Kategorier
feminism & genus

Barn ges bara tillgång till en roll

bilden tagen av Rebecka Dahlberg.
 
Jag var på kalas i lördags. Simon fyllde fyra och jag köpte med mig den rosa boken. Barn älskar att klistra och pyssla men Coop Västberga erbjuder bara två alternativ….. eller egentligen så erbjuder de bara ett: är du pojke så är det den blå boken du ska ha och är du flicka så passar den rosa bäst. Detta illustreras tydligt genom att det blå boken är full av pojkar som gör saker medan den rosa är full av flickor som gör… ANDRA saker, som t.ex städar och pysslar.
 
Ja, ni vet indoktrineringen är viktig och det ska börjas i tid om man vill att det ska ha effekt. Fast grejen är ju att de flesta föräldrar inte alls är intresserade av någon indoktrinering egentligen, men tror däremot att vissa saker är genetiskt kodade och de förstår inte riktigt hur det här med socialisering fungerar. De fattar inte att alla de här små sakerna och signalerna de sänder och vi ger tillsammans bildar en ganska tydlig bild och barn är ju som vi vet experter på att imitera och lära. De suuuuuger åt sig. 
 
EDIT: Jag har fått höra att böckerna är indragna nu! Hurra! VI KAN FÖRÄNDRA!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Barn ges bara tillgång till en roll”

MEN! Jag trodde först att detta inte var på riktigt!? Herre gud så dumt. Så otroligt stört. "Jämställdheten i dagens samhälle har kommit såååå långt." My ass. Blir uppriktigt förbannad och ledsen över detta. Suck…

Fy fan alltså! Sånt här äcklar mig verkligen! Och det här var ju verkligen så jävla extremt. Eller kanske inte, jag köper sällan barngrejer så vet inte riktigt. Men har köpt en del barnkläder åt mina brorsdöttrar, men då blir det till att hitta nåt på "pojkavdelningen" för att det ska vara någorlunda neutralt. Finns för fan bara rosa att välja på som tjej, jag har börjar bojkotta rosa för jag tycker det ligger för mycket värdering i den färgen. Fast värderingen ligger ju hos mig med. Svårt är det! Köpte ett tvåpack borsthuvuden till min och sambons eltandborstar och då var det en blå ring på den ena och en rosa på den andra! VAFAN! Varför måste vi leva i tvåsamhet? Varför som kvinna och man? Hur som haver så fick han ta den rosa bara av princip. Hjälper ju ingen men känns lite bättre för mig.

Du rockar för övrigt!

Många kramar. /Ellert Pellert

Hur kan du köpa den? Jag fattar verkligen inte. Producenterna av dessa böcker ser inte att du gan den rosa till en pojke och känner inte till dina fina ideal. De ser att skiten säljer- det kan produceras fler böcker och mer i samma stil. Om affären inte hade annat, ge då istället en peng till föräldrarna och be dem köpa något till barnet. Är mycket intresserad av att höra hur du tänkte här.

Svar:
jag tänkte att simon skulle gilla den. Jag tror inte på den sortens konsumentmakt eftersom att det säljer till den stora massan oavsett vad jag gör. Jag tror hellre på att medvetandegöra och kritisera. (detta gäller givetvis inte etiska dilemman, då handlar det om att ta ställning på ett annat sätt)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hur kritiserar du? Förutom genom bloggen. Skickar du mail till företaget? Pratar du med affären som säljer varan? Hur förklarar du i så fall att du ändå köper deras vara trots att den är så innihelvette ute och cyklar?

Svar:
Jag bloggade om det nu. Antal tackmail jag får varje vecka för att jag vidgat folks vyer säger mig att det ger en hel del resultat. Och ja, jag mailar företagen. (samt uppmanar andra att göra detsamma) Det tror jag ger mer än att bara låta bli att köpa det. För varför ska jag låta bli att köpa tjejiga saker bara för att företag riktar det till ena könet? Min dotter gillar glitter och rosa. Simon gillar glitter och rosa. Jag kommer inte sluta köpa sånt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh jag blir så trött på sådant här! Ifall jag hade barn hade jag precis som du gjort mitt bästa för att uppfostra dem till varken pojkar eller flickor utan till MÄNNISKOR. Jag önskar att mina föräldrar hade varit mer medvetna om könsroller när de uppfostrade mig men det var ju ingenting de flesta reflekterade över på den tiden, då jag var barn. Blev i alla fall glad när min mamma köpte en rosa Hello Kitty-tröja till min systerson. YES liksom! Kanske får han chansen att växa upp utan utan att pressas in i en förbestämd mall. Som moster tänker jag aldrig, aldrig, aldrig ge honom en blå bok för pojkar.

Jag pratar absolut inte om att inte köpa rosa och glittriga saker till en pojke. Inte att du måste köpa till ett visst kön för att företaget riktat produkten till just det könet. Dessa böcker är rätt extrema i sin sätt att köna barnen. Det är liksom bilar till pojkarna och städ och bak till flickorna. Om du hade köpt glitterpyssel, paljetter, glitterpennor eller rosa fluff till Simon hade jag över huvud taget inte lyft ett ögonbryn.

Det är ju jättebra att du får tackmail från folk du har öppnat ögonen på, men ite heller dem får företaget läsa.

Om ett företag använder sig av riktigt vidrig kvinnofientlig reklam, köper du deras produkter med samma argument(förutsatt att du gillar produkten)?

Svar:
simon kan dessutom inte läsa så jag tror inte han fattar konceptet. han kommer pyssla med klistermärkena och rita streckgubbar på alla sidor. (eller tågbanor) Hur jag gör i andra fall är helt individuellt. det beror på produkt, på reklam, på det eventuella etiska ställningstagande jag vill göra. Ibland ja, ibland nej.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Dra streck mellan flickorna och deras sysslor", är det en syn på flickor du tycker är ok att förmedla till simon?

Svar:
simon had väldigt genusmedvetna föräldrar och kommer antagligen inte reflektera på det sättet. I hans värld så gör män och kvinnor samma sysslor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

om det hade varit en tjej som fyllt år hade du gett den blå boken då?:)

Svar:
det beror på- den såg inte så rolig ut. lol. Ninja ska få den rosa. Glitter och djur är roligare än bilar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

TILL THERESE: Jag förstår hur du tänker, men jag tror liksom LD att det är svårt att visa sin ståndpunkt genom bara bojkott. Om en inte försöker göra det som en kampanj och går ihop massor av människor och samtidigt mailar eller ser till att synas i media.

Dock blir det ju inte riktigt lika illa att köpa den rosa boken till en pojke för om man bara har EN av böckerna blir det ju inte lika tydligt att det är uppdelade roller.

Ojoj…varför har de inte endast EN bok med glittriga pyssel åt barn istället? Eller något liknande..

Men jag skulle inte ha köpt den rosa boken åt en kille, då ser han ju att det bara är tjejer som städar osv på alla bilder:/

Såg också böckerna hos Akademibokhandeln idag när jag var där för att köpa en födelsedagspresent till ett litet barn som fyller år. Trodde jag skulle dö litegrann.

Slutade hur som helst med att jag köpte en bok med jättefina bilder som hette "Kalle i klänning" istället…

Jag tror visserligen inte heller på konsumentmakt men skulle aldrig köpa någon av böckerna då jag inte vill bidra med en krona till ett företag som har sådana unkna uppfattningar om vem som bör städa.

Hur många barn tycker att städa är en kul grej som de vill ha med en pysselbok btw? Själv hatade jag när mamma/pappa ville att jag skulle städa rummet, men som vanligt får pojkarna det roliga som uppmanar till fantasi och kreativitet medan flickor tidigt måste skolas inför framtiden med tvåsamma relationer och hushållssysslor.

Jag S-P-Y-R åt sådan jävla skit! Javisst att det finns olika färger på böckerna men inte fan ska böckerna vara "till könen" utan till barn. är så trött på att små flickor som ska vara duktiga på att vara snälla, gulliga och hjälpsamma, städa och hålla på. Fan kom hem till oss, här är det snoppbäraren som städar och diskar. De kan också. Faktiskt.

Fick de där till bokhandeln jag jobbar i…alla vi anställda tyckte att det tog emot att sätta fram dem…men när man är en stor kedja så måste man tyvärr! Riktigt rysliga är de iallafall!

Jag håller med. Såhär förstår ju barnen att flickorna ska hjälpa till hemma och killarna ska ta hand om bilarna. Ett barn kan faktiskt vara intresserad av båda sakerna. Min lillebror är 12 år oxh hjälper till hemma med både bilen och hushållsysslor. Gaah! Däremot så stör jag mig på att killar inte kan få använda blå färg men att tjejer gärna kan få använda rosa. Då blir dte ju fel ändå.

Låter underbart om de verkligen blivit indragna men jag vill ändå vara lite källkritisk och fråga var du hört det? Så att det inte bara råkar vara typ ett rykte utan verkligen är sant…

Svar:
Tukan förlag har själva gått ut med det. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast det är ändå du som inte har koll på socialisation, så tycker att du kan hålla inne med den raljerande jargongen när du själv har fel.

Finns inget värre än människor med en religiös inställning till sina egna fixa idéer, exempelvis dina pseudovetenskapliga obevisade hypoteser inom psykologi.

Att du tror någonting väldigt intensivt gör det inte sant.

Tack för mig.

Svar:
Jo jag har stenkoll. Du verkar däremot inte ha det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Behaviorism är dessutom gammalt som gatan och någonting de flesta känner till, inklusive Skinners citat att om han gavs ett barn på måfå och kunde kontrollera miljön kunde han forma barnet till läkare, advokat, ingenjör eller andra specialistyrken.

De allra flesta har koll på det här, inklusive hur utdaterat det är (myntades 1913).

Bolshjevikerna i Sovjet efter revolutionen byggde särskilda bostadskomplex för att uppnå utopin om ett kollektiv där alla föräldrar urskiljningslöst tog hand om allas barn runt 1922, baserat på Thomas Hobbes "tabula rasa" från 1600-talet.

Det är snarare du som kommer med antika hemmasnickrade teorier och sedan ser det som ett tecken på att du har rätt när alla rycker på axlarna åt saken.

Tabula rasa, ghost in the machine och den ursprunglige människan som levde i samklang med naturen (noble savage)… kärt tankegods har många namn.

Gammal skåpmat helt enkelt 🙂 Varför det tagit rot i populärkulturen och breda fokliga lager är måhända förståeligt men det gör inte hypotesen sann.

Svar:
Fast nu snackar du om nåt annat. Jag har inte nämt tabula rasa eller ens påstått att jag tror på det. Får jag fråga dig istället om du tror att människor/barn går oförändrade genom sina erfarenheter och det bemötande de får?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nice att ni ringer och klagar på förlaget och be dem dra in böckerna! Sådant ska inte människor ha tillgång till, haha nästan så man vill bilda en genuskommité som granskar och godkänner material som människor kan få läsa när man ser sånt här xD

Men.. nästa steg. När ringer vi och ber dem sluta sälja böcker som säger att kvinnan ska lyda under sin man och stenas? Typ … koranen, bibeln, talmud osv..? Är inte de en smula mer spridda och har dessutom avsevärt större effekt att dra in hos alla tryckerier?

Eller ska vi bara attackera pysselböcker om att barn gör hushållssysslor? =/

Det sorgligaste i detta är ju att killarna säljs med "rolig" och tjejernas med "glittrig"? Alla barn vill väl ha roligt? Jag kommer att få spelet om/när jag skaffar barn. SÅdan här smörja fanns inte när jag var liten (jag är 31)

Blir dock glad när jag ser mammor i min omgivning vara kritiska. Lite hopp i dårskapen.

Men hey hallå. Sådan här skit ska man ju BOJKOTTA, inte köpa! Att ge sådant skräp till en pojke i genussyfte är ju hycklande dubbelmoral så det stänker om det.

Svar:
På vilket sätt är det dubbelmoral? För övrigt köpte jag inte boken till simon i genussyfte. Jag köpte den för att jag visste att han skulle tycka mycket om den. Glitter, rosa och en massa gulliga djur.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sedan vill jag säga att det här är väl inte något nytt direkt, så har det sett ut länge o gör överallt fortfarande. Alla kommersiella leksaksföretag, Förutom Lekia tio guldstjärnor där!

Det just företagen svarar med när de blir ifrågasatt är just "Men våra konsumenter vill ha det såhär". För om en person köper en spiderman tröja till sin tös syns inte det i deras "statestik" eftersom att den säljs under pojk, o de utgår ifrån just det.

Skrev ett långt inlägg till Erik men det försvann tydligen! Orka…

Länkar här o hoppas någon smart person kan dra sina slutsatser själv…

http://www.reducingstereotypethreat.org/bibliography.html

http://www.mindspark.se/blog/?p=566&cpage=1#comment-3327

Så är väl Nature vs Nurture debatten rätt slut? För det är alltid mer komplext o det är inte så att generna avgör att Lotta för att hon har en snippa gillar att damma? Ligger det i generna då? Eller att Jonas gillar att spela boll? För då kan du försöka diskutera hur dessa egenskaper har utvecklats genom evolutionen?

Jag blir vansinnig när jag ser sånt här, jag blir ännu mer vansinnig att folk köper skiten till sina barn.

Det jag bara inte kan förstå trots att jag sett dina förklaringar till andra kommentarer här är hur du kan köpa den? Jag får inte ihop det att du köper en sådan bok samtidigt som du klagar och ser till att den blir indragen på samma ställe där du köpte den?

Varför ska Ninja få den? Det finns väl massa andra glittriga saker att köpa, varför sponsra det företaget?

Det här borde förbjudas och någon borde trycka upp det här blogginlägget i Pär Ströms fula ansikte och skrika: så här jämställda är vi i Sverige!

Jag har precis läst igenom de flesta läsarkommentarerna på Aftonbladets alla Uffe Brunnberg artiklar och drabbades av en plötslig misstro till hela sveriges befolkning (eller de som kommenterar på AB iaf). Fan, vad ledsen och arg jag blir på alla ignoranta idioter som finns. Helt plötsligt känns det som om vi inte kommit någon vart. Var bara tvungen att komma in här och läsa lite vettiga saker, för att inte dagen skulle bli helt förstörd. Tack!

Jennie Asplund det finns studier av flickor med CAH som visar att de väljer samma leksaker som jämnåriga pojkar och inte som jämnåriga flickor. Det finns alltså studier som visar på att det finns medfödda skillnader när det gäller barns lek, att förklara varför kanske inte är så lätt. Jag är alltså en av dem som tror att det finns en medfödd skillnad. Sen tycker jag inte att det ska användas som argument för att hindra barn att göra vad det vill eller placera barn i fack utifrån kön. För självklart finns det individuella skillnader.

Monika hur tror du att det kommer sig att barn som förmodligen känner mer "tillhörighet" med det "motsatta" könet väljer ur den den gruppen som tillhör den grupptillhörigheten?

Snälla argumentera hur det kommer sig att påstådda skillnader i könet o inte i könsrollen kommer ur evolutionens utveckling. Hur visar det sig att pojkar vill hellre spela boll?

Det finns ju studier som visar att vi väljer bort eventuella intressen som utesluter våran uppfattning kring jaget. Alltså om du är kille o vill bli förskolelärare blir du påverkad utav den rådande marknaden, det vill säga att det är relativt överrepresenterat utav kvinnor. Att vi är påverkade utav uppfattningen kring ett ämne, såsom att teknik är ett typiskt manligt intresse. Eller dataintresse, där kan en titta tillbaka på historien o se att framgången ifrån "dataevolutionen" står på kvinnliga företrädares axlar. Sedan skedde ett skifte…

Det är just det vi tror att vi tillhör eller känner att vi tillhör just en viss grupp o agerar därefter. Visst att det finns skillnader frågan är bara HUR stor är den? Att naturen påverkar oss självklart men utan miljön blir det inge bröd. Det vill säga det går ej att särskilja dessa två, vi föds med egenskaper o sedan påverkar miljön oss.

Där kan en genus medveten förälder påverka mycket i sitt barns framtida uppfattning o koncept begränsningar o genom att bryta normer. Genom att visa att samhällets förväntningar är fel o trångsynta. Det är inte så enkelt som att hävda "det finns skillnader" då vill jag ha klargjorda argument hur skillnaderna är o hur det påverkar. Lägg fram fakta.

Rosa tex är ju knappast en kvinnlig egenskap att gilla….det är ju inte sålänge sedan det var typiskt manligt i vår kultur. Då valde en den färgen om en ville uppfattas som konceptet manlig. Könet sitter ju inte i färgen eller intressen.

Ni som går berserkagång över att LD köpte boken:

JUST DE HÄR SIDORNA visar ju verkligen böckernas olikheter, svart på vitt eller rättare sagt blått mot rosa. Och jag förstår att man ser rött när de små flickorna tydligen(?) ska gilla att städa och baka medan killar ska gilla båtar. Jag fattar varför man blir väldigt…sur.

Men såhär är det ju alltid. I böcker, pysselböcker m.m det är knappast ngt nytt och man kan ju inte bojkoitta alla pysselböcker(eller ja man kan, men pysselböcker är roliga)

Och när barnet i fråga får EN av pysselböckerna tänker man ju inte på att boken är till för ETT kön. Som LD skriver kommer pojken inte reflektera över att det är flickor som städar då han vet att kvinnor som män delar på sysslorna. Sen köper hon kanske boken för att resten av boken är inbjudande? Vi har ju faktiskt bara sett EN sida av den. Det kanske finns roliga klistermärken? Om man gillar klistermärken och glitter kanske boken är perfekt? Och jag håller med, den rosa boken ser roligare ut än den blå om man nu gillar rosa och glitter som Ninja samt pojken hon ska ge den till tycker om.

Undrar bara varför det ibland går att rekommendera dina inlägg på facebook, och ibland inte??

Svar:
Jag har inte den blekaste aning! ska kolla upp det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jennie Asplund, nu är jag ingen expert, men hur menar du att flickor som föds med CAH känner mer samhörighet med det andra könet och varför? Det kan man ju fundera över tycker jag. De blir viriliserade under fostertiden och har alltså utsatts för höga halter av androgener vilket friska pojkar också gör. Det man tror är väl att den höga halten av androgener inte bara påverkar pojkars könsutveckling utan även hjärnan. Det finns ju en hel del forskning kring barn som föds med oklart kön, där man tycker sig ha sett att vilken grad av testosteron som fostret utsatts för påverkar om barnet kommer att känna sig som en pojke eller flicka när de växer upp. Sök på CAH och ekstudie så finns det bra artiklar. ganska enkelt också att hävda att allt bara beror på miljö, men helt utan fakta. Vilken fakta grundar du själv dina påståenden på?

På tal om böcker till små barn. Min styvbror har en liten tjej på tre år i mars nästa år (om jag minns rätt) och jag vill ge en BRA bok i julklapp i år men har inga ungar så det är ju som en nål i en höstack för mig. Jag vet att du rekommenderat tidigare men jag kan inte hitta. Vore jättetacksam för tips.

Svar:
jag ÄLSKAR Gittan-böckerna så det är mitt tips. Eller mamma mu eller findus. Mumintrollen är också fina fast lite läskiga ibland. Men gittan!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej! Jag har själv tänkt att börja skriva här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

Svar:
Menar du allt för föräldrar? De hade bäst avtal och schysstast villkor. Men jag är toppbloggare.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD:

är boken fel att ge till flickor är den också fel att ge till pojkar. pga dess enkelspårighet.

alltså dubbelmoral att tycka den är ok att köpa till en pojke, men att man sedan ondgör sig över dess stereotypa innehåll på sin blogg.

Svar:
Jag har köpt samma bok till ninja.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD:

ok.. ingen dubbelmoral alltså. bara väldigt icke-genus över lag.

Svar:
men alltså, genus handlar väl ändå inte om att alltid göra tvärtom? Är jag anti-genus när ninja har klänning också? BREDDA rollerna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

nej, genus handlar inte om kläder utan om att inte pådyvla *egenskaper* & *värderingar* utifrån kön. vilket är just vad den här sortens böcker gör! du måste väl ändå hålla med om att det är ytterst motsägelsefullt att säga sig vara så pass medveten genusförälder som du gör, och driva en av nätets största feminist-bloggar, & sedan köpa en bok där tjejer ges en roll & killar en annan, till sin EGEN dotter?!

mina, och andras, höjda ögonbryn torde inte komma som en överraskning.

Svar:
Med tanke på hur jag kompenserar på andra sätt så ser jag det inte som ett problem alls. I min dotters värld så är det inte kvinnor som dammsuger eller stryker kläder, utan hon ser snarare mer av män som gör detta. Sidorna ifråga rev jag dessutom ut. Det är bara klistermärkena hon är intresserad av. Hon gillar gulliga djur, rosa och glitter. Bland annat. Hon har även klistermärkesböcker med 1. verktyg och 2. spöken/monster.
Det är dock lite kul att jag å ena sidan får otroligt mycket kritik för att jag inte ger Ninja tillräckligt mycket av det tjejiga (med hänsvisningen då att det inte hänger på färger/kläder osv utan att även genusbarn ska få ha tillgång till det) men å andra sidan får skit när jag väl ger henne det. Hur ska ni ha det? (För jo, du är ju bland annat en av dem som gett mig kritik för just det: att jag är FÖR rabiat)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vi var på Coop i Uppsala innan dessa blev indragna då jag såg dem i hyllan och jag kunde bara inte hålla tyst så jag deklarerade högt och tydligt vilken skit det var som såldes så att alla andra kunder på leksaksavdelningen hörde mig.

Schysst blogg du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack 🙂

Svar:
Jag har designat den själv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *