Kategorier
feminism & genus

En bra kille = en som inte våldtar

Apropå det här med manshat så känner jag ofta just det ganska starkt. Inte bara mot mansnormen, utan mot gruppen män och ibland till och med enskilda relativt oskyldiga män som egentligen kanske inte förtjänar mitt förakt men som jag ändå kan tänka att ”nånstans inne så bor ett manssvin hos dig också”. Anledningen till detta är att jag aldrig någonsin träffat en man som inte bär något tecken på kvinnoförakt eller sexism inom sig. Ja, jag inkluderar min egna man i den här ekvationen även om han är ett fantastiskt bra exemplar. 
 
Problemet är att många av oss inte ens uppfattar det här eftersom att vi bedömer män efter en helt annan, liberalare, skala än vad vi bedömer kvinnor. Vi uppfattar inte mäns svinerier eftersom att våra krav på män är så fruktansvärt låga. Om han låter bli att våldta oss när vi är för fulla för att säga nej så är han ”en riktigt fin kille”.  Jo, på riktigt. Jag hör det argumentet ofta. Lyssna: En kille som inte våldtar är en fin kille. Det är alltså så långt våra krav sträcker sig. Samma grej med farsor. En pappa som bara finns där är en bra pappa. En klapp på axeln och ständiga ovationer från omgivningen. TITTA EN SÅN DUKTIG BRA FANTASTISK PAPPA! HAN BYTER BLÖJA PÅ SITT BARN! IBLAND! HURRA! För större krav än så har vi inte. 
 
En bra kille = en som inte våldtar
En bra pappa = en som inte har dragit. Än. 
 
Egentligen, om jag ska vara rättvis, så bor det en liten sexist inom oss alla och kvinnoförakt är en folksjukdom som drabbat hela världens befolkning. Nästan utan undantag. Och innan ni protesterar så fundera lite på vilka uttryck kvinnoföraktet egentligen tar. Jag ser det överallt. Jag ser det i min man när han säger att det är mysigt med kvinnor i fina klänningar, jag ser det i mig själv när jag väljer kassan där killen står för att han alltid är snabbare och jag ser det i min dotter när hon tydligt visar att hon förstått att Vincent är nummer ett i familjen.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En bra kille = en som inte våldtar”

Jag har märkt det många gånger.

När min fru började jobba efter 6 månader så fick hon höra -Men vem ska ta hand om barnet? De får ju inte börja dagis så tidigt väl?

-Nej, men de har en pappa!

Vi pappor har väldigt låga förväntningar på oss, trots att jag fått lära mig hemifrån allt från att klippa gräs, laga mat, stryka, sy till att snickra. Jag klarar att ta hand om mina barn, tacksåmycket!

Så här kul har jag det i Gothia Cup-staden: "Läser i GP om ett mycket vanligt fenomen.

Hur offer får ta smällen för förövare.

Hur pojkars asociala beteenden bagatelliseras och ursäktas.

Hur kriminella handlingar och asocialt beteende reduceras till "pojkstreck".

Skrev ett litet blogginlägg som pingas i GP och fick en jättesmart kommentar. Är ju inte så van vid det – skriver ju vanligtvis inte så politiskt, utan gnäller mest om träning och städning. Man blir ju lite trött… Att det ska vara så jävla svårt att ta parti för de utsatta och fördöma beteenden som fördömas bör?

http://www.chippis1972.com/2012/07/its-mans-world.html

Och i Gothia Cup-staden gör man som vanligt när killar beter sig illa: "Läser i GP om ett mycket vanligt fenomen.

Hur offer får ta smällen för förövare.

Hur pojkars asociala beteenden bagatelliseras och ursäktas.

Hur kriminella handlingar och asocialt beteende reduceras till "pojkstreck".

Jag surnade till och skrev ett litet blogginlägg och länkade till GP, varpå hjärndödens fula nuna dök upp och lämnade en liten anonym kommentar. Jättefestligt. Är ju inte van bloggare och speciellt inte politisk sådan – gnäller mest om träning och städning. Nu fick jag mer att gnälla om. Fast det är hen knappast värd… Beundrar er alla som orkar och vågar kämpa mot all dumhet som florerar.

http://www.chippis1972.com/2012/07/its-mans-world.html

Ja, att kvinnor (och män) ofta har låga förväntningar på män är nog sant. När en kille uppför sig som man kan förvänta sig att vilken vettig människa som helst ska göra är han plötsligt en "fin kille". Själv tycker jag att det är rätt oförskämt att ha så låga förväntningar på en person. Hur skulle det egentligen kännas om den man börjar dejta utgår från att man är dum i huvudet och sedan blir förvånad för att man inte är det?

Kloka ord och tyvärr har du rätt. Jag är nu så förbannat trött på att sitta och undra om taxichaffisen tänker våldta mig och att jogga med bara en öronsnäcka ipluggad så att jag kan höra om någon kommer upp bakom mig. Tror det är dags för en redig kurs i självförsvar för jag är mer förbannad än rädd när jag tänker efter.

Min sambo förväntar sig stående ovationer så fort han gör en syssla hemma, som tex. tvätta, diska eller dammsuga. Det slår aldrig fel. Och får han inte beröm (varför skulle han? Får jag det?) så klappar han sig själv på axeln och ger beröm till sig själv. Alltså. En sån simpel grej som att ta hand om ett hem och han tycker det är som att besegra mount everest. Jag antar att det är i kombination med en uppväxt med tre kvinnor, där hans mamma inte förväntat lika mycket av honom som av hans systrar och att samhället och folk runt omkring hela tiden inte har så höga förväntningar. Eller höga? Förväntningar! Han har kommit hem mallig och sagt "folk tycker jag är sån hiimla bra kille..", "jaha, Vadårå?" har jag undrat, "näh men du vet, för att jag umgås mycket med er och familjen". Eeh?

Tack för att du gång på gång sätter ord på mina tankar och känslor. Lite dålig på att kommentera bara men jag nästan hetsläser den här bloggen. Tack!

Precis, exakt. Det går så långt bak också, redan som barn är det tjejerna som stannar kvar och städar, och är det någon kille som är där så då JÄVLAR står lärarna eller föräldrarna där med applåderna högt svajande i luften.

Jaha? Så för att han har en balle där jag har ett hål är han plötsligt mycket mer värd bockningar för att han gör samma sak som jag?

Det värsta är ju att det är precis så. Exakt så. Genom hela livet.

Jag har funderat mycket på det här med hur kvinnor ska vara och hur allt på TV till exempel är vinklat till att vi är vackra, smala, stora tuttar osv osv. Och varje film innehåller i alla fall en het sexscen med mycket naket. Nämnde jag att det mest är kvinnan som är naken?? MEN, jag tror att felet inte beror på att männen gör fel utan att vi iställer upp på det. Det öppnades en strippklubb här i närheten och jättemånga blev förbannade. Jag blir mest förbannad på kvinnorna som ställer upp. Samma sak i hemmet. Min karl är jääävla lat och jag är en mycket duktig kvinna som säger åt honom att det är inte min skyldighet att fixa mat till honom eller se till att tvättid blir bokad… För om han vill ha det så kan han flytta hem till sina föräldrar.

isobelle: En kompis till mig var ihop med en kille som ville att de skulle flytta ihop. Hon bodde själv sedan länge men han bodde hos sina föräldrar. "Aldrig i livet att jag lever med en kille som inte bott själv i minst ett år", sa kompisen. Det är en bra regel, men jag bröt den och det är så lätt, så lätt att bli den enda som tvättar och lagar mat och det bara för att man är van till skillnad från livskamraten. Hu.

Jag såg att flera tjejer på den förbannade gothiacupen blivit utsatta för ett killgäng. och puckona till ledare valde (som vanligtl) att blunda. helt otroligt. vad är det för problem med idrottsfol?. de verkar verkligen kunna blunda för precis vad som helst eftersom resultat och "sammanhållning" är viktigast.

Du har rätt! Män blir underskattade men det blir kvinnor också. Precis som i inlägget om monogami/tvåsamhet du länkade till förut (http://annakaagaardkristensen.blogg.se/2012/july/vada-jag-vill-ju-kanna-mig-som-en-superhjalte-bara-for-en-dag.html#comment) där hon nämner det accepterade "infantila våpbeteendet" från kvinnors håll. Går det att jämföra? Jag ska tänka igenom det någon gång när jag är mindre trött. Tack för att du ger mig tankar.

detta blir en liten ompost eftersom jag råkade skriva den här kommentaren under ett annat inlägg but here it goes!

haha känner igen det där så mycket. ett exempel från mitt liv; mitt ex ljög för mig om en sak under 6 månader. jag fick reda på det och gjorde slut eftersom jag inte kunde lita på att han var ärlig med mig. reaktioner; MEN HAN VAR JU ÅTMINSTONE INTE OTROGEN!?

Det är hemskt att man t o m som kvinna själv tycker att män är mycket starkare och bättre på att få gjort saker så som att snickra osv medan kvinnor är bättre på att städa och jag skulle endast gå till en gynekolog om denne var kvinna.

Dock till en annan sak som gjorde mig mycket stolt över min sambo: På hans jobb hängde det en lapp ovanför köket eftersom det fanns en del smutsdisk kvar, där det stod "Din mamma jobbar inte här". Min sambo strök över mamma och skrev till "inte din pappa heller" för han tycker det är fel att anta att det är bara mammor som ska städa efter sina barn.

Hat kommer från rädslan. Alla har vi ett val hur vi vill bemöta rädslan. Vi kan bemöta det med rädsla eller med kärlek. Att välja en högre väg och se situationen från ett större perspektiv vinner man på. Att hata sänker oss. Män och kvinnor, vi bor alla på samma planet, vi är besläktade så varför inte se hatet för CAD det är; rädsla och den kan man avväpna rätt fort. Hat går inte att bekämpa med hat LD.

Svar:
jag håller inte med alls. Hat är en stark kraft som göder mig emellanåt. Som gör mig stark och handlingskraftig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ibland orkar jag inte med hur rätt du alltid tänker.

Jag har faktiskt tänkt på det här ofta, särskilt efter det du skrev om Charlie Sheen. Och nu skriver du om det här också. Sån cool känsla att se min tanke i din formulering.

Hoppas du förstår vad jag menar, haha!

vi ar olika du going — vi ar olika!!!!

fatta – vi ar olika – vi ar sa javla olika att jag vill doda en del av dem – kom igen madam … vad du en gor, vad du en sager, hur du forsoker tvista och vobbla – MAN – WOMAN – opposites. And so sweet.

Jag ar sa javla taggad och arg inatt! Mina killar glider in … tonarskillar … oh so sweet being 14… pappan har tagit ett train till annan ort. Jag ar helg mamman – hon som alltid stannar hemma med liten.

Killarna sitter ner och vill ha middag. Jag har lax och smapotatis med en god sas och gronsaker. Dom luffsar i sig — pa en minut, sedan vill dom ha mer – inte mat … dricka? glass? godis? chips?

Jag kanner – det ar NOG. Kom igen, vi hade fest bara or 4 dagar sedan. Pizza hela veckan …kom ihag?

Nu – – sura, pojkar med hormoner… VA???? maste jag ta hand om lillen? maste jag ga till affaren??

lilla skit – du gor som jag sager !!

lilla mamma – du ar fett dryg…

vem vinner?

Så sant. Tycker det är så konstigt att killar/män inte reagerar när de behandlas/talas om som om de vore mindre utvecklade varelser. När kvinnan på tv för ett par år sedan på en direkt fråga höll med om att "män är djur" blev det ett jäkla liv, men samtidigt är det ju det folk säger hela tiden. Kvinnor måste ta ansvar för mäns sexualitet för det klarar de inte själva. Kvinnor måste ha överseende med att män skrämmer/trakasserar eller beter sig allmänt svinigt för sådan är de. Särskilt gruppen "unga killar" förväntar man sig absolut ingenting av. Och en man som gör minsta lilla anständiga grej är en "bra man". Jag fick ofta höra om barnens pappa att han var en så fantastiskt bra man – som tog hand om sina egna barn, städade i sitt eget hus, tvättade en del av sin egen tvätt osv – trots att han aldrig var ens i närheten av att ta halva ansvaret för hem & barn. Och som i alla sammanhang är det ju så att förväntar man sig ingenting av en människa så får man oftast ingenting heller. Män upplever det fortfarande som frivilligt att tex ta ansvar för sina egna barn. Vet inte hur många gånger under mina tre graviditeter barnens pappa fick frågan "Ska du vara föräldraledig?" medan jag inte fått den en enda gång.

Och samtidigt det här kvinnorföraktet som poppar upp hela tiden. Mats illustrerar det så fint med sin kommentar – kritisera aldrig en kvinna utan att se till att få med något negativt om hennes utseende. För det är verkligen asviktigt och "to the point" i alla sammanhang.

Svar: jag håller inte med alls. Hat är en stark kraft som göder mig emellanåt. Som gör mig stark och handlingskraftig.

Hmmm. Varför inte byta ut hatet mot hoppet då? Positiv motivation leder till positiva handlingar, inte sant?

Nåt som jag tycker är konstigt är när pappor säger "jag är barnvakt ikväll", och så menar de att de är hemma med sitt eget/egna barn för att mamman inte är hemma. En mamma skulle nog väldigt sällan säga att hon "är barnvakt" åt sina egna barn.

Jag är tyvärr en sådan tjej som nöjer mig med mindre just för att jag inte tror att jag kan få bättre. Mitt ex var otrogen var och varannan helg men jag har ändå klassat honom som "bra" bara för att han var snäll när vi träffades. Näe, det räcker inte. Jag insåg det tillslut när sanningne kom ikapp mig och jag insett att alltihop bara var en bluff. jag är fullkomligt överygad om att jag kommer bli gammal i ett hus mitt i skogen med typ 13 katter. Ingen kan älska mig och jag duger aldrig.

Dette indlæg og alle kommentarer kræver et modindlæg. Et så ekstrem syn på manden generelt er helt ude i hampen. Hvor mange kvinder kan I ikke sætte samme eller lignende etiketter på? Måske ikke lige med hensyn til voldtægt, men i respekten fra kvinde til mand. For alt i alt er det jo respekten mellem kønene det handler om, ikk? I det hele taget er det den generelle respekt menneske og menneske imellem den handler om….og egoisme

"Jag ser det i min man när han säger att det är mysigt med kvinnor i fina klänningar"

På vilket sett är det ett uttryck för ett kvinnoförakt att tycka att kvinnor i klänningar är attraktiva? Jag tycker män i tighta byxor och slimmade kavajer är fina/attraktiva är det en form av mans förakt? jag kan förstå resonemanget om pratar om höga klackar som förstör fötterna, eller hårt åtsittande korsetter som förhindrar en normal andning osv.

här fick killen sänkt straff eftersom våldtäkten inte pågick "relativt kort". så jävla sjukt så man tror inte det är sant. En belöning för att han var snabb liksom och en nedlåtande klapp på huvudet och en attityd som säger "Så farligt var det väl ändå inte, han var ju snabb" till den tjej som blev våldtagen och kanske får men för livet. Att hon hade blåmärken på kroppen och sår i underlivet efteråt var inte så noga 🙁

"Jag ser det i min man när han säger att det är mysigt med kvinnor i fina klänningar, jag ser det i mig själv när jag väljer kassan där killen står för att han alltid är snabbare"

Jag hoppas inte att du menar allvar med dessa två exempel, för då är foliehatten inte långt bort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *