Kategorier
feminism & genus

Tillsammans blir vi klokare

Det som suger mest med avsaknaden av högskolebehörighet är att jag inte kan studera en massa klokheter tillsammans med andra kloka människor som kan ge mig andra kloka perspektiv jag själv missat att tänka på och det är en ENORM SORG. Jag grämer mig säkert minst en gång om dagen. Grämer och lider och saknar och sliter hår.
 
Jag får göra det näst bästa; läsa på egen hand.
 
Fast å andra sidan så har jag en enormt klok läsarkrets som bitchslappar mig dit och tillbaka emellanåt när jag är ute och cyklar och det kanske räcker en liten bit iallafall? 
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Tillsammans blir vi klokare”

Jag vet att du har skrivit tidigare att du vill läsa upp gymnasiet för att bli högskolebehörig. Är det något som du tror att du kommer göra så småningom eller har du fullt upp med allt du gör redan? Jag frågar av ren nyfikenhet och tycker att du är grym! Du har verkligen fått mig att intressera mig för normkritiska frågor 🙂

Svar:
Jag kommer läsa upp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast om du inte bryr dig om poäng s tror jag att de flesta föreläsningar är öppna för alles. Bara att glida in å slå sig ner liksom. Kolla. för det är rätt kul att läsa och diskutera med andra lajv 🙂

Undrar samma som ovanstående. Plus skulle det vara fint med lite boktips/recensioner. Skulle du inte kunna skriva lite sådana om böcker om genus, feminism, normer, jämställdhet och sånt? Tänker att du verkar klok och skulle ge bra sådana nämligen. Tack och hej 🙂

Heja dig! Som läser böckerna du vill även om du inte har högskolebehörighet ännu. Blir alldeles glad när jag tänker på allt du har framför dig när du väl kommer till högskolan/universitetet. Tror du kommer gilla det skarpt!

Förstår att du känner så. Men, man kan läsa en massa kurser utan egentligen fatta vad de egentligen innebär. Att läsa på egen hand av intresse och ha en omgivning som är lärorik är guld värt!

En läsarcirkel kanske hade varit något? En liten grupp som väljer ut typ månadens bok om genus och träffas en gång i månaden för att diskutera innehållet? Eller chattar om boken om man inte får ihop tillräckligt många i samma stad.

Svar:
Bra tips! Ska fundera på hur detta skulle funka
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Själv misslyckades jag totalt på högskoleprovet och fick istället gå den långsamma vägen genom att läsa in hela gymnasiet på komvux. Därefter kom jag in på universitetets PAO-linje och kan nu stolt deklarera att jag har en fil.kand. Eller näe det är sällan, eller aldrig som jag för det på tal.

Däremot kan jag stolt säga att trots fasansfullt dåliga högskoleprov poäng fick MVG i 16 ämnen på komvux och VG (som är det högsta man kan få på universitetet)i samtliga ämnen.

Amen

Det är ju inte så väldigt mkt du behöver för grundläggande behörighet iom att du har arbetslivserfarenhet!

(Från studera.nu) Om du kan styrka följande kommer du att bedömas uppfylla kraven för grundläggande behörighet:

Lägst betyget Godkänt alternativt E i:

•Svenska/Svenska som andra språk A + B eller Svenska/Svenska som andra språk 1, 2 och 3

•Engelska A eller Engelska 5 och 6

•Matematik A eller Matematik 1a, b eller c

•Samhällskunskap A eller Samhällskunskap 1b eller 1a1 + 1a2

•Tre års arbetslivserfarenhet efter 19 års ålder.

Jag saknar slutbetyg, men har grundläggande behörighet iom ovanstående (som arbetslivserfarenhet räknas nämligen att vara förälder, annars hade jag varit rökt) då jag har läst knappt två terminer på gymnasiet och några enstaka kurser på Komvux.

Du har trots allt det roliga framför dig om du bara bestämmer dig 🙂 Jag har pluggat 5,5 år och skulle sååå gärna plugga ännu mer – men utan studiemedel blir det fasen inte lätt. Men, det GÅR, och någon gång ska jag definitivt göra det, parallellt med arbete i så fall. Plugga är skitkul (och skitjobbigt).

Är imponerad att du ändå har disciplin att läsa när ingen tvingar dig 😉

Litteraturlistor kan du ju ta fram när du vill? http://www.erg.su.se/utbildning/vara-utbildningar/genusvetenskap/grundniva/genusutbildning-pa-grundniva-1.38776

Skulle isåfall även kolla kursplanen ifråga för att genom syfte och förväntade studieresultat få någon slags styrning.

Svar:
Jag har två vänner som skickat en massa material från sina kurser. Det hjälper massvis. (och tack för länken) Det enda som är trist är ju 1. missa föreläsningar (kan kanske hitta öppna sådana samt gratis på nätet?) samt 2. DIALOG med andra studenter och lärare. Spelar ingen roll hur mycket man läser om man inte har några att diskutera eller reflektera med. Men jag har fått en massa uppgifter som jag kan fördjupa mig i för mer förståelse. Det hade varit gött med poängen, men jag läser främst för min egen skull; för att lära.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har en massa böcker från Genusvetenskap A om du är intresserad av att köpa billigt?! Grym kurs för övrigt. Alla borde ha den i bagaget!

Svar:
vilka böcker?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Eller ja ett tillägg till min kommentar ovan. Det går att läsa på SU:s hemsida så tänkte att det var öppet för alla men jag vet inte säkert. Kan ju vara bara för dem som pluggar.

Jag förstår att det är lärandet du är ute efter, och du kan absolut få ut mycket av läsningen om du har kursens lärandemål någotsånär klara för dig. Ta de förväntade studieresultaten för genusvetenskap 1:

– redogöra för och förklara grundläggande genusvetenskapliga frågeställningar och perspektiv

– tillämpa och problematisera grundläggande genusvetenskapliga begrepp såväl muntligt som i kortare

skriftliga uppgifter

– reflektera kritiskt kring genus betydelse i historien och i dagens samhälle

– ta emot och ge kritik på kortare texter

– skriftligt och muntligt kommunicera sin kunskap till andra

– arbeta med mindre uppgifter inom genusvetenskapens kunskapsområde i grupp tillsammans med andra

Visst går du miste om specifika uppgifter och seminarieledares ramar för reflektion och diskussion och deras feedback. Men denna förteckning, hur självklar den än kan tyckas, som en slags checklista är ett väldigt bra stöd vare sig man går kursen eller ej!

Svar:
Ah, bra tips och bra checklista! Då blir det tydligare. Tack. Jag kan kanske vara extra seriös och ta upp olika frågeställningar här i bloggen för dialog. (alt. ap-facebookgruppen)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Känner lite som pubes. Det är många nötter som har behörighet och kommer in på utbildningar. Tror nog du kommer lika långt med att läsa litteraturen själv och använda din blogg för dialog med andra. Nu har inte jag läst just genusvetenskap men det är inte alltid hög nivå på kurserna bara för att det är på universitet/högskola.

tror att många av de böcker du har läst ingår i genusvetenskaps litteratur lista (vet att ambjörnsson och björk gör det i alla fall) ^^ och du lär ut ämnet jättebra till oss 🙂 Hoppas du känner att du får den feedback/respons du behöver från oss!

Så sant, tillsammans blir vi klokare! Jag har ännu endast gymnasieutbildning i bagaget, men jag tycker att jag lär mig massor med saker varje dag! Jag söker kunskap konstant, precis som du verkar göra! Det räcker jävligt långt tycker jag.. men det vore skönt att ha en högre utbildning att skryta med faktiskt. Till och med bara för att kunna säga att man har läst något, så folk håller käft och lyssnar lite snabbare.

Underbara böcker du har valt! Som godis för en sann feminist. "Vad är queer" har jag t.o.m. läst flera gånger för den är så bra! Jag kan förresten rekommendera alla böcker av Fanny Ambjörnsson. Happy reading! 🙂

Studera själv funkar bra det också 🙂 Jag har inte möjlighet att studera på högskola jag heller just nu, men om något år blir det nog av. Det kliar i fingrarna då och då när jag läser kurskataloger. Men kan även säga att inte alla som pluggar på högskola är kloka. Var med om en del diskussioner när jag läste psykologi som förbluffade mig.

Men du har ju allt det roliga framför dig om du tänker plugga! Jag kan dock säga att de böcker jag varit intresserad av minns jag tusen gånger bättre än en del av den ytterst ointressanta kurslitteraturen. Det är dock bara att trycka i sig om en hoppat på det där pluggtåget 🙂

Tror jag har skrivit det här till dig tidigare.. Men du behöver inte fullständiga gymnasietbetyg för att bli behörig till högskolan. Kolla vad "Helle" skrivit, det är allt som behövs. Då är du behörig och kan göra högskoleprovet och kvalar då in i den behörighetsgruppen.

Du har ganska många gånger skrivit om hur gärna du vill gå på högskolan, men det är väl inte svårare än att ta tag i det och bara fixa det! Det är ca 1 termin på komvux du behöver läsa för att fixa de betyg som behövs för behörigheten och sen göra högskoleprovet. Det är alltså en termins pluggande på komvux (som dessutom kan fixas på distans) som står ivägen för att du ska kunna göra det du vill. Ett halvår.. Det är ju ingenting! Just nu har komvux öppet för ansökning till sommarkurserna. Du skulle alltså om du börjar i Maj kunna börja på högskolan i Januari.

Svar:
Det där låter onekligen skitintressant. Jag har två ämnen kvar att läsa in isåfall (matte och samhälle). Jag ska höra med komvux. Kunde jag ta mig in på högskola efter det så skulle jag DÖ av lycka. Tack för tipsen!
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Läs upp, förverkliga dina drömmar och mål. Det är inte alla som har mål eller drömmar. Du vet vad du vill. Vad hindrar dig egentligen. Vet att jag provocerar dig nu MEN ibland behöver vi någon som ger oss en spark i röven och säger JUST DO IT! //Love

Som lärare tycker jag så klart att utbildning är viktigt och bra. Men jag läser din blogg ibland och tycker du är så klok och så sunt bra insatt i viktiga ämnen. Blev därför förvånad när jag nu läste att du inte har en klar gymnasieutbildning och känner dig stressad över det. Skolan är ju bra, men det går uppenbarligen att vara bildad ändå. Och är det samhällskunskap du behöver läsa in så borde det fixa sig lätt för dig. Din blogg är ju ibland som en hel lektion i samhällskunskap. Och jag vill påstå att jag vet, är ju sh-lärare.

Svar till LD: Pluggar du heltid så är det 10 veckor du behöver plugga. Sommarkurserna är på just 10 veckor 🙂 Man börjar den 27e Maj och slutar den sista augusti. Med uppehåll i juli. Du skulle då alltså kunna vara färdig redan i augusti. Sen är det bara att anmäla dig till högskoleprovet, och vips så är du behörig till högskolan. Du ansöker via reell-kompetens. Det är lite arbetsintyg och personligt brev som ska lämnas in och sen gör dom en helhetsbedömning på om dom tror att du klarar studierna eller inte, och om du vill plugga genus så kommer du nog n utan problem med bloggen som merit. Du kan läsa mer om det här: http://www.studera.nu/omstudier/omstudier/reellkompetensellerundantag.5.27d86368130216405a680004545.html

Lycka till!

För övrigt så har jag gjort precis så. Jag började komvux och läste ca 1700 poäng, sen sökte jag till högskolan via reell-kompetens, och kom in. Men självklart är det bra att ha gymnasiekompetens så i sommar tar jag 300 poäng och sen läser jag de sista poängen parallellt med högskolestudierna. Om du skulle börja på högskolan så skulle ju du också kunna läsa komvux under sommaren då man ändå är ledig från högskolan. När man gör det på distans så är det så smidigt och tar inte så mycket tid.

Har hört från någon att om man inte tagit alla sina komvuxpoäng innan 2015 så får man börja om från början. Har dock inte orkat kolla upp sanningshalten i det, men det kan ju vara bra att ha i åtanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *