Kategorier
feminism & genus

På ett instagram nära dig tycker en man till igen

instagram
Nähääää stoppa pressarna för här får vi veta att KILLAR inte uppskattar en viss typ av kropp/kvinna. Jag har ingen aning om vem den här Erik är men han har drygt 40,000 följare på sin instagram så jag får anta att han är nån med en plattform. Och jag måste bara fråga varför han tror att det är bättre att nedvärdera en kropp för att lyfta en annan?

Varför tror typ 99,9% av alla män på jorden att deras åsikt är så viktig och relevant?

Jag är ganska säker på att ”killar inte uppskattar” feta kvinnor som mig heller för när man exempelvis pratar om  ”kurviga kvinnor” så syftar man egentligen bara på smala kvinnor med lite tits and ass och jag har liiiiiite mer av det goda än så. Så då undrar jag, eftersom att killars kvinnokroppspreferens nu är så jävla viktigt, vad Erik här tycker att jag ska göra med den kunskapen då?

Äh jag fattar ingenting. Män alltså. Verkligen. Nej. Så då är det tur att Erik förklarar att han inte alls menade vad han faktiskt sa. Det brukar vara lite så ibland; att män säger en massa sexistisk skit om kvinnor och våra kroppar de inte riktigt vill ta ansvar för. Nej, jag tror inte Erik ville vara elak. Jag tror att han trodde han var snäll. Och det är just det som är en del av problemet. Killar tror att de är snälla när de värderar våra kroppar.

tönt

Jag tycker Erik ska ta och ha lite självinsikt och utöva självkritik istället. Kanske  fundera lite på sina privilegier. Prova att t.ex ta ansvar för det han faktiskt säger. Fundera lite på hur just han upprätthåller förtryck genom språket han talar, formuleringarna och orden han faktiskt använder.
Det vore en bra början. Då skulle vi kanske komma nånstans.

20131217-125720.jpg
Nej det är inte kvinnan på bilden som upprätthåller idealet oavsett hur mycket hon får betalt. Det är människor som tar sig rätten att värdera kvinnors kroppar som upprätthåller idealet. Oavsett vad ens personliga preferens är så talar man om att omgivningens (mäns) åsikt spelar roll och det måste kvinnor konstant förhålla sig till.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”På ett instagram nära dig tycker en man till igen”

Är inte han nån sån där Idol? Tror han kallades för ”Snygg-Erik” till och med.
Sorry, en parentes bara.
Blir så jävla trött på att både killar och tjejer värderar kvinnors kroppar. Det är helt snett att det ses som ”jätteviktigt”. Allt ska vara så jävla perfekt hela tiden och jag kräks på det.
Kan inte folk rent generellt bara ge fan i att lägga sig i hur andra människor ser ut och istället fokusera på att vara snäll mot sig själv och sin omgivning…?

Jag kan bli irriterad på sådana kommentarer med. Särskilt om dom kommer från folk jag knappt känner. Det är en sak om jag ligger med personen ifråga, men gör jag inte det känns det väldigt konstigt.

Han kommer med frågan och svaret i samma mening. ”Killar uppskattar inte det där, så hur skapas idealet?”. Dvs att kvinnan har en slags funktion att attrahera män. Han kunde i stället ha sagt ”shit det där är inte schysst , hur skapas idealet?” . Och då hade man kunnat svara ”för att kvinnor ses som ett föremål som ska behaga mannen”.

Men vart skrev han ”killar uppskattar inte det där”? Ni läser ju mellan raderna och hittar på lite själva, kanske enbart för att ha något att bli arga på. För att läsa igen så skrev han faktiskt att han tror att han inte känner en enda kille som uppskattar det där…

Jodå det finns massvis man får säga utan att ställas till svars. T.ex sånt som INTE är sexistisk eller rasistiskt eller nedvärderande. Upplever man att allt man säger blir ”fel” så ska man kanske ta sig en funderare kring hur man uttrycker sig.

Det är dom som skapar reklamen som är ansvarig för bilden och det ideal som den förmedlar. Inte tjejen.
Dom som skapar/förmedlar idealet är: 1. företaget som säljer produkten. 2. reklambyrån tar fram reklamidén. 3. dom som tar bilden och redigerar den. 4. dom som säljer reklamplatsen. 5. samhället som tillåter den här typen av reklam/ideal.
Utgår man ifrån sig själv, ifrågasätter genom att skuldbelägga och sen lägger ansvar på modellen så visar man att man kanske inte riktigt har förstått vidden av problematiken.
Men det är ju bara mina åsikter… // En otacksam kvinna!

Jag håller med i det du skriver LD MEN jag har tänkt på det här länge, och det här,
”Varför tror typ 99,9% av alla män på jorden att deras åsikt är så viktig och relevant?”
… alltså… varför bara män? Seriöst, varför tror ALLA att deras åsikt är så viktigt och relevant? Varför tycker du att din åsikt är relevant och viktigt? Varför tycker jag att min åsikt är relevant och viktigt? Det är just därför jag har så svårt för feminism (även om den såklart är viktig) – men jag känner hela tiden allt det alltid är två läger och ja det låter naivt för att DET ÄR JU SÅ, men varför kan man inte bara se människor som personer?
När är det viktigt att veta om det är men man eller kvinna som har gjort eller sagt någonting? Varför spelar det någon roll?
Äsch, jag orkar inte.

Det här blir kul. Verkar som att ingen här vet av den verkliga anledningen till att ALLA, ja ni också feminister. ALLA Människor är av naturen egocentriska. Alltså egoister och självcentrerade av natur. Vi föds så för att överleva. Hur mycket man än vill förneka det och hur mycket man än vill säga att man själv är humanitär och osjälvisk, så är man inte det. Hur du än vrider och vänder på det. Där har ni dessutom svaret anledningen till att just MÄN och alla andra människor här på jorden tycker att deras åsikter är så jävla viktiga är att du själv är centrum i din egna värld. Alltså värderar du dina egna åsikter högst av alla. Grattis hurni, ni klagar på någonting som är omöjligt att ändra.

Förstår att du reagerar som du gör LD för det är jävligt tröttsamt med män som alltid ska komma med sina ”viktiga” tankar om hur kvinnor bör tänka och känna kring sina kroppar och sitt utseende. Å andra sidan tycker jag faktiskt att denne Erik har en poäng i att påstå att ”om ni tycker att detta ideal inte har det minsta att göra med hur kvinnor vill se ut inför killar så tror jag att ni har fel”. För många kvinnor (jag själv inkluderad) strävar ju tyvärr efter att uppnå dessa förbannade ideal just i tron att det kommer göra mig mer tilltalande för män. Om det nu är så att män, på det hela taget, inte tycker att det är så satans hett med size 0 så borde ju alltså idealet ändras? Men det verkar det ju inte göra?!?! Så då känns det ju inte helt orimligt att undra var och hur dessa ideal faktiskt skapas? Om man t.ex. kollar på kvinnor inom porrindustrin, där det verkligen är mannens preferenser som styr, så är ju kvinnorna ofta lite större (och då menar jag inte bara större tuttar och rumpa). Vad jag försöker säga är att det kanske inte är jätte weird att undra hur idealen skapas när man som heterosexuell man själv inte ser sina ”preferenser” återspeglas i det rådande idealet. Samtidigt så får man det förklarat för sig att detta ideal existerar eftersom jag, i min roll som man, tydligen ska finna det åtråvärt.

Erik representerar väl fan inte alla män. Män har olika preferenser, och vem fan bryr sig. Vem går runt och
tänker”jag gillar ju inte tvättbrädor, hur kan det vara ett ideal?”
Kan tjejer sluta tävla i att ha ”utseendemässiga kroppen som alla killar vill ha” det finns ingen sån kropp. Fråga smala tjejer om de har svårt att hitta kille, antagligen inte. Men att ni ens går runt och tänker på sånt här, att ert liv kretsar kring vad killar vill ha. Fokusera på vad ni vill ha istället.

För att klara ut detta en gång för alla: Det där är alltså Erik som är E:et i EMD, som var med i en säsong av Idol runt 2006-2008, och kom på typ 6:e plats eller något sånt. Han har med andra ord hållit på med musik i evigheter och har tävlat i Melodifestivalen och sånt.
Sen tycker jag att han har fantastiskt fel, men det verkar ju då inte han tycka att han har.

Så jävla bra skrivet Ld. Nu ser jag inte bilden men det finns ju tjejer som ser ut så. Erik övervärderar sin åsikts betydelse. Skulle erik själv vilja att vi satt och bedömde honom och klassade honom som någon inga tjejer vi känner föredrar? Haha.

asså wow. Så en kille får inte tycka att en tjej är snygg/oattraktiv utan att få skit, diggart. Alla tjejer ser olika ut det gör även killar, men varför fokusera så mycket på idealet. Det finns fan inget ideal. Alla ser olika ut, alla gillar olika. Sen att många killar gilla smala tjejer som betyder att efterfrågan blir på just detta självklart gör det att utbudet blir till det som efterfrågas och uppskattas mest.Hur kul hade det varit om alla killar var underklädesmodeller och tjejerna var bikinimodeller. Jag förstår inte riktigt vart ni vill komma. Han gjorde fan inget fel. Nu när jag har en åsikt, snälla tryck ner mig och säg att jag inte vet vad jag snackar om. Men lämna inga vettiga motargument som får mig att se det hela på ett annorlunda sätt.

Måste bara påpeka att det inte är kvinnor som kräver stor penis. Kollar du på ex familjeliv (haha) så är det oftast killar som skriver att det är viktigt medans tjejerna inte tycker att det spelar roll. Alla gillar olika.
Samma sak med hur vältränade killar ska vara. Känns som att alla(både män och kvinnor) lägger sig i tjejers kroppar.Så några sådana krav tycker jag inte att killar har.

Jag blir så jäkla frustrerad över den här föreställningen som verkar vara så himla vanlig! Att killar på allvar tror att majoriteten av alla kvinnor vill se ut på ett visst sätt och anpassa sig till ett ideal för att tillfredställa män!? Förlåt mig, men när jag sminkade mig, färgade håret och ätstörde mig så fanns inte en enda tanke på män med i ekvationen. Det handlade om ett internaliserat självhat som samhället pådyvlat mig – inte om att några sköna snubbar ju faktiskt gillar kurvor i måttliga mängder.

Alltså.., känner du inte att du slår knut på dig själv ibland? Vad får en man egentligen säga enligt dig? Jag vet att du skrev nånstans här ovan men fattar du vad jag menar? Vad säger din man? Eller har han lärt sig att be om ursäkt för makten männen besitter och aldrig kommentera ditt utseende osv osv..? Det känns som att du är en vandrande klyscha av en feminist; arg, ”hatar” män, allt de säger är fel.. Jag har så svårt att förstå dig ibland och dina inlägg skummar jag numer igenom. Jag måste nog sluta läsa, omedelbart.

Varför försöker du utmåla din eventuella oförmåga att föra en konversation med en kvinna utan att vara sexistisk som något slags tillkortakommande som alla män måste lida av? Jag beklagar verkligen att du uppfattar tanken på att lyckas behandla en kvinna som om hon vore en människa som en herkulisk utmaning, men bara det kanske borde bevisa för dig hur långt ifrån jämställda vi fortfarande är.

ALLA mäns åsikter är viktiga och relevanta precis lika mycket som kvinnors åsikter. Jag tycker att du uttrycker dig klumpigt i din text. Det finns lika många korkade män som korkade kvinnor, likväl som kloka män och kvinnor. Menar man allvar med jämställdhet och att människor ska ha lika värde så får man betrakta människor som individer istället för att generalisera sådär grovt.

Du är benhård LD och det ger jag dig respekt för, men i inlgäget och i diskussionen efter ser jag att det frodas en otrevlig attityd som gränsar till översitteri. Inte konstigt att det finns så många som inte vågar yttra sig när det kommer till feminism. Som jag uppfattar Eriks kommentar ville han ”vara snäll” och ge självförtroende till de som har ångest över att de inte ser ut som hon på bilden. En god gärning som syftar till att vidga perspektiven angående vad som anses vackert. Tack för det Erik!
Sedan att han i det yttrandet också värderar kvinnan är en annan sak. Som jag ser det gör vi det hela tiden, värderar varandra. Män om kvinnor och kvinnor om män. Visst är det ett jäkla problem men det är ett ANNAT problem som är långt svårare att hantera. I diskussionen ser jag en överlägsenhet som gränsar till översitteri, man hytter med fingret och säger ”lille vän” och många avancerade ord som gör att den som är ansatt springer iväg med svansen mellan benen och gömmer sig. Jag kommer att tänka på de härskartekniker vi kvinnor blir utsatta för hela tiden, och det jag i min idé om feminismen arbetar för att komma ifrån. Som jag ser det krävs det en dialog för att göra framsteg och genom att skrämma iväg folk till andra sidan planeten öppnar vi inte för den dialogen utan vi riskerar snarare att få ytterligare några motståndare och det behöver vi inte.

Mycket bra skrivet och jag måste hålla med. När jag börja studera pedagogik så blev jag väldigt intresserad av genus och feminism då vi läst en del om det, sen började jag läsa bland annat LDs blogg mer och mer (har läst den tidigare också, men inte alls i den utsträckningen som nu) och andra liknande bloggar. Dock vill jag inte ge mig in i debatter eller skriva om det för det känns som att man inte har rätt att tycka och tänka om man inte vet tillräckligt mycket om det. Men någonstans måste man ju börja med att debattera och faktiskt ge sig in i det här.
Givetvis ska man inte ge sig in i debatter som man inte har någon suck om ämnet, däremot så lär man sig av att debattera och bli bättre inom ämnet.
Lite babbel från mig. 🙂

Jag var tvungen att kommentara Kittys bild då hon kontinuerligt skriver nedsättatnde om smala kvinnor. Hur sjukt det är och hur de flesta smala givetvis måste vara sjuka och ha ätstörningar. Vi ska lyfta varandra, inte påpeka varandras brister oavsett om det är ett lågt BMI eller högt. Helt ovesäntligt. Jag är ingen förebild för mina barn om jag nedsätter andra kvinnor pga deras utseende. Vi vet inte om modellen är starkt retuscheard eller ej. Bakom där finns säkert en lika osäker tjej som vem som helst i den åldern. Att då Kitty och andra tar sig friheter att skriva elaka saker bara för att den tjejen arbetar som modell. Det är inte feminism i min värld. Jag har nästan hela mitt liv fått höra att jag borde äta mer och bli pratad om bakom ryggen. Den enda gången jag fick vara med var när jag var lite överviktig efter min sista graviditet. Märkligt beteende detta. Jag tycker inte Kitty är en förebild och även påpekat detta i kommentarerna i hennes blogg. Men de flesta kritiska kommentarer tas bort.
Hon vill enbart ha medhåll, tyvärr.

Samma här 🙂 Jag är jätteglad att du skrev kommentaren med kritik till mig och glad att jag inte upplevde det som ett angrepp jag var tvungen att försvara mig mot. Det var mera som att poletten trillade ner bara. Jag kände ödmjukhet och förståelse. Jag har funderat mycket över allt det här sista tiden utan att kunna få rätsida på det. Så tack för mycket givande och fint samtal Lingon!

Jag är en sån där smal tjej utan former och jag får väldigt ofta höra att det inte är vad killar uppskattar. Folk fattar bara inte att det kan vara sårande åt andra hållet också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *