Kategorier
feminism & genus

Snippkläder kanske sitter åt lite om man har en JÄTTEDASE dinglandes mellan benen?

Undrar lite vad det är för skillnad på en ”pojkkropp” och en ”flickkropp” som gör att vissa kläder bara passar för ena och inte andra? Nån som vet?
 
 
JAG FATTAR INGENTING!?!
 
Härlig offerkofta också. ’’dumma dig vi förlorar kunder pga att du ifrågasätter vår könsuppdelning’’.
HEJ SKULDBELÄGGNING!
 
 
JA PRECIS. Pojkars kläder är rymligare. BINGO! Att detta inte ses som ett problem får mig att fundera på om halva sveriges föräldrabefolkning är smått dumma i huvudet.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Snippkläder kanske sitter åt lite om man har en JÄTTEDASE dinglandes mellan benen?”

Jag är fortfarande sjukt nyfiken på vad åldersgruppen är. Innan puberteten är liksom pojk- och flickkroppar tämligen jättelika varandra. Men de kanske är livrädda att flickor kan få för sig att de ska få samma rörelse-tillstånd av sina kläder som pojkar? Eller att pojkar ska känna sig hindrade i sina?

Hmmmmmmmmmm… Skulle vilja se hela historien från början, samt som "schmenus" skriver, vilken åldersgruppen för kläderna är. Snackar vi små barn så är ju snoppen knappast stå stor att den inte får plats. Lite fniss-varning på den faktiskt! Eller är det så att tjejjeans är SÅ JÄVLA tighta att en pojk kan få skador (på riktigt) om han bär dem?!

Inte för att vara den, men du hade aldrig skrivit något så raljerande som "JÄTTEDASE dinglades mellan benen" om en kvinnlig kroppsdel, exempelvis bröst.

Samma exempel såg vi i Jenny Strömstedts program häromkvällen då hon kallade en penis för "snigel".

Intressanta grejer, måste jag säga.

All the best!

Svar:
Jag skriver om ”hängpattar” och ’¨’dvärgpattar” ungefär hela tiden.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

…och *BANG* där försvann möjligheten att skriva på sidan. Dom har det nog lite jobbigt nu…

Hoppas dom tar av sig offerkoftan och på med genusglasögon och tar tillfället i akt att lära sig något. En nåd att stilla bedja om tyvärr.

Men menar de på fullaste allvar att de riskerar gå i konkurs, och att det skulle vara ifrågasättandet kring genustänket som orsakat detta?! :-O OPROFFSIGT svar tycker jag… Om de har minskat kundflöde kanske de borde börja fundera på orsaken till det istället för att skylla på en individ som uttrycker en åsikt..

Svar:
VERKLIGEN
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag fattar inte heller offer-rollen… vad är grejen med att skuldbelägga Lena för att ha skadat butiken och att de kanske måste stänga på grund av henne? Hon är ju också en konsument som de borde ta hänsyn till, och att butiken tappat kunder är ju bara ett tecken på att Lena har rätt: rättar de till problematiken, ber om ursäkt för sin blunder, slutar vara så fyrkantiga och obstinata så skulle ju kunderna garanterat komma tillbaka. Fel kan alla göra, men att slåss för att få fortsätta sina fel är ju bara bisarrt. Och än en gång, skuldbeläggandet av Lena… jag äcklas.

Svar:
jävligt fult beteende- fjantar!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Men fy fan vad fult att dom skuldbelägger henne för att dom kanske tvingas lägga ner. Det är ju deras dåliga attityd som är problemet om dom tar till sig av kritiken så skulle ju inte folk låta bli att handla där. Att folk slutar handla där är ju p.g.a att dom tycker kritiken är befogad. Fy fan vad dåligt kundbemötande.

Intressant att butiken har "T-shirts" och "T-shirts för flickor" samt "jeans" och "jeans för flickor". Och lite kul att butikens svar dessutom innehåller en hel del stavfel samt särskrivningar, som om inte det tarvliga bemötandet vore nog.

Jag pluggar mönsterkonstruktion och där finns det bara indelningarna dam herr och barn. Alltså ingen skillnad mellan killar och tjejer. Däremot så stämmer det att man knäpper plaggen från olika sidorpå tex skjorta/blus men hur mycket skjortor och blusar kan ett barn äga egentligen?! Jag har läst en undersökning där man tog tjej och killkläder från de större kedjorna och jämförde måtten. Killkläderna var som sagt mycket större. jävligt synd då det hindrar tjejer från att vara helt vanliga aktiva barn men också för att det försvårar för konsumenterna att röra sig mellan dom könsaegregerade avdelningarna. Köper man en tjej tröjja till sin son i hans vanliga storlek så kommer den ju vara förliten. FÖRVIRRANDE!

Jag blev nyfiken och gick in på deras hemsida. Där står följande:

" I butiken har vi en lekhörna.

Barnen kan leka medan mamma shoppar barnkläder, leksaker och tillbehör. "

Jeez..

FB-sidan borta. Synd. Mitt tips till dem är annars att ta ett steg tillbaka och istället för att känna sig attackerade försöka fundera på varför så många reagerar. Kan det ligga något i kritiken? Värsta bästa reklamknepet just nu vore ju att säga ’OJ, vi tar till oss av kritiken och funderar kring hur vi könar kläder. Vad vill NI som kunder att vi ska förändra?’ och sedan ändra. Snacka om gratis reklam och goodwill!

följd tråd till K!

och om vi drar den tanken längre med att "tjej/flick/kvinno" kläderna är mindre betyder att tjejer, kvinnor och flickor ska vara mindre än mannen vilket man ytterligare kan dra fler trådar utifrån som att det ses som "fint" att tjejer ska vara mindre o smalare med (midjan lite smått insydd i tröjan för att framhäva hennes "sensuella" kurvor. medans killar ska vara större och starkare? de kan man ju också fråga sig hur de kan vara så? varför kan dem då inte göra kläder som alla kan ha . Hur många gånger har man inte gått in i en butik och velat ha en kill tröja (och här avslöjar jag mitt kön, ja jag är kvinna) men den kan man inte köpa för att den är för stor?! suck…

Kommer ihåg vad någon svarade om att deras pojkkläder är större än flickkläderna: "Det finns ju pojkar som är lite mulligare och behöver extra utrymme". Men tjejer som är lite mulligare då? Det svarade de inte på.

HAHA, det där var det roligaste svaret jag läst! Även det oproffsigaste. Vem fan sitter och skriver ett sånt svar under ett företags namn? Skyller på den som skrivit inlägget att dom kanske förlorar kunder pga det? Rätt åt dom isånafall!

Men allvarligt!! Den här människan som skriver svaret kan ju aldrig ha sett ett naket barn. Det är fullständigt bisarrt att pojkar skulle behöva större utrymme i grenen. Är det så fruktansvärt tight därnere så är nog blygdläpparna också i allarlig fara liksom. Det finns ju fakiskt också vuxna män som bär kvinnokläder och vad jag vet så har inte deras könsorgan tagit skada av det?

Jag har dessutom aldrig fattat det där med kalsonger respektive trosor. Det är ju typ samma sak bara designade lite olika för att som vanligt framhäva den ENORMA skillanden mellan kvinnor och män.

Svar:
jag köper trosor till min lilla snopp-pelle. Funkar fint.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Uppenbarligen har de ju fått panik eftersom deras facebooksida nu i princip är tom (i alla fall som jag ser den?). Vad trevligt om de då hade tackat Lena för hennes kritik och sagt att de ska tänka över den. Istället har de lyckats skapa en enorm jävla badwill för sig själva. Lena höll dessutom en trevlig ton och var konstruktiv och var inte någon besvärlig och arg kund.

Jag förstår inte hur de tänker… Alltså vad menar de med att hon "hänger ut dem"? En facebook-sida är ju offentlig det är klart att vem som helst kan läsa på den. Om de är medvetna om att många besöker deras facebook-sida och att de tappar kunder så kanske de kan hantera situationen betydligt bättre och föra dialog med sina kunder. Det skulle de ju kunna ta och vända den här situationen till sin fördel, för de måste väl ändå vara intresserade av vad kunderna vill ha? Och dessutom ta till sig kritiken och få bra PR som lockar till sig ännu fler kunder är ju något som gynnar dem.

… och som många skriver så har ju Lena som skrivit inlägget en trevlig ton och visa att hon bara vill ge en konstruktiv kritik.

"vi har läst dina kommentarer. Detta har skapat en mycket tråkig situation för våran butik". Jag antar att hon i sina tidigare inlägg inte har ljugit om något utan bara kritiserat vad som redan är känt, nämligen att de delar upp kläder efter kön. Tycker att de är rent otrevliga då de får det som att låta att hon svartmålat dem.

Jag och min svägerska har varsitt barn som är lika gamla, lika långa och väger ungefär lika mycket.

Ändå får hon köpa kläder som är minst TVÅ storlekar större än vad jag behöver göra.

Detta beror på att hon köper kläder på flickavdelningen och jag köper på pojkavdelningen…..

Finns ju förövrigt få saker som är skönare än att slita på sig ett par av sambons kallingar och mjukisar och drälla i soffan.

Och, har det företaget helt glömt bort att de måste anpassa sig efter ett kundklientel? Det kan ju vara så att om kunderna inte längre vill handla i deras affär, så får de ÄNDRA SIG. Eller är det kunderna som har fel? Säger dock inte att kunderna alltid har rätt, men i det här fallet känns det (efter det lilla jag sett) vem det är som borde fundera över sitt.

Finns det något syfte med det här med pojk- och flick-knäppning på plagg? Menar ni alltså att knapparna sitter på en viss sida om plagget är tänkt till en pojke/flicka? Finns det någon FUNKTION med detta, eller vad handlar det om???

*fattar noll*

Tyvärr är väldigt många så "dumma i huvudet" som du befarar 😉 Jag roade mig med att skapa omröstningstrådar på underbara familjeliv där jag ställde frågan varför de valde att klä sitt barn i sk. pojk-/flickkläder (könat) och det blev naturligtvis ett jäkla liv, haha. "Jag klär mig i kvinnokläder, självklart ska min dotter ha flickkläder" var väl en av de mildare anledningarna, men alltså just detta med kroppar. Flick- och pojkkroppar är inte olika! Eller jo, det är de – men det har inget med könet att göra.

Jag förstår för övrigt inte varför bvc:s längd- och viktkurvor är olika för flickor/pojkar för den generella skillnaden är så marginell. Enda anledningen till att dessa finns är att MARKERA kön. Onödigt.

Lustigt, så sent som igår pratade vi om min systerdotters jeans, hon är 1 år. De är så sköna och mjuka med resår i midjan.

Min syster sa att hon hittade dom på killavdelningen, för på tjejavdelningen fanns det bara jeans i tight modell och obekvämare material..

Jag sa det då till henne på skoj att flickor leker ju inte och behöver därför inte lika mycket rörlighet.. 😛

Som svar till ML:

Förr i tiden när alla gick i kyrkan i Sverige så satt kvinnor och män på olika sidor i kyrkan, tex kvinnorna till höger och männen till vänster om kyrkgången (eller hur det nu var) vid högmässa mm. Därför var kvinnors blusar knäppta åt ett visst håll så att inte männen från andra sidan kyrkgången skulle kunna se innanför kvinnornas blusar. Förstår du? Och det hänger kvar. Så kvinnornas blusar knäpps åt ena hållet och männens åt andra hållet, därför. Jag har märkt att det är samma sak med byxor när jag provar kill- och tjejbyxor i klädbutiker.

Jag kommer på fullaste allvar aldrig handla en enda grej från Löfvings barnkläder HB. Oprofessionellt bemötande är bland det värsta jag vet.

Jag arbetar inom service, kunden har inte alltid rätt. Oavsett så gäller ALLTID trevligt och professionellt bemötande. Inga undantag.

Utifrån vad de skriver så har de verkligen ingen aning om vad konsumentmakt är för något. För i så fall hade de aldrig gjort detta uttalande.

Oj oj. Som om inte könssegregeringen och hela den biten vore illa nog, men att skylla dålig business på Lena för att hon påtalat problemen, det är faktiskt ännu värre eftersom det syftar till att tysta henne. Inte bara bemöts hennes kritik som ogrundad och ’dum’, hon framställs dessutom som taskig som överhuvudtaget öppnar munnen. Jag känner igen resonemangen från mindre orter där man ska vara lokalpatriotisk och där det kan ses som elakt att yttra någon form av kritik mot verksamheter eller personer som ju ’gjort mycket annat bra’ i andra sammanhang. Det är destruktivt och sorgligt. Heja Lena!

Tack för allt stöd! <3

Inte nog med detta jag har fått mail (inte från butiken, de har inte kontaktat mig) där min roll som lärare ifrågasätts. hot om att kontakta min rektor och beskrivet hur hemsk människa jag är. Inte alls konstruktivt! Jag bemötte det med att maila min rektor och berätta vad som hänt, bifoga "hatmail" och ge hen som mailat mig kontaktuppgifter till min rektor. Får massor av positivt stöd från många håll just nu. Tack! <3

Hoppas bara butiken hör av sig så ska jag ge dem positivt stöd också 🙂

Som många redan konstaterat- det finns i stort sett inga storleksskillnader mellan små pojkars och flickors kroppar. Men flickorna ska redan från början lära sig att klä sig i tajtare kläder alltså. Det luktar korsett och 1800-tal om det där äckliga barnklädesföretaget. Bojkotta!!!

Lena, bra jobbat! Men ska du "gå vidare" eller ska nån annan göra det? Det verkar som att de ska tiga ihjäl detta nu tills "stormen" lagt sig… med tanke att de raderat all historik på fb. Eller vad händer framåt? Kan man göra något? Blir upprörd över både könandet de håller på med samt deras bemötande!! Fattar inte hur de tänker när de skuldbelägger dig att kunder försvinner?? Helt sjukt…

Fy fan vilka fittor ni ar. Javla mobbare. Det ar fan ett helt nytt brott i Sverige att salja klader for olika kon ! Kan inte ni idioter hitta nagot annat kanske lite storre foretag i varlden som gor lite allvarligare brott mot manskligheten? Det finns massor! Javla dumma kossor !

Svar:
Du kallar oss för fittor, idioter och kossor och det är VI som är mobbare? men LOL.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nej, vi är inte dum i huvudet för att vi insett att barn är olika. Mina grabbar har helt annan kroppsform än tösen och sätter jag grabb kläder på henne ser hon ut som en pössäck! Inget stannar kvar, och nej, hon är inte magrare eller nått hon är helt "normal"! Hon vill INTE ha grabbkläder. Varken pga färg/mönster/tryck eller pga modell. Det BEHÖVS flick och pojk kläder. HEJJA AFFÄRER som fortfarande står på sig!

Hoppas världen aldrig blir en neutral regnbåge! Gärna en regnbåge på alla slags barnkläder men hoppas hoppas att det ALLTID fortsätts tillverkas tuffa grabbkläder och pippinetta flick kläder!

Svar:
att din son har en annan kroppsform har inte med hans kön att göra. Barn är olika i storleken. en del är tjocka, andra mulliga, vissa smala andra magra, långa, korta. Det finns smala flickor och det finns tjocka flickor osv. Men förklara gärna varför flick- och pojkkläder behövs.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Till "spelar ingen roll"

ehhh…alltså man behöver inte välja utan man kan BÅDE kritisera små företag som gör "mindre brott" och stora företag som gör brott mot mänskligheten. Är själv tex med i Greenpeace samtidigt som jag är väldigt engagerad i genusfrågor. Så jag har förmågan att engagera mig i OLIKA frågor på SAMMA gång. Bra va?

Hej!

Jag har nyligen börjat följa din blogg och vill säga TACK för att den finns, det är otroligt samhällsviktiga frågor du tar upp. Jag bor utomlands och tycker det är oerhört intressant att följa genusdebatten i Sverige, kontra här där den knappt existerar. MEN å andra sidan ser jag inte samma problematik här, visst finns stereotyperna och de grottgamla synsätten, men jag har aldrig känt mig lika ’kvinnlig’ och uppskattad i Sverige som jag gör här. Detta beroende enbart på att här känner jag mig fri att vara den jag är, utan ångest och nedslående blickar. Det är SJUKT hur snedvriden vår värld är, läs Supersnippan på facebook…

På landet där vi bor kan man ofta inte se skillnad på pojkar och flickor, pojkar har ofta långt lockigt hår, flickor kort snagg, alla har likadant skurna t-shirts i skolan och aktiviteterna är de samma för könen, som surfing, rugby…

Som kommentar till ovanstående inlägg kan jag bara återigen förundras över hur bakvänt många i samhället tänker… Min sambos kallingar är SÅÅÅ mycket skönare, och jo, fickan där fram blir inte lika utfylld på mig haha, men varför är det så svårt att hitta BEKVÄMA, STORA, BOXERTROSOR utan snoppficka?? Nej det är små, små tygslamsor som skär in överallt som finns på ’damavdelningen’ . Inte konstigt att kvinnor tror att det finns ’damkläder’ resp. ’herrkläder’ när klädindustrin ser ut som den gör. Ärligt talat, jag känner fler män med hängbröst än kvinnor med dito…

Svar:
Jag vågar påstå att problemet med könsrollerna antagligen är värre där du bor med tanke på att du säger att du aldrig känt dig så kvinnlig. Eller missförstår jag dig nu? Vad är kvinnlig enligt dig? 🙂
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Om nu killkläderna är mer funktionella så köp barnens kläder på den avdelningen istället då? Påverkar antagligen affärsinnehavarna mer än att skriva på internet.

Svar:
Jag köper många kläder där. Men jag vill att mina barn ska kunna ha tillgång till regnbågen, inte murriga monster. Dessuton säljer affärerna ett koncept som många påverkas av, inte minst barn.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Kan också tycka att den som skrev på butikens sida var "klumpig" och troligtvis inte tänkte igenom svaren innan de skrevs ut på FBsidan , men att önska att butiken försätts i konkurs på grund av en sådan här sak tycker jag är väldigt omoget.

Alltid väldigt lätt att sitta på nätet och spy galla och skriva saker om andra människor .

Alla kan göra fel och att sen i stort sätt önska denna butiksinnehavare svår ekonomiskt förlust pga detta är tragiskt .

Själva debatten i sig ger jag mig inte in i , för alla mina barn har alltid klätt sig i de kläder och färgkombinationer de gillat .

Men är emot nätmobbing i alla läger och jag tycker detta börjar spåra ut .

Varför ej ta och skicka PM till butiksinnehavaren istället för att skriva på dennes sida?

Man behöver inte alltid söka en massa Likes för ens åsikter.

För att kropparna ser olika ut. Men jo, deras (alla 3) kroppsformar har med vad de har mellan benen att göra. Min tös kan inte ha grabb byxor då det absolut inte hålls uppe utan en massa osköna bälten tex. Och jadå alla ser olika ut (HURRA), tjock, smal, lång, kort MEN oavsett kroppsform hur många killar har ni sett utveckla bröst som MÅSTE ha bh för att inte förstöra ryggen? Givetvis inte i små barns åldern men när det blir lite större. Och hur många tjejer finns det som är bredaxlade? Jag själv är en L på kläder men kan absolut inte ha en herr tröja då både armar och axlar blir alldeles för stora redan i M men sitter inte jättebra på andra ställen. Jag och min sambo är typ lika stora, vi borde kunna ha samma storlek men det kan vi inte. Och samma ser jag ju på mina barn.

Om jag köper ett par byxor åt flickan 3år från killsidan i samma storlek (98/104) som från flicksidan trillar de av. Men hon kan inte ta en mindre storlek heller eftersom de då blir alldeles för korta i benen. Och tex en tröja åt 7åringen från flicksidan blir den kort och i smalaste laget. Visst nu är det ju så att de verkar som att det är problemet, att tjejkläderna är mindre men tjejer är för det mesta nättare även om det är "knubbiga" . Mina barn följer kurvan jätte bra och är "normala" medans jag alltid varit knubbig. Men som jag sa, jag kan ändå inte handla herrkläder. Om jag inte vill se ut som en apa med jätte långa ärmar som bara blir i vägen. De är samma med unisexkläder, de sitter inte helt 100 och super skönt…

Men som jag också skrev tidigare. Allt får inte bli neutralt fast våga färg oavsett kön det gillar jag! Däremot tycker jag inte alls att det är fel att det finns söta tjejer och tuffa killar. Det kan ju vara en söt tjej idag och en tuff brud imorgon och samma med grabbarna. En tuff grabb och en söt kille. Min tjej är galen i glitter medans grabbarna gärna kikar på bilar. Och att min tjej har blivit "tjejig" har jag väldigt svårt att förstå då jag själv är rätt "grabbig" jag gillar snabba bilar, cross träning, sminkar mig knappt, har ALDRIG klänning osv. Däremot kan jag förstå grabbarnas fart intresse då de fått hänga med på träningar sen de var bebisar men det har ju tjejen också men visar inte det minsta intresse för sånt. Ta däremot fram en av de där fula My little ponnysarna då är det liv i luckan! Samma är det med kläder. Som jag sa: jag vill ha regnbågen och har nästan bara regnbågskläder åt barnen men när det får välja själv så blir det nått väldigt grabbigt åt grabbarna och en klänning med paljetter åt tösen och jag tror det är viktigt att de själva ska få känna efter också. Utan att jag propsar på nått. Varken "du är kille/tjej ha såna kläder" eller "unisexa" dem. Varför sträva efter att ta bort tjej och kille? Kan man inte ha tjej, kille och unisex?

Svar:
hur många femåringar har bröst? eller breda axlarn? Du kan inte jämföra barnkroppar med vuxenkroppar. NEJ, TJEJER ÄR INTE GENOMSNITTLIGT NÄTTARE! Att DIN dotter är smalare än dina söner har inget med hennes kön att göra. Min dotter är större än både sin bror och sin killkusin. Att du på allvar påstår att flickor per automatik är slankare än pojkar bidrar inte till nåt annat än skuld hos de flickor som inte är det.
Sen är det ingen som säger att man måste ta bort tuffa eller söta kläder. Problemet är att dessa kläder riktas åt vardera kön. Som pojke är det otroligt tabu att t.ex ha prinsesskläder eller rosa. Föreställ dig hur det påverkar alla pojkar som vill men inte vågar? Att sätta könsbenämningar på egenskaper, kläder, intressen och leksaker är grymt mot alla.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Visst att jag håller med i hela den här genusdebatten vad gäller barnkläder, jag tycker också det borde ändras och vara mer unisex. Men jag kan inte hjälpa att bli ledsen för företagets skull här. I dessa tider är det inte lätt att vara småföretagare och att attackera dom på det här viset känns fruktansvärt elakt.

Jag antar också att dom inte syr alla kläder själva? Om vi vill ha förändring så tycker jag inte att vi ska göra det genom att förstöra livet för random privatpersoner bara att för att få vår poäng fram. I slutändan så är det ändå inte dom som kan göra någon större förändring, även om det kanske drar till sig uppmärksamhet för en stund.

Svar:
fast grejen är att det inte är nån som attackerat dem. De fick konstruktiv trevlig kritik på sin facebooksida och valde att bete sig som idioter.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Linda, så företag ska få vara hu otrevliga som helst utan mothugg bara för att det är synd om dem annars? Detta handlar inte om genus, även om det är skoj att raljera över deras fantasier om enorma skillnader i barns kroppar, utan hur de svarar på konstruktiv kritik! Oavsett om man gillar det eller ej lever vi i en marknadsekonomi. I en sådan får man vara lite smart om man ska överleva. Detta företag faller uppenbarligen inte inom den kategorin.

3:an, du utgår fortfarande utifrån bara dina egna barns kroppar. Så lämnge du inte alstrat ett relevant statistiskt underlag, typ 1000 stycken, är dina erfarenheter av dina egna barn totalt ovidkommande. DIN dotter råkar ha smalare midja än sina bröder. Det betyder inte att flickor överlag har smalare kroppar än pojkar. Att påstå det är bara att jävlas lite extra med flickor som inte är "finlemmade".

Lite lustigt att folk inte är kloka nog att inse att vuxna kroppar skiljer sig från barnkroppar. Det finns ingen skillnad mellan en pojkkropp och en flickkropp när man är 2 år gammal, även om det givetvis är skillnader mellan alla barns kroppar. Tvååriga flickor är generellt sett inte längre och smalare än tvååriga pojkar. "Meh, mina ungar är ju det!" Orkar inte ens besvara.

Jag och min kille har exakt samma storlek, jag använder hans tröjor jämt och han passar mina kläder (förutom att han inte kan ha bh, trosorna blir för tajta och rumpan på jeansen är lite för pösig) men sen är vi också runt 20 = färdiga med puberteten. Jag tror inte ett skit på att små barn har könsliga skillnader i kroppen, individuella skillnader är ALLTID större än könsliga skillnader! Detsamma gäller mentalt = era döttrar gillar inte prinsessor för att de är tjejer utan pga samhällets tryck, och era söner gillar inte bilar för att de är killar utan pga samhällets tryck, fatta någon gång. Se utanför din egen lilla låda!

Vilket palleralla. Pojkkropp och flickkropp, folk vill gärna se o tro på det där ha jag märkt, "jamen lilla Börje är två cm längre än lilla Lisa, det MÅÅSTE bero på att han är pojke". Gaah. Angående det här med kläder så det är ju tyvärr som att barnens kläder ofta är minivarianter av de vuxnas i dagens läge, jag var nyligen på ett happening i sonens skola där barnen uppträdde, blev lite beklämd av att se tjejer 7-10 år i klänningar ofta i skärningar som ska framhäva BYSTEN, vilken jäkla byst liksom, låt bara vara barn. Jag brukar gå o titta på kläder på tjejavd åt sonen men jäklar vad smala tjejtröjorna är över axlarna, o alltid dessa puffärmar, jag får köpa flera stl större åt sonen isf, tycker synd om alla småtjejer av lite bredare modell 🙁

Till 3:an, dina barn är inte representanter för alla barn utan sina egna individer. Sen blir våra barn såklart lätt en produkt av vårt samhälle, precis som vi själva i mångt o mycket, o dom påverkas (tyvärr) inte bara av oss föräldrar utan tar input från övriga världen också, det är vår uppgift att sålla informationen, t.ex. skippa cartoon network med sin könssegrerande barnreklam, sätta lapp på postluckan att man inte vill ha reklam så man slipper de dåliga leksakskatalogerna.. Men först och främst PRATA med sina barn, att hela världen står till ens förfogande oberoende vad en har innanför byxorna, att det är okej att va som man är även om kompisarna påstår att det och det bara är för pojkar/flickor. Att hävda att pojkar och flickor är på ett visst sätta pga sitt biologiska kön "det bara ÄÄR så" är bara en dålig bortförklaring, ett försvar för att inte ta sitt ansvar. Bilintresse sitter inte i Y-kromosomen, t.ex 😛

Barnen vinner på att inte delas in efter kön. Min son är just nu ledsen för att en klasskamrat ska ha födelsedagskalas och han är inte bjuden för kalaset är bara för tjejer 🙁 Kul att bli dissad i egenskap av pojke, eller så inte.

Ninna: Jag skulle säga att barnkläder är MYCKET mer könade än vuxenkläder. När du handlar finns det knappast rådjur med prinsesskrona och läppstift på damtröjorna, eller transformersrobot med bazooka på herrtröjorna. Färgerna är ofta ungefär desamma på vuxerkläderna vilket är svårt på många barnkläder – där är det rosa eller ljuslila för flickor och marinblått för pojkar. Lite färggladare damkläder än herrkläder kanske, men mycket mindre extrema könssignaler.

Alltså, med kvinnlig menar jag att här kan jag känna mig som JAG. vara mig själv. Och jag är kvinna.

Du missförstod mig, jag känner mig kvinnlig här eftersom jag kan vara mig själv, utan att känna ångest för att jag inte lever upp till någon medeltida kvinnobild. Jag bestämmer helt enkelt vad som är kvinnligt för mig. Och ja, det är kvinnligt att snyta sig i handen 🙂

MEN, jag menar också att det finns ett digert arbete att utföra över hela världen, och bara för att det inte finns en debatt så betyder det inte att problematiken är mindre.

Matilda Flodin: Absolut inte, det påstod jag aldrig heller. Däremot så uppfattar inte jag företaget som otrevligt här.

Jag håller med om att dom ger ett obildat och oprofessionellt svar, men det gör det inte rätt att gå till attack i den här utsträckningen. Det är inte fel heller, men jag hade önskat att mänskligheten var lite snällare än så. Idag behöver man inte kunna så mycket mer än lite bokföring och kunna sköta en kassa för att starta en butik så jag förväntar mig inte att dom ska vara proffs heller.

Åter igen, speciellt när vi diskuterar någonting som dom i grund och botten inte personligen ansvarar för. Att stryka under information dom hänvisar till (som vi inte ens vet om dom själva står för, dom kanske bara vidarebefordrar hur deras produktion gör sina kläder) och sedan håna dom för det känns däremot otrevligt. Att dom väljer att beklaga sig över hur mycket den här situationen kan komma att skada dom förstår jag, även om deras sätt att göra det på är aningen udda.

Men jag VET att det inte BARA är mina barn som har det så här. Däremot kan jag inte sitta och argumentera och dra in Gösta och Berta utan att de själva får ha en åsikt. Många av våra kompisar upplever likadan och mina barn är fortfarande inte "smala" och jag har hela mitt liv varit knubbig UTAN att någonsin ha kunnat ha killkläder. Varför inte bara ha 3 avdelningar för sen är de ju upp till oss föräldrar att KÖPA kläderna i slutändan. Och skulle tjejen vilja ha nått från tjejavdelningn men det är för tight behöver man ju inte som förälder säga: Jamen du är ju tjock, du kan inte ha det. (Tror ju inte att de är många föräldrar som skulle säga så) Precis som man inte behöver berätta för sina barn att dom är fin/snygg behöver man inte säga att dom är ful/tjock eller nått annat nedlåtande.

Men det kan jag hålla med om att en 7-åring behöver inte djupa u-ringningar eller små 3-kants bikinisar. Det är vansinnigt men det finns så mycket annat! Visst blir jag också irriterad på att många tjejkläder är "sexiga" men de väljer jag ju att inte köpa.

Att killen inte får gå på tjejkalas medans alla tjejer fick det. Fick NÅGON kille gå på det kalaset? Får era barn precis allt det vill? Det får inte mina. Och man måste ju tyvärr lära sig att man inte kan få allt. Och att han velade men inte blev bjuden trist men han var väl inte den enda som inte blev bjuden? För det vore hemskt! Måste lilla Lisa alltid leka med både Pelle och Anna eller är det ok att Lisa en dag bara leker med Anna? Nästa gång den lilla tjejen har kalas kanske hon bara vill ha grabbar där. Eller så var det kanske så att föräldrarna inte kunde bjuda jätte många så alla i klassen kunde komma och var tvungen att välja. Då var det ju ganska rättvist att bara det ena könet, för nog är det ju värre att man inte fick komma för "du är du" nu var de ju ingen pojke så det var samma förutsättning för alla.

Jag lär mina barn att man ska behandla alla lika och att man kan leka med alla. Men sen har ju alla olika intressen. Oavsett dockor eller bilar så vill kanske inte 2 barn leka ihop.

Svar:
det spelar ingen roll vad du UPPLEVER. Du har fel helt enkelt.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är en av de föräldrar som är emot ordet "hen" eftersom jag tycker att det är barnsligt och det är något jag aldrig kommer säga…

MEN

Jag har en dotter på två år och till henne köper jag oftast jeans på pojkavdelningen just för att de jeansen oftast är:

-Större

-Slitstarkare

-Bekvämare

-Varmare

Sjukt att det ska vara så på barnkläder!

Men det förstår ju vem som helst att pojkar måste ha plats för sina svärd och pistoler innanför byxlinningen! Flickorna däremot har ju handväska till att bära nödvändigheter som smink och hårdborste. Mysteriet löst!

Det var fan det dummaste resonemang jag nånsin tagit del av. Min son är lång och smal, det skulle vara näst intill omöjligt för mig att handla kläder till honom om jag begränsades till att bara handla på pojkavdelningen. Varför inte slå ihop avdelningarna och inse att barnkroppen inte har vare sig breda höfter, bröst, brett axelparti eller behöver stöd för snoppen. Pojkar och flickor ser likadana ut (förutom könet) fram till puberteten. Pojkar behöver inte gilla mörka färger och alla tjejer älskar inte rosa. Hade min son fått välja själv hade han enbart haft knallgula kläder t.ex. Tappar den där butiken kunder är det inte för att dom fått kritik utan för att dom vägrar ta till sig den.

LD: Ja, ursäkta. Jag kanske skulle varit tydligare – jag menar givetvis här i ditt kommentarsfält. Jag förstår att ingen attackerat dom innan, men nu är det väldigt mycket smutskastning från folk både här och på FB. Jag tycker att hela det här "hatet" som startats mot dom är mycket värre än att dom inte kunde hålla sig professionella i ett ärende. Till saken bör väl även nämnas att jag inte finner dom mer än just oprofessionella här. Jag ser inte riktigt vart dom är elaka eller idioter.

Förälder: vadå "emot hen" 🙂 haha, kan man vara emot ett ord? Är det fler ord du är emot? Alla ord som utvecklar det svenska språket är bra. Exempelvis så har jag ibland behov i mitt arbete av att göra människor i en text anonyma. Då är det skönt att kunna skriva hen istället för han/hon eller den eller de eller annat. variation helt enkelt.

Jag läste det här lite sent igår, när FB-sidan var ändrad. Kan någon berätta hur det började? Det framgår i kommentaren från Lena (den som är kopierad in i detta inlägget) att något är skrivet sedan tidigare, vad stod det där? Skulle bara vara intressant att veta början på det hela också, fortsättningen har vi ju tillgång till här 🙂

Mina föräldrar klädde mig i kläder från både pojk och flick-avdelningen när jag växte upp, och när jag vart gammal nog att bestämma själv… då vart det uteslutande från pojkavdelningen. Min syster däremot, älskade klänningar, rosa, glitter osv.

Något jag reagerat på idag är att släktingar och människor som känt mig och min syster genom hela livet, alltid förklarar oss som små som att jag var busig, tuff och vild, medan min syster var söt, snäll och duktig. Våra föräldrar gjorde aldrig skillnad på oss, utan lät oss klä oss i det vi ville. Kan undra idag hur omvärldens sätt att möta oss på som små, har format oss som vuxna.

Jeanie: Jag också, jag gillar inte det nya ordet " hen" och kommer aldrig använda mig av det. Men så får det ju vara man får faktiskt välja själv. Bra va?

Låt folk klä sina barn hur dom vill utan att kalla varandra för idioter. Vill jag klä min son i typiska killkläder och min dotter i typiska tjejkläder så har inte NI rätt att kalla mig för dum i huvudet och idiot.

Jag hade i början när jag läsa din blogg LD respekt för vad du tycker och tänker tills jag märkte att om man (som jag tex) inte tänker likadant ang kläder till barn så är man dum i huvudet och en idiot. För så är det, på en gång det pratas om detta med genus så är alla som inte kör genusmedvetet dum i huvudet osv.. Det är inte rätt att säga så, låt folk tycka och göra som dom vill.

Jag är så trött på att läsa ( inte bara här) att om man inte är genusmedveten är man som sagt dum i huvudet, men jag ska berätta en sak.. jag är inte dum i huvudet för jag inte är genusmedveten vad gäller kläder till mina barn…lika som att ni som är genusmedvetna inte heller är det. Många som skriver här inne klankar ner på föräldrar som inte tänker så mycket på genus som att man automatiskt då blir en dålig förälder.

Kollar man upp detta bolag så drivs det av familjen Löfving och det startades 2010. Som nu alltså har tvingats stänga ner sin FB-sida för att minimera PR-skadan.

Alla företag bör bli mer genusmedvetna men jag får SÅ ont i magen av det här inlägget. Genus till vilket pris undrar jag, är dessa två kvinnorna och deras lilla företag verkligen den stora boven? De som varken är etablerade eller stora nog att klara ett sånt här inlägg, eller har en marknadsavdelning som kan bemöta detta?

Dom är förmodligen inte utbildade i damage control och betedde sig klantigt i en pressad situation där dom kanske riskerar båda sina jobb, till skillnad från företag som H&M och Lindex. Bloggare tjatar alltid om vilket makt och inflytande dom har, använd det då på rätt sätt.

Svar:
men LOL. att de tvingat stänga ner sin FB-sida pga kritik är verkligen en sanning med modifikation. Man går inte i konkurs för att man blir ifrågasatt eller har en missnöjd kund. Det är inte synd om dem, de har dragit på sig en offerkofta. De stängde ner sin FB-sida för att slippa kritik, inte för att minimera skador.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Johanna- Jag tycker inte ett dugg synd om dem! De hade en chans att ta till sig den konstruktiva kritiken och tänka ett par steg längre, de hade aldrig behövt Damage Control på det viset, de hade liksom varit Good Guy Löfvings. Istället bestämmer de sig för att beskylla personen som gav den konstruktiva kritiken från början, och ge en förklaring som bara grävde gropen djupare- en grop som aldrig hade behövt vara om de hanterat situationen rätt från början.

Tina: jo klar man får välja. Men komiskt bara att skriva att "jag gillar inte hen" eller jag "är emot hen". Ser sällan nån som skriver "jag är emot ordet bajs" för det är fult … 🙂 så jag tror det ligger mer i det än att "bara ogilla ordet"

Tina: Tummen upp!

LD: tydligen var jag inte så korkad som du vill få mig att verka eftersom du inte hade något mer genomtänkt att säga. För ni "super super genus medvetna föräldrar" är motsträviga om nått. Jag har aldrig sagt att barn inte är olika men inser även att de finns de som faktiskt är som normerna beskriver det. Men nej, man får inte vara som man vill, man måste vara unisex. Och precis som Tina säger. Då är vi (som inte gör allt för att klä barnen som hen) dumma i huvudet. Bara för att man handlar på tjej resp kill avd betyder de inte att man framhäver det yttre och inte lär barnen respektera andra oavsett kön, läggning, storlek, hudfärg eller vad som helst. Jag lät fortfarande att vi är olika men ska behandlas lika!

Svar:
Jag har massvis med genomtänkt att säga. Det märker du om du stannar kvar ett tag och läser bak i arkivet. Men jag kände att det var lönlöst att fortsätta diskussionen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Johanna: Vi lever i en marknadsekonomi. Om du som företagare säljer något som ingen/få vill köpa kommer du att gå i konkurs! Det betyder även att om du som företagare står för värderingar som eventuella kunder inte gillar, så kommer de inte längre att handla hos dig. I en marknadsekonomi gäller survival of the fittest(om en ska förenkla det hela något), den som är smart kommer att överleva. Det är inte synd om företagare som inte kan anpassa sig till vad kunderna vill ha!

Det är ju snarare deras dåliga svar som gör att de tappar kunder än hennes inlägg från början. Skulle aldrig köpa kläder därifrån efter detta (har inga barn så hade antagligen inte varit en storkonsument ändå)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *