Kategorier
feminism & genus

När kvinnor utsätts för övergrepp och sexuella kränkningar så är det ofta de som ställs tillsvars istället för förövaren som sig bör

 
 
Det var så jävla unket och sunkigt av Anitha och Calle Schulman att öppet misstro och ifrågasätta Margret Atladottirs upplevelse av sexuella trakasserier och jag kan undra lite vad syftet var att som Anitha skriva ett helt inlägg om hur hemskt det är med tjejer som ljuger eller överdriver.  Det är ju inte så att kvinnor aldrig misstros när de redogör för övergrepp och trakasserier och jag personligen äcklas något så fruktansvärt av kvinnor som utmålar andra kvinnor som lögnare i sådana här fall.
 
Anitha menar att hon själv aldrig upplevt att massa män på så kort tid (eller kort sträcka) ropat efter henne men snälla ni, sen jag blev medelålders och tjock så har inte männen flockats efter mig heller så det kan ju som sagt ha sin förklaring att Anitha inte har haft samma upplevelser som Margret. Wink wink liksom. Vissa kvinnor får lite mer av den varan än vissa andra. osv. 
 
Det man kunde ha hoppats var att Anitha istället för att lägga en massa tid på att inte bara anta, ja ANTA för hon var faktiskt inte där, att Margret ljuger SAMT analysera gatan där det hände (”Nää asså det är ju en kontorsgata så där kan det omöjligt ha stått en massa karlar” typ) skulle ha tagit tillfället i akt och lyfta det enorma problem som det faktiskt är att män tar sig rätten att kommentera, ta för sig, skrämma och kränka kvinnor. Jag känner inte en endaste kvinna som inte utsatts för nånting. Inte en endaste. Och där tror jag att Anitha räknas in. 
 
Hon kunde ha, som många kvinnor jag känner gör, tagit chansen att förklara för Calle hur kvinnors verklighet faktisk ser ut och hur otroligt jobbigt det är att behöva vara rädd och alltid utsatt, för som man är det omöjligt att se ur det perspektivet, hur gärna man än vill.
 
Men det gjorde hon inte. Hon fokuserade på en eventuell möjlighet att Margret, inte ljög per se, men ÖVERDREV för effektens skull. Och jag tänker bara, om det så vore? (vilket vi omöjligt kan veta!) Vad fan spelar det egentligen för roll när problemet fortfarande kvarstår? Vad spelar det för roll när kvinnans kropp fortfarande inte är hennes egen?  När synen på kvinnan som allmän egendom och mannen som ett impulsstyrt djur cementeras i takt med bortförklaringar och förövaren ofta ses som ett oskyldigt offer?
 
Varför blir Anitha och Calle arga på Margret och inte på de här faktumen? 
 

 
 
Sen kan jag nånstans ändå tycka att det är förbaskat poetiskt att det var just Margret som utsätts för misstron nu. Margret som tyst stöttade Quetzala när hon öppet misstrodde, kränkte och hånade Cissi Wallin när hon under #prataomdet gick ut med sin egen övergreppshistoria. Förjävligt också såklart för ingen ska behöva misstros när denne öppnar upp och pratar. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”När kvinnor utsätts för övergrepp och sexuella kränkningar så är det ofta de som ställs tillsvars istället för förövaren som sig bör”

Jag håller med dig Miss Bildad. Sen undrar jag också, vad menar hon med det här; "Den här sträckan som Margret pratar om är Smålandsgatan skulle jag tro. Det är mer en passage än en gata. Spårvagnen och bussarna kör ut där ifrån från Norrmalmstorg och gatan kantas av ett större bakkontor, exklusiva butiker, en frisörsalong och restaurangen KB."

Varför skulle det inte kunna hända på just den här platsen. Skulle män som kommer från exklusiva butiker och bank-kontor(som jag antar att hon menar fast det står bakkontor) inte kunna fälla sexistiska kommentarer?

Calle är ett sånt jävla svin rent ut sagt. Fattar inte att han får vara krönikör på en tjejtidning med den inställningen?

Och Anitha då… Man kan väl säga att de förtjänar varandra i alla fall. Det jag funderar över är vad de kommer säga om deras dotter i framtiden kommer hem och berättar om liknande upplevelser? Kommer de anklaga henne för att ljuga då?

Svar:
Nej, man borde kanske maila dem och ifrågasätta det beslutet!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det konstiga är att börja bena ut det hela som om just sifferuppgifterna i det hela var grejen. Var det verkligen 5 män? Är gatan verkligen 200 meter? Som om det hade någon som helst relevans för vad Margret ville diskutera.

Svar:
Hahaha ja, helt sinnessjukt!!!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men alltså, den egentliga frågan som borde diskuteras är hur synd det är om män ju. Män som blir oskyldigt anklagade. Fatta, när en tjej anklagar en kille för sexuella trackasserier och det inte är sant är det ju sjuuuuukt synd om honom eftersom samhället alltid tror tjejerna utan bevis, och tjejer ljuger hela tiden när de ångrar sig eller inte får som de vill. Det är DÄRFÖR vi måste ifrågasätta när tjejer kommer med anklagelser. Det ÄR ett samhällsproblem det här med att tjejer anklagar killar, och sedan är hela deras liv förstört. Hur känner de här fem männen som kanske inte ens var fem män och kanske inte ens ropade efter henne och hon kanske t.om. bara blev glad, hur kände de sig då, har nån tänkt på det eller?

Jag vet en tjej som anklagade en kille för våldtäkt för att hon bara ändrade sig, det händer skiiiitofta! Och tjejer som klagar om att killar ropar efter dem, väx upp liksom, det är ju bara en komplimang. Blablabla, blablabla, bla bla.

Jävla samhälle man lever i.

Svar:
OCH HON BORDE HA TAGIT DET SOM EN KOMPLIMANG! Killarna ville jö ba va snälla. Herregud lite humor får man ju ha som tjej.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

VILKA JÄVLA IDIOTER!! håller med Miss Bildad där uppe. Antalet män och hur lång streckan var är dessutom helt jävla irrelevant att ifrågasätta. det hade liksom räckt om det var 1 man på 1 km, fortfarande helt jävla obehagligt och INTE OK när män tar sig rätten att kommentera ens kropp som att de va deras jävla egendom.

Jag har svårt att tro att det finns en enda kvinna som INTE har råkat ut för kränkningar av sexuell natur. Jag kan själv inte räkna alla de gånger det hänt mig i mitt 37-åriga liv. Sen har jag svårt att ta någonting de där två kläcker ur sig på allvar, och då särksilt när man kommer med räkneexempel som Anithas.

Och ÄVEN om Margret skulle ha överdrivit, varför ens bry sig om att reflektera över det? Det har ju ingenting som helst att göra med själva sakfrågan, dvs. att man som tjej i princip får räkna med att bli kränkt då och då.

Att krydda för att driva en tes är korkat och onödigt då det bara resulterar i att folk börjar misstro och ifrågasätta. Men nu skrev Margret "TYP fem killar". TYP som i "ungefär". För övrigt var jag inte där, så for all I know kan fem killar mycket väl ha skrikit efter henne.

Och ja, trist att så många unga människor tycker det är viktigare att backa en polare än att säga ifrån när män tillåts kränka unga kvinnor.

Det där är jag med om hela tiden, och då är jag verkligen inte den "snyggaste" tjejen i stan. När någon gör det med "elak ton" är det ju lätt att skrika "idiot", men när man får höra det liksom… vänligt (typ som en gubbe på tåget som hjälpte mig lägga upp min väska på "hatthyllan" eftersom jag bara är 156 cm lång som sa "liten.. men naggande god!") så är det svårt med respons tycker jag. Vad ska man säga? Dra åt helvete? Han var ju sjysst och hjälpte mig… och han sa det med "glimten i ögat". Eller på militärträningen där jag ofta ofta får höra att jag "inte är en riktig dam" eftersom jag alltid blir lerigast, alltid tar i och skriker/grimaserar osv. Ja jag ser väl ut som killarna (om inte värre eftersom jag inte är rädd för att skrika rakt ut när jag tar i) fast jag är tjej. 😛 Det också sagt med "glimten i ögat", inget ont menat. Egentligen. Men ändå jävligt förlegade kommentarer. Vad svarar man egentligen på sånt?

Inte för att 5 män eller 200 meter är av relevans, men har inte Calle tänkt på att det kanske var just frekvensen som gjorde att det hamnade på Twitter just idag? Visst, det sker hela tiden, överallt, från vem som helst till vem som helst. Men just denna gång var det väldigt många på väldigt kort tid. Just därför twittrade hon om det nu och inte alla andra gånger när det sker under mer "vanlig" frekvens. Hon twittrade inte igår när det var en person på en mil, eller i förrgår när det var tre personer på fyra kilometer, eller förra veckan när det var två personer på en dag, eller förra året när det var tre personer på två dagar… Varför är det så otroligt med just fem personer på 200 meter, Calle?

Jag brukade inte bry mig så mycket när gamla gubbar sa att jag var förtjusande och sånt där. Jag brukade bara tro att de försökte vara snälla på sitt gamla vis, och de kommer ju dö snart så jag vill inte förstöra den lilla tid de har kvar med att kalla dem gubbslem när de håller på och talar om vilken tur min man har fått, och hade de varit 50 år yngre, och allt sånt där.

En gång sa en jättegammal taxichaffis i Dublin sådär till mig, och jag trodde han var morfaderlig och allting så jag bara log och viftade bort allt. Då körde han ut mig i skogen och sa att jag skulle få gå hem resten om jag inte var lite snäll mot honom. Han sa att jag ju uppenbarligen var intresserad eftersom jag "flirtat" (dvs skrattat när han sa att han önskat att han var 50 år yngre) Jag gick och liftade hem, men det sved länge.

Det är så himla jobbigt det där. Om någon ropar efter en och man skriker något roligt tillbaka, då uppmuntrar man honom och riskerar våldtäkt. Om man skriker något elakt tillbaka så provocerar man honom och riskerar våldtäkt. Svarar man inte kan han bli ännu mer provocerad för att man tycker att man är för god för honom, och riskera våldtäkt. Jag tycker att det är skitjobbigt när män ropar när jag är ensam ute. Inte alla kommer att våldta en, men jag iallafall känner mig ofta hotad ändå, och inte alls smickrad och glad.

Åh jag blir så trött. Jag har funderat ett tag på varför tidningen som har Calle som krönikör (minns ej vilken) ens låter honom skriva men nu får det fan vara nog. Någon som vet vilken tidning han skriver för så man kan mejla dem?

Tycker absolut att du formellt kan uppmana alla dina läsare att maila tjejtidningen Schulman skriver krönikor för och uppmärksamma dem på vilket kvinnohatande svin han är. Vidrigt att han ska sprida sina äckliga antaganden bland tonåringar och hans vidriga fru då, psykakut nästa!

Har du läst Vad Friskis och Svettis i Järfälla lagt upp på deras facebook? De har fått ett förslag i förslagslådan från nån idiotkille som vill att de ska ha förbud för tjejers tighta kläder på gymmet. Eftersom han då inte kan koncentrara sig på träningen utan bara tänker på sex. Detta inlägg gillas och kommenteras och folk tycker det är så himla tokroligt alltihopa. Jag kan inte riktigt se det roliga i detta.

Blir så fruktansvärt trött när jag läser Anithas blogginlägg… Jag kan bara inte för mitt liv förstå hur hon tänker! Mest synd tycker jag det är om lilla lilla Penny som ska växa upp med Anitha och Calles värderingar. Visst, det finns barn som har det värre/sämre än henne, men så är det ju alltid i alla sammanhang. Fast så kanske inte Anitha och Calle tänker?! De tror nog bara att de andra föräldrarna överdriver…

Jag brukar inte halla mig dig, men TACK for att du skrev detta. Det ar fantastiskt skrivet. Kanske tom Anitha Schulman kan ta till sig detta. Det verkar som att Calle Schulman tror att han kan bete sig hur han vill. Han och Anitha har aldrig visat tecken pa sjalvrannsakan. Tycker att det ar mkt olampligt att han skriver for en tjejtidning. Ha en trevlig helg!

Så trött att det skall ifrågasättas så fort en berättar om sina upplevelser, och att överdrifter krävs för att bli tagen på allvar. Om ens då.

Det handlar inte bara om såna här fall, utan i det mesta egentligen; mobbning, sjukdomar (kanske främst psykiska sådana), djurrätt, feminism, politik eller vad det än må vara.

Åtminstone jag är trött på det. När sker förbättringen? För åtminstone jag vill inte leva i en värld så korrupt som denna.

Jag tycker som ngn här ovan att det luktar rätt illa att mannen som tar upp en sådan här absurd diskussion skriver för en av de största tjejtidningarna i landet… Men så är ju inte den tidningen direkt känd för att sprida de sundaste av ideal heller.

Håller med, vad är problemet? En, två eller fem män så handlar det om rätten att ropa kommentarer om våra kroppar etc. Att det anses vara accepterat.

Och 5 killar på 200 meter är defenitivt inte omöjligt.

För många män är det helt enkelt ofattbart hur verkligheten ser ut för många kvinnor. Friska, sunda män med justa värderingar kan behöva övertygas om att världen faktiskt många gånger ter sig som den gör för kvinnor. Men om/när de faktiskt förstår blir de ofta chockade och mycket upprörda. Så jag tror på att fortsätta berätta. Idioterna påverkar man kanske inte, men de som bara ännu inte förstått är mottagliga och villiga att förstå och diskutera!

Det som är så skrämmande är att Anitha helt utan tvekan använder den makt hon har (i och med att så många läser det hon skriver) för att trycka ner en annan människa. Jag minns när Calle bloggade för Nöjesguiden där Margret är chefredaktör för något år sen. Han fick inte fortsätta med det och det skulle inte förvåna mig om det finns något personligt agg mot Margret från Anithas och Calles sida. De verkar sällan göra något utan en personlig baktanke, kanske för att visa henne att de har makt och kan förlöjliga och trycka ner henne. Vilka henomruttna människor!

Jag är faktiskt mest förvånad över att Mama låter henne skriva på deras sida. Helt sjukt! Att de vill ge henne den plattformen är ju helt otroligt. Däremot förstår man ju varför Hannah och Amanda verkar vilja hålla henne på arlängds avstånd. Hon är nog inte bra för business om man vill bygga ett stabilt och positivt och intelligent varumärke. Mejla Mama och säg ifrån tjejer! Det som hänt med Katrin Z de senaste dagarna betyder faktiskt att vi kan påverka! Att säga till sponsorerna att man inte kommer köpa deras varor förrän de slutar att pumpa in pengar i folk som förtrycker kvinnor är det enda som fungerar!

Ja, hen Anitha är ju uppenbarligen rätt pantad. I blogginlägget påpekar hon också hur orimligt det är att det handlar om "fem män, helt oberoende av varandra"… Nu är jag inte så insatt, men har Margret ens sagt att det var oberoende av varandra?

Det stämmer som du säger att det antagligen inte finns en enda kvinna som inte blivit kränkt av män någon gång i sitt liv. Eller fått oönskade komplimanger.

I somras körde en bil långsamt förbi mig och en man i femtioårsåldern vevar ner rutan och säger "vad fin du är. jättesnygg!". Vad fan? Har jag bett om hans åsikt om mitt utseende eller?! Att han dessutom var minst tjugo år äldre än mig gjorde det hela ännu värre. ÄCKLIGT.

Jag tror schulisarna ljuger när dom låtsas tro att 5 sexistiska tillmälen på 200 meter är nåt orimligt. Det är helt enkelt orimligt att nån kan vara så verklighetsfrånvänd. Och även om det handlat om 10 tillmälen på 100 meter, som enligt SCB är jävligt orimligt, så händer också det nån gång ibland.

Min favorit var förklaringen att "det verkar som att 90% av er har varit utsatta för sexuella trakasserier – det betyder att 90% av männen utsätter kvinnor!" Öh, nej, det gör det inte.

Calle Schulman.. det där är ju schyst gjort av en kille som nu ska uppfostra en dotter till att bli en stark kvinna med skinn på näsan. (Eller något?) Liksom släta över en kränkning, bara pussa bort den centrala, sårande sexuella objektifieringen av kvinnor som aldrig slutar finnas där… bara ger en bekväm klapp på axeln och säger "nej lilla gumman.. så var det ju inte."

Fyfan. Sen att Anitha hjälper till. Varför inte bara tatuera in "Patriarkatet rockar" i pannan?

Det blir ju problematiskt för kvinnor som blir trakasserade eftersom mäns maktövertag generellt låter männen bestämma om hon givit honom inviter eller inte. Mannen hade också kunnat säga något i stil med att hon gör en höna av en fjäder. Kvinnor som inte visar sig tillgängliga för män stämplas ofta som tråkiga, sura, bitterfittor el. dylikt hoppas ni förstår känslan jag vill ge.

Och kanske är det så att schulmans bannar atladottir för att hon utmanar deras egen världsbild där kvinnor inte känner sig trakasserade därför att de generellt är tillgängliga för män.

Ett sömnigt inlägg skrivet på tåget hoppas ni förstår:)

Funderat på en grej…

-Folk blir arga för de anser att feminister är av åsikten "alla män är potentiella våldtäktsmän"

-Folk anser att det är tjejens fel vid våldtäkt om hon har små kläder/är full/gått hem till en kille/osv

-Folk anser alltså att det inte är säkert att gå hem till en kille full och iklädd små kläder

-Folk anser alltså att alla män är potentiella våldtäktsmän.

???

Svar:
jag vet, helt sinnessjukt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Laffelina: det där var riktigt bra! Och väldigt sant och riktigt! I övrigt kan man bara konstatera att jag hoppas att det fínns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte står upp för varandra!

För det spelar faktiskt ingen roll om hur många meter det var, eller hur många män det var, det är fenomenet som är det viktiga. Att som kvinna är du "lovligt byte" oavsett var och när. Det är bara sätten som skiljer sig åt.

Men alltså menar alla ni här inne att man aldrig får ifrågasätta en kvinnas ord?? Eller menar ni kanske att kvinnor aldrig ljuger?? Läser man vad ni skriver så är det ju det ni ger uttryck för. Låter inte ett dugg jämställt.

Det står "För oss som bor i Stockholm skulle jag våga kalla den här gatan minst sagt ”städad”, ganska klinisk till och med om ni frågar mig. På den här sträckan påstår Margret att fem olika män, oberoende av varandra stått eller gått och utropat sexistiska eller objektifierande fraser till henne. "

Är inte detta ett ganska sakligt ifrågasättande?

Anonym: Magret gick in och skrev en kommentar till Anitha. Jag citerar den här:

Margret Atladottir

november 8, 2012 00:39

Hej! Blev uppmärksammad om dina inlägg om mig, och vill bara tillägga att nej, jag har ingenstans sagt att jag överdrev. Jag skrev till din man efter att han ifrågasatt sanningshalten i min intervju: ”nej jag hittar inte på, överdriver ej, ljuger inte.” Och det är så det är.

Däremot ljuger du, nu. I detta inlägg, där du hävdar att jag ”sagt att jag överdrivit”. Kanske borde du ta bort det? Eller i alla fall korrigera. För det är alltså inte sanningen överhuvudtaget.

Kram/M

Som svar på detta skrev Anitha:

anithaschulman

november 8, 2012 05:52

Hej Margret, om det inte stämmer ska jag absolut korrigera det. Ber om ursäkt.

Kram

Anitha har alltså förvrängt sanningen och erkänner sedan sitt "misstag". Kommentarerna finns att läsa under följande inlägg: http://blogg.mama.nu/hosschulmans/2012/11/07/7218/#comments

Klart man ska få ifrågasätta sanningshalten i vad en kvinna säger, men det är knappast det saken gäller här. Detta är offentlig smutskastning i första hand, och klassiskt kvinnoförakt/slut-shaming i andra hand. Precis som LD skriver.

Tack och hej.

Nä det är väl inte så förvånande med 5 karlar på 200 meter. Äckliga karlar finns det överallt, på både "städade" och "Ostädade" ställen.

Och ja det är så vidrigt att bli misstrodd. Det blir som övergrepp igen.

Lisa: "det verkar som att 90% av er har varit utsatta för sexuella trakasserier – det betyder att 90% av männen utsätter kvinnor!" Haha det var min favorit också, börja typ asgarva när jag läste det. Och folk oroar sig för att min generation har bristande kunskaper i matematik…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *