Kategorier
feminism & genus

Vi har en naturlig instinkt att diskriminera och kategorisera

 
Jag var på föräldramöte igår och då tog förskolan upp ”det här med flickor och pojkar” och berättade att de använder ordet ”kompis” istället för ”flickor och pojkar” och att de försöker undvika att benämna och kategorisera ungarna efter kön. Om jag var nöjd? Mycket nöjd. 
 
Självklart var det en förälder som, inte så mycket opponerade sig men iallafall, såg lite bekymrad ut för hen tyckte inte så mycket om det här som ”vissa dagis gör och det här med hen” och jag kände hur det bubblade över. ”Man kan ju säga pojkar och flickor ibland, det finns ju inga nackdelar med att göra det. De ÄR ju pojkar och flickor” menade föräldern och där kunde jag inte hålla mig.
 
Så jag började nervöst svamla om hur barn gärna grupperar sig och att om man konstant påtalar att barnen tillhör endera grupp så kommer det att påverka hur de ser på sig själva och varandra: ”Jag hör ihop med dem, inte dem’’. Om man påtalar kön så påtalar man samtidigt att det är ganska viktigt. Och det känns ju ganska onödigt.
Man har i undersökningar i bland annat USA sett att barn inte bara grupperar sig efter kön utan även efter etnicitet/hudfärg. Är det t.ex en skolklass med svarta och vita så bildas det alltid två grupper (eller fyra egentligen om man även räknar in könen). Oavsett om man aktivt försökt jobba med integrering och mångfald. Det är ganska nedslående att tänka på. 

Men desto mer anledning att vänta med att lära barnen att vi tillhör olika grupper. Börjar man prata om skillnader så gör man skillnad.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vi har en naturlig instinkt att diskriminera och kategorisera”

Varför skriver du ras istället för hudfärg/härkomst/whatever du nu vill få fram?

Det finns inte olika människoraser.

Svar:
fast finns det verkligen inte?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Absolut, på ett eller annat vis skapar vi människor kategorier hela tiden för att sortera vår verklighet och det i sig är ju egentligen inte särskilt problematiskt. Problemet är när kategorierna 1. får olika värde, när det skapar hierarkier mellan dem och där ljushyade plötsligt får högre status än mörkhyade och 2. tilldelas en massa egenskaper och annat tjafs som personerna tillhör kategorin måste leva upp till.

Vad gäller hudfärg och etnisk tillhörghet/härkomst så är det jättetydligt i skolan där jag jobbar också, och det är framför allt "invandrarkillarna" som tenderar att hänga tillsammans. De utgör liksom både gruppen "invandrare" och "killar", vilka båda anses ha det lite tuffare i skolan – och därför blir det en del av deras identitet att vara de där "struliga grabbarna som skiter i skolan". Inte bra, men ack så svårt att bryta.

Oj, vilken hets! Det är många som benämner det människoraser utan att mena något illa med det. Tvärtom så baserades väl hela inlägget på hur man ska minska grupperingar. Skärpning, damer!

Det är väl det vi gör här? Märker på saker andra gör som vi inte gillar? Att inte vilja snacka pojke och flicka och sedan felaktigt dela in människor i raser? Snacka om att skjuta sig själv i fittyn.

Caroline varför refererar du till mitt kön när jag ska skärpa mej?

En sådan människosyn är inte okej!

Svar:
vilken slags människosyn menar du? Att det finns olika slags människor? Visst är ras ett trist ord, men jag hittar faktiskt ingen bra ersättare och jag skrev inlägget snabbt och tänkte inte och tycker inte det är en stor sak eftersom att det FINNS olika sorters människotyper. Det finns ingen värdering i det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hörrö, kissemissen, hade det varit enbart män som hetsat så hade jag skrivit "Skärpning, grabbar!". Svårare än så är det inte. Du behöver inte känna dig diskriminerad över att jag omnämnde dig efter ditt könsorgan. Nu kan du få berätta för mig varför det var viktigt för dig att benämna LD:s kön när du skrev att det var att skjuta sig själv i fittyn.

Självklart finns det människoraser, samma med hund och kattraser.

Är väl inget konstigt att svarta är med svarta och vita är mer med vita då de har mer gemensamt biologiskt sätt. Det är inget som folk blir uppfostrad till utan det är medfött, titta själv på undersökningen där olika bebisar med olika härkomster gick till den gruppen som var mest lik dom själva

Karin, Katten och Rebecca:

Jag gissar att det beror på den amerikanska artikeln hon hänvisar till. I USA har jag för mig att man rätt ofta använder "race" för att benämna etnicitet, vilket om man översätter lite för snabbt och slarvigt blir ras på svenska. Såklart det inte finns olika människoraser.

Summa sumarum: rätt klantigt av Dahmer men garanterat inte illa menat, är vad jag tror.

Svar:
Du tror rätt. Jag läser mycket artiklar och böcker på engelska och där använder man ofat race som begrepp.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Du tycker att det är okej att prata om olika människoraser, men när det handlar om pojkar och flickor ska man benämna dem "hen" eller "kompis" som också är biologiskt olika. eeh

Svar:
INte riktigt samma sak. Att erkänna olikheter betyder inte att man ska bemöta lika. Jag skulle aldrig tilltala eller tala om människor utifrån ursprung på det sätt man gör med flickor och pojkar, män och kvinnor, idag.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Snacka om att skjuta sig själv i foten. Så förbannat löjligt. Hela jäkla inlägget. Ni pratar om flickor och pojkar?? Pojkar och flickor ser ni som samma men icke svarta och vita som någon nämnde här ovanför, eller till och med refererade till hundraser. Haha, och ni vill folk ska ta er på allvar?? Det finns olika etniciteter inte raser jävla nötter!!

Svar:
vet du, du KAN ha en trevligare ton även fast du kritiserar. Just nu så bli man bara avigt inställd till att bemöta ditt angrepp. Du sätter dessutom tonen för resten av diskussionen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

LD:

I wikiartikeln du copypastade står det: ".[1] Rasbegreppet vad gäller människor är dock starkt ifrågasatt, både på grund av hur det utnyttjats och att genetiska studier visar att det inte finns några raser bland dagens människor.[2][3][4]"

Så nej det finns inga raser på det sättet och att använda ordet ras ser jag som en del av ett rasistiskt arv. Bättre att använda ordet etnicitet, det är vad vi får lära oss på universitetet. Dvs vi lär oss problematisera (bland annat) kön, klass och etnicitet. Inte ras.

Svar:
Ok. Jag har inte så mycket koll. Kollar på Bones liksom och vet att man kan ”klassifiera” människor bara genom att betrakta skelettet. Har ändrat nu dock. Menar givetvis inget illa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Tack för din blogg! Tycker den är helt underbar. Kikar in här varje dag.

Har hår på min kropp, rakar inte det ena eller det andra och är 23 år snart. När man går på badhuset så kollar folk ner på en för man har hår på benen eller under armarna och på könet. Själv tycker jag att hår är fint och vill absolut inte ta bort det men man tvingas nästan det för att inte bli "mobbad" nuförtiden. Tragiskt!

Elina: Det är faktiskt större skillnader mellan människraser än hundraser. Så tror man att det finns hundraser så existerar även människoraser.

Malin:

Kan du förklara varför det är fel och man är "oseriös" om man drar upp hundraser mot människoraser, speciellt när det är större skillnader mellan hundraser än människoraser?

Kan du även förklara hur folk som har bott på helt olika ställen under flera tusen år och ändå ha skapat samma intelligens, aggresivitet, muskeltillväxt m.m?

Malin: Du som tycker alla är "jävla nötter" för att de har en annan åsikt än dig i detta ämnet, så kan du visa för oss "nötter" flera trovärdiga källor som förklarar varför inte människoraser existerar.

Jag anser visserligen inte att det skiljer lika mycket mellan mig och t ex Lady Dahmer som mellan en tax och en schäfer, men så länge det inte handlar om att lägga en värdering i t ex vilken ras/etnicitet/typ/hensort så har jag egentligen inte några problem med ordet. Det är väl få som protesterar mot begreppen rasist och antirasist?

Jag tror inte de som delar LD’s strävan efter att inte "köna" barnen motsätter sig att tala om flickor och pojkar som så, men att man kanske gör det med stor eftertanke. Samma sak med begreppet människoras, som jag ser det. Man behöver inte ta upp det när det inte är relevant och man kan väl sträva efter att göra det så irrelevant som möjligt, men att undvika det faktum att det ändå finns genom att dessutom försöka hitta eufemismer för något alla vet finns i viss utsträckning är att sopa problem under mattan.

Fast är det alltid negativt att dela in efter grupper?

Känns som det är ganska naturligt för människor, man vill höra till nånstans. Det finns ju mer än en grupp som man kan ingå i 🙂

Fast sen är jag värdelös när det gäller genustänk 😉

Men vem vet, kanske jag lär mig en dag.

Svar:
det beror på syftet antar jag. Handlar det om att generelisera för att synliggöra strukturer osv så nej. I övrigt finns det ingen anledning alls.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Oj, vad hetsigt det blev. Håller med om att ras är ett problematiskt begrepp då två obesläktade människor är genetiskt lika varandra till 99,9 % fast jag förstår att ras i detta inlägg användes istället för hudfärg/utseende. Samtidigt så innebär etnicitet-begreppet att de i en etnisk grupp hålls ihop av föreställningar om ett gemensamt ursprung och då är inte enbart utseende som kan innebära att man tillhör en viss etnisk grupp.

Nåväl, det är inte lätta begrepp.

Svar:
nej det var därför jag kände att etnicitet blev fel också, men bytte ut ras mot det för att diskussionen inte skulle fokusera på det.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

A-K.S och LD: Det ÄR ett naturligt beteende hos människan att dela in sig själv och andra i fack för att kunna känna tillhörighet. Dock brukar det väl handla om att placera sig själv utefter intressen, klass, politisk tillhörighet eller subkultur, snarare än ras. Sen är det väl dock så att att vissa grupperingar i stort innehåller en viss etnicitet (gängkulturen i USA består ju exempelvis ofta av svarta män).

Det är väl rätt naturligt att vilja höra till en grupp. Där man känner samhörighet.

De jag känner mig mest hemma med är män som gillar att glo å fotboll, röka och dricka öl, haha. Där känner jag mig avslappnad.

Vad tycker du om "tjejfester"?

Jag tycker det verkar oerhört skittråkigt.

Ni som påstår att det INTE finns människoraser, vad grundar ni det på? Vet ni ens vad ras betyder?

Ett utdrag Svenska Akadamin som förklarar begreppet:

1) större grupp av individer hörande till en viss biologisk art, som uppvisar vissa gemensamma biologiska, ärftliga egenskaper, varigm den skiljer sig från andra grupper av samma art

Jag är väl påläst om begreppet ras, i varje fall i svensk mening, som intresserat mig för hundraser och vad som egentligen får kallas ras (utan någon jävla predikan från SKK).

Till saken är att JO det finns människoraser. Förstår inte varför det måste vara negativt laddat. Det finns en stor grupp svarta människor, en stor grupp vita människor och en stor grupp "gula" människor. Vi skiljer faktiskt på oss, både biologiskt (alltså kroppen, fysiskt) som socialt (vilket ju beror på våra olika kulturer). Varför dessa grupper bildas beror på att vi leker under olika klimatförhållanden som vi anpassat oss efter. Precis som en djurart oftast består av underarter såväl som raser. Därför de specialisera sig och anpassas efter rådande livsmiljö.

Svarta människor är oftast svarta av en orsak. Afrikaner som kommer hit kan t.ex. få brist på D-vitamin medan vi Européer inte får det, varför? Därför de lever i ett klimat med betydligt mer sol. Bara ett av flera exempel. Finns säkert ännu bättre och konkreta exempel på VARFÖR vi ser olika ut.

Ni borde även läsa på om rasism, ni fattar nog inte vad det betyder om ni anser att det är samma sak som att konstatera att det finns människoraser. Att konstatera det, eller att det finns två kön (för tro det eller ej, LD förnekar inte två olika kön) är absurt. Rasism är att påstå att en ras är bättre än de andra. Feminism är motsatsen till rasism, här försöker vi förklara att män INTE är bättre än kvinnor.

Sen som LD skriver, bara för det finns två kön behöver vi inte hela tiden bli tillkallade därefter.

"Kom nu pojkar och flickor!"

Varför? Jag förnekar inte raser, men ser lika lite poäng i att bli tillkallad därefter.

"Kom nu alla Européer och Asiater!"

Bara för ta något exempel. Alltså, jag anser det är lika ointressant att använda kön som ras (etnicitet eller vad ni nu föredra att kalla det). Jag FÖRNEKAR dock inget. Jag är väl medveten om att det finns två kön (det är så människoarten förökar sig) och jag är medveten om att det finns raser (som ett resultat av olika levnadsvillkor).

Rebecka, jag hoppas du skämtar när du skriver att det finns bland annat vita och svarta raser. För att urskilja en ras krävs det att det ska skilja dem genetiskt. Det går inte att skilja människan genetiskt. Så enligt din definition skulle rasblandning ske om en etnisk svensk får barn med en kongoles, med andra ord uppstår en ny ras alternativt uppstår en rasblandning.

Det länkades till Wikipedia förut, ironiskt nog står det att rasbegreppet är omstritt just för att genetiska studier visar att det inte finns raser bland människan. Genetik är bra mycket mer än lite hudfärg. Självklart har evolotuionen gjort sitt för människan men det behöver inte betyda att det är olika raser. Så med tanke på att det inte finns bevisat att det finns genetiska skillnader så förstår jag inte varför folk ska dela in människor i raser, däremot etnicitet.

Sen har kultur ingenting med att göra vilken "ras" man tillhör eftersom kultur är en social konstruktion som dessutom förändras över tid.

Förneka inte raser, och vilka är raserna? Du skriver asiater och européer. Kan knappast vara en homogen ras eftersom folkslagen skiljer sig utseendemässigt i både Europa och i Asien.

Så vill jag runda av med att ras inte är en big deal. Nej, för vissa kanske det inte är det men det känns lite intolerant med bemötandet att det inte är viktigt. Rasism (nej jag hävdar inte att någon här är rasist) är vad jag ser ett av samhällets största problem idag.

Vill bara klistra in det här också, så vi kan avfärda ras helt och hållet enligt min mening.

"Det kan vara större skillnad i DNA mellan två slumpmässigt valda individer i en folkgrupp än mellan två individer i olika folkgrupper"

Jag tycker det är en vettig debatt, för jag kan se likheter i behovet av att kategorisera pojke och flicka med att kategorisera var folk har sitt ursprung ifrån.

Jag håller inte riktigt med. Barnen är ju antingen flicka eller pojke och det vet de om och förmodligen kommer de stöta på situationer där de blir behandlade efter könsnormer. Det känns som att det där bara är en tillfällig snabb-lösning. Är det inte bättre att ha inställningen "Ja, vi har olika kön men är precis lika mycket värda ändå och har precis samma rättigheter"? (Då menar jag inte att man behöver ha samlingar där man pratar rakt ut om det för då förstorar man det nog bara, men att man agerar därefter).

Sen kan jag I OCH FÖR SIG inte komma på några tillfällen i förskolan där man behöver säga pojkar/flickor. Ska man ropa in barnen så är det ju enklare att ropa "kom in alla barn!" eller något liknande. Man använder väl snarare namn i första hand? :)Men just det här med att medvetet undvika det som om man inte vill låtsas om att barnen har olika kön är jag inte så förtjust i.

Vill först säga att jag tycker det är ganska småaktigt att angripa LD:s användande av ordet "ras", man fattade ju direkt att det var en anglofiering utan onda avsikter. Sedan är jag nog mest benägen att hålla med Ida-mammaledig… Tror inte att man helt behöver undvika att använda benämningen pojkar och flickor (vid de få tillfällen det kan vara relevant, som att man t ex talar om kroppen eller barnen själva väcker frågan. Tror det är viktigast att lägga fokus på att upptäcka (och vara medveten om att det ofta finns tendenser att särbehandla könen) och motverka olika-behandling av könen och aktivt uppmuntra varje individ att ta plats.

Var står det att ras betyder skillnad på DNA-nivå? Vad jag vet står det "ärftliga egenskaper" och det gäller inte bara mentala utan utseendemässiga också.

Vad jag vet är mörk hudfärg genetiskt, samma med ögonfärg. Det skiljer även inne i kroppen, om du såg senaste programmet på SVT om socker så har tydligen Indier lättare för att få diabetes utan att hinna bli jättefeta (samtidigt som lite hull där är status) eftersom Indiers vanliga kost var så mycket mindre näringsrik än den de äter nu (västerländsk). Sen självklart kan det skilja mellan inom samma folkslag, jag vill dock påstå att det skiljer mer mellan folkslag.

Om vi nu ska diskutera DNA-nivå, skiljer det mellan hundraser på DNA-nivå? Om inte, klaga genast på SKK för kalla det hundraser när de inte är raser…

Håller med! Har inga barn eller så men trillar själv dit ibland och säger "tjejer/killar" i onödiga situationer alldeles för ofta, har verkligen gått upp ögonen sedan jag började läsa din blogg (heja heja!) men rent praktiskt har jag en bit kvar, jobbar dock på det!

Och OT men…om det inte finns människoraser borde det väl inte finnas hund- eller kattraser heller?

Rebecka: "större grupp av individer hörande till en viss biologisk art, som uppvisar vissa gemensamma biologiska, ärftliga egenskaper, varigm den skiljer sig från andra grupper av samma art"

Så på vilka sätt menar du att en europé och en afrikan uppvisar olika egenskaper? Och nej, hudfärg är inte en egenskap.

Att du dessutom verkar bunta ihop vita svarta och vad du kallar gula som olika raser visar bara ännu mer på hur okunnig du är. Det finns ingen poäng i att klassificera människor i raser eftersom skillnaderna inte är större än utseendemässiga och att personer med mer pigment klarar stark sol lite bättre än de med mindre. Hela iden med att klassificera människor i raser bygger på en idé om att personer med en viss "ras" skulle ha andra egenskaper än de av en annan, att vissa raser exempelvis skulle vara mindre intelligenta eller mer tjuvaktiga än andra, dvs så kallad rasbiologi vilket idag anses vara en pseudovetenskap av stora mått förutom av några tokiga nazister som sitter gömda i någon källare och diskuterar på Flashback hela dagen.

Det finns helt enkelt inga belägg för att "raser" säger något om människor och att de därmed skulle existera. Att tro på raser är att tro på rasbiologi vilket inte har någon mer substans än vad t.ex. frenologin har.

Det är lika onödigt att säga tjejer och killar som att säga asiater och mörkhyade. Visst finns det skillnader men vad spelar det för roll när alla människor oavsett kön och ursprung bör behandlas lika.

Till Sonica Lo

Det är inte bara utsidan där skillnader mellan olika raser. Varför tror du det bara är färgade på finalen i hundra meter och har varit så under väldigt lång tid, samma som det bara är östasiater och vita europeer och amerikaner på topplistan över de smartaste människorna i världen?

Fast är vi inte bara en massa blandraser nu förtiden? Europé är ju knappast en ras. Eller amerikan. Och ni som är kunniga. Jude är det en promena ras eller är de0 bara religion som avgör?

Min 4,5åring har på dagis (förmodar jag?!) lärtsig skillnad minsann. En dag skanderade han högt och tydligt att "Jag leker inte med tjejer, tjejer är larviga!"

Och jag bara, men ja tack för den! Han står benfast vid detta nu trots attvi försöker förklara att det inte är någon skillnad, att man kan leka lika bra med alla…

*suck*

Se mitt svar till Emelie. Det kan även skilja mer än hudfärg. Att du ens blandar in nazism osv. känns löjligt. Jag har aldrig sagt något om vilken ras som är bättre eller att det finns någon ras som är bättre, bara att vi anpassar efter det rådande klimatet.

Tror alla har en klar bild av hur en asiat ser ut om jag säger asiat. Vad det nu har för betydelse vet jag inte. Däremot är det rätt klart att vi ser olika ut beroende på var i världen vi lever. Jag tror mycket väl att kroppen fungera på olika sett beroende på var vi lever, vad vi får i oss osv.

Jag förstår inte varför vissa skiter på sig över ordet "ras", det används fortfarande som begrepp världen över. Till exempel i USA där man måste definiera sin ras på varje jäkla papper man skriver under. Vissa som forskar i rasism (t. ex. Eduardo Bonilla-Silva, professor i sociologi) kritiserar också att man genom att förneka att det inte finns raser osynliggör rasförtryck, på samma sätt som kvinnoförtryck osynliggörs om man vägrar prata om kön. Bara för att man pratar om ras och synliggör att det fortfarande i världen finns en enorm segregation är man inte rasist! http://urplay.se/Produkter/174338-UR-Samtiden-Varning-for-ras-Fran-Martin-Luther-King-till-Obama

En sak som alltid slår mig när jag läser inlägg om hur flickor/pojkar/kvinnor/män ska få vara är att jag inte förstår mina meningsmotståndare. Vad har folk egentligen för problem med att man inte stoppar barn (och vuxna) i fack? Nu försöker jag inte få det att låta som att jag sitter på någon sanning eller att min åsikt skulle vara rätt, utan jag funderar genuint på varför.

Antingen så kan jag tänka sig att personen som motsätter sig att t.ex. använda ordet kompis istället för flicka/pojke helt enkelt inte har förstått vad genus handlar om och att man genom att köna barnen begränsar dom, men det vore att fördumma alla som inte tycker som jag. Eller så kan jag tänka mig att det mer handlar om någon slags trygghet att ”veta” hur en flicka eller pojke är, men då kan jag inte sluta tänka på att alla (åtminstone alla kvinnor) rimligen måste ha känt sig begränsade någon gång i livet på grund av könsnormer och därigenom kunna se vitsen med att slopa dom.

Den mest frekvent använda förklaringen verkar vara att man är född olika, men om man ändå är född med vissa mystiskt inbyggda rosa dock-gener eller blåa lego-gener, så skadar det väl inget barn att låta dom välja dockorna och bilarna själva utan att tala om dom vad dom ska välja eftersom det ändå sitter i deras gener?

Det här låter kanske lite underligt (och lite off topic) men jag tycker att jag aldrig har fått en riktig förklaring från någon som tänker på det viset (annat än ”det förstår du väl att killar och tjejer är olika!!”) och jag tycker det vore intressant att veta! Självklart har väl inte alla samma skäl och åsikter o.s.v. men jag undrar om någon annan haft någon sådan diskussion som faktiskt varit givande?

Viktor:

Dina argument är som kopierade från SMR och inte direkt något att hänga i granen. Liksom jag skulle ta mina argument och åsikter från revfront.

Det finns absolut inte människoraser som det finns hundraser, jag tänker inte ens ta upp argument mot det uttalandet.

Varför är jag längre än mina andra kvinnliga svenska/germanska kompisar? Varför är jag starkare än mina germanska kompisar? Varför har min bror större huvud än hans germanska kompisar? Varför har jag lika stora fötter som min utländska vän? Varför har jag samma yrkesval som en kille från Kongo? Varför gillar jag samma författare som en tjej från Colombia? Varför gillar jag samma mat som de äter i Indonesien?

Om du tänker på IQ-tester så beror de olika resultaten på att dessa tester är anpassade efter västvärlden med figurmönster m.m. som vi är vana vid att använda i vissa delar av världen, du kan fråga vilken legitimerad psykolog som helst om detta.

Tycker sedermera att det är trist att du läser denna underbara blogg. Du kan ju inte ha så mycket gemensamt med LD.

Det är onödigt att säga flickorna/pojkarna om en viss grupp, men att lära barn ska säga kompis till varandra iställer för han/hon tycker jag är fel.

Vem man önskar kalla sin kompis avgör man själv, det ska komma spontant och kan förändras över tid. En kompis är någon man tycker om och inte automatiskt alla i ens omgivning.

Jag ser inget fel i att säga han eller hon eftersom det inte ligger någon värdering i något av orden. Båda är lika mycket värda!

Barn har ofta svårt att skilja på han/hon/hans/hennes. Att då säga kompis (eller kamrat!) hela tiden blir ett konstruerat barnspråk.

Trevligast är att säga personens namn! Kanske borde alla ha könsneutrala namn. Samt att man säger "min förälder" istället för mamma och pappa, "mitt syskon" istället för syster och bror.

Svar:
Jag ser det som så att alla är ”potentiella kompisar”. Att utgå från det skapar positivitet och öppenhet. Barn är ofta intresserade av varandra på det sättet. I skolan använder man ordet klasskamrat om alla, oavsett relation, så då är inte steget till kompis långt eller konstigt. – Kompis ersätter för övrigt inte han eller hon, utan flickan eller pojken. Förälder och syskon använder vi härhemma, blandat med mamma och pappa.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Började läsa i kommentarerna här och glömde tillslut av vad inlägget handlade om! Fick läsa om det. Bra av förskolan, man önskar att alla inom barnomsorg kunde tänka till lite. Jag, som elevassistent och mamma, får ofta bita mig i tungan när jag hör mig själv falla in i oeftertänksamhetens bekväma tillstånd.

För övrigt läser jag ofta din blogg (under ungens sovstunder) och kan konstatera att du är klok och att en bunt kommentatorer inte är så jävla kloka.

Jag arbetar själv med barn och säger också alltid kompis, det har aldrig hänt att jag säger flicka eller pojke. Däremot kan det hända att jag säger honom eller henne, men jag delar aldrig upp dem i olika grupper. Har vikarierat på en del olika förskolor och varit med om att de bett barnen räkna hur många flickor respektive pojkar som var där. Detta menar dom är ett bra sätt för barnen att lära sig matematik och sortering. Men herregud då kan man väl sortera utefter hur många som har husdjur eller hur många som har svarta strumpor på sig istället?

Hej!

Måste bara berätta en rolig grej som hände idag. Jag jobbar i en ica butik och ibland får jag hoppa in och hjälpa till i förbutiken, där man köper lotter och tobak och fixar med postenärenden.

Där är stressigt! En kollega kommer tillbaka och trycker fram nummer lite för fort och jag håller på med en kund. Kollegan går till postenkunden, och har tryckt fram två nummer istället för ett. Mannen med nummert imellan säger till "jag hade nummer "50"" Varpå jag skriker högt ut till kollegan "Hon här har nummer 50, så du får hjälpa henne först"

Kunden jag hjälper säger "han, det var en han" Hade detta varit före jag börjat läsa din blogg skulle jag blivit pionröd, skämtat bort det hela och ursäktat.

Men nu reagera jag inte ens, mer än i mitt huvud, det har la ingen betydelse, jag ser att det är en gubbe, jag råka säga hon och vad gör det. Han lär ju inte börja tro att han var en kvinna för det.

Hej! Gillar din blogg, att du tar för dig och ifrågasätter samhället. Fick en fundering, hur tänker du kring att gifta sig på traditionellt vis i kyrka? Jag menar mannen i kavaj och en kvinna i en brudklänning osv.

Svar:
jag tänker att det ska man ju få göra om man vill det. jag tycker om traditioner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *