Kategorier
feminism & genus

En kvinna som vågar kritisera patriarken ska slås ner hårt

Jag tvekade ett tag innan jag bestämde mig för att länka det här, eftersom jag inte vill länka till sajter som handlar om kost eller viktminskning, men den här debatten är för viktig.
 
Bloggkommentatorernas Anna-Maria som även jobbar som kostrådgivare skrev ett kritiskt inlägg där hon diskuterar sexismen inom LCHF-rörelsen. Jag höll inte med om precis allt, eftersom att jag definitivt tror att män och kvinnor lär sig att äta på samt se på mat på olika sätt. Däremot tyckte jag att hon hade flera poänger när hon kritiserade LCHF-magasinet samt veteranen Sten Sture Skaldemans m.fl’s sätt att fokusera på dessa eventuella olikheter. Intressant, men inte tillräckligt intressant för att jag skulle vilja frångå min regel att länka till en diskussion om kost. 
 
Tills detta hände
 
LCHF-magasinets Bo Zackrisson skrev ett svar och Sten Sture Skaldeman bestämde sig för att ”bemöta” Anna-Marias kritik och det gjorde han med bravur. Han inte bara bemötte henne utan bevisade, bortom alla tvivel, att Anna-Maria varit på helt rätt spår. Maken till uppvisning av härskartekniker, förminskanden och personangrepp har jag inte sett på länge och jag fick rätt fort en dålig smak i munnen när jag läst hans bidrag samt alla kommentarer under inlägget.
 
Är det så här man väljer att bemöta kritik på LCHF-magasinet? Nej, man behöver inte tycka att den är befogad men att kunna ta till sig, rannsaka och bemöta sina kolleger med lite respekt är viktigt speciellt i en krets där man redan slåss mot fördomar och oförståelse. Men här går det alldeles för långt, angreppen på Anna-Marias person visar prov på just hur rotade våra strukturer är och hur långt människor är beredda att gå för att skydda dem. Hon ska inte bara ifrågasättas. Hon ska sättas på plats, förnedras, hånas och på så sätt förhoppningsvis tystas.
 
Precis så som man alltid har hanterat bråkiga kvinnor i alla tider.
 

 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”En kvinna som vågar kritisera patriarken ska slås ner hårt”

Tack för att du tar upp detta! Det var helt sinnesjukt att mötas av de här personliga påhoppen igår.

Jag anser också att män och kvinnor äter olika pga av sociala konstruktioner och det förtydligade jag i ett till inlägg men det var efter det att SSS och Bo skrev att de också menade i sitt raljerande försvarstal att det är sociala konstruktioner vilket inte framgår i LCHF-magasinet eftersom SSS skriver svart på vitt att män gillar smör och kött vilket betyder att kvinnor inte gör det.

Tack igen!

Svar:
Jag fick ont i magen när jag läste. Du är modig och stark Anna-Maria! Det här är skitläskigt och jobbigt, men du har stort stöd. Kram på dig!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja men eller hur? Tänk så lätt det hade varit att svara: Nej jag håller inte med om kritiken. Jag tänker såhär osv osv

Fast så ser det inte ut i dagens samhälle. Män med makt oavsett om det är i en relation, inom familjen, gruppen eller samhället i stort behöver inte lyssna. De ska lyssnas på, annars…!

Det är uppenbart men fruktansvärt sorgligt.

Jag reagerade starkt på att Andreas Eenfeldt, som jag i vanliga fall tycker är hyfsat sympatisk, tyckte att genusdebatten var över och att lchf-magasinet "vann".

Det kändes riktigt förlegat och nedsättande. Dock tycket jag det är värt att problematisera varför just viss mat anses vara kvinnlig och annan manlig. Jag har ett paper om genus och matetnologi nånstans, får nog gräva upp den!

Sara: Är inte helt säker men gissar på att "frasfeminism" är när man använder samma meningar och påpekanden om och om igen. Lite märkligt dock att det skulle vara något konstigt eftersom hela ideologin bygger på en gemensam uppfattning..

Ja jag läste också det där igår, och fick också ont i magen.

Jag lämnade en liten, liten kommentar angående härskarteknikerna gentemot Anna-Maria – men jag måste erkänna att jag faktiskt nästan tyckte det var lite otäckt och att jag först inte tänkte lämna någon kommentar alls. Fy fan så sjukt!!!

Och jag blev också besviken på Kostdoktorn. Av någon anledning känns det som att jag vill att han ska vara totalt objektiv och icketyckande i allt annat än kostfrågor.

Jag fick en enormt dålig känsla i kroppen av det här, men ska jag vara ärlig har jag anat rätt länge att just SSS & Co är rätt dåliga på att ta kritik. Jag har hängt med i LCHF-svängen ett par år (kring fyra – fem iaf) och läst diverse inlägg etc. där man kan ana en underton som inte är helt sympatisk. Men att det skulle bli så här illa…

Svar:
Jag har varit besviken på kostdoktorn ända sen han började synas ihop med Katrin.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har verkligen ingenting till övers för Skaldeman. Jag läste hans GI-noll för några år sedan och där pratade han vitt och brett om hur kvinnor och män äter olika och att kvinnor ofta föredrar fräscha sallader, medan män vill ha en redig köttbit. Ja, men så är det ju???

Vet inte ens om jag orkar läsa "diskussionen" ovan… Suck!

jag skrev en kommentar där som jag inte fick något svar på

"Hur ska du ha det egentligen Sten Sture, är det en ”en ung feminist, utan egen erfarenhet” du har att göra med eller hela ”den feministiska maktstrukturen”?"

Det var först väldigt viktigt att påpeka att Anna-Maria var ensam, ung och oerfaren. Sen efter ett tag så blev det tydligen en hel rörelse ha hade emot sig? Ja hujedamig

”När jag studerar menyerna kan jag konstatera att de av självklara skäl bär en viss ”kvinnlig” prägel. Det är mycket kyckling, la, torsk, fläskfilé och köttfärs. Någon fet entrecote, fläskkarré eller lever gör sig inte besvär i Åses stekpanna. Det finns nog ett genusperspektiv även i matlagningen.”

Hahaha… det där tyckte jag faktiskt var jätteroligt. Vilken underlig sak att skriva!

Jag har ätit LCHF-kost i fyra år. Första året läste jag allt jag kom över, var aktiv på bloggar, i forum och bara var nöjd med det här nya schyssta som jag hittat som jag mår så bra av.

De senaste två åren? Jag kan bara inte med det. Det har blivit en tävling i att vara mest renlärig och att racka ner på de som är nya och bara försöker förstå. Vilka är det som gör det? Jo, det är de pålästa, duktiga, kunniga männen med väldigt få undantag som med samma fula härskartekniksmetoder som ovan som gör det. Sjukt trött på den attityd som har uppkommit. För fyra år sen var det inte alls så, då var det mer kul att folk åt LCHF och man ville hjälpa och tipsa.

Hej Lady D! Jag har läst din blogg i ett par år nu, och måste säga att du inspirerar mig till tusen.

Alla klokheter du skriver får mig att göra frivolter och jubla att det fortfarande finns hopp för mänskligheten!

Du har säkert redan sett detta, men jag ville länka det ändå för att det gör mig så jävla spyfärdig.

Det handlar om klädföretaget American Apparel och deras "reklam":

http://english.mashkulture.net/2009/09/14/50-racy-american-apparel-ads/

Kram på dig!

Jag säger ingenting om kvinnors/mäns matpreferenser, AM eller SSS i allmänhet, men att använda sådana uttryck som han i gör i sina svar är.. Man stirrar bara. Det spelar ingen roll vem det är som kritiserar, ingen ska behöva bemötas med såna nedsättande generaliseringar som han använder sig av. Frasfeminist? Visst, hon kanske inte är perfekt och jobbar med tidningar som inte gör särskilt mycket vettigt för kvinnors självbild, men vad vet han om resten? Kan man inte vara en riktig feminist om man gillar barn och armband? Vafan. Att Kostdoktorn inte noterade hans fula stil gör att jag gillar honom lite mindre också. Kan inte rå för’t. Bemötandet är förkastligt, SSS borde veta bättre.

Oj vad pinsam han är. Skaldeman visade verkligen sitt rätta jag när han blev ifrågasatt.

…Vad är en frasiolog frasfeminist, är det nån som är expert på typ cornflakes frasighet eller Frasier eller vaddå

Jag är i chock. Har följt debatten men inte läst Sten Stures svar på tal…

Blir också besviken på Kostdoktorn, som jag ändå känt är den mer vettiga och objektiva i LCHF-sfären. 🙁

Angående att hans syns med Katrin, jag tolkar inte det som att Kostdoktorn egentligen står bakom Katrin. Däremot drar ju Katrin med sig folk och tittare = mer får höra talas om LCHF. Kanske sälja sig billigt men ja…

Jag vill säga tack LD.

Jag kunde inte sluta läsa, och det var med växande fasa och väldigt obehagligt. Det var något väldigt sorgligt och obehagligt som uppdagades.

Att vuxna människor med inflytande inte kan bemöta saker och ting sakligt utan tar till de uslaste härskartekniker. Det är bara så dåligt och lågt.

Från kommentarerna:

Lasse1 den 2 april, 2013 kl. 21:51 skrev:

Det värsta jag har läst är nog inte vad vissa kallar andra här, snarare vad vissa kallar sig själva 🙂

”Lady Dahmer | Postpatriarkal Feministfitta”

Nu ger de sig på din signatur också, och tycker att det är lite obehagligt..

Jag är så himla trött på människor som försöker trycka ner en. Jag ifrågasatte en bekants statusuppdatering på facebook så sent som idag och bemöttes med användandet av ordet "fröken" i en nedsättande ton (vilket han själv höll med om utan att tycka att det var nåt konstigt med det(?)) och han påstod att jag "inte förstår" och "inte går att förklara för". Ingen av de killar som hade skrivit tidigare hade fått en förminskande kommentar trots att vi skrev om samma saker…

För varje gång jag läser någon som skrivit "lägg ner feministsnacket, hitte-på, genusdravel" så inser jag att de har bara inte förstått. Vilket innebär att vi kämpar bara lite mer, som alltid när man tror på något, så ger man inte upp – för vad är alternativet?!?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *