Kategorier
Tjock verklighet

Thinshaming är en del av det kroppsförakt alla kvinnor utsätts för

Efter en diskussion kring sk ”thinshaming” på facebook (där några hävdade att smala får mer skit än tjocka?!) så vill jag bara förtydliga en sak. Bodyshaming är alltid ett problem och det drabbar alla kvinnor oavsett storlek. Inte ens supermodellerna går fria från detta. Men när man använder begrepp som thinshaming så antyder att det finns […]

Efter en diskussion kring sk ”thinshaming” på facebook (där några hävdade att smala får mer skit än tjocka?!) så vill jag bara förtydliga en sak. Bodyshaming är alltid ett problem och det drabbar alla kvinnor oavsett storlek. Inte ens supermodellerna går fria från detta. Men när man använder begrepp som thinshaming så antyder att det finns ett förtryck mot smala och att dessa blir förtryckta pga sina smala kroppar och det blir de inte.

Kvinnor är förtryckta och ett av verktygen för att förtrycka oss är att skamma, recensera, håna och värdera våra kroppar. Så när smala kvinnor drabbas av ovälkomna eller hånfulla kroppsrecensioner så förtrycks de i egenskap av kvinnor. Inte i egenskap av smala. 

Tjocka däremot förtrycks i egenskap av tjocka och där platsar män, kvinnor, vita, rasifierade, cis och transpersoner in. Så alltså: som tjock kvinna förtrycks du som tjock OCH som kvinna.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

59 svar på ”Thinshaming är en del av det kroppsförakt alla kvinnor utsätts för”

Men kan folk bara fatta att det inte är samma förtryck mot smala som mot tjocka. Man kan få höra mer kommentarer som smal, men det beror ju på just det att det inte anses som lika ”hemskt” att vara smal, just därför vågar folk kommentera det!!! Det är typ lika dumt som att säga att det är synd om rika pga de blir kallade rikemansbarn i skolan…

Nej det är inte exakt samma. Tjockisföraltet är dessutom mer uttalat, men… det är en variant av samma sorts förakt dock. Försök du i din tut förstå det på samma sätt som att du vill att smala ska förstå situationen för sk tjocka. Det ena tar faktiskt inte ut det andar från att vara giltiga problem.

Jag är tyst i er debatt. Var du nu tyst i min.

grejen är dock att man inte får höra fler kommentarer som smal. Det är nåt som smala har fått för sig. Som tjock granskas och hånas och kommenteras man konstant. Ofta bakom sk ”välvilja”.

Svara

LD: Skit snack! Det får man visst. Och man blir visst hånad tex för att inte vara en riktig kvinna. Och snackas bakom ryggen så det smäller om det. Har hen anorexi? Knarkar hen etc etc etc etc.

Ni vet INTE vad ni pratar om!!!

Jo och så de där välviljan…..

Ta en kaka, burger… du behöver lägga på dig. Du är så mager. Du kommer att bli sjuk. Ingen tänder på dig etc etc etc…..

fast nu känner jag att du varken läst mitt inlägg eller mina kommentarer. Jag har inte påstått att man inte blir hånad som smal. Jag har påstått att man som smal inte har det värre än tjocka (som vissa påstår) och att man som smal inte är förtryckt. Jag vet dessutom visst vad jag pratar om pga har varit smal större delen av mitt vuxna liv.

Jo då jag har läst vad du skriver. Och så himla förnedrade att du säger att jag har fått något för mig. Som att du vet bättre än jag.

Och det stod inget i ditt inlägg att smala har det värre än tjocka. Det har vi inte. Vi har det inte ens lika illa. Men illa nog. Och det inte bara i egenskap av att vara kvinna. Mitt bevis, se hur män som är smala också recenseras. Ja det råkar mindre ut för det än smala kvinnor, och ja kvinnor recenseras mer än män, men en smal kille är omanlig, klen och äcklig. Värst är det om han också är blek. Oj så ohälsosam han är då.

”Så när smala kvinnor drabbas av ovälkomna eller hånfulla kroppsrecensioner så förtrycks de i egenskap av kvinnor. Inte i egenskap av smala.”

Skitsnack!
Nu börjar jag faktiskt att tycka att du ska börja ge företräde till smala och bara lyssna. För hur smal du än har varit så har du alltid haft stora bröst. Har du stora bröst ses du inte som mager.

Jag tar mig inte företräde i din situation. Sluta nu att du ska ta dig i min, bara för att din sitation är snäppet värre.

Har man stora bröst så ses man inte som mager? Oj vad fel du har. Som smal fick jag konstant kommentarer från folk som oroade sig över ätstörningar, som oroade sig för att jag var sjuk, som frågade om jag hade cancer eller hiv, som bara måsta påpeka att jag såg äcklig ut och att det var synd om mig. Är man smal så är man smal oavsett storlek på pattarna.

Men min erfarenhet är ganska oviktig eftersom att det är en anekdot och inget bevismaterial. Att smala ej blir förtryckta i egenskap av smala är ett faktum, inte en personlig åsikt.

Svara

Men vá! Det är ju precis detta om vi pratar om. Alla vi smala/magra från söder till norr. Hur kan du mena att det inte är ett utbrett fenomen som ser lika ut i hela samhället? En person som är för mager befordras inte heller på jobbet. Anses för lätt att bli sjuk, nervig eller whar not.

Herre min skapare, kan vi inte ha problem parallellt med varandra!!??

Fast menar du verkligen på fullt allvar att det förekommer ett (strukturellt) förstryck av smala? Har absolut inga bröst alls, är normalviktig för övrigt, och har tidigare varit rejält underviktig. Självklart fick jag då min vikt kommenterad dagligen, men dessa kommentarer hade alltid en underton av antingen avundsjuka (de elakaste kommentarerna) eller omtanke. Hur skulle det inte kunna vara så, när hela den multimiljardmaskin som är modeindustrin säger att min kropp och mitt utseende är det rätta? Det är bara att plocka upp första bästa modemagasin så kommer du att bombaderas med kroppar som ser ut precis så, extremt underviktiga och utan bröst, med budskapet om att detta är idealet.

Ja ha och vad säger tanterna på jobbet när de öppnar den tidningen? De skakar på huvudet och tycker så synd om dessa magar modeller som nog inte får äta. Strunt samma om jag sitter bredvid och ser ut exakt så. Ingen hänsyn alls över hur det kan racka ned på vad de ser i tidningen. Det kan hålla på länge och väl med det. Riktigt gotta sig åt hur välmående de är och hur sjuka modellerna är.

Ja Hollywood hyllar dessa ideal. . Tror du DN eller Aftonbladet skulle hylla en smala kroppen. Eller är det kanske så att du faktiskt har läst ett reportage i dessa tidningar där de kritiserar de smala skyltdockorna. De som har samma storlek som jag om inte de är större ibland.
Gemena man hyllar det alltså inte. Inte offentligt iaf. Kanske tyst hemma när ingen hör så inbillar de sig att vara smal leder till framgång.

Vad säger de om överviktiga på t.ex TV? Jag vet faktiskt inte vad det är du försöker åstadkomma här? Att underviktiga bemöts och behandlas lika illa som överviktiga? Är jättehemskt att du mår så dåligt av de kommenterer du fått ang din vikt, att folk kommenterar andra människors kroppar överhuvudtaget, men du har en helt sned verklighetsuppfattning här. Smala kroppar hyllas ÖVERALLT. Bara det faktum att du har samma storlek som skyltdockorna, dvs de som står där i fönstret för att visa upp hur kläderna egentligen ska sitta, säger väl allt? Är du verkligen så självupptagen att du inte kan svälja att det i hela oceanen av tjockishat börjat höjas några få svaga röster som kritiserar smalhetsen? Hur många bantningsreportage tror du att det går per artikel som kritiserar skyltdockor eller modellidealet? Vad är värst, att bli nedtryckt av tanterna på jobbet samtidigt som du blir hyllad överallt annars: i media, i klädbutiker, att ändå kunna trösta sig med att de flesta elaka kommentarer i det här fallet verkligen på riktigt handlar om avundsjuka – eller att bli nedtryckt av hela samhället, kollegor, media, rubbet?

exquisitecorpse: Men jag har inte sagt att sk tjockas problem inte finns. Jag har inte jämfört de två. Skulle aldrig falla mig in. Det närmsta jag i så fall har gjort är att säga att sk tjockas problem är mer utbredda än mina.

Men det här inlägget är tillägnat att säga att mina problem inte gör det.

Så vad jag vill åstadkomma är att inte folk ska trycka ned hur jag har det för att de ska få vittna om hur de har det.

Ja, inlägget handlar om att det finns ett förtryck och skammande av kvinnokroppen som sådan och att detta drabbar alla kvinnor, men att det utöver detta förtryck av kvinnokroppen finns ett förtryck mot just tjocka kroppar, som inte har med kön att göra. Tjocka kvinnokroppar blir därför förtryckta i dubbel bemärkelse, både som kvinnokropp och som tjock kropp. Men du menar då alltså att det finns ett liknande systematiskt förtryck mot smala och att smala utsätts för detta i egenskap av just smala? Hade varit jätteintressant om du först läste Hanna Marie Fiddelis kommentar här nedan och sen gav liknande exempel på förtryck som just smala utsätts för? På riktigt alltså, har som jag skrev innan levt som extremt underviktigt under många år och verkligen aldrig märkt av något liknande – tvärtom! Extremt många och elaka kommentarer, givetvis – motsvarar man ett ideal som för de flesta är ouppnåeligt och blir representerad som ”snygg kvinna” i precis varenda jävla klädbutik, film och TV-serie kommer det att väcka avundsjuka hos väldigt många som inte har vett att hålla käft och vill trycka ner en för att själva må bättre. Men att det skulle handla om ett strukturellt förtryck? Den smala (underviktiga) kroppen hyllas ju in i absurdum, och även om idealet kommer från Hollywood så kan du inte ha undgått att den mesta mainstream-media vi konsumerar i Sverige gör det också?

Som en parantes kan jag tillägga att min egen undervikt berodde på anorexia och att det strukturella förtrycket mot tjocka kroppar återspeglas precis lika mycket inom ätstörningsvården: det är verkligen en enorm skillnad på det personalbemötande man får som anorektiker mot hur normal- eller överviktiga patienter som vårdas för bulimi eller BED bemöts.

Fast kritik och förakt mot smala drabbar ju inte enbart kvinnor (nej, det är inte samma sak som mot tjocka och framförallt inte tjocka kvinnor)så det kan inte enbart handla om förtryck mot kvinnokroppen. Som väldigt smal man lägger sig folk ständigt i vad jag äter också, frågar vad jag äter, om jag äter, säger vad jag borde äta, säger att jag bara är skinn och ben, frågar om jag inte får någon mat hemma (Jag är vuxen men i de situationerna omyndigförklaras man ständigt)och det är fruktansvärt förnedrande att folk tar sig den rätten.

Obs: Nej, jag tror inte att det finns ett strukturellt förtryck mot smala, däremot får man fruktansvärt mycket kritik mot sin kropp av vem man än möter och det är ett problem att man inte kan låta andras kroppar vara.

Jag har varit i båda sitsarna riktigt smal och överviktig.

Som smal kom ofta kvinnor och kommentera att man inte hade något kroppsfett och hur skulle jag kunna få barn? hur skulle jag få man? jag var bara skinn och ben, jag borde äta mer osv. Kvinnor mest som kommenterade att det inte såg sunt ut, och säkert sa massor bakom min rygg.
Män däremot svärmade kring mig på krogen, i affärer och stötte på mig dagligen och gav kommentarer över hur snygg och smal jag var.

Som tjock kommenterar ofta kvinnor, borde inte du lägga om kosten? Börja träna?, äta kalorisnålt? Ingen man gillar en tjock kvinna… Jag ansågs som ohälsosam och onyttig (Trots jag tränade 4 gånger i veckan och var vegetarian och åt aldrig godis)..
Män var nog den stora skillnaden. Dom är inte intresserade alls längre, jagar inte en på krogen, skriker inte ut kommentarer om mitt utseende, mer än negativa förstås.

Jag skulle nog säga tjock är värre, det är värre att vara ful enligt alla, att vara ohälsosam enligt alla. Och gud nåde dig om du äter ens popcorn en dag på helgen som tjock (Oavsett om du tränar, äter rätt annars och följer en diet). Medans en smal kunde äta muffins, bullar och allt onyttigt man kunde komma på, utan att någon ens kommenterade det.

SJ: Jag tror också att det är värre att vara tjock. Men det tar inte bort problemen som man har som smal. Det ena tar inte ut det andra.

Var hos läkare igår för ryggproblem och fokusen flyttades helt till ”hur fult smal jag var”. Att en okänd människa granskade min kropp och liksom tryckte på mina höfter, axlar och mage med kommentarer som ”SER du hur du ser ut? Ser du hur fult det är att benen sticker ut? Äter du nånting eller bantar du bara??” är så himla förnedrande, att ständigt antas ha ätstörningar och bli tillsagd hur ful min kropp är pga att jag är smal är otroligt sårande. Men det är kanske inte förtryck, vad vet jag, men bodyshameing är fel oavsett storlek.

… Så nu är allt en penismätartävling för att se vem som har det ”värst”. Lägg ner. Är smal, har e-kupa och är vad normen säger är ”snygg”. Inte fan har jag fått jobb, pojkvänner, guld och gröna skogar för det. ALLA har det svårt, ALLA får kämpa. Blir så jäkla trött när folk skyller på att ”det är bara för att jag är smal/tjock/ful/snygg!” Att säga att någon skulle ta mer eller mindre illa upp med SITT utseende som insatts pga att denna väger mer eller mindre är ju skitsnack! Man bor ju bara i sitt eget jag. Att ”mäta” vem som känner sig värst är ju helt irrelevant för vad man vill utföra i sitt liv och för hur JAG känner som individ när någon säger nått dumt om hur JAG är eller hur JAG ser ut. Då är det i MIG det gör ont. Ingen ska komma här med något jävla måttband och säga ”näääe jag väger 20kg mer, det är värre för mig”.

Ok, här har vi problemet med hur vissa inte kan skilja mellan att inte vara förtryckt och att vara problemfri.

Det är ingen som har sagt att du måste ha guld och gröna skogar för att bevisa att du inte är förtryckt. Förtryck är inte samma sak som att nån kan vara elak mot dig och du blir ledsen över det.

Jag vill inte skriva ett skit när du ”The real hmm” tar över totalt. Ser du inte, kan du inte backa lite.
Äh, fan nu lägger jag ner, orkar inte! Fortsätt skriv du, samma sak om och om igen.

Hope: Alltså jag måste bara fråga dig. Får inte smala/magar ta sig i ton när det är dem som diskuteras? Har sk tjocka även då tolkningsföreträde?

Som jag uppfattar det så handlar Inlägget om att vara smal är ett privilegum eftersom det är norm och ett ideal som vi ser överallt i samhället. och det är inte alltid att man ser sina fördelar när man är priviligerad. kanske är man inte det i andra delar av livet men när det kommer till vikt så är man det. Man kan säga att det är ytterligare en börda att vara överviktig med tanke på hur samhället ser på övervikt. ta bara biggest losers, där man har gjort underhållning av feta som ska bränna fett och bli smala. och det ska folk sitta och skrattat åt.

Det här ju en rätt infekterad debatt och jag vill inte säga att det ena är värre än det andra, för jag är varken tjock eller smal, så jag har inte varit i någon sits. Jag får inte kommentarer kring hur jag ser ut så jag vet inte vad andra går igenom, kanske dagligen.

Men jag tänker så här; smala män blir ofta hånade ungefär som tjocka kvinnor blir. En smal man är ju ”omanlig”, för alla män ”ska” ju vara stora och starka medan en stor kvinna (tjock eller jättetränad) får höra hur ”okvinnlig” hon är och att män inte vill ha såna kvinnor (precis som att det är därför vi existerar – som bihang till män). Det är min tanke i det hela, jag vill som sagt inte säga vad som är värst, för JAG vet inte. Jag är inte i någon av dessa situationer och har inte varit det heller.

En viktig grej man kan tänka på är hur människor ser ut i media. Nästan ALLA är smala, väldigt många suuupersmala, särskilt i reklam. Det sänder ut signaler om vad som är normalt. Visst får båda tjocka och smala jobbiga och stötande kommentarer, men den smale kommer oavsett vad hen får höra räknas som norm.

Precis, förstår inte hur man kan gå runt och tro att detta skulle sakna betydelse? Även om denna medianorm som visas upp väldigt dåligt motsvarar hur normen, dvs de flesta människor, verkligen ser ut, så talar den väldigt tydligt om vilken typ av kropp som är eftersträvansvärd.

Jag har aldrig vart smal och är inte överdrivet tjock heller. Men jag har visst skammat tjocka för att de är tjocka och tänkt att så där vill jag aldrig se ut, och skammat smala som ”ser ut som skelett” och i hemlighet önskat att jag såg ut som dem. Tror nog det är fler än jag som gör så, även om jag såklart försöker hindra mig själv.

//Emma Hå

Men skälet du har för att skamma gör inte mindre ont för det. Det ger inte färre komplex heller. Det är bara du som vet varför, inte mottagaren för dem du skammar.

Men jag förstår inte varför man ska sätta sk tjockas problem mot de sk magras problem. Jag gör det inte. Jag ser dem bägge.

Idag lärde jag mig att det är LD som bestämmer vad för förtryck som finns, vilket som är värst och hur folk ska uppleva det. Har följt din blogg länge, tycker du har en hel del bra poänger i det du skriver. Ibland har jag svårt att hålla med dig, som i detta fallet.

Nej hur gärna jag än skulle vilja ta åt mig äran för olika analyser så är det inte jag som identifierat detta förtryck. Men om du har några belägg för att jag har fel så är du välkommen att presentera det.

Svara

Men vilka är dina argument LD för att smala fortrycks i egenskap av kvinna och inte i egenskap av smal? Du har kanske rätt men du argumenterar ju inte för detta, presenterar bara din åsikt vilken blir svår att förstå.

Om du bläddrar bak i den här kategorin så får du läsa en massa belägg och argument. Smala har vad som kallas för smalhetsprivilegium vilket innebär att de premieras dvs får fördelar i samhället. Detta är ingen debatt eller åsikt, det här är fakta. Smala förtrycks ej medan tjocka gör det.

Fråga till smala som tycker att förtryck mot tjocka och smala ser likadant ut och är lika illa:

1. Har ni svårt att få plats i biostolar?
2. Är ni oroliga för att bli avvisade ur flygplanet när ni flyger?
3. Får ni blåmärken pga trånga stolar i föreläsningssalar?
4. Tycker ni att det är jobbigt att åka buss pga känner att ni spiller över på andras säten?
5. Har ni nekas behandling i vården pga av er vikt?

6. Har ni nekats en diagnos när ni har ont i typ örat och fått höra att allt beror på vikt?
7. Kan ni gå in i en butik utan att hitta en enda sak i er storlek/som er kropp ens får plats i (och nu snackar vi inte ”sitter bra” utan faktiskt SOM EN INTE FÅR PLATS I)?
8. Möts ni av folk som antar att ni är ohälsosamma, karaktärslösa, lata, äckliga och lite dumma i huvudet dagligen?
9. Görs det tv-program som går ut på att folk med kroppar som er på farligt snabb tid och med destruktiva sätt ska förändra sin vikt?
10. Används er kroppstyp som en komiskt inslag i tv-serier och på film?

11. Finns era kroppstyper inte representerade som attraktiva i media alls?
12. Finns det studier som visar på att folk med er kroppstyp har svårare att få jobb och dessutom får mindre betalt för utfört jobb?
13. Måste ni alltid skriva en ”DISCLAIMER: JAG ÄR TJOCK” i era dating-profiler för att inte anklagas ha ljugit senare?
14. Anses det vara en fetisch att tända på era kroppar?

Förtryck mot tjocka handlar inte bara om att få höra kommentarer om kroppen, det handlar om en kultur där det är det samma som värdelös, det handlar om att röra sig i samhälle där ens kropp inte passar in (alltså, rent PRAKTISKT och FYSISKT). Alla punkter ovan är sådant som tjocka personer stöter på.

Men alltså JA! Tack för denna kommentar. Jag orkar inte att människor inte kan se skillnad på strukturer i samhället och individnivå.

Japp jag kan ge dig exempel som motsvarar dina. Kanske inte lika många och de är inte lika utbredda. Men vad åstadkommer det? Varför ska jag ställa mina problem mot dina? Får inte dig att må bättre. Tvärtom. Och det får inte mina problem att bli färre heller.

Så jag fattar inte detta. Att ställa oss emot varandra.

Om det togs upp på ett annat sätt så skulle jag sitta riktigt tyst. Om det togs upp att det bland smala och normalviktiga fanns ett stort tjockisförakt. Om jag skulle säga något alls så skulle det då vara att instämma att så är fallet.

Men det är inte det som sker här. Vad som sker här är att osynliggöra alternativt skiva om de problem som jag har för att lyfta sina egna. Det gör mig lika trött som dem som skriver att feministerna i Sverige ska vara tyst med sina problem för det finns systrar i Iran som har det värre.

Alltså, du har varit riktigt jobbig i den här diskussionen Hmm. Du vill uppenbarligen inte förstå att det är skillnad på att något är jobbigt i ens liv och att en är förtryckt, för att du tycker att folk bör tycka synd om dig.

Jag vill ge dig ett exempel på något som jag har drabbats av som är att jämställa med dina problem: ända sen jag var liten har jag på olika sätt fått skit för att jag är intelligent, påläst och kaxig nog att inte sticka under stol med något av det. Jag har blivit kallad stud, viktigpetter, besserwisser, plugghäst etc etc. Under hela grundskolan mobbades jag (delvis) pga detta. När jag jobbade på Volvo som montör fick jag höra nedvärderande saker om akademiker så ofta att jag tappade räkningen ganska snabbt och folk blev ofta förvånade när jag inte var mindre händig än nån annan och sa saker som att det var förvånande med tanke på min utbildning. I otaliga diskussioner har jag blivit förolämpad av meningsmotståndare när de känner argumenten tryta och då försöker de för det mesta trycka till mig just via att jag skulle vara högtravande och att jag inte ska tro att jag är så bra bara för att jag kan massa fina ord osv.

Har dessa saker varit sårande? Ja. Är det ett tecken på strukturellt förtryck? Nej. Är jag fortfarande privilegierad som högutbildad akademiker? Ja.

Vad sägs om att du försöker ta till dig skillnaden på att vara förtryckt och att kunna bli sårad?

Ja nu måste jag ställa den frågan som inte har med ämnet att göra, men hur blev ditt betyg av Wen? Har nämligen snart slut på mitt schampo och balsam från Paul Mitchel, men är inte så nöjd med det och önskar därför pröva nå nytt. Om det blir Wen beror lite på din recension.

Jag tror att de män som mobbas för att vara smala utsätts för detta eftersom smalheten anses vara omanlig och ett tecken på svaghet. Detta är patriarkalt förtryck, och det suger… normer suger! Men det finns inget strukturellt förtryck mot smala människor.

Jag blir ärligt talat så jävla less när jag hör om ”förtrycket” mot smala. Visst, det är jättedumt att skamma kvinnor för deras kroppar, särskilt arg blir jag när kvinnor försöker få den ena kroppstypen att framstå som bättre än andra genom att trycka ner en annan kroppstyp, och när män brölar på om hur kvinnor ”ska” se ut (för att enligt dem vara värda att ligga med alltså).

MEN, det går liksom inte att jämföra. Varför tror ni att folk kallar oss spinkisar för anorektiker, skelett, inte riktiga kvinnor etc, och frågar om vi är sjuka? Antagligen avundsjuka eller att de helt enkelt inte tycker det är snyggt att vara smal och är dumma nog att alltid hävda sina åsikter, eller av ren oro för vår hälsa. Såklart är det klumpigt att vräka ur sig ”HAR DU ANOREXIA?!” inför en massa folk men ni fattar nog. Varför kallar folk överviktiga personer för öknamn? För att det är socialt accepterat att göra så. Det är INTE på samma sätt socialt accepterat att kalla smala tjejer för öknamn, det är sett som en radikal grej att göra typ.

Jag har sett någon bild där det är en stor tjej som får höra typ ”you need to lose some weight” och då kommer en massa personer och försvarar henne. Sen är det en bild på en smal tjej som får höra ”eat a sandwich” och hon får bara till svar ”get over it” och det ska vara bevis på hur jobbigt det är att vara smal. Och jaa.. det gör ont att få höra elaka ord om ens kropp. MEN, jag tycker inte att bilden är något bevis på hur jobbigt smala personer har det. Bilden är ett exempel på hur det BORDE vara, enligt mig. Säg något negativt om en smal kvinnas kropp och hon kommer kanske ta illa upp men hon kommer ändå få bekräftat av resten av världen att hennes kropp är ”det rätta”. Säg något negativt om en stor kvinnas kropp och du kommer få medhåll av en jävla massa personer. Så, om någon säger ”eat a sandwich” så get over it bara.

Det är aldrig ok att kroppskamma. Men du har rätt i att det ej är samma sak. Precis som det ej är samma sak med ”rasism” mot vita som regelrätt rasism mot minoriteter. Förtryck är systematiskt och handlar väldigt lite om elaka kommentarer och sårade känslor.

Svara

> thinshaming så antyder att det finns ett förtryck mot smala och att dessa blir förtryckta pga sina smala kroppar och det blir de inte.

Det handlar väl snarare om magra, skulle jag spontant tänka mig (de borde ju få mer kommentarer än sådana som är smala men inte smalare än att man faller typ inom normalviktiga, om några). Hur vet vi att de inte blir det?

Och anledningen till att vi vet att tjocka förtrycks i egenskap av tjocka, och inte enbart som del i kroppsförtryck mot kvinnor, är alltså att kommentarer om kropp riktade mot magra hypotetiskt nästan bara riktas mot kvinnor?

> Att smala ej blir förtryckta i egenskap av smala är ett faktum, inte en personlig åsikt.

Jag kan definitivt ha missat något i det här, eftersom jag bara dykt in här i just det här inlägget. Men var har vi beläggen? (Jag är för min del osäker på om det faktiskt kan bevisas, även om det ändå är mycket möjligt att det stämmer – åtminstone att … diskursen som riktas mot tjocka är mycket mer omfattande än det som riktas mot de som är magra).

Det är väl säkert (?) så att inlägget är skrivet baserat just på belägg som finns, men jag tänker alltid att.. dels är det tydligt och pedagogiskt att kunna hänvisa till stödet som finns, dels tycker jag ju att det borde ju verkligen vara övertygande i en debatt, att visa hur de belägg man utgår ifrån ser ut. Och att det är något man i grunden vill ha för påståenden i en diskussion.

Tycker de här kommentarsfältet blev lite väl som en tävling om vem som har de värst… Det suger kan inte LD få prata om den här frågan utan att man som smal ska komma in och skrika om att ”JAG HAR DET OCKSÅ DÅLIGT”? Känns jätte pissigt. Tycker dock också att det ska vara samma sak om en bloggare eller nån annan för den sakens skull tar upp problem som smala har. Alla ska kunna diskutera sådana här frågor utan att det blir en jävla tävling i vem det är mest synd om. Tycker det blir patetiskt.

Läser båda sidor och upplever att det verkar uppstå mycket missförstånd, där den ena sidan upplyser om vad som är förtryck (och inte), och den andra försvarar att thin-shaming inte är OK beteende (eller dess själva existens), och man fortsätter att prata förbi varandra. Och det blir som att båda sidor försvarar sin sakfråga med näbbar och klor, medan INGEN attackerar(/attackerat) den andres (”to begin with”).

Upplever att det går mycket inflation bland olika begrepps definitioner. Ett stort problem med hela grejen är ju att själva FÖRTRYCKET mot tjocka i svenska kretsar ofta *definieras* som just ”fat-shaming”, eller ”tjockisförakt”, när det egentligen vilar på mycket MER än ”bara” just shaming:en. Och håller faktiskt inte med om att användandet av ”thin-shaming” nödvändigtvis behöver antyda att det finns ett förtryck mot smala specifikt, precis som att t ex ”slut-shaming” inte automatiskt antyder att det finns ett förtryck mot ”sexuellt frigjorda” specifikt.

Tänker att ”shaming är [ett utav] SYMPTOMEN, förtrycket DIAGNOSEN, patriarkatet ORSAKEN”.

Jag tror nog att alla kan hålla med om att thinshaming är fel/jobbigt och inget som ska tolereras, iaf inte på individnivå utan isåfall på idealnivå. Ser inte att någon här har sagt något av motsatsen.

Men just när det handlar om förtryck så utgår man ju ifrån att det är en underlägsen grupp enligt samhället som det handlar om. så eftersom den gruppen människor som är smala ”står över” den gruppen som är tjocka (och just vikt är det vitala i den här diskussionen) så lär ju förtrycket i denna fråga vara mot de tjocka.
om man vänder på det och menar att den smala gruppen ska vara den som blir utsatt för förtryck så skulle ju det innebära att den överviktiga gruppen är den som är överlägsen.
Men nej (captain obvious) så ser inte vårt samhälle ut.

så jag håller med LD. även om en är ”så himla jävla äckligt smal” för vissas smak så hyllar ju samhället det iaf.

Jag anser att begreppet thin shaming eller thin bashing är ett verbalt och/eller visuellt skam- och skuldbeläggande av en viss kroppstyp, inte mer och inte mindre. Jag tror dessutom att det beror på en backlash mot det väldigt magra ideal som framhållits under föregående årtionde. Flera diskurser, även motstridiga sådana, kan ju samexistera. Därmed inte sagt att det finns ett strukturellt förtryck mot överviktiga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *