Kategorier
feminism & genus

Hej Amelia,åttiotalet vill ha tillbaks sina bantningsreportage!

Jag får tamejfan hjärnblödning av sånt här. Så jävla åttiotals-unket komplett med måttbandet. NEJ, JAG BRYR MIG INTE HUR MYCKET DU HAR GÅTT NER I VIKT MAGDALENA ELLER OM DU TYCKER DET ÄR VIKTIGT ATT INTE HA ”FLÄBBIGA ARMAR”! Och jag förstår inte varför Amelia vill att jag ska bry mig.
 
Eller jo det gör jag ju. 
 
Den här typen av tidningar livnär sig på kvinnors dåliga självkänsla och springer självhatets ärende även om de gärna marknadsför sig själva att vara på vår sida. ”Du duger som du är men bara om du fixar det här först!” 
 
 
Nä, nu ska jag prova vilket skägg jag passar bäst i!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hej Amelia,åttiotalet vill ha tillbaks sina bantningsreportage!”

Den här sortens tidningar är de värsta just för att de vill framstå som att det är på kvinnans sida.

Deras skit propaganda om "såhär går du ner i vikt", "såhär finner du lyckan" och "bli av med mammakilona".

osv. Står en upp i halsen.

Då hade de fan varit bättre om de stod "du duger fan inte som du är, banta för helvete!" Då skulle betydligt fler kvinnor ta avstånd från skiten.

Eftersom det då blir mer "uppenbart".

Jag har själv läst den här sortens skit när jag var yngre men idag vill jag bara kräkas när jag passerar tidningställen i affären.. självföraktet bara hänger i luften just vid den sektionen på affären.

/ finnfemfel.

Den tidningen är fan värre än alla cosmos och veckorevyer tillsammans, för de verkar inte ens anstränga sig för att bäddda in sin skit särskilt smidigt heller. Antog en gratisprenumaration på ett par nummer av den i våras. Minns i en tidning att det var ett stort reportage där mammor och vuxna/tonårsdöttrar fick ranka varandras kroppar och betygsätta vad de gillade mest och minst med varandras utseenden med undertexten "var stolta över skavankerna" eller nåt. Bara någon sida efter en krönika om hur vi borde sluta lägga så mycket värderingar kring våra utseenden, varken kommentera bu eller bä utan bara vaaaraa (vilket jag helt håller med om) Men LÄTT liksom? Träskalletidning.

Nu findes der også kvinder som vil banta, fordi de får det bedre med sig selv og deres bevægelighed….og kan man få hjælp med sin bantning f.eks gennem Amelia, så er det vel fint nok. Desuden er det efter min mening bare herligt, hvis Magdalena Graff kan være en inspirationskilde for andre….

Du er måske også en inspirationskilde for nogle, om vi/jeg kan lide det eller ej…hver person sin lyst.

Hvordan i alverden har du formået at få pr. 189430 følgere?

Och hur många gånger har de inte haft nästan exakt samma omslagsbild de senaste fem åren!? Segervisst leende, förträdelsevis känd kvinna med måttbandet kring midjan. Som extra piff kan kvinnan hålla ett knippe morötter i den hand som inte är upptagen med måttbandet. Ett bevis på den kvinnliga simultankapaciteten dessutom!

Men det är ju inte hälsosamt nånstans att va fet.

Jag ser dessa tidningar som inspiration..

Och ja tror många andra gör det..

Ge faan i att köp tidningen om de stör er..

Svar:
1. att vara fet säger ingenting om hälsan. Det är konditionen som är viktig. 2. det är min fulla rätt att vara ohälsosam. 3. Att banta är INTE hälsosamt. 4. tidningar som dessa hjälper till att vikthetsa kvinnor i alla åldrar. Alla som är läskunniga (barn t.ex) får dessa "sanningar" uppkörda i ansiktena varje jävla dag och DET påverkar självbilden och normen. Att väga 12 kilo mer än man vill är INTE farligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ingen har någonsin dött av fläbbiga armar.

Som naturligt storbröstad måste jag säga att jag inte fattar alls varför man frivilligt pumpar upp brösten till stor storlek om man vill ge intrycket av att vara smal.

Svar:
jag fattar inte heller
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Brukar köpa något gott när jag åker tåg och vill gärna ha en tidning att läsa till, men det finns fan inget på "damhyllan" som känns kul att läsa samtidigt som man äter choklad. Sjukt.

Ja man blir ju så trött så man vill inte ens se det!!

Något som jag skulle vilja höra dig prata mera om är lite större saker, som i alla fall jag tycker är större. Är konsumtion, all konsumtion har ju en negativ påverkan (inte 2:hand) på våran jord & våran miljö. Något som jag också tycker är väldigt viktigt att få människor att börja tänka på är hur vi konsumerar mat, allra helst då kött!

Skulle vara så sjukt intressant & jag är säker på att du når ut till folk på rätt sätt, sådana här saker är ju så grymt viktiga & jag konsumtion handlar ju nog mest om just utseende, det är hur en själv ser ut, hemmet, bilen, hunden ja men ni vet ju! Ta det längre! Du kan ju!!

Jag hatar hatar hatar Amelia. Så jävla vidrig tidning. Ena sidan handlar att man ska uppskatta livet, hur man ska må bra, hur man kan tänka så man blir av med ångest osv. På nästa uppslag handlar det om hur man ska förbättra sig själv utseende-mässigt. Varannan sida skriker liksom "du duger inte! Du är sämst!" och varannan sida försöker plocka upp all skit som skapas av de där andra sidorna. En schizo tidning helt enkelt.

Jag är trött på att det handlar om vikt och utseende.

För mig hade det varit bättre om tonvikten hade legat på att hon känt sig trött och nu var piggare och orkade det hon ville. Då kanske jag hade funderat på att ev läsa tidningen. Nu blir jag bara mer negativ. Bara för att man är smal så behöver det inte betyda att man är hälsosam och mår bra…

Jag har läst din blogg dagligen i två år, men har aldrig blivit upprörd av vad du har skrivit och jag har heller aldrig tyckt att du är motsägelsefull eller dubbelmoralisk. Med tanke på vilka starka åsikter många har om dig är jag väldigt nyfiken på vad du tycker om min uppfattning om dig – har jag åtminstone delvis rätt eller har jag misstolkat dig helt?

Jag uppfattar att du uttrycker politiska, allmängiltiga åsikter såväl som personliga preferenser om samma ämne. I Loboutin-inlägget är den allmängiltiga åsikten att ingen bör låna pengar för att lyxkonsumera. Sedan har du personligen svårt att förstå varför någon skulle välja att lägga så mycket pengar på dessa skor då de inte faller dig i smaken. Därför ser jag inget dubbelmoraliskt med att du köper ”lyxvaror” som du gillar, så länge du kan betala för dem.

Jag ser heller inget dubbelmoraliskt med att du är feminist, men hemma med barnen. Har man en ordentlig utbildning och fast jobb är det såklart bra om man låter pappan ta halva ledigheten, men självklart har inte du samma möjligheter till det. Du har dessutom varit öppen med ditt förflutna så att jag förstår att det är panikångest och inte bara ren lättja som har försvårat dina utbildningsmöjligheter. Du gör vad du kan helt enkelt och påpekar ofta att du borde ha gjort mer och att du inte är perfekt, så jag blir inte det minsta upprörd.

Så – är du så sympatisk och äkta som jag tror eller är jag bara godtrogen?

Svar:
Lite både ock tror jag. Jag är ganska äkta. Och du har en ganska bra uppfattning om mig, men jag har ju väldigt fula sidor emellanåt och hycklar friskt ibland. Mänsklig. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Är du själv nöjd med din kropp och anser du dig vackrare nu än om du skulle följa normerna? Jag förstår inte varför folk envisas med att flasha armhålorna bara för att man inte rakat sig. Är det någon typ av bekreftelsebehov för att känna sig stark/självständig? har då aldrig sett en man göra samma sak

Svar:
om jag är nöjd eller ej är väl ganska irrelevant? Dessa tidningar hjälper mig knappast att må bättre. Den uppmärksammar mig på sånt jag inte visste jag behövde oroa mig över. –
för att svara på din andra fråga; för att det behövs. För att normalisera och visa världen, och i synnerhet unga kvinnor, att man inte måste raka sig. Att det är så här man ser ut. För att peppa, för att inspirera och stärka.

Och du, har du aldrig sett en man lyfta på armen? Det har jag. Massvis med gånger. Men det tänker man inte på, eftersom att deras behåring är accepterad och tillåten. Till skillnad från vår.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Problemet är inte övervikt eller fetman i sig (skummade kommentarerna) utan problemet är att de som egentligen INTE är i medicinska skäl målgruppen "skulle behöva gå ner i vikt" är de som lyssnar mest på dessa. Tex person A med en normalvikt som tycker att h*n behöver gå ner 5 kg till. Denna person brukar även svara JA på frågan om den är "överviktig" (då det egentligen handlar om kostmetisk övervikt)

Det är MIN personliga erfarenhet i alla fall.

Man ska fö inte stirra sig blind på siffror åt något håll, bättre i så fall att bekosta en hälsokontroll på hälsocentral (kostar säkert ett par tusen) och få kollat värdena genom riktiga prover och läkare, istället för att slänga motsvarande pengar (och mer) på mer eller mindre suspekta bantningspreparat.

FH: Det heter "bekräftelse". Problematiken ligger just i att män som flashar sina orakade armhålor, med flit eller ej, inte väcker någon som helst uppmärksamhet. Det är ett högre krav på att kvinnor ska se ut på ett visst sätt för att bli accepterade, gör man inte det är man "en femenist med bekreftelsebehov!11!!" Har du totalt missat den sanningen bör du nog ta dig en hård, kritisk blick på din samhällssyn för då lever du i en fantasivärld.

Fräsigt att de också alldeles med mening lagt till lite extra nipple i bilden så att man inte ska få för sig att hon har hängbröst och behöver BH! Det är ju nämligen en del av den äckliga treenigheten av kvinnlig imperfektion, osmal (för man behöver inte vara överviktig!), hårig och på något sätt "operfekta" bröst. Fy fan för sånna äckliga kvinnor alltså, som inte fattar att man inte duger om man inte uppnår det där! Eller? Fuck det jävla idealet, det kryper under skinnet på mig, jag mår dåligt varenda jävla dag över det där ouppnåeliga tvånget! (och då räknas jag nog ändå som "snygg" men vad spelar det för roll? Idealets ända jävla syfte är ju att alltid alltid alltid få oss att känna oss som att vi inte duger.)

Gråter blod inombords när mitt lilla dagisbarn till dotter kommer hem och inte känner sig söt eller känner att hon måste ha strumpbyxor för att passa in. Och tjock får man inte prata om säger hon, för hon har redan lärt sig att tjock är fel och vill ju inte vara dum mot någon. Andra människors kroppar har du inte med att göra, säger jag, du ska inte säga något om dom oavsett! Och din kropp är din kropp och du är fantastisk och underbar, DU är det i dig själv. Men det hjälper inte. För jag är bara en och samhället är så jävla många fler. Jag vill fly men vet inte vart. Fy fan.

Avskyr sådant där. Även om min vikt i förhållande till min längd är helt ofarlig (den är till och med inom ramarna för vad det förgrymmade BMI anser vara normalviktig), och jag vet att jag är vältränad och stark med ett antal hekto fett extra (INGEN SKA FÖRIHELVETE HACKA PÅ DEN LILLA EXTRAVIKT JAG BÄR PÅ!), men ändå kommer den där känslan att "jamen andra som är lika långa väger ju tio kilo mindre… kanske har de rätt i att man bör göra något?"

Inte konstigt att många fastnar i det där träsket när jag själv ändå känner mig rätt säker i att det inte är något som helst fel på hur jag är byggd. Hänger magen lite? Dallrar låren när du går? SLUTA ÄT OCH KÖR DET HÄR TRÄNINGSPASSET! Eller kanske inte. Varken vågen, spegeln eller den mänskliga blicken säger att jag är överviktig, men damtidningar som Amelia och liknande säger det, och ändå tycks deras budskap vara starkare än allt annat som talar om motsatsen. Fyihelvete!

Till alla som kommer dyka upp och säga att det inte är hälsosamt att vara tjock: Att vara smal är inget jävla hälsomått. Jag är smal. Det skiljer 40 cm mellan mitt midjemått och mitt stussmått. Man ser mina revben. Min diet är Godis och Coca Cola. Jag går sällan utanför dörren, har inte tränat sedan jag var 15 och enda anledningen till att jag inte går upp i vikt är för att jag inte orkar ställa mig vid spisen och göra riktig mat 5 av 7 gånger. Ja, ni hörde rätt, fem dagar i veckan består min frukost, lunch och middag av godis och coca cola. Ibland bara drickan, om jag tycker det är för dåligt väder för att gå till affären. Tänk lite innan ni säger att det är ohälsosamt att vara tjock för det är inte 100% sant. Det enda som är ohälsosamt är att vara otränad.

Själv tycker jag "före"-bilden är ett riktigt HÅN mot mig som kvinna. VAR är hennes s.k "fläbbiga" armar. Hon hade ju inte ens fläbbiga armar innan viktnedgången. Tack Amelia. Nu inser jag att JAG har fläbbiga armar enligt er då mina är större än Maggans FAST jag e rätt nöjd med vikten. Bäst att passa på o kolla resten av min kropp o genast springa o köpa Amelia o bli "RÄTT". Tack Amelia!

Hahahaha! Älskar din kommentar om skägget! Hahahaha!

Här hemma kommer inte en enda sån där schitzo-tidning innanför dörren. Toalektyren här består av Illustrerad vetenskap och historietidningar, övrig läsning är böcker och Kamratposten. Tyvärr så ligger det bara skvallerblaskor och VR framme för läsning hos pappafamiljen. Provade tidningen Tjejliv (som du tipsade om) till min äldsta och den känns ok. Längesen det kom nån tidning därifrån, måste kollas upp!

Jag tycker det är ett hån mot oss kvinnor. Jag har för övrigt slutat titta, för jag vill bli frisk från mina ätstörningar. ^^ Sedan så tänker jag härda mig. Bit för bit. Tänk dig lite som KBTträning och jag skall klara det. höhöhö

Nu är det ett par dagar kvar till min födelsedag så idag fick jag en förtida födelsedagspresent. Jag har fått en blockflöjt. <3 Man har väl barnasinnet kvar. sådeså.

Jag har alltid tyckt att det är betydligt mindre komplex framkallande att läsa Vougue än Amelia. Hatar, hatar, hatar den här ’bli ditt bästa du’ propagandan. Den där smyg pressen. Du får inte vara för ful, inte för fin…just lagom. Precis som alla andra, men lite bättre.

Vougue är rakt på sak. Estetik, skönhet, mode och alla normala människor förstår att det är onåbart att se ut som en toppmodell. (att vara 5kg smalare och äääälska dig själv däremot, är bara en inställnings fråga. pfft)

Man får inte hjärnblödning av att läsa en riktigt dålig tidning. Man får hjärnblödning av helt andra orsaker än så.

Att uttrycka sig som du gör tyder på nonchalans och/eller okunskap. Människor som har varit drabbade tar illa vid sig.

Svar:
amen skärp dig
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har aldrig läst Amelia, men brukar läsa SOLO. I somras satt jag och åkte bil och smaskade på en polkagrisklubba som jag för en gångs skull hade unnat mig på den långa bilfärden och artikeln "UNGA TJEJER LIDER AV BUKFETMA! SÅ BLIR DU AV MED BUKFETMAN!" dykte upp. Plötsligt smakade inte godisklubban så gott längre.

Meh, fokuserar du inte på liiiite fel saker nu??? Varför kan vi inte prata om mäns våld mot kvinnor istället? Och du med din nosring ska väl inte prata om utseende! Jag har aaaaaldrig haft problem med utseende, så jag fattar inte aaaaalls att någon kan ta illa upp… Höhöhö.

Jag tror att du använder detta lite som en ursäkt för att fortsätta vara överviktig och ohälsosam

"nä!! jag kan se ut hursomhelst…samhället ska minsann inte tala om för mig hur jag ska vara" oavsett vad samhället vill dig…du behöver ta din hälsa på allvar, det blir bara värre med åren och i slutändan så kommer du sitta där utan arbetskapacitet och då får resten av oss betala för det 🙂

Svar:
Varför skulle jag behöva några ursäkter? Vad fan snackar du om? Varför ska jag behöva ta tag i min vikt alls? För din skull? Det är min fulla rättighet att vara "ohälsosam" och jag behöver fan inga ursäkter för att leva mitt liv som jag trivs bäst med. För övrigt är jag inte speciellt ohälsosam alls så du kan köra upp dina åsikter där solen inte skiner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag forstar verkligen inte alla tidningars vikthysteri. Jag tror inte att det finns en endaste svensk som inte vet varfor och hur man blir tjock och vad som behovs goras om man nu onskar att ga ner i vikt.

TROTT PA DE SOM FAN!

Det absolut värsta omslag i denna stil var på amelia: en tjej som stod i röd tröja och lila trosor (nyanserna skar sig så att klockorna stannade) med ett äkta amerikanskt "OMG" leende som aldrig kom upp i ögonen, med ett måttband och gjorde segertecken. Hur ofta står man i tröja och trosor och gör segertecken?

Förövrigt slutade jag läsa amelia, trots att det finns gratis tillgång till den på jobbet. Det är något i den tidningens budskap som skaver-känns som att den vill nöta ner din personlighet till någon slags lagom mysig, lagom utslätad person.

Håller med om att det är ganska tröttsamt att se sådant i tidningshyllan. Och för en (jag) som faktiskt vill tappa några kilon (gå tillbaka till den vikt jag hade innan sambokilona la sig runt midjan) så är det extra jobbigt då alla tips skiljer sig! Gör si – inte så. Gör så – inte si, OSV. Man blir Trött!

Bra sagt Ernst!

Tycker nog att det är du som bör skärpa dig "Lady Dahmer". Du har nu bevisat att du faktiskt bara är en obildad dummie. Det finns absolut ingen anledning för mig att fortsätta läsa din blogg. Självcentrerade och okunniga personer ödslar jag inte min tid på.

Adjö.

Svar:
don’t let the door hit you in the ass on your way out!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är så himla utjatat och deppigt att läsa sådant… Därför väljer jag tidningar som inte förespråkar sådant, som t.ex StyleByMagazine och OMmagasine som bara matar sina läsare med just det som tidningarna handlar om, mode och inredning. Ingen bantning och inga så kallade "pepp-tips"!

ann:

Kvinnor som vill banta? Nej du, den tror jag inte på. Det finns kvinnor som vill gå ner i vikt däremot – och det är inte samma sak. Bantning är ett idiotiskt påfund som innebär att du bara äter viss mat en period för att pressa ner vikten – varpå du naturligtvis går upp alltihop igen, om inte mer, så fort dieten är över och du faller tillbaka till gamla vanor. Dessutom tror jag på kvinnors, och mäns med för den delen, intelligens och sunda förnuft – de flesta vet hur de ska gå ner i vikt – och det är definitivt inte genom ytterligare en bantningsartikel med en "förebild" som berättar hur äckligt tjocka de var innan och hur lyckliga de är nu när de är smala. Är du olycklig har det sannolikt fler orsaker än din övervikt, och tror du på smal = lycklig myten så kommer du bli bittert besviken när du uppnått din målvikt.

FH:

Jag fattar inte varför folk envisas med att bli upprörda över andra människors armhålor över huvud taget – f*n har du med mina armhålor att göra? Det är väl ett personligt val om en tjej/kille av estetiska skäl/bekvämlighet/what ever rakar sina armhålor eller ej? Trodde min kropp var min att göra vad jag vill med utan att bli ifrågasatt.

Läser aldrig Amelia längre. Tidningen verkar vara en spegel av upphovskvinnans egen viktnoja, allt som skrivs där går ut på att kvinnor ska vara missnöjda, vilja klä sig smalare osv. Fullständigt obegripligt att blaskan säljer så bra.

Själv tycker jag att många ser bättre ut "före" än "efter". Sedan finns det ju förstås de som verkligen behöver gå ner i vikt – men de går ofta ner för mycket. Varför? Det finns ju mellanting. Att ha lite hull och former är både snyggt, sunt och naturligt.

Sedan 10 år tillbaka ligger jag runt BMI 25 och det är den nivå där jag trivs bäst, känner mig som "jag" och också mår bäst. Har varit både större och mindre än så men som sagt, man får se till det ideal som stämmer för en själv i stället för att snegla på sterotypa bilder.

Olika personer passar att se olika ut beroende på stil, framtoning och personlighet. Jag menar, för skulle t ex artisten Anne-Lie Rydé passa att vara bastant? Eller tyska regeringschefen Angela Merkel att vara tunn? Skulle inte tro någondera va…?

I övrigt förstår jag inte att du Lady Dahmer presenterar dig som "fet" i bloggen – du ser bra ut, utstrålar kraft och vigör. Fortsätt med det.

/Monica

Svar:
jag ser absolut bra ut, jag utstrålar kraft, vigör OCH ÄR fet! Det ena behöver inte utesluta det andra. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Varför försvann kommentaren om att feta människor får sämre kognitiv förmåga?:O

Svar:
alla som kommer hit för att spy av sig eller hacka på mig utan någon form av konstruktivitet kommer blockas och raderas.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hahahaha! Skrattade högt åt dina svar på alla hater-kommentarer. Tack för det, det behövde jag 🙂

Men alltså, på riktigt. Hur sover man på nätterna när man har "brainstormat" fram ännu en bantningshetsande rubrik till förstasidan? Och "klä sig smal"? Blir galen på sånt. Bara häromdagen gick jag med en normalviktig kompis i butikerna när hon helt plötsligt påstod sig "inte kunna ha ärmlösa toppar för mina armar är så tjocka". Eh???? WHAT??? Så du kan inte klä dig i ett plagg du tycker är snyggt för samhället anser att du måste ha modellsmala armar för att inte väcka anstöt??

Kära LD, när ska du starta en tidning?

Svar:
antagligen aldrig. det krävs ganska mycket för att det ska funka. och sen en hel del till för att det ska gå runt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lika lite som jag vill ha hälsoråd från främmande på gatan vill jag ha dem från tidningar och kommentatorer på bloggar. Jag är välutbildad och intelligent, jag kan själv avgöra vad som behövs göras när jag anser att det ska göras och om jag inte vet själv så finns det vettiga människor jag kan FRÅGA.

Varför hugger du tillbaka så fort folk Inte tycker som dej??

Svar:
det gör jag inte. jag hugger bara tillbaka när andra hugger först. dvs beter sig illa eller är dryga/otrevliga osv. Varför? För att jag inte tar skit.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har inte Amelia länge marknadsfört sig som en tidning som kämpar för kvinnors självkänsla, att alla kroppar är lika fina o.s.v.? Känns inte särskilt peppande eller varierat med bantningsreportage eftersom i princip alla andra tidningar som riktar sig till kvinnor också kör med dem. Sen kan ju en tidning visst önska förbättra kvinnors självkänsla och samtidigt skriva om dieter, för de som nu är intresserade av sådant men ärligt talat… de flesta som vill eller behöver gå ner i vikt vet nog redan hur de ska göra för att lyckas, och lyckas de inte ändå kanske de behöver en PT eller livscoach. Skulle önska att bantning hölls till tidningar som riktar in sig på träning, kost och hälsa och att livsstilsmagasin fokuserade mer på hälsa när väl mat och sådant nämns, inte vikt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *