Kategorier
feminism & genus

Nej, kvinnor kanske inte kan bära pianon och kassaskåp men det kan fan inte män heller!

 
Asså, det var JAG som byggde den där skiten. Ba så ni vet. Så att ni inte tror att karln är den enda som vågar använda kroppstyrka i den här familjen.
 
Det är så himla kul det där förresten, den där misstron på kvinnors förmåga. Med kul menar jag givetvis idiotiskt. Jag har fått kommentarer om att kvinnor minsann inte passar sig för att jobba som exempelvis flyttgubbar för de små arma svaga krakarna kan ju inte BÄRA PIANON OCH KASSASKÅP. 
 
Jag vet. Helt hysteriskt. 
 
Men jag blir som sagt så förbannat trött på den här synen på kvinnan som nån infantil liten låtsasmänniska som inte klarar av att få på sig byxorna utan hjälp. Nej, män är kanske – generellt – en aningen starkare än oss. Det köper jag. Men det betyder för fan inte att vi är helt jävla förlamade.
 
Och det stora problemet ligger ju i att vi kvinnor ofta gör oss mer hjälplösa än vi är. Vi liksom kör på den här könsapartheiden och utnyttjar de föreställningar om oss som svaga våp för att slippa ta i och slippa använda kroppen och slippa anstränga oss. (Hey, vi är lata).
 
Vi uppfostrar ju våra ungar i samma anda: uppmuntrar våra söner att TA I MED MUSKLERNA ÅH VAD STARK DU ÄR! Medan vi uppmuntrar flickorna att välja det platta slagträt, be om hjälp, oj är det tungt lilla älsklingen kom så ska pappa hjälpa dig att bära. Och än vi då? Förebilderna? Morsorna och farsorna? Hur ser det ut på den fronten? Är mamma en piplisa som ber om hjälp när stora stygga syltburken ska öppnas och är pappa en sån som automatiskt kavlar upp ärmarna så fort nåt äckligt ska göras? Är det lika självklart att mamma som pappa tar i eller är det unket och stereotypt även där? 
 
Jamen ni fattar vart jag är på väg va? 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Nej, kvinnor kanske inte kan bära pianon och kassaskåp men det kan fan inte män heller!”

Måste även få passa på att fråga, din man (? du är gift va), tar han lika… feministiska initiativ som du? Hur ställer han sig till det hela liksom.

Svar:
Han är inte uttalad feminist men tycker givetvis att jag har rätt. För han är det naturligt att kvinnor och män delar på samma sysslor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vi kommer ändå inte undan med att män generellt är fysiskt starkare än kvinnor… Sen att man inte behöver fostra kvinnor till att bli hjälplösa är en annan sak.

Svar:
Ja män är starkare. Men vad betyder det? Egentligen?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag minns mellanstadiet och alla dessa ’åh jag kan inte göra detta, hjälp’ och så kom en grabb rusande. Det spelade ingen roll om det var att trä tråd i en nål eller om det var en insekt… värst var getingar eller dylikt – alla grabbar skulle försöka visa sig störst och bäst genom att jaga ut den medan tjejerna satt som små våp och skrek. Själv blev jag bara irriterad av den där hjälplösheten tjejerna spelade.

Svar:
Och lärarna uppmuntrar ju. "Finns det några starka killar som kan….. "
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Om saken faller naturligt för din man att kvinnor & män delar på sysslor, makt osv så varför kallar han sig själv inte feminist då?

Svar:
Jag vet inte. För att han inte vill kalla sig nåt som han inte har koll på.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

En viktig påminnelse om vad vi förmedlar till våra barn genom arbetsfördelingen i hemmet! Jag ska tänka till en extra vända nästa gång det är dags att skruva upp en hylla på väggen. Vad fan, maken är inte speciellt begåvad på det området han heller, så hyllan kommer att hamna snett oavsett vem som gör det.

Eller hur! Så jäkla trist! Jag fick punka på bilen en gång och den medelålders mannen som stannade för att hjälpa mig (jag väger för lätt för att få dän muttrarna på hjulet – det hjälpte inte hur mycket jag än hoppade på fälgkorset) i princip omyndigförklarade mig och gapade stort när jag envisades med att hissa upp bilen med domkraften och vränga på reservhjulet. Som om det skulle vara svårt att veva på en domkraft?! Det är ju inte så att man lyfter hela bilen med muskelkraft, direkt. Här hemma jämför vi muskler ("Lilla stooora muckler" säger Elvira) och uppmuntrar dottern till att orka bära och smutsa ner sig. Och är det något äckligt som ska göras, så är det jag som gör det eftersom sambon är så kräkmagad :)I mångt och mycket är det jag som är "karl’n i huset" (förbannat dumt uttryck, det där!). Gräsklippning och hjulbyten är ingen typiskt manssyssla utan något som alla kan klara av! Likaså tvätt och städ!

Som typiskt småsyskon har jag begåvats med tanken om att jag "kan själv!!!".

Under 7 år som singel med eget hem boende 50 mil från farsan har jag skött så kallade äckliga sysslor i hemmet själv. Nu delar vi på det. T.ex. att Patrik tar håräcklet under badkaret då jag p.g.a. bristande längd inte får bort fronten, en sak jag även var tvungen att be vaktmästaren fixa när jag bodde själv, jag tar håräcklet under handfatet på jag är bäst på det. Vi rensar båda kattlådan. Han motar ut spindlar då jag är rädd för dem. Jag motar ut getingar då han är rädd för sådana.

I övrigt är jag mer "händig" än han då jag varit tvungen att bli det medan han ringt sin styvfar när lysrör behöver bytas istället för att lära sig göra det själv.

Svar:
jag är ju gift med en man av övernaturliga mått. Lång som en tall och stor som en oxe. Han är givetvis också starkare än de flesta andra karlar. Så skillnaden i styrka mellan han och mig är ganska stor. Men det innebär ju inte att jag inte klarar av att flytta på möbler eller bära tungt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Män är rent generellt rätt rejält mycket starkare tom. Är det någon som ska göras så vill jag att det ska göras fort, då pallar man inte vänta på någon velig, klen, omständig och långsam kvinna så då tar man tag i det själv. Sen om man nu ska lägga en genusvinkling på saken så vet jag inte hur det % skulle se ut i män som lite buffligt gör saker trots att kvinnan uppenbarligen skulle klara det själv och kvinnor som undantagslöst tycker det fysiska är männens uppgift. Bufflar vs våp då alltså 😀 och om nu någon blev förbannad så ja givetvis finns det undantag och kvinnor som klarar det fysiska lika bra som gemene man men ska man nu generalisera lite är det inte så och slösas min tid tar jag hellre tag i det själv. "Kan själv kvinnor" som faktiskt inte kan själv finns det gott om i detta landet. Att uppfostra tjejer att inte vara rädda för att skita ner sig och bryta en nagel tror jag är väldigt vettigt men i detta landet gör vi tvärtom istället, här ska machoidealet bort så nu gör vi våra småpojkar till bimbos dom med istället.

Lyfta lådor kommer vi få uppfinna robotar som går åt oss i framtiden om denna absurda utveckling får fortgå. 😛

Svar:
om din veliga omständiga långsamma kvinna aldrig får göra saker som är svåra för henne så kommer hon aldrig att lära sig. Kommer du göra så med dina barn också? Curla och serva dem för att du inte pallar vänta på att de blir klara i sin takt? Resonerar du alltid så? Är det ok att kvinnor resonerar så när det gäller barnen? "äh men jag kan det här bättre så då är det bättre att jag tar hand om dem/gör på mitt sätt" ( = dålig kontakt med barnen = dåliga odds i vårdnadstvister)

Machoidealet har ingenting med att våga ta i när det behövs. Både män och kvinnor ska utrustas med samma egenskaper och talanger och ges samma möjlighet att utveckla dessa. Att vara stark och redig är en BRA kvalitet, oavsett kön. Att vara mjuk och omhändertagande är en BRA egenskap, oavsett kön. osv. Men det konceptet är kanske svårt att förstå för antifeminister med bögskräck.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Svar: Ja män är starkare. Men vad betyder det? Egentligen?

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Förstår inte frågan, vart vill du komma? Det är bara ett faktum men som jag skrev så behöver inte kvinnor vara hjälplösa för det.

Svar:
Jag förstår inte varför det ska påpekas hela tiden. Män har ju dessutom olika styrka de också.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Skulle vi vara så klena som vi utmålas som skulle vi inte ha ett piss att göra i sjukvården (där vi är i majoritet) något som jag tänkt lite extra på sedan jag började som vårdbiträde tidigare i somras. Jäklar, så här mycket kroppsarbete, lyft och motion har jag aldrig fått i hela mitt liv! Och jag klarar det! och då är jag ändå stelopererad liksom…

Svar:
Eller hur! Inom vården lyfter vi människor. Och vi är för klena för "karlgöra?" PYTTSAN! Ta vilken jävla husmor som helst från början av 1900-talet. Hon skulle klå vilken jävla 2000-tals karl som helst.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Han vill inte kalla sig något som han inte har koll på? Han har inte koll på vad feminism är? Ursäkta, men HUR är det ens möjligt med en fru som dig?;) (no hate!) Tycker bara det är lustigt – en man med som det låter på dig ett hyfsat feministiskt synsätt inte vet vad feminism är.. Hmm..

Anyways, får jag fråga, varför ens feminism? Varför inte liberalism & humanism? På tal om det så har du tid över, kolla gärna: http://genusnytt.wordpress.com/2011/12/03/se-hjernevask-avsloja-genusmyterna/

Sågar feminism tydligen (inte sett den själv) 🙂 Kommentarar på det?

Svar:
Jag tycker inte det är så konstigt alls. För män är det svårare att ta till sig eftersom att de saknar de erfarenheter pch perspektiv som kvinnor har. Min man är inte speciellt politisk av sig och jag tycker inte att det är nåt som vi behöver tjafsa om eftersom att han är vettig ändå.

hjärnvask är trams.

liberalism och humanism? Man kan vara det OCH feminist. Jag sympatiserar dock inte med liberalismen eller humanismen så nej tack. Feminist är jag för att jag tror på en könsmaktordning som är till kvinnors nackdel och jag vill förändra det.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Nu är det som såhär att jag inte är jätte ung och det innebär att jag inte letar unga kvinnor heller utan kvinnor i min ålder, har man då uppnått en ålder av ja sig 25+ och fortfarande är velig ser jag nog henne som ett hopplöst fall. Nej inte med barn, det skrev jag ju tom.? Uppfostra tjejer också till att inte vara rädda för att skita ner sig och ta i och hysteriskt roligt tycker jag dessutom att det är att du på fullt allvar jämför barn och kvinnor här. 😀

Jo det är precis vad att vara macho innebär, att du tar tag i saker utan velande, utan att fråga om lov, få saker gjorda. Jojo alla lika är jätte gulligt och fint i teorin, naivt och verklighetfrånvarande i praktiken, våra biologiska skillnader som i detta fall med mäns högre muskelmassan kommer inte att försvinna bara för att man försöker tänka bort skillnaden…. Sen bögskräck? Var det inte du som sa att personangrepp inte var ok? Helt fel har du dessutom, har många gånger önskat att jag vore bög oj va enkelt och awsome det verkar. :p

Svar:
De biologiska skillnader som finns mellan och INOM könen saknar den betydelse du och dina likar vill ge det. Att män är starkare (min man är antagligen tio gånger starkare än dig och min syrra kan lyfta en häst och jag är starkare än min väninna som jag langar runt som en jävla vante när vi gymmar osv) säger inte att kvinnor är svaga. Att min man är starkare än sina vänner säger inte att de är veka heller. osv. Det här tjatet om "biologiska skillnader" är bara en ursäkt för dåligt beteende eller förtryck i många fall. "män är starkare alltså måste kvinnor skyddas" typ. Jävla trams. Nej, alla är inte lika. Detta innebär även att det finns enorma skillnader INOM könen. Alla män är inte starka. Alla män är inte macho. Alla män tycker inte samma saker och alla män är inte en homogen massa utan individualism.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tror att många tjejer som är starka naturligt kuvas till att få komplex över sin kropp istället för att bejaka dess potential. Om en tjej är storväxt med stor benstomme och kanske har enkelt för att bygga muskler och lätt skulle kunna hålla en "manlig" nivå vad gäller styrka, så blir hon kallad för tjock och hamnar i skamvrån. Särskilt om hennes kropp inte börjar utvecklas åt det starka håller förrän i den horribla puberteten…

Ja, visst, de flesta män är starkare än de flesta kvinnor. Typ. Men HUR ofta som sagt, behöver "moderna människor" bära så tunga saker att kvinnor inte klarar av det. Typ aldrig. Jag (som är kvinna) och min sambo (som är man) har nyligen flyttat t ex, och jag har hela tiden burit och släpat lika mycket möbler och lådor som han har. En självklarhet för mig, jag är visserligen lika lång som min sambo och ganska stark. Hade jag varit väldigt liten och han väldigt stor, eller tvärtom, hade jag kanske förstått att andra förväntar sig väldigt olika saker av oss. Till exempel: härom veckan var vi i en butik där vi skulle köpa nya, enorma högtalare. Säljaren i butiken ger den ena av två högtalare till min sambo, och ger mig endast en liten påse med sladdar att bära hem. Till saken hör att högtalarna är jävligt otympliga och det går bara att bära en i taget. HUR hade han tänkt sig att vi skulle få med båda högtalarna på det sättet? Snacka om att säljaren såg förvånad ut när jag går fram och helt enkelt tar upp den andra högtalaren och bär iväg både den och den lilla påsen han gett mig. KAN fucking SJÄLV! 😀

Just det här med det platta slagträet är något jag funderat på massa gånger. Som liten bytte jag skola från en mindre på landet till en större i en stad. När vi skulle spela brännboll på gympan undrade jag varför det fanns två olika slagträn, läraren svarade "Det platta är tjejslagträet, det är lättare att slå med. Tjejer är inte lika duktiga på brännboll som killar." Det är ju egentligen helt jävla sjukt att det ens forekömmer en sån sak som "tjejslagträ". Och så fort nån av killarna plockade upp det slagträt fick han en massa burop och ord som "du slår som en tjeeej" haglade. Jävligt bisarrt att tänka på efteråt.

Jag har för mig att män rent biologiskt snittar på en muskelmassa som är 10-15 procent högre än kvinnor. Större än så är det faktiskt inte. Sedan blir visserligen den reella skillnaden hos en vuxen man och kvinna större, anledningarna till detta har Lady Dahmer varit inne på i sitt resonemang. Män fostras till att tänka att de minsann kan ta sig an fysiskt krävande uppgifter, och de tränar ofta upp sin muskelmassa med fokus mot explosiv styrka och tunga lyft, något som väldigt få kvinnor ägnar sig åt.

Jag undrar dock i mitt stilla sinne hur många svenska män som är starkare än en kvinnlig bodybuilder? Inte så många sannolikt. Så visst kan kvinnor bygga styrka de med. Men det vill de ofta inte, för en alltför muskulös kvinna ingår inte i rådande skönhetsideal. Mycket muskelmassa är ju maskulint, och därmed måste det vara något fel på sådana kvinnor. De är säkert flator, det förstår man ju…

alltså. det är mkt sant det där med att föräldrarna är förebilder. mina föräldrar gjorde lite olika saker, till synes slumpat, och jag reagerade förstås aldrig som barn på att mamma slog med lie och högg ved och pappa syltade och saftade. jag fick till och med nu tänka efter om slå med lie kanske är en typisk karlsyssla, vilket jag tror att det är. idag är jag fett nöjd med min genusuppfostran, som jag tror mina föräldrar bara gjorde lite sådär på känn. vi har inte pratat så mycket om det. jag märkte det inte förrän i vuxen ålder som sagt. men jag är oändligt tacksam. jag snickrar och kaklar och slår med lie utan att fundera över på om det är okej att göra sånt som tjej, eller om jag kan.

och nu är jag sjukt nöjd med att äntligen ha en kille som är svagare än jag. helt av naturen – ingen av oss tränar. det är klart att det är lite jobbigt att man inte kan va lat när man känner det och be sin kille göra tunga saker, men skit samma. och våra eventuella ungar kommer ju få värsta najsa genusuppfostran automatiskt.

Här hemma är det mest jag som tar i, lyfter och fixar ihop, vilket jag absolut inte har något emot, snarare tvärt om då jag visar min dotter att även (oftast i hennes fall) kvinnor är duktiga och inte har en tumme mitt i handen. Det har resulterat i att hon går runt och bär på div saker och vrålar att HON ÄR SÅÅÅÅ STARK, och det uppmuntrar jag å det grövsta 🙂

Men visst får karln ta det allra tyngsta om det visar sig att jag är för klen för att lyfta det, men då kastar han runt min runda lekamen som om det vore en hödocka 😛

Kvinnor kan mycket mer än vad vi tror. En gång när jag flyttade så var vi 3 tjejer (ingen speciellt stark) som flyttade hela mitt hem inkl den j*la tunga byrån jag fått efter farmor. Det var på håret att få upp den i spiraltrappan, men det gick när vi hjälptes åt alla 3. Vi var väldigt stolta när den stod på plats i den nya lägenheten.

Jag har bott i princip ensam från det att jag var 20 år tills jag var 33 år och mina föräldrar bodde 15-45 mil ifrån mig så jag kunde inte be dem komma varenda gång jag behövde göra något. Det är bara att hugga i själv. Jag har kört hem och monterat massa saker själv.

Numera gör vi det tillsammans för att det är roligare, om det fungerar med barnen. Ibland behöver en av oss hålla dem sysselsatta för att den andre ska kunna jobba i fred. Ibland är det jag och ibland är det maken som sysselsätter barnen när det komplicerar att ha miniassistenter.

antar att du inte kollade igenom dokumentäravsnitten eller vad man ska kalla dem? Tyck trams om du vill, jag försöker inte på något vis ifrågasätta dina ståndpunkter, du har din fulla rätt att tycka precis hur fan du vill, vad jag undrar är om du är villig att motivera till varför du tycker som du tycker, det är den intressanta biten 😉

Män (generalisering?) har svårare att ta till sig pga bristande erfarenhet och perspektiv säger du. Är de handikappade tror du? Bara för att man själv inte upplever/har upplevt något, tror du att man är okapabel till att se saker ur andras perspektiv (de som har upplevt/upplever det)? Dessutom, förlorar även män på könsmaktordningen och normerna som finns, vilket du inte nämner här (du säger bara som kvinnor förlorar på. Absolut! Men inte bara) Tvivlar inte på att din man är vettig. =) Varför sympatiserar du inte med humanism & liberalism?

Svar:
Humanism = åskådning att människan är högre stående än andra livsformer. Humanismen har mycket som jag håller med om men saknar ett genusperspektiv samt har ett ganska snävt synsätt på andra kulturer. Läs gärna mer om det här: http://metrobloggen.se/hannafriden/men_sluta_tro_att_humanism_betyder_jamstalldhet/-
Borgarna är liberaler. Liberalismen individualiserar problem i samhället. Individen inom liberalismen ses som någonting abstrakt och isolerat från omvärlden, istället för att betraktas i sitt sammanhang. Jag är vänster. Socialist.

Hjärnvask är inte en objektiv dokumentär som många vill få det till. Den är vinklad och ihopklippt av människor med en egen agenda.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Vet jag knappt vad du svarar på men nej dom skillnader som vi pratar om finns där och är precis så stora som vi säger, i detta fall är det väsentlig skillnad, i muskelmassa, vikt, längd osv. Detta är sedan länge fastställd fakta men jag vet att ni feminister är forskningsförnekare överlag.

Så det är förtryck att göra saker åt människor som inte riktigt är kapabla att göra det själv? Kan ju handla om omtanke med.

Jadå visst finns det undantag med det är totalt irrelevant och totalt ointressant om man vill föra en generaliserade diskussion framåt.

Det där är något jag försöker jobba med. Vara aktiv med att fixa och bära och sånt. Att vara den som tar initiativ, för alla kan ju sitta och tänka att "det där skulle jag kunna göra". Och liksom, om en inte vet eller kan så fråga och försöka förstå hur saker går till eller funkar. När min kör höll på och fixade inför en konsert förra terminen stod alla kvinnor och fixade med fikat och männen höll på med mickarna och sånt. Det vill inte jag vara med på, så jag bad om instruktioner på den tekniska biten och jobbade där istället.

Haha den där syltburken alltså… Jag fnissar lite eftersom jag ALLTID överlåter den till min man, jag hatar syltburken! Jag blir bara svettiga om händerna, sliter, svär och får en plötslig känsla av att livet är brutalt jobbigt :p

Men skämt å sido så känner jag mig bekväm med att ha ganska uppdelade arbetsuppgifter hemma, även om uppdelningen här hemma inte befäster de traditionella könsrollerna direkt. Maken sköter allt i köket, jag kan renovera och bära tungt. Vi gör det vi tycker är roligt och delar på resten. Om jag hade älskat de "kvinnliga" göromålen och maken älskat de "manliga" hade nog uppdelningen blivit så också, nu råkade vi bara ha andra intressen. Det viktigaste för mig är att man i alla fall klarar sig på egen hand om det skulle krävas. Lite jävla anamma 🙂

Svar:
Om du aldrig kämpar med burken så kommer styrkan i dina händer aldrig utvecklas!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

sofia: Du talar för döva öron, hjernevask är lite för verklig för att feminister skulle våga ta till sig den. Dom befattar sig inte med något som utmanar deras världsbild.

Även om man ju kan tycka att feminister borde vara intresserade av att veta varför Norge slopade alla sina bidrag till allt genustrams vilket skedde pga. just denna serie, en utveckling vi givetvis även kommer se i Sverige så småningom.

Svar:
fast det där är inte alls sant. Att norge slopade sina bidrag till genus. Att man har tagit bort det riktade bidraget ar ju inte samma sak som att man lagt ner all forskning om genus. genusprogramet som så läggs ned MEN pengar ska istället pridas ut på andra fakulteter och områden där genus integreras.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sånt där funderar jag mycket på. Min mamma är världens vikingakvinna som byggt hälften av våra möbler, meckar med cykeln och rensar avloppet (samt bakar bullar och syr kläder till små dockor) utan att blinka. Ändå har jag blivit en sån där mesig (LAT!) kvinna som inte "orkar" saker. Men jag försöker bättra mig!

Jag sommarjobbar på ett lager med många tunga lyft. Får ofta höra kommentarer av utomstående folk (som ex kommer och ska lämna varor) som t.ex. "jag kan hjälpa dig, den är så tung" "är det säkert att du klarar den där" "jag kan bära den åt dig". Jag brukar svara att det inte är någon fara, jag är stark. Mina arbetskamrater ser inte mig som en "svag tjej", men de har ju sett mig "in action" 😛 Men varför skulle jag liksom inte klara att lyfta vissa lådor när jag faktiskt är anställd för det?

Jag är absolut en piplisa som gnäller och skäller om jag skulle behöva smutsa ner mig och anstränga mig när det gäller något jag inte tycker är kul.

Byta däck på bilen, tanka, tvätta bilen, klippa gräs, snickra, bära tunga saker osv. Jag hatar sådant.

Och jag ber om hjälp när jag inte får upp locket till en jävla burk. Det är antingen det eller slänga den i väggen. Det sistnämnda brukar bli ganska dyrt med tanke på omtapetsering.

Lat? Ja, kanske lite. Men jag har istället en massa jävlar anamma och en stor dos envishet när det gäller sådant som jag tycker är kul och då har jag också en massa energi.

Jag vägrar ta mig an det som jag tycker är skitgöra bara för att visa någon sketen jävla poäng i vårat hushåll.

Är glad att jag har en man som tycker att det jag ratar är väldigt roliga saker att göra. Vi kompletterar varandra väldigt bra på det viset och det trivs vi utmärkt med.

När jag åker iväg och handlar hundmat slänger jag upp två 18 kg säckar på varsin axel och får ofta frågan om jag behöver hjälp.

– Ser det ut som det? brukar jag bara svara då.

Hur jävla lätt som helst.

Men de frågar alla som handlar om de behöver hjälp så det är knappast så att de antar att jag är klen bara för att jag är kvinna.

Jag har fortfarande traumatiska minnen från skolans brännboll där killarna skrek "ta platta trät" och "gå fram går fram, "LYRA" så fort jag eller någon annan tjej skulle slå iväg den där jävla bollen!! Kvinnor uppfostras till att ses sig själva som det svagare könet, även på de områden där styrka egentligen inte alls är speciellt relevant!

Och den där dokumentärserien hjärnvask – vilket skit! Dom kommer säkert fram till en massa slutsatser som ter sig vetenskapligt förankrade. Men vad BRA, då får vi vetenskapliga bevis för att skita i ojämställdhet, sexism, diskriminering osv. Vilket steg framåt för mänskligheten!!

Sen angående Hjernevask, jag tyckte faktiskt att det var en intressant serie där jag blev lite besviken över svaren från Norges genusforskare… Hade gärna sett en mer seriös diskussion.

Svar:
problemet är ju att varje filmskapare har en agenda. Där klipper och vinklar man gärna för att få saker att passa in. Vem som helst kan låta som en idiot eller oklar om det tas ur sitt sammanhang.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till er som kämpar med syltburken!

Pilla in en kniv under locket för att lätta på vakuumtrycket (?). Låter det "plopp", så är det klart. Alt. daska syltburken på undersidan. Svettiga handflator? Inga problem! Skruva av locket med en kökshandduk i näven!

Funkar skitbra och man behöver verkligen inte råstyrka för detta ändamål.

Detta e nått som jag verkligen retar mig på..

Skulle inte jag kunna?

Jag jobbade på ÖB (överskottsbolaget) i 5 år, tillsammans med nästan enbart tjejer/kvinnor. För den som inte vet så säljer ÖB väldigt mycket "manliga grejjor" typ gräsklippare o verktyg o sånt jättemanligt;) Vet inte hur många ggr män (oftast äldre) har frågat efter hjälp på exempelvis verktygen/maskiner o sen tittar på en (jag ser nog rätt klen ut och har blont hår o blåa ögon;)) o sen frågar lite småtyket "jobbar de ingen kille här".. Jodå vänta lite så ska jag hämta lixom.. killen/arna hos oss hade NOLL koll på dessa prylar. Det slutar med att jag svarar på alla frågor som han ställer direkt till killen.. SJUKT!

Eller hur många ggr har jag inte hört "lilla gumman ska jag hjälpa dig med den där?" (om nått tungt som en vedklyv el nått ska flyttas/lyftas) Nee du jag klarar de..

Bli så jävla grinig på att de tar för givet att jag inte skulle orka? eller kunna nått? Det handlar så mycket om vilja, vilja att orka o inte ta mes kortet att "åhh jag e tjej jag orkar inte.."

Jag har dock fått en härlig kommentar från en äldre gubbe, som likt de andra skulle vara "snäll" o hjälpa mig med det "tunga" elementet som skulle bäras till kassan.. "ska jag inte hjälpa dig med den? Nej tack jag klarar det… Jaaa man ska väll kanske inte ha så förutfattade meningar om kvinnor som jobbar inom sådanhär yrken!" 😉

Tack för en bra blogg! Jag läser varje dag, flera ggr om dan:)

Tycker det där är oerhört irriterande. Har/haft en del tunga jobb.

Har varit med om i jobbet att kunder/kollegor utan att ha frågat, antagit att jag inte kan utföra vissa lyft. Riktigt irriterande.

Men däremot, nu då jag jobbar med människor inom ett vårdyrke och ja, jag lyfter människor ibland då är det INGEN som ifrågasätter. Lyfta människor är enligt min åsikt mycket jobbigare än föremål i samma vikt…

I min värld är kvinnor lika kompetenta som män – då talar jag om yrket.

I min värld möter jag på tok för många kvinnor som tvingats till förtidspension p.g.a att de försökt bevisa sig att ha en fysisk styrka de inte haft – och avvisat raster, pauser och lyftteknik som trams.

I min värld finns inte de där våpen som du ständigt refererar till. I min värld är kvinnorna välutbildade och kompetenta.

Vad försöker du bevisa egentligen, Lady Dahmer?

Att utbildning inte lönar sig, utseendet inte spelar någon roll och att kvinnor inte skall arbeta?

Svar:
ja det är precis det jag vill bevisa. /sarkasm — läs om läs rätt
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag var också så där klen med syltburkar förut men träning ger färdighet och jag fixar det nu. Ta i bara, till slut går det. En kvinnlig bodybuiler är starkare än en genomsnittlig man på gatan så det betyder att kvinnor visst kan klara av vardagliga saker som kräver styrka om vi tränar.

Kommer ihåg i mellanstadiet då jag hade en lärare som alltid sa "kan några tekniska killar hjälpa till här?" så fort hon behövde hjälp med videon eller någon dator. Hon litade inte alls på att tjejer kunde sätta igång en video eller visste hur man gjorde med datorer! Dessutom var hon ju själv utbildad datalärare men spelade alltid dum för att killarna skulle få visa sig duktiga. En gång bad hon om hjälp med en sak på datorn men ingen kille visste hur man gjorde, då förklarade jag "man trycker på den knappen och sen på den knappen och sen gör man så"… Hon lyssnade inte ens utan fortsatte fråga om det fanns några "tekniska killar som kunde hjälpa till". Till slut gick jag dit och visade hur man gjorde och då blev hon förbannad och sa att jag inte skulle lägga mig i, jag visste inte vad jag gjorde och kunde ha förstört hela datorn. Jag hatade henne pga hur hon betedde sig!

Så sant som det är sagt, vi tilläggsisolerar o folk blir fulla av beundran för att jag kan regla o isolera alldeles själv…men hallå!?! Hur svårt är det o dra i en spik o det är väl ändå så att vi har köpt huset tillsammans? Nä det enda som stoppar mig är höjden, då funkar det inte o det har knappast med styrka o göra. Tack för en fantastiskt givande blogg! 🙂

Självklart ska män och kvinnor dela på sysslorna. Men att man gör 50/50 i hemmet, behöver ju inte nödvändigtvis betyda att man gör hälften var av allt. Det viktigaste är väl att man lägger ner lika mycket av sin tid på sånt som är tråkigt och måste göras. När det kommer till sånt som är tungt och äckligt, så låter jag gärna min sambo ta tag i det. Inte för att jag är ett våp, eller lat, utan för att han är enormt mycket större och starkare (f.d rugbyspelare) och inte spyr av hårbollar i avloppet (ok, lite våpig är jag kanske). Don efter person (läs person, inte kön).

Svar:
Jag tror inte på milimeter rättvisa för fem öre. Men jag tror på medvetenhet. PÅ att rannsaka sig själv och faktiskt inse att mycket av det vi gör beror på gamla mönster och att vi har förmågan att påverka dessa. Att bara luta sig tillbaka med det gamla vanliga "han är bättre på det här än jag!" är så jävla unket. Det är precis samma ursäkt som män använder när det kommer itll ansvaret över barnen osv. Det är inte ok tycker jag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Burros: Thank u.. Have realized ;)Är du från flashback?;)

Ladydahmer: Nu är jag inte JÄTTEINSATT måste jag erkänna, gillar bara att diskutera 🙂 MEN är det inte så att humanister tror på människors lika värde (liksom feminismen – bara att jag fått uppfattningen att feminism vill sudda bort de biologiska skillnaderna & skyllder det mesta på sociala konstruktioner ex; JA, män är starkare, men kvinnor är inte för den sakens skull förlamde, de kan, om de vill, och blir peppade till det. Men män kan fortfarande generellt bättre, pga bättre fysiska förutsättningar. Detta är ett FAKTUM, ingenting socialt dvs. Varför ens störa sig på detta? Överlåt sysslofördelningen mellan man & kvinna, kvinna & kvinna osv osv till de själva de är väl kompetenta nog gillar man inte läget i ex. en relation öppnar man käften :S)

Liberalism associerar jag med frihet – något bra enligt mig.

Svar:
Jag är inte så insatt i humanismens ideologi. Men de har inget med jämställdhet att göra, så mycket vet jag. Liberalism är inte "frihet". Det är en politiskt riktning. Moderaterna är liberaler t.ex.
Och nej, feminism handlar inte om att "sudda bort biologiska skillnader och skylla på konstruktioner". feminism handlar om kvinnors rätt till samma makt som män. När man dessutom talar om biologiska skillnader så menar vi feminister att dessa skillnader dels beror på miljö, kultur, uppväxt, fostran och normer och dels så har de inte speciellt stor betydelse för hur våra personligheter och egenskaper utvecklas. Detta är fakta och det finns massvis med forskning som backar upp detta.

Så nej, du har rätt. Du är inte speciellt insatt. Men jag är det.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad är din egen agenda, Lady Dahmer?:)

Det måste jag också säga, att feminister gör problem till kvinnofrågor. Som dehär att killar ska stanna inne så tjejer inte riskerar att bli våldtagna ((yeah I know det var satir och inte ett seriöst förslag, ett sätt att visa på att man "lägger & ansvaret på tjejerna".)Inte för att våldtäktsmän enbart är MÄN, finns våldtäktsKVINNOR också)

Idioter, det handlar inte om att skulden är kvinnans ifall hon blir våldtagen? Men värderar man sin egen säkerhet och hälsa högre än "neej det ska minsann vara rättvisaa!" = smartast enligt mig, så riskerar man inte sin egen hälsa genom att vara ute sent i mörka gränder ensam osv. Inte går man hemifrån med öppen dörr för "det är fan inbrottstjuvarna som ska anpassa sig"! Klart dom SKA, det är ju dom som begår fel, men det är DU som förlorar på det, du får dina saker stulna 🙂 Klart det inte ska behöva vara såhär, men too bad så är det då får man göra det bästa och skydda sig själv och samhället

Svar:
90% av alla sexbrott (tror det är högre t.o.m) begås av män. De flesta offer är kvinnor. Dessutom så läggs skulden oftast på offret (kvinnan) Hon kunde ha gjort si eller så för att undvika situationen. Hon skulle inte gjort så, klätt sig si eller sagt ditt eller datt för då hade aldrig …. hänt. osv. Hon retades. Hon provocerade. Hon utsatte sig för risken. osv.

Alltså ÄR det en kvinnofråga.

Men det finns även kvinnor som begår sexbrottt och det finns män som faller offer för dem och att detta ignoreras, förminskas och ej tas på allvar är ett direkt resultat av de könsroller och föreställningar vi har idag.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

På ett jobb fick jag inte använda bandsågen. De ansåg att en man skulle hjälpa mig med det. Jag var vid tillfället 21 och hade använt bandsåg sedan jag var 16, vilket jag upplyste dem om. Jag önskar att jag hade protesterat mer när de ändå insisterade på att en man skulle hjälpa mig. Det hade jag gjort idag. Det var ju helt klart diskriminering. Ingen av männen på jobbet behövde hjälp med bandsågen.

LD: Vad man gjorde var att slopa det statliga stödet till just forskningen, privata forskare kan man givetvis inte göra något åt. sofia: Japp samma Burros som på flashback här 😛 och visst är det lustigt hur glasklart alla kan uttrycka sig om hjernevask och alla starka åsikter som finns…..trots att dom inte ens har sett den 😀 samma tugg som när "könskriget" kom.

Svar:
varför tror du att jag inte sett hjernevask?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Som du säger utgörs sexualbrotten till MER än 90% utav männen, dessa män förtjänar kastrering. Okej nej men seriöst så är det nästan det vidrigaste man kan göra mot en annan människa!! Och grejen är den att mellan 20 – 15 % av brotten anmäls inte ens, räknar BRÅ med, pga människor helt enkelt skäms. Den skammen håller jag med om att den ska OFFRENA absolut inte behöva känna!! Det är förövaren som felat. Dock tycker jag fortfarande att för ens egen SÄKERHET behöver man inte göra något som är farligt och riskabelt (fastän det inte SKA vara så, så är det så.) Kommer du säga till din flicka när hon börjar bli äldre att ja men gå ensam sent på kvällen du, full efter en fest kanske, för det är VÅLDTÄKTSMÄNNEN som ska hålla sig inomhus? Vilket säkerhetstänkande

Svar:
min dotter kommer inte riskera våldtäkt för att hon är full, på fest eller lättklädd. Det är nämligen inte ett dugg farligt.

Det är större risk att hon blir våldtagen av sin killkompis eller sin partner så om jag verkligen vill varna henne så borde jag säga att hon aldrig ska skaffa sig pojkvän eller manliga vänner. Tycker du att det låter vettigt? Är det vad du kommer säga: "lita aldrig på en man"?

Överfallsvåldtäkter är väldigt sällsynta.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sofia: Du vet att de flesta vå¨ldtäkter begås i hemmet av kvinnans(eller mannens) partner eller vän/ner. Ska vi sluta ha vänner och partners för att vi kan bli våldtagna, eller ska vi kräva att människor respekterar andra människors kroppar? För precis vad du insinuerar genom din lilla "låsa dörren"-metafor annat än att det är en jävligt stor uppenbarligen onödig risk att ha pojkvän/flickvän och vänner ser jag inte.

Burros: Visst helt insnöande & vill varken se eller höra något annat som att diskutera med en blind och döv 😀 Snacka om att skjuta sig själv i foten, vi "vanliga människor" vill tydligen inte se extremfeminism och extremfeministerna vill inte se verkligheten 😀

Den Feta: Jaapp en klar majoritet av våldtäkterna sker i hemmet det är jag medveten om =) När säger jag att man ska sluta ha nära & kära för den sakens skull?

Vad jag sa är; gå inte ut ensam mitt i natten i vissa områden, det har i alla fall min mamma lärt mig. Jag är 100% medveten om att det inte ska behöva vara så, man ska kunna vara trygg även då men tyvärr får man anpassa sig till smådjävlarna som begår brotten, om man håller livet kärt 🙂

Men angående det du sa, om man har en våldsam flickvän/pojkväl (våldtäkter ser jag som våld, ett uttryck för makt typ) så lämnar man denne & har man problem med det med tanke på normaliseringsprocesser osv så finns det (för mig alldeles för osynlig) hjälp att få! Herregud det är ju inte offrets FEL, men med hälsosamt säkerhetstänkande (gå inte ut sent på natten ensam full osv.)kommer mna långt

Svar:
din mamma har i likhet med övriga samhället sagt helt fel saker åt dig. Det är ingen större risk för dig att gå ute på kvällen eller att vara full eller följa med okända män. Det är som sagt en mycket större risk för dig att ha killkompisar och pojkvänner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

sofia;

I mina ungdoms dagar har jag många gånger gått hem full sent på kvällen, ibland mitt i natten. Har aldrig hänt mig något.

Överfallsvåldtäkter är inte så vanliga som många verkar tro. Är vanligare att män blir överfallna och rånade.

Våldtäkter sker oftast i hemmet – av folk man känner.

Blaha; Jag har sagt att våldtäkter i hemmet utgör en klar majoritet av alla våldtäkter (4 av 5 fall eller så?). Dock antar jag att överfallsvåldtäkter var vad som talades om när detta satirförslag diskuterades nämligen att alla män skulle hålla sig inomhus på kvällarna – eftersom det är vad kvinnor uppmanas att göra. För jag tror inte direkt man säger åt alla gubbar att stanna inne så riskerar man inte våldtäkter i hemmet ööh?:D Då borde man ju snarare skicka ut dom istället

DET är vad jag först nämnde, överfallsvåldtäkterna och satirförslaget, sen kom nån och tillskrev mig åsikten att jag tydligne ansåg att man inte ska ha nära & kära för den sakens skull. ööh hur kopplar man det

Tänkte just ge tips om "köksknivs-tricket" men såg att Momo redan hade gjort det 😛

Angående detta med styrka så stöter jag på de fördomarna ganska ofta. Att jag skulle behöva hjälp hela tiden för att jag råkar ha fitta alltså. Både från killar och tjejer. Jag finner det ganska förolämpande, för ibland så är det saker som är så basala och enkla att man känner "Allvarligt? Tror du inte att jag klarar av det här själv? Vad är jag? 3 år gammal?" Som att man blir klappad på huvudet "Vänta lilla gumman, så fixar jag det där".

Jag har sen jag var 10 gjort fysiskt tunga uppgifter och att "ta i" är något jag är van vid så nej jag har inga problem med att bära en säck hundmat, herregud.

En kvinna inne på affären påpekade en gång att det var "bra att jag hade med mig en karl som kunde hjälpa mig bära." Jag tittade på henne som ett frågetecken och slängde upp säcken på axeln "Nädå, han är bara med som sällskap. Jag kan bära den själv, jag är starkare så." Då var det hennes tur att se förvånad ut.

För i mitt förhållande så är det så att jag är den starkare, även fast min pojkvän är både tyngre och längre. Folk ser helt förskräckta ut om jag slänger upp honom i famnen. Nått annat som jag märkt är att folk oftare verkar underskatta min styrka när jag har kjol på mig. Det är lite intressant.

En händelse som skedde nyligen när jag och några kompisar skulle spela paintboll. Vi var två tjejer. Då säger gubben för föreningen: "Idag får vi ta det lite lugnare när det är tjejer med" Jag menar allvarligt? Va? Den andra kvinnan tävlade annars i paintboll och det fanns en hel drös med killar som var med som var betydligt mindre och svagare än mig, vissa med sämre kondition och som aldrig spelat förr. Men nej vi två hade ju fitta och då måste man ju vara försiktig. Vafan, jag fattar väl att paintboll kan göra ont, om jag inte var villig att ta den smärtan så skulle jag väl fan spela nått annat. (Han som sa det fick höra protester så han ändrade sig sen) Att säga att män generellt har mer muskelmassa kan man ju göra, men det betyder ju inte att att alla män faktiskt är starkare än alla kvinnor eller att kvinnor inte skulle klara av saker för att de har mindre muskelmassa. Som sagt, bara för att någon här i världen är starkare än mig så betyder ju inte det att jag inte klarar av nånting helt plötsligt. Magnus Samuelsson är starkare än de flesta män men det gör väl knappast de män som inte klarar 340 i marklyft till inkompetenta och klena, eller hur?

Här har ni förresten vetenskaplig kritik av Hjernevask och boken "Født sånn eller blitt sånn?" av samma män som kom efter Hjernevask.. http://www.idunn.no/ts/tfk/2010/04/art03 Läs hela, den sticker hål på många saker och visar stora brister i upphovsmännens vetenskapliga argument.

(Förresten, vet du om de ska fixa så att man kan göra radbrytningar? Min kommentar kommer nog bli jobbig att läsa.)

sofia: Haha visst är det så, allt som inte bekräftar deras världsbild är "trams" cementeringen är total.

Angående våldtäkter så handlar det inte om något skuldbeläggande utan om att man gör en riskbedömning.

Tror man att offret utsetts för mer granskning än gärningsmannen har man uppenbarligen inte mycket koll, att få ifrågasätta kläder och dylikt kan tyckas töntigt men det handlar om rättsäkerheten, det är det viktigaste som finns i en demokrati.

Jag hoppas att folk förstår att det här med syltburken är ett skämt? 🙂 Självklart kan jag öppna syltburken… Men det har blivit ett internskämt här hemma eftersom jag blir tjurig så fort den kommer fram.

Och angående hjernevask: Självklart är det vinklat… Det är ju allt man ser/läser/upplever. Men jag har ändå saknat ett vettigt svar på dokumentären. Även om dokumentären är vinklad så är det ju fritt fram att bemöta den? Jag blir frustrerad när folk bemöter kritik med att "det är skitsnack" eller "jag bryr mig inte om just den forskningen" utan att själva leverera en vettig förklaring till varför det är skitsnack eller vilka bevis som stödjer motsatta teorier. Jag är alltså inte ute efter att smutskasta vare sig hjernevask eller de som inte gillar hjernevask, jag är bara nyfiken på tankegångarna för/emot.

Det värsta var när en kille blev imponerad av mig för att jag hjälpte till att bära ett hörn på en liten madrass. Hur hemskt är inte det? Han sa att han aldrig hade sett en tjej som bar tunga grejer. Det här var i USA kan jag kanske tillägga.

Burros: Som tjej eller kille får man tänka sig för helt enkelt 🙂 Såklart det inte är RÄTT att våldtäkter sker. Ex, kort kjol betyder inte automatiskt ja till sex. Hur kopplar man det liksom? Men samtidigt så är det så att det händer, våldtäkter alltså. & vad man som tjej (oftast tjejer som är offer)får tänka på är som du säger sin egen säkerhet före vad som är fel eller inte, om man inte vill råka ut för nåt illa för våldtäktsmännen skiter totalt i den människan den våldtar ^^

& sen ah… det är knepigt, nu för tiden räcker det (ta med jävla massa nypor salt!!!) att en tjej pekar på en kille och anklagar honom för våldtäkt så blir han (oskyldigt) dömd. Vet flera killkompisar som blivit utsatta för detta pga psykopatex som vill hämnas osv 😀 Knepigt hur man ska ta ställning i såna här situationer

Svar:
vad ska man tänka på som tjej menar du? Vad är riskerna? Vad ökar risken för våldtäkt?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD: Allt du skrev var "nyckelord: trams" trams är det sista den är, tvärtom väldigt saklig. Sen talade jag inte bara om dig utan kommentarer från övriga skribenter också. Emma Sandström: Har mailat SVT utan svar förvisso om att dom ska visa serien, händer detta så får vi nog igång debatten på allvar men feministernas propaganda kanal är nog kanske inte så sugna på det. 😛

sofia: Precis en viss riskbedömning får vi alla göra hela tiden, ska det vara så nej men nu är inte vårt samhälle något rosa fluffigt moln. Ja nu räcker det ju att en kondom går sönder haha. Ja har också polare som råkat illa ut 3 st faktiskt som blivit falskanmälda för våldtäkt och känner bara till 1 våldtäkt och ja det är skitsvårt det där eftersom ämnet "våldtäkt" är så grymt infekterat men samtidigt man tar ställning mot våldtäktsmän och mot falskanmälare så kan man ju inte hamna allt för jävla snett. 😛

Jag ber visserligen om hjälp med syltburken, mest för att jag tycker att det gör så jävla ont i nyporna att försöka få upp den, och min sambo har starkare nävar. Å andra sidan är det alltid jag som rensar avlopp, för min sambo kräks (alltså på riktigt) av bara tanken. Senast vi behövde skruva på bilen fick jag skruva bort däck och nån värmesköld(?) för att sambon var skadad i armen och hade svårt att ta i. Sen fick han göra själva finliret som skulle fixas där bakom däcket och skölden, för jag visste inte vad som skulle göras och är egentligen totalt ointresserad. Men grovjobbet kunde jag väl göra, annars hade vi varit tvungen att vara utan bil, inget alternativ. Sambon tvättar, jag städar. Sambon kokar saft och jag målar altanen. Vi kan lite av varje båda två och hjälps åt helt enkelt.

Föräldrarna betyder otroligt mycket!

Mina föräldrar har alltid renoverat och fixat väldigt mycket med huset. De har alltid hjälpts åt och mamma har aldrig varit den som tvekar att hugga i.

Så jag har ju blivit behandlad därefter, jag har fått vara med och kånka möbler och annat, inte en kommentar om att jag inte skulle orka och har inte tänkt tanken ens, vilket måste komma ifrån hur jag växt upp.

Nu är jag 27 och har sedan tonåren snickrat,spikat,borrat,sågat och målat etc.

Nu sist har jag lärt mig klinkra och kakla samt lärt mig lite om elkoppling från min pappa som är elektriker, dock får jag inte göra något själv pga behörighet. Men det är kul att lära sig och jag och min kille hjälps åt precis på samma sätt som mina föräldrar gjorde.

Är faktiskt till och med mer kunnig om sådana saker än vad min pojkvän är vilket ibland gör honom frustrerad.

När kvinnor kvoteras in i brandkårer och _INTE_ behöver klara av deras fystest för att få rökdyka då har det gått för långt. Det minsta man kan begära är att de klarar av att bära sin utrustning i samma utsträckning som männen och har motsvarande styrke/konditions uthållighet tomhänta!

Detta är bara en av anledningarna till varför jag är emot kvotering. Du löser inga problem med omvänd diskriminering, däremot får man en jävla massa motståndare. I form av antifeminister och dylika. Förändring sker inte över en dag, den sker långsamt och över tid. Därför kommer vi få se en framtid med mer jämställdhet, men inte p.g.a kvotering, utan att människor faktiskt vill vara jämställda.

Jag kan hålla med till viss del att kvinnor visst kan vara starka, men när det kommer till råstyrka och att kunna bara ut en 100kg+ människa ur en rökfylld byggnad snabbt och enkelt så går de flesta kvinnor bet.

Svar:
det är rätt så få män som klarar av att få ut en 100kg-människa snabbt. Men har man rätt teknik och rätt träning så är det inte speciellt svårt. Att kvinnor som kvoteras in inte har kapacitet är en myt. De tränas liksom alla andra att klara uppgiften.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Föreställ er situationen att en tung möbel ska flyttas. De närvarande är både kvinnor och män av olika storlek och muskelstyrka. Några av männen utser sig själva som lämpliga för uppgiften trots att det finns en kvinna som är uppenbart starkare än några av dem. Plötsligt stannar en av männen upp och säger "-Men Jocke, det kanske är bättre att Marie tar i på ditt hörn så att du inte gör illa dig?" Hur många män skulle säga något sådant åt en annan man? Men till en kvinna är det helt ok, oavsett om hon faktiskt är starkare eller inte.

Det är inte ett dugg farligt att vara ute mitt i natten helt ensam med några promille alkohol i kroppen & kort kjol? Är du allvarlig? 😉

Jag står fortfarande fast vid att klart som fan våldtäkterna hemma är fler 4/5 våldtäktsfall har jag för mig, men NU pratar jag om överfallsvåldtäkter av FRÄMLINGAR, det är vad jag började prata om. Så please lägg ner allt "överfallsvåldtäkter är ovanliga" no shit sherlock

& angående åsikten du fint tillskriver mig – att jag tydligen anser att man inte kan lita på män, stämmer verkligen inte :)& du borde verkligen inte varna henne från att skaffa killkompisar & pojkvänner osvosv det säger jag inte heller, lägg ner?

Svar:
Ja jag är allvarlig. Det är inte ett dugg farligt. Som du själv påpekar så är överfallsvåldtäkter ovanliga. Alltså är de inte en risk. Det är farligare att bjuda hem killkompisen. Och eftersom att DET är mycket farligare, varför talar vi ens om överfallsvåldtäkterna? För övrigt så har klädsel och berusning ingen betydelse i just överfallsvåldtäkter. Eller våldtäkter alls.

det jag säger är att om du anser att jag ska varna min dotter för att gå ut och vara full, så borde det vara rimligt att jag varnar henne för män i allmänhet och avråder henne från att ha killkompisar och pojkvänner. Eftersom att DET är farligare än att vara ute själv på kvällen.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det där är något jag verkligen försöker tänka på, att inte be om hjälp i onödan. Min underbart kloka feminist till mamma har hela min uppväxt talat om hur viktigt det är att kunna klara sig själv och inte vara beroende av en man. Förra vintern lärde jag mig byta däck på bilen, och det känns förjävla bra att kunna!

En av dom skönaste känslorna är att ta sig an saker och faktiskt klara av det själv. Vilken befrielse alltså. Allt ifrån att öppna en syltburk till att renovera ett halvt hus och tusen saker därimellan. Varje ny grej är en förbannat spännande utmaning på både gott och ont. Hen i fråga är en nätt och lätt 63 kilos tung/lätt människa (läs tjej) med en överarmsomkrets som en falukörv :). Ha en skön semester Lady D

Svar:
Jag håller med! Man växer som människa när man kliver utanför sin bekvämlighetszon!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är ingen "myt" då jag personligen känner en brandman. Kvinnor får dispans för fystestet vilket inte män får. Därmed inte sagt att alla kvinnor inte klarar det. Det är sakfrågan jag är intresserad av, inte att kvinnor är svagare än män.

Ja det är rätt så få män som klarar det, men även en normalt tränad man är betydligt starkare än en normalt tränad kvinna. Eller förnekar du att män har mer testosteron och därmed också betydligt mer muskelmassa än kvinnor?

Någon kanske redan kommenterat detta, orkade inte läsa igenom alla kommentarer (omg, lat) MEN har man tänkt på de ensamstående mammorna? Där de då faktiskt får fixa allt. Alla tunga lyft, däckbyten, tekniska prylar osv. som GENERELLT brukar ligga i männens sysselsättning. Så att tjaffset om att män generellt är starkare än kvinnor är bara en jävla massa trams och är inget vettigt argument i några diskussioner öht. För kvinnor kan fan om de måste och vill.

sofia:

Du menar att risk för överfallsvåldtäkt är stor och då föredrar du att stanna hemma och låta de som vill våldta dig fortsätta ränna runt? Det är det du menar?

Jag tänker också "på min egen säkerhet och hälsa" som du skriver. Såklart! Men det betyder inte att vi kan skita i våra medmänniskor!!

Tur för dig att du inte blir våldtagen inatt, men nån annan kanske blir istället..

Snacka om att bokstavligen GÅ RUNT problemet!!

Tänker du likadant i alla situationer?

"Oj,min vattenkran är trasig. Bäst jag slutar dricka vatten!" ????? Nej du LAGAR den!

Det är mycket i vårt samhälle som behöver lagas och renoveras, t ex att från början lära sig att alla människor ska ha respekt för varandra OCH varandra kroppar!

Jag glömmer aldrig när jag hjälpte en kvinnlig kollega på jobbet att fixa hennes cykel. Kedjan hade nämligen hoppat. Trots att hon är 30 plus och tvåbarnsmamma hade hon aldrig i sitt liv försökt sätta på en kedja igen. Jag gick ut och gjorde det på 30 sekunder och hon hyllade mig som en hjälte. Hon hade på allvar tänkt ringa sin man, låtit honom avbryta sitt arbete för att komma och sätta på hennes kedja på cykeln.

Det kändes väldigt sorgligt att hon måste ha gömt sig bakom en slags kvinnlig fasad av att slippa allt som man blir det minsta smutsig av, att det går ut över hennes dagliga vardag.

När det kommer till att bygga ihop saker så har mitt jobb alltid utsett killarna till de automatiskt anpassade för att göra dylika sysslor. Trots att vilken person som helst skulle kunna följa en IKEA-ritning…

Jag har varit ensamstaende mamma till 3 soner i 10 ar. Jag lovar att jag har fatt slita med mobler, laga alla grejer som ungarna forstort, kopplat el, gjort precis allt – burit matkassar, tvatt upp och ner i trapporna, som en Arbets hast.

Det gor alla tjejer/kvinnor som inte lever med en man. Helt naturligt.

Sen har jag markt att nar killarna blivit storre, sa har dom blivit ratt starka och stora. Min alsta ar mycket, mycket starkare an jag.

Han tar matkassarna fran mig numera, inte for att han vill vara nagon hjalte utan darfor han ser hur tungt det blir for mig – och han vet att jag har slitningsskador i axlar och leder pga SLIT (kroppsligt arbete)

Sa jag tror inte att din analys ar riktig. Du har ju inget att jamfora med. Det finns som sagt millioner kvinnor i varlden som sliter (nar mannen softar pa en pub eller som i afrika spelar spel hela dagarna nar mammorna hamtar vatten och vrider nacken av en kyckling till middag)

Hade jag ett VAL – sa skulle jag slippa skiten any day och lata en man gora allt. Det kommer mina soner fa gora i framtiden. Kanon.

Jag är så himla trött på den där attityden. Kvinnor kan inte jobba det eller det, de är för svaga. Om ett jobb inte kan utföras av en kvinna för att hon är för svag då borde väl för fan ingen man behöva göra det jobbet heller? Så tunga jobb ska man ha bra hjälpmedel för att klara av, arbetsmiljö hallå?

Oh hell no!!

Jag kan vara motsträvig och osams i många av frågorna du tar upp här, men här kan jag med gott samvete "briljera" och ärligt säga att jag aldrig lämnat över nåt till en man som jag inte klarar själv.

Uppväxt med ensamstående urfattig mamma och då lär man sig fanemig att inte sitta på röven och vänta på att nån ska göra det åt mig.

Det handlar mer om teknik och vilja än nåt annat. Ok, nån burk har jag väl fått lämna över, när jag helt enkelt inte har kraft nog.

Men jag byter däck, lagar bilen, snickrar, gräver och skitar ner mig värre än min man. Och om min son nångång skulle säga att "det kan ju inte tjejer" så blir det en svår period med "mamma kan".

Tyvärr är jag inte mamma till alla barn i familjen och de uppfostras lite annorlunda… jag RYSER!! Blä!

Åh, jag blev så sjukt irriterad på det när min familj och våra grannar ska lägga i bryggan i sjön! Min mamma är massör och har typ SJUKT bra koll på lyftteknik och är också stark, och bra på samarbete, vilket hon har fört vidare till mig, min syster och bror osv. När vi lyfter och bestämmer så räknar vi, lyfter försiktigt och lite i taget, så att vi inte ska skada oss, och det går sjukt bra och ingen har ont efteråt.

Men så kommer grannarna, och alla stora starka män som ska lyfta istället för oss (trots att dom är 60 år och har ryggskott och diskbråck) och lyfter med ryggen istället för benen och hafsar och tror att dom inte behöver någon slags teknik bara för att dom är män och starka. Och alla lyfter när dom vill och är för få för tyngden och går för snabbt och planerar inte för dom är starka och klarar det, och så får alla ont och ryggproblem.

Styrka är en ganska liten del av att lyfta, visst det är viktigt, men har du ingen TEKNIK kommer du skada dig, och andra! Jag blir så trött på det.

Jag jobbar i stall (ett jävligt tungt arbete vill tilläggas) och var på tappskokurs hos en ung manlig hovslagare.

En av de andra kursdeltagarna fällde kommentaren att "kvinnor ska inte hålla på med hovslageri, de är alldeles för klena". Varpå läraren lungt svarar att. "Det finns ingen man stark nog att bära en hästs vikt heller, så det där ska du nog inte bekymmra dig för"

Det tänker jag på ofta när får för sig att jag är så klen som jag ser ut! 🙂

Såna dagar som idag förlorar jag tyvärr hoppet om mänskligheten lite..en snubbe på mitt jobb sa att han hoppas att han bara får pojkar så att de kan spela fotboll.

..okeeeej. Eftersom att flickor kan ju verkligen inte spela fotboll o nej.

Jag hade besök av en fönsternisse en gång som skulle byta fönster. Jag frågade lite om hans jobb och hur man ska göra för att jobba med det. Det första han häver ur sig är att kvinnor inte skulle orka jobba med fönster, för det väger ju så mycket. "Men de kan hålla sig till sånt de är bra på, som att sy och sånt. Och vill man gärna jobba med glas finns ju ställen där man kan göra ramar och sånt lätt."

Jag var nära att dra till honom på käften.

I mitt förhållande är det jag som är den "händige". Det är jag som rensar avloppen, hanterar borrmaskinen och skruvdragaren. Något som min far är lite stolt över då och då. Har hänt flertalet gånger att min man fått beröm för nått jag gjort. När han då rättar "nä, det är Annica som fixat" så brukar motparten kontra med "ja, vad duktiga NI är". Vad fan liksom!? Det är JAG som är duktig, maken har ju inte gjort nått!

Jag hoppas att vi kommer förmedla en bra bild av människor till vår dotter. Att hon får lära sig att man kan, oavsett om man är kvinna eller man. Att hon får lära sig att jo, mamma kan skruva upp en hylla på väggen/montera en möbel/rensa avlopp medan pappa står och lagar maten/diskar/tvättar. Att hon får lära sig att könsroller bara är bullshit.

I mitt förhållande är det jag som är den "händige". Det är jag som rensar avloppen, hanterar borrmaskinen och skruvdragaren. Något som min far är lite stolt över då och då. Har hänt flertalet gånger att min man fått beröm för nått jag gjort. När han då rättar "nä, det är Annica som fixat" så brukar motparten kontra med "ja, vad duktiga NI är". Vad fan liksom!? Det är JAG som är duktig, maken har ju inte gjort nått!

Jag hoppas att vi kommer förmedla en bra bild av människor till vår dotter. Att hon får lära sig att man kan, oavsett om man är kvinna eller man. Att hon får lära sig att jo, mamma kan skruva upp en hylla på väggen/montera en möbel/rensa avlopp medan pappa står och lagar maten/diskar/tvättar. Att hon får lära sig att könsroller bara är bullshit.

Svar: Jag förstår inte varför det ska påpekas hela tiden. Män har ju dessutom olika styrka de också.

LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Svar: Jag förstår inte problemet. Du själv påpekar det i inlägget så jag upprepade i princip det du skrev.

Mycket intressant det här. Blond inte allt för stor tjej, jobbar på bygghandel och en sak som hände idag: En liten gubbe 60+ kommer inspankulerandes med sin lilla lapp och frågar om någon kan hjälpa till och lyfta och mäta lite. Självklart svarar jag. Han rynkar pannan och frågar om det inte är bättre om någon kille ska göra det istället, då säger en av mina kollegor som går förbi; hon är styrkelyftare, den starkaste vi äger och har här. Han skulle ha två cementsäckar, "tungt". Varje dag får jag höra liknande saker. Men mina kollegor (alla män) tycker bara det är praktiskt att jag är stark och skryter om det för kunder…

Vet inte om det är svårt för män att erkänna sig som feminister av någon anledning.. Många kvinnor har ju tom- svårt att säga att de är feminister. Men. Det jag skulle säga är att min sambo inte är uttalad feminist men han har de åsikterna. Sysslorna i hemmet ska vara uppdelade så gott det går (ok, jag erkänner, han får ofta dra hårdare lass än mig..) men så gott vi kan. Vi kör på den uppdelningen att man gör det man är bra på. Jag är inget vidare stark men fan, lock knivar man ju ändå lite innan, tills man hör klicket, sedan är det en lätt match!

Min sambo klarar inte av "äckliga saker" allt från kattspya till att städa toaletten. Så det fixar jag. I utbyte mot att han lagar ALL mat (utom flingor och mackor, det fixar jag själv..)

Kort sagt, jag tror att en medvetenhet om hur det VANLIGEN ser ut hos folk gör att man kan försöka minimera uppdelningen. Men. Hos oss kör vi så att man gör det man är bra på. OAVSETT KÖN. [:

kram! tack för en underbar blogg. u make my days.

Om män är så mycket starkare undrar jag varför fler inte jobbar inom vården, hemtjänst, personlig assistent osv. eftersom de tydligen är så himla mycket starkare än oss brudar.

Det är 2012, hur ofta behövs de 10 – 15 % extra muskelmassa som männen verkar ha enligt någon tidigare kommentar?

Alla kan om de vill. Under de senaste dagarna har jag om min lillasyster varit ute på vårt landställe och renoverat köket, rivit upp golv, målat och hammrat, konkat och burit. Helt själva inga män behövdes för att vi skulle klara av den uppgiften och ingen av oss har särskilt stor kroppshydda, jag väger själv inte ens 50 kg. Så att man på automatisk skulle vara svag för att man är mindre köper jag inte rakt av (självklart blir man starkare om man har mer muskeler men) vill man så kan man är min inställning, kvinna som man, unga som gammal. Sen ska man inte vara rädd om att be om hjälp, men försöka först,Det är väl det vi försöker lära barnen, Leva som man lär tror jag det heter?

Så är det ju verkligen. Alltid "kan några grabbar komma och hjälpa till och bära det här tunga?". Har alltid tyckt att det varit så skönt att vara tjej i de lägena, latmask som jag är…

Läser LD m kommentarer som lite kvällslektyr innan sängen. Har slutat ett tiotimmarspass på gruppboendet där jag jobbar. De boende är samtliga män, väger 80-100 kilo och har nedsatt rörelseförmåga så man får stötta och lyfta mååååånga gånger per dag. DET är tungt men vaffan inget man dör av. Jobbet liksom! Mecka rullator hann jag med också, ojoj va svårt.

God natt.

Läser LD m kommentarer som lite kvällslektyr innan sängen. Har slutat ett tiotimmarspass på gruppboendet där jag jobbar. De boende är samtliga män, väger 80-100 kilo och har nedsatt rörelseförmåga så man får stötta och lyfta mååååånga gånger per dag. DET är tungt men vaffan inget man dör av. Jobbet liksom! Mecka rullator hann jag med också, ojoj va svårt.

God natt.

Är man uppfödd på en gård med hästar lär man sig helt enkelt att ta i. Jag kan inte påstå att jag kastar med mina vattendunkar när jag har 20 kg i varje näve men bär dem det gör jag. Ger mig gör jag inte heller. Slår med lien gör jag bättre än min kära far. Förra sommaren hade jag ansvaret över gräsklipparen, i år tog jag över röjsågen. I morgon ska höet ösas in, för hand och jag är självklar till en plats med högaffel. Så nog kan kvinnor med! Det handlar bara om att sluta vara så pryd. Allting går bara man vill. Det värsta jag vet är kvinnor som sitter med sina långa, välslipade naglar och ser så där typiskt tjejiga ut när de säger att pappa eller pojkvännen gör sånt åt dem…

Glömmer inte vad min kompis sa när jag påpekade att hennes cykeldäck behövde pumpas: "Pappa, har inte hunnit göra det än". Pappa? För att pumpa ett cykeldäck, det har jag klarat av i flera år… Och där fick jag mina fördomar angående stadsbor besannade.

sjukt bra inlägg alltså.

"Nej, män är kanske – generellt – en aningen starkare än oss. Det köper jag. Men det betyder för fan inte att vi är helt jävla förlamade." jag kan inte annat än att hålla med.

jag jobbar på en postterminal med typ 80% män. de första dagarna tänkte jag "hur FAN ska jag som FEMINIST orka jobba här?". fast det är inte så farligt ändå. men männen vill ju ofta vara VÄNLIGA och hjälpa en, vilket jag ibland kan bli trött på. t.ex. står man två personer ibland på vissa "stationer" där det dimper ner paket. förut, innan jag fick ansvarsområde, så sköt männen ofta undan de SMÅ paketen till oss tjejer. men som du säger, vi gör oss mer hjälplösa än vad vi är. för man kan inte låta bli att tänka ändå att det är jävligt gött att slippa de TUNGA paketen.

det är inte förjävla farligt på mitt jobb, utan mer sådana smågrejer. nu har jag ansvar och bevisar jävlarimig att jag kan det också. ikväll var vi tre brudar på den posten och vi gick hem med hakorna uppe!

fan vad jag svamlade nu.

Ja, det finns skillnader i muskelstyrka hos män och kvinnor (vi är dock lika uthålliga – det är väl en stenåldersgrej)*. Men därmed inte sagt att kvinnor inte kan lyfta tunga grejer eller öppna syltlock :). Om man lär sig att man är svag tror man att man är svag. Eller så är det helt enkelt som min killkompis brukar säga till mig: "det är inte för att du är svag, det är för att du är lat".

*se t.ex. här http://www.netdoktor.se/neurologi/?_PageId=351 och här https://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:hzVuS9cP-ZgJ:www.medfak.umu.se/digitalAssets/38/38414_forskn.dag09_henriksson-larsn.pdf+muskelstyrka+m%C3%A4n+kvinnor&hl=sv&gl=se&pid=bl&srcid=ADGEEShW-zU73xHy1SFTsNQE9-g-m2VuvA1XIzuaXEm0EX9pqvWEfGusDUAiwJjyItdeQzlfNSt9YMzbrfvez2Bmkt1Zax2fDoQJg-e_kFNrZFf0UnYj4Pr4_PHQf4CQP0TI8c7lDzS3&sig=AHIEtbR-VGjM7O1L-c7A0apenI8tJhmX3A).

När stegen till bassängen ska lyftas upp på en träning (jag tävlingssimmar) så ber alltid tränarna de "starka killarna" om hjälp. Jag blir skitförbannad på det och går bort och lyfter upp fanskapet på egen hand.

Vi simmare i den gruppen är alltså mellan 14-18 år och de bankar in den här skiten i huvudet på oss men det är ingen utom jag som reagerar.

OT om våldtäkt: även om våldtäkter inomhus är vanligare är ju kvinnors rädsla för överfallsvåldtäkter också ett problem*. Hur mycket bör kvinnor begränsa sin rörelsefrihet? Jag har en släkting som helst inte går ut efter 18. Är det ok eller borde hon dra gränsen vid kl 20 eller 22? Ska kvinnor undvika vissa platser? Hur påverkar det kvinnors liv? (Och varför finns inte liknande tankegångar om att män gör säkrast i att begränsa sin utevistelse med tanke på hur vanligt t.ex. krogmisshandel är?). Jag säger inte att överfallsvåldtäkter inte är ett problem, för det är det, men jag undrar hur mycket kvinnors rädsla begränsar kvinnor (och även män) och om denna rädsla är proportionerlig till hotet? Och om kvinnors klädstil är relevant för hur man dömer i ett våldtäktsmål, borde då inte kvinnor avrådas från att köpa t.ex. korta kjolar? Man kanske borde köpa dem på licens, som vapen? Är inte t.ex. H&M, som på reklamtavlor uppmuntrar köp av dessa kjolar isåfall medbrottslingar? (Lite ironisk här)

Linda M: Tycker inte någon, varken män eller kvinnor ska ha någon begränsad rörelsefrihet överhuvudtaget, inga inskränkningar ska göras där, är ju en fråga om frihet för mig, vi kan inte låta brottslingar diktera hur vi lever våra liv men jag vet inte riktigt vad detta har med riskbedömning att göra? Om det nu var det som ditt inlägg var ett svar på och risken är ju enormt liten att faktiskt utsättas men våldtäkter skriver alltid tidningarna om så hotbilden piskas ju upp.

Just det här med kläder handlar om rättsäkerheten, se på Koby Bryant när han falskanmäldes för våldtäkt, hade inte kläderna fått ifrågasättas hade han idag suttit oskyldigt dömd, i ett vakuum är hur någon ser ut helt ointressant men det handlar om att få ställa frågor för att kunna komma någonstans, speciellt i mål med våldtäkter där det ofta är ord mot ord som gäller, då måste precis allting få ifrågasättas annars har vi ingen rättsäkerhet.

Tycker det är idiotiskt att man säger att killar är starkare än tjejer – visst, killar har mer muskelmassa (eller hur det nu är), men vem säger att de tränar bara för det? Bara för att jag är man betyder det inte att jag automatiskt är starkare än kvinnor.

En fråga. Anser du att män i allmänhet bör bemöta/behandla kvinnor så som vi bemöter andra män?

Ställa samma krav? Använda samma språk?

Jag kan själv uppleva att många män har en insmickrande och övertolerant attityd mot kvinnor som inte skulle tillämpas mot andra män. Gäller både i verkligheten, men inte minst inom media och kultur.

Burros: precis det jag var ute efter! :)Kvinnors rädsla (bl.a. på grund av medierapportering) är oproportionerlig till hotet. Rädslan hindrar kvinnor från att röra sig fritt. Hur stor ska riskbedömningen vara i förhållande till begränsad rörelsefrihet och vad kan samhället göra åt det? Jag har funderat en del på hur rädsla påverkar kvinnors (bokstavliga och bildliga) plats i samhället och deras frihet. Och ingen ska behöva gå omkring och vara rädd(are än nödvändigt, finns så mkt hemskt redan). Dessutom påverkar det män som inte våldtar (kvinnor är rädda då män går bakom dem, eller frågar om vägen, eller vill bjuda hem dem, osv). Om kläder: jag antar att du menar att en kvinna som ljuger i rätten lämnar motstridiga uppgifter om vad hon hade på sig, t.ex. fel plagg eller fel färg på kläderna. Då förstår jag varför kläder är viktiga, så är det ju när det gäller andra brott också. Vad jag sätter mig emot är fokuseringen på våldtäktsoffers eventuella "sexighet" vad gäller kläder och att det skulle uppmuntra till våldtäkt. Ingen tror väl på allvar att män inte kan behärska sig om de ser en kort kjol eller att alla kvinnor som har kort kjol vill ha sex med vem som helst när som helst? Jag tror säkert att "sexiga" kläder kan användas som argument för att försvara våldtäkt (som "hon ville egentligen", "hon är en slampa", "hon var full", osv), men det är ju bara vidrigt. Och det läggs ju inte lika stor vikt vid klädsel vid t.ex. rånbrott (alltså på det sättet att "såg du rik ut, då förstod du väl att du inte skulle följa med på den där efterfesten"), inte vad jag känner till.

Nu har jag en fråga om vad du tycker och anser:

Jag och min man trivs med att dela upp våra uppgifter på ett sätt som är ganska "typiskt". Jag lagar faktiskt godare mat än honom och tycker det är ganska kul. Min man tycker om att bära och visa hur stark han är när han gör det, med glimten i ögat. Med glimten i ögat brukar ja beundra honom när han gör detta. Städning brukar jag fixa men ibland kan han få för sej att göra det. Han byter olja på bilen. Jag ber honom diska ibland, jag spaclar och målar medan han kanske planterar en blomma. Vi har hittat en balans där vi gör saker för att vi tycker om det och uppskattar den andra för vad denne gör. Ibland gör jag "skitgöra" för att jag vill eller måste. Jag är inte rädd för att bli smutsig, men ibland VILL jag inte bli smutsig och då hjälper han mej eller gör det själv. Ibland vill min man lära sej att laga någon typ av mat, då hjälper jag honom, eller låter honom lista ut det själv om han vill. Min man har en del "kvinnliga" egenskaper och jag har väl en del "manliga" egenskaper och vi älskar dessa egenskaper hos varandra. Poängen är att jag oftast gör det typiskt kvinnliga och han det typiskt manliga och vi gillar att ha det så. Skulle du anse att detta är fel?

Jag gillar att ibland fladdra lite med ögonfransarna för att min man ska föra något som jag inte vill. Han uppskattar känslan han får när jag för det och tar i så han storknar. Vi är öppna mot varandra och har inga "dolda spel".

Vi tycker såklart att vi gör rätt men jag undrar mer om du har någon annan vinkel att se på det. Det är ju alltid nyttigt att se saker ur fler perspektiv.

Jag kan kanske tillägga att jag har tjänat mest pengar och jag har ett chefsjobb vilket han inte har. Så egentligen är vi kanske mer urvattnade i de traditionella typerna än jag först trodde när jag blrjade skriva, men ja, du fattar vad jag menar?

(skriver på telefonen så det är svårt att få allt helt rätt och det blev kanske lite rörigt men jag hoppas du förstår)

Och jag har flyttat 3 ton grus och singel i våras, gjorde om uppfarten och det var mitt projekt, JAG skuffade runt allt grus och singel med skyffel och skottkärra…

Maken gör snickeriarbetena för han kan snickra bäst, men jag håller också i hammaren och försöker lära mig när minstingen sover…

Jag har inget tålamod what so ever så att vänta på hjälp är sällan ett alternativ för mig, kan jag inte så lär jag mig hur man gör. Varför sitta på arslet o vänta när man lika gärna kan fixa det själv?

Det här inlägget fick mig att tänka på när jag jobbade på nattklubb. Jag var diskplockare och största delen av jobbet gick ut på att springa runt med backar fyllda med glas = jättetungt! Jag är 1,60 lång och väger 44 kg, jag var alltså inte den biffigaste som jobbade där om man säger så, men nog fan plockade jag fler glas och fyllde fler backar än någon annan, kille som tjej. Jag minns hur mina medarbetare var så förvånade i början, eftersom de på grund av min fysik säkert hade räknat bort mig på en gång. Men styrka är så mycket mer än bara muskler och det är skitbra att du också påpekar det, det är så sjukt tråkigt att många tjejer (och även vissa killar) blir borträknade utan att ens ha fått visa vad de går för.

Helt plötsligt så blev jag väldigt medveten om min egen uppfostran. Mina föräldrar är inte det minsta genusmedvetna. Men jag har aldrig under min uppväxt fått höra att tungt arbete inte är för flickor. Till det hör att jag är uppvuxen på en bondgård och tidigt i livet fick börja hjälpa till med tämligen tunga sysslor som att bärga hö och mocka skit i lagår’n. Vad tacksam jag är för att jag aldrig fick höra "nä, det ska inte du göra för du är flicka och klen". Utan jag fick hugga i, precis på samma sätt som om jag hade varit en son.

Jag är av den helt seriösa uppfattningen att kvinnor/tjejer är minst lika starka som män fysiskt men att det finns så extremt många faktorer i samhället som gör att män ofta anses starkare. Det finns inte någonting någonsin som kommer att få mig att ändra uppfattning kring detta och jag har rätt till min åsikt i den här frågan. Jag har rätt att tycka så och jag kommer inte att ändra mig bara för att biologiböcker m.m. säger en annan sak. Måste också tillägga att jag är man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *