Kategorier
feminism & genus

Hur påverkas barn av att alltid se kvinnor porträtterade så här?

EU vill öka medvetenheten bland barn om vikten av god djurhållning. Det gör de med en lättklädd sexy tjej. Såklart.
 

Av Natashja // Lady Dahmer

Ni har verkligen kommit rätt om man säger så. Jag är en riktig glädjespridare, fast tvärtom. En bitter surkärring utan dess like som skriver om feminism, kroppen, fatshame, föräldraskap och om att vara kvinna i ett patriarkat.

Kvinnosakskvinna. Feministinfluensa. Din problematiska favorit.

Mig blir ni snart kär i!

0 svar på ”Hur påverkas barn av att alltid se kvinnor porträtterade så här?”

Riktat till barn mellan 9-12 år.. Det är rätt sjukt!! Fruktansvärt förvrängd bild av en flicka.. Stod att de hade valt karaktärerna begrundat på barns röstningar, men vem kommer ens på idén att skapa denna karaktären? Fruktansvärt dålig stil, men bra idé i övrigt.

Hej. Jag kom att tänka på ett gammalt inlägg där du frågade om bra program för barn, om jag inte missminner mig. Jag tror att creepschool (finns på svt play) kanske skulle bli godkänt. Kollade på ett avsnitt igår och det klarade bechdeltestet. Vet ju dock inte om det gäller för alla avsnitt.

Jag tycker att du är så himla bra för du får mig att REAGERA! Det är ju så himla sorgligt att man blir så "van" vid dessa stereotypa bilder att man typ inte ens "ser" dom längre. Så TACK för att du får mig att vakna till!

Ja, så där ser ju jag och alla andra tjejer som sköter djur ut 🙂 sjukt praktiskt med korta shorts och knuten skjorta och jackan knuten runt höfterna! Och självklart gör vi detta för att det är så himla praktiskt, inte för utseendets skull!

Och samma sak med Science, it’s a girl thing! På geologutbildningen jag går så gör vi inget annat än att stå och fnissa och titta på snurrande sminkborstar, herregud vad tror ni egentligen?

(Nä men seriöst. Sunkigt av EU. Har de inte lärt sig något än?)

Förstår inte varför man inte kan marknadsföra till målgruppen. Vilken unge känner igen sig och kan relatera till den där stereotypen?

Varför inte en go och glad unge med lera på kinderna och hängselbyxor istället? Vill nog påstå att det skulle vara rimligare.

Det leder onekligen till att vi får barn som växer upp med helt orealistiska ideal på hur flickor ska se ut. hur fan kan det här ens ha blivit godkänt?

Den där tjejen får ju fan Barbie att se normal ut. Då är det illa.

Jag tror att tjejen ska föreställa att vara förpubertal, därför är hon så väldigt smal utan att vara benig. Fast då undrar jag varför en liten tjej skulle vara klädd på det där sättet.

OM det nu är så att ungarna valt själva så är dem ju redan helt totalt hjärntvättade. Stackars ungar. Överväger starkt att flytta långt ifrån "civilisationen " om och när jag får barn.

Ellinor: Jag kan tänka mig att mina kusiner, 6 och 10 år gamla, skulle utbrista "ÅH vad fin hon är, så där vill jag se ut!" om de såg henne. Sorgligt nog är de redan hjärntvättade. Jag hoppas fan att de aldrig kommer i närheten av det där spelet, de får lära sig djurhållning genom att följa mig till stallet istället!

Alltså helt allvarligt jag kan inte sluta tänka på vem det är som har ritat den här karaktären. Hur tänkte hen? Och innan allt godkändes borde väl minst några personer till ha tittat på tjejens kläder och sagt stopp! Hallå! Vänta det är något som inte stämmer?

Spelet borde väl ha gjorts av folk som satt sin fot i en ladugård eller? För er som kanske inte gjort det. Regel nummer ett är långbyxor, det är skitigt och riskfullt att jobba med stora djur. Sedan kommer jag till överkroppens beklädnad. En VIT finskjorta och bar mage, då känner jag spontant bara hur i helvete gick det här till? Det där är lika sinnessjukt som det skulle vara om någon hade på sig badbyxor och cyklop innan hen gav sig i kast med ladugårdsjobbet.

Jag vill se någon stå och svettas framför en journalist och på allvar förklara hur hen tänkte. Jag är uppriktigt intresserad av svaren. Jag vill se hur människorna som gör det här ser ut,vet ålder, kön och bakgrund som de kommer i från. Och sedan skicka dem på en VÄLDIGT lång utbildning i "sunt förnuft". (min defintion av sunt förnuft: Lära sig att undvika sexism, objektfiering och annat maktmissbrukande).

Alltså nästa sak som slår mig nu när jag har tittat mer och försökt smälta bilden är; VAR FAN ÄR DJUREN? Det står någon liten förskrämd krökryggad räv där(och sen när har vi rävar på bondgårdar?) samt en gris, halvt skymd av loggan och två ynka hönor.

Om de nu vill utbilda barnen om just djur, är det inte viktigare att fokusera på djuren då, än att ha något spektakel som ser allmänt speedsmal ut. Något säger mig, att om de haft en vettig designer, hade denne satt djuren i fokus. Men vad vet jag jag är ju inte designer, eller djurvetare, eller barnspecialist heller.

Jag blir galen av det här! Jag har precis lämnat in min sjuttonåring på en ätstörningsklinik efter fyra år av ätstörningar. Hon är en kaxig unge som behöver mycket plats och jag förstår mer och mer (mycket bättre sedan jag hittade din blogg LD, tack!) att hon inte får det utrymme hon vill ha. Väldigt kort (1,53), väldigt söt tjej. Inte många tar henne på allvar, hon är ju så liten och gullig. När hon var liten hade hon ett underbart självförtroende men något hände vid 13 och vi har inte lyckats reda ut vad men jag antar att bilder som den här hade något med saken att göra. Hur kan folk vara så j-a korkade? Jag försöker givetvis föregå med gott exempel och predikar tills hon ber mig hålla tyst men jag ligger i lä i orkanen av åsikter om hur en kvinna ska vara och bete sig. Man förstår ju att den som har gjort den här sidan inte har några dåliga intentioner utan antagligen vill väl men det gör ju det hela ännu värre!

Ja tycker att det är en hemsk bild att ge till barn, och att figuren visas upp så ett sådant sexuellt sätt. Men samtidigt tycker jag att det är fel att säga att hennes kropp ser för smal ut eller att hon ser ut som hon har ätstörningar. Känner massa personer som har komplex över att vara smala och vill gå upp i vikt men har svårigheter för att gå upp i vikt. Bara för att man är smal betyder inte att man borde få skit för det.

Kikar på Uppdrag granskning så här i efterhand, och vill bara säga att jag tycker du är så jävla bra. Vill visa det på något sätt men det är lite svårt ju! Så jag skriver det här och hoppas att du känner av att jag och MÅNGA fler tycker att du är fantastisk! Känns skitbra att veta att du finns och slåss för oss alla!

I alla fall, tack för att du inte låter dig tystas<3

Laks: Eller hur!

On topic: Det finns så sjukt många utseendefixerande spel med småtjejer som målgrupp i omlopp på nätet, där spelen går ut på att man ska tjäna ihop pengar för att bli snygg, kunna köpa dom snyggaste kläderna/sminkprodukterna. Man tjänar ihop pengar genom att få bra betyg på dom modeller man sminkar & dressar upp.

Snackade barnlek med en arbetskollega, hon ba: Ja, mina tjejer sitter inte mycket framför tvn, dom är kanske inte ute & leker så mycket, men dom är i alla fall aktiva, online & spelar spel, strategispel där man går catwalk, ska tjäna ihop pengar på olika sätt så att man kan köpa sin gubbe kläder, smink, osv."

Jag ba, hmm… ja, det låter verkligen som aktivt lärande, aktivering rakt ner i äs/bdd-träsket.

Riiiktigt så blunt uttryckte jag inte mina åsikter om spelgenren till henne, & sure, jag kanske överdriver en smula, men ända sedan jag såg att min minikusin var besatt av liknande spel (& vet hur hon mår psykiskt, hur osäker hon är & hur hon ibland gråter sig själv till sömns, behöver ju inte bero på just allt spelande, men säkerligen har det en bidragande verkan.) får jag fan rysningar varje gång ämnet kommer upp. Skulle jag haft egna kids vet jag faktiskt inte om jag skulle pallat försöka mig på att föra pedagogiskt samtal med dom om orsak & verkan & hela den (för ett kid väldigt) krångliga flockdjursmentalitet/socialiseringsbiten eller bara KLICK blockat liknande pages.

Hej.

Du som har så bra koll på allt.. Varför är det uppsatta skyltar i omklädningsrum "omklädningsrummen städas mellan 16-17 varje dag av både manlig och kvinnlig personal"? Eller värst: "Här jobbar både manliga och kvinnliga badvakter". Så om det kommer och går män i omklädningsrummet så får vi acceptera det? (Å tvärtom givetvis)

Svar:
Jag tycker att det känns som intrång i integriteten. Jag fattar att man har personal av olika kön, men då får man anpassa så att kvinnor jobbar med kvinnor och män med män.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Nu kommer en fråga som inte riktigt har med inlägget att göra, men jag är nyfiken på hur du tänker kring det här med att man kan få jämställdhetsbonus?

Jag har fortfarande lite svårt att bestämma mig om jag tycker att det är en bra eller dålig sak. Jag resonerar med mig själv fram och tillbaka men det vore intressant att få höra din syn på det hela.

Svar:
Jag har också svårt att bestämma mig
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Så jävla sjukt. Ännu sjukare sen jag såg att "flickan" på bilden har värsta klyftan. Tanken måste väl ändå ha varit att rita en flicka som representerade målgruppen, dvs 9-12 år. Usch och fy! Sätter en tusenlapp på att det var en man som ritade bilden…

Nu går skam på torra land! En en gång ser vi hur patriarkatet förstör våra barn. Självklart borde bonden representerats av en pojke med rosa kjol och en matchande högaffel med barbiemotiv!

Av en slump såg jag även att att bimbobonden har samma pose som dig LD på din bild. Mitt förslag är att du kontaktar utvecklaren och ber hen att byta bilden mot den på dig.

Svar:
Eller så kunde bonden sett ut som en bonde, inte en strippa?
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

"Nej, nej, nej – det här med kön är något helt och fullt biologiskt. Flickor ÄR faktiskt väldigt intresserade av sitt utseende och det är en NATURLIG del av deras utveckling att vilja vara prinsessor och leka mamma. Pyttsan att samhället skulle påverka!!!"

Blä, jag blir trött. Igen. Det är rätt ofta man blir det, tyvärr… Och hur fasen ska man kunna hålla sina barn utanför hela det där könspådraget när såna där bilder finns överallt? Ledsamt.

Alltså jag fattar fan inte varför folk MÅSTE rita kvinnor så… Det borde finnas en myndighet som granskar alla spel, böcker, serier osv som kollar igenom sånt. Faktiskt.

Pablo: Creepschool tycker jag är ett fantastiskt program. Originellt koncept, bra sensmoral och bra karaktärer. Alla karaktärer är väldigt olika. Men programmet kan kanske vara läskigt för mindre barn. Jag gillar det dock. Creepschool går vardagar klockan 3 på Barnkanalen också.

Alltså.. typ 99% (helt ovetenskapligt) i stallet etc. har på sig myspyxor och en skittröja… I stallet får man hästdregel på sig, mockar skit och blir dammig och smutsig. Precis samma sak med alla andra djur… sjukt.

Skulle det kunna vara så att de som gjorde den där bilden tänkte något i stil med ”Flickor vill ju alltid klä upp sig och vara snygga, hur onödigt det än är. Vi gör en bild som visar det/driver med det”?

Eller kanske att de tänkte att de skulle göra en bild som visar en ”typ” som brukar finnas i varje skolklass. Alltså den coola tjejen som är mån om sitt utseende och försöker se äldre ut än vad hon är?

Blir förvånad! Faktiskt. Ser de verkligen inte hur illa det ser ut? Visst, man kan ju vara naturligt smal, men klädseln ser ut som något från min makes porrfantasier. 🙂

Först ska jag säga BRA GJORT av dig att ha kommentatorsfältet öppet. Cudos till dig

Men vi har totalt motsatta åsikter.En tjej ska se ut som en tjej. De ska inte se ut som håriga män.

Vi har kläder nu,vi behöver inte kroppshår för att hålla värmen utan nu ska vi raka bort det. SPeciellt där det är vidrigt.

VI ska även klä oss snyggt och tjejer ska klä sig som tjejer och män som män.

Lägg nu märke till att jag tycker BÅDA könen ska raka sig, klä sig enligt sitt eget kön

Svar:
Hur ser en tjej ut då? Jag är en tjej och jag lämnar min medfödda kropp intakt och detta innebär kroppsbehåring. Det får mig inte att se ut som en man, det får mig att se ut som en könsmogen kvinna. Den där konstruerade kvinnligheten som är beroende av att jag gör om min naturliga kropp och mitt naturliga utseende ger jag inte mycket för. Behåringen finns inte för att hålla värmen utan för att skydda utsatta delar av kroppen, ett behov som finns fortfarande.
LADY DAHMER™ | postpatriarkal feministfitta

Dom personer jag känner som arbetar med lantbruk i olika former, både kvinnor och män, klär sig definitivt mer funktionellt- det där liknar med såpaserien med paris hilton på landet.

Jag blir bara så jädra trött!

"Nils"

Jag är ingen talesperson för feminismen men enligt mig så får tjejer gärna se ut som stereotypa tjejer och killar som stereotypa killar. Problemet börjar ju då de som inte vill se ut så känner sig fel. Problemet är då killar och tjejer tvingas att se ut på ett sätt och då alla som inte ser ut så får höra att de är fula/fel.

Angående kroppshår så är det väl ingen som har det för att hålla värmen?

Det är okej att gilla ett utseende. Det är inte okej att få alla som inte ser ut så att känna sig fel.

Nils

Hur ser en tjej resp. kille ut? Är det fel om en tjej trivs bättre med att vara "manshaftig" än kvinnlig, och om en kille hellre är feminin än manlig? Är det okej för tjejer att ha byxor men inte för killar att ha kjol?

Och vad menar du med "SPeciellt där det är vidrigt"? Att ha kroppshår är inte vidrigt, det är mer vidrigt i mina ögon att ha fullt av ärr, finnar, utslag, inväxta hårstrån och inflammerade hårsäckar, och urinvägsinfektion, svamp, slidkatarr och allt annat som kan orsakas av att vara helrakad där nere. Och ja, vissa klarar av att vara helrakade utan att få problem men inte alla. Jag rakar själv bort allt för jag lider inte av det och det är så jag trivs bäst men kunde inte bry mig mindre om vad andra gör. Det är DERAS val.

Jag tycker att om man trivs med att ta bort kroppsbehåringen så ska man få göra det. Trivs man med att vara hårig så ska man få vara det. Inte svårare än så.

Om jag får bidra med lite verklighetsperspektiv så är det faktiskt ungefär sådär jag klär mig när jag jobbar med djuren på sommaren(kossor och får)

det blir varmt och svettigt som fan annars

vintern är ju en annan sak men ja..verklighetstroget tycker jag iaf, förutom att hon är så jävla spinkig kanske..

Jag är ingen som kommenterar på det jag reagerar på i första taget men nu blir tillockmed jag FRUKTANSVÄRT upprörd över hur hon ser ut vår lilla Birgitta! (Tydligen hennes namn på svenska)

Men jag gick även in och spelet är verkligen inte anpassat till den åldern. Det var så mycket text att jag hoppa över det mesta. Svåra ord och krångliga spel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *