Kategorier
feminism & genus

Isabella ber inte om ursäkt

Kvinnopartaj skriver intressant om Blondinbellas senaste genugroda. Jag håller med om det mesta de skriver (gillar för övrigt piken mot mig) men tänker att det ena inte måste utesluta det andra.
 
Det blir så jävla lätt att man snöar in sig i vad Isabella gör fel och glömmer bort det hon gör rätt (och handen på hjärtat, vem fan är perfekt?). Isabella är en fantastiskt bra förebild för unga kvinnor på många sätt. Hon visar att hon aldrig ber om ursäkt. Inte för vad hon tycker, inte för sitt kön, inte för hur hon ser ut, inte för att hon tar plats och tar plats gör hon ju även fast folk kämpar med näbbar och klor för att slå ner henne. Hon är ambitiös och driven och det om nåt är väl en kvinna att inspireras av? GIRLPOWER osv. 
 
Samtidigt tycker jag att man måste kunna kritisera, eller kanske främst diskutera vad det är hon säger egentligen, vilka föreställningar hon för fram och vad det har för konsekvenser. Och jag håller inte med om att det är förminskande att se till sammanhanget. Snarare handlar det om förståelse för andra människors erfarenheter och världsbild.
 
Isabella har en stor publik och hon har makt. Det hon säger har betydelse och när hon så tydligt avfärdar feminism och genus som ett hittepå så är det som att få en smäll i ansiktet. Nej, det handlar inte om kläder för fan. Det handlar om föreställningar och normer, som går igen inte bara i ungarnas garderob (SLÄPP DET NU) utan i hur vi ser på samt bemöter flickor och pojkar, män och kvinnor. Vad vi förväntar oss men kanske framförallt kräver av varandra. Fattar ni?
 
In och läs. Dela sen med er om era tankar kring allt här!

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Isabella ber inte om ursäkt”

Jag läste den där igår och jag hade lite svårt att hänga med i svängarna i KP’s vändningar aaaaanyway, det är jättebra att BB står upp för sina åsikter och inte ber om ursäkt men det är ändå helt i sin ordning att de med större koll på vad hon uttalar sig om får skälla på henne då. Sakligt givetvis. ALLA har rätt till sina åsikter, men om en blir överbevisad hur fel en åsikt kan vara så kanske det är läge att tänka om i sitt resonemang?

Jag har trots allt varit totalt ointresserad av feminism en gång i tiden, vilket jag idag brinner för. Jag har varit smal-idkare vilket jag inte heller är längre osv osv. Jag har ändrat åsikter för att folk med bättre koll guidat mig rätt, ibland med rena lotsningar, ibland med lite hårdare tag.

Jag tycker vi överdriver BBs inflytande och makt. Precis samma sak med Katrin Z. Deras "makt" skapas av media, det blir en illusion av makt och till slut blir det sant. Ibland känns hela twitter som ett evigt slagsmål med väderkvarnar. Ett slöseri med tid.

MEN jag tycker BB är intressant på sp vis att hon är en reflektion av det samhälle vi befinner oss i. Jag tror inte hennes åsiket påverkar särskilt mycket, men jag tror att genom att analysera hennes "uppenbarelse" kan vi få reda en hel del om vår omvärld som den är för tillfället (extremt neoliberal osv osv).

Svar:
Jo du har kanske rätt. Men jag tänker att alla som har publk har makt. Jag märker ju själv hur otroligt mycket jag påverkar människor runt om kring mig och jag har inte ens en promille av hennes läsare. Men hon är egentligen mer ett exempel för hur många resonerar.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag läste det nyss, innan jag kom hit faktiskt. Och kommenterade. Men jag är inte helt säker på att jag fattade vad dom menade. Tyckte mest det lät som ett "lägg engagemanget på viktigare saker!" och sånt ogillar jag. Men mycket möjligt att jag inte förstått innebörden.

Svar:
Jo de är ganska bra på att påpeka att det finns viktigare frågor att tala om, men jag tyckte inlägget hade ett intressant perspektiv som gärna glöms bort.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Visst är det bra om BB kan ge tjejer bättre självförtroende och bidraga med en icke-ursäktande attityd. Hennes totala brist på ifrågasättande av en annan mycket viktig maktstruktur (den ekonomiska, nuvarande kapitalistiska system)gör dock att hennes opinionsbildarförmåga FETT hamnar på minuskontot totalt sett för min del.

Kanske är det synd att vissa bloggare blivit kända och fått makt. Nu sitter en bloggare var och varannan dag i paneler och annat och tycker till. Där borde de skarapaste och ödmjukaste bloggarna sitta. Men frågan är om det är BB?

Svar:
Det som är bra med bloggvärlden är att vem som helst kan klättra till toppen. Eller nåja, det krävs ju kanske en specifik personlighet osv men du behöver inte gå i skola eller ha flera års erfarenhet. Alla tävlar på någorlunda lika villkor.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tycker faktiskt inte Blondinbella är en vidare förebild och jag är för jävla trött på alla som ska påpeka det. Hon må tjäna pengar men hon är inte den enda kvinnan i världen som gör det. Förutom hennes företagande tycker jag att hon står för så mycket som jag bara inte vill veta av. Många människor är drivande och ambitiösa men kan vara riktiga stolpskott för de. Jag skulle aldrig se upp till en människa som henne och hade jag haft en dotter skulle jag blockat hennes blogg på datan.

Äntligen skriver du nyanserat kring Blondinbella, såklart hon inte är felfri, såklart vi får kritisera henne för uttalanden precis som vi kritiserar dig, men hittills har jag inte sett dig skriva en enda gång nyanserat och från perspektivet att hon även gör bra.

Jag har "läst in" 😉 att du avskyr henne och allt hon står för.

Sidospår: Hur länge kan man debattera en fråga med dig i bloggen, alltså går du tillbaka och svarar på gamla inlägg?

Sidospår 2: Hur gammal är du?

Svar:
då har du ”läst in” lite för mycket. Jag har alltid talat/skrivit väl om Isabella även om jag varit kritisk mot mycket av det hon gör och säger.
svar på dina frågor: jag svarar på frågor i gamla inlägg, men debatten är ju oftast död iom att ingen annan deltar. Jag är trettiosex år.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Att inte be om ursäkt för den man är är ju bra, men att kalla sig förebild för unga tjejer och sedan ljuga om ätstörningar (ja, jag har hakat upp mig på det för att jag själv har ätstörningar och tog illa upp av att hon sitter och HITTAR PÅ att hon har problem med det) nja. Trampar man många på tårna med sitt klumpiga sätt kan man faktiskt be om ursäkt.

Att basera sina åsikter på felaktigheter är lika pinsamt. Fan, om jag sitter och yttrar något och nån ba: men nej det ligger till såhär..så tar jag till mig det och tänker efter. Lite som när hon skrivit andra direkta felaktigheter. Vissa inlägg som till och med försvann för att hon inte vågade be om ursäkt. För ber man om ursäkt är man ju svag (?).

Fattade fö inget av KP’s inlägg. Fick också uppfattningen om att "vi måste prata om viktigare saker" och jag tänker bara: eh nej nu diskuterar vi detta och det blir aldrig omodernt vad det verkar. Förslag på vad vi ska prata om annars då?

Jag har väldigt svårt att förstå Kvinnopartajs inlägg för det är så himla rörigt. Jag vill fatta vad de menar, men jag gör det faktiskt inte. Jag förstår inte ens om de tycker att HanaPees inlägg är dåligt eller bra? I slutändan får jag också bara känslan av att det går ut på att man ska ägna sig åt viktigare frågor …?

Förstår heller inte varför de klippt ut kommentaren de har valt, den säger att folk som använder hen är öppna för förändringar i språket och pålästa om ordets betydelse (vilket Bella uppenbarligen inte är, för då hade hon formulerat sitt inlägg på ett annat sätt). Och att många som VÄGRAR använda hen gör det lite som ett statement, i alla fall upplever jag också att de flesta som jag möter som är emot hen slåss med näbbor och klor mot ordet som om de var rädda för det. Så vad är anmärkningsvärt med den kommentaren? Jag fattar inte!!

Håller inte alls med om att BB är en så fantastisk förebild för kvinnor för att hon tjänar en massa pengar.

Tycker generellt att hon överskattats ganska mycket av feminister fram tills hela genusgate. Feminism handlar väl inte om att alla kvinnor ska bli kapitalister, eller liberalfeminism kanske men det bekänner iaf inte jag mig till.

Precis som jag kommenterade i BB’s blogg, här och i min egen så är det just reducerandet av genusdebatten till att handla om kläder som jag störde mig på och alltid stör mig på. För, som sagt, det handlar om så mycket mer.

Och jag tycker definitivt hon har makt. Hon har tiotusentals läsare om dagen (oui?) och hennes åsikter spelar därför roll. Och visst, hon ÄR en förebild på många sätt, men samtidigt, ur ett intersektionellt perspektiv är hon ta mig sjutton bara myrsteg från normen himself – vit, svenskklingande namn, utan synliga funktionshinder, heterosexuell… Så att se henne som en normbrytare av rang – näpp, det köper jag intersexuella. Menar inte heller att alla måste hä mörk hy, sitta i rullstol och vara polygama lesbianer för att vinna respekt hos mig, men det är jävligt lätt hänt att vi stirrar oss blinda på att hon är Ung Kvinna med Skinn på näsan och vips har hon förändrat synen på "vem som får ta plats i vårt samhälle" fast hon inte alls har det.

Jag tycker alltså att KP har en och annan poäng och fick mig att tänka till fast på det stora hela tycker jag att debatten som följde på BB’s inlägg var desto bättre och viktigare… om jag nu formulerade mig begripligt?

Svar:
Jag förstår precis och håller med. Du har många viktiga poänger här. KP har också skitbra poänger för det mesta, men jag tycker inte att diskussionen kring de ”mindre” frågorna är mindre viktig. Allt har sin plats och alla är på olika nivåer. Det ytliga är det som syns och det som folk lättast kan ta till sig. Nej, genus handlar inte om färg eller kläder, men vi måste börja nånstans. KP får gärna driva de tyngre frågorna. Jag både hakar på samt länkar gärna!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

1) Så himla konstigt/obehagligt att ni diskuterar hennes ovärdighet som förebild?

2) Märker ni inte hur "hon säger så bara för att hon gillar gemenskapen i MUF" luktar väldigt mycket "du är bara feminist för att du aldrig fått knulla"? Men att det tydligen inte alls är förminskande i detta fall, utan bara "ett försök att förstå"?

Svar:
Fast är det verkligen så konstigt? Hon är ju en UTTALAD förebild. Visst fan måste man kunna granska folk i offentlighetens ljus, speciellt de med stor publik. Brukar inte ”ni” påpeka detsamma? (vill ej klumpa ihop kvinnopartaj men det är svårt att hålla reda på vem som säger vad) Sen tycker jag inte att man behöver lägga på en massa krav på henne och hennes agerande utifrån hennes status som förebild. Förebild och föredöme är ju inte samma sak osv.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

När jag var ung och hade huvudet uppe i det blå brukade jag sitta och tjafsa med en några år äldre feminist i ett forum. Jag pratade en massa dynga om saker jag inte hade någon aning om och hon tyckte att jag var en blåst bimbo. Jag tyckte att hon var en feministfitta. Hon påtalade att jag var obildad och förklarade sin syn på saker och ting (om än med påhopp osv, men ändå). Tycker jag att hon gjorde fel? Eh, nej. Jag har henne att tacka för otroligt mycket. I dag, typ tio år senare, tjafsar jag faktiskt ibland fortfarande med samma tjej i samma forum. Men vi är båda feminister. Jag har inga som helst problem med att erkänna att jag VAR jävligt opåläst om feminism och genus och överlag varför samhället och relationer ser ut som de gör. Varför skulle man inte kunna påtala när någon uppenbarligen inte är påläst nog …? Fattar faktiskt inte varför det helt plötsligt ska daltas med de som inte är pålästa, oavsett vilket ämne det handlar om.

Svar:
Det är dessutom inget konstigt att man är opåläst inom vissa områden. Det är skitmycket jag har noll clue om.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Siv: "Så himla konstigt/obehagligt att ni diskuterar hennes ovärdighet som förebild?"

Varför? Jag har aldrig påstått att det är jätteviktigt att Bella är en bra förebild bara att JAG inte tyckte att hon är en bra sådan, min kommentar var ett svar på det här som LD skrev: "Hon är ambitiös och driven och det om nåt är väl en kvinna att inspireras av? GIRLPOWER osv."

Siv: Och för att vara tydlig ifrågasätter jag att hon försöker hålla uppe ett visst "sken" av lycka och framgång när det inte är så lätt alla gånger. För mig är en förebild någon som vågar berätta som det är, inte någon som är "perfekt". Det bygger ju bara på hela den här grejen som man blivit matad med sen man var liten, man får aldrig göra fel. Jag kopplar detta starkt till att många unga tjejer och kvinnor mår psykiskt dåligt. BB har själv mått/mår dåligt och det känns som att det är någon liten skamvrå i bloggen hon försöker gömma och glömma.

Appropå Kps inlägg tycker jag det är svårt. Jag tycker att om någon uppenbarligen inte vet vad den pratar om och man ska försöka föra en diskussion med denne är det väl ofrånkomligt att poängtera att personen har fel? Men det kanske inte är nödvändigt att dra upp en persons bakgrund och påstå sig veta att hen tycker på ett visst sätt på grund en viss orsak (framförallt inte när man inte känner personen). Det blir väldigt mycket att klappa på huvudet.

F.ö. tycker jag att Bella är grym, även om hon och jag förmodligen tycker olika om typ… allt. Hon är kanske inte den ultimata förebilden i en perfekt värld, men då samhället ser ut som det gör tycker jag det finns en poäng med (unga)kvinnor som slår sig in i en brutalt manlig värld och gör det rakryggat.

Sen ska jag påpeka att jag håller med LD om att hon är grym som slår sig fram i businessvärlden och inte ber om ursäkt när företagen inte gick bra. Hur många företag går det bra för liksom? Hon vågar iaf. Jag kritiserar absolut inte detta utan mer biten där hon försöker förlöjliga en fråga eller debatt och inte ens tar reda på fakta innan. Eller skriver nedlåtande om människor med tunnare plånbok samtidigt som hon säger att hon inte kommer från någon rik familj. Jag förstår inte hur hon tänker – ser hon inte sambanden?

Ska sluta spamma nu

Siv: Jag visste att det skulle tolkas så när jag såg min kommentar, men jag menade inte så. Å ena sidan skriver hon om ätstörningar, stress osv och sen har hon helt plötsligt inga problem när någon frågar? Hon hyllar Italien för deras fina kvinnor och män men blev utsatt för övergrepp i samma land? Jag förstår inte hur hon tänker. Inte för att vara en tönt, men det är inte bara jag som reagerat på tex det där med ätstörningarna. Först har hon det och sedan inte och talar om att hon minsann lagt ner den tiden som vissa lägger ner på mat och vikt på sin karriär. Eller förut när hon skrev något i stil med "kan jag kan alla" och folk ba men hmm du har inte kunnat ta körkort som många andra kan. Hela tiden det här att hon aldrig gör fel men andra gör det samtidigt som hon säger emot sig själv.

Har följt hennes blogg sedan hon ljög om märkesväskor och stureplan och jag undrar om hon kör på den stilen fortfarande? Nu är hon ju stor och tjänar pengar, varför ljuga? Finns bara två anledningar som jag ser det.

Frågan är inte vad som händer om vi klär våra barn i färger så att man ser vilket kön de har respektive färger som inte avslöjar något kön.

Frågan är varför det är så viktigt att veta? Varför behöver Bella, och andra vuxna, veta vilket kön en bebis har?

Det finns massor av galna djävlar genom historien som inte "bett om ursäkt för sig". Vet inte om det alla gånger talat till deras fördel. Ej heller om det är så mycket girl power med en högerpopulistisk överklasskvinna.

Svar:
jag ser saker i dess sammanhang. i vår tid är det ganska vanligt att kvinnor är ursäktande. därför är det positivt när någon inte är det. (inom rimliga gränser givetvis, men jag talar inte om psykopati osv nu)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är ju sant som du säger att alla kan nå toppen som bloggare, okey det krävs ju lit extra förstås, och alla kända har ju sin nisch som man ibland retar sig på vilken nog är meningen ibland. BB verkar vara en duktig entreprenör och säkert en god människa som oss andra, för bloggar säger ju inte allt?

Ja, jag tycker att dra upp hennes duglighet som förebild när hon risat genus är märkligt och undrar om det är en slump eller ett tecken på att hon det finns ett outtalat krav att hon ska vara en så bra förebild att alla tecken på att hon inte är det (med subjektiva mått mätt) tas på största allvar? En åsikt kan inte bara få vara en åsikt utan måste värderas huruvida den ligger i linje med ett orimligt stort ansvar?

Och jag är faktiskt förvånad att även de mest genusintresserade som vurmar så för jämlikhet inte tvekar en sekund (eller ens pudlar vid påpekande) att ta på sig en så mansgrisigt, nedvärderande roll för att såga en ung framgångsrik tjejs åsikt? Hon förstår inte bättre, hon är bara ett offer för mständigheterna. lilla gumman lan inte tänka själv…. Tänk om en snubbe yttrat sig som niotillfem gjorde? Att det kanske "behövs" ett förminskande när personen helt uppenbart inte fattar?

Svar:
Jag gissar att du inte bara tänker på det jag skrivit nu, för jag tycker att jag var ganska ”lugn” på kritikfronten. Men ja, jag håller med. Jag brukar ofta påpeka att vi inte ska belägga ”förebilder” med en massa krav. Nu har ju visserligen Isabella själv tagit på sig den rollen (även jag i nån mån) men det innebär ju inte att hon behöver vara ett perfekt föredöme. Det går alldeles utmärkt att vara en förebild trots misstag eller sämre sidor. Men det är svårt; givetvis ska vi försöka avstå härskartekniker, å andra sidan är det inte konstigt att man i dåliga stunder drar till med dem. Shit, det gör ju ”ni” också emellanåt. Jag tolkade dock inte Hannas inlägg som du. Jag tolkade det mer att hon försökte förstå UTAN att bortförklara eller fördumma. Att se till sammanhang är ju också viktigt. Jag håller ej med nio till fem men fattar frustrationen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Siv: kan du inte visa vad Niotillfem sade, för jag hittar det inte. Var det i hennes blogg eller i Bellas blogg? Det är svårt att diskutera saken när man inte kan se vad som diskuteras.

Jag tycker det är jättebra att Blondinbella tar för sig och är driftig och allt det där. Däremot faller hela hennes självkänsle-boost-snack väldigt mycket på att hon vägrar ta till sig andra psykologiska vinklar än det hon kan relatera till sig själv. Blir inte trovärdigt och dessutom väldigt ointressant är man redan är så mättad på hennes person och tycke om ditten och datten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *