Kategorier
feminism & genus

Vi bär alla på lite kvinnoförakt

 
Cimon Lundberg kallade Rihanna för ”kärring” och så var diskussionen igång. Problemet är väl att kärring ofta används med betydelsen att det är lite sämre att vara kvinna.  Men det passar inte riktigt in i sättet Cimon använde det på eftersom att ordet i sig inte är värre än nåt annat negativt ord. Hade han däremot sagt att hon körde som en kärring hade jag förstått att folk blev arga, även om det kan förmedlas lite mindre hotfullt. (Han fick svar från folk som menade att han borde dö osv)
 
Dock så är det skitviktigt att vi dels är medvetna om att kvinnor konstant nedvärderas just för att vi är kvinnor samt talar om de föreställningar och det här vardagskvinnoföraktet många av oss faktiskt bär runt på, även den bäste av oss. Om vi inte vågar rannsaka oss själva hur ska vi då kunna förändra?
 


 
// diskussionen fördes på Cimons privata facebook och han vill att folk ska kunna skriva vad de känner där utan att riskera att hamna här och det har han ju helt rätt i.  Så jag har tagit bort allt utom mina egna kommentarer. //
 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi bär alla på lite kvinnoförakt”

Exakt samma sak jag mött i min blogg nyligen. Människor som inte verkar läsa igenom vad jag skrivit och kallar mig hemsk, självisk och en dålig, trångsynt människa. Sedan klagar på min "argumentationsteknik" när jag enbart förtydligat och försökt vara trevlig. Själva anser de uppenbarligen att de är trevliga och vettiga människor som kommer med påhopp mot min person utan grund. Jag förstår inte när det blev kutym?

Åh jisses.. det där var bara jobbigt (& intressant!) att läsa. Tycker du argumenterar skitbra och jag förstår inte ens hur hon lyckas misstolka dig??

Svar:
inte jag heller! fattar noll!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag försöker verkligen försåt hur man kan vara så trångsynt som hon tydligen är. Hon gör det aktiva valet att INTE LYSSNA på dina förklaringar och hur du klargöra för henne VAD DU JOBBAR FÖR, VAD FEMINISM ÄR. Herregud, att sådana människor ens försöker föra diskussioner överhuvudtaget.

Det händer ibland (ganska ofta) att jag debatterar starkt för en sak och är riktigt engagerad, och sedan ett par timmar senare inser jag att jag hade fel och den andra personen hade totalt rätt. Det är kanske en sådan situation, om man får vara positiv?

det är uppenbart att hon tolkar det som att du säger till henne att det är HON som person som saknar kunskap om historia och perspektiv inte debatten i sig. Hon tar det som personlig kritik och att du tar dig rätten att säga du vet och kan mer och att hennes åsikter inte gills på grund av det. Det är därför hon kallar dig respektlös.. men for the records så tycker jag inte att du gjorde, eller att du talade ”ner” till på henne på nått sätt.

Förstår verkligen inte vad hon läser? Uppenbarligen ser hon text som inte jag ser :S Eller så vet hon inte vad vissa av orden betyder. Trist..

Men håller med dig, det är trist när man inte kan diskutera med folk, när de bara vänder gaddarna utåt och stänger av..

Oj.. Jag upplever att du är väldigt saklig, respektfull och genuint intresserad av vad Angelica tycker och tänker. Jag tror att det handlar om att Angelica rätt tidigt märker att du kan mer om ämnet än henne och istället för att vilja lära sig mer och se saker ur ett annat perspektiv så backar hon. Och det handlar inte om att hon måste dela dina åsikter utan om att faktiskt lyssna och diskutera med någon som kan mer. Tror exempelvis att Angelica hade kunnat mer om mode än dig om ni hade diskuterat det. Ibland måste vi vara ödmjuka inför att andra faktiskt är mer insatta i ett ämne än vad vi själva är.

Att den här attityden är så vanlig är både sorlig och frustrerande. Det är lätt att en som feminist börjar känna sig maktlös när en gång på gång konfronteras med hur pass låg kunskapsnivån kring feministiska frågor är bland folk i allmänhet.

Jättebra att du orkar ta diskussionen ännu en gång!

Bra jobbat Natashja! Väldigt många som verkligen behöver det har nog väldigt få interaktioner med feminister, och även om er diskussion inte var helt välbalanserad fick Angelica se gemontänkta och sakliga argument.

Jag skulle tro att en stor del av varför hon ville fatta mindre och mindre var för att det du sa började bli för svårt att argumentera mot. Då blir man defensiv och vill ta sig därifrån – men i sitt ärligaste rum vet man med sig att felet ligger hos sig själv i den situationen, och inte i sin motståndare eller dennes argument.

Du sår frön med allt det goda du gör, och jag blir så glad av att se folk som bryr sig. Det gör en skillnad! Hos dom som just nu står på andra sidan, och för oss bredvid dig som blir inspirerade och motiverade.

<3!

Åh gud. Det där när folk påstår att man kallat dem för något man verkligen inte har, eller påstår att man sagt något som man inte alls sagt och sedan inte kan svara när man frågar dem, jag blir helt slut!

jag säger som Erika, vilket tålamod!

Jag förstår lika lite som du. Kan tänka mig att hon inte vill diskutera utan att det är viktigare för henne "att ha rätt". Då brukar inte sakliga argument och tålamod ha någon påverkan för att förvandla en diskussion till något konstruktivt, tyvärr.

Nej men herrejävlar, jag som läser Angelicas blogg väldigt frekvent. Visserligen inte för hennes fantastiska texter (för det finns inga texter) men nu blev jag genuint bedrövad. Hon är avigt inställd redan från början så du ska ha en eloge för att du ens sakligt orkade engagera dig. Jag hade gett upp, himlat med ögonen, tänkt pucko och lämnat diskussionen.

Jag kan bli galen på den där attityden i debatter. Att så fort människan inser att personen de diskuterar med faktiskt vet vad hen pratar om så börjas det pratas om debatteknik och "påhopp" mm för att ta fokus från den egna okunskapen. Sen är det alltid irriterande med vuxna människor som säger att de ska dra sig ut diskussionen, men ändå måste ha sista ordet. Fruktansvärt omogen taktik.

Du var ju väldigt saklig och höll en bra nivå. Du kan använda lite härskarteknik ibland men denna gången var det väldigt sakligt. Tror hon missuppfattade det för att hon inte visste vad hon skulle skriva…

Alltså jag började skratta, Angelica argumenterar som ett litet barn; "well well där kom det fram att det var visst menat mot mig", eh.. ja? Ni TVÅ har ju en diskussion, vem fan ska det annars vara riktat mot och det handlar ju om ett perspektiv på hur man/Angelica ser saker på. Hon har inte alla hästarna hemma i stallet.. Natashja, du är grym! Du borde föreläsa med ditt lugn och kloka sätt att argumentera på och förmedla ett budskap.

Förlåt för det jag kommer att skriva nu, men det är precis den här typen av människor (tjejer/kvinnor) som gör det så förbannat svårt att komma någonstans i samhället när det gäller jämställdhet. Om vi kvinnor är oense, hur fan ska vi få med oss andra?

Jag skäms.

Inte helt otippat att det enda hon kan skriva om är kläder och hur vi gör för att se "snygga" ut (för att behaga männen där ute)…

Och vill tillägga, jag HOPPAS INNERLIGT att angelica kommer hamna i en situation som natashja beskriver och få smaka på ojämställdheten på en nivå som hon kan begripa och reflektera över (eftersom hon uppenbarligen inte ser det). Skulle vara mycket intressant att se henne "bita ihop" eller säga att det inte handlar om kön utan människan. Tror hon skulle grina illa.

Men åh Lady Dahmer! Fortsätt, fortsätt, fortsätt med det du gör! Blir sjukt besviken på Angelica, inte för att hon inte delar dina åsikter (även om jag tycker att hon borde det) men för sättet hon skriver till dig på. DU var saklig, klok och icke-dömande. Inte hon. Är i samma ålder som Angelica och känner tyvärr igen många av hennes åsikter (SOM JU ÄR GRUNDADE PÅ LÖGNER OCH FAKTAFEL) hos andra.

Iallafall: du är ett jävla ljus i patriarkatmörkret!

Jag bor inte i Sverige och har inte jättekoll på vem Angelica är, vet att hon bloggar, men inte mer än så. Men just det här…herregud, snacka om att misstolka gång på gång på gång! Tycker att dina argument och svar var toppen, Natashja!

Tror det skulle vara dags att införa någon slags obligatorisk argumentationskurs i skolan. Blir helt frustrerad bara av att läsa den här diskussionen. Har haft uppfattningen att hon verkar vara en rätt cool tjej men nu vettefan vad jag tycker.

Jag känner igen detta både i mig själv och andra i min ålder.

Jag tänkte direkt ”det är bara för att vi är så jävla vana vid att folk (för det mesta folk med snopp som har mest makt i nästan alla frågot) ser ner på oss när vi börjar argumentera och diskutera. Därför vill vi inte.”

Men så är det ju oftast så länge det inte är en ”snygg bimbo med stora pattar” ur deras ögon.

Men snälla nån! Vad pinsamt det blir för henne nu. Säger som många andra att jag också trott att hon vart en cool tjej, men nej.

Sakligt och bra Lady D!

Gjorde förövrigt bort mig på jobbet(jobbar på café) idag och skämdes över mig själv och mitt tankesätt:

En kvinnlig kund kommer in och ska beställa kaffe till henne och till någon i som hon pratar med i telefon. Hon frågar mig om det är tillåtet med barnvagnar och jag svarar jag. Jag frågar sedan vilket kaffe "din väninna" skulle kunna tänka sig, varpå "väninnan" kommer in… och det är hennes man med barnvagn. Genast blir jag arg på mig själv över det jag sagt och att jag själv generaliserat att det självklart skulle vara kvinnans väninna och inte en man.

Det som dock är positivt att jag tänkte genast på din blogg och dina kloka ord. Då kändes det lite bättre, tanken på att jag ändå tar åt mig över sådana onödiga generaliseringar, och att jag kanske kan minnas detta tills nästa gång att använda mig av ett mer neutralt uttryck.

Tack för en cool blogg!

🙂

Sådant här gör mig så omåttligt ledsen och frustrerad. Kan inte tänka mig vad då du kände som faktiskt var en del i konversationen! Sjukt starkt av dig att ha sådant tålamod, en annan hade ju slängt ut datorn genom fönstret..

Jag tycker att det är sorgligt att man inte kan läsa på om feminismen innan man väljer att ha en sådan här diskussion. Uppenbarligen verkar ju Angelica inte riktigt förstå vad feminism går ut på. En snabb googling räcker ju för att man ska förstå att feminister inte vill att kvinnor ska vara överordnade utan att de helt enkelt vill ha jämställdhet. Liksom come on…

Du är i alla fall riktigt grym och har fått mig att tänka på ett helt annat sätt. Sluta aldrig blogga tack.

Haha, åh herregud vad pinsamt. Hon har ju uppenbarligen förväxlat ordet "perspektivlös" med ordet "respektlös" och när hon inser att hon gjort det så kan hon inte "diskutera" vidare.

Det känns lite som en konversation mellan en förälder och ett litet barn. "Jag tycker inte som dig, respektera det!!!", "men ååååhhhh jag pallar inteee", "lalalala jag lyssnar inte på dig". Ungefär så.

Herregud att du ens hade tålamod att debattera med människan. Jag hade blivit tokig! Du var toppen som alltid, saklig och klok, är så glad att det finns människor som du. Den där Angelica kan jag inte annat än att skratta åt. Jag förundras gång på gång över hur förbannat dumma människor kan vara ibland.

du vet sannerligen hur en debatterar, och vilket tålamod du har. Synd att Angelica inte vill lyssna, det märks att rädsla och förakt ligger bakom hennes uppfattningar kring feminism och jämställdhet.

Jag (med risk att vara lite respektlös och inte perspektivlös) måste erkänna att jag blir lite mörkrädd när jag ser att hon är 21 år gammal. Och nej, jag klagar inte på dagens ungdom. Jag är lika gammal som Angelica.

Jag klagar på att hon är VUXEN och ändå hanterar dina kommentarer och ditt tålamod som ett tjatande barn. Dina argument var klockrena.

Och jag kan inte för mitt liv begripa hur de någonsin kunde misstolkats.

Gudinna Hur ooorkar du!?

Jag har helt lagt ner diskussioner på FB då jag insett dem bara suger musten ur mig.

Senaste var angående romerna som inte fick tanka varav en vän som jag trodde var jätteöppen och jämställd älskar alla typ ger mig argumentet:

nej men man är inte rasist bara för att man ser att romer är såna som snor bilar .. Det är statistiskt bevisat. Jag tycker mack-ägarna gör helt rätt.

Om inte det är just rasism så vet jag inte vad som är det. Gaahd! och sen kommer det. Dem tar bort en från FB.. Man kanske ska se just det som segern..

Väldigt få människor vågar erkänna att dem har fel, eller tänkt fel.

Men du, lär gärna ut dina tålamods-tips för jag vill ju egentligen diskutera och debattera men jag orkar bara inte med idiotiska åsikter och personangreppen som kommer på köpet.

jag hatar den sortens förminskning/undvikning, det är fan värst. Innan man hunnit inse att männsikor kan manipulera genom denna "teknik" så är man illa ute, tar hellre skällsord som är så mkt lättare att filtrera bort. Att gå förbi vad man faktiskt säger och prata om annat är något män brukar göra.

men jag började nästan gråta av att läsa det där. AAAAGHHHH FRUSTATIONEN ÄR TOTAAAAL!!!!

Jag tror de flesta helt enkelt bara är outbildare, okunniga. Jag hade inte haft bättre åsikter än henne, om inte jag hade hittat din blogg. JAG ÄR SÅ GLAD FÖR DET. Fast tro inte att jag inte frågesätter dig också, även om jag är lite småkär i dig, för det gör jag. Man ska vara kritisk mot allt.

Jag hoppas verkligen Angelica blir lite mer insatt så småning om.

Alltså ärligt talat, att ge uttryck för åsikten att människor som inte håller med Lady Dahmer är obildade och korkade är ju bara för mycket och fruktansvärt inskränkt.

Svar:
riktigt så var det väl inte?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Åh. Jag älskar att du tar upp det här med självrannsakan också, för det är just det. Många får för sig att bara för att man är feminist så är man en rabiat bitterfitta utan minsta självdistans. Jag som ser mig själv som feminist blir exempelvis galen på tjejer som anser sig vara feminister men ändå kan säga saker som "gubbsvin" (när det räcker med att bara säga svin, om det nu är så att man blir förbannad på ett svinigt beteende, man måste inte lägga till genus-prefixen) Eller män som anser sig vara kvinnoälskare men samtidigt kan sucka "sickna fruntimmersidéer". Typ. Jag har själv blivit uppmärksam på fler av mina EGNA beteenden sedan jag började tänka genus och har fått ändra mängder med beteenden och uttryck, men alltid skall det smutskastas så fort man lägger fram ett argument som är till någon annan.

Jag kanske har uppfattat fel, för jag trodde Cimon annars hade rätt schysst människosyn. generellt ett.

Svar:
jo det har han ju!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Funderar lite på det här beteendet som jag stött på många gånger från många tjejer/kvinnor; att inte tycka att man är underordnad eller utsatt. Att på det viset argumentera emot feminister och säga att i Sverige, där har vi det så himla bra. Jag tror att man kan se det på två sätt, nämligen 1) det är aldrig kul att tillhöra den svaga gruppen och identifiera sig som en utsatt person. Hur kul är det tex att sitta i klassrummet på universitetet och veta att killarna i din klass kommer att 12% högre lön än dig, bara för att de har snopp? Ignorance is bliss… 2) Tjejer som tar killarnas parti – mot feministerna som bara vill kedja fast dem vid spisen i velouroveraller – får glada tillrop från grabbarna. Eller en del grabbar i alla fall, och vem vill inte få vara med de stora killarna? (jag vill det, väldigt mycket, väldigt länge)

Tror att det är jätteviktigt att vi börjar tala om kvinnoförakt som jag tror att alla till viss mån bär på. Detta är inte så konstigt då vi matas med det genom samhället från barnsben och jag vi bör bli medvetna i högre grad. Jag, som varit engagerad feminist sen jag var 14, kan komma på mig själv att se ner på något stereotypt kvinnligt eller t.ex. bli mer stolt när jag får högt betyg i t.ex. en matematik-relaterad kurs än en teoretisk, just för att det som är manligt kodat har högre status. Men ju mer medveten man blir, desto mer ser man hur färgad man är av samhällets normer, och då kan man bli en bättre människa. Man behöver liksom inte vara Ulf Brunnberg eller Stig Larsson för att bära på ett kvinnoförakt.

Igår kollade jag dokument utifrån, en dokumentär om kvinnorna i Afganistan, såg du den? Den gjorde mig arg men så imponerad av kvinnorna som kämpar där..

Svar:
Nej det gjorde jag inte! Ska kolla om jag kan hitta, sånt är väldigt intressant och inspirerande. Även om man bli ledsen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

lady! jag skrev en kommentar för en stund sen, om att jag tycker att angelica gjort bort sig med mera (som de flesta skriver här). Tog du bort den? :'(

Svar:
jag tog bort alla kommentarer där henne efternamn förekommer!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men i vilket sammanhang sa han det då? Det måste du ju förklara för att vi som inte läst ska förstå.

När det gäller kvinnoförakt så kan jag ju själv stå för att ja det har jag, men jag har även lite förakt mot många andra, män, homo, heterosexuella, bi, invandrad, svensk, brunhårig, flintskallig ja du fattar. Det finns lite förakt att ge på alla ställen 🙂

Svar:
oj ok. Rihanna var tre timmar sen. Då skrev han "kärring!" på twitter. Typ bara så.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fan vad bra att du orkar! Älskar dig för det!

Jag tycker aldrig att man ska förolämpa någon annan med den personens könstillhörighet, vilket är vad Cimon gjorde. Jag tycker heller inte att det är acceptabelt att han blir önskad livet ur heller. Får däremot hjärnblödning på hans försvar i bloggen, som han spelar martyr. Jag har sett folk försöka ha en diskussion med honom men han är inte saklig och använder sig av härskartekniker. Varför inte bara be om ursäkt för att han skrev en jävligt plump grej i affekt. Istället menar han att feminister försöker tysta honom, åh herre. Tråkigt att han inte har en helt hundra analys av sitt eget agerande.

Mitt problem var mer att han sade att en kvinna på twitter gjorde feminismen bl.a. ful och rutten och inte hade rätt att kalla sig själv för feminist, i samma veva kallade han Rihanna för kärring. Det var det jag reagerade lite på. Vad handlade det med twittraren om? (Mvh ingen koll på twittrare och för feg för att hoppa in i diskussioner)

Svar:
det var en ganska otrevlig tjej som sa åt honom att avlida samt att hon önskade att han inte existerade plus en massa annat väldigt otrevligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Måste bara få berätta något som hände i bilen för nån timme sen. Det har inget med det här inlägget att göra men.. ja.

Jag lyssnade på radion (mix megapol mest troligt) och då börjar radioprataren (tror han hette något med Aukea, men minns inte säkert) prata om lite "nyheter" (of sorts). Bland annat att Jessica Simpson visar upp sin nya nerbantade kropp, att hon gått ner 27 kilo och så vidare, blablabla.

Sen går han vidare med att tala om att Christina Aguilera istället gått upp i vikt. JAg minns inte ordagrant vad han sa, men ungefär såhär: "Christina Aguilera har gått upp jättemycket i vikt! Hon har lagt på sig mest på höfter, lår, rumpa och bröst. HON ÄR GIGANTISK!!!!!!1 Hennes skivbolag var IIIIINTE beredda på denna ENORMA viktökning!".

Jag mådde bara så illa när jag hörde det. Fick en jävla knut i magen, och min första tanke var "Fan.. Är vi inte bättre än såhär?"

Jag blir bara så ledsen. Har inte Christina själv sagt att hon mår bättre än någonsin? Ska man inte sätta punkt där då? Måste det ältas att hon "blivit gigantisk"? Varför spelar det någon roll?Jag älskar Christinas otroliga röst, jag skiter fullständigt i vilken storlek på klänningen hon har.

förstår att cimon inte ville att hon skulle "hängas ut" (dock är ju allt som skrivs på facebook offentligt – i min mening – och man bör därför inte skriva saker om man inte kan stå för dem inför hela sverige), men nu blir det nog svårt att förstå kontexten i inlägget.. du kanske kunde censurerat hennes namn men sparat hennes kommentarer? Next time 🙂

Herregud vad folk neggar på Angelica. vafan är detta? De flesta här borde kliva ner från sina höga hästar och "lightened up" lite grann. Ibland får man helt enkelt inte ut sitt budskap, hon kanske hade annat att göra än att sitta och diskutera nonsens på internet! Snälla söta, tagga ner!

På tal om kärring.

Jag kommer alltid på mig själv med att säga "kärringstop", inte okey men jag kan liksom inte komma på något att ersätta det med.

Motorstopp låter bara tråkigt och det går ju liksom inte att peeka någon med det?

Jag behöver hjälp!

Jag blir mest förundrad över varför du inte rakt ut kan skriva att det Cimon skrev var skit.

Svar:
För att det inte är så svart/vitt och för att jag inte tycker att hans bruk var speciellt allvarligt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu tycker jag att du överfokuserar på kön igen. Kärringbegreppet har ju sin motsvarighet i gubb- eller gubbtjyvsbegreppet för män. Jag tror inte att det är mer sårande att bli kallad "jävla kärring" än "jävla gubbe" ärligt talat…

Snarare handlar det väl om vårt förakt för medelålders och äldre. Jag känner att jag får igen nu, för vad jag själv tänkte och kände om människor som var i samma ålder som jag är nu. När jag själv var ung. Även om jag aldrig KALLADE någon för kärring eller gubbe, så kommer jag ihåg hur vi som sommarjobbade på ett okvalificerat jobb t.ex., pratade nedlåtande och medlidsamt om "tanterna" som var över 40 och inte hade kommit längre…

Och inte bara det att de hade ett okvalificerat jobb fortfarande, utan det var även detta att man inte trodde att de visste någonting om en massa andra saker. Att de inte förstod någonting om politik och musik och mode och killar och relationer och… Och man kunde inte förstå vad de såg för mening med sina liv längre, när de var "gamla" och rynkiga och mulliga och…

Idag ser antagligen de unga tjejerna och killarna i min omgivning ner på mig på samma sätt, och det är inte roligt att veta!

Precis, det är viktigt eftersom kvinnoföraktet finns överallt. Har ett bra exempel här från förra veckan.

Förr förra helgen satt jag och tittade på tv-programmet Så Mycket Bättre. Det var artisten Miss Lis dag och för de som följt programmet har man kunnat se denna begåvade kvinna briljera med sina låttolkningar.

Dagen efter programmet, som alltså handlade om Miss Lis liv och väg till att bli artist, så står det såhär på löpsedlarna "Majas troschock" (eftersom Maja hade hoppat upp på Miss Li, ramlat och sedan hade kamerateamet zoomat in hennes ass, därav troschocken) Bilden på Majas röv är alltså på förstasidan. Den andra rubriken handlade om Magnus Ugglas buktaleri. I programmet visades det ett klipp där han satt med en docka och "buktalade" om hur han ville knulla med de kvinnliga deltagarna. Ett extremt osmakligt klipp som skulle vara roligt och provocerande men som föll helt platt till marken. Här är länken men jag rekommenderar inte att man slösar sin tid på att titta. http://www.tv4.se/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre/klipp/magnus-uggla-och-hans-snuskiga-kompis-kenta-2237990

Jag ställer mig frågan; är detta en slump? Är det en slump att när en ung kvinnlig artist, som dessutom sopat banan med de andra medverkande i programmet, många av dem självbelåtna gubbar av en viss generation.. Är det en slump att efter just hennes dag i programmet så uppmärksammas inte hon alls av media, inte hennes bedrifter eller personlighet eller något.. utan då handlar det om trosor och vad en gubbe skulle vilja göra med de andra kvinnorna i programmet. Nej, självklart är det ingen slump! Men lyfter man denna fråga så avfärdas man direkt. "Vaddå, det var ju kul, det var ju bara på skoj han satt där med dockan, fattar du inte skämtet, det är ju dockan som pratar"? Eller "jamen Maja hon är ju sådär, hon vill ju visa upp sig, hon hoppade ju upp på bordet en annan gång för att visa allt, klär man sig sådär så vill man nog visa trosorna".

Jag blev därför så glad när jag såg att Maja samma vecka skulle medverka i Jenny Strömstedts program. När troschocken kom på tal så inriktade sig dock programledaren, som jag trodde var uttalad feminist, på storleken på Majas trosor. Tydligen var det tanttrosor som Maja hade och det var väldigt viktigt att ägna tid åt att utreda om Maja bar tanttrosor eller inte. Maja själv, en framgångsrik artist, fick nu sitta och försvara sitt val av trosor i TV. Kan ni se en manlig artist i samma situation?

Kvinnoförtrycket finns verkligen överallt. Ta ett simpelt underhållningsprogram på Tv4 och det går att analysera det i all oändlighet. Finns en massa mer att säga om Så Mycket Bättre. Om hur mycket folk retar sig på Sylvia Vrethammar t ex. Mest troligt för att hon är en äldre kvinna som tar plats och inte beter sig som en äldre kvinna ska. Eller att alla artiklar om Maja handlar om en påstådd flirt med Darin eller om hennes trosor..

Det här får mig att fundera… kan jag vara kvinnohatare undermedvetet, utan att veta om det själv? Trots att jag är kvinna själv? Jag bär liksom många andra på en hel del fördomar vare sig jag vill det eller inte.

KÄRRING – GUBBE

2 ORD SOM ANVÄNDS FÖR ATT POINTERA EN ÄLRDE MÄNNISKA KVINNLIG/MANLIG!!!!!!!!!!!! HERRE JÄVLAR VÄRRE ÄN SÅ ÄR DET INTE OM DU VÄLJER ATT SE DET SOM NEGATIVT FÅR DU VÄL SLUTA TA ÅT DIG?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *