Kategorier
feminism & genus

Hur förbjuder man en kvinna att vara just kvinna? Hur är man en kvinna?

För i helvete!
 
 
Jag är ALLTID kvinna oavsett hur jag klär mig. Hur gör man egentligen när man inte ”låter kvinnor vara kvinnor och män vara män” som många tror att genusmedvetenhet handlar om? Hur går man tillväga egentligen? Finns det ett speciellt sätt att vara kvinna eller man på? Jo, jag fattar att vissa verkar tro det men jag är här för att berätta att man kan vara kvinna och man, flicka och pojke på miljoner olika sätt och att inget sätt är mindre värt eller mindre riktigt än nåt annat.
 
Min dotter är en flicka även om hon inte har klänning på sig. Min son är pojke fast han har rosa. Han är pojke även om han har klänning, glitterdiadem och högklackat. Mina barn har sina könstillhörigheter, oavsett vilka kläder de bär eller leksaker de leker med eller egenskaper de besitter. Min son blir inte mindre pojke beroende på hur han ser ut och detsamma gäller min dotter.
 
Jag är kvinna fast jag inte rakar mig. Jag är kvinna fast jag inte sminkar mig. Kvinna är ingen konstruktion utan det är nåt jag ÄR, oavsett vilka kläder jag tar på mig eller hur min kropp ser ut och så länge som vissa envisas med att det INTE är så så kommer tusentals kvinnor må väldigt dåligt i sina kroppar och sina liv och vi kommer fortsätta att vara begränsade och ojämställda.
 
LÄGG AV FÖR FAN!
 
 
100% Kvinna. Inget annat.
 
 
HanaPee skriver ett fantastiskt inlägg i debatten, nyanserat och ovärderande. Läs det!
Även Cimon Lundberg tar ställning. 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur förbjuder man en kvinna att vara just kvinna? Hur är man en kvinna?”

Tamlin får ha klänningar, men inte Ninja?

Svar:
Jag kommer rensa bort kläder för både Tamlin och Ninja. Hittills har båda fått ha samma saker, men nu ska jag ta bort allt som genererar komplimanger. De har gemensam garderob.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Här är jag med dig igen 😉

Det fånigaste som finns är när en del bara: "Ja det finns vissa kvinnor som är mer manliga och vissa män som är mer kvinnliga."

?

Ja eller så konstaterar vi att människor är individer, oavsett kön. Normer, strukturer och förväntningar gör att våra liv ser olika ut beroende på om vi föds med snippa eller snopp. Dags att börja inse det och sen agera för att hitta nya, bättre vägar. För alla, kvinnor som män.

När jag gick i högstadiet var det några tjejer i klassen som tog "patent" på det att vara kvinna. De som utvecklades först, var korta och kurviga var riktiga kvinnor. Vi andra- plankorna- vi var det inte.

Det verkar som att man är extra känslig i vissa åldrar för sånt där kategoriserande, för fortfarande idag har jag svårt att identifiera mig själv som "kvinnlig" eftersom jag fortfarande inte är kort, kurvig och klassiskt feminin.

Inte för att jag tycker det är så viktigt längre, jag vet ju att jag ÄR en kvinna- har tillochmed fött barn. Men den där känslan att inte vara riktig kvinna sitter kvar trots allt. Skumt.

Det är så okvinnligt att vara osminkad och ha håriga ben, eftersom det är naturligt för kvinnor att ha smink och raka benen.

Svar:
DU SKA BARA VETA HUR MYCKET JOBB DET ÄR ATT ODLA HÅR PÅ DESSA SLÄTA KVINNOBEN. KRÄVER MEDALJ.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det här tänket med att tex pojkar blir bögar om de målar naglarna eller bär rosa är ungefär samma tänk som när man trodde på häxor – sjunker hon när man kastar henne i vattnet, ja då var hon ingen häxa men flyter hon så jävlar i det ska hon dö för då var hon en häxa. :p eehh.. ?

Kunde vara kul om det gick in i skallen på folk att könsroller är en konstruktion. Könen är det inte.

Könsroller är föränderliga. Men som nåt geni sa på Twitter igår, att arten överlevt trots "skadliga" könsroller.

Detta fick mig att ännu en gång fundera på vad en sköterska menade när hon sa "du får göra killgrejer ändå" till min sambo fem timmar efter att vi fått vår andra dotter. Min hjärna gick då iaf på högvarva där i sjukhussängen och det enda jag kunde tänka på var att grannpojken jag växte upp med brukade leka krig och att jag spelat fotboll 2/3 av mitt liv och jag ju är tjej så det kunde knappas räknas som killgrej!

Första gången jag läser en "feministblogg" Feminismen definieras "att upprätta, och försvara kvinnors politiska, ekonomiska och sociala rättigheter" Vad har det med kläder att göra. Som försvarare av ovan definition så blir jag så trött på det här "kärringsnacket" som bara förstör debatten. Koncentrera er på det som är viktigt istället för att hänga upp er på vilka kläder barn ska ha eller inte ha. Låt barn vara barn och inga slagpåsar i debatten.

Svar:
vad har det med kläder att göra? Jo det kan jag kortfattat förklara men vill du förstå på ett djupare plan så häng gärna kvar – läs lite mer, diskutera, fråga. Enkelt förklarat så påverkar kläder hur vi uppfattas. Och hur vi blir uppfattade av vår omgivning kommer påverka hur vi blir bemötta och behandlade och det i sin tur påverkar hur vi ser på oss själva, varandra osv. För barn blir detta mer påtagligt då deras utveckling sker i samband med detta. Blir man bemött på olika sätt så kommer man att ha olika förutsättningar och det i sin tur kommer påverka de möjligheter man har i framtiden. T.ex så beror ojämställdheten vi har på att vi fostras och behandlas och bemöts olika från start. Detta ÄR viktigt. Ja, låt barn vara barn. Inte sina kön.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Roger: Menar du att man som feminist måste hålla sig inom vissa utsatta ramar? Feminister är människor vet du va? Människor med åsikter om mångt och mycket, som vilken annan människa som helst.

Menar du att denna debatt är oviktig? Ska vi låta våra barn vara barn genom att upprätthålla könsnormer? Ja hur vi klär oss spelar alltså ingen roll menar du, har min dotter klänning och får komplimanger över det haglade över sig var och varannan dag (snygga tjejen! vad fin du är idag!) så påverkas hon inte till att hela livet eftersträva att vara snygg och fin då hon lärt sig att det är det väsentliga? och har min son kläder med bilar och pistoler som motiv och får komplimanger över det haglade över sig var och varannan dag (coola killen! vad tuff du är idag!) så påverkas han inte till att hela livet eftersträva att vara cool och tuff då han lärt sig att det är det väsentliga? Jag antar att de flesta av oss är överens av att alla människor, barn som vuxna, påverkas av sin omvärld och sina medmänniskor. Frågan är, Roger, om du kan se det negativa med att tjejer lär sig att de måste vara fina medan pojkar lär sig att vara tuffa? Om inte så får någon annan förklara det för dig, nu ska jag äta frukost och plugga.

Jag har läst lite på din blogg nu och förstår att du blandar genus och feminism som om det vore samma sak. Jag själv särskiljer dessa ståndpunkter vid en diskussion eftersom det annars blir rörigt och svårt att få fram sina ståndpunkter.

Klädkoder är ett gammalt begrepp som du förmodligen inte ens vill ta i din mun men som är viktigt världen över för olika människor att förstå varandra.

OBS genusdebatten är inget jag ger mig in i. Däremot står jag för feminismens grundtankar.

Svar:
genus och feminism är definitivt inte samma sak. Men mycket av det går hand i hand med varandra. Klädkoder är intressant och en stor del av kärnan och poängen i den här diskussionen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

För att citera antifeminister/jämställdister/biologiivrare/genushatare/niclaswahlgren etc: man är man. kvinna är kvinna.

Svar:
lol. DUUUUUUH liksom.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har nyligen hittat till din blogg, och jag blir så glad varje gång jag är inne och läser!

Vi är alla MÄNNISKOR.

Så länge man inte skador någon annan så tycker jag att man får klä sig som man vill.

Svar:
hej och välkommen!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hejja hejja!

Som en släkting till mig sa att "om inte kvinnor har nagellack och klänning och män slutar ha skägg, kommer vi bli så lika att ingen vill ha sex och därmed kommer världen gå under!!".

Jag replikerade bara med att rätt del går under och det är (förhoppningsvis)patriarkatet.

Varför ska dessa diskussioner vara så förbaskat onyanserade (inte av dig, men av kritikerna!)?

Svar:
ibland undrar jag om folk tänker till innan de pratar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Vilken fånig kommentar, Linda Aka Ernst. Säger man så har man verkligen inte sett sig omkring i samhället, och samhällena som finns därute. Förr i tiden fanns inget nagellack och människan har förökat sig alldeles utmärkt ändå. Förstår ju att kommentaren (förhoppningsvis, ett sätt) är bildlig men ändå.

" jag är här för att berätta att man kan vara kvinna och man, flicka och pojke på miljoner olika sätt och att inget sätt är mindre värt eller mindre riktigt än nåt annat."

Varför klankar du då ner på blondinbella för att hon tycker det är fint med feminina grejer på sig? Va?

Svar:
Har jag gjort det? hur? Citera gärna.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ellinor:

LD kritiserade Blondinbella för hennes åsikter om att man måste klä barn efter vilket kön det har så att man ser vad det är (uppenbarligen väldigt viktigt), inte för att hon tycker det är fint med feminina grejer. Feminint är inte sämre, det är inte sämre att vilja ha klänning eller smink än något annat, men att klanka ner på folk som inte vill följa den normen, eller att tvinga in barn i roller utifrån deras kön – det är dåligt.

Håller verkligen med om det här med kläderna, en ska kunna klä sig precis hur en vill och bli respekterad för den hen är. Men jag vill lägga till att det kön inte handlar om vilka genitalier folk har. Kön är en social konstruktion som vi alla hjälper till att upprätthålla, och där kan kläder spela en viss roll (vilket jag personligen tycker är skit, det är nåt vi måste få bort!). Jag tänker att självdefinition alltid är det folk måste utgå från. Alla har rätt att välja vilket kön de känner sig eller inte känner sig som, oavsett cis eller trans. Och en ska respektera människorna i sin omgivnings val av kön – oavsett vilka kläder de valt att ha på sig. Jag som intergender blir förbannad om nån hävdar att "ja men du är ju egentligen en …". Så fan heller. Jag ÄR den jag känner mig som, inget annat, oavsett genitalier, kroppsbehåring, fettfördelning, röstläge osv. OCH ovsett kläder.

Självklart är man kvinna oavsett hur man klär sig. Och man är man oavsett hur han klär sig. Nej snoppen ramlar inte av när en pojke har på sig en rosa klänning. Jag tycker att man kan ha på sina barn precis vad man vill.

Däremot tycker jag att det är fel när vissa föräldrar använder sina barn som någon sorts försökskaniner och för att visa alla hur genusmedvetna de är.

Att låta sin son ha på sig klänning, men inte dottern bara för att sonen är då normbrytande är konstigt. Barnet är ju ingen verktyg.

Barnen gör som vi gör inte som vi lär. Hur många pappor i genusmedvetna familjer går till jobbet med klänning o flätor ? Men de vill att deras söner går till sin arbetsplats(dagis,skola) med klänning o flätor. Om man nu tror på det med genus så varför lever då inte de vuxna som de är till sina barn ?

Sen när det gäller Blondinbella så tycker jag att det är extremt sorgligt bara för att hon har en annan åsikt får hon kommentarer som att hon är fet, ful, lågutbildad, dum i huvudet o mycket mer. Sen snackas det om kvinnohat,näthat o mobbning. Och vilket kön har de som kommenterat där tror ni ? Vad har hennes åsikter med hennes vikt o göra ??

Svar:
Jag kan lova att varken jag eller nån annan förälder klär våra barn genusmedvetet för att bevisa nåt. Vi klär våra barn som vi gör för att vi tror att det är bäst för dem. Klär du dina barn könat för att bevisa nåt? T.ex vad de har för nåt mellan benen?Att vi vuxna inte gör detsamma gäller väl oavsett om man är genusmedveten eller ej. Hur ofta har du prinsessklänning, pippitofsar eller tröjor med hello kitty på liksom?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ja gud, jag vet inte hur en ska se på det här med hennes uttalanden. Hur ska en bemöta det? Jag tycker att du oftast har rätt i det du skriver. Men ska en ens ge det här så pass mycket uppmärksamhet? Det hon säger är ju så uppenbart dumt.

Bemöta ja, självklart för att hon är förebild för en massa människor, så så klart en måste problematisera kring hennes syn.

Nej, inte så pass adresserat, hon har sin ståndpunkt och såna här "personstrider" har ofta tenderat att göra att utomstående tappat fokus på det frågan gäller. Och då menar jag de som inte redan är med i kören.

Vet ej! Men jag håller med dig om det du skriver.

Svar:
Jag tro absolut på att ge det uppmärksamhet. Det är skitviktigt att vi inte låter idioti stå oemotsagd. Hon har en stor publik.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag kan inte förstå vilken värld BB lever i. Jag sitter på fik, är på jobbet, handlar på COOP.. aldrig nånsin är jag förvirrad över folket runt omkring. Majoriteten av svenskarna är ju män som klär sig som män och kvinnor som sminkar sig, har kjol/kvinnliga kläder osv. Bor hon i nån konstig värld där androgyna människor är normen?

Jag själv klär mig alltid i bagyjeans och linne, jag må ju då vara både manlig och kvinnlig på samma gång gå. Om nu allt hänger på mina kläder.

Man blir ju gråhårig av folk som verkligen inte vill förstå vad vi med genustänk menar..

I perioder känner jag mig inte kvinnlig och sexig pga mina små, små blåbär till bröst! Oftast bryr jag mig inte, är bara nöjd att de har gett mina två barn mat. Antar att jag typ har BlondinBella och alla hennes jämlikar att tacka för att jag inte känner mig kvinnlig!

Matilda, jag tror inte att det är BB som uppfunnit de normativa kvinnoidealen. Hon må göra sitt bästa för att själv efterleva dem och få andra att göra det men de snedvridna idealen bygger mer på mäns makt. De har genom historien reducerat oss kvinnor till objekt istället för att se oss som jämlikar och individer. Tyvärr har många kvinnor (de flesta?) också anammat den synen, det vill säga att vi ska se se ut på ett speciellt sätt för att duga.

Det kanske underlättar för män när kvinnor klär ut sig till "kvinnor", så att de vet hur de skall bemöta kvinnor? Som "de andra", de som inte är män?

Kvinnor som inte klär ut sig till kvinnor, blir ju ofta kallade "manhaftiga", alltså mer lika männen.

Det är viktigt att förstå vilket kön man möter så man vet hur man skall bemöta personen?

"Det är skitviktigt att vi inte låter idioti stå emotsagd" är väl ett direkt personangrepp? Du läser gärna emellan raderna på vad blondinbella skriver men slår bakut när vi läsare tolkar in saker i dina texter.

Ett större hyckleri får man leta efter.

I sakfrågan om genus håller jag med i det mesta och skulle tro att jag skulle engagera mig mer om jag hade en dotter men eftersom jag har en son ställer jag mig inte högst upp på barrikaderna.

Tyvärr tror jag kampen kommer ta många hundra år då du har dina motståndare bland många kvinnor och det gör kampen så mycket svårare.

Svar:
nåja, med idioti menar jag det hon skriver. Vet inte om jag håller med om att det är ett personangrepp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Johan:

"I sakfrågan om genus håller jag med i det mesta och skulle tro att jag skulle engagera mig mer om jag hade en dotter men eftersom jag har en son ställer jag mig inte högst upp på barrikaderna."

Det här är intressant. Varför skulle du engagera dig mer i genusfrågan om du hade en dotter och mindre nu när du har en son?

Hej. Jag vet inte om du läser alla kommentarer men jag hoppas att du läser denna. När jag började läsa din blogg störde jag mig så in i helvete på dig och ditt snack. Jag höll inte med nånstans och tyckte du var helt ute och cyklade med många grejer, dock så har jag ändå fortsatt och läsa och jag måste säga, jag ha fan ändrat mig totalt. Jag gillar dig! Jättemycket till och med. Och jag börjar haja det här med genus. Jag har aldrig förstått det tidigare hur mycket allting påverkar oss och våra barn (ha dock inga barn själv) men efter att ha läst din blogg nu ett tag så börjar jag fan haja. Och det är ju helt sjukt. Bara det du skrev häromdagen med sjukhusbesöket är ju helt galet. Alla säger fina flickan när man har kjol på sig, men är man inte har det så säger ingen något. Så, jag vill bara tacka för att du har upplyst en trångsynt jävel som mig 🙂 Kram på di

Svar:
jag läser alla kmmentarer och tack för din. Det är alltid kul att läsa att man nåt fram till någon. 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har inte alltid hållit med dig, Lady, men det här var jäkligt bra skrivet. Det jag störde mig på i Isabellas inlägg var att hon menade att färger på något sätt skulle peka på könstillhörighet. Varför ska blått vara "pojkigt" och rosa "flickigt"? Och varför är vissa leksaker "pojkiga" och andra "flickiga"? Man är väl pojke och flicka oavsett vad man bär/leker med?

Jag tycker inte det handlar om att "vi ska acceptera att en pojke ska få vara flickig om han vill". Det handlar om att pojken får leka med vad han vill och klä sig i vilka färger han vill och fortfarande vara en pojke. "Pojkflicka" till exempel är ett uttryck jag inte gillar. Vadå, bara för att en tjej gillar fotboll eller hockey eller vad det nu är så är hon väl inte mindre tjej? Hon kanske även gillar högklackat, öl, bilar, smink eller vad det nu är. Måste vi välja? Man och kvinna är väl ändå något man föds till?

Toppenbra inlägg!

Och här går man runt och skäms med sina slumpmässigt valda kläder och sin slumpmässigt valda make som ser ut som en brud. Och respektlös och ful är jag visst också. Livet är bra hårt alltså!

Noboytoy: eftersom jag upplever det som en omöjlig strid att vinna under min och min sons livstid. Som jag sa tror jag det kommer ta flera hundra år att få till en större förändring.

Vi väljer våra fajter och jag strider hellre för sjuksköterskor och poliser t.ex än genusfrågan då den idag är alldeles för infekterad för att jag ska kunna göra skillnad.

Dock vill jag poängtera att jag uppfostrar min son att bli en bra man.

Här i Tornedalen är det mycket svårt att tänka sig en kille i klänning, här råder machokulturen ännu från förr. Många av männen skulle fnysa om de läste din sida ,men nu läser du ju inte pojkar bloggar, det är för flickor:)

Johan:

"I sakfrågan om genus håller jag med i det mesta och skulle tro att jag skulle engagera mig mer om jag hade en dotter men eftersom jag har en son

ställer jag mig inte högst upp på barrikaderna."

Misstolkar jag när jag läser ut, av din text att du skulle engagera dig mer i genus om du hade en dotter men eftersom du nu har en son så engagerar du dig inte lika mycket?

Om inte, så var alltså min fråga:

Varför skulle du engagera dig mer i genusfrågan om du hade en dotter och mindre nu när du har en son?

Ville bara kika in och tala om att även ICA ändrade sin skylt, så nu får både tjejer och killar köpa den rosa cykeln. Jippie!

Börjar förstå din vilja att förändra världen, för fan vad stolt jag blev när jag insåg att det var tack vare lilla mig de gjorde den ändringen 🙂

Svar:
Härligt att höra!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag läste någonstans bland dina kommentarer att Världen aldrig kommer förändras och att du (och dina läsare) inte gör någon skillnad

Men det gör ni visst. Jag hade ingen som helst aning om genus innan och hade aldrig tänkt på saker som jag nu tänker på ganska ofta. Och det sprider sig som ringar på vattnet när jag t.ex informerar vänner om det och diskuterar 🙂

Jag mår bättre av att inte längre behöva vara så snygg hela tiden, och genus är roligt, man kan lära sig så mycket och diskutera.

Noboytoy: jag ser att jag svamlar 🙂

Jag skulle engagera mig mer eftersom det drabbar kvinnor mest och främst. Att min son har Batman på tröjan och någon säger va tuff du är kommer inte ha lika stor påverkan som en tjej som får höra att hon är fin och får lära sig att behaga andra konstant.

Dock så drabbar ju det även min son som även han får den där finbekräftelsen av både nära och kära vilket vi försöker jobba med, men som sagt i min bok är det tusen resor värre för tjejer.

Svar:
jag vet inte jag, jag vågar påstå att killarnas könsroll är ännu mer begränsande än flickornas. POjkars könsroll har mer akuta verkningar också. ATt alltid behöva vara tuff är ödesdigert. Killar tar fler risker, skadar sig mer och mår sämst psykiskt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är väldigt sorgligt när någon så inflytelserik och (trodde jag) intelligent person kritiserar något som hon helt uppenbarligen inte har förstått. Och hur kan hon ha undgått att kvinnor är olika varandra? Att män är olika varandra? Hur kan hon vilja upprätthålla något SOM INTE FINNS?? Blir alltid lika irriterad när man och kvinna ses som fasta och endimensionella kategorier och dessutom som DE ENDA kategorierna – det finns även transpersoner och andra könsnormsöverskridare, det är inget hitte-på.

Som vanligt: bra skrivet!

Jag blir så less, åååh. Beundrar dig för att du alltid orkar!

Jag skrev ett blogginlägg om det här också, även om jag har en väldigt liten blogg men har ju ändå en del läsare. Jag vet att många av mina bekanta är väldigt trångsynta och många av de brukar läsa min blogg ibland, hoppas att jag kan få någon att öppna ögonen lite. http://calatalo.blogg.se/2013/april/man-ar-man-och-kvinnor-ar-kvinnor-eller-hur-fan-var-det-nu-igen.html#comment

Jag tycker verkligen det är urtråkigt när folk förutsätter att jag är på ett visst sätt eller inte kan vissa saker bara för att jag råkar vara tjej. Det förbjuder ju mig att vara den individ jag är, betydligt mer än ett genustänk förbjuder människor att vara det kön de är. Dessutom är det ju mycket roligare att lära känna en människa förutsättningslöst, utan förutfattade meningar om vem hen är.

Säger hon som idag såg en flicka på ca åtta år som hade mascara och läppstift (som hon såklart var tvungen att bättra på efter att hon ätit) vilket gav mig lite ont i magen…

Feminism: om du inte tycker precis som vi, är du dum i huvudet.

Feminism: om du inte uppfostrar dina barn på samma sätt som vi, är du dum i huvudet och borde inte få ha barn överhuvudtaget.

Feminism: om du säger en kommentar vi inte tycker om kommer vi att tracka sönder dig.

När man läser kommentarerna i Blondinbellas blogg är det precis sådan här bild man får av henivrare, genusmänniskor och feminister. Hon har fått nu ungefär 600 kommentarer sammanlagt som handlar om att hon är en komplett idiot, öppna en bok, lägg ner dina jävla åsikter, (du har alltså inte rätt till en egen åsikt) du sjönk i mina ögon, jag slutar nu läsa din blogg, jag hoppas att du aldrig får barn.

Det är inget fel på att ha en traditionell syn på manlighet, kvinnlighet, barnuppfostran, färger, könsnormer osvosv! Man måste inte vara genusmedveten! Bara för att hon tycker att det är konstigt när t.ex. flickor har blått på sig och pojkar rosa, behöver man inte skriva alla hatiska kommentarer. Hon har helt och hållet fullständigt rätt till sin åsikt! Visst får man ifrågasätta, men då fan ska man göra det på ett sakligt sätt.

Visst fanns det många bra kommentarer också, som var sakliga och argumenterande. Men de flesta kommentarerna var hatiska. Riktig jävla nätmobbning, förstår inte varför folk säger att MÄN näthatar kvinnor, när kvinnor näthatar kvinnor något så oerhört. T.ex. Bella får utstå så sjukt mycket kritik helatiden, tycker så jävla synd om henne. Hennes "provocerande" inlägg är inte ens hälften så hemska som kommentarerna. HUR kan folk skriva att hon aldrig borde få barn? Så jävla elakt.

Svar:
att på nåt sätt påstå att bemötandet bella får har med feminism att göra blir så himla missvisande och drar ner debatten. Det finns elaka människor som trycker ner, på alla sidor i debatten. Jag tycker också att den typen av kommentarer är förjävliga, mn feminism har inget med saken att göra.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag vet att jag inte är tillräckligt insatt i genus, feminism osv men om det inte handlar om det då, vad handlar det om då? Och kan du inte göra ett inlägg om kvinnor som näthatar kvinnor? Det skulle vara intressant.

Svar:
vänta, tror du på riktigt att feminism handlar om att hata folk?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ps. människor tycker att människor med andra åsikter (speciellt de utan grund) är dumma. Inte något unikt för en ideologi.

Bella tycker ju att "vänstermänniskor" (alla som använder ordet hen och är feminister är ju vänster enligt henne) är dumma i huvudet även om hon inte skriver det rakt ut.

S: Men jag tycker inte att hennes åsikter måste vara så "grundade". Hon har en åsikt om hendebatten, måste hon vara påläst för att få säga sin åsikt om ett nyord som håller på att slå igenom? Vad skulle hon ha svarat på frågan som tidningen ställde då? "Jag kan inte svara på detta för jag har inte tillräckligt bra argument". Det tycker jag inte. T.ex om jag diskuterar abort med någon, som jag är väldigt insatt i, så kräver jag inte att den andra parten ska vara lika insatt som mig, och man får ha åsikter som t.ex. att man tycker att abort är en rättighet utan att man måste hänvisa till vetenskapliga undersökningar osvosv.

LadyDahmer, nej det tror jag inte. Jag uttryckte mig lite fel. Jag menade inte att feminism handlar om att hata. Vet faktiskt inte riktigt vad jag menade, är lite trött…

Svar:
man måste ju åtminstone veta VAD det är man har en åsikt om. Man kan inte hitta på en halmgubbe och sen utgå från det. Det vore som att jag vore kritisk mot moderaterna för att de offrar människor och äter barn.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

är jag en sämre kvinna för att jag rakar mig under armarna, färgar mitt hår, sminkar mig och bär rosa då?

Svar:
varför skulle du vara det? Har någon överhuvudtaget antytt att du skulle vara det?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har en son och tycker absolut att det är lika viktigt att engagera sig då som om jag hade en dotter. Flickor "kommer undan" med att ha alla färger och leka alla lekar. Kallas "pojkflicka" o.s.v. Pojkar "kan inte" ha rosa och får inte leka "flickiga" lekar. Och huh om de har nagellack på sig någon gång… de kan ju bli homosexuella! :-S Ja, som sagt… Jag tycker det är värt att utvärdera även den roll som pojkar "ska" ha.

Tänkte först tacka för att du har lyckas blåsa liv i min egen feministiska glöd igen efter att den i flera år har fått falna.. Men jag har även en fråga till dig: jag kommer ifrån en famillj med som delvis har en annan kultur, och vissa delar har jag väldigt svårt att veta hur jag ska hantera eftersom att jag känner att de bygger på en riktig unken kvinnosyn. För att ta ett exempel så ville min mamma igår att jag egrenligt sed skulle servera alla gäster eftersom jag är den yngsta dottern. Och jag gjorde för att inte förlämpa min mamma, men fy fan vad fel det känndes att vara med och leva upp till den där rollen som den "behagande kvinnan". Precis som att det tar emot att jag alltid hamnar i köket och hjälper min mammam, jag avskýr det egenligen men min mamma behöver ju faktis hjälpen hon är ju inte jätteung, och igen annan (av männen) ställer upp.. Har du tips på hur man hanterar dessa lägen?

Anonym:

Jag menade inte att hon ska hänvisa till fakta, det finns nog heller ingen fakta på att man är "mer kvinna" om man bär klänning. Jag menade att man inte bara kan slänga ur sig saker och inte förklara hur man menar.

Sen talar jag inte om hennes ord i en tidning (det var ju liksom ingen artikel om genus utan en "kortis" som var pinsam enligt många), utan inläggen i hennes blogg där hon försökte bemöta men bara kom fram till att kvinnor ska vara kvinnliga och män manliga. Ursäkta men så skrev man väl i mellanstadiet och läraren sa då att man måste förklara varför man tycker som man gör.

Vi kan inte ha ett samhälle där folk bara slänger ur sig saker utan att tänka efter, det funkar inte så om man ska vara seriös eller vill bli bemött på ett seriöst sätt.

emma: Det finns inget speciellt sätt, intressen eller attribut som gör en till mer eller mindre kvinna. Det är det vi pratar om. Men enligt BB är kvinnor mer riktiga om dom är feminina på ett stereotypt sätt med klänning och smink. Om man inte har detta är tydligen det för att man skäms över att vara kvinna.

Tänk om hon hade skrivit som vissa andra gör "riktiga kvinnor har kurvor"..hur känns det för den som inte är kurvig att höra att man inte är lika mycket kvinna? Det stämmer ju liksom inte.

Här sitter jag full av gråt efter en lång debatt här hemma med min mamma och mina bröder angående genus, att vara fin etc etc. HUR HANTERAR MAN NÄR ENS EGNA FAMILJ PÅSTÅR ATT JAG FÖDDES ATT GILLA ROSA OCH ATT DOM GJORDE MIG EN TJÄNST NÄR DOM BERÖMDE MITT UTSEENDE? hur hanterar DU alla som tycker olika? Jag kan hantera att man har olika politisk åsikt etc men när det kommer till detta blir jag så ledsen. Det känns som om någon häller vatten på elden jag har inom mig. Jag orkar inte kämpa mot all denna okunskap och förnekelse jag har bara lust att lägga mig ner och ge upp.

Haha, folk som pratar om att män ska vara män och kvinnor ska vara kvinnor är så komiska. Som om folk skulle sluta vara män och kvinnor ifall de hade kläder på sig som sexist-personen inte tyckte om!

Jag tycker lite synd om dem också, eftersom de uppenbarligen inte har någon kunskap om historia och andra kulturer.

Johan:

"Jag skulle engagera mig mer eftersom det drabbar kvinnor mest och främst. Att min son har Batman på tröjan och någon säger va tuff du är kommer inte ha lika stor påverkan som en tjej som får höra att hon är fin och får lära sig att behaga andra konstant."

Jag förstår hur du menar men ser du att din sons könsroll kanske inte bara drabbar honom själv direkt, utan att hans könsroll också kan försvåra för honom, om det är så att han kommer att heterosexuella relationer med kvinnor i framtiden?

"är jag en sämre kvinna för att jag rakar mig under armarna, färgar mitt hår, sminkar mig och bär rosa då?"

Man är inte en "sämre" kvinna för att man sminkar sig och rakar sig.

Däremot kan jag tycka att man kanske är "mindre" kvinna om man rakar sig och sminkar sig, eftersom man då förändrar sitt naturliga jag, alltså den rätta kvinna som man egentligen är?

Jag anser tex att jag ändrar mitt naturliga jag, när jag sminkar mig och rakar benen. Kvinnan, den rätta kvinnan, ser ju liksom inte ut så i verkligheten. Den äkta, riktiga kvinnan är ju den kvinna jag är i mitt naturliga skick och inte den fejkade kvinna som jag skapar med smink?

Att bära rosa kläder har inte den effekten, eftersom man inte förändrar sig som kvinna genom att bära olika sorters kläder.

Å då kan man ju dra paralleller till män som rakar sig i ansiktet, för de förändrar ju också sina rätta jag, sin naturliga och "rätta" man, eftersom nästan alla män har naturlig skäggväxt?

Gör män detta för att passa in i ett ideal för hur män "ska" se ut, dvs rakar de sig för sin egen skull, av hygieniska skäl eller för andras skull?

Om en man inte rakar sig, går på melodifestivalen och någon tar kort honom – är det sannolikt att fotografen skulle skapa en hatstorm mot honom på nätet och kalla honom "äcklig och ofräsch"?

Inte heller behöver man vara varken eller. Tycker inte man behöver definiera sig själv eller ska behöva definieras som varken eller, antingen kvinna eller man. Detta känns som obligatoriska fack och kategorier och att man måste tillhöra endera, och det endast, inte båda och inte i ett tredje eller utanför. Tycker inte att det måste vara så.

noboytoy: Tycker inte att det naturliga tillståndet har med kvinnlighet (eller manlighet) att göra. Jag rakar benen och det är mindre naturligt, men inte mindre kvinnligt. Blir väl knappast bättre av att vända på steken bara. Låt folk göra som dom vill istället utan att lägga in värderingar om vad som är mer eller mindre kvinnligt/manligt. Vi har rakhyvlar, nagellack, hårfärg, parfym osv osv. Det är dock onaturligt.

Har följt din blogg ett bra tag nu och jag kan inte komma på en enda sak du skrivit där jag ej hållt med dig/till 100% förstått dig – du har blivit som min Gud och din blogg har blivit som min bibel, trots att jag är kritisk till mycket inom religionen 😉

Jag håller med dig när du säger att du ska begränsa dina barns garderob så att de ej ska bli bemötta på ett skadligt sätt, men hur fasiken gör vi när våra söner kommer hem och gråter för att de blivit kallade bög eller ful pga burit något "bögigt" eller "fult"? Hur gör vi när mobbarna inte slutar mobba? Begränsar vi garderoben ännu mer, tar bort det som vi märker är "bögigt" el. "Fult" (i en mobbares ögon)? (Likadana saker kan såklart även drabba våra döttrar, tog ett exempel)

Jag vet att problemet ligger hos mobbaren och inte i plagget–men det hjälper ju inte att veta när våra barn blir dåligt bemötta– de blir påverkade oavsett om vi vet att det är mobbaren som problemet ligger hos!

Är helt med ditt tänkesätt när det gäller detta, tycker att detta ämne är viktigt och intressant. Jag kommer att göra precis samma sak med ett framtida barns garderob om det behövs,, men vet Inte hur långt det är "hälsosamt" att gå..

Min slutgiltiga fråga: Hur långt bör vi begränsa barnens garderober?

Tacksam för svar!

P.S du är bäst på det du gör, fortsätt upplysa andra om problem som finns så att vi kan bekämpa dem tillsammans!!

Svar:
Man får väga för mot nackdelar. Det är ganska få små barn som mobbar, de kanske KOMMENTERAR negativt men det är inte lika med mobbing. Sen så är just mobbing lite mer komplext. Ett barn som mobbas kommer antagligen mobbas oavsett omdu tar bort specifika kläder eller köper till ”rätt” sorts kläder. Just för att mobbing sällan handlar om vad offret egentligen har på sig (det är bara en ursäkt).
Men som sagt, man får väga för mot nackdelar. Vad är viktigast; att uppmuntra normbrytande eller att slippa vissa kommentarer. I min dotters fall så ser jag inte fördelar alls om jag ska vara ärlig eftersom att hon inte bryter några normer utan snarare bara får uppmuntran för att hon följer dem. Men intressant fråga som tåls tanke och diskussion.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Asså gud förbannat som vi norrlänningar säger ibland! Ursäkta men när NÅGONSIN behöver tjejer/kvinnor SKÄMMAS över att vara feminina? Jag bara undrar liksom. Sist jag kollade så blir tjejer/kvinnor uppmuntrade till att vara feminina och pojkar/män uppmuntrade att vara maskulina. Jag har ALDRIG NÅGONSIN i hela mitt liv hört om en svensk tjej/kvinna som på fullaste allvar behövde skämmas över att hon var feminin. Vad är det för jävla jidder, sluta hitta på Bella. Dom enda gångerna tjejer/kvinnor skambeläggs för att det är feminina och för att det är just tjejer/kvinnor så är det pga kvinnoförtryck, inte för att genus insatta personer påstår att det är något skamligt med att bete sig könsstereotypt. Dom enda som uppmuntrar folk att vara eller inte vara på ett visst sätt eller klä sig/inte klä sig på ett visst sätt beroende på vilket kön man tillhör är folk som lever efter och upprätthåller könsrollerna. Genus medvetenhet handlar om att låta folk vara precis som dom vill och klä sig hur dom vill oavsett könstillhörighet. Det handlar alltså INTE om att göra folk könslösa!

Allt det du skriver är sant. Man ska inte behöva skämmas för något och en kvinna ska inte behöva vara rakad eller sminkad. Själv så sminkar jag mig inte (men ok jag är väl ändå rätt så ung, 13 år). Men annars så rakar jag mig inte heller, jag skäms inte! Kan inte fatta mig på folk nuförtiden. Undrar vart det hela började med att dela in folk efter kön.

Foofie: JAG! Jag har måstat skämmas över att vara feminint klädd. Jag blev i de yngre tonåren uthängd och mobbad på internet och imiterad på skolans julfest bland annat för att jag gärna bar klänningar, glittriga sjalar och för min feminina gångstil då man egentligen skulle klä sig i jeans och t-shirt och spela fotboll som tjej. (Även om jag också spelade fotboll, men du förstår nog vad jag menar) Så, visst finns det de som blivit mobbade för sin feminina stil också. Sjalen la jag undan och gångstilen försökte jag ändra på eftersom jag också drömde om att passa in. (sorgligt, å så ledsen jag var) Så det är inget "jidder" eller "hitte på" från Isabellas håll att det går att bli utsatt även för detta.

Jag är genusmedeveten. Problemet är väl kanske att det alltid ska finns hackkycklingar. Många kanske tror att nu när genusmedvetenheten har varit på tapeten ett tag ska vi ändra klädstil och klä oss mer könsneutralt allihopa, både män, kvinnor och barn och att det då inte är tillåtet (som det var i mitt fall) att klä sig lite mer utstickande än genomsnittet åt antingen det kvinnliga eller manliga hållet. Att det ska applådera åt rosa-klädda män och åt orakade kvinnor.

Sanningen är att alla måste få klä sig som de vill utan att känna sig "fel".

Jag ville dock bara skriva att visst finns vi tjejer som blivit mobbade för vår feminina stil. Kan tillägga att jag i denna åldern varken rakade benen eller målade naglarna speciellt mycket men älskade just de superfeminina kläderna, glitter osv och tyckte att det var vackert medan de ansågs HELT FEL på den skola jag gick. Jag följde inte strömmen…. jag kände mig nästan som en transa. Vändpunkten kom då jag skulle vara med i en show i vuxen ålder… (är musiker). Jag vet ju vad JAG tycker är snygga kläder i sammanhanget men lade undan dessa paljettkläder och tog på mig kläder som var lite nedtonade för att ingen skulle skratta eller tycka att jag "gjorde mig till" eller "trodde mig vara för mer". När jag kom till upppträdandet var var mina medsystrar uppklädda i plajettvästar och kläder i starka färger utan att be om ursäkt för sig själva. Jag blev så lycklig! Här behövde jag inte tona ner mig själv, jag fick klä mig som jag ville. Med eller utan rosa boa.

Tack för mitt ord! / Kvinnan som nästan kände sig som en transa för att hon inte fick sticka ut på sitt sätt

Ibland kan jag tänka att det nästan inte verkar finnas någon gräns på kvinnors självbedrägeri? "Jag gör det för min egen skull"

Att sminka sig, raka sig och klä sig i rosa klänningar och kalla det: "jag älskar att vara feminin", dvs kvinnlig är ju rent självbedrägeri?

Den rätta frasen bör ju vara: "jag älskar att göra om mig själv till rådande kvinnoideal"?

Direkt och indirekt påstår man då också att kvinnor som inte sminkar sig osv inte är feminina, dvs inte kvinnliga? Trots att de kvinnorna är de enda som med sanning och utan självbedrägeri kan säga orden "jag älskar att vara kvinnlig".

Jag sminkar mig och sommar-rakar mig men inte sjutton för att jag påstår att det gör mig kvinnlig eller kvinnligare än de som inte gör det. Sanningen är att jag är feg och anpassar mig till rådande kvinnoideal eftersom jag annars får utstå spott och spe, som de flesta av oss får göra när vi inte anpassar oss till normer och ideal.

Det här med färger och barn driver mig redan till vansinne, och då är det ändå 1,5-2 månader kvar tills min bebis är här. Jag älskar blått och valde därför att måla bebisens rum blått, samtidigt som vi valt att hålla barnets kön hemligt tills den fötts pga tycker den kan vara skonad från könande innan den ens fått ett personnummer, och nu har omgivningen bestämt att eftersom rummet är blått kommer det bli en pojke. Att vi valde färgen för att vi hittade en underbar tapet till fondväggen som råkade vara blårandig är ingenting folk ens funderar på. Samtidigt har jag flera blivande mammor som jag umgås med som väntar med att inreda barnrummet tills dom vet vilket kön deras barn har, och därför vet vilken färg dom ska välja. Gahh!

Tycker absolut att alla män och kvinnor ska vara precis som dom vill vara, och kommer uppfostra mitt barn till det också. Oavsett vad samhället lurat i hen så kommer vårt hem alltid erbjuda alla möjligheter, färger och lekar. Jag hoppas jag ska lyckas inpränta det.

Alltså…folket som blir provocerade och tror att LD använder sina barn som försökskaniner i ett forskningsexperiment… O__o Hon väljer helt enkelt sina barnkläder med omsorg – och vet ni vad? Det tror jag ni andra gör också!! Eller sätter ni på er en ögonbindel och tar ett random plagg i affärn?

Nej, ni väljer kläder med omsorg. Anledningen till att ni blir sura är för att ni är så inne i era könsroller, trivs i det och vägrar kritisera eller se från en annan ståndpunkt. Själv ÄLSKAR jag alla färger. När jag väl får mitt barn kommer jag att klä hen i alla slags färger! Men kommer att välja bort sånt jag tycker är opraktiskt och osmakligt på barn. Typ förskräckliga tryck,konstig text, "finkläder" till vardags o.s.v. Jag vill att min framtida barn ska bemötas som en individ och inte som ett kön. För nej, jag tror inte att man får en viss personlighet bara för att man föds med antingen snopp eller snippa.

Hej!

Hört talas om dig och din blogg. När jag läste BB blogg, som jag gjort i år och dagar men börjat tappa det på senaste året, så fick jag nog.

Själv säger jag inte ordet "hen" och kommer nog inte att göra det heller. Det handlar säkert om att jag tycker det är ovant och finner det väl "jobbigt" att "lära" mig nya saker;) Nej men, inget fult så, utan för att det är så jag är.

Men jag tycker att ordet är bra för de som inte vet om det är en flicka eller pojke, eller för de som inte anser sig vara varken eller, det är ju ett bajsbra ord då? Förstår inte heller vad folk gnäller om färgmässigt, och med smink osv. Wtf? Det handlar väl inte om det om jag förstår allting rätt?

Jag tänker bara att om jag har en dotter i framtiden och hon kanske inte har långt böljande hår utan kanske lagom lång, och vill ha kläder på sig ( för jag tänker när hon själv pekar på saker hon gillar och vill ha) som kanske inte är "typiskt flickor" och någon inte VET eller ser om det är en kille/tjej..är det inte bra att kunna säga "Vad heter hen?" Jag skulle absolut inte som förälder ta illa upp som också en del verkar göra, och jag tror att det är bättre för personen som vill fråga om han/hon osäker. Jag har själv stött på mycket barn då jag jobbat på skolor osv genom åren då jag varit osäker på om det varit tjejer eller killar, och ibland vet jag inte hur jag ska tackla det, och då hade hen varit perfekt, nu när jag tänker efter.. kanske kommer jag börja använda det i alla fall..?;)

Ville ge en kommentar om att jag som person som inte använder mig utav detta ord eller liknande ändå förstår själva innebörden och tycker att den är bra. Om generationen från mig lär sig sådant, kan jag känna att det är bra och fint. Människor är konservativa och ibland tror jag inte att människor vet om att världen förändras.

Men att detta ska ha med färgval att göra, måste väl vara det dummaste jag hört. Klä era ungar i färger ni gillar tills de helt enkelt kan få välja själva, faktum är väl att barn fattar väl inte om de har rosa kläder på sig som nyfödda? Tror inte heller att era framtida söner skulle bli fly förbannade om de såg att ni gjort så… Om jag älskar rosa då.. kanske ska min son få ha lite rosa saker ( om jag får en)för jag gillar rosa.. det är ju asfint! Och lila… och röd som verkar vara tjejsaker. Men sedan när han väljer själv så kanske han säger " mamma rosa är ju skitfult?" haha, ja då får han ju känna så och ta en annan färg…men att det skulle göra honom mindre till pojke fattar jag ärligt inte. Och som Blondinbella skrev att hon blir irriterad på sina KOMPISAR som klär sina barn i olika färger så man inte ser vad det är… vad i helvete? Tror ju hennes kompisar är skitglada nu…

Ska även tillägga till min kommentar att jag kan skriva aningen rörigt ibland, så om det är någon som skulle vilja svara mig eventuellt osv så fråga om jag skrivit ngt ni anser ser wierd ut eller liknande, let me know! Jag har svårt förklara vad jag tänker med ord;)

Är inte tanken från början med exempelvis klänningar, att det var meningen de skulle bäras av det kvinnliga könet? Att klänningar faktiskt är gjorda för: kvinnor. Alltså individer. med. snippa.

Är det något fel på det?

Just asking.

Svar:
tanken från början med byxor var att de skulle bäras av män. Bara män. Detta förändrades. Är det dåligt?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Faktum är att klänning och kjol förr i tiden bars av både kvinnor och män. Toga och kilt, för att nämna två exempel. Långbyxan är en ganska ny företeelse, liksom könade kläder.

Ditt ständiga tjat om att du inre rakar dig, du är överviktig och stolt. Lägg allt det åt sidan och tänk istället på din hälsa. Är det sunt för din kropp tycker du?

Jag tror mer att du är lat!

Men vad är det för mentalt handikappad människa ovan? "Lisa", vad drabbade dig? Har du bantat bort alla hjärnceller? Sådan där elakhet hos kvinnor, brukar man bara se hos kvinnor som inte äter ordentligt.

LD:

"jag vet inte jag, jag vågar påstå att killarnas könsroll är ännu mer begränsande än flickornas. POjkars könsroll har mer akuta verkningar också. ATt alltid behöva vara tuff är ödesdigert. Killar tar fler risker, skadar sig mer och mår sämst psykiskt."

Jag håller inte alls med. Jag tror det är tusen resor värre att växa upp som tjej idag än vad det är som kille.

Det baserar jag på av det jag kan läsa mig till på olika sociala medier samt vad jag hör när unga pratar till och om varandra.

Min känsla är att ca 9 av 10 tjejer är utsatta för sexuella anspelningar, sexuella trakasserier, mobbing för utseende, vikt och klädval av både andra tjejer och killar medans motsvarande siffra för killar kanske är 2 av 10.

Att killar sen tar fler risker må var asant men hellre det än risken för det jag nämner ovan.

Noboytoy:

"Jag förstår hur du menar men ser du att din sons könsroll kanske inte bara drabbar honom själv direkt, utan att hans könsroll också kan försvåra för honom, om det är så att han kommer att heterosexuella relationer med kvinnor i framtiden?

Nej det tror jag inte, jag förlitar mig nämligen på att jag är så bra i min uppfostran att han kommer att växa upp till en bra pojke, kille och man.

Han kommer att ha sunda värderingar och respekt för andra människor och framförallt kvinnor samt stå upp för deras rättigheter och försvara dem i utsatta lägen och situationer.

Jag håller med Lisa ovan. Jag är själv orolig för din hälsa. Du riskerar att dö i förtid. Sen det här feministtramset började vet jag inte HUR många kvinnor jag hört om som kvävts av sina håriga ben, det är förskräckliga öden. Bara för att de är för lata att raka sig. Inte sunt sa Bull!

En anna Lisa: Inte sunt är din förkastliga trångsynthet, sa Bill.

Var orolig för din egna hälsa.

Att dö i förtid har inte endast med hälsa att göra utan även olyckor vi inte kan påverka.Vem vet, du kanske dör redan imorgon.Så bekymra dig över ditt egna liv istället, sa Bill också.

Första Lisa! Du måste skämta nu, så bara för att man kanske blir påkörd en dag eller dö av något annat skäl så ska man inte bry sig i nutiden över sin hälsa?!

Ett omoget svar och hur tänkte du? Om du ens tänkte?!

Första Lisa! Du måste skämta nu, så bara för att man kanske blir påkörd en dag eller dö av något annat skäl så ska man inte bry sig i nutiden över sin hälsa?!

Ett omoget svar och hur tänkte du? Om du ens tänkte?!

fantastiskt att hon pratar gott om just italien också. de har rekordlågt barnafödande från dessa fantastiskt vackra kvinnor och deras snygga män, för i ett val mellan att leva i ett sexistiskt land och i länder där kvinnor får jobb och förverkligande väljer många italienska kvinnor att flytta från landet för att få det senare scenariot. jag har träffat flera stycken. alla i italien är snygga och dör ensamma, eller nåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *