Kategorier
feminism & genus

Öppet brev till Isabella Löwengrip från en livs levande transperson

Dessutom så väntar jag fortfarande på mail från människor som verkligen har problem med sin könsidentitet och behöver ett tredje omklädningsrum för att må bättre, jag vill göra höra deras story. – Isabella Löwengrip
 
Immanuel Brändemo, mer känd som Trollhare, skriver idag ett öppet bred till Isabella där han berättar lite om hur det är att vara transperson. För att läsa brevet i sin helhet så kan ni klicka vidare till Trollhares blogg
 
Här kommer ett kort utdrag:
 
Jag har blivit utkastad från damtoaletter för att de uppfattat mig som man. Jag har blivit avvisad från herrarnas provrum i klädaffärer för att de uppfattat mig som kvinna. Jag vet att i tjejernas omklädningsrum är jag inte välkommen eftersom jag har helskägg, platt bröstkorg, hårig bringa och mörk röst. De flesta tjejer blir besvärade om någon som de ser som man skulle byta om hos dem, tror jag. Jag vet att i killarnas omklädningsrum riskerar jag att utsättas för transfoba hatbrott, eftersom jag har snippa (om du inte tror att snippfödda transpersoner kan utsättas för hatbrott råder jag dig att se Boys Don’t Cry).
 
Som det är nu kan jag inte besöka simhallen, eftersom det inte finns något omklädningsrum där jag är välkommen. Om jag vill träna på gym etc kan jag bara gå till såna ställen där man inte behöver gå genom ett omklädningsrum för att ta sig till själva träningssalen, och då måste jag alltså byta om och duscha hemma. Hade jag gått i gymnasiet idag och inte kunnat få ett eget omklädningsrum, så skulle jag vara tvungen att utebli från idrottslektionerna.
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Öppet brev till Isabella Löwengrip från en livs levande transperson”

Vilket bra brev! Nu när hon uttryckligen bett om brev så hoppas jag hon bemöter dem också. Jag skulle vilja se ett enda vettigt motargument, för jag kan inte i min vildaste fantasi föreställa mig ett.

Vad jättebra skrivet! Det är många som behöver läsa det brevet. Däremot blir jag lite förbryllad av vad Blondinbella skrev i det citat du tar upp här. Varför måste hon få ett mail från någon som har, som hon uttrycker det"problem med sin könsidentitet". Det känns liksom förmätet att hon inte kan ta till sej budskapet annars. Någon som hon just mer eller mindre hånat skall lägga sin tid på att författa ett mail till henne? Nu har ju iof Trollharen gjort det på ett förträffligt sätt och det är ju jättebra.

Men varför kan hon inte ta till sej av alla de personer som skrivit i hennes kommentarsfält och försökt förklara? Speciellt en kommentar hon fått berörde mej massor. Nu kommer jag inte ihåg exakt hur det var men något om att beslut som det om omklädningsrummet gjorde det lite lättare i livet för den personen som skrivit kommentaren. Lite mindre tungt över bröstet. Hur kan man inte ta till sej det?

Wow, så passiv-aggressivt av henne att sitta och invänta mail från verkligheten. Om hon vore så intresserad av att höra dessa människors story är det nog inte så svårt att fixa själv. Var hon inte tidigare vän med "Miss Inga" som var transvestit eller dragartist? (minns ej).

Sen blir jag rätt provocerad av att hon hela tiden upprepar "jag är stolt över att vara kvinna" i mening om att det vore det enda rätta..alltså det är jag med, men det betyder inte att alla är så stolta och glada och inte får ta någon skit för det.

Lite kul att det just nu i en repris av Greys Anatomy handlar om en tjej som inte vill vara tjej och föräldrarna vet om att hen ser annorlunda ut på insidan (könsorgan) men inte vill säga något för det är ju skamligt osv.

Skitbra skrivet av Immanuel, trots att jag tycker det är så himla b att hon ens har mage att be om att "någon som har problem med sin könsidentitet" att höra av sig. Det är ju HON som har problem med andras könsidentitet.

Hoppas nu att hon läser, tar till sig och återkommer med någon form av ursäkt eller förklaring. Usch, jag blir så arg när jag tänker på det där inlägget av henne idag. Just att det där kortet om "90% av alla som kritiserar mig är kvinnor – så himla typiskt kvinnor" – ja men 90% av dina läsare ÄR ju kvinnor!! Åååååh.

Puh. Fredag var det va? Fredagsmys? Japp.

Hej!

Angående något helt annat. vad tycker du om att Reinfeldt går ut och kommenterar och föreslår att "ta tag i" situationen när en manlig fotbollstränare mottagit dödshot? Mig veterligen har det varit knäpptyst på den fronten vid alla tillfällen en kvinnlig journalistkår vittnat om dagliga dödshot. Det är naturligtvis helt jävla vansinnigt att tränaren blivit dödshotad, men vad har Reinfeldt med det att göra. Och varför plötsligt nu när det råkar gälla en man? Märkligt…

Himla bra skrivet!

Däremot tror jag inte (tyvärr) blondinbella kommer bry sig särskilt mkt. Hon har ju inte visat någon hänsyn till "icke-problemet" tidigare. Men man kan ju hoppas att hon lär sig.

Och nej, det är inget näthat. Jag hatar henne inte. däremot tycker jag att det är synd att hon far med osanning och förstärker fördomar och stereotyper. Hon kunde, som sagt, göra sååååå mkt bra om hon ville.

Så bra att denna människa skrivit detta!

Jag vill också spridit detta brev vidare i min blogg så gjorde ett liknande inlägg som ditt.. Har även länkat dig LD. Hoppas det var okej?

Min unge är vad jag vet inte tillhörande flera olika kategorier gällande sitt kön, och jag lägger ingen värdering i det, däremot tillhör han en annan utsatt grupp: han har en funktionsnedsättning. För honom och många andra med funktionsnedsättningar så passar ett alternativt omklädningsrum bra. Nu vet jag inte hur dessa, som det talas om, är utformade. Men jag vet att det hade varit fint om det på fler ställen fanns rum att byta om i när man inte passar i de vanliga, som kille med kvinnliga personliga assistenter, till exempel.

Kanske är jag en aning cyniskt lagd, men jag kan väl inte vara den enda som tar alla Bellas senaste utspel enbart som nya, desperata sätt att dra läsare till sin blogg Uppenbarligen börjar hennes blogg tappa läsare och därför börjar hon (och pojkvännen) gå tillbaka till den metoden hon använde för att få uppmärksamhet när hon först slog igenom.. Det vill säga: slänga ur sig oerhört idiotiska och provocerande kommentarer som retar upp folk, skapar debatt och rubriker och som lurar nyfikna att kika in på hennes blogg för att se vad som pågår.. Jag tror att fler än jag är trötta på hennes barnsliga och desperata metoder och fler än jag genomskådar henne. Och jag tror att detta är ett tydligt tecken på att miss Blondinbella bara är på väg utför.

Svar:
Jag är ganska säker på att hon varken tappat läsare eller provocerar för sakens skull. Jag tror hon är uppriktig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tänker att oavsett om transpersoner inte är någon jättegrupp (de som använder det som argument) så skadar det ju inte att det finns ett lite mindre extra ombytesrum att använda vid behov. Det fanns det i min gamla högstadieskola då de muslimska tjejerna inte ville byta om med oss andra utan då fick ett eget.

När jag gick gymnasiet fanns det ett pyttelitet omklädningsrum och en dusch som det varken stod dam eller herr på. Vet ej vem omklädningsrummet var till för men jag och mina 2 vänner använde oss av det när vi hade idrott. Tycker det är bra med ett till omklädningsrum, tycker också att det inte behöver vara något slags "hen" omklädningsrum utan bara ett alternativ för den som ej känner sig bekväm med att byta om med dom andra i klassen.

Jag tyckte att omklädningsrummet var ett helvete! Inte på grund av könsidentitetsproblem, utan för att jag kände mig utsatt och uttittad. Det var helt enkelt för intimt! Att klä av och på sig i grupp ska vara ett fritt val.

Det borde gå att lösa på andra vis. Det kan ju inte vara så trevligt heller att vara den som "behöver" det där speciella rummet som skolan fixat fram. Bara det är ju utpekande.

Jag vill tipsa om ett program som jag såg på Kunskapskanalen som hette: "Mitt kön och jag", som sändes i måndags tror jag. Som handlar om just intersexualitet. Jag tyckte detta var mycket intressant! Något som Isabella Löwengrip borde se kanske? 🙂

Jag har en ärlig fundering. Om man i jämställdhetsdebatten hävdar att det inte finns någon egentlig skillnad på kvinnor och män utan att det är samhället och stereotyper som formar oss… Blir det inte samtidigt svårt att hävda att transexualitet är biologiskt?

Svar:
nej det blir inte ett dugg svårt. könsroll och könsidentitet är inte samma sak. Att man är kvinna eller känner sig som en kvinna är inte synonymt med att man innehar en viss sorts egenskaper. Man är inte transexuell för att man inte passar in i sitt medfödda köns könsroll utan för att man upplever att man är född i fel kropp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej! Jag undrar, varför togs mitt inlägg bort jag skrev igårkväll? Undrar vad det var för felaktigheter jag skrev, bröt jag något av dina regler du har på bloggen? Så jag vet till nästa gång.

Svar:
jag har inte tagit bort nåt.är du säker på att det publicerades? Eller att det är borta?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Ok, konstigt.. Jo publicerat blev det, skickade iväg det som nu och det gick att se men inte nu. Var under detta inlägg som jag postade.. Nåja hursomhelst..

Det som stod i kortfattat var att jag ser upp till dig, tycker du är en stark kvinna och du har fått mig att tänka i andra banor. Första gången jag läste bloggen hade jag sååå svårt för dig, då du verkligen skriver vad du själv känner för. Vilket gjorde att jag först ogillade din blogg men nu älskar jag din blogg!

Genus är viktigare nu än förut för mig och jag har pratat med min kille (som håller med och upptäckt saker han med). Han i sin tur han pratat med sin chef som har en son som fick honom att tänka lite mer. Jag har mindre komplex nu och det är tack vare dig! 🙂

Wilma:

Jag förstår inte riktigt din fråga, som jag antar att du ställt till LD? Förklara gärna.

Och vad menar du när du skriver ’…men allt annat är manligt’. Definiera gärna VAD du menar med manligt – pratar du om det fysiska könet och dess egenskaper eller menar du allt det som tillskrivs den manliga könsrollen?

Det är nämligen en stor skillnad på dem båda begreppen, det första är biologiskt/fysiskt och det andra är en social konstruktion (alltså också föränderligt).

Menade skägg och allt sånt. Han ser ju inte precis ut som en kvinna om man säger så? Men sen skrev han nånstans att han föddes med en "snippa" och då undrade jag om han gjorde det eller om det bara är så han känner att han gjorde. Skriv så man fattar please är bara 16:’)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *