Kategorier
Feminism för Dummies / FAQ

He-man ”has the power”. Barbie har ett hus och en bil.

Den här bilden cirkulerar runt i antifeministiska sammanhang: Asså nej nej nej. Snälla nån, det här får vi ju ta och reda ut för det fixar de inte själva märker jag. Den här bilden används ofta som ett slags bevis på att feminister minsann bara bryr sig om tjejer eller ej ser mansrollens krav och […]

Den här bilden cirkulerar runt i antifeministiska sammanhang:

he man barbie

Asså nej nej nej. Snälla nån, det här får vi ju ta och reda ut för det fixar de inte själva märker jag.

Den här bilden används ofta som ett slags bevis på att feminister minsann bara bryr sig om tjejer eller ej ser mansrollens krav och ideal och hallå liksom, män har det ju också jättejobbigt men det pratar feministerna ju aldrig om?! Jo, fast det gör vi ju. Feminister problematiserar ju mansrollen precis hela tiden. Vi problematiserar kraven på manlighet och dess effekter på männen minst lika ofta och vi vet att män mår dåligt i sina kroppar också.

Men thats besides the point för jag ska förklara vad skillnaden mellan Barbie och He-man är. 

1. He-man ”has the power”. Barbie har ett hus och en bil. 

Egentligen räcker det där. Men vi fortsätter:

2. He-man är en så kallad manlig powerfantasi, en manlig dröm som utgår från vad män tycker är häftigt, vad män uppfattar som makt osv. Barbie är en sexuell fantasi, också en manlig dröm och utgår från den manliga blicken och utifrån kvinnors uppfattning om mannens sexuella preferenser.

3. He-man är subjektet; stark, kompetent, åstadkommer saker och räddar världen. He-man har makten och fungerar som en stand-in för vanliga män som drömmer om att äga universum. Barbie är objektet. Hon är snygg, gillar att shoppa och tycker att ’math class is tough”.

4. Män har generellt inte pressats av samhället att se ut på ett visst sätt. Män  mäts inte i sin knullbarhet och deras värde ligger inte i hur stora muskler de har. Snarare så ser man ner på män som ägnar sig för mycket åt sina kroppar. Kvinnor å andra sidan har genom årtusenden blivit objektifierade, ägda, uppvisade, stympade för att passa in i orealistiska skönhetsnormer.

Frågor på det?

(Nu råkar jag visserligen tycka att Barbie är en utmärkt leksak, man behöver ju inte köpa hela kittet eller låta ungarna se skitfilmen men ville bara visa på skillnaden mellan detta.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

29 svar på ”He-man ”has the power”. Barbie har ett hus och en bil.”

Som förskollärare brukar jag protestera mot inköp av Barbie-dockor pga av den orealistiska kroppen, att hon inte ens har fötter att stå på etc. Är lika kritisk mot ”pojkkodade” dockor. Hur tänker du kring detta? Utveckla snälla! 🙂

Det finns Barbies med platta fötter, ledade knän och armbågar, samt kulleder i höfter och armbågar. Åtminstone fanns de när jag var mindre. Jag föredrog de modellerna eftersom de vanliga bland annat tenderade att bryta lårbenshalsen när jag försökte få dem att rida på mina Barbiehästar. De vanliga modellerna var smått hopplösa att göra någonting med, men de med bättre leder var helt perfekta för äventyrslekar. 😉

Nä, Prince Adam har sin Teela.

Det är iofs möjligt att han blir gay varje gång han förvandlas till He-Man och får de kläderna 🙂

Så ens sexuella läggning bestäms av namnet och kläderna? Jag kan förstås ha missförstått men av det du skriver ser det ut som om du vill använda gay som en förolämpning.

Nu kan jag också förstås ha missförstått men av det du skriver så ser det ut som att du överreagerar på vissa kommentarer 🙂

Du måste ju ändå hålla med om att om du tar bort svärdet och yxan så ser det ut som att han är hämtat direkt från priden.

Problemet är väl att båda dessa roller är svåra att leva upp till. Tjejen ska vara glad, pinsmal och mest tänka på smink och rosa moln. Mannen å andra sidan ska vara stark som ett berg och ha ett psyke av stål då han ständigt ska vara beredd på att rädda världen. Precis som att Barbie aldrig går runt osminkad och ”ledig” på stan har He-Man aldrig en dålig dag med gråtanfall och ångest. Barbie signalerar att tjejer ska vara ”söta” och materiella medan He-Man signalerar att killar ska vara ”starka” och tuffa och minsann inte visa sig svaga på något sätt. Jag vet inte om det är särskilt kul att försöka vara som någon av dessa två. Vi är ju alla människor med många olika sidor medan Barbie och He-Man mest ter sig som ensidiga robotar. Sedan vet jag inte om vare sig Barbie eller He-man har särskilt mycket makt. Barbie känns lite som en rik hemmafru och He-Man som en soldat. Pest eller kolera på den, säger jag bara.

Fast jag måste gå lite i försvar för Barbie känner jag. Naturligtvis är det problematiskt och många av de saker som LD skriver är smärtsamt uppenbara. MEN jag tycker Barbie har blivit lite ” starkare” i nutid. Filmerna, bland annat, handlar om kvinnor , vänskap, Barbie räddar situationen etc. Sen finns mycket vuxenromans med Ken. Men i många filmer är ändå det mer av en bisak. Jämför man ( jag) med andra barnfilmer jag sett så kan jag faktiskt tycka att de är rätt bra!

Jadu, anti-feministerna… Jag håller på att undersöka och studera dessa män just nu. De är under luppen så att säga, och ju mer jag gräver i detta desto mer övertygad blir jag om att majoriteten av de här männen skiter fullständigt i andra män. Det enda som driver dem är ett gemensamt kvinnoförakt och feministhat. Sorgliga små spillror till män är vad de är.

Ditt argument bygger fortfarande på grundtanken att män njuter av makt, att äga och erövra. Jag vill argumentera för att så inte är fallet att faktum är att dom flesta av oss inte vill behöva vara en del av hierarkins illusioner.

Det gör inte kvinnoförtrycket mindre men jag tror inte man kommer någon vart genom att skapa ett vi och dom i allt och inget.

om de flesta av er inte velat härska och äga så skulle vi inte ha de problem vi har idag. Att låtsas som att makt och erövringar inte är manligt betingat samt ger män status är bara larvigt.

Svara

Barbie är doktor, flygvärdinna, ballerina, delfintränare, detektiv, får fast pengaförfalskare etc. etc. Barbie är kanppast ett objekt då det är hon som styr hela barbievärlden.

Och vem säger att He-Man inte skulle vara en sexuell fantasi för kvinnor?

Hela poängen med den bilden är idiotisk, för ja, som du säger finns det problematiska saker med båda dockorna, men din”analys” av dem är inte mer än vad du själv vill se. Onödigt och visar bara på tunnelseende.

Ja det vet jag. Det är inte speciellt relevant, men om du undrar över hur det då kan vara en sexuell fantasi för män så funkar det som så att även kvinnor utgår från den sk. manliga blicken (male gaze). Jämför med till exempel reklam för underkläder som är tänkta att sälja till kvinnor men verkar tala till männen. Det är för att kvinnor lär sig att se sig själva utifrån männens blick och preferenser.

Svara

Mig veterligen är det lika vanligt att tjejer också har samma bild på hur en snygg kvinnokropp bör se ut.
Likaväl som när jag bedömmer andra mäns kroppar.
Men är det männen som bestämt vad kvinnorna ska tycka är snyggt också?
Hur ofta hör man lite tjejkompisar prata om någons snygga ben, fina midja osv?

Skrivet av någon ny helena då. Tycker egentligen det är lite löjligt att tjafsa om användarnamn, dock svider det ändå lite om jag skulle förknippas med antifeministiska kommentarer, att tjafsa bara för att sätta dit LD eller dylikt crap, därför påpekar jag detta, någon sorts disclaimer för ”helena” hädanefter.

Jag är lite kluven till barbies vara eller icke vara. Jag lekte med barbie när jag växte upp och blev inte skadad på nåt sätt. Jag hade en Pochahontasbarbie (min favoritfilm ifrån Disney när jag var barn) och hade riktigt skoj i min ensamhet. Men jag gillar å andra sidan inte att hon är liksom.. hm.. gullig och uppiffad hela tiden och att det inte finns olika typer av henne. Det finns bara en kroppstyp t.ex. Det finns inte så mycket variation.
Men sen är det rätt tufft att hon ändå är lite av en karriärskvinna med hus och bil.

Eh, ja.. Jag vet inte om jag blev smartare av min kommentar här, men som vanligt är detta ett tänkvärt inlägg hur som!

Ang män och hurvida de oxå är pressade vad gäller utseende.

Senast igår rapporterades det om att killar i skolan inte längre duschar efter idrotten. De intervjuade några killar och de förklarade att de var rädda för att bli retade för att de hade ”liten, ja du vet” eller för att de hade fel kropp osv. Så killar är även de pressade av samhällets kroppsideal.

Men en viktig sak att poängtera är att pressen vad gäller kroppar oftast kommer från ett och samma kön oavsett vem den riktas mot. Killar i allmänhet verkar fokusera mer på utseende än tjejer.
Dock är tjejer mer öppna med objektifiering av män än tvärt om, jag ser endast ett fåtal nakna kvinnor på mitt facebookflöde men massor av nakna/halvnakna män följt av kommentarer som ”mums”, ”ögongodis” osv. Kanske beror på förhållandet mellan könen på min vänlista, jag vet inte. Jag vet dock att killar gärna gör samma sak, men oftast endast på platser där killar hänger, inte i sitt facebookflöde.

Tror du missar målet lite när du tar leksaker från två helt olika ”världar”.
För att bättre kunna illustrera en poäng borde du ha tagit t:ex Barbie vs. Ken samt He-Man vs. She-Ra. Där har du en kvinna som också räddar lite värld ibland, även om hon precis som He-Man är en idealbild av sitt eget kön.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *