Kategorier
feminism & genus

Kvinnor på barrikaden

 
Det här är Bobbi Gibb, första kvinnan att springa Boston Marathon och året var 1966, Hon sprang utan nummerlapp eftersom kvinnor inte tilläts springa loppet. Polisen sprang efter och försökte arrestera henne. Kvinnor ansågs helt enkelt inte tillräckligt starka för en maraton.
 
Bilden nedan föreställer Kathrine Switzer som ett år senare sprang samma lopp och även henne försökte man stoppa, men medlöpare tacklade undan motståndet och Kathrine kunde fortsätta i mål. (Bara för att bli diskad såklart)
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Kvinnor på barrikaden”

man undrar ju hur de tänkte och hur man resonera kring att förbjuda, diska, smutskasta kvinnor. VAD kunde vara så allvarligt att männen reagerade så starkt, jag fattar inte. Det är ju inte så jäkla länge sedan heller….

OT: men det går inte att läsa dina inlägg via bloglovin för mig. alla andra bloggar går, men klickar jag på ett av dina inlägg så laddar det bara i evigheter… Är det bara för mig det strular, eller har någon annan samma problem?

Eller hur! Mer sånt här, Lady Dahmer! Jag blir också väldigt rörd av männen som tacklar undan de som försöker hindra kvinnorna, man får tänka att de också står upp mot normer och värderingar.

Matilda Flodin: Kanske är dags att läsa inlägget ordentligt innan du kommenterar? Framgår ganska tydligt att det är män som TACKLAR en annan man, i detta fall säkerligen ordningsmakten, i syftet att kvinnan ska tillåtas ta sig i mål. I detta fall utövar männen våld för kvinnans skull! Förstår du?

Nu är inte att springa maraton min dröm direkt, men ÄLSKAR såna här kvinnor. Blir alldeles rörd över det de kvinnirna gjorde vilket helt gjort det möjligt för oss idag att springa maraton (och en massa annat förstås). Känner mig helt varm i hjärtat nu och nästan lite bölig?

Tjabba!

Jag har nyligen uptäckt din blogg och jag vill säga att du är GRYM! Jag har precis klivit in i frågor kring genus och jämställdhet och DU inspirerar!

Och bäst av allt, jag känner att jag är rätt, jag "kan också vara feminist"

Tack (:

Svar:
Hej och välkommen! Och tack!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så fint! En tanke jag får är att de var dåtidens "jobbiga feminister" som inte bara kunde acceptera att vissa saker helt enkelt inte är för kvinnor, precis som när du idag får skit för dina orakade ben. Båda är relativt små problem jämfört med t ex. rösträtt, men själva begränsandet av friheten är lika fel ändå. I ett jämställt samhälle måste alla könsspecifika "ska:n" bort! Har precis skrivit ett inlägg om det.

Instämmer i alla kommentarer, men en sak slår mig. Om en man skulle springa tjejmilen, vad skulle hända då? Jag kan tänka mig att det finns både en och annan som skulle tacklas :/ (Och med det sagt så fattar jag ju att det inte går att jämföra, det finns ju alla andra lopp män kan springa MEN mer som en liten reflektion över hur enkelspårigt man ibland kan reagera bara för att man tycker att verkligheten ska se ut på ett visst sätt.)

Även jag börjar tjuta av det här, otroligt starkt men samtidigt så förfäras jag över att detta var 1966! Det är ju inte länge sen alls…. Uppmuntrande iaf med männen som tacklar bort idioterna ifrån henne. Jag kan ändå känna att otroligt mycket har hänt sedan dess även om det fortfarande finns mycket att jobba på. Jag jobbar som elektriker och har sedan första start bara blivit positivt bemött av alla männen inom branschen, de tycker det är kul med fler tjejer och i det yrket så finns det inga löneskillnader mellan män och kvinnor…

Skitbra inlägg! Vet inte hur jag ska uttrycka mig men det känns som att när du publicerar det här som en tillbakablick så sluts cirkeln. Tänker också på den kroppssynen som är idag att visst kan kvinnor träna men inte för mycket så att man får muskler. Handlar om att ta och göra kroppen sin och göra precis vad man vill med den. Mera sådana här tillbakablickar! Typ om suffragetterna, Simone de Beauvoir, Angela Davis mm.

Härligt att läsa på Wikipedia om när Bobbi Gibb sprang också:

"Wearing her brother’s Bermuda shorts and a blue hooded sweatshirt over a black, tanked-top swim suit, she hid in the bushes near the starting pen. After the starting gun fired, she waited until about half the pack had started and then jumped into the race.

The men soon realized that she was a woman. Encouraged by their friendliness and support, she removed her sweatshirt. To her delight and relief, the crowds cheered to see a woman running."

jag blir så arg då jag ser sådana orättvisor och även om många tror att vi är jämnlika har vi en låg väg att gå. (Grymt av dig att ta upp sådant här!)

jag kommer tex då jag är klar med min utbildning tjäna mindre än mina manliga kollegor BARA för att jag är kvinna…

Sånt här gör mig som man himla stolt.

Även fast det var under andra omständigheter fanns det män som sade ifrån.

Då menar jag såklart han som tacklar.

Drar mig till minnes när pappa bad mig vänta utanför en dörr när jag var liten. Sen gick han in och gav en man stryk som hade slagit sin fru.

Dom var bästa vänner.

Idag har jag varit på IKEA och valt mattor!

Läs blogginlägger för fasen.

Puss /dan syndrom

Såg nyss Cockpit, har du sett den?! 😀 Se den! Man blir ledsen och lite glad på samma gång då filmen spelar mycket på könsnormer men det blir en kul twist med då det handlar om en man som klär ut sig till kvinna för att få ett jobb.

Som jämställdist tycker jag såklart att det är helt fel med löptävlingar för endast ett kön.

Hoppas sådana är borttagna i dagens samhälle. Tragiskt att kvinnor inte fick vara med i marathon förr i tiden..

Idag på tunnelbanan satt jag jättebekvämt och utnyttjade hela mitt säte. Då satte det sig en man bredvid mig och landade liksom i en position markerade att han minsann skulle ha större yta än sitt säte. Jag satt kvar oberörd trots att hans ben och armbåge markerade att jag skulle dra ihop mig. Han suckade HÖGT och irriterat, glodde på mig och bytte säte.

I den första impulsen kände jag att jag varit otrevlig och gjort fel, men så dubbelkollade jag om jag bredde ut mig och det gjorde jag inte: jag satt på den yta som räknades till en person. Det var gött att stå på sig. Du har peppat mig!

Svar:
Hurra! Bra bresat!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag sitter här och gråter nu. För vi kvinnor är så jävla starka och får stå ut med så mycket skit! Är precis hemkommen från en kväll som skulle vara en trevlig utgång med mina tjejkompisar men som nu har gjort mig så otroligt upprörd och jag är KRÄNKT!! Vi stod i kön till en nattklubb och pratade och skrattade. En kille lägger sig i vår konversation och vi säger vänligt men bestämt NEJ till att vi inte vill ha något med honom att göra (vi märker direkt att han är på tok för full) Han fortsätter ändå och det slutar med att han kollar mig rakt i ögonen och säger att vi är "fittor" "Slampor" "horor". Det säger han när vi är ganska nära ingången så vi ser på vakten att han har hört vad han har sagt till oss vi känner att det här kommer ju ordningsvakten att ta hand om. MEN han släpper in killen, Killen som är så full att han sluddrar, att han kränker och förnedrar oss! För i Sverige är det yttrandefrihet så han kan inget göra. Jag och en av mina kompisar känner att kvällen är förstörd och att vi vill inte gå in på ett ställe där en ORDNINGSVAKT en människa som är där för att ge ordning och trygghet i utelivet i princip säger rakt ut att det är HELT okej att bete sig sådär. Hade jag kallat honom kukjävel eller något liknande, eller att något riktats mot honom hade det varit en jävla skillnad. Vi stod där och kände oss helt ensamma, för ingen, INGEN ville hjälpa oss och stå upp mot mannen som nyss förnedrat oss. INGEN sa att det där var fel. Det mest hemska var att hans kompisar, och även andra pratade som att det var ju inget att ta allvarligt på. Men det gjorde jag och nu är jag kränkt och ledsen.

Svar:
SKriv ett mail till ägarna! Fråga varför kvinnohat är accepterat på deras krog!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vad gör dig så stensäker på att det vore helt annorlunda om du hade kallat honom för kukjävel? Självklart var det vidrigt gjort av honom, men ibland är en del för snabba med att dra diskrimineringskortet, imo.

Till den som trodde att en man som spang Tjejmilen skulle bli tacklad. I think not. Nu har jag aldrig sprungit Tjejmilen men "sprungit" Vårruset flera gånger och alla gånger har män varit med och sprungit. Ingen har mig veterligen blivit tacklad, bespottad eller ens varit nära att bli arresterad 😉

Svar:
jag kan tänka mig att man som man blir ganska uppmuntrad i tjejmilen!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till Frida, längre upp, angående att killar inte får springa Tjejmilen. Skillnanden nu är ju att det FINNS en tjejmil. Och en Grabbhalva. Och ett Vårrus. Och blandade tävlingar. Då fanns det inte, inga valmöjligheter. Den kvinna som blev tacklad och nästan arresterad i ett maratonlopp blev det inte för att hon sprang i "fel" lopp utan för att hon inte fick springa, i några lopp alls.

Sorry om det blir läsarfiske här, men hur mycket har ni hört om kineskisk fotbindning det senaste? Samhällets skönhetshets och viljan att passa in i normen var fan ännu värre för hundra år sen, tyvärr.

http://skimret.wordpress.com/2012/09/28/lotus-feet-att-bryta-sonder-ett-barns-friska-fotter-och-normen-att-vara-vacker/

Jag har gått ut på den där krogen i flera år. Beter sig någon illa mot vakterna så åker de ut. Så är det. Hade han skrikit fitta eller kuk eller något annat till vakten på det sätt han gjorde mot mig/oss så skulle han åkt ut direkt.

Jag är stolt när jag säger att jag tänker aldrig gå dit igen 🙂

Maratonrekordet för kvinnor är 2 timmar 15 minuter och hålls av brittiskan Paula Radcliff. Få svemska män har klarat den tiden genom tiderna och vinnartiderna i internationella storlopp överstiger inte sällan 2 och 10. Säger en del om utvecklingen inom kvinnlig maratonlöpning.

Vet inte säkert men har för mig att en del fysiologer hävdar att kvinnors fysiska förutsättningar just inom maratonlöpning tom är bättre än männens. Jag ställer mig dock skeptisk till detta isf.

Haha, jag verkligen älskar bildserien längst ner. Det ser ut som att den mörkhåriga mannen vänder sig om och kollar in allt stå hej och sen när de försöker få bort kvinnan tänker "nä nu jävlar, den som vill springa ska få springa!".

Bla var anledningen att man under denna tid trodde att livmodern kunde ramla ut. Det var då ett allmänt och vedertaget fakta. Senare har det visat sig att så inte är fallet.

Intressant i sammanhanget är att när det gäller ultramaratonlöpning så konkurrerar män och kvinnor om samma tider.

Trodde jag var knäpp som fick tårar i ögonen av detta, men läser att andra också reagerat på samma sätt nu. Skönt hehe. Blev så rörd att de vågade, så starkt, att bli smutskastade och hånade, pga sitt KÖN… Vilket obehag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *