Kategorier
Feminism för Dummies / FAQ

Social makt vs. social kompetens / Är det män eller kvinnor som dominerar den sociala sfären?

Feminism handlar mycket om makt och vem som har den. Man brukar säga att män sitter på den ekonomiska, politiska och sociala makten. Våra motståndare brukar hävda att makt är lite flytande och då gärna referera till den sexuella och sociala makten som de menar att kvinnor sitter på och här ska jag förklara varför […]

Feminism handlar mycket om makt och vem som har den. Man brukar säga att män sitter på den ekonomiska, politiska och sociala makten. Våra motståndare brukar hävda att makt är lite flytande och då gärna referera till den sexuella och sociala makten som de menar att kvinnor sitter på och här ska jag förklara varför de har fel ang. den sociala biten. (att sexuell makt är en vanföreställning vet vi ju och det har redan skrivits om här)

makt

Social makt vs. social kompetens: Män har större social makt medan kvinnor har större social kompetens. Att vara socialt kompetent innebär att man är empatisk, lyhörd, tillmötesgående, bra på att lyssna samt har större förståelse för sociala och kulturella koder och regler. Vilket t.ex är bra när man bygger nära relationer med människor. Nåt som män generellt är sämre på vilket påverkar deras privatliv, relationer och välmående.

makt 2Att vara socialt kompetent är dock inte detsamma som att ha social makt och det är viktigt att komma ihåg. Både social kompetens och social makt hänger dock ihop med det sociala kapitalet där kontakter, affärsrelationer och nätverkande spelar en stor del.

En person med social makt bedöms t.ex inte lika hårt i sociala situationer, de rör sig friare i sociala sammanhang, ses som mer trovärdig, tas på större allvar, lyssnas mer på osv. Och här är det männen som dominerar. Män kan i allmänhet bara kliva på, höja rösten samt avbryta för att få uppmärksamhet och det accepteras av omgivningen utan omsvep eftersom att det ses som en självklarhet. Kvinnor som tar plats upplevs som störigare, stökigare och inte lika självklara.

social makt

Social makt påverkas av redan etablerad maktposition. En person med högre befattning eller status kommer automatiskt tillskrivas mer kompetens och trovärdighet och då tas på större allvar. Social makt hänger även såklart ihop med den sociala kompetensen. En person som vet hur man för sig i rummet och som kan läsa in situationer och människor kommer få mer makt.

(Sen måste man såklart ta in andra faktorer när man diskuterar social makt också som klass, ursprund osv. En vit medelklasskvinna har såklart mer social makt än en mörkhyad man från arbetarklassen.)

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

4 svar på ”Social makt vs. social kompetens / Är det män eller kvinnor som dominerar den sociala sfären?”

Tilläg eftersom jag citeras: ja jag är medveten om att makt är ett brett koncept som inte utan vidare låter sig definieras. Utgår från klassisk tolkning.

Det här med ”social makt” är så flytande och stort begrepp. I vilka sociala sammanhang menar du? I vissa forum har kvinnorna definitivt mer makt än männen, och i andra forum är det tvärt om. Därför håller jag inte med om detta:

”En vit medelklasskvinna har såklart mer social makt än en mörkhyad man från arbetarklassen.”

Social makt anser jag att handlar väldigt mycket om personlighet. Vem som har en personlighet som gör att man får eller inte får social makt kan inte delas upp så enkelt som att cis automatiskt skulle stå över homosexuella, t.ex. Själv är jag kvinna och invandrad, dock vit. Jag upplever väldigt ofta att jag har mera social makt än t.ex. de pojkvänner jag har levt med under årens lopp, trots att dessa killar har varit vita och haft lika ”fint” jobb som jag.

Jag vet inte vem som sa det från början, men tydligen behöver det fastslås:

Man manipulerar inte på sätt som klassiskt brukar tillskrivas kvinnor, om man kan ta den enkla vägen och be om något rakt ut.

Det behöver sägas eftersom den ”sociala makten” som många påstår att kvinnor har nästan alltid beskrivs som en förmåga att få män att göra saker genom invecklade konspirationer som involverar klädsel, passiv aggressivitet, saker som ”råkar” ligga framme, etc. Det finns inte en människa som skulle göra allt detta om hen bara kan be om vad hen behöver utan vidare backlash.

Bra skrivet! Social makt är grunden till ekonomisk och politiskt makt.

Men. Jag har en invändning mot det sista. ”En vit medelklasskvinna” (vad det nu är) har inte självklart mer social makt än en mörkhyad man från arbetarklassen. Mannen har alltid social makt _i sin kontext_ och där skulle inte en kvinna, mörk eller ljus, anses förmer. En mörkhyad man från arbetarklassen hör med andra ord också hemma i ett sammanhang där kvinnor är underordnade (socialt inkl sexuellt, politiskt och ekonomiskt) som grupp.
Dessutom går det att se att män-pojkar från arbetarklass nu ges mer sexuell makt av vita män i våldtäktssammanhang. Män som grupp håller alltså ihop och ”hjälper” varandra mot kvinnor oavsett hudfärg på dessa.
Det är alltså betydligt mer komplext än att endast konstatera att ”vita medelklasskvinnor” ( som sagt: vad är det?) har mer social makt än mörkhyade arbetaklassmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *