Kategorier
feminism & genus

Vita Kränkta Män 2.0 (en bättre version)

Klicka på bilden för att se resten av seriestrippen!
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Vita Kränkta Män 2.0 (en bättre version)”

Mycket bra…."men" jag ser män framför mig som ser denna strip tänka på sista bilden:"åh snyggt med bruden som ligger, wohooo"."MIN bitch"….

Hejja dig o alla som gör skillnad. Jag e asjobbig på mitt jobb med barn och pekar med hela polisarmen när någon säger duktig eller fiiiiiin. Händer ofta även bland de som har högre utbildning 🙁

Märkligt. Serietecknaren verkar anse att män bara borde bli upprörda över saker i samhället som drabbar kvinnor. Varför? Finns väl hundratals stora och små orättvisor i samhället som slår åt alla håll. En stark orsak till många mäns avoga inställning till feminism har sin grund i att feminister uppfattas som personer som endast intresserar sig för kvinnors problem. Den här bilden bekräftar väl det synsättet.

Svar:
jag tolkar serien som att män borde bli upprörda över att de alltid framställs som förövare och våldsamma djur. Att du inte ens uppfattade den biten visar på hur jävla skadade vi är av normerna; vi ser dem inte ens. Det är normalt att se män i dessa positioner.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Zeb, patriarkatet drabbar inte bara kvinnor. Män behöver feminism också för att inte bli kränkta och begränsade utav sitt kön.

Hmm, feminism rör lite större folkgrupp än rasism. Det finns en massa olika mindre och större folkgrupper som diskriminerad av vissa. Men feminism handlar om att inte diskriminera efter kön, vilket då gäller alla människor, så det är lite mer omfattande.

Vill börja med att säga att kommentaren inte har något med inlägget att göra, fick denna "fråga" i skolan, och vill höra lite av dina åsikter.

Om man tänker på hur många spermier en man producerar, så borde det ligga i mäns natur att ha mycket sex (samt äta, sova, skita). Är det då "rätt" att män ska hålla sig till sin (en) kvinna, istället för själva meningen med spermier, att fortplanta sig med så många kvinnor han bara ser? Om man ser till naturliga instinkter liksom, när kom man på att dessa instinkter skulle "förstöras"?

Vad kan man säga till sitt försvar, till män som hänvisar till detta om sina instinkter vad det gäller sex och öppna förhållanden?

Jag är för övrigt kristen, men började tvivla lite efter denna fråga..

Svar:
Människan är ingen slav under ”instinkter”. Vi har valet att välja hur vi hanterar vår sexualitet. Det är inget fel att knulla runt eller vara singel eller vilja ha ett öppet förhållande, oavsett kön. Men att använda biologi som en ursäkt till otrohet osv är det bara idioter som gör.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag tolkade det utifrån att kvinnorna var lättklädda och i "underordnade" positioner. Men visst, man kan se det som att männen framställs som farliga förövare också. Ingen bra reklam i vilket fall.

Däremot tror jag inte att män i allmänhet identifierar sig med männen i reklamen. Lika lite som man identifierar sig med förövare på film eller tv. Den klassiska identifikationen är med "hjälten" som sätter åt förövaren, och räddar kvinnan i slutet.

Svar:
Jag identifierar mig inte heller med kvinnorna i reklamen, men jag påverkas ju ändå av den rådande kvinnosynen.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Frågvis: Visst finns det säkert grund i det, men jag har också hört något om att människan ofta har så starka parförhållanden (om man jämför med många djur) därför att kvinnan har så kort tid hon kan bli gravid. Därför måste mannen vara nära hela tiden så att han inte missar dessa få dagar i månaden. Biologin ger alltså stöd också för monogamiska förhållanden.

Jag tror alltså inte att man kan argumentera med biologin som grund i den frågan. Personligen tycker jag att det är upp till var och en att göra som det känns bäst, däremot tvivlar jag på att den här instinkten att ha mycket sex skulle vara så stark att män inte skulle kunna kontrollera sig.

Både män och kvinnor får ha sex med hur många olika personer de vill, men frågan är vill dem det? De flesta vill faktiskt ha ett kärleksfullt förhållande med en person. Ja, det gäller även män trots din påstådda tes om biologi.

Svar:
sexualitet är inlärt beteende. Vi är sexuella ja, men vi lär oss hur vi ska uttrycka den av yttre
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag har några kompisar som är religiösa och med i en starkt religiös församling. Genus är absolut inget dom tänker på, cementera könsroller är mer deras sak (ta hål i öronen på döttrarna innan dom varken ens kan prata eller gå, och hårband på dom utan att dom en har hår på huvudet).

Idag så såg jag att en av dom vänner hade gillat en bild på instagram från någon som heter fashionkids. Det är alltså bilder på barn, klädda lika modernt och trendigt som vuxna (inte sällan med märkeskläder). Jag kan tänka mig vad dom personer som ser dom säger, tjejerna kommer få höra mycket om hur söta dom är och killarna får höra hur coola dom är. tänkte det var något för dig att kolla in…

Du rangordnar inte förtryck men hur förklarar du att du själv skrev i rubriken "en bättre version"? Jag antar att du menade jämfört med originalversionen? Varför är feminism en "bättre version" än antirasism?

Svar:
Jag har inte snackat vare sig feminism eller antirasism. Jag pratar om fenomenet ”vita kränkta män”. (vita män är inte förtryckta)
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hmm, vilken var första versionen?

Sen håller jag med tidigare, reklamerna underst framställer ju mannen som nån våldtäktsman/mördare och kvinnorna offer. Vill någon vara något av detta?

Svar:
Den första versionen kan vara Kawas facebookgrupp ”vita kränkta män” eller helt enkelt alla kränkta vita män som kränks av ickeproblem. (alltså de som Kawa gjorde narr av).
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

jag har samma fråga som några ovanstående: hur menade du med "den bättre versionen"? kan du förklara varför denna version är bättre enligt dig?

Vill också passa på att säga att du med din blogg är en fantastisk inspirationskälla och ger mig mycket hopp i mörka tider då det känns som att precis varenda en på detta klot är sexist bortom all räddning. Tack för det!

Svar:
bättre version = kränkt över det riktiga problemet
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Hej allihop.

Det är Jag som har tecknat serien. Rubriken syftar till den eminenta satsningen som Kawa Zolfagary gjorde på Twitter vilken även sedermera blev till bok.

Serien är publicerad på http://www.genusfolket.se vilket är ett projekt som bl.a. drivs av Kawa. Rubriken är med andra ord satt dels som en blinkning till honom dels som en uppdaterad version av den "vite kränkte mannen" och hans behov av fokusbyte.

Nästa steg i utvecklingen av kränkthet borde enligt mig vara att bli kränkt av de egentliga problemen. Rätt fokus alltså!

//elin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *