina kläder på stadsmissionen. Nu hittar jag inget där.

Om du ska trycka på ickekonsumtion och antikapitalism så kanske du ska börja i rätt ände, inte den grupp som knappt handlar kläder. Att vilja ingå i samhället på samma villkor som alla andra, oavsett om det handlar om tillgång till kapital, är mänskligt och rimligt. Att jag ska känna mig dum och dålig för att jag också vill kunna handla kläder som människor i mindre storlek kan är däremot INTE rimligt. För mig är det ett verkligt och akut problem och därmed större prio än att avveckla kapitalismen.

Svara

Konsumtion är det som är hemskt med detta samhälle. Att bry sig mer om att kunna konsumera lika mycket snarare än att vara glad att en inte kan lockas av djävulen i samma grad som alla andra, låter mer som en konsument än en människa. Det är kapitalistiskt. Och egocentriskt! ”Buhu jag kan inte köpa snygga kläder som barnarbetare har sytt ihop i Kina för en krona om dagen, stackars MEJ.” Tröttsamt för detta är ingen kamp för verklig förändring, det är kamp för normalisering inom ett kapitalistiskt system.

Att ens formulera det som ett akut problem att en inte kan köpa kläder på H&M? Ett större akut problem än hur systemet ser ut när dessa ska skapas? Tummar på begreppet ”mänskligt”, sannerligen.

Det handlar inte om DIG. Vi ska alla känna oss dåliga och dumma.

(ps. skriver från samma IP som Lo)

jag gissar att du aldrig köper kläder då? Du syr såklart dina egna… och då bara funktionella såklart, för inte bryr du dig väl om hur du ser ut när andra far illa?

Ha ha, precis det jag tänkte skriva 🙂

Och när ni syr era kläder, har ni fött upp era får själva, odlat ert lin, klippt fåret skördat linet och häcklat det väl samt, kardat er ull och spunnit er tråd samt bygget er vävstol och vävt era tyger 😉

Azze befinner sig i böckernas värld just nu men vi ser det på liknande vis..

Var i tolkas att vi aldrig köper kläder, var i tolkas att vi anser oss vara fantastiska människor som lever perfekt enligt egna ideal? Så är inte fallet. Poängen är att en kan konstatera att en lever otillräckligt, att en lever dumt & orimligt, & sedan besluta sig för huruvida en önskar sträva efter en annan livsstil eller om en inte anser sig ’stark’ nog för detta. Sådant ovett att hålla på med ’men du då!’ attityd när vi _inte_ tror oss vara bättre enbart för att vi kritiserar ett tankesätt för det är främst tankesättet vi kritiserar. Tankesättet att ens rätt att konsumera står över andras rätt att leva drägliga liv.

Jag är inte rädd för att känna mig dålig & dum så jag är heller inte rädd att erkänna att jag LEVER FEL.

Samt, ytterligare..

The real Hmm, mitt främsta livsmål är att leva självförsörjande & därmed föda upp fåren på egen hand (alternativt att andra i en självförsörjande liten by hanterar fåren & jag fokuserar på någonting annat) samt odla, samla & jaga all mat &sv. Jag arbetar aktivt för att uppnå detta mål just för att det är i ett sådant liv jag kan se mig som människa & inte konsument.

Jag antar dessutom att Azze inte har någon dator, mobiltelefon, tv, dvd, micro, diskmaskin, kylskåp, frys eller tvättmaskin vars komponenter lågavlönade arbetare/fattiga från tredje världen/barnarbetare satt ihop? Och jag antar att Azze inte lånar någon annans dator eller mobil heller för att skriva kommentarer på nätet för sån dubbelmoral kan jag inte tänka mig att Azze har. Vidare antar jag att Azze bor på en gård där hen odlar sina egna grödor själv, har höns, får och grisar och aldrig köper livsmedel i affären samt tillverkar allt hen kan behöva från trädet hen huggit själv, ullen hen kardat och spunnit och porslinet hen drejat själv.

Vad säger du Azze, låter det orimligt tycker du? Nejmen det kan jag aldrig tro! Inte skulle du konsumera, vara egocentrisk och låta dig lockas av djävulen?

Nej det där håller inte Lo. Dåligt samvete mättar inga magar. Du är inte fri från skuld för att du erkänner att du är skyldig. Det vi som reagerat försöker säga är att det är så jävla lätt att se grandet i sin nästas öga och fara ut aggressivt eller upprört mot folk som inte är tillräckligt ödmjuka inför sin egen hemskhet. Och vari ligger ödmjukheten i det beteendet? DU ska klara det jag själv inte klarar! Ungefär så.

Precis vad jag tänkte LD, väldigt privilegierat. Mitt främsta livsmål är att leva på ett sånt sätt att inte min bipolaritet får fnatt och kastar mig in i en djup depression. Där ingår inte att göra några drastiska livsförändringar som att börja med självhushållning. Vad skulle hända med alla djuren om jag inte kan ta hand om dem? Hur skulle jag ha råd att köpa ett hus och en massa djur samt foder till dem? Grisar t ex äter massor om jag förstått saken rätt.

Att diskutera på nätet är ungefär den enda ”aktivism” jag klarar och ibland klarar jag inte ens det. Ska jag dessutom ”erkänna” hur dålig och hemsk jag är som inte klarar mer och vill kunna köpa kläder som passar, alltså det tänket är så världsfrånvänt och utan några nyanser så jag vet inte vad.

@Lojura Jungeljerta:…”mitt främsta livsmål är att leva självförsörjande & därmed föda upp fåren på egen hand (alternativt att andra i en självförsörjande liten by hanterar fåren & jag fokuserar på någonting annat) samt odla, samla & jaga all mat &sv”

Varför gör du inte det redan idag? Det är fullt möjligt förutom det lilla faktumet att du först måste ha pengar för att kunna köpa loss ett stycke mark, alternativt arrendera det. Men hade du bara menat allvar med dina påståenden så hade du varit mycket närmre målet redan idag och inte suttit på nätet och konverserat. Det går alldeles utmärkt att leva så i Sverige idag. Känner en del som är nära ditt mål.

Om du behöver tipps om hur du ska gå till väga så låt mig veta. 😉
(Men känns mest som att du är al talk and no walk)

The real Hmm:
För att jag är för svag. Vill stärka mig (utveckla mod & kunskap) samt säkerställa sådant som jag anser mig behöva (en man för sex & beskydd). Känner själv att jag når närmre målet var dag, det är en spännande resa!

Du har en attityd som om du vill ’sätta dit mig’, den är inte intressant & den speglar inte det syfte jag skrev för. Jag är åtminstone inte intresserad av att sätta dit någon. Vi är medmänniskor.

Systemet för kommentarer ter sig lite förvirrande då det gäller många svar så jag ska se om jag kan besvara allt i en enda kommentar..

Till Lady Dahmer samt andra som tolkar det som om jag tror mig vara ’fri från skuld’ för att jag är medveten om skulden.. Det var inte vad jag menade att formulera. Ville betona vikten vid att vara ärlig mot sig själv samt sin omgivning, först då synliggörs det om en önskar förändra någonting rörande problematiken el. om en eg. inte anser det vara problematiskt. Jag tycker att jag lever fel, alltså problematiserar jag det, alltså önskar jag förändra det. Det är helt OK för mig om andra inte känner på samma vis. Jag tror inte att mitt livsmål ska vara allas livsmål.

Förstår dock ej vad som gör mig mer privilegierad än andra? Vissa saker är mig till gagn & annat kan stjälpa samt att jag har kämpat för att övervinna mkt.. precis som andra, ju.

When Darkness Falls:
Jag har inte bett någon att ha dåligt samvete, det är någonting en väljer att skapa av egen tolkning av min text. Jag har heller inte bett någon att klara av sådant som jag inte klarar av. Jag önskar bara att en inte ’kräver’ bättre shoppingvillkor om en eg. är anti detta system, att en ser till vilken sorts kamp en eg. önskar föra.

Ang. det om priv.. orkar ej stava detta ord! Har själv slitit extremt hårt med att frigöra mig & bli frisk från psykiska & sjukiska sjukdomar (ex. psykotiska episoder & svår vitaminbrist av ett liv som ovetande glutenintolerant).

Om en har det målet som jag har & är sjuk är givetvis det första steget att bli frisk, det blir en del av vägen för att uppnå målet.

Vitaminbristen gjorde mig mkt sömnig vilket såklart var någonting jag behövde överkomma. Under perioder var jag sängliggande hela dagar & då jag levde på en gård (var dock ej självförsörjande utan ’övade’, studerade Komvux) var detta kivigt då jag inte orkade spendera så mkt tid med odlingar & skogskunskap som jag eg. önskade. Befann mig också i ett svårt relationsmönster som också var väsentligt för mig att bryta mig ur om jag skulle kunna leva det liv som jag önskar leva. Att förstå att jag inte tål gluten samt att komma till rätta med detta mönster var ex. på två viktiga delmål inför huvudmålet. Det är just det – det krävs små delmål! Det är inte många som bara kan klampa på rätt in i sin dröm.. & personligen ser jag en viss charm i det.

Åter igen, jag förstår att detta inte är _allas_ dröm.

@Lojura Jungeljerta: Vet du jag ber om ursäkt. Jag hade pejalt dig fel. Fridens liljor till dig,
men din önskan är som du säger din och jag är inte mycket för folk som missionerar.

Var försiktig nu!

Huruvida jag har dator eller ej är knappast relevant; som om perspektivet förlorar all betydelse för att jag inte är en perfekt människa. Precis som att en feminist inte måste vara en perfekt feminist för att påpeka patriarkala internaliseringar. Men ni verkar tycka det är viktigare att inte känna er dåliga och dumma än att förstå vilka perspektiv ni anammar och hur er kamp osar internaliserad kapitalism. För det var just det som var poängen: att visa ramarna för det som faktiskt sägs. Och ramarna bortom.

Om ni tycker att det är ett akut problem att H&M inte ser till att tjocka kvinnor i västvärlden inte kan konsumera lika snygga kläder som smala kvinnor i västvärlden, fine. I värsta fall, ingen lyssnar. I bästa fall kanske dom kan få ungarna i Kina att sy lite flashiga kläder åt er, så ni kan gå runt och känna er lika inkluderade i denna vår västvärldsbubbla.

Lo: När jag säger att något är privilegierat menar jag inte att personerna som är privilegierade inte kan ha problem och inte behöver jobba för att nå sina mål. Det jag menar är att det krävs vissa förutsättningar och har man inte dessa kommer ens realistiska mål se helt annorlunda ut än för den som har andra förutsättningar. Jag skulle tycka att det var helt fantastiskt att leva Underbara Clara-liv med höns och grisar och egen grönsaksodling osv.

Men nu är jag snart 50, har inga pengar och inga tillgångar, ingen möjlighet att låna för jag kan inte betala tillbaka och pga kronisk sjukdom lär jag aldrig kunna jobba igen. Dessutom, har man en kronisk psykisk sjukdom blir man aldrig frisk. Man kan om man har tur hålla sjukdomen i schack men risken finns alltid att något händer i hjärnan som får den att blossa upp. Det måste jag ta hänsyn till när jag planerar mitt liv.

Alltså kommer mina livsmål se väldigt annorlunda ut än för någon som har förutsättningarna till ett Underbara Clara-liv. Jag är glad om jag genom att använda min verbala förmåga kan påverka fettföraktet i rätt riktning för några individer åtminstone. Det kan handla om att informera om fetma eller att belysa inställningen till feta som några som inte behöver ha fina passande kläder. Jag vet inte hur man för kampen mot kapitalismen, det finns det andra som gör mycket bättre än jag, men jag vet hur man för kampen mot fettförtrycket. Jag får helt enkelt bidra till det jag kan.

Jag skulle inte ha använt orden skuld och skyldig, det ger inga bra associationer. Det jag menar är att om man gör något som inte är bra blir det inte mindre ”dåligt” för att man är medveten om det såvida man inte kan påverka och det är få förunnat att kunna ställa sig utanför det kapitalistiska systemet i så pass hög grad att det gör någon skillnad. Systemet är uppbyggt så att du inte ska kunna överleva utan det.

Jag tycker alltså att det är lönlöst att jag som individ känner mig dålig och dum som Azze skrev (mycket av det jag skrivit var f ö riktat till hen och inte till dig, jag borde varit tydligare med det). Jag känner mig redan tillräckligt dålig för det mesta för att jag ska vilja fokusera på det. Det hjälper ingen men stjälper mig. Och vad gott kan jag åstadkomma då? Det här gäller för de flesta och de som verkligen skulle behöva ha ett tillräckligt gnagande samvete har det uppenbarligen inte, dvs den lilla klick som sitter på 90 % av jordens tillgångar och sällan eller aldrig har lust att dela med sig.

Återigen, det här handlar inte om att kräva bättre shoppingvillkor – det handlar om att belysa och synliggöra hur fettföraktet diskriminerar och skadar feta, genom att de exempelvis inte anses behöva fina passande kläder. Det är att börja i fel ände att be feta kräva mindre. Ungefär som att man skulle be svarta inte belysa att det inte finns underlagskräm i deras hudton eller hårprodukter anpassade efter deras hårtyp.

Lojura Jungeljerta: Ställer inte upp öga mot öga och mailar inte. Har du en blogg så kan jag skriva till dig där.

Ett första steg du kan göra är att se om du kan få vara med i en vikingaby under en sommar tex. Där ser du på allvar hur mycket som du skulle behöva anpassa dig men under säkra former.

The real Hmm:
..ställer upp.. Tänkte det inte som om du skulle göra en uppoffring utan som om vi skulle ha ett medmänskligt möte:D nå, då får det vara (jag tackar för det rådet jag fick), jag har inte ett kommentarsfält & jag har gott om människor att tala med om detta öga mot öga, med (uppskattar dock alltid fler! Alltid spännande! Men orkar inte mkt teknologisk kommunikation).

@Lokora….: Tar tillbaka min ursäkt. Du väljer att se det värsta i din medmänniska och väljer att tolka ”ställer upp” på värsta möjliga sätt istället för att försöka förstå att jag har mina rutiga och randiga skäl till min i internethållning.

Min ursprungliga iakttagelse av dig som en dömande individ var korrekt.

Se det så du.

Jag förstår att du har dina skäl, & det stör mig inte om det var så du uppfattade det. Menade bara att jag otrivs med digitala samtal så att jag hellre pratar om ämnet med människor jag redan känner el. som önskar mötas, utan att döma dig för vad dina skäl än må vara.

Grejen med konsumption, kapitalism osv är att vi alla är i det, vare sig vi vill eller inte. Vi kan försöka komma ifrån det, men du och jag kan aldrig komma ifrån basnödvändigheter för att överleva: mat, kläder, husrum. Visst, lätt för en självförsörjande att säga ”dö då” till den som inte är självförsörjande. Så länge vi behöver överleva kommer någon tjäna pengar på det, vare sig vi vill eller inte. Läs Hej Blekk istället och för kampen där. Vad gäller konsumption, jag som fattig flicka vill knappast bli mobbad för att jag är fattig och inte kan ha nya kläder. Så, jag tänker inte be om ursäkt för att jag köper kläder när jag får lön. Och jag hoppas att ingen tjock ber om ursäkt för att hen kräver rätten att kunna köpa kläder.

Jag har redan tittat in i Hej Blekks Marabou-blogg & skrivit en kommentar gällande att hon menar sig vara kritisk men hyllar kapitalismens frukter. Det får räcka. Jag skriver som förr att jag gärna diskuterar detta med var målgrupp som verkar passande men den eg. kampen sker givetvis inte här utan i samvaro med likasinnade som jag kan bygga ett hållbart liv med. Tyckte bara att det är värt att nämna, då jag själv & många med mig önskar påminnas om vilken kamp vi främst önskar fokusera på ty det är enkelt att förlora fokus i ett så spritt åsiktsklimat som råder på internet.

Jag är inte intresserad av att någon ska be om ursäkt, jag vill bara att en ska erkänna vem en är & vilka val en gör ist. för att just ursäkta det med ’förklaringar’ som inte håller. Om förklaringen är Jag vill passa in eller Jag är för lat eller Jag vill inte! är vilket som, önskar bara se mer erkännande av brister hos den som har ett ideal denne inte kan hålla, samt erkännande av beslut om en inte bryr sig. Det är OK att inte bry sig men inte att hymla med det, anser jag.

Jag kan komma ifrån att köpa basnödvändigheter, definitivt. Många kan det. Jag skulle kunna göra det imorgon. Men jag är för svag. Jag vill ta mig mer tid.

When Darkness Falls:
Vi ser det på olika vis pga. sådan olik riktning i kamp. Du vill se vad du anser är bättre villkor & jag vill se att människor är så missnöjda med nuvarande system som möjligt (för att jag tror att det är först då vi skapar en förändring, inte för att jag vill se sura munnar) så det handlar om olika perspektiv men jag tror mig förstå dig & känner mig tacksam över det, det kan vara svårt att nå fram via internet.. utan ögon att kolla av.

Lycka till med din egen strävan, det är roligt att höra att du känner motivation för att önska förändring!

Det är verkligen sant att H&M:s plussizekläder är och alltid har varit ASFULA! Konstig passform. Sugiga material. Jag har aldrig handlat där, men har släktingar som gjort det sedan 90-talet. Varför handla där när det finns bättre kläder på andra ställen med snyggare, bättre kläder? De borde kanske step up their game istället för att alienera folk som är annat än XS till L

Tycker de flesta plusavdelningar (försökt) bättrat sig de senaste åren. Kanske det delvis är internets förtjänst och massiva påtryckningar från kunder som diskuterat i forum och på bloggar. Men fortfarande är det ju rätt katastrofalt utbud.. Och längst bak i butiken såklart. I bland hittar man inte ens pluskläderna medan gravidsortimentet är både snyggare och mer lätttillgängligt. (Annars kan man ju tycka att efterfrågan och möjligheten att skapa kläder med snygg/modern passform skulle vara svårare med tanke på bowlingklotet i mitten på en gravidkropp, men nej, där funkar det).
Ligger oftast på gränsen när det gäller storlekar, i bland funkar xl på Gina, Cubus eller HM tex. Och kläderna som är desamma som i storlek s sitter, hör och häpna, mycket bättre än plaggen på valfri plusavdelning. Varje gång! Väldigt tacksam om och när det finns xl eller xxl som ser ut som resten av sortimentet. Men i tider när jag behövt 50/52 finns nästan inget som suttit ok, eftersom det då är XLNT, Å+ och liknande som gäller, eller ren tur. Och jag vet inte hur klädskaparna tänkt, men de tycks tro att stora människor är stora på samma sätt som flyttkartonger eller tunnor är stora, alltså utan form överhuvudtaget. De flesta har ändå en midja under hullet och letar inte efter något som sitter som ett draperi(!).
I bland har jag blivit överraskad av hur ett plagg sett snyggt eller åtminstone modernt (i likhet med resten av utbudet i strl XS-L) ut på galgen, och sen blivit enormt besviken på passformen som ofta är riktigt illa. Å+ går inte alls, tex. Som många andra har jag därför hellre beställt kläder på nätet, och mest från utlandet. Efterfrågan finns definitivt, så det är inte där skon klämmer i alla fall.
Det kan vara jobbigt med kläder oavsett storlek, men jag tror att de som haft det tufft i strl 34-42 inte riktigt kan föreställa sig att vara en 52 och inte hitta något alls. Alltså, inget alls. Inte ens en basic tröja eller ett par byxor som inte ser ut som skit. Kompromissa får man göra många gånger vad gäller stil och smak, det nästnästnästbästa är man oftast tacksam för, så länge det inte sitter förjävligt eller har alltför gräsligt mönster/märklig applikation eller annat konstigt. Bh:ar från plusavdelningen är ju mest som ett skämt, oftast behöver man kanske bara större kupor och inte 3 meter runt ryggen.

Något som verkligen förvånade och gjorde mig genuint shoppinglycklig var min Londontripp i vintras! Monsoon, Marks&Spencer och en mängd andra butiker (primark ej att förglömma) har upp till size 20-22 (dvs 48/50) i nästan alla plagg och inga ”plus size”-avdelningar på samma sätt. Varför har så många svenska (bla) kedjor så svårt att haja grejen?

Monsoon följer i stor utsträckning de överenskomna storleksguiderna inom EU. Dvs en 38 (10-12) är faktiskt en 38 hos Monsoon.

Marks&Spencer är notoriska för att konstant ligga under standardstorlekar, särskilt över axlar/rygg/höfter, så där kan det hjälpa att räkna med en eller två storlekar större än man egentligen är.

Primark har samma hit-and-miss-inställning till storlekar som H&M och ibland har de haft otur när de tänkt ut tillskärningen. T.ex. leggings med stum midja i midjemåttet, som bara går att få på om man har samma rumpmått som midjemått. Storlekarna är generellt mindre än ”standard” men det är omöjligt att säga utan att prova.

Generellt för konfektion in UK är att kvinnor inte förväntas ha muskler: ärm-, vad- och lårmått har Manga-proportioner, även i många pluskollektioner.

Slutsats: köp inget i UK utan att prova först. Utom möjligen på Monsoon.

Men ja, du har rätt i att det verkar finnas större variation här. Vi har också Evan’s: helt dedikerad till plus size, men som har såpass mycket snyggt att det inte är ovanligt att se mindre-än-plus-size smita in och handla där. <3 Evans, som har plats för mina rugbyvader.

Så himla bra att du skrev om detta. Nu ska jag vara helt ärlig, även fast det kan låta konstigt för många. Jag älskar kläder, jag älskar mode. Det är så det har varit hela mitt liv. Jag älskar snygga kläder och kläder som verkligen syns. Jag skulle kunna titta/känna/prova/smaka på kläder hela dagarna. Förut var jag stor. Men hör och häpna älskade ändå mode och kläder. Som du säger, kläder i stora storlekar är ju hemskt fula, jag ville inte se ut som en tant. Jag ville visa mina kurvor även fast många tyckte att det var fult som fet visa sina kurvor som inte var där de skulle enligt andra. En anledning varför jag gick ber i vikten var just det här med kläder. Jag vet, det är sorgligt, svagt och allt möjligt. Men jag ville ha alla de fina kläder som fanns, men inte i min storlek. Jag tom skrev just till HM och sa att herregud människor, jag måste svälta och äta frön för att komma in i fina kläder bara för att ni är så dumma att nu inte gör snygga kläder i stora storlekar!!! Jag påpekade även att har de ens tänkt på hur många triljoner de skulle tjäna om de hade större storlekar på vanliga kläder. Jag fick aldrig svar tillbaka….gick ner i vikten, kan köpa vanliga kläder i vanliga storlekar, men också bestämde att någon dag ska jag börja göra själv kläder till kvinnor med stooora former, som är snyggare kläder än jävla HM!!!!

Det här med lönsamhet, eller icke lönsamhet som HM hävdar, köper jag inte. Se på Dressmann. De har fattat grejen. De har skapat butiker med ett koncept med kläder upp till 9XL för män. Inga särskilda kollektioner a la tält, utan samma kläder som i övriga Dressmannbutiker- bara större. Och det går bra, riktigt bra för detta koncept. Dessutom använder de en modell som har 5XL i reklamen.
Så visst fan finns det lönsamhet att hämta, men kvinnor och män är tjocka på ojämnlika villkor. Varför får tjocka män ett rikt utbud, men inte kvinnor?!?! Varför får en 5XL man visas i tv reklamen utan att det pratas om att det är äckligt, ohälsosamt etc?

Dressman var det enda stället jag kunde hitta ett skärp på, på vanliga dessutom

funderar faktiskt på att gå dit och köpa på mig lite basic plagg

Och BTW
”herr”skor äger!

Jag har precis köpt ett par högmidjejeans och det tog mig 4 år att våga göra det. Och faaaaan vad snygg jag är i dom!! För att inte tala om komforten, praise the lord! Jag köpte superstretch på gina och till min förvåning satt dom som en smäck. Jag sket i att gå till HM, deras största är ”L” (läs M). Och deras bhar? Wtf? Vill jag köpa en push up så är största 80C. Annars får jag köpa en t-shirt bh..
Älskar deras kläder men hatar deras storlekar!
Tack för att du tar upp detta ✊

Kappahl har slutat göra sina makalösa svarta leggings!!!

hittar dom varken i butik (besökt 6 st) eller på nätet! 🙁

mina älskade, underbara och perfekta leggings..

inte bara sååå jävla töjbara utan också sitter som en smäck utan att trycka in obehagligt i fläsket när man sitter ner, kan dra upp dom till över midjan eller ha dom lågt nere
jag som kort kan ha dom utan problem för dom går in där nere vid vristen utan att bli för tajta över vaderna
tunna men inte så genomskinliga så dom visar allt
skonar låren från gnid eksem på sommaren
blir INTE noppriga mellan låren i första taget och hållbara fan!
funkade till och med perfekt när jag var höggravid med världens största (och fina!) mage!

och nu är dom borta!? Whyyy!?

nu finns bara stela äckliga och fula leggings som sitter konstigt, fel och obehagligt..
fan fan fan har bara 2 par kvar hemma 🙁

Läste en intersant artikel i DN ang Putin som anställt troll för att sprida propaganda. Undra hur spritt detta fenomen är och hur många som är bredda att ta till metoden?

Steg 1. strata en oskyldig blogg. Steg 2, konversera om ditten och datten. Steg 3. Sprid politiks propaganda. Låter det bekant?

HALLELUJA!!! Äntligen nån som säger det jag har sagt hur länge som helst. Dessutom så finns det inga tjockisavdelningar för män på varken H&M el Kappahl. Varför?? Där kan en tjockis handla, han är inte hänvisad till en hörna med tältliknande kläder.

Helt sjukt!! Öka storlekarna istället på de vanliga avdelningarna och sluta gör klädstorlekar som knappt en 8åring går i.

Trevlig helg!

Jag tycker HM suger över lag. Oavsett storlek. Alla storlekar är olika, alla kläder har en enormt dålig kvalitet. Nej, inget mer HM för mig.

Jag har en längre tid funderat över det här med plus-size avdelningar i affären. Jag handlar själv i dagsläget inte på de avdelningarna men har ändå länge funderat på och ifrågasatt hur det kommer sig att modellerna/färgerna/trycken/osv alltid är helt annorlunda bara för att kläderna görs i större storlekar? Liksom; kan inte en i storlek 34 och en i storlek 52 gilla samma färg och tryck? Hur svårt är det att inse att smaken är olika och att det inte (mycket sällan iaf) sitter i vilken storlek man har? Ska det vara så svårt att tillverka samma sorts kläder (mer eller mindre) i olika storlekar från litet till större?

Mycket märkligt.

Vet att t.ex Cellbes och Halens har alla kläder i alla storlekar när man handlar online! Just Cellbes motto är ju ”Vi älskar alla former”, jag hittar alltid något fint som är anpassat efter hela kroppen, dvs armar, mått runt rygg/byst m.m.

http://www.cellbes.se & http://www.halens.se

Säkert någon som redan tipsat längre upp i flödet, men hoppas att någon kan bli glad och hitta något 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *