Kategorier
feminism & genus

Julklappstipset till den lilla kille(r)n: Extra räckvidd vid låtsasslagsmål!

Det här måste ju vara årets roligaste leksak. Jag skrattade rakt ut när jag såg den.
Men asså VEM köper detta till sina barn???? Hur motiverar man det? Snälla förklara!
hjärndött

Perfekt för låtsasslagsmål! Detta mjuka knogjärn i skumgummi har långa skumspetsar för extra räckvidd”. Fast å andra sidan så har ju leksaksaffärerna sålt verklighetstrogna K-pistar och pistoler i flera år så ingen chock för min del. Jag antar att den här bara gör det mer påtagligt, mer absurt. Nu ska barnen inte bara låtsas skjuta varandra på avstånd, nu ska de ”slåss” också.

Hahahaha…. ja jag vet inte jag.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Julklappstipset till den lilla kille(r)n: Extra räckvidd vid låtsasslagsmål!”

Åh det är så sjukt! Men det som irriterar mig är de flesta mammor, åtminstone på min facebook lägger upp den och anser att det är så fruktansvärt att leksaksaffärer säljer dessa och uppmanar till våld. men Pistoler är okej för när man leker tjuv och polis och skjuter varandra på låtsas, då är det minsann helt okej. För det är ju bara på låtsas. Ett vapen är ju ett vapen, så varför skulle det vara okej med en låtsaspistol och inte ett låtsasknogjärn? Dessutom har ju vapen funnit sååååååå länge man minnas!
Nej, knogjärn är INTE okej men nej, pistoler, knivar, gevär, minor och alla andra leksaksvapen är inte heller okej!

Jag kan ju tillägga då att denna ingår i halloween-sortimentet bland alla yxor, knivar, djävulshandskar och andra läskiga saker. Så det är inget som är meningen att ingå i sortimentet resten av året. 🙂

Har aldrig förstått meningen med att prångla på barn leksaksvapen överhuvudtaget. ”Nej lilla Lisa man ska leka snällt med varandra och inte slåss men här får du en puffra så du kan leka att du skjuter din kompis istället”. Jag menar hur skruvat är inte det.

Jag tror en stor del av min släkt skulle kunna köpa detta till sina söner, med vikten på att de då är pojkar och boys will be boys. Sen är det ju roligt att se dom fundera över varför deras pojkar hamnar i bråk med andra barn på skolgården, varför det inte går att ha någon ”kontroll” över dom och hur fan vågar dom sparka på en när man säger åt dom att ta undan disken?
Men ja… Kanske är så himla svårt för många att se kopplingen som vi tycker är rätt så självklara, men vad i helvetet. Folk får väl för faaaaan tänka till lite?

Låtsasvapen är ju en sak, det är skitdumt det med, men fine. Men ett knogjärn innebär ju att ungen förväntas ha sina nävar mot sina kamrater, med en skumgummigrej emellan. Istället för att ropa PANG-PANG så SLÅSS de ju verkligen och det är där det blir så mycket värre…

På förskolan var det ett barn som hade med sig en otroligt naturtrogen morakniv med spets som liksom sköts in när man ”högg” nån. Personalen gick som tur var i taket. Morakniven liksom. ÄR den fortfarande det vanligaste ordvapnet i Sverige? Eller var det kanske en skröna. Hur som, vapen nej tack. Jag förstår vitsen tex med att barn som flyr från konflikter får bearbeta krig i lek, men alltså våra svennebanan-ungar behvöer verkligen inte varken knogjärn eller en kalashnikov-kopia.

Hahah.. gud vad sjukt, jag hade exakt en sådan kniv när jag gick på dagis, (fick den av min 8-år äldre brorsa föreståndarna blev jätte arg och konfiskerade den och gav tillbaka den till min mamma när hon hämtade mig i slutet av dagen. Detta var i början på 90-talet 🙂

Jaha… ok, så först ska de ha vapen, och sen ska vi dessutom dela upp det i kön också. För våld är något som killar (och bara killar förstås) ska lära sig mycket av redan som små så vi kan få så många våldsförbrytare som möjligt redan tidigt. Jupp. Vore ju en skam om en tjej fick tag i en dån här, eller hur? Nääästan lika illa som om en pojke fick tag i en docka. Fast bara nästan. Visst? Nej, nu får ni ge er. Bättre kan ni allt.

Alltså nej. Hur tänker de? Jamen det här blir ju bra, vi vill ha ett samhälle utan våld och blabla och kolla i leksaksaffärerna? Fucking knogjärn. Förstår inte riktigt skillnaden på ”låtsasslagsmål” och riktiga slagsmål i det här fallet, för att vara ärlig.

Helt sjukt osmakligt. Jag förstår inte hur leksaksaffärerna kan sälja skiten med gott samvete, eller päronen som låter sina barn leka med skiten. Om man får leka mördare och misshandlare, krig och allt vad fan det nu är, vart ska man dra gränsen? Vad sägs om lite dexter morgan inspirerad lek eller varför inte leka typ massgrav, det låter ju kul.
Jag hatar våldslekar mellan barn, det spårar alltid ur och någon gör illa sig och en annan börjar gråta och så vidare.

Skrev ett mail till BR med en uppmaning att ta bort den ur sortimentet samt att jag ville ha en förklaring på hur de tänker när de glorifierar våld och uppmuntrar barn till att slåss. Föreslår att ni gör detsamma 🙂

Man motiverar det på samma sätt som man motiverar en knallpulverpistol eller ett lasersvärd? Äh, jag vet inte, blir bara så jävla trött på den där satans leksaksaffären som gång på gång visar prov på sitt lågintelligenta produktframtagningsteam.

Hur förklarar man behovet av den feministiska rörelsen för en annan kvinna som som tycker raka motsatsen, och tycker feminism enbart handlar om gnälliga kvinnor som inte fått ligga? Jag har väldigt svårt att tala för min sak, hålla motiverande punkter osv utan att bli nervös och tappa bort mig, så det hade varit kul om du kunde göra ett inlägg om feminism för nybörjare kanske? 🙂 Hade uppskattats till tusen!

Vad är nästa steg? Först leker barn att de skjuter ihjäl varann, sen leker de att de misshandlar varann med knogjärn. Nästa år: en strap on för att leka våldtäktsman!
Nej, fan att inte fler fattar hur sjukt det är att barn ska leka med vapen och våld?

Jag tycker att det är skillnad på vapen och vapen när det gäller leksaker. Jag älskade att leka med svärd eftersom jag tyckte att riddare var coola, men jag fattade inte att målet var att träffa andra med svärdet, utan jag trodde bara att det handlade om vem som fäktades snyggast. När jag en dag insåg att målet var att skada andra tänkte jag ändå: ”men nej, det är ju fäktningen som är det roliga!”. Knogjärn, däremot, de kan väl inte handla om annat än rent våld. Sjukt!

Jag har två bonusbarn, två pojkar som är 8 och 11 år gamla. Dem leker ofta slagsmål, kampsport och brottning. Nästan alltid går det överstyr och slutar med att nån gör illa sig, men några minuter efter det så är dem igång igen.
Jag visade den där bilden för elvaåringen, och trots att han gillar låtsasvapen av olika slag så förstod han inte alls varför det där skulle vara bra. Hans förklaring var: ”Svärd och liknande står du ju en bit ifrån när du slåss med, men den där måste du ju ändå slå med knytnäven för att den ska träffa, och då kommer du ju slå på riktigt.”
Jag tänkte inte ens så långt när jag såg den. Jag reagerade över vad det var, och funderade hur dem hade tänkt. Men det han säger stämmer ju. Med ett låtsassvärd befinner du dig en meter ifrån, men med ett knogjärn måste du faktiskt slå. Hur många barn kommer att kunna stanna handen 5 centimeter från den andres kropp?
Jag håller med en kommentar här ovanför och kan se det i mina pojkar. Dem slåss med svärd ofta, inte för att träffa, utan för själva svärdsfajten. Ett knogjärn skulle ju innebära att leken istället börjar handla om rent våld.

Jag är glad att sånna som du finns. Tack för att du öppnar mina ögon så fort jag tittar in på din blogg & jag har nu börjat aktivt reagera. Anmäla/ifrågasätta bilder, texter & produkter som är olämliga, kränkande, särbehandlande eller som bygger på fördommar/förtryck på fb, instagram eller på hemsidor som BR här bla. Jag håller inte med om allt du reagerar & har åsikter om men du väcker reflektionsförmågan i mig. Du får mig att ta ställning & tänka. Tack för det! btw produkter ovan är direkt vidrig.

Var inne på deras hemsida och de har ändrat produktbeskrivningen till ”Klä ut dig till mörkrets riddare, en orädd ninja eller en ärofylld gladiator! Knogjärnet i mjuk skumplast blir ett perfekt tillbehör till en riktigt läskig dräkt.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *