Kategorier
feminism & genus

Objektifieringär en handling som innebär att man reducerar en person eller grupp till ett passivt föremål för handling, istället för en egen handlande aktör

Så vad är objektifiering egentligen? Vad menar jag när jag pratar om att vi måste sluta snacka om utseende och sluta recensera varandra i tid och otid? Menar jag att det alltid är fel att uppskatta nåns yttre? Menar jag att man aldrig får säga det? Är det någon skillnad att tala om folk och till dem? Påverkas jag lika mycket av det som sägs om mig som till mig? 
 
Nåt som får mig att vilja krypa ur skinnet är förbud. Anala restriktioner och här pratar jag inte om rövsex utan om rigida, svartvita synsätt där det är antingen eller som gäller. När jag försöker uppmärksamma, ifrågasätta och förändra sättet vi talar till och ser på varandra så betyder det inte att vi ska sätta upp nya stränga regler där alla som kliver utanför skaklarna, omedvetet eller medvetet, ska brännas på bål. 
 
Herregud, det ÄR ok att tycka folk är snygga, sexiga, attraktiva. Och det är ok att säga det. 
 
Problemen uppstår ju när det är allt man ser och gör. Eller när bara en sorts man eller kvinna får synas. (Då uppstår krävande ideal som utseluter alla som inte passar in) eller när fokusen på människan kommer att bara handla om det yttre eller när det yttre får för stor betydelse i våra liv och vi börjar må dåligt av det och det är då jag vill stampa på bromsen, reflektera lite och självrannsaka. 
 
Och det största problemet är ju när de män och kvinnor som syns, alltid i alla sammanhang, reduceras till sin kropp och inget mer. DET är objektifiering. Att ta ifrån människan sitt person, sin subjetivitiet och se denne som ett föremål, ett redskap för nån annan. Och det är därför det inte är samma sak när mäns utseenden hamnar på tapeten som när kvinnor görs det för män är först och främst fortfarande subjekt medan kvinnor har blivit vår tids konsumtionsvaror.
 
 
I media, TV, tidningar och film så framställs kvinnan ofta som ett föremål, en docka utan egna känslor, tankar, värde utanför det yttre.
 
Hon är side-kicken, flickvännen, objektet eller bara dekoration. Allt hon gör och säger är i relation till mannen. (kommer ni ihåg Bechdel-testet?) Hon recenseras, värderas och plockas isär. Hennes kropp är i ständig fokus. Det är närbilder på kroppsdelar som ska hånas eller hyllas. Vad hon har att säga eller vem hon är, är alltid irrelevant i förhållande till sitt yttre. Oavsett om hon är en filmstjärna, politiker, författare, musiker eller en vanlig tjej på gatan. 
 
DET är objektifiering.
 
Så varför vill jag posta bilder på sexiga karlar? För att visa att det är ok. 
 
För att män sällan får den sortens utrymme. För att prata om attraktion och normer som påverkar vad vi attraheras av. Får andra typer än den stereotypt manliga synas och finnas och kan han vara sexig? Vad händer när vi vänder på steken? Hur hade mina läsare reagerat om jag postat en bild på Marilyn Monroe eller Bette Midler och sagt att de var snygga? Får män vara sexiga alls eller ska de bara vara tuffa? Och när de är sexiga, varför är bilderna tagna för den manliga blicken, är det bara bögar som kan uppskatta en annan mans kropp?
 
Det intressanta i den här debatten är ju också varför man utgår från att sexighet bara och endast ligger i de yttre attributen. Det har jag nämligen aldrig sagt nåt om och det kommer ni märka. 
 


Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Objektifieringär en handling som innebär att man reducerar en person eller grupp till ett passivt föremål för handling, istället för en egen handlande aktör”

Bra text, nu borde alla fatta! (Obs, borde) Om man tänker sig in i känslan att någon visar en bild på ens egna osminkade ansikte och skriver: titta, vad snygg och sexig hon är, jämfört med att bilden föeställt ens nakna, sminkade och retuscherade kropp borde man känna att det är en skillnad. Sen känner ju folk så klart olika inför den skillnaden.

Ah, hade förträngt Bechdel. Testade alla filmer jag såg under en period, men det gjorde mig bara deprimerad, eftersom det typ inte finns några filmer som klarar testet.

Eddie Izzard tänkte jag, när du skrev om icke-stereotypa sexiga män. Mmmmm….

Otroligt bra text OCH bilderna visar sitt tydliga språk. Samtliga män är bara head shots medan kvinnorna är i helkropp och uppenbart avklätt, utmanande, poserande (objektifiering, sen får män säga vad de vill om att "ja men kvinnokroppen är ju sååå vacker, det är därför vi vill se den"….min stjärt att det är därför)

Det talar liksom sitt klara budskap: Kvinnan är mycket mer sin kropp än sin knopp och kan exploateras hej vilt. Mannen är till största del sitt intellekt och skall därför ha renpresentabla bilder…..

"Det intressanta i den här debatten är ju också varför man utgår från att sexighet bara och endast ligger i de ytttre attributen. Det har jag nämligen aldrig sagt nåt om och det kommer ni märka."

Åh, då BLIR det ett inslag om Kim Jong Un!

Svar:
Du, jag googlade sexy men och Kim Jong kom upp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

(Kära LD, jag är en funkis på X jordsnurr…)

Bilden nederst till vänster gör mig uppriktigt nyfiken. Kan man ha sådana boobisar på sant? Mina liksom flyter ut när jag ligger på rygg. Är jag onormal?

Svar:
med rätt bh så
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Leder objektifieringen av kvinnokroppen också till att det är lättare för alla människor att vidröra kvinnor i allmänhet? Kollegor som rör en på axeln, klappar "kärvänligt" på låret osv. Män torde inte utsättas för samma behandling. Oavsett hur mycket integritet du har som kvinna. Eller vad säger du LD?

Jag fick en icke utseenderelaterad komplimang igår och blev fantastiskt glad (jag gjorde djupa tunga knäböj på gymmet och en av de gamla styrkelyftarna som hänger där undrade om jag brukar tävla pga de var så bra!! :)), men kom på efteråt att det är första komplimangen på så väldigt länge som inte handlar om mitt utseende, och att det är därför jag blev så glad. Här har vi något jag kämpat som satan för att bli bra på och det kändes verkligen rimligt och rättvist att jag fick en komplimang för det.

Helt annan grej än när folk bara tycker man är "snygg", nåt som är så subjektivt och helt utbytbart beroende på vilka kläder man har på eller hur håret ser ut.

Å, du tänker SÅååååå….. Då är jag med. Tack. Och väldigt bra förklarat med en jättebra bild tycker jag.

Dock kan jag tycka att när man endast visar en bild av en person och "uppskattar" personen för sitt utseende, eller säger: "hon/han är så snygg" så är man inte långt ifrån objektifiering. Någonstans började det … För jag antar att det inte är personens stordåd du vill lyfta fram? Så tycker jag.

Svar:
Det håller jag med om. Men samtidigt så är det inte heller alltid fel. Nyanser. Sammanhang. osv. För min egen del så tänder jag mer på genetiska förutsättningar. men mer om det SEN.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu förstår jag vad du menar med nyanser. Men det är ju ett väldigt gungfly, för även om man själv tycker att det här är Ok – jag objektifierar inte den här människan. Så behöver ju inte det betyda att andra människor uppfattar det så. Tråkigt nog. Ibland önskar man ju att man kunde äga människors tolkningsutrymme men det är ju det som är svårigheten. Å andra sidan om man aldrig sätter ned foten och säger, tycker eller gör utan anpassar ihjäl sig så händer det ju inte mycket heller….

Svar:
min sanning är ju bara min och jag kan bara hoppas att jag lyckas förmedla hur jag tänker. Folk kommer hålla med, en del kommer inte göra det osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Objektet "man" är en stark och självständig individ med driv och som vet vad han vill och ser till så saker och ting blir gjorda så att det också blir som han vill. Ungefär så. Om någon försöker objektifiera män på något annat sätt än det som objektet man är enligt samhällets normer och värderingar så blir det oseriöst och humor av det hela. Så därför är det ingen kvick fix att börja objektifiera lite hur som helst när våra kollektiva värderingar socialt nedärvda sen generationer inte ger utrymme för det. Enligt min mening går det inte att objektifiera män som grupp på nåt annat sätt än som jag gjort ovan.

Hej!

Jag är en 19-årig tjej som hela mitt liv har haft extremt dålig självkänsla, och det mycket på grund av mitt utseende och min kropp. Egentligen ser jag väl ut som vilken tjej som helst – det finns verkligen ingenting som "sticker ut" eller på annat sätt avviker från det normala. Jag har en frisk och oerhört välfungerande kropp, är inte överviktig, har aldrig varit vare sig sjuk (i annat än vanlig influensa) eller skadad. Ändå har jag så länge jag kan minnas känt på detta sätt, och på grund av detta nästan "gömt mig" under smink och kläder, aldrig velat bli fotograferad, stått framför spegeln och granskat i timmar, hela tiden jämfört mig med snygga kompisar, modeller, skådespelare och så vidare. Till och med hatat alla tjejer som ser bra ut. När jag tänker tillbaka på det så inser jag att jag har uppvisat ett rent sjukligt beteende i många års tid, men det har jag fan inte ens insett förrän nu.

Det var väl ungefär ett år sedan som jag för första gången började reflektera och för första gången ställde mig frågan; är jag verkligen så ful som jag har gått runt och trott att jag är hela mitt liv? Och svaret jag kom fram till var efter en massa om och men att "nej, jag ser fan ganska hyfsad ut". Även om jag fortfarande visste att jag var "massa ligor under" människorna man ser på TV och i tidningar. Jag vet inte var detta genombrott kom ifrån, kanske var det det faktum att jag hade uppnått en viss mognadsålder. Lite senare började jag även ställa mig frågor som "spelar det ens någon roll om jag är snygg eller ful?" och det var ännu ett genombrott. Sakta började jag förstå att det fan inte spelar någon roll hur man ser ut och idag är självkänslan bättre än någonsin, om än fortfarande lite knakig vissa dagar. Det tar tid att göra sig av med sjuka djupt inprintade tankar, men jag kommer aldrig mer att låta min självkänsla hänga på mitt utseende.

Det är dock inte förrän i veckan som jag för första gången hittade till din blogg, och började förstå var mina sjuka tankar egentligen kom ifrån. Ingen har någonsin sagt till mig att jag är ful, vad jag kan minnas, det är bara det att andra i min närhet har fått mer uppmärksamhet för sitt yttre än vad jag har fått. Folk har under alla år kommenterat hur vacker syster jag har och hur heta mina vänner är, och när människor inte har kommenterat mitt utseende lika ofta så har jag såklart börjat fundera. Jag har så otroligt många andra bra egenskaper: jag är skärpt, hjälpsam, rolig, kreativ, men jag har aldrig eller väldigt sällan blivit berömd för några av de sakerna. Jag har kort och gott fått lära mig att utseendet är det enda som räknas hos en person, och med mitt medelmåttiga utseende känt mig helt värdelös. Jag har världens bästa föräldrar, syskon, vänner och pojkvän som älskar mig, men den vetskapen har inte räckt. En annan stor bidragande faktor tror jag har varit Internet och media, där man hela tiden ser män och kvinnor kommentera andra kvinnors utseenden.Ja, denna jävla objektifiering av oss kvinnor helt enkelt.

Jag tror att det finns så otroligt många unga tjejer som är i exakt samma sits som jag har varit i och jag hoppas verkligen att de också hittar till din blogg. För den har på bara en vecka hjälpt mig så otroligt mycket. Tyvärr tror jag att du kanske har en annan målgrupp (hur kommer det sig annars att jag har missat din blogg i flera år? Tack förresten, Anitha Schulman för att du uppmärksammade mensbilden!) och det är så jävla synd, för jag tror att det är min målgrupp och yngre som har allra störst behov av att läsa detta. Nu blev det här skitlångt, men min poäng är: SLUTA ALDRIG BLOGGA!!! Du gör skillnad.

Svar:
Du är välkommen hit! Tack för din fina och insiktsfulla kommentar här. Jag blir så glad när jag får kommentarer som din, där det verkligen blir tydligt att människor som

Och LD, ditt inlägg var givetvis också jättebra. Även om jag inte tycker att det är helt oproblematiskt att objektifiera män. Två fel gör liksom inte ett rätt. Men jag kan ändå till viss del hålla med dig

Och LD, ditt inlägg var givetvis också jättebra. Även om jag inte tycker att det är helt oproblematiskt att objektifiera män. Två fel gör liksom inte ett rätt. Men jag kan ändå till viss del hålla med dig

jag vet inte varför, men det känns alltid så himla tryggt att skriva här. fått ett svar tillbaka som fick mig att bli lite rädd, men sen insåg jag att, om jag kommenterat öppet bör jag också förvänta mig ett öppet svar tillbaka.

iallafall. det jag ville säga var väl lite angående det här inlägget. sen jag hittade hit (och till Fannys ((http://www.arsinoe.se/)) blogg) har jag känt mig mindre och mindre rädd för att uttrycka mina känslor. jag gick teater på gymnasiet, och det lärde mig väldigt mycket om mig själv. under sista året blev vi väldigt intresserade av genus och allting kring det. jag ser mig själv som en feminist och ganska genusmedveten. det jag behöver hjälp med är väl: hur hanterar en situationer där en känner sig liten och svag, fastän en vet att en är så mycket mer?

för jag har fortfarande de tillfällena, även fast jag inte vill/försöker att inte ha dem.

tacksam för svar

Svar:
bloggandet har funkat på samma sätt för mig, att våga uttrycka åsikter OCH stå för dem samt våga argumentera och det är ju SKITLÄSKIGT speciellt när folk blir arga…. men då får man inte sticka huvudet i sanden utan rida ut det jobbiga och köra på. Även om du får ett svar här ibland som är ifrågasättande, jobbigt eller på andra sätt får dig att känna dig utsatt – så kanske du får ett annat svar nästa gång som får dig att känna värme, kärlek och acceptans. Övning. Du är så välkommen hit, tänk på det. Ta del av diskussionerna mer, se DET som en övning inför situationer IRL. Sen jag började diskutera på nätet så har jag blivit modigare utanför datorn. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tack för det här inlägget. Har varit förvirrad angående vad du menat när du nämnt temat i tidigare inlägg, men inte vågat fråga.. Men nu fattar jag och håller till största delen med i vad du skrivet här!

Max. Girlwriteswhat(Karen) är helt enkelt suverän.
Även om det var hon som fick mig att bli intresserad av mäns rättigheter och feminism, så är jag lite less på att jag inte kan artikulera mig så väl som hon kan. Inte att jag håller det emot henne. Tvärtom.
Sagt det förr och säger det igen. Om en kvinna någonsin skulle få mig att göra någonting som jag fann typiskt sexistiskt av kvinnor att förvänta sig av män, som objekt/instrument, så skulle jag göra ett undantag för henne.
”Den perfekta kvinnan är en högre typ av människa än den perfekta mannen, men också någonting mycket mer sällsynt…” – Friedrich Nietzsche

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *