Kategorier
feminism & genus

Att reclaima rätten att få vara ful

Elaine Eksvärd tycker att jag är snygg och vill att jag ska veta det. Men som de flesta av er redan vet så VET jag ju redan detta och vill ogärna uppmuntras att tänka på hur jag ser ut (detta har varit ett stort problem för mig tidigare) men Elaine är ju en sådan person som vill att människor omkring sig ska må bra (och det är nog den bästa egenskap man kan ha tror jag) så hon berättar det.
 

”När antifeminister kommer med påståendet att alla feminister är fula och orakade osv så är fan det värsta man kan göra att säga ”Men JAG är inte sån, jag sminkar mig och rakar mig […]” – Jibril

Hon och flera av hennes läsare menar att man som feminist ska kunna vara snygg ändå och att den stereotypa feministen som just ful är ensidig och onyanserad och det håller jag med om men för mig är det viktigt att reclaima rätten att få vara ful och ”okvinnlig” och framförallt rätten att strunta i allt vad utseende heter. Feminister (och kvinnor generellt) hånas ju ofta för att vi är fula som om det vore nåt negativt att vara just det.

 
Som om fulhet på nåt sätt minskar vår trovärdighet eller rätt till respekt.
 
Att försöka bevisa för omgivningen att feminister minsann kan vara snygga är för mig att spela motståndet i händerna. Hela poängen med feminismen är ju att kvinnor inte ska behöva leva upp till patriarkatets (könsnormernas) krav på vad en kvinna är och hur en kvinna ska se ut och att vi förtjänar respekt oavsett hur vi ser ut.
 
 
 
Jag kan även tycka att det behövs lite motpoler i offentligheten. Kvinnor som bara är. Som vågar vara ”osnygga’, ostylade, osminkade och nakna, inga poser, inga plutmunnar eller sänkta ögonlock, inga vinklar, inget snygg-ljus, ingen polish. Det har liksom gått så långt, normaliserandet av stylade kvinnor, att kvinnors naturliga, ostylade ansikten och kroppar ses som aktiva handlingar; man ”gör sig ful” så att säga.
 
Utseendet har dessutom varit en sådan stor del av mitt eget liv och identitet och jag vet att det är lika för många andra. Jag vill ge lite perspektiv och en frizon från det. Både för mig själv men också för andra.

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Att reclaima rätten att få vara ful”

Måste bara säga att kommentatorerna hos Elaine hade de mest välformulerade och genomtänka resonemang jag sett på länge, varken hyllningskör eller korta mothugg. – en välsignelse efter allt näthat som cirkulerar överallt annars.

Ja det hemska är ju att ett avståndstagande från olika sätt att "göra sig snygg" snarare benämns som att "göra sig ful". Vad då göra sig ful liksom? Att välja bort rakning och smink är ju inte att "göra sig till" någonting whatsoever. Det är ju bara att vara precis det man är! Det är tragiskt att en kvinna betraktas som märklig och anses vara ful när hon bara ser ut som naturen skapt henne. En man "gör ju sig inte ful" när han avstår att raka benen och sminka sig. Herregud dubbelmoralen! DUBBELMORALEN!

Word LD! Jag "gör mig ful" varje dag men jag känner mig inte alls ful. Det är så skönt att inte tänka på hur jag ser ut hela tiden utan vara i världen och uppleva den genom mina sinnen. Tror inte det är hälsosamt att betrakta sig och bedöma sig utifrån hela tiden. Jag tror det är meningen man ska uppleva världen innifrån sin kropp. Vid närvaro i stunden står man knappast vid en spegel och bedömer.. Ibland tänker jag att de som anses riktigt fula har en frihet som "vackra människor" inte har. Om man kan acceptera och släppa sitt utseende och fokusera på sin inre och kunskap/erfarenhet kan man leva ett liv där man får mer visdom och kunskap ju äldre man blir och därför blir mer värdefull för sina nära och samhället. När man är fixerad vid utseende och ungdom är varje år ett nederlag, ett steg ner mot ålderdom och fulhet. Verkar inte vara ett så upplyftande sätt att leva sitt liv..?

Ja men exakt! Det är väl få som skulle komma på tanken att anklaga till exempel Stefan Löfven, Fredrik Reinfeldt, Tommy Körberg, Göran Greider eller Anders Borg för att medvetet göra sig "fula". Deras utseenden är visserligen utsatta för granskning men inte på den nivån att folk suckar och beklagar sig över att de inte vill framstå som nog "snygga". Typ tänk vilken framgång de skulle kunna nå om de bara vara lite mer "sexy" om de bara visade folk hur vackra de egentligen är… ok tanken är bisarr men det är i stort sett det som kvinnor utsätts för dagligen.

Det här är verkligen så himla bra att du lyfter LD!

Kvinnors rätt att inte bedömas efter sitt utseende. Ifrågasätt diskussionen om för snygga, för fula, för sexiga, för tjocka, för smala etc. vi är som vi är. Vi vill bli lyssnade på, inte bedömda som hundar på en hundutställning.

Igår la jag upp en sådan bild på mig, en bild som var helt oredigerad, sminkad och posande, för at visa det "riktiga" jag. Så nu blev jag väldigt glad av att läsa detta inlägg! 🙂

Naturligtvis kommer utseende alltid att ha betydelse för hur människor reagerar på varandra. Men när det tar för stor plats, eller till och med blockerar andra kvaliteter är det obehagligt. Och när det blir en norm som reglerar vem man tycker är vacker, snarare än ens egen egentliga smak blir det helfel för alla inblandade. Och normen är så stark att jag flera gånger inte ens blivit trodd när jag talat om för kvinnor att jag tycker att de är vackrare osminkade och orakade.

Den här diskussionen är så jävla tråkig. Den handlar alltid om hur kvinnor kommer samman och berättar att de sminkar sig minsann inte och "gör sig fula" och bal bal bla.

Nej. ni gör er inte "fula". Ni gör bara ingenting av det som förväntas av en kvinna. Det är inte samma sak. Att vara som man är utan att fixa och dona är inte att göra sig ful. LD gör sig inte ful när hon inte vill sminka sig precis som att hon inte gör sig fin när hon färgar sitt hår rött.

Saken med smink är att det är ett någorlunda social acceptabelt sätt för personer att göra något kreativt med sig själva som målarduk. Jag säger någorlunda eftersom jag, när jag har målat mitt ansikte till oigenkännlighet (BARA FÖR ATT JAG FAN I MIG TYCKER ATT DET ÄR KUL) får höra att jag ser bättre ut utan eller att jag är så osäker att jag måste sminka mig eller gömmer mig bakom smink osv osv. Folk ska väl få se ut hur de vill? Det är MIN kropp. MITT ansikte. Jag rakar den hur mycket jag vill och jag luftar mitt armhår och benhår och könshår och allt annat hår hur mycket jag vill också! Jag färgar det, jag klipper det eller sp låter jag bli, för det är MITT val. Och om jag vill sminka mig och täcka hela mig i rosa eller blått eller hela regnbågen samtidigt så får jag göra det eftersom det är MIN kropp.

När antifeminister kommer med påståendet att alla feminister är fula och orakade osv så är fan det värsta man kan göra att säga "Men JAG är inte sån, jag sminkar mig och rakar mig och bla bla bla!"

För fan, de vill ju att vi ska säga att vi inte är fua och orakade bara för att det ska passa in i deras lilla bekväma bubbla. Det finns feminister som inte sminkar, rakar sig eller whatever och det finns feminister som du anser är fula eftersom alla har en subjektiv smak. Men även om 99% av alla feminister är håriga osv så skulle inte deras argument falla eller göra feminism mindre legitim och det skulle fan i mig inte ge feminism "ett dåligt rykte" heller. Bara för att en person inte passar in på vad deras syn på vad en kvinna är betyder det inte att deras röster och åsikter och argument är värda mindre och tror de det borde de fan gå tillbaka till den sandlåda de kom ifrån för de är uppenbarligen inte vuxna tänkande individer.

Nickar och håller med! Är så sjukt störande att detta att INTE göra saker – raka sig, sminka sig, fixa med sitt yttre – beskrivs som aktiva handlingar (när det väl knappast finns någonting mer passivt än att låta hår som växer växa). Och åsikten att INTE göra dessa saker gör en mindre kvinnlig.

Om nu våra kön är så jävla biologiska och förutbestämda och inte alls socialt konstruerade, så är det verkligen jättekonstigt att kvinnlighet måste rakas, målas och stympas fram.

Det är sånt här som gör att jag följt dig ett par år.

Jag försöker själv ta tillbaks min rätt att inte vara snygg. Att få vara naturlig, ofixad och osminkad. Lär om mig så att säga, att vara bara mig själv.

Det är så jävla svårt! Trots att jag aldrig varit en tjej som klär upp mig och håller på.

Tack för att du fortsätter vara så bra!

Heja Jibril! Det är faktiskt exakt lika störigt när folk (läs främst män) bara: Åh så mycket finare ni är utan smink. Vem har frågat om den åsikten? Och vem har gett dem rätten att kommenetera ens utseende på det sättet?

Jag tycker att vi ska börja påminna sådana killar om vad DE ser bättre ut i eller inte (deras val av kläder, skägglängd,hårprodukter, frisyrer, smink eller inte smink osv). Eller näe det kanske vi inte ska, för det vore ju dumt att vara lika god kålsupare, men nog får en lust ibland….

Tack för ett mycket bra och tänkvärt inlägg!

Jag tror dock Elaine menade att du grimaserar och liknande på många av dina bilder – och på så vis "gör dej ful".. Läser man hennes text så blir det rätt tydligt att hon menar så.

Å, vad skönt att läsa ett så välformulerat inlägg om just detta! Naturligtvis är ful/snygg helt orelevant när det handlar om kompetens, etc. Så det bästa svaret när ngn säger "feminister är fula" borde ju vara "Och?"

Jag sminkar mig extremt sällan (vilket jag ibland tycker är synd, det är kul att leka, speciellt när jag gärna hade kört hela rockabilly-looken fullt ut, men men) och jag stylar inte håret mer än att jag rättar till det. Jag gjorde det aldrig för att göra ett statement, jag är bekväm med mig själv och känner inte att jag måste se ut på ett visst vis för att trivas.

Min önskan är att detta kan nå fram till mina 16-åriga elever också, jag uppmuntrar dem att inte ha smink när de är i köket (de bör inte ha det ändå av hygienskäl) för att de ska kunna känna att det är ett aktivt val, inget de måste göra.

Det är så skönt att vara ful ibland. Jag bor i utkanten av London, och här i UK är det SÅN stor press på kvinnor att se snygga ut. Jag var på pubben igår i t-shirt, jeans och Natashja-bulle i håret, alltså som jag vanligtvis ser ut, inte tillgjord eller "snygg". Det värsta var väl inte insikten att jag inte fick någon manlig uppmärksamhet (vilket iofs inte gör något längre) men jag tänkte på dessa stackars kvinnor och unga tjejer som klär upp sig i mini-klänningar, klackar och ett ton smink. De får ju uppmärksamhet, visst, men det är HELT FEL uppmärksamhet och jag märker ju på dem hur dåligt de kan må av det.

Det är jobbigt att vakna upp och se hur svårt det är att vara kvinna i ett samhälle där, oftast, bara männen får lov att vara fula. Är en kvinna inte vacker så är hon till och med mindre värd än en kvinna, och vi vet ju alla hur lite en kvinna är värd i en mans värld.

Bra skrivet! Så sjukt egentligen att osminkad och ostylad kvinna ska vara lika med "ful" kvinna i mångas ögon. Jag sminkar mig aldrig till vardags, sätter upp håret i en hästsvans, trivs bäst i bekväma kläder, osv, men jag går inte runt och känner mig "ful" för det. Jag är bara jag och jag trivs bäst osminkad och ostylad – punkt! Tack för en grymt bra blogg!

Bra skrivet och just detta: "Det har liksom gått så långt, normaliserandet av stylade kvinnor, att kvinnors naturliga, ostylade ansikten och kroppar ses som aktiva handlingar; man ”gör sig ful” så att säga"…. var så bra beskrivet.

Hade du funnits i min närhet nu hade jag gett dig en stor fet smällkyss, en obekvämt lång o hård kram och ett rungande HALLELUJA (soulstyle) från tårna. För huvudet på spiken och ditt underbara bra resonemang. Tack!!!

Jag tycker detta är ett oerhört viktigt ämne. Utseende i sig borde inte vara viktigt. Men tyvärr så är utseendet viktigt, för tjejer/kvinnor. Visst, det är kanske viktigt för killar/män också, men det går inte ens att jämföra med hur viktigt utseendet är för kvinnor. Jag har aldrig tyckt att det varit roligt att sminka mig, det har känts som ett nödvändigt ont. Det har alltid varit som en förväntning på att tjejer "ska" ju sminka sig. Jag minns hur avundsjuk jag var på min bror som kunde se så bra ut utan att behöva använda smink. Medan jag själv var så ful utan smink. Det är inte förrän jag i vuxen ålder har slutat sminka mig varje jävla dag. Och jag börjar äntligen se att jag faktiskt inte behöver smink för att tycka om mig själv. Det jag vill säga med detta är att ingen människa ska behöva känna sig TVINGAD till att förändra sitt utseende för att det FÖRVÄNTAS att man ska se ut på ett visst sätt. Alla människor ska få se ut som dem vill. Utan att behöva utstå kommentarer om att man är ful eller snygg med eller utan smink.. Jag rekommenderar att läsa detta: http://alexanderchamberland.blogspot.se/2009/07/etc-kronika-vaga-vara-ful-och-kampen.html

Fortsätt vara "ful"!!!

Så jädrans trött på hur vi alltid ska vara så välpolerade och snygga. Precis som du säger så får vi mindre respekt om vi inte är snygga, medan detta absolut inte är fallet med män. Män bedöms på hur de presterar. JAG ORKAR INTE.

Å ena sidan förstår jag vad du menar, å andra sidan är det ju lätt att säga när man faktiskt är snygg av naturen.

Jag har flera vänner som ser jävligt fräscha ut ostylade och osminakde. Då är det såklart plättlätt att skita i att just styla och sminka sig.

Andra ser inte lika fräscha ut (tex jag själv) och vill piffa upp mig. Jag kan inte säga att det är patriarkatet som styr det utan tror snarare att det faktiskt är kvinnor som styr just det. (Hade jag var dag försökt efterlikna en porrskådis skulle jag nog kunna säga att det styrts av manskulturen).

Precis som jag uppskattar om min karl ser fräsch ut (rakar sig både här och där, håller sig hyfsat i form, klär sig snyggt osv) så vill jag göra det själv. Vad är syftet med att folk skall vara osminkade? Eller gå i dassiga kläder?

Svar:
måste det finnas nåt syfte med att låta kroppen och ansiktet vara? Jag undrar snarare vad syftet är att hålla på att förändra och fixa och putsa. Och varför utgår du från att man inte är fräsch om man låter kroppen vara? Det är ju just det jag menar när jag pratar om det här; hur skev bilden av kvinnan har blivit. Att vår naturliga kropp ses som ”ovårdad” och ”ofräscha” ut.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Instämmer.

Det är så befriande och skönt när man inser att det fan inte har någon roll! När man inser att man blankt struntar i vad andra tycker.

Jag brukar säga såhär: Det spelar ingen roll vad du gör, hur du ser ut, vad du säger, för människor som vill prata kommer ändå alltid hitta saker att prata om och störa sig på!!

Tycker det är så sant.

Jag blir bara så jävla lack när jag läser vad hon skriver. Det är liksom kvinnans plikt och skyldighet att visa upp en särskild sida (den enligt samhället snyggaste versionen av henne själv som är möjlig), annars går något förlorat, för kvinnan har alltid plikten att ge av sig själv. Och det provocerar. "Måste hon göra så där. Se ut sådär. Måste du göra dig fulare än vad du är?". Elaine känner uppenbarligen att det är en förlust när du inte "förenas med det faktum att du är snygg". Förenas = uppfylla sin plikt och fixa till sig.

@Marie

Men "patriarkatet" är ju inte = männen. Patriarkatet upprätthålls av oss alla. När det gäller utseendehetsen kommer förstås mycket av det sociala trycket från andra kvinnor.

Stör mig lite på att du skriver:

"Precis som jag uppskattar om min karl ser fräsch ut (rakar sig både här och där, håller sig hyfsat i form, klär sig snyggt osv) så vill jag göra det själv. Vad är syftet med att folk skall vara osminkade?"

Varför kan man inte se fräsch ut om man inte rakar sig? Det har ju knappast med hygien att göra, utan med dina utseendepreferenser som inte alla människor delar? Varför tycker du det måste finnas ett "syfte" med att vara osminkad. Att inte akttivt ändra något behöver väl inte ha ett syfte? Det är väl först när man aktivt väljer att göra något (tex sminka sig) som man behöver en motivering?

Hej, tack för en bra blogg.

Du jag har undrat en sak i flera år.

Varför finns det en "vanlig" papperkorg och en "sanitetsbeållare" för bindor/tamponger på många toaletter? Kan man inte kasta bindor och tamponger i den vanliga papperskorgen? (självklart inte kasta i toaletten)

Har frågat runt och folk verkar tro att det är för att andra inte vill se bindor och tamponger eftersom det är blod osv…

Men om någon hade sagt till dig att du var ful? Hur hade du tacklat det då? "Vem fan är du att ha rätten att bedömma mitt utseende?" Men när man säger att man är snygg så är det ändå lite okey, även för dig. Även om hon ändå tar sig rätten att bedöma ditt utseende?

Svar:
Elaines syfte var gott. Nån som kallar mig ful gör det för att göra illa mig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Det är verkligen intressant att läsa om detta. Att se sej utifrån vs inifrån, softare att se sej inifrån iaf när det gäller utseendet 🙂 Jag slutar inte förvånas över att de som tar sej friheter att döma kvinnor efter utseende. Hurdana gener man har är inte ju ett val, och att göra "det bästa av det man har" ska inte va något tvång. Du grimaserar väl just för att komma ifrån den där ytliga bekräftelsen, och det får du göra. Du behöver inte visa upp något för någon.

Håller med dig även om jag rakar mig och alla såna där "göra sig fin"-grejer oftast och kallar mig feminist.

Som tjock orkar jag inte vara representant för både tjockisar och naturlighet. Tyvärr.

Räcker med att få höra att man är ohälsosam och ful enbart pga tjockheten. Då är jag inte ens så jävla stor men snart 25år gammal och de flesta tjejer runt mig är smala eller normalviktiga.

Hade jag varit det sistnämnda kanske jag hade pallat gå osminkad mer än jag gör.

Tack rara du för detta inlägg. Så befriande att få läsa. Jag vill, precis som du skriver, kunna få vara som jag är och se ut som jag vill – ful, vacker, trött, pigg, glad, ledsen…etc att behöva leva upp till någon norm för att som kvinna få förtjäna respekt. Tack och bock till dig!

Säger som ovanstående: so true! Växte upp och fick alltid höra från min mamma att "ska du inte skinka dig och göra dig FIN??" när jag hade en riktig "vara mig själv"-period i högstadiet. Hon sa ju faktiskt nästan rätt ut att jag var ful utan. Men min bror…?

Har för övrigt funderat på "problemet" att vara pinnsmal som jag utan att hjälpa det, att aldrig raka benen men ändå är de bara rätt fjuniga… Går det att prata ideal och vara trovärdig då? Kanske en korkad tanke, men tänkte häromdagen jag skulle skriva om det på nåt vis. Får väl se.

Svar:
man behöver inte ha hår på benen för att vara trovärdig.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Sandra på Stökboet: Tro mig, jag har väldigt många gånger fått kritiska kommentarer från kvinnor (vanligtvis uttalade feminister som jag känner väl) om mina klädval, frisyrer, rakning, osv, osv. En rätt vanlig uppfattning hos många kvinnor är att eftersom det är de som (relativt den genomsnittlige mannen) sitter på överlägsen utseendekompetens så har de full rätt att komma med oefterfrågade synpunkter när de tycker att vi män klär oss "fel" eller inte bryr oss tillräckligt om vårt utseende.

Jag tycker det är befriande att läsa en blogg där det inte fokuseras på det yttre och där allt är tillrättalagt. Det kanske finns massa fler sådana bloggar, bara det att jag inte lyckats hitta dem. Jag försöker jobba med mig själv då utseende alltid varit viktigt för mig. Är uppvuxen med att det har betydelse. Nu när jag har fått barn har jag blivit mer medveten och funderar mycket på hur jag skall uppfostra min dotter. Vill nämligen inte att hon skall behöva känna den pressen som jag gör. Alltså måste jag börja jobba med min egen inställning. Det är en av andleningarna som gör att jag gillar läsa denna bloggen. Har lagt märket till nu att när vi hälsar på hos min familj säger de alltid kommentarer som te x Vad fin du är, Fin klänning, Fin i håret osv. Medan när vi hälsar på hos min sambos familj säger de istället, Vad roligt att se er. Där har det aldrig hänt att jag fått en endaste komplimang. Underbart tycker jag. Även om jag fattar att min familj säger det för att vara snälla, så skapar det press hos mig och det har det gjort under hela min uppväxt.

För övrigt rätt kul/hemskt är att den banner som rullar ovanför det här blogginlägget just nu är en viking line-annons med fyra "snygga" kvinnor som piffar till sig ytterligare för att kunna ha roligt.

Ellinor Göransson: Om någon kallar någon för ful på internet, så är det oftast med syftet att såra den personen. Och anledningen till att hen väljer "du är ful" som diss-metod är nog delvis för att hen har en viss brist på intelligens och fantasi, delvis för att "vara ful" tydligen är något av det värsta som kan hända en i dagens dumma samhälle.

Elaine gjorde en utseendebedömning, men hon gjorde det med syftet att glädja samt föra en intressant diskution. Jag tänker att "det är tanken som räknas" passar rätt bra in här.

Brukar inte kommentera för jag är lat men I LOVE YOU UNDERBARA MÄNNISKA! Vill att du ska starta egen förskola samt bli statsminister. Och så borde du ha ett egen tv-program eller egen tv-kanal. Du är bäst! Så, då var det sagt.

Det här inlägget gillar jag. Jag får ofta höra i diskussioner att det bara är "fula" eller "oknullade" kvinnor som är feminister. Verkar som om många, särskilt män, känner sig hotade av kvinnor som strävar efter ett mer jämnlikt samhälle, så pass hotade att de väljer att på ett omoget vis attackera där de tror det gör mest ont…dvs kvinnans utseende och hennes knullbarhet. Vi kvinnor får nämligen lära oss rätt tidigt att vår roll är att behaga männen, om vi inte är "snygga" och "knullbara"…ja då har vårat värde försvunnit. Men det är dags att ändra den bilden. Erkänner att jag vid flera tillfällen hindrat mig själv från att svara "men jag ÄR faktiskt snygg"…för det ska faktiskt inte göra någon jävla skillnad!

…och jag hävdar då fortfarande att det inte bara finns två alternativ: antingen en bimbo med blonderat hår, ankläppar, djup urringning och förföriska poser, eller en manhaftig, kraftig kvinna med mustasch och långa, svarta hår på benen.

Själv har jag alltid strävat efter att vara välvårdad och feminin. Vacker, men inte sexig – i alla fall inte sexig på ett vulgärt och utmanande sett. Tänk Silvia, Kronprinsessan Mary, Prinsessan Diana, Drottning Nuur, Grace Kelly, Ava Gardner…

Svar:
Bara att du kallar kvinnor som är naturliga för ”manshaftiga” säger en hel del om just hur skev bild du har. Nej, jag är inte manshaftig för att jag låter bli att göra om mig. Kvinnlighet som ärkonstruerad är just det; KONSTRUERAD. Man blir inte mindre kvinna för att man skiter i att trimma och polera sitt yttre. Vad du strävar efter är din sak, men applicera inte din personliga preferens på övrig befolkning tack. Och tack för att du bevisar min poäng.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Catharina

"manhaftig, kraftig kvinna med mustasch och långa, svarta hår på benen" ??

Så en orakad kvinna är yttersta utposten – det allra mest sunkiga och förfallna du kan tänka dig? Vad tror du om att en orakad kvinna också kan sträva efter att vara välvårdad, bara att hon inte har samma utseendeideal som du? Och "manhaftig"?! Allvarligt talat – kan vi sluta och prata om kvinnor som om inte strävar efter stereotypa skönhetsideal som mindre feminina?! Du får ha vilka ideal och preferenser du vill, men sluta mäta andra människor efter dem.

Svar:
word
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

@Catharina – Eh? Jag hade orakade ben när jag gifte mig OCH bar samtidigt högst kvinnlig kort klänning, var sminkad osv. Kände mig fin och "välvårdad" då faktiskt. Visst, som ovan, jag har inte några svarta hår för jag är blond, men om jag haft det hoppas jag att jag ändå inte hade rakat dem, för rakade ben är så jävla otäcka, helt glansiga liksom och näe. Men visst, hade jag haft långa svarta hår på benen kanske jag tyvärr hade fått lära mig rätt tidigt att det inte passar sig att visa upp dem på sin bröllopsdag. Tyvärr.

Tycker det är skit att man då och då känner sig förbannat ful bara för att man själv vanligtvis går runt osminkad, med tjocka kläder på mig i stället för att frysa i tunna strumpbyxor och kavaj på vintern.

Jag är skitsnygg, men jag behöver väl ändå inte bevisa det för någon annan, inte ens mig själv för de vet jag redan om. (99% av tiden)

Försök i stället att motarbeta och tänk över de omedvetna kraven och budskapen överallt omkring dig när du handlar, åker tunnelbana osv.

Jag tänker bara lite som så, du har ju rätten att inte fixa och dona med dig själv. Då måste ju jag ha rätten att göra det när jag känner för det, eller hur? Det är ju mitt sätt att vara kreativ. Detta helt utan att vara mindre feminist än vad du är? För att man strävar åt samma håll, att alla ska vara lika värda och att varken kön, hudfärg eller läggning ska spela någon roll. Tycker bara det är tråkigt att det ska ha blivit ett fokus på att man är fake om man bryr sig.

Svar:
Fast nu drar du ju slutsatser ur tomma intet. Det är ingen som sagt nåt här om att man skulle vara fejk eller mindre feminist för att man polerar ytan.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Har lite svårt att sammanfatta vad jag tänker när jag läser det här, men jag försöker. Jag köper att man kan göra en debatt av om nån hade sagt till dig att du bara är snygg om du sminkar dig och piffar dig, men nu har den här Elaine givit dig en komplimang för att du är snygg som du är. Som du själv valt att vara. När du är helt naturlig utan att göra dig till varken åt ena eller andra hållet.

Att motverka stereotyper och vad samhället anser ska vara "kvinnligt" är väl en sak. Men det är väl inte på något sätt en motsats till vad Elaine säger?

Svar:
Mitt inlägg är en reflektion av hennes inlägg samt diskussionen i hennes kommentarsfält.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Fast jag skrev ju inte att det är just den orakade KVINNOkroppen som är ofräsch utan att jag uppskattar när även min karl gör sig fräsch. Alltså kan man dra slutsatsen att jag tycker att orakat generellt är rätt ofräscht tex av den anledningen att det luktar mycket mer svett om mna inte rakar sig under armarna (iaf hos mig och dem jag fått förmånen att leva nära).

Jag tycker även det är ofräscht med flottigt hår, oborstade tänder, spruckna hälar mm mm mm.

Folk har i alla tider, länder och miljöer prytt sina kroppar på olika sätt och jag ser inte varför man aktivt skall motarbeta det…

Åh! Tack! Det här var PRECIS vad jag behövde få höra idag. Spot on verkligen. Är så jävla trött på allt fejkande. Kan inte alla bara sluta göra sig till för att det är det som förväntas av oss? Kom igen nu systrar!

Om alla kunde se det så. Skäms när jag nu är mammaledig och går hemma osminkad och ostylad. När maken kommer hem får jag inte alls samma respons som om jag tar på mig ngt tight jävla fjortislinne och sminkar mig och går iordning håret. Va fan gör man åt det liksom? Ska jag skälla på snoppen?….

Jag håller så jävla mycket med om det här. Är så trött på normen att kvinnor måste snygga till sig. Är så trött på att det ens ses som snyggt att vara sminkad och stylad. Det är ju bara en fasad och jag tycker bara att det är falskt. Det ska inte behöva finnas en press på kvinnor att de måste vara skönheter. Min flickvän sminkar sig i stort sett aldrig, har hår överallt där hon kan få hår och slipper allt krångel med att "snygga" till sig, för att jag älskar henne som hon är.

Låt inte mäns idiotiska normer styra!

Förstår det mesta.

Bara en kort fråga!

Varför vill man göra sig till och lixom se fulare ut än man egentligen är?

Räcker det inte med att vara sig själv på tex bilder eller på film? Är det så viktigt att ställa sig på tvären?

Svar:
Hur menar du? Hur gör man sig fulare än man är? Menar du att man gör en rolig grimas? Varför inte? För att det är kul?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Jag är ganska snygg med smink och ganska ful utan. Ibland känner jag för att vara snygg och ibland för att inte vara det. Jag bestämmer själv.
För mig har mitt självförtroende ökat med åren. Jag tycker att det är lättare att vara 43 än 23.
Önskar att alla 23-åringar (och alla andra såklart!) hittar den inre säkerheten som visar sig i den yttre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *