Kategorier
feminism & genus

Jag som själv levt med en kontrollerande man, blir alldeles kall när jag inser att vi fortfarande lär flickor att det är kärlek.


 
 
En bok jag aldrig kommer att köpa eller läsa för mina barn är ”Cirkusdeckarna och Schlagermysteriet”. Jag har inte läst den själv, men Minnias // Föräldrabloggens recension av avskrädet får mig att vilja anordna ett våldsamt bokbål. (Läs recensionen) 
 
Boken handlar tydligen om schlagerstjärnan Rosalill som kidnappas av sin egen make. Han älskar henne nämligen sådär Disneyromantiskt och passionerat (tänk Skönheten och Odjuret nu) och önskar inget hellre än att hon bara ska tillhöra honom.
 
Nu kan man kanske tro att Rosalill, i en modern barnbok skriven 2010, genast polisanmäler aset samtidigt som hon självständigt slår sig för bröstet men icke. I klassisk kvinnoföraktande Disneyanda så FÖRSTÅÅÅÅÅR hon givetvis sin missförstådda stackars man. Han vill ju bara väl liksom. Han ÄÄÄÄÄLSKAR ju henne så mycket att han agerar lite tokigt (tihi) och det är ju inte hans fel utan Rosalills som hade mage att skapa en egen karriär och vara borta så mycket och givetvis så ska hon genast sluta upp med de dumheterna! 
 
– Snälla ni, säger hon. Vår kärlek behövde det här. //…// Kan ni lova att inte berätta det här för någon? vädjar Rosalill lite så där stockholmssyndromskt och så var sagan slut. 
 
 
 
Köp alltså INTE den här boken.
Ja, såvida ni inte behöver bränsle till kakelugnen i vinter. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Jag som själv levt med en kontrollerande man, blir alldeles kall när jag inser att vi fortfarande lär flickor att det är kärlek.”

Och Dan Höjer har arbetat ett antal år inom KP dessutom. Vad i…?

Det blir nog dyrt kilopris på bränsle till elden om man ska köpa boken, hahaha!

Svar:
Jag vet! Jag blev jätteförvånad över det eftersom att jag fått intrycket av att KP är väldigt medveten och bra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Finns det verkligen ingen instans som granskar material som riktar sig mot formbara, unga sinnen?

En granskningsnämd som är med i tiden…?

Det borde det finnas.

Man KAN ju rimligtvis inte FÅ ge ut vad som helst?

Hade det stått någonting som var stereotypiskt under en raslupp hade det blivit ramaskri, men att trycka ned, förlöjliga och stoppa kvinnan i fack det är det fritt fram med?!?

BLIR SÅ JÄVLA ARG!

Så fint att lära småflickor att om de någon gång hamnar i ett destruktivt förhållande med en kontrollerande man så är det bara att stanna kvar för han kontrollerar ju henne bara för att han äääääälskar henne såååå mycket! WHAT THE FLYING FUCK?!

Jag läser din blogg varje dag men slö som jag är kommenterar jag väldigt sällan, men nu kan jag inte hålla mig.

Herregud, den där boken känns nästan som ett skämt! Ett tragiskt skämt! Den där boken borde inte få säljas. Nog för att pysselböcker där flickor dammsuger etc inte känns speciellt roligt men en bok som SPECIFIKT säger att det är okej att förtrycka och misshandla kvinnor är ju helt sjukt! Och som lär flickor/pojkar att det är så man hanterar situationen, vad är det här..??

Jag håller för övrigt med kommentaren ovan att du borde skriva en barnbok! Jo kom igen du vågar! Det är jätteläskigt jag förstår men det värsta som skulle kunna hända är att den inte säljer så bra, big deal? Och jag är övertygad om att du har en riktigt trogen läsarskara som gärna skulle köpa det du skriver. Talangfull som du är kan du ju illustrera den själv också! 🙂

Förutom Sagolikt bokförlag och en och annan Ingrid-bok finns det inte så mycket med vad jag skulle vilja att en modern och jämställd barnbok från 2012 ska handla om. Både för pojkar och flickor! Jag har en tvåårig pojke själv så för mig känns det lika viktigt att kunna ge honom lika mycket tillgång till mjukhet, känslighet och pysslighet även som pojke. Jag älskar böcker ledda av självsäkra modiga flickor utan fokus på utseende och känslighet, men det borde göras fler böcker där pojkar/män som huvudroller eller bara små bikaraktärer tillåts gå utanför de sorgliga (ofta våldsamma och maktmissbrukande) machostereotyperna. Det är alltid en balans och bara för att man vill framhäva det ena bör man inte glömma bort det andra.

Så kom igen nu! 😀

Svar:
Jag som själv levt med en kontrollerande man som isolerade mig från omvärlden blir alldeles kall när jag inser att vi fortfarande lär flickor att det är kärlek.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag läste igenom recensionen två gånger. Första gången reagerade jag på handligen.. Tyckte handlingen sög.

Efter den andra gången analyserade jag igenom det jag hade läst. Jag tyckte likadant som alla andra innan mig, drf tänker jag inte lägga mer tid på att skriva vad jag tyckte om boken.

Synd att man inte har en eldstad, boken skulle passa bra bland lågorna ^^

Oj…. jag kan inte förstå att någon godkänner och publicerar en sådan bok….

chockad…

att världen är trög och det finns rosa böcker som helter flickornas egen bakbok å liknande… men det här tar väl ändå priset!

Låter inte som en höjdare, nej. Blir ofta matt på mitt jobb med tonåringar över hur reaktionära de är och hur mycket skit tjejerna är villiga att ta. http://www.chippis1972.com/2012/02/wtf-why-tolerate-foolishness.html

En sak som dock slog mig är hur fjantigt svag jag alltid varit för just Skönheten och Odjuret – har varit så sedan jag läste Sagan om Isfolket… Skämskudden fram. Dock får man väl ändå säga att Sandemos något underliga karlar ändå föredrar starka kvinnor med egna liv och karriärer? Försöker intala mig det i alla fall 😉 Dessutom riktar sig inte de böckerna till fullt så unga tjejer.

Skönheten och odjuret var också en av mina favoritfilmer jättelänge. Såg den 7 gånger på raken en dag när jag var sjuk i gymnasiet, ehe.

Kan aldrig se den på samma sätt längre sen jag såg den för vad den verkligen är, för vad relationerna är.. och jag kände igen mig så mycket i mina egna. Shit, det var fan så jävla obehagligt att inse att man hade varit tillsammans med "odjuret" på riktigt.

Blev så förvånad av att Dan Höjer skrivit den. Han kom till min klass i mellanstadiet och pratade om sina böcker, jag kommer ihåg hur jag tyckte han jätterolig och sa en massa bra saker. Älskade hans bok "Äckligt", som jag fick i julklapp en gång. Skumt.

Det här får mig att tänka att Dan Höjer är en sådan man som gör så mot kvinnor. Någonstans i hans värld måste han ju tycka att det är ok annars skriver man inte sådan här skit.

När ska folk fatta att det inte handlar om kärlek utan om kontrollbehov, tvångstankar, vanföreställningar, pykopati.. The list goes on. Men INTE kärlek för älskar man någon vill man inte plåga hen.

Helt jävla ofattbart att den där boken får säljas? Var det ingen annan som reagerade?!

Men herrehud,köp inte boken om ni inte gillar den. Och sen istället för att bara klaga på vad andra gör, gör något själva. Skriva egna böcker, öppna egna butiker, starta egna företag. Så kan ni styra över utbudet helt själva.

Svar:
Jahaaaaa är det SÅÅÅÅÅÅ enkelt? Bara att starta eget liksom? Bara skriva etna böcker och få dem utgivna sådär helt utan problem!?! TACK FÖR DITT JETTEBRAIGA TIPS!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Din blogg borde, tillsammans med HanaPees, vara obligatorisk läsning i skolan. Hade de varit det kanske färre unga slutat behandla varandra så illa och sluta låta sig bli behandlade så illa. Jag misstänker att i alla fall jag själv hade sluppit att vara i en misshandlarrelation för två, tre år sedan. Jag kunde själva litervis med förtryck, hån, psykisk misshandel och precis allt jag fick serverat. Du tillför mycket, jag hoppas att du vet det.

Det är sånt här som får en att känna att allt är en stor konspiration, för att fortsätta få kommande (kvinnliga)generationer att stå ut med våld i kärleksrelationer.

Vafan skulle han annars få idén att skriva nåt så sjukt i en barnbok?!

Alltså, det här med Skönheten och Odjuret. Nu har jag inte sett den sen jag var barn, och jag skulle kanske få ett helt annat intryck av den som vuxen, men jag har alltid uppfattat det som att sensmoralen är att man inte ska döma någon efter utsidan, att man ska se till en människas inre istället för dess yttre. Tanken att filmen på något sätt skulle få tjejer (och killar?) att tro att kärlek är kontrollerande hade aldrig slagit mig innan jag läste det här. Nu menar jag inte att den inte förmedlat det budskapet bara för att jag inte uppfattat det, men jag kan inte låta bli att undra hur vanlig/ovanlig den här tolkningen är.

Hm, jag tror att jag också kan ha tolkat skönheten och odjuret på ett annat sätt än alla andra.

Det första man kan konstatera är ju att odjuret är ett as. En bortskämd skitunge i princip. Så kommer Belle och då kommer odjuret på att han kan utnyttja henne men det funkar inte så bra eftersom hon inte alls har för avsikt att tycka om någon som behandlar henne som skit (aka "beter sig som ett odjur") Belle börjar sedan tycka om odjuret när han blir lite shcysstare och ser insidan (här undrar man vad fan som hände med skitungen) istället för odjuret. De blir ihop och bla bla bla.

Saken är ju att hon kan ju fly. Hon gör det t o m men går tillbaka för att hon anser att hon är skyldig odjuret ngt efter att han räddat hennes liv. Förmodligen. Dock tycker jag att det är lite tragiskt att filmen sänder budskapet att kvinnan måste uppfostra mannen för det är fan det är hon gör.

Jag ser inte kvinnoförtryck i filmen även om jag tycker att de kunde utvecklat Belles framåtanda mer. I början verkar hon ju ha storslagna planer, hade velat se det mer. Typ som prinsessan bubbelgum i Äventyrsdags som är vetenskapskvinna.

Herregud! Det är ju totalt sanslöst! Sanslöst vidrigt! Hur kan man både skriva och välja att ge ut sån SKIT!!!???? För det är ju inte bara författarens fel, bokförlaget har ju sin del i det hela. Men det är definitivt skrämmande. Det är ju så att när barnen är i den åldern läser man ju inte alltid böckerna först som förälder heller, och missar att städa undan sån skit. Och barnet läser och suger i sig. Skulle vara intressant att höra förlagets ursäkt för publiceringen!

Alltså, ingen spännande kommentar från mig men jag sitter här med öppen mun bokstavligt talat. Det är HELT OFATTBART att den här boken har kunnat passera och fått publiceras. Dessutom verkar den vara skriven på riktigt taskig svenska.

"Jahaaaaa är det SÅÅÅÅÅÅ enkelt? Bara att starta eget liksom? Bara skriva etna böcker och få dem utgivna sådär helt utan problem!?! TACK FÖR DITT JETTEBRAIGA TIPS!"

Ja hur tror du andra författare gör?? Alla börjar ju någonstans. Jag kan inte se det på annat sätt än att ni som klagar på andras böcker, andras marknadsföring, andras produkter osv… är för lata för att göra något själva utan tycker att andra som har kämpat sig upp ska ändra på sig för er skull. Det är alltid någon annan som ska ändra världen, medan ni klagar.

Svar:
Ditt råd är inte realistiskt. Att starta egna företag eller butiker kräver lite mer än att bara göra det. De flesta företag går omkull och gör de inte det så är de väldigt krävande. Man är inte lat för att man inte kan göra det. Vore det inte för människor som klagade skulle inga förändringar ha skett genom historien.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har inte tolkat Skönheten och odjuret så. Jag tycker fortfarande om den filmen och tycker att budskapet är att man inte ska döma någon efter utsidan. Anledningen till att han blev ett odjur var ju för att han var ett själviskt svin och när han ändrar sig och får en kvinna att älska honom så bryts förbannelsen. Ser inte felet i det.

Däremot boken ovan, fy katten säger jag bara.

forts:

Det är ju lite samma sak när det gäller det här att många feminister och feministiska journalister problematiserar/klagar på att kollektivet män tjänar och äger mer än kollektivet kvinnor, samtidigt som de själva är tillsammans med högstatusmän och inte heller verkar göra så mycket för att komma upp i samma inkomst som sin man. Om de inte ens själva är beredda att välja män som tjänar mindre än dem själva eller är beredda att ge allt för karriären för att efter många års slit få ett välbetalt jobb, varför i hela friden tror eller tycker de att andra kvinnor ska göra det? Jo, för det är alltid någon annan som ska förändra sig, göra andra livsval medan de själva inte gör annat än klagar och möjligtvis använder sig av ordet hen och byter ut man mot en och tycker kvinnor ska få någon form av gräddfil rätt in i företagsstyrelser och saker i den stilen. Patetiskt.

Angående Skönheten och odjuret, så tyckte jag om den som yngre och visst kan man se det som att man knte ska dömma någon efter utsidan. Trots det kan man tycker jag inte bortse ifrån att Odjuret beter sig väldigt illa mot Belle och låser in henne osv, sen blir han vänlig för att Belle "gör" honom snäll. Jag tycker inte man ska lära barn att elaka pojkar blir snälla om flickor är snälla mot dem. Det är inte flickors uppgift att försöka göra elaka pojkar/män snälla, oftast funkar det inte i verkligheten och så sitter snälla flickan där med en elak man spm slåss.

Anonym: Så bara de som skriver egna böcker får kritisera andras? Eller menar du att vi inte får kritisera alls, BARA skriva egna böcker? Om ingen kritiserar böcker riktade till barn så blir ju böcker som den här aldrig uppmärksammade och det är faktiskt vår rätt i en demokrati att kritisera saker vi tycker är dåliga eller fel.

Sa du så när SCUM-teaterföreställningen kritiserades av ett antal bloggare också? "Men skriv en egen pjäs istället för att klaga på andras!" eller om någon skrev en barnbok som handlade om att en kvinna fick uppmaningen att sluta vara tillsammans med män för alla män är ändå bara svin, och det skulle beskrivas som något positivt, hade du då sagt till de som kritiserade detta att "men skriv en egen bok istället för att klaga!".

Jag antar att du aldrig kritiserar eller klagar på något överhuvudtaget utan istället bara sitter hemma och uppfinner nya saker när du hittar något som är dåligt?

"Gör något bättre själv" är en sådan typisk kommentar när någon inte ser problemet och inte vill att andra ska klaga på något som hen inte ser något fel i, men när hen sedan själv tycker något är fördjävligt ser personen ofta inga problem i att själv bli upprörd..

Men alltså… Anonym här ovan. Är det samma Anonym som bara slängt ur sig en massa bajs de senaste inläggen också? Känns väldigt destruktivt att liksom inte vilja diskutera, utan bara vara så sjukt negativ!

Det är ju pga att människor klagar och protesterar som man kan förändra! Annars hade säkert kvinnan fortfarande stått här utan ens möjligheten att rösta! Att bara acceptera känns så jäkla mesigt, man måste våga göra sin röst hörd för annars kommer det inte hända ett skit! Jag kan absolut inte skriva barnböcker, men trots det så vet jag vad jag INTE vill lära ut till min egna ungar och det är definitivt den här typen av skit som vi klarar oss utan.

Det som är mest skrämmande är att den speglar hur många tjejer och killar redan resonerar på det här sättet.

Jag har hört alla bortförklaringarna människor använder sig av för att försvara sitt destruktiva och farliga förhållande.

Att skriva en bok med den synen är sjukt!!!

Schlagermysteriet är en tidig bok i serien om Cirkusdeckarna som jag har skrivit. Boken är inte aktuell längre, men jag tänker skriva om slutet ifall bokförlaget vill trycka om den igen.

Jag är glad att ni gör mig uppmärksam på slutscenen i Schlagermysteriet, som inte alls är typisk för resten av serien.

Min tanke var att skriva humoristiskt. I den här cirkusvärlden rör sig heltokiga, knäppa figurer som inte finns på riktigt: En cirkusdirektör som älskar äpplen mer än människor, en tigertämjare som är rädd för tigrar … Hela upplägget är skruvat. Men i den här slutscenen blev det fel.

Jag har tagit till mig av kritiken och är mycket självkritisk. Och jag kommer att tänka på detta i framtida böcker.

Svar:
Det bästa jag vet är människor med förmåga att självrannsaka! Jag har hört mycket gott om övriga böcker i samma serie, fortsätt i den andan!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Började bläddra i en Bert bok som var populär när jag själv var liten och vart mörkrädd. Börjar med att det är bara tjejer som får skriva dagbok och i rosa med röda hjärtan på… Bert har skaffat sig en blå…

Vill genast ta bort den från skolbiblioteket där jag jobbar. Hur gör man!?!? Har inte tid att läsa igenom alla böcker och vart går gränsen för vad som är okej?

Vad tycker andra/ni om tex Berts dagbok och sånna böcker? Som ska vara riktade mer mot unga pojkar.

Hjälp

Svar:
Kvalificerat BAJS. Kommer aldrig köpa de skitböckerna till mina barn. BLÄ.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Läste både Bert och Suneböckerna när jag var liten, det var precis min humor och jag låg och skrattade i sängen tills jag nästan dog. Jag fann det ganska tydligt att böckerna var skrivna med en hel del ironi, det här med att pojkar inte skulle få skriva dagbok så länge de inte var fyllda av dödskallar på framsidan, var ju som författarna gjorde narr av bilden på vad som var tillåtet för killar och vad som var tillåtet för tjejer. Sune blir ju ofta lite "retad på skoj" för att han är en sådan "mjuk kille"

Svar:
ah fast ena författaren tycker att man ska få köpa sex, speciellt till handikappade stackare, så hans människosyn ger jag inte mycket för. Han verkar vara precis en sån man som tycker att pojkar är pojkar och flickor är flickor. Tyvärr.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast vad författare till en barnbok har för människosyn, det vet jag inte hur viktigt jag tycker det är om det inte framgår i böckerna. I vilket fall som helst vad det inte det min kommentar handlade om, utan om hur jag som nioåring upplevde böckerna, utan att vara medveten om Sörens tankar om prostitution. Jag försökte ju liksom inte på något sätt försvara författarna, utan böckerna. Förresten läste jag det där om Sören och att skriva att han tycker att det är helt okej med sexköp är väl en liten överdrift, då det står följande i en intervju med honom på Aftonbladet: "Prostitution är inget vackert. Jag är ingen sexköpare. Men jag vill peka på en problemställning som inte är enkel."

Eller har jag fel igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *