Kategorier
Feminism för Dummies / FAQ

Är feminism = jämställdhet och isåfall, varför pratar ni bara om allt dumt män gör?

Nu ska vi reda ut lite: Nej, feminism är inte lika med jämställdhet. Jämställdhet är däremot feminismens MÅL och feminismen är alltså VERKTYGET för att nå dit. Hängde ni med? Jämställdhet = MÅLET Feminismen = VERKTYGET En del i den feministiska analysen dvs verktyget är att tala om förtryck, strukturer och över- samt underordning. Och […]

Nu ska vi reda ut lite: Nej, feminism är inte lika med jämställdhet. Jämställdhet är däremot feminismens MÅL och feminismen är alltså VERKTYGET för att nå dit. Hängde ni med?

Jämställdhet = MÅLET
Feminismen = VERKTYGET

En del i den feministiska analysen dvs verktyget är att tala om förtryck, strukturer och över- samt underordning. Och det är här hela det här med kvinnor och män kommer in.

”Varför pratar ni bara om kvinnor?!1” jo förstår du, för att KVINNOR är strukturellt förtryckta av MÄN. Att påpeka detta må göra ont i lilla manssjälen för du är ju så himla snäll ändå och du skulle ju aaaaldrig slå en tjej men för att överhuvudtaget ha en chans att kunna bli jämställda så måste detta strukturella förtryck synliggöras.

Dvs vi måste prata om att MÄN har mer makt, mer pengar, mer status, mer frihet än KVINNOR.

Och vi måste prata om att MÄN våldtar, mördar, hotar, skrämmer, kränker kvinnor. Men även om MÄN som tittar bort, försvarar och upprätthåller den maktobalans som råder mellan MÄN och KVINNOR och som möjliggör våldet och hatet och FÖRTRYCKET.

20140613-212544-77144260.jpg

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

22 svar på ”Är feminism = jämställdhet och isåfall, varför pratar ni bara om allt dumt män gör?”

Jappas japp!

Tråkigt många snubbar i Aporna som lipar över att dom ej får definiera feminismen. Tycker att dom ska få ta mer plats genom att vi övriga ska vara ”snällare” mot dom och ”låta dom våga tala” – som om vi inte borde investera den energin i att göra rasifierade och trans-röster mer hörda, att låta dessa känna sig mer safe och våga tala.

Stör mig sjukt mycket på män som tycker att de inte ”får höras”, och även kvinnor som daltar med männen och tycker att vi kvinnor borde ”ge” männen mer plats och ”tillåta” dem att vara med mer.

Alltså shit. Män tar ALLTID plats, män tar ALLTID sig friheten att säga vad de vill! Varför kan inte ens kvinnor få ha feminismen som sin egen safe space där de inte behöver bli överröstade av män?

Jag vet att det finns massor av män som har mycket bra feministiska åsikter, men jag tycker att de ska låta de som verkligen behöver feminismen föra kampen. Precis som med homorättigheter, så ska inte heterosexuella komma och kräva en massa plats. De får gärna säga vad de tycker men de ska inte få allt att handla om dem själva. Att de hyllar homosexuella som gjort bra saker är jättebra, precis som män som hyllar kvinnor som gör bra saker för feminismen. Men SNÄLLA, kom inte och gnäll att ni inte får vara med, att ni känner er utanför, att allt bara handlar om kvinnor. Stå vid våran sida och hjälp oss på vägen.

Pedagogiskt. Nu får detta inlägg mig att ställa frågan till mig själv om jag är feminist helt plötsligt. Jag kanske är mer jämställdist om man kollar på förklaringen om vad feminist är. Konstigt det blir nu för mig… Hag ser att strukturer och normer förtrycker båda könen så då kanske jag inte har rätt att kalla mig feminist. Måste fundera.

Oj då. Ser du att strukturer och normer förtrycker tex heterosexuella, överklassen, personer utan funktionshinder, cis-personer också?

Jag tror att du har blandat ihop ”förtrycker” och ”begränsar” – det är inte samma sak att uppleva att ens liv begränsas som att uppleva att en blir förtryckt.

Hej sak: Kan vara så. Och ja, jag ser normer och strukturer som förtryckande och ja, jag anser att vi kvinnor är förtryckta. Männen är också begränsade i samhället men inte förtryckta generellt. Var det så du menade? Känner mig lite förvirrad.

Håller md dig Bee. Samma strukturer som gör livet skit för kvinnor, ja vi har det sämre och blir mer begränsade etc, förhindrar hur män ska få vara och beté sig. Om de ska få tillgång till alla sk fördelar så måste de hålla sig inom den snäva ramen i strukturerna.

Jag anser inte att de som jobbar inom feminism måste jobba för männens rätt på samma gång som kvinnornas, alla väljer sin del av kampen. Men jag anser att det är fel att förneka någon annans problem för att lyfta sina egna.

Jag uppfattar inte att det är särskilt vanligt att feminister förnekar att även män kan förlora på en patriarkal samhällsstruktur.
Men som grupp vinner män på patriarkat medan kvinnor (som grupp) förlorar på det.

Många av de begränsningar som män kan uppleva försvinner ju om en patriarkal struktur försvinner.

Men med tanke på maktförhållandena och hur mycket mer kvinnor förlorar på hur sammhället fungerar idag är det knappast orimligt att feminismen fokuserar på att förbättra kvinnors situation.

Hejja LD! Mer tydlig kan man inte bli! Förstår man inte det här inlägget så tror jag inte heller man vill förstå..!

Precis. Ibland kör ju vissa feminister med det argumentet; är du för jämställdhet så ÄR du feminist. Så tycker jag inte alls det är. De flesta människor skulle nog säga att de är för jämställdhet men aldrig vilja dela feminismens analys. Jag skulle istället vilja säga att om man är för jämställdhet så BÖR man vara feminist. Men man är automatiskt inte det.

En bra vän till mig, manlig sådan, vill få epitetet feminist eftersom han känner att han är det. Han är för lika lön och att kvinnor skall värderas lika som män. Han ser dock inga strukturer på att män förtrycker kvinnor, förklarar detta med att det kanske beror på att han alltid arbetat på mansdominerade arbetsplatser. Uppger att hans vänner, manlig sådana, inte heller förtrycker kvinnor utan snarare blir tofflar då de går in i ett förhållande. Han blir sårad och i försvarsposition då jag säger att män strukturerat förtrycker kvinnor, vissa mer och andra mindre. Han ber om konkreta exempel”jag vill verkligen veta” jag länkar till din sida, han undrar om det är ett skämt, om din blogg är på riktigt. Jag dör lite inombords. Rädsla för att vara ”the bad guy” och revidera synen på sig själv verkar vägra tyngre än att faktiskt försöka förstå.

Jag håller inte riktigt med om att jämställdhet är målet och feminismen verktyget. Jag ser inte feminism som ett verktyg direkt, utan snarare som en analys av samhället som patriarkalt och en vilja att bryta den strukturen.

Det är en rimlig fråga att ställa, varför så många feminister bara pratar om kvinnor. Inte för att vi ska prata om männen, utan för att fråga oss varför vi ska hålla på och exkludera alla andra kön hela tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *